فهرست مطالب

قرآن پژوهی حسنا - پیاپی 29-30 (تابستان و پاییز 1395)

نشریه قرآن پژوهی حسنا
پیاپی 29-30 (تابستان و پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/02/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کاظم قاضی زاده، علیرضا محمدپور گرجی صفحه 19
    یکی از اجزاء قرآن کریم «سوره» است که در قول و فعل خدای حکیم به عنوان واحدی منسجم، تشخص یافته است. به همین سبب ضرورت دارد در دانش «تناسب آیات» به کشف و تبیین انسجام و تناسب درونی آن پرداخته شود. بررسی دقیق و تدبر عمیق در مجموع سوره واحد، وجوه متعددی از تناسب در آیات و سیاق ها را نمایان می سازد. اهم وجوه تناسب در گستره سوره واحد طی دسته بندی جامع عبارت است از «تناسب ادبی»، «تناسب موضوعی»، «تناسب مفهومی» و «تناسب غرضی».
    هر یک از مناسبات یاد شده، انواع متعدد و نمونه های فراوانی در «سوره» دارد، از جمله «وصف»، «عطف»، «بدل»، «تاکید مطلب گذشته»، «تفصیل اجمال گذشته»، «بیان مصداق و شاهد برای سخن»، «تعلیل مطلب یاد شده»، «تخصیص جمله عام»، «پاسخ به شبهه و سوالی که در آیه قبل مطرح شده است»، «تناسب آیاتی که یکجا نازل شده‏اند»، «نهی مومنان از موالات با مشرکان»، «اثبات توحید و تثبیت ایمان به معاد»، «بیان چکیده ای از رویارویی انبیا با متمردان»، «دعوت به اعتقاد حق و عمل صالح، از طریق انذار و تبشیر» و «نهی از روی گردانی از نماز جمعه و امر به ترک موانع در وقت ادای آن».
    کلیدواژگان: سوره، انسجام، تناسب ادبی، تناسب موضوعی، تناسب مفهومی، تناسب غرضی
  • فریده محمدزاده صفحه 49
    در میان آیات کریمه قرآن آیاتی وجود دارد که خداوند متعال از امر خاصی به طور ویژه یاد کرده، یا بر عبارتی که ظاهرا افاده عموم می نماید با ذکر واژه یا اصطلاحی خاص، تخصیص می زند که در اصطلاح مفسران به آن «تخصیص بالذکر» می گویند. پژوهش پیش رو که به روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته به دنبال پاسخ این پرسش است که مراد از تخصیص بالذکر در قرآن چیست و خداوند متعال از انجام این عمل چه اهدافی را دنبال می نماید؟ با سیری در تفاسیر گوناگون از مفسران بزرگ و شهیر، به جستجوی برخی از فوائد تخصیص بالذکر در میان آیات پرداخته و این نتیجه حاصل شد که هرجا خداوند حکیم از چیز خاصی یاد نموده، بی هدف نیست بلکه بنا بر دلیل خاصی بوده که عقل سلیم با کمی تامل آن را در می یابد؛ از قبیل تشریف و تعظیم، دفع توهم نسبت به آن موضوع، حصر و اختصاص، مناسبت سیاق، مناسبت لفظ با معنا، مناسبت با احوال مشرکان و... و این قطره ای است از دریای وسیع بلاغت و بدایع قرآن مجید.
