فهرست مطالب

کتاب و سنت - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1393)

نشریه کتاب و سنت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • گونه های تبیین مباحث ادبی در شرح اصول کافی ملاصدرا
    عبدالله میراحمدی، مونا امانی پور صفحه 7
    یکی از محورهای اساسی تلاش دانشمندان شیعه در حوزهٔ حدیث، شرح و حاشیه نگاری بر کتاب‏ شریف کافی است. این حرکت، به طور عمده از اوایل قرن یازدهم هجری با هدف تبیین مراد جدی و مفاد استعمالی احادیث، پا به مجموعهٔ دانش های حدیثی نهاد. در این میان، «شرح اصول کافی»، ژرف ترین و عمیق ترین شرحی است که به قلم حکیم متاله و فیلسوف ربانی، صدرالدین محمد بن ابراهیم شیرازی، تدوین یافته است. اهتمام شارح به جایگاه متن در شرح روایات، به بلندای افق اندیشهٔ وی در زمینه دانش حدیث اشاره دارد. ملاصدرا آنچه از مایه ها و ابزار علم در اختیار داشته است برای نقد درونی و بیرونی احادیث به کار می بندد. او با گردآوری قواعد مرتبط با مباحث ادبی اعم از لغت، اشتقاق، صرف، نحو و علوم بلاغی در فهم ظاهر احادیث کوشیده و با دقت و درایتی مثال زدنی در نقد احادیث و شرح و تفسیر آن ها به ویژه احادیث غریب و مشکل، سعی وافری مبذول داشته است. به گونه ای که تحقیقات وی پیرامون مباحث ادبی، به اثر ماندگار او جایگاهی والا بخشیده است و تسلط وی را در تبیین نکته های ادبی و جستارهای بلاغی نمایان می کند.
  • فاطمه حکیم زاده*، مجید معارف صفحه 45
    تحقیق حاضر به اعتبار سنجی روایات تفسیری از دیدگاه آیت الله معرفت (ره) پرداخته است. ایشان کتاب تفسیری با عظمتی را با همین روایات تفسیری با نام «التفسیر الاثری الجامع» تدوین کردند. در این تحقیق ابتدا توضیح اندکی در مورد زندگی علمی آیت الله معرفت و کتاب التفسیر الاثری الجامع و تعریف تفسیر ماثور (روایات تفسیری) آمده است. در ادامه نظر آیت الله معرفت در مورد اعتبار سنجی روایات تفسیری که در سه مرحله: اول اعتبار بخشی به روایات تفسیری و بررسی حجیت منبع روایات تفسیری، که خود شامل حجیت روایات تفسیری پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) و اعتبار روایات تفسیری صحابه و تابعان می باشد. دوم بررسی سندی روایات تفسیری. سوم بررسی محتوایی روایات تفسیری است. آیت الله معرفت ملاک های اصلی خود را برای ارزیابی احادیث عرضه بر قرآن و سنت و عدم تعارض با عقل می داند.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، روایات تفسیری، آیت الله معرفت، التفسیر الاثری الجامع
  • محمد سعادتی*، قاسم اوجاقلو صفحه 71
    رستگاری و نجات در حیات دنیوی و اخروی، مطلوب هر انسان کمال جو و آرمان خواهی است که در مسیر فطرت الهی خویش گام بر می دارد. بر این اساس، شناسایی عوامل و همچنین موانع وصول به رستگاری از لوازم اساسی چنین خواسته ای است. با این وجود، یکی از مشکلات مهم در این زمینه، دچار شدن انسان به پندارها و توهمات باطلی است که در لباس حقیقت ظاهر می شوند و نه تنها انسان را به رستگاری نمی رسانند، بلکه او را از این مسیر دورتر می سازند. در این نوشتار، مسئله ی توهم رستگاری با استناد و بهره گیری از آیات قرآن کریم و سخنان امام علی (علیه السلام) با محوریت نهج البلاغه مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی بخشی از توهمات باطل رستگاری، از قبیل غفلت از سنت های الهی حاکم بر زندگی انسان، مانند: ابتلاء و آزمون، همچنین منشا و علل این پندارها، مثل پیروی از هوای نفس، به تفصیل بیان شده است.
