فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 41 (فروردین و اردیبهشت 1383)

مجله نامه مفید
پیاپی 41 (فروردین و اردیبهشت 1383)

  • ویژه فلسفه
  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • محسن کدیور، نرگس شکوری صفحه 5
    عقل فعال به عنوان مرتبه ای از نفس انسان برای اولین بار در آثار ارسطو مطرح شد. عقل در بین شارحان مشائی ارسطو، مانند: کندی و ابن رشد و توماس آکویناس، همان جایگاه ارسطویی را داشت. اسکندر افرودیسی از آن به عنوان موجود مجرد تام، مستقل از انسان (محرک نامتحرک ارسطویی) نام برد. برجسته ترین نظریه مشایی در مورد عقل فعال در فلسفه ابن سینا و فارابی به عنوان آخرین عقل از سلسله عقول طولیه، ممکن الوجود، مجرد تام و مستقل از انسان ارائه شد.
    عقل فعال سینوی کار کردی کانونی و گسترده در وجودشناسی مشایی دارد. این عقل به عنوان حلقه ارتباط بین مجردات (عقول طولیه) و مادیات، مبدا صدور کثرات جهان مادی و کدخدای عالم تحت القمر است. ایجاد هیولی، عناصر اربعه، مرکبات و نفوس (غیر فلکی) وابسته به افاضه صور وجودی از عقل فعال با معاونت حرکات و اوضاع فلکی می باشد.
    عقل فعال سینوی در حیطه معرفت شناسی نیز جایگاهی برجسته دارد. معرفت انسانی (ادراک حصولی) در تمام مراتب خود وابسته به افاضه صور کلی و معقولات توسط این عقل بر نفس ناطقه و خروج آن از قوه به فعلیت است. علم واجب الوجود به جزئیات متغیر نیز با کمک عقل فعال صورت می گیرد.
    بدین ترتیب عقل فعال در تمام مراتب وجودی و معرفتی مشایی در حیطه مادیات، نقشی عالی و کارکردی گسترده دارد و از ارکان فلسفه مشایی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: عقل فعال، عقول طولیه، صدور و فیض، وحدت، کثرت
  • غلامحسین مقدم حیدری صفحه 19
    پیش علم - علم عادی - بحران - انقلاب - علم عادی جدید - بحران جدیدویژگی عمده نظریه وی تاکیدی است که بر ممیزه انقلابی تحولات علمی دارد؛ به طوری که طبق آن، انقلاب متضمن طرد و رد یک ساختار نظری و جانشینی ساختار ناسازگاری دیگر است. ویژگی مهم دیگر، نقش پراهمیتی است که ممیزات جامعه شناختی جوامع علمی در نظریه کوهن ایفا می کند. از زمان انتشار کتاب ساختار انقلابهای علمی همواره این پرسش مطرح بوده که آیا تصویر کوهن از تاریخ علوم طبیعی در مورد ریاضیات نیز به کار بردنی است. به نظر می رسد پاسخ منفی باشد؛ زیرا واضح است که طبیعت ریاضیات از مهم ترین ویژگی تصویر کوهن از توسعه یک علم، یعنی «انقلاب» پیروی نمی نماید. در این مقاله سعی شده تا نشان داده شود که گذر از هندسه اقلیدسی به هندسی نااقلیدسی انقلابی کوهنی در ریاضیات است. البته این بدان معنا نیست که تمامی مقومات تصویر کوهن عینا در حوزه ریاضیات صادق است؛ بلکه دو ویژگی مهم آن، یعنی ممیزه انقلابی تحول علمی و ممیزه جامعه شناختی علم، در حوزه معرفت ریاضی نیز صدق می نماید. به عبارت دیگر، انقلاب کوهنی در ریاضیات واقعا امکان پذیر است، هر گاه ما با یک پارادایم کوهنی در ریاضیات سرو کار داشته باشیم که مورد پذیرش جامعه علمی قرار گرفته باشد. تغییر این پارادایم، انقلاب کوهنی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پارادایم، هندسه نااقلیدسی، قیاس ناپذیری، انقلاب کوهنی، کوهن
  • محمد بید هندی صفحه 39
    «تاویل» یکی از اصلی ترین فرایندهای تفکر انسان است. فیلون در سنت یهودی، اوریگنس و اگوستین در سنت مسیحی و ابن عربی و ملاصدرا در سنت اسلامی از جمله نمایندگان برجسته تفکر تاویلی اند.