    کلیدواژگان: خداوند متعال، آیات قرآن، تخصیص بالذکر، فائده
  • مصیب مرزبانی صفحه 79
    علم وجوه یکی از دانش های علوم قرآن است که به موجب آن کلمات در موقعیت های گوناگون، بار معنایی متفاوتی پیدا می کنند. سه واژه هدی، صلاه و رحمه از واژگان ذی وجوهی هستند که در آیات مختلف، بار معنایی گوناگونی دارند؛ عدم توجه به این مسئله موجبات برداشت های نادرست از قرآن کریم را فراهم می آورد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و ابزار کتابخانه ای مبتنی بر این پرسش است که آیا ترجمه های فارسی و انگلیسی قرآن عملکرد مناسبی در معادل یابی این واژگان اتخاذ شده است؟ در واکاوی ترجمه های قرآن درباره معنای واژه های مذکور مشخص شد که در اکثر موارد مترجمان با عدم توجه به علم وجوه و سیاق آیات، به ترجمه این واژه ها پرداخته اند. ترجمه های خواجوی، عاملی، الهی قمشه ای، بروجردی، خسروی، طاهری و گرمارودی در معادل یابی صحیح سه واژه مورد نظر در برخی مواضع عملکرد مثبتی داشته اند. در میان ترجمه های انگلیسی قرآن کریم، عملکرد مثبتی در معادل یابی واژگان ذی وجوه مشاهده نشد که این چالشی بزرگ در میان این دسته از ترجمه ها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ترجمه های فارسی، ترجمه های انگلیسی، نقد، وجوه، هدی، صلاه، رحمه
  • جمال فرزند وحی، الهام جلیلیان، سمیه محققی صفحه 98
    خدای تبارک و تعالی جهان را بر اساس نظم و هماهنگی کامل آفریده است. انسان هم در این جهان باید از هماهنگی و وحدت میان سایر موجودات بهره بگیرد و زندگی خود را بر مبنای آن پایه ریزی کند تا به سعادت دنیوی و اخروی برسد. وحدت از اصول و ارزش ها ی مورد تاکید پیامبر صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام است که همواره منادی وحدت بوده اند. از منظر آنان عزت و اقتدار همه جانبه مسلمانان، در پرتوی وحدت و همبستگی در برابر دشمنان مشترک است. این بزرگواران هم با گفتار و هم با سیره عملی خود، امت را به وحدت و دوری از تفرقه و پراکندگی دعوت نموده اند. وحدت یکی از مهم ترین ضرورت ها ی تاریخی اجتماعی و سیاسی مسلمانان جهت ایستادگی و پویایی هویت اسلامی است که مسلمانان از روزگار آغازین اسلام تا به حال، بر مبنای تعالیم عالیه اسلامی و دیانت حقه توحیدی پیگیر آن بوده است و در مقابله با دشمنان اسلام و مسلمین یک نظریه و برنامه در ابعاد مختلف، متناسب با مقتضیات زمان آن را ارائه نموده اند. ما در این مقاله در صدد بررسی و تبیین وحدت در سیره پیامبر و ائمه هستیم تا راهکارهایی را برای وحدت با آموزه های قرآن و دستورات پیامبر تبیین نماییم. روش تحقیق مورد استفاده اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: سیره پیامبر صلی الله علیه و آله، سیره اهل البیت علیهم السلام، تحکیم وحدت، امت اسلامی
  • قاسم مختاری، زهرا شیخ حسینی، فاطمه نظیری سنجانی صفحه 139
    متن قرآن، متنی سرشار از پیچیدگی های زبانی و معنایی و در نهایت فصاحت، بلاغت، زمان مند و مکان مند است. دوره معاصر با آغاز روش های نقد ادبی، زبان شناسی و معناشناسی، ابزارهای جدید، متفاوت، با کارکردهای نو در اکتشاف گوهرهای دریای بی کران قرآن را فراروی محققان و مفسران قرار داده است. نظریه بافت یکی از رویکردهایی است که امروزه مورد توجه بسیاری از زبان شناسان و به خصوص پژوهشگران حوزه معناشناسی قرار گرفته است. کاربرد این نظریه در حوزه اشتراک لفظی، بیش از دیگر حوزه ها به چشم می خورد. مساله ای که از دیرباز مورد توجه مفسران و محققان قرار گرفته، این است که تا چه اندازه می توان با استفاده از نظریه بافت به معنای دقیق واژگان مشترک لفظی، به ویژه واژگان قرآن پی برد؟ این مقاله که به شیوه توصیفی –تحلیلی انجام شده است، درپی آن است که با بررسی واژه حلم و مشتقات آن در بافت قرآن کریم و نهج البلاغه، وجوه معنایی برجسته این واژه در هر بافتی را با توجه به موقعیت آن، تبیین نماید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که این واژه، معانی ای چون شکیبایی، عفو، آرامش، عقل، خواب و رویا، و نیز بلوغ فکری انسان در سنین کودکی را دربردارد که با توجه به موقعیت و بافت متن، یک و یا چند معنا از وجوه ذکر شده آن، نمایان می گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معناشناسی، نظریه بافت، واژه حلم
  • سید جلیل انصار محمدی صفحه 166
    پژوهش می کوشد با روش اسنادی – کتابخانه ای و پیمایش مراحل سه گانه توصیف، تحلیل و تبیین، مقام رضا را در قرآن کریم مورد واکاوی قرار دهد. در این مقاله ضمن بازشناسی معنای لغوی و اصطلاحی رضا، دیدگاه مفسران و عالمان عرفان و اخلاق درباره اقسام، مراتب و درجات مقام رضا مورد تحلیل قرار گرفته سپس با استفاده از آیات و روایات، راه های تحصیل رضوان الهی در قرآن بررسی و در پایان آثار و نتایج مقام رضا عنوان شده است. در این پژوهش نگارنده با تعمق و تدبر در آیات قرآن کریم، روایات اهل بیت علیهم السلام و متون اسلامی به بررسی مقام رضا می پردازد.