    کلیدواژگان: توهم رستگاری، پندار باطل، انسان، قرآن، نهج البلاغه
  • امام شناسی حضرت زهرا (ع) با تاکید بر اندیشه علامه امینی
    آرش رجبی، سیده معصومه طباطبایی صفحه 101
    گوهر معرفت به امام در یکی از روایاتی که هم از نظر لفظی و هم از نظر معنایی متواتر و مورد اتفاق فریقین است، یعنی حدیث «من مات و لم یعرف امام زمانه مات میته جاهلیه» می تواند به عنوان عیاری برای سنجش میزان صدق و حقانیت رویکردها و مواضع انسان در طول تاریخ به شمار آید، این مقاله با روش کتابخانه ای در گردآوری اطلاعات با شیوهٔ تحلیلی و توصیفی در تحلیل داده ها، به تطبیق این حدیث بر مبنای مواضع و رویکردهای حضرت فاطمه زهرا (سلام اللٰه علی ها) مبادرت می ورزد و با استفاده از قرائن حالیه و مقالیه و به شهادت سیرهٔ عملی و سخنان آن حضرت، بر آن است که حضرت زهرا (سلام اللٰه علی ها) عارف به امام زمان خویش بوده و خلفای معاصر خود را به امامت قبول نداشته و با آن ها بیعت نکردند. از آن جا که اگر کسی بیعت امامی بر گردنش نباشد به مرگ جاهلیت مرده است، و این فرض در بارهٔ حضرت فاطمه (سلام اللٰه علی ها) که به اتفاق فریقین، صدیقه و راستگو بودند، باطل است، پس امام به حق آن حضرت، امام امیرالمومنین علی بن ابی طالب (علیه السلام) بوده است و در سایهٔ پذیرش امامت او است که انسان به حیات طیبه راه می یابد و از مرگ جاهلیت نجات می یابد.
  • مریم شیرازی*، محمدحسین رجبی (دوانی) صفحه 123
    امام علی (علیه السلام) به عنوان جانشین به حق پیامبر اکرم (صلی اللٰه علیه وآله) بعد از 25 سال، حکومت جامعه اسلامی را در دست گرفتند، و به عنوان امام و رهبر، واجب الاطاعه بودند، اما از طرف مردم زمان خود با نافرمانی های بسیاری روبه رو شدند. این پژوهش با کنکاش در وقایع تاریخی، به رفتارشناسی مردم زمان امیرالمومنین (علیه السلام) در اطاعت از امامشان می‏پردازد و سعی دارد به رابطه دنیاپرستی مردم آن زمان با نافرمانی آن ها از امام علی (علیه السلام) بپردازد. در نهایت به این نتیجه می‏رسد که حب دنیا ریشه بسیاری از نافرمانی ها از حضرت (علیه السلام) بود و مانعی جدی برای رسیدن به اهداف والای امام علی (علیه السلام) در حکومت بود.
    کلیدواژگان: امام، اطاعت، مادیگری، حب دنیا
  • ناصر حیدرزاده* صفحه 147
    سبب نزول، سوال، حادثه و هر اتفاقی است که در عصر پیامبر (صلی اللٰه علیه و آله) رخ داده و باعث نزول آیه، آیات و یا سوره ای از قرآن شده است که به شکلی به آن حادثه یا سوال اشاره دارد. این دسته از روایات از دیدگاه بیشتر اندیشمندان و عالمان علوم قرآنی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این میان، برخی مفسران شیعه همچون علامه طباطبایی، آیت اللٰه معرفت و آیت اللٰه جوادی آملی به شیوه ای انتقادی به نقل و بررسی این روایات همت گماشته اند. علامه طباطبایی بیشتر روایات اسباب نزول را نتیجه اجتهاد راویان می دانند ولی با این حال، فراوان به نقل و نقد این روایات می پردازند. آیت اللٰه جوادی آملی شان نزول را جدای از فضای نزول آیه ذکر می کنند و همانند استاد خود، علامه طباطبایی، بخشی از روایات اسباب نزول نقل شده از صحابه و یا تابعین را تنها زمینه ساز برداشت های تفسیری می دانند و حجیتی برای آن قائل نیستند بلکه تنها برای روایاتی در تبیین سبب نزول آیات حجیت قائلند که سند صحیح و معتبر دارند. بر خلاف ایشان، آیت اللٰه معرفت برای تفسیر صحابی و به تبع آن روایات اسباب نزول نقل شده از ایشان، ارزش علمی و عملی والایی قائل هستند. البته تفاوت هایی در بیان و طرح این مباحث در کلام این دانشمندان وجود دارد که در این رهگذر به آن ها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: سبب نزول، شان نزول، المیزان، تسنیم، التفسیر الاثری الجامع
  • تاثیر شناخت واقع بینانه در رضایت از زندگی با تاکید بر آموزه های علوی
    شریفه منتظری، مهدی مردانی صفحه 185
