فهرست مطالب

کتاب و سنت - پیاپی 1 (زمستان 1392)

نشریه کتاب و سنت
پیاپی 1 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رسول رضوی صفحه 7
  • مهدیه طاهری*، حسن نقی زاده صفحه 9
    مقالهٔ حاضر به بررسی این نکته پرداخته است که بر اساس آیات و روایات، نعمت های بیکران پروردگار در سایهٔ رحمت او و نه از روی استحقاق انسان به وی می رسد؛ حال اگر کسی در مسیر رضای خداوند گام زند و به سوی خیر و صلاح پیش رود، خداوند درهای رحمتش را به روی او می گشاید و نعمتش را فزونی می بخشد. اما اگر انسان در برابر نعمت های خداوند به نافرمانی و ناسپاسی روی آورد، حوادث و مصائبی که با آن روبه رو می شود، نتیجه عملکرد خود اوست. بنا بر این، عواملی چون وراثت، محیط و خوراک اگرچه در افعال فرد اثرگذارند اما علل تام انجام فعل نیستند و صرفا زمینه هایی برای رفتار و عمل به شمار می روند لذا پیدایش حوادث تلخ و شیرین به رفتار خود شخص بستگی دارد.
    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، بلا و نعمت، محبوب و مکروه، حوادث تلخ، حوادث شیرین، قرآن، حدیث، خیر و شر
  • سیده زهرا امینی*، حسن ابراهیمی صفحه 33
    سخنان امام علی (علیه السلام)، نخستین مصداق راسخان در علم بعد از رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) و آشناتر از هر کس به تاویلات قرآن، باید در هر زمینه ای، منطقی و مستدل و منطبق بر قرآن باشد. در خطبهٔ 80 نهج البلاغه، امیر المومنین عقل زنان را به دلیل پذیرش شهادت دو زن به جای یک مرد ناقص دانسته‏اند، در حالی که مطابق آیهٔ 282 سورهٔ بقره، دلیل این امر احتمال گمراهی یکی از زنان و تذکر و یادآوری زن دوم، بیان شده است. با توجه به این که در کتب لغت، گمراهی در این آیه به فراموشی و نسیان معنا شده است، مسئله این است که آیا گمراهی و نسیان دلیل نقصان عقل است و آیا این سخن امیر المومنین منطبق بر قرآنی است که در آیات متعددی، مردان و زنان را به تعقل برای رسیدن به سعادت دعوت کرده است؟ در این مقاله ضمن بررسی سخنان عالمان دینی در این زمینه، با روش استدلالی خاص، صحت کلام امام و انطباق آن بر قرآن اثبات شده است.
    کلیدواژگان: عقل، زنان، نقصان، نه جالبلاغه، قرآن
  • امامت در استنادهای قرآنی امام رضا (ع)
    محمد امین انسان، علی خیاط صفحه 51
    امامت بر مردم، از وظایف امام است و این امری حیاتی است که باید کندوکاو کرد و به شبهات پیرامون آن پاسخ داد. نظر به اهمیت موضوع امامت که از سوی امام رضا (علیه السلام) با استناد به آیات وحی طرح گردیده رویکرد قرآنی امام رضا (علیه السلام) در تبیین این موضوع مهم راهگشا است. روایات تفسیری امام، ممکن است از باب تطبیق، تاویل، اشاره به باطن آیه و یا به مصداق اتم و اکمل آیه باشند که شناسایی نوع آن کمک شایانی به فهم دقیق آیه می کند. بنا بر این در این پژوهش برخی از روایات تفسیری امام رضا که در موضوع امامت نقل شده در کنار معناشناسی واژه های اصلی روایت بررسی شده و در نتیجه هماهنگی سخن امام و کلام وحی در تبیین بحث امامت به اثبات رسیده است.