    کلیدواژگان: مقام رضا، رضوان، راه های تحصیل رضوان الهی، قرآن
  • علی احمد ناصح، فریده بهرامی صفحه 192
    مقاله روایات تفسیری اهل بیت علیهم السلام ذیل سوره مبارکه لقمان را از منظر ثبت و گونه شناسی بررسی کرده است. ابتدا به تعریف بارزترین گونه های تفسیری پرداخته و سپس روایات مرتبط با هر گونه را ذکر کرده است. شیوه پژوهش، کتابخانه ای و به روش تحلیلی و نیز حوزه مطالعات آن، قرآن و تفاسیر روایی شیعه بوده است. طبق برآورد تحقیق، بیشترین فراوانی روایات ذیل سوره لقمان به ترتیب ایضاح مفهومی- به معنای توضیح و تبیین مراد و مقصود آیه- سپس اخلاقی و در مرحله بعد تعیین مصداق (جری و تطبیق) بوده است.
    کلیدواژگان: روایات تفسیری، گونه شناسی، سوره لقمان
  • سید محمد رضوی، سکینه الشهیربه مهین جعفری صفحه 215
    حروف مقطعه، در ابتدای بعضی سوره های قرآن به صورت حروف گسسته ای آمده که کلمه خاصی را تشکیل نداده و ظاهرا معنایی ندارند. به همین دلیل مفسران و اسلام شناسان نظرات و گمانه زنی هایی را در مورد معنا و مدلول آن داشته اند که بعضا سست و غیر منطقی است. از آنجایی که بعضی مستشرقان کوشیده اند منبع قرآن را غیر وحیانی و ساخته بشر معرفی نمایند، نظراتی را مطرح کرده اند که باعث شبهه افکنی هایی پیرامون وحیانیت قرآن کریم شده است که این نوشتار با هدف بررسی این نظرات به روش کتابخانه ای و با مراجعه به متون معتبر تفسیری و علوم قرآنی توصیف کوتاهی از دیدگاه های قرآن شناسان غربی از جمله بلاشر، نولدکه، بوهل، وات، بوث، موریس و... ارائه داده است. در مجموع می توان گفت گروهی معتقدند حروف مقطعه به نوعی با حروف ابجد مرتبط است و بعضی دیگر این حروف را اشاراتی رمزگونه به محتوای سوره و عده ای آن را اشاره به نام صحابه می دانند. البته برخی معتقدند که این حروف جزء آیات متشابه قرآن است که تاویل آن را کسی جز خدا و راسخان در علم نمی داند و بر این اعتقادند که نمی توان معنایی روشن و قطعی از این حروف ارائه کرد و آنها همچنان اسرار آمیزند، که هرکدام از این نظرات به گونه ای تفسیر به رای، اجتهاد، حدس و گمان و یا دارای سند ضعیفی است.
