فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان - سال هفتم شماره 12 (پاییز و زمستان 1395)

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان
سال هفتم شماره 12 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حنانه محمدی کنگرانی*، مهدی میرزاده کوهشاهی، الهام نصرآبادی، فاطمه رفیعی شاهم آبادی صفحات 6-20
    توجه علمی مدتی است که به اثرات اجتماعی گردشگری به صورت عام و آگاهی از ادراک جوامع میزبان و گردشگران، از گردشگری و اثرات آن به صورت خاص معطوف شده است. تعامل میزبان - گردشگر، یک پدیده ی چند بعدی و پیچیده است که بین گردشگران و افراد جامعه ی میزبان از نظر نقش ها و انتظارات متغیر می باشد. هدف از این پژوهش، شناسایی و تحلیل شبکه های دوستانه میان بوم گردان و مردم محلی جزیره ی هرمز است. در این راستا، پس از انجام مصاحبه ها و تکمیل پرسشنامه ها توسط افراد انتخاب شده، داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل های توصیفی و نیز روش تحلیل شبکه ای در محیط نرم افزار visone بررسی و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که شبکه‏ های ایجاد شده، این امکان را برای بوم گردان فراهم کرده است که بدون واسطه با مردم محلی جزیره ارتباط برقرار کنند و میان آنان خلا ارتباطی وجود نداشته باشد. امری که می تواند پیامدهای مثبتی به همراه داشته باشد؛ از جمله توسعه ی روزافزون بوم گردی در منطقه، حفظ و پایداری بوم گردی هرمز و شناخته شدن بیشتر آن در داخل و خارج از کشور.
    کلیدواژگان: بوم گردان، مردم محلی، جزیره ی هرمز، شبکه ی همکاری، تحلیل شبکه ای
  • فرح امینی لاری*، نسرین عتیقه چی صفحات 20-39
    آداب و سنن هرمزگان مانند تمامی آیین‏ ها و آداب و رسوم ها، سرشار از نمادها و نشانه ‏هایی است که درک و دریافت آن مستلزم شناخت باورها، عقاید و فرهنگ عامیانه‏ ی بومیان این منطقه و در نتیجه آشنایی با هویت ملی است. رنگ در کنار زیبایی‏ ها و ویژگی‏ های روانی خاص خود، از عناصر بصری مهم و تاثیرگذار در آیین ازدواج بومیان هرمزگان است که در آداب و رسوم و آیین‏ های این منطقه نمود ویژه ای دارد. مطالعات کتابخانه‏ ای و مشاهدات میدانی نشان می‏ دهد؛ در آیین ازدواج بومیان هرمزگان دو رنگ سبز و قرمز پرکاربردترین رنگ‏ها هستند. در پژوهش حاضر به منظور آشنایی با جنبه‏ های نمادین این دو رنگ و معنا و مفهوم آنها در آیین ازدواج، ابتدا اطلاعات لازم در مورد مراحل مختلف آیین‏های مربوط به ازدواج که رنگ سبز و قرمز در آنها نقش بارزی دارد جمع آوری، سپس با استفاده از روش توصیفی تحلیلی وجه نمادین آنها بررسی شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می ‏دهد که کاربرد این دو رنگ در آیین‏ ازدواج هرمزگان علاوه بر جنبه‏ ی زیبایی ، مفاهیمی نمادین دارد و با مضمون آیین مورد نظر مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: نماد، رنگ قرمز، رنگ سبز، آیین ازدواج، هرمزگان
  • حسام الدین نقوی* صفحات 39-64
    انعکاس پدیده های اجتماعی در هنر و ادبیات که یگانه منبع بازگو کننده ی کنش های اجتماعی است بیش از متون علمی و تاریخی می تواند، بازگویی هر پدیده ی جمعی و انسانی را به صورت آشکار هموار و میسر سازد، بدون آنکه ملاحظات سیاسی و اخلاقی را که بر متون رسمی سایه افکنده اند، در نظر بگیرد. در این میان ادبیات نانوشته و شفاهی و متون شنیداری، بیش از سایر نوشته ها توان آن را دارند که بگویند و حقایقی پنهان را نمایان سازند. یکی از این گونه های ادبی، ترانه به ویژه ترانه های عامه و به تعبیری ترانه های مردمی اند. یکی از شاخص ترین این گونه ها، ترانه های نصرک است.