    در این مقاله سعی شده است دیدگاه ملاصدرا درباره «تاویل» و اعتبار معرفتی آن با ارائه شواهدی گویا از آثار او دقیقا تحلیل شود. ملاصدرا «تاویل» را به عنوان «کلیدی» برای کشف افقهای پنهان در اختیار قرار داده است. وی معتقد است، گشوده بودن راه «تاویل» برای فهم حقایق آن سویی، تصریح آیات قرآن کریم است.
    تلقی خاص ملاصدرا نسبت به انسان و قرآن و عالم، در نوع نگرش او به «حقیقت» و فهم آن، تاثیر بسزائی داشته است.
    ملاصدرا با به کار گرفتن «روش تاویل» و بیان اعتبار معرفتی آن، فهم از «حقیقت» را در قالب های معینی محدود نکرده، بلکه با اصالت بخشیدن به باطن امور، زمینه پویش و آفرینندگی را فراهم ساخته است.
    وی با طرد قشری گری، که بر پذیرش منطق تک گفتاری تاکید دارد، فهم های مختلف را - با بیان احکام و شرایط آن - از طریق رخنه در باطن امور رسمیت بخشیده است.
    کلیدواژگان: تفسیر، تاویل، هرمنوتیک، ظاهر، باطن، اعتبار معرفت شناختی
  • محمدعلی حجتی، علیرضا دست افشان صفحه 55
    پارادکسها از جمله موضوعات مهم و مساله برانگیز در فلسفه و منطق به شمار می روند. دسته ای از پارادکسها، پارادکسهای عمل عقلانی هستند: مسائلی که در آنها معمولا دو حق انتخاب پیش روی ما قرار دارد که با یکدیگر ناسازگارند و برای هر یک، دلایل عقلانی قانع کننده ای وجود دارد. به این ترتیب، با تکافوی ادله، که وضعیتی پارادکسیکال است، روبه رو می شویم. از جمله مهم ترین این پارادکسها می توان از پارادکس نیوکوم یاد کرد. هدف از مطالعه پارادکسها و تلاش برای حل آنها دفاع از عقلانیت است. در پارادکس نیوکوم با یک پیش گو سرو کار داریم که تصمیم فاعلی مساله را پیش گویی می کند. ضمنا بخشی از شرایط صورت مساله به پیش گویی فرد پیش گو بستگی دارد. در این مساله، با یک تعارض ظاهری بین دو اصل مهم تصمیم گیری، یعنی اصل رجحان و اصل مطلوبیت انتظاری، روبه رو می شویم؛ زیرا به نظر می رسد که تصمیم فاعل مساله و پیش گویی فرد پیش گو هر چند از نظر علی مستقل از یکدیگرند از نظر معرفتی به هم بستگی دارند. برای حل این پارادکس، ابتدا مکانیزمهای ممکن برای پیش گویی آینده را بررسی می کنیم و در هر حالت به حل مساله می پردازیم. نشان می دهیم که قرائت علیت وارونه منطقا ناممکن است و تنها قرائت ممکن، قرائت علت مشترک می باشد. سپس پارادکس نیوکوم را به دو حالت تفکیک می کنیم: 1- مساله علت مشترک با پیش گوی خطاناپذیر و 2- مساله علت مشترک با پیش گوی خطا پذیر. نشان می دهیم که در حالت نخست، هیچ تصمیم عقلانی وجود ندارد و در حالت دوم، تعارضی بین اصل مطلوبیت انتظاری و اصل رجحان وجود ندارد و تصمیم به انتخاب دو جعبه، تصمیم عقلانی می باشد.