    کلیدواژگان: حروف مقطعه، قرآن، آیات متشابه، مستشرقان، قرآن شناسان
  • محمد مهدی حسینیان مقدم صفحه 235
|
  • Kazem Ghazi Zadeh, Alireza Mohammadpour Gorji Page 19
    One of the components of the Holy Quran is surah which has been recognized as an integrated unit based on the Almighty Allah’s speech. For this is necessary to discover and to explain the integrity and internal harmony of the verses. A careful study in a surah will reflect several aspects of harmony and style in the verses. The aspects of harmony based on comprehensive classification are literary, subjective, conceptual and purposeful harmony. Each of theses aspects has various types and abundant samples in a surah as follow: description, conjunction, substitution, emphasis on the last problem, to explain with more details about something rose as a whole, to give some example as an evident, to argue aforementioned problem, to specify the general sentence, to answer a doubt or a question rose in the previous verse, the harmony among verses descended at the same time, to prohibit believers of maintenance of succession with disbelievers, to confirm Allah’s Unity and belief in the Day of Judgment, to express an abstract of prophet’s fighting with rebels, to invite to the right and good actions by means of warning and glad tiding, to prohibit of avoiding of the Friday’s Prayer and to recommend to remove obstacles related to do it.
    Keywords: surah, integration, literary harmony, subjective harmony, conceptual harmony, purposeful harmony
  • Farideh Mohammadzadeh Page 49
    Among the Quranic verses there are some verses in which the Almighty Allah has certainly remembered a specific event or has mentioned to a phrase by a certain idiom, this is called specification of remembrance of Allah by commentators. This descriptive-analytic research is going to answer these questions: what is the intention of specification of remembrance of Allah? And what are the purposes of Allah for doing this? Considering different commentaries written by the great commentators, the advantages of specification of remembrance of Allah were discussed. The findings of this research indicated that anywhere Allah has remembered a specific event, not only He has a specific purpose, but also there has been a specific reason that common sense will understand it with some focus. Specific reasons are to magnify, to remove hallucination related to that matter, distinction and assignation, the occasion of style, the occasion of the word with its meaning, the occasion of disbelievers’ history, etc. Also, this is a drop of the wide sea of rhetoric and innovations of the Holy Quran.
    Keywords: the Almighty Allah, Quranic verses, specification of remembrance of Allah, advantage
  • Mosayyeb Marzbani Page 79
    Knowledge of aspects is one of the knowledge of Quranic sciences by which words in different context have different meaning. These three words; ‘guide’, ‘prayer’, and ‘mercy’ are with multi-aspects that in different verses have different meaning. Lack of paying attention to this point will lead to a wrong perception of the Holy Quran. Descriptive-analytic method with library tool has been used in this research in which this question will be raised: whether the proper equivalence of the Quranic words has been adopted in English and Persian translations of the Holy Quran? Obviously that in investigating Quran’s translations on the meaning of aforementioned words, translators have translated these words without paying attention to the knowledge of aspects and the style of the verses in the most cases. Translations had positive and desirable functions in finding the right equivalence of the interested word were as follows; Khajavi, Amoli, Elahi ghomshaei, Broojerdi, Khosravi, Taheri, and Garmaroodi. There has not been observed a positive and desirable function in finding the right equivalence of the words with multi-aspects among English translations of the Holy Quran. This views a great challenge among this type of translations.
    Keywords: the Holy Quran, Persian translations, English translations, criticism, aspects, guide, prayer, mercy
  • Jamal Farzandouhi, Elham Jalilian, Somayyeh Mohaqqeqi Page 98
    This world has been created by the Almighty Allah based on a complete order and harmony. Also, human being must be enjoyed the harmony and unity among other creatures, and then, set out his/her life based on it in order to reach the mundane and otherworldly bliss. The unity is one of principles and values have been focused by the prophet (AS) and Infallibles (SA) who has consistently been the herald of unity. In their viewpoint, dignity and authority of all Muslim is under their unity and correlation against their enemies. By their speech and practical life story, the prophet (AS) and Infallibles (SA) have asked the Islamic community to avoid division and to have unity. The unity is one of the most important historical, social, and political necessities for Muslim. Also, it is the indicator of dynamism of Islamic identification through which Muslims have followed it from the early age of Islam till now based on high-level doctrine and theistic religiosity and in fighting Islam enemies have presented a theory and plan with different aspects based on its time requirements. We are seeking to explain the unity based on the prophet (AS) life story in this paper in order to find some strategies in accordance with Quranic doctrine and the prophet’s (AS) order. Also, documentary and library method has been used in the present research.