  • فاطمه لاغری فیروز جایی، طیبه مکی آبادی* صفحه 89
    ایمان و عمل صالح دو کفه ترازو برای سنجش میزان اعتقاد به خداوند و دو مسیر تعالی برای حصول به کمال، سعادت و قرب الهی است. از بررسی های علمی مشخص می شود که این دو عنصر کاملا به هم وابسته بوده و هرکدام بدون دیگری بی معنا و ابتر شمرده می شود. در این مقاله سعی شده است این دو مولفه که پایه های اساسی قرب به خداوند شمرده می شوند، مورد بحث و بررسی قرار گیرد. نگارندگان در اثر حاضر تلاش کرده اند تا ارتباط میان ایمان و عمل صالح را از نظر آیات وحی و روایات معصومان (علیهم السلام) واکاوی کرده و مورد مطالعه قرار دهند که در پرتو بررسی ابعاد موضوع، این دستاورد حاصل آید که ایمان و عمل صالح در مسیر رسیدن به قرب الهی و نزدیکی به خداوند نقش مهمی ایفا کرده و بازتاب حضور این دو عنصر در این امر مهم بسیار چشم گیر و اثرگذار است.
    کلیدواژگان: ایمان، عمل صالح، قرآن مجید، روایات
  • زهرا حسام محمدی*، علی افضلی صفحه 103
    محبت به حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه) به عنوان عصاره خلقت و آخرین ذخیره الهی برای برپایی حکومت عدل روی زمین، در شب معراج پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله) مورد تاکید خداوند متعال قرار گرفته است. در عصر پر آشوب غیبت که خطر بی دینی همه مومنین را تهدید می کند، تنها راه نجات، توجه و عنایت ویژه حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) به محبین و منتظران واقعی است. این محبت که در اثر معرفت نسبت به امام (علیه السلام) حاصل می شود، اثرات مهمی دربردارد که از آن جمله می توان به دور شدن از گناهان و رذایل اخلاقی و همچنین دعای حضرت در رفع گرفتاری های دنیوی و اخروی و در نهایت رسیدن به سعادت و کمال، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: محبت، حجت خدا، معرفت، دعای حضرت
  • فاطمه ربانی فر*، علی راد صفحه 117
    هدف این مقاله آن است که مولفه های رفتار حکیم را بر اساس آیات و روایات بشناساند. مسئلهٔ اصلی این پژوهش تبیین مولفه های رفتار حکیمانه از نظر قرآن و احادیث است که مراد از این مولفه ها، عناصر و اجزای موثر در صدور رفتار حکیم است. اکنون پرسش این است که حکیم چه مولفه های رفتاری دارد. این مقاله با روش کتابخانه ای و تحلیلی نگاشته شده است که نتیجهٔ به دست آمده از تحلیل محتوای گزاره های قرآنی و روایی متناسب با این موضوع این است که رفتار حکیمانه دو گونه مولفهٔ اثباتی و مولفهٔ سلبی دارد. رفتار حکیمانه باعث ایجاد گرایش های اثباتی چون: حق مداری، تقوا، صبر و شکیبایی، صدق و راستگویی، امانتداری، شکرگزاری، تشخیص و عملکرد به موقع و مصلحت اندیشی، عملکرد هوشمندانه و... در حکیم می شود. در مقابل نیز از گرایش های سلبی چون باطل گرایی، گناه، شتابزدگی، کذب و بی صداقتی، خیانت در امانت، ناسپاسی و... به دور است.
    کلیدواژگان: حکمت، حکیم، رفتار حکیمان، الگوی رفتاری حکیم، تفسیر موضوعی
  • بازشناسی مفهوم «فلاح» در قرآن و حدیث
    علی ملکوتی نیا، عباس پسندیده صفحه 129
    این نوشتار، در پی بازشناسی معنا و مفهوم «فلاح» در نگاه قرآن و حدیث است. و با روش توصیفی و تحلیل محتوایی متن، کوشیده است تا تعریف جامعی از «فلاح» در نظام اخلاقی اسلام به دست دهد. با وجود اینکه در فرهنگ قرآن و اهل‏بیت (علیهم السلام) از فلاح به عنوان «هدف و مطلوب نهایی انسان» از انجام کارهای عبادی یاد شده و دعوت به «فلاح»، پیام اصلی و روح محوری اوامر و نواهی الهی، به شمار آمده است، به نظر می‏رسد؛ ترجمه فلاح به «رستگاری»، ترجمه کاملی نیست. و آنچه برخی مترجمان در معنای «فلاح» نوشته‏اند، نارسا و ناقص است. و چه بسا از این رهگذر، محتوای آیات قرآن به درستی و به طور کامل منعکس نشده باشند. نویسنده در این مقاله ضمن آموزش فرآیند مفهوم‏شناسی به این نتیجه می‏رسد که؛ مفهوم «فلاح» در قرآن و حدیث، ساختار چند قسمتی دارد و به معنای «رهیدن از شرور و رسیدن به خیر پایدار دنیا و آخرت و بقای در آن» است، که لازمه آن ایمان، عمل‏ صالح، رحمت‏ الهی و استقامت در مشکلات و عبور از موانع پیش رو است.