    سروده های نصرک یکی از مهم ترین متن های موسیقی روایی و آوازی بندرعباس است که شیوه های زندگی باشندگان این منطقه را در خود منعکس می کند و حوادث تاریخی سال های اخیر قاجاریه، پهلوی اول و یک دهه از حکومت پهلوی دوم را دربرمی گیرد.
    این مقاله به شیوه ی توصیفی، تحلیلی، کیفی و تفسیری، از لابه لای ترانه های نصرک به بررسی اوضاع و احوال روزگار او و وقایعی که در آن زمان اتفاق افتاده که تاکنون کمتر مطلبی راجع به آن گفته یا بررسی شده پرداخته است. نتیجه ی بررسی، بیانگر بسیاری از مسائل تاریخی، اجتماعی و رویدادهایی است که به صورت محدود و پراکنده، در متون تاریخی و اجتماعی مربوط به آن زمان منعکس شده است. بازنمایی این گونه رخدادها علی رغم بیان عامیانه ی آن از زبان نصرک، می تواند زمینه ای فراهم کند تا مطالعاتی در حوزه ی انسانی و اجتماعی درباره ی بندرعباس و بخشی از جنوب ایران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: نصرک، ترانه های عامیانه، بندرعباس
  • عبدالوهاب سماوی*، محمد میرزاده کوهشاهی، هاشم ادبیان صفحات 65-75
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی نگرش دانشجو - معلمان دانشگاه فرهنگیان (پردیس‏ های شهید بهشتی و فاطمه ‏الزهراء بندرعباس) درباره ی ارزشیابی مدرسین از آموخته‏ های آنها صورت گرفته است. روش پژوهش، توصیفی پیمایشی و جامعه ی آماری آن کلیه ی دانشجویان سال دوم پردیس ‏های شهیدبهشتی و فاطمه‏ الزهراء بندرعباس است که از میان آنها 181 نفر از دانشجویان سال دوم (78 مرد و 105 زن)، به روش نمونه‏ گیری طبقه‏ ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی محقق ساخته است. برای سنجش روایی این ابزار از شیوه ی روایی محتوایی استفاده و ضریب پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه شد. تحلیل داده ها نیز به وسیله ی آمارهای توصیفی، استنباطی (میانگین وآزمون تی مستقل) به وسیله ی نرم ‏افزار SPSS - 21 انجام شد.
    نتایج تحقیق نشان داد که بین نظر دانشجو معلمان (دوجنس) در مورد استفاده ی مدرسین از انواع مولفه های ارزشیابی نظیر نوع، ابزار، هدف و انواع حیطه‏ های شناختی که مدرسین در ارزشیابی از آموخته‏ های آنها دارند تفاوت مثبت و معناداری وجود دارد. در این میان، میانگین مردان در مولفه های نوع، هدف و سطوح مختلف حیطه‏ های شناختی در ارزشیابی دانشجویان بیشتر از میانگین زنان، اما میانگین زنان در استفاده از مولفه ی ابزار بیشتر از مردان بود. در مورد استفاده ی مدرسین از مولفه های حیطه‏ ی عاطفی و روانی حرکتی، در ارزشیابی دانشجویان هیچ تفاوت معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشگاه فرهنگیان، مدرسان، دانشجویان
  • میثم شیرخدایی*، ایمان قاسمی همدانی، سمیرا حبیب نژاد لوجندی صفحات 75-89
    هدف از این تحقیق، بررسی عوامل موثر در قصد مصرف کننده به خرید محصولات ارگانیک، در بین مصرف کنندگان این محصولات در استان هرمزگان بوده است. این تحقیق به روش توصیفی همبستگی انجام شده و از نوع کاربردی است. جامعه ی آماری این تحقیق، مصرف کنندگان محصولات ارگانیک استان هرمزگان است که با استناد به رابطه ی نمونه گیری جدول مورگان، 320 نفر از آنها به شیوه ی تصادفی ساده، انتخاب و پرسشنامه های اعتبارسنجی شده ی تحقیق، میان آنان توزیع گردید. داده های تحقیق با استفاده از مدل های معادلات ساختاری، تجزیه و تحلیل و برمبنای آن تمامی فرضیات پژوهش تایید شد. یافته های این تحقیق نشان داد که ارزش جمع گرایی، اعتماد مصرف کننده، نگرش، ریسک و کیفیت درک شده، بر قصد مصرف کننده به خرید محصولات ارگانیک در استان هرمزگان موثر است.