    چگونگی تفکر انسان، نقش تعیین کننده ای در ایجاد رضایت او از زندگی دارد. زیرا این افکار و اندیشه های آدمی است که با درونی شدن، باورها و اعتقادات را شکل می دهد و به احساسات و رفتارها جهت می بخشد. دنیا به عنوان ظرفی که زندگانی انسان در آن رقم خورده است تاثیر بسیاری در تقویت یا تضعیف احساس رضامندی انسان از زندگی دارد؛ چرا که دنیا قوانینی دارد که اگر آن گونه که هست، شناخته شود، توقعات انسان با واقعیات دنیا سازگاری پیدا کرده و موجبات خرسندی او از زندگی فراهم می شود. این مقاله تلاش دارد تا با بررسی توصیفات امام علی (علیه السلام) در بارهٔ دنیا، ویژگی های واقعی دنیا را استخراج کرده و با تطبیق بر مسئلهٔ رضامندی از زندگی، رابطهٔ تنگاتنگ و نزدیک این دو حقیقت را تبیین و تحلیل کند. برخی از ویژگی های اثرگذار در احساس رضایت از زندگی عبارت اند از: گذرا بودن، همراهی با رنج و سختی، ناپایداری، آمیختگی تلخی و شیرینی و... نتیجه ای که از این پژوهش کاربردی حاصل شد، آن است که توصیفات کم نظیر امام علی (علیه السلام) از دنیا افزون بر آموزه های اخلاقی و تربیتی فراوان، دربردارندهٔ دست آوردهای روانشناختی نیز هست و سبب می شود که نگاه انسان به دنیا اصلاح و شناخت وی واقع بینانه شود و بین انتظارات او و واقعیات دنیا سازگاری برقرار شود و در نهایت زندگانی همراه با رضایت برای وی به وجود آید.
|
  • Different forms of explaining literary topics in Sharh Osul Kafi
    Abdollah Mirahmadi, Mona Amanipoor Page 7
    One of the major attempts of Shia scholars in the field of Hadith is writing commentaries on the honourable book of “Kafi”. This was formed on the beginning of 11th century AD with the aim of explaining the real and applied meaning of Hadith among Hadith sciences. “Sharh Osul Kafi” written by Sadr al-Din Muhammad al-Shirazi the theologian philosopher is the most significant and profound commentary of “Osul al-Kafi”. Commentator’s effort to place the text in the narrative description refers to his high notion in the field of Hadith. Molla Sadra has used all possible scientific instruments for internal and external criticism of Hadith. He has collected literary topics such as morphology, syntax and rhetorical sciences to understand the outward of the narration and has tried his best to study and explain the difficult and unknown narrations. His work shows his ability in literal and gives a noble position to what he has done.
    Keywords: Sharh Osul Kafi”, Mulla Sadra, Literary sciences, variety of literary sciences
  • Fateme Hakimzade*, Majid Maaref Page 45
    This research intends to study the authenticity of the interpretive narrations of Islam, from the view of Ayatollah marefat. He has authored an exegeses of the Quran, titled "Al-tafsir Al-asari Al-jame'", using these interpretive narrations. In this study, first a brief description of the life of Ayatollah Marefat and Al-tafsir Al-asari Al-jame' and a definition of Tafsir mathur (interpretive narration) will be given. Further, the opinion of Ayatollah Marefat on the authentication of interpretive narrations was presented. This method consists of 3 steps: one- authentication of interpretive narrations and studying various sources of interpretive narrations, which includes the Prophet (pbuh), the Ahl-al-Bayt, the Sahaba and the followers. Two- studying the sources of interpretive narrations. Three- studying contents of interpretive narrations. Ayatollah Maarefat has set the criteria for authenticating hadith to be comparing with the Quran and Sunnah, and non-contradicting with reason and logic.
    Keywords: Studying the authenticity, interpretative narrations, Ayatollah marefat, Al-tafsir Al-athari Al-jame'
  • Mohammad Saadati*, Abollgasem Ojaghloo Page 71
    Salvation in this world and in the hereafter is the demand of every man who is idealist and seeks perfection and walks on the path of his divine nature. Accordingly, identifying the factors and barriers of such salvation is one of the necessities of the demand. Nevertheless one of the most important problems in this field are false illusions which appear in the form of truth and not only lead the man to the salvation but takes him away. In this paper the issue of salvation illusion has been studied by using the verses of the Qur’an and the narrations of Imam Ali (as) focusing on Nahj al-Balaghah. In this survey a part of false illusions of salvation such as negligence of divine roles which governs our life like: examining and the cause of these illusions such as following passions will be discussed in details.
    Keywords: Illusion of Salvation, Void Thought, Human, The Quran, Nahj al-Balaghah
  • Imamology of Fatimah Zahra in the notion of Allamah Amini
    Arash Rajabi, Sayyedeh Maasoumeh Tabatabaei Page 101
    A famous narration which is accepted among all Muslims (Shias and Sunnis) is the narration on knowing the Imam of the age: “Everyone who dies while he doesn’t know Imam of his era had died like a person in the age of ignorance”. This article tries to collect information from different books to show the behaviour of Hazrat Zahra and her interaction toward Kholafa. Studying her life shows she didn’t give alliance to Kholafa and all Muslims believe she was truthful and couldn’t be died as a person dies in the age of ignorance. So we have no choice other than accepting this, that Imam Ali (as) was the true successor of the holy Prophet (pbuh).
    Keywords: Knowing Imam, death in the age of ignorance, Fatimah Zahra, Al-Sunna
  • Maryam Shirazi*, Mohammad Hosein Rajabi (Davani) Page 123
    Imam Ali (as) as the true successor of Prophet Muhammad (pbuh) took the leadership of the Islamic community after 25 years and as an Imam had to be obeyed. But he faced many disobediences. This research studies the behaviour of people in the era of Imam Ali (as) toward him by exploring historical events and tries to find the relation between worldliness and their disobedience of their Imam. Finally, to conclude that worldliness is the root of many disobediences of Imam and a major obstacle to gain his lofty goals in the government.
    Keywords: Imam, Obedience, Worldliness, Materialism
  • Naser Heidarzadeh* Page 147
    Causes of descent is any sort of questions, and any incident that happened in the era of the Prophet (pbuh) and caused the revelation of a verse or verses or a chapter of the Quran and in which refers to the accident or question. Most of Quranic scholars and scientists pay a great attention to these series of narrations. Meanwhile, some of Shia exegetes such as Allamah Tabatabai, Ayatollah Javadi Amoli and Ayatollah Marifat has narrated and investigated the narrations in a critical manner. Although Allamh Tabatabai accounts most of the narration as an outcome of narrators Ijthad but he mentions and criticises many of them. Ayatollah Javadi Amoli mentions the cause of descent of a verse apart from the sphere of the revelation. Javadi Amoli Like his teacher, Tabatabai, considers a part of the traditions of the descent which narrated by some of companions or followers only the underlying conceptions of interpretation and could not be considered as a proof. But only the traditions which has an accepted and valid evidence is able to be used in the way of declaring the cause of revelation. Unlike them, Ayatollah Marifat gives a great scientific and practical value to the exegeses of the Companions and consequently the cause of descent traditions narrated by them. Of course there are differences in their expressions and layout in this regard which will be mentioned in this article.
    Keywords: cause of descent, Al-Mizan, Tasnim, Al-Tafsir al-Athari al-Jame
  • The impact of the realistic understanding of the world on life satisfaction all in emphasizing on Imam Ali (as) teachings
    Sharifeh Montazeri, Mahdi Mardani Page 185
    Human thoughts play a decisive role in creating his satisfaction in the life. This is because the inner thoughts of man shapes beliefs and feelings and gives direction to his behaviors. The world - It is marked as a container of human life- has the most important effects in people satisfied feel strengthen or weaken of the life. Because the world has laws if it is known as well as it is, Human expectations, adapted to the realities of the world and provided his satisfaction of the life. This article attempts to review the descriptions of Imam Ali (as) about the world to extract the real-world features and adapting to the life satisfaction explain and analysis the close relationship between these two facts. Some features have influence on life satisfaction including: to be easy going, accompanied by pain and stiffness, instability, mixture of bitterness and sweetness, and the results of this research were obtained is that rare description of the world by Imam Ali (as) in addition to many educational and moral teachings contains a psychological outcomes too and causes look of the man to the world is modified and be realistic understanding and consistency be established between his exceptions and reality of the world and finally his life overstretched with satisfaction.
    Keywords: World in Nahj ul-Balagha, realistic understanding, characteristics of the world, life satisfaction, satisfaction factors