  • نرجس اصغر نیارمی*، عبدالحسین خسرو پناه صفحه 159
    پژوهنده در این پژوهش با عنوان «بررسی کلامی نگره نسخ شرایع پیشین از منظر سنت»، در پی تبیین دیدگاه سنت درباره نسخ شرایع پیشین با ظهور شریعت اسلام به روش کلامی است. به سخنی دیگر، از آن جا که اثبات حقانیت اسلام و نسخ شرایع گذشته بر عهده دانش کلام است، پژوهنده نیز به روش کلامی در پی بررسی این مسئله است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که از منظر سنت، اسلام که آخرین و کامل ترین برنامه خداوند برای بشر است، ناسخ شرایع پیشین است و پس از بعثت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) شرایع پیشین اعتبار و رسمیت خود را از دست داده اند. جان سخن اینکه، اثبات ناسخیت اسلام، به این حقیقت می انجامد که در عصر شریعت خاتم، تنها شریعت حضرت محمد (صلی الله علیه وآله) حق است و پیروی از هر شریعت دیگری حتی اگر از شکل تحریف نشده آن باشد، پذیرفته نیست.
    کلیدواژگان: اسلام، سنت، شرایع پیشین، نسخ
|
  • Rasool Razavi Page 7
  • Mahdiye Tahery* Page 9
    Based on the verses of Holy Quran and traditions of the Holy Prophet and Ahl-Albait, god’s uncountable gifts are given due to his blessing and not because man deserves it! Therefore if a person acts in the path of god’s satisfaction, Allah will grant him with his mercy and more blessings. On the other hand if a person acts against god’s willing by disobeying Allah, he will confront bad comings and happiness that are the out comings of his own false actions. Based on this, although factors such as inheritance, environment and foods influence a person’s actions but they are not the final reason of his doings and everyone is responsible for his actions. Such factors only prepare the basis, and indeed it is the doer’s determination that dictates the action. Therefore sad and happy events depend on the person’s behavior. Keywords: Thematic Interpretation, Affliction and Beneficence, Desirable and Undesirable, Sad Events, Happy Events, Quran, Hadith, Good and Evil.
  • Sayede Zahra Amini* Page 33
    Remarks of Imam Ali (Peace be upon him) as the first evidence of the stable people in science followed the Holy Prophet (Peace be upon him and his family and him) and more familiar to the Quran interpretation than anyone, should be logical, reasonable and consistent with the Quran in any context. Imam Ali (A.S) In sermon 80 of Nahj al-Balagha is considered women Intellect deficient due to accept the testimony of two women equal to one man, while the verse 282 of Surah Baqarah, has been described and the reason is that there is the possibility of misdirection of one of the women so the other woman may remind and notify. Given that in the dictionaries, misdirection in this verse means forgetfulness and oblivion, the issue is whether misdirection and oblivion is the reason for wisdom deficient and did this saying of Imam Ali is consistent with Quran that in several verses has invited men and women to think for achievement to happiness? In this paper, while examining the words of religious scholars in this field, the authenticity of the words of Imam and its compliance with Quran has been proved, with particular argumentation method.
  • Imamate in the Quranic Citations of Imam Reza (A.S)
    Mahammad Amin Ensan Page 51
    Assuming Imamate by the Imam is one of his responsibilities. This is a critical matter that must be explored and the dubious thing about it must be answered. Considering the importance of the subject of Imamate reflected in the narrations of Imam Reza (A.S), his Quranic approach method in explaining the subject is helpful in clarifying this important issue. The Interpretive narrations of Imam, or in the other word Ta’wil, correspondingly refers to the inner meaning of the verses or the complement for the verse that identify its type helps detailed understanding of the verse. So in this research some interpretive narrations of Imam Reza on the issue of Imamate, along with the semantics of the keywords have been studied. Consequently the coherence between imam’s narrations and divine verses in explaining the issue of Imamate has been proved.