    کلیدواژگان: قصد خرید، محصولات ارگانیک، محیط زیست، مصرف کننده، نگرش
  • هاجر ذاکری نژاد*، بهجت نجیبی فینی صفحات 90-107
    ابراهیم منصفی یکی از شاعران پرکار و پرآوازه ی جنوب ایران است. او آغازگر شعر نوین فارسی در هرمزگان بوده و بسیاری از گویندگان بعد از خود را تحت تاثیر شیوه ی سرایش خود قرار داده است؛ از این رو، کندوکاو در آثار او نه تنها به واکاوی چگونگی سروده هایش، بلکه به کشف و بازنمایی درونمایه های شعری بخش بزرگی از شاعران این منطقه نیز کمک خواهد کرد. شعر های این شاعر، از عناصر فرهنگی و آیینی زادبومش تاثیر پذیرفته است. او در سروده هایش افزون بر درون مایه های شعر معاصر ایران، به عناصر فرهنگ عامه نیز توجه داشت؛ این امر بیانگر پایبندی او به فرهنگ بومی و هویت مردم هرمزگان است. درونمایه های فکری این شاعر که متاثر از طبیعت خشن و اقلیم گرم و سوزان جنوب ایران می باشد، بیشتر بر محور تنهایی، انزواطلبی، عشق، یاس و ناامیدی می چرخد. شعر منصفی بیان کننده ی اندوه درونی، فقر، عشق به انسان و تحمل درد و رنج در شرایط سخت زندگی است که با زبانی ساده و روان بیان شده است.
    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و تفسیری به بررسی این موضوع پرداخت هاست و نتایج حاصل شده نشان می دهد که درونمایه ی شعری منصفی، بیان کننده ی حالات روحی و انفعالات تلخ و شیرین نفسانی مربوط به زمان گذشته و حال، اندیشه های انسانی اجتماعی خرده گیر و غم خوارگی شاعر، و بازتاب محیط جغرافیایی و اجتماعی اوست که از جریان های شعری رایج در آن روزگار می باشد.
    کلیدواژگان: ابراهیم منصفی، شعر، درونمایه های فکری
  • آبتین امیری* صفحات 107-123
    حقوق رسانه ها شاخه ای جدید از علم حقوق است که با توجه به نوپا بودن، در حال طی کردن مراحل تکاملی خود است. از آنجا که رسانه ها نقش مهمی در تحول آفرینی جوامع در حال توسعه دارند، این رشته از حقوق قابل توجه مدیران فرهنگی و قانون گذاران این کشورها قرار گرفته است. در بخش هایی از برنامه ی چهارم و پنجم توسعه ی ایران نیز به مبحث حقوق رسانه ها پرداخته شده که در آن، ضمن به رسمیت شناختن تاثیر انواع رسانه های مکتوب و مجازی بر روند توسعه ی ملی، به راهکارهای کنترل و نظارت بر آن نیز اشاره شده است. در این مقاله با روش اسنادی توصیفی، به ارزیابی اهمیت رسانه ها در توسعه ی ملی و بررسی مصوبات برنامه ی چهارم و پنجم توسعه در خصوص حقوق رسانه ها پرداخته شده است. در پایان این مقاله نتیجه گیری شد که برنامه ی چهارم و پنجم توسعه ی کشور، در ارائه ی راهبرد تعامل با رسانه ها و به رسمیت شناختن نقش آن در توسعه ی ملی پیشرو می باشد. تعمیم دادن مفهوم رسانه به ابزارهای اطلاع رسانی مجازی و الگوبرداری از مقررات پیشرو مرتبط با حقوق رسانه در کشورهای در حال توسعه، روش مناسبی برای تعیین جایگاه رسانه ها در جامعه ی ماست.