    Keywords: life story of the prophet (AS), Life story of Infallibles (SA), strengthening the unity, Islamic community
  • Ghasem Mokhtari, Zahra Sheikh Hosseini, Fatemeh Naziri Senejani Page 139
    Quranic text is replete with lingual and semantic complexities, while it is in the field of eloquence and rhetoric time-based and place-based. In the modern age, the methods of literary, linguistic, and semantic criticism have been provided new and different tools with new application to scholars and commentators in terms of discovering the pearls of the boundless sea of the Holy Quran. Context theory is one of the approaches which have been focused by many linguists, particularly researches in the field of semantic. This theory is more applicable in the scope of equivocation than other scopes. The question has consistently been raised by commentators and scholars, is that to what extent it is possible to get the precise meaning of the equivocation words, particularly the Quranic words? This paper has been done by a descriptive-analytic methodology. The purpose of this paper is to study ‘patience’ and its derivations in the Quranic context and Nahj-al-balaghah in order to illustrate the aspects of its meaning with respect to the context. The findings of the present research indicates that the ‘patience’ include the meaning such as endurance, forgiveness, peace, wisdom, sleep, dream, and also, human’s intellectual maturity in his/her childhood based on the Key words:
    Keywords: the Holy Quran, semantic, context theory, patience
  • Sayyed Jalil Ansar Mohammadi Page 166
    The status of ‘consent’ will be discussed in this paper by a documentary – library methodology during 3 steps: description, analysis, and explain in this paper. In addition to reviewing the lexical and idiomatic meaning of ‘consent’, the viewpoint of commentators and mystic and moral scholars has been analyzed in the field of types, hierarchies, and levels of consent, and then, the ways of accessing to Allah’s pleasure in the Holy Quran have been mentioned by virtue of verses and traditions. Finally the effects and consequences of ‘consent’ have been outlined. Also, the author has discussed the status of ‘consent’ based on Quranic verses, Ahlul-Bayt’s (AS) traditions, and Islamic texts in this paper.
    Keywords: the status of consent', good pleasure, ways of accessing to Allah's pleasure, Quran
  • Ali Ahmad Naseh, Farideh Bahrami Page 192
    Ahlul-Bayt’s (AS) commentary traditions in the surah Loghman have been discussed by this paper in terms of the style and typology. Initially the most prominent definition of commentary types, and then, traditions related to each type has been expressed. The research method was library-analytic one. Also, its field of study was Quran and narrative commentaries. According to the research evaluation, the most frequency of traditions related to the surah Loghman has been conceptual explanation, i.e. to explain the intention of the verse, then moral explanation, finally determining the evidence of (Jari & Tatbigh) respectively.
    Keywords: commentary traditions, typology, surah Loghman
  • Sayyed Mohammad Razavi, Sakineh (Mahin) Jafari Page 215
    There are some separated letters at the beginning of some Quranic surahs that they don’t make a certain word and apparently they have no meaning, these letters are so-called Abbreviated Letters. For this commentators and Islamic scholars have suggested some meaning for these letters which has been identified as illogical meaning. Since some orientalists have tried to show the Quranic resource as a non divine revelation and a man-made work, they have presented some suggestions which cause doubt about divine revelation of the Holy Quran. The purpose of this paper is to study the suggestions by a library method and referring to a valid commentary and Quranic sciences texts. It shows a brief description of western Quranic scholars’ viewpoint such as Blusher, Nouldeke, Bohol, watt, Booth, Morris, etc. As a whole, it can be said some believe that Abbreviated Letters are to some extent related to Abjad Letters. Also, some refer to these letters as coded points to the content of surah. Some view them as a reference to the Companions. Of course some believe that these letters are as a part of Allegorical verses whose interpretation is just related to Almighty Allah and anyone who are firm in the science, and also, they believe that it can’t be presented certain and clear meaning of these letters. They view them mysterious. It is necessary to say that each of aforementioned suggestions are to somehow subjective interpretation, individual reasoning, guess, suspicion, and with invalid document.
    Keywords: Abbreviated Letters, Quran, allegorical verses, orientalists, Quranic scholars.