  • Fateme Laghari, Tayyebe Makki Abadi Page 89
    Faith and righteousness to believe in Allah are the two scale measures and ascending paths towards attaining perfection, happiness and nearness to God. Academic studies indicate that these two elements are highly interdependent and the one is incomplete and meaningless without the other. This paper deals with these two main components, which are the main bases for nearness to God. The authors have tried to analyze and study the relationship between faith and good deed inspired by the verses and narrations from the perspective of infallible Imams (p.b.u.t). Studying the dimensions of the subject will lead to this result that faith and good deed in the way of getting closer to God and nearness to God plays an important role and the it’s reflection of the presence of these two elements in this matter is very impressive and effective.
  • Zahra Hesam Mohammadi, Ali Afzali Page 103
    having Affection for Hazrat Wali' Asr- Imam Mahdi (A.S), as the essence of creation and the last divine saving to establish just government on earth, has been emphasized by God Almighty at the Mi’raj night journey of the holy prophet of Islam. In the Turbulent age of the occultation time in which the danger of irreligiousness threatens all believers, the only way of salvation is the regards and graces of Imam Mahdi (A.S) to his lovers and his genuine awaiters. This affection which can be achieved through the cognition of Imam Mahdi (A.S), has important consequences as follows: avoiding sins and moral vices, Imam Mahdi’s (A.S) invocations (Du’a) for worldly and otherworldly difficulties and finally attaining prosperity and perfection.
  • Fateme Rabbani Far*, Ali Raad Page 117
    The aim of this article is to identify the elements of the behavior of a wise person (Hakim) according to Quranic verses and hadiths. The question is that what elements have the behavior of a Wiseman. The main problem of this research is the explanation of the behavior of a wise person (Hakim) according to Quranic verses and hadiths. By the element I mean the influencing constituents and components in showing a behavior of a wise person. This article is written by the library and analytic method; with the analysis of the content of Quran and Hadith propositions relevant to this subject it concludes that wise behavior has two types of affirmative and negative elements. Wise behavior leads to affirmative tendencies like: rightfulness, piety, patience and tolerance, honesty and veracity, trusteeship, thanksgiving, on time recognition and action and expediency, wise act and etc. in contrary, it is far from negative tendencies like: invalidate tendency, sin, hastiness, untruthfulness and falsehood, malversation and ingratitude and etc.
  • The Conceptualization of Falah in Quran and Hadith (Narration)
    Ali Malakooti Nia, Abbas Pasandide Page 129
    This article is going to recognize the meaning and concept of Falah in the view of Quran and Hadith. It tries to present a comprehensive definition of Falah in the moral system of Islam with the descriptive method and contextual analysis of the text. Although, Falah in the Quran and Ahlul-Bayt (A.S) culture mentioned as “the ultimate and ideal goal of human” by the act of devotion (‘Ibadat), and inviting to Falah is the main pivotal message and soul of divine commandments and prohibitions, it seems that translating Falah to redemption or salvation is not an accurate translation. Also, the other equivalent for Falah that has been written by translators is unexpressive and incomplete. In this regard may be some contents of the Quranic verses did not reflected correctly and completely. The writer in this article, in addition to teaching the process of conceptualization, conclude that the concept of Falah in Quran and Hadith has multilayered structure and has the meaning of “receding from evils and reaching to perpetual good for this world and otherworld as being perennial”; and it requires faith, good deeds, divine blessings, spiritual struggle for the problems and passing away the facing obstacles.
  • Narjes Asghar Niarami* Page 159
    The researcher in this article, entitled “Theological (Kalami) Investigation on the Notion of Abrogation of the Previous Religions from Traditional Perspective”, is to represent the traditional (Sunna) view on the abrogation of the previous religions with the emergence of Islam in the theological method. In the other word, since Kalam proofing legitimacy of Islam and previous religions is the responsibility of Kalam (Islamic Theology), the researcher of this article is to investigate this problem by using theological methods. The results of this research shows that from the perspective of tradition, Islam as the last and most complete religion descended by God for human being is abrogating the previous religions and after delegation of the holy prophet of Islam (Bi’that) the previous religions had lost their validity and legitimacy. Consequently, proofing that Islam is abrogating leads to this point that in the age of the last divine religion the only just and truthful religion is the divine religion of prophet Muhammad (S); and following any other religion, even if it is not distorted, is not acceptable.