    کلیدواژگان: برنامه توسعه، توسعه ملی، حقوق رسانه ها، تحول اجتماعی، مدنیت سیاسی
|
  • H. Mohamadi Kangarani*, M. Mirzadeh Kouhshahi, E. Nasrabadi, F. Rafie Shahmabadi Pages 6-20
    The scientific attention is commonly focused to social effects of tourism and perception of local people and tourism conception of tourist and that’s effects pratically. The host and tourism interaction is a multi-dimensional and complex phenomenon between the tourists and the host community that are variable in terms of roles and expectations. Identifying and analyzing the friendly networks between tourisms and local people of Hormuz Island is the main aim of this study and in order to investigate these relationship and its social effects. Therefore, after conducting interviews and completing questionnaires by selected people, the collected data were analyzed using descriptive analyses, network’s analysis, and Visone‘s software. The results showed that an informal friendly relationship and cooperation between the inhabitants and tourisms of Hormuz Island can be had positive consequences such as increasing ecotourism development, ecotourism sustainment and better ecotourism recognition of Hormuz Island in the inside and outside of the country.
    Keywords: Eco-tourists, local people, Hormuz Island, cooperation network, network analyzing
  • F. Amini*, N. Atighehchi Pages 20-39
    Customs and traditions of Hormozgan, like all other rituals, are full of signs and symbols and understanding them requires a realization of common beliefs, faiths and folk culture of this region and therefore a knowledge of its national identity. Color, in addition to its beauty and specific psychological characteristics, is one of the most important and significant factors in wedding rituals of Hormozgan which is one of the main features of the rituals of this ethnic. Studies and fieldwork have shown that in wedding rituals of Hormozgan two color, green and red,are used the most.
    In this research, in order to study the symbolic aspect of these colors and their meaning in customs and rituals of wedding in Hormozgan, firstly, the information about different customs and rituals in which these colors play a significant role has been collected. Then using analytical descriptive methods, their symbolic aspect has been examined.
    The result of this study indicates that the colors green and red, beside their beauty, have symbolic meanings related to the concept of respective rituals.
    Keywords: symbol, red color, green color, wedding ritual, HormozganAnchor
  • H. Naqvi* Pages 39-64
    Reflection of social phenomena in literature and art, as single sources of representing social actions, can depict social conditions more vividly than historical and scientific texts, which are largely influenced by political and ethical considerations. Further, oral literature and audiotexts can reveal the hidden truth more than any written source.This can be best represented by a literature genre called Lyric especially lyrics of popular songs.One salient example is that of Nasrok.
    Lyrics of Nasrok are among the most important texts of vocal music of Bandarabbas, which are the reflection of social and historical events from the late Qajar to the end of the first decade of second Pahlavi eria. This study utilizes descriptive, analytical, interpritive, and qualititavemethods for analyzing Nasrok’s lyrics in order to revisit the event at his time and exploreunknown aspects of his works. The results of study show that his lyrics reflect many social and historical events at the time which werealso documented sporadically in other contemperanoius texts. Representation of such events, though collocquaily, can lay the ground for further case studies on human and social issues of Bandarabbas as well as other parts of southern Iran.