    کلیدواژگان: پارادکس، تصمیم (عمل) عقلانی، پارادکس نیوکوم، مطلوبیت انتظاری، اصل رجحان، علت مشترک، علیت وارونه
  • محمد سعیدی مهر صفحه 81
    سول کریپکی (Saul Kripke) برای ارائه معناشناسی صوری منطق موجهات، از مفهوم جهانهای ممکن استفاده کرد، اما امروزه کاربرد مفهوم جهانهای ممکن در معناشناسی موجهات خلاصه نمی شود، بلکه این مفهوم در پاره ای نظریه های مربوط به حوزه فلسفه زبان یا فلسفه منطق - مانند برخی نظریه ها درباره ماهیت گزاره - نیز مورد استفاه قرار گرفته است.
    با توجه به اهمیت روزافزون مفهوم جهانهای ممکن، مقاله حاضر به بررسی فشرده دیدگاه پاره ای از فیلسوفان تحلیلی معاصر درباره هویت این جهانها و ویژگی های آنها می پردازد. برای این منظور، ابتدا توضیح فشرده ای از دیدگاه های متافیزیکی کریپکی درباره هویت جهانهای ممکن ارائه می شود و سپس دو رویکرد عمده به مساله جهانهای ممکن تحت عنوان «محقق گرایی» و «انتزاع گرایی» طرح می گردد.
    برای تامین این هدف، دیدگاه دیوید لوئیس (David Levis) به عنوان نافذترین نماینده محقق گرایی و دیدگاه الوین پلنتینگا (Alvin Plantinga) به عنوان یکی از نمایندگان شاخص انتزاع گرایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: جهانهای ممکن، محقق گرایی، انتزاع گرایی
  • مرتضی حاج حسینی صفحه 109
    فیلسوفان مسلمان نظریه مطابقت صدق را بر تحلیل سازمان جمله استوار نموده، جمله را به عنوان «حامل صدق» (truth bearer) و واقع یا نفس الامر را به عنوان «سازنده صدق»(truth - maker) تلقی کرده اند. در این مقاله، پس از بحث درباره موارد کاربرد این نظریه در فلسفه اسلامی و شناسایی اصول و مبانی آن، توانایی این نظریه را در مقایسه با نظر منطق جدید در تحلیل سازمان قضیه ارزیابی نموده، با عنایت به مغایرت واقعیت با اندیشه، به شناسایی عناصر اصلی تئوری مطابقت می پردازیم. براساس این تحلیل، جمله «حامل صدق» و «صدق» محمولی تک موضعی است که احراز آن تابعی از احراز نسبت «مطابقت» است. اما «مطابقت» محمولی دو موضعی است که از نسبت بین وضعیت ترسیم شده توسط آن جمله و وضعیتی که در واقع و نفس الامر، بلکه نسبت مذکور است. به علاوه، احراز مطابقت تابع احراز دست رسی به واقع یا نفس الامر می باشد.
    کلیدواژگان: صدق، مطابقت، واقع، نفس الامر، شی ء، مفهوم، نسبت
  • رضا برنجکار صفحه 123
    اسپیونوزا در آثارش تعریفهای متفاوتی را از اراده ذکر می کند. این تعریفهای به طور مشخص عبارت اند از: هر عمل درونی و نفسانی، اعم از تصور، میل و خواهش؛ هر نوع تصدیق و انکار ، تصدیق و انکار حق و باطل یا تصور حق و باطل یا عقل؛ خواهش و میل با کوشش نفسانی برای حفظ ذات. در جمع میان این موارد، احتمالاتی مطرح است. از جمله این که اسپینوزا در این تعریفها گاه به اصطلاح عام اراده نظر دارد و گاه به اصطلاح خاص اراده و گاه به معنای عرفی و لغوی آن.
    کلیدواژگان: اراده کلی، اراده جزئی، میل، تصدیق، خواهش، عقل
  • ترجمه
  • برایس واخترهاوزر ترجمه: سید حسن اسلامی صفحه 135
    «هرمنوتیک فلسفی» با نام هانس گئورگ گادامر گره خورده است. هر چند نظریه هرمنوتیک، پیش از او نیز جایگاهی ویژه داشت، این گادامر بود که آن را از نظریه ای ادبی و متن شناختی به نظریه ای فلسفی و هستی شناختی ارتقا داد. وی این کار را با وام گیری از اندیشه های هایدگر انجام داد و نشان داد که هستی ما انسانها هستی ای مشروط و مقید است و لاجرم شناخت ما نیز چنین است. اما این محدودیت شناختی ما صرفا ریشه در وضع فعلی ما یا کمیت دانش ما ندارد که بتوان در آینده به رفع آن امیدوار بود. ذات و سرشت انسانی ما چنین است و راهی برای برون شدن از آن وجود ندارد. بدین ترتیب، عوامل محدودساز دانش و شناخت ما از نظر گادامر، تاریخ و زبان است و ما همواره اسیر این دوایم. از این رو دانش و شناخت ما همواره نسبی و محدود است و هرگز نمی توانیم ادعای دانستن مطلق یا در اختیار داشتن حقیقت بکنیم. پرسشی که در اینجا پیش می آید و اتهامی که غالبا به گادامر زده می شود، آن است که در صورتی که نتوان تقریر مطلقی از حقیقت به دست داد، همه تقریرها برابر خواهند بود و نمی توان تقریری را برتر از دیگر تقریرها دانست. متقابلا تبیین دقیق مبانی فلسفی گادامر در صدد نفی چنین برداشتی است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، حقیقت، نسبی گرایی، شناخت، زبان، محدودیت معرفت انسانی، گادامر
|
  • Mohsen Kadiwar, Narges Shakuri Page 5
    The concept of ‘active intellect’ as a stage of the human soul first appeared in the writing of Aristotle. To peripatetic exponents or commentator of Aristotle’s works, philosophers like Ibn Rushd (Averroes), Al – Kindi and St. Thomas Aquinas, this type of intellect is that of Aristotle. Alexandeer of Aphrodisias referred to it as an absolute non – material existent independent of human beings (Aristotelian unmoved mover).The most significant peripatetic view of the active intellect as the last divine intelligence in the chain of longitudinal intelligences, something contingent, non – material and independent of human beings can be found in the philosophy of Ibn Sina.Avecinna’s active intellect is considered to have a wide central function in peripatetic ontology. This type of infellenct as a link between non – materials (longitudinal intelligences) and material existents is taken to be the source of multiplicities in the material world and responsible for administrating the sublunary world.Its primary function is to give corporeal form to matter (the four elements) and intellecetual form to the rational (non – celestial) souls pertaining to the emanation of universal forms, composties and intelligibles through this intellect to the rational soul along with its passing from pure potency into actuality. The Necessary Being’s Knowledge of changing particulars is fulfilled through the agency of active intellect.In this way, the active intellect plays a wide sublime functional role and is considered an element of peripatetic philosophy.
    Keywords: active, agent intellect, longitudinal intelligences, emanation, unity, multiplicity
  • Gholām Hossein Mugaddam HeidarĪ Page 19
    The picture Kuhn gives for the usual development pattern of nature science can be put in the following manner:Prior facts – normal science – crisis – revolution – modern normal science – modern crisis.Kuhn’s view is considered to be of significance in that it puts emphsis on the revolutionary aspect of scientific development (change). Kuhn maintains the scientific change occurs by ‘revolutions’ in which an older paradigm is overthrown and is replaced by a framework incompatible or even incommensurable with it. It is also of importance because it gives a very significant role to the sociological factors (distinctions) in scientific communities. Since the publication of the Structure of Scientific Revolution, there has been the question whether the picture Kuhn gives for the history of natural sciences can be applied to mathematics. It seems the answer is ‘no’. For it is clear that the nature of mathematics is such that it denies the most important aspect or characteristic he attributes to the scientific change, i. e., revolution.In this article, the writer seeks to show that the transition form Eucleadan geometry to the non –Eucleadan geometry of Kuhn’s revolution lies in mathematics. Of course, this does not mean that all the constituents of what he thinks of developmental pattern of nature science are true of the realm of mathematics, Rather, two important distinctive features, revolutionary and sociological aspects of nature science, can