    Keywords: Typology, Social Background of Nasrok Lyrics (Dedicated to Mohammad Zolfaghari who Reintroduced Nasrok)
  • W.Samavi*, M.Mirzadeh, H. Adiban Pages 65-75
    The present study conducted by the purpose of comparing teacher training students attitudes at Farhangian university about evaluating teachers about their knowledge, A case study at Shahid Beheshti Pardis and Fatmat-Al-Zahra University of Bandar Abbas. The methodology of the study was a descriptive-survey, and the population of the study all junior students at Shahid Beheshti Pardis and Fatmat-Al-Zahra University of Bandar Abbas (78 men and 105 women). The sample was selected according to a rational sampling. Data collection instrument was a researcher’s made questionnaire, and for evaluating validiy of thhe tests a content validity was conducted. Also, for reliability of the study a correlation coefficient of 0/87 was extracted through Chorenbah’ formula. Data analysis was conducted through descriptive and inferential statistics through mean and T-test by the use of SPSS software.
    The findings of the study showed that there is a meaningful positive difference among teacher-training students’ attitudes (two genders) about using evaluation factors such as: type, instrument, aim, and different types of cognitive areas that teachers know about their evaluation. Hence, men mean were higher than women in type, aim, and the levels of cognitive areas in this evaluation, while women’s mean in the use of instrument factor were higher than men. There were no significant differences among teachers about emotional and mental-dynamic factors.
    Keywords: evaluation, Farhanhian University, teachers, students
  • M. Shirkhodaie*, I. Ghasemi, S.Habibnejad Pages 75-89
    The aim of this study was to investigate factors affecting consumer intention to buy organic products among consumers of organic products has been the province. This study is descriptive correlational and applied research. Research data using structural equation modeling analysis was confirmed that all hypotheses, as results showed that the value of pluralism, consumer confidence, attitude, perceived risk, perceived quality consumer intentions effective to buy organic products in the province.
    Keywords: going shopping, organic products, the environment, consumer attitudes
  • H. Zakeri*, B. Najibi Fini Pages 90-107
    Ebrahim Monsefi is one of the active and well - known poets in south of Iran. He is starter of new Persian poem in Hormozgan province and many poets have been influenced by his mode of singing after himself. Thus, searching in his works will not be help to searching how singing but it will be help to discovering and showing the poem’s heart of many poets in this region, too. Poems of this poet has been influenced by cultural and manner elements of his mother Ü country; attention of this poet on popularity culture element in his poems shows his encumbered to native culture and identity of Hormozgan people, in addition to considering the essence of Iranian contemporary poems. Mental essence of this poet which is affected by rough nature and hot climate of Iran’s south, it is more than about loneliness and seclusion, love, disappointment and despair. Monsefi’s poem indicates the internal grief, poverty, love to human and tolerance of pain and trouble in hard situations of life which has been told with a simple and fluently language.
    This paper has been conducted to analytical-descriptive method and interpretation in order to considering the subject and obtained results shows that poems essence of Monsefi indicates the spiritual moods, sweet and bitter reactions of sensual belongs to past time and now, social Ü human thoughts and fault-finding of poet and also, reaction of his geographical and social environment belongs to common flows of poems in that time.
    Keywords: Ebrahim Monsefi, Poem, Mental Essences
  • A. Amiri* Pages 107-123
    New media rights branch of jurisprudence that according to the new character of going through the process of its evolution. in which, while recognizing the impact of print media only against the national development strategies of control and supervision has also been mentioned. In this paper, using documents - describing the importance of the media in national development and program approvals fourth and fifth development of media rights has been paid. Finally, the paper concludes that the fourth and fifth development program leading provider of strategic interaction with the media and the recognition of its role in national development. The generalization of the concept of virtual media information tools and benchmarking of leading the provisions related Bahqvq media in developing countries, a good way to determine the status of media in our society.
    Keywords: The position of the media rights development in Iran Abstract New media rights branch of jurisprudence that according to the new character of going through the process of its evolution. in which, while recognizing the impact of print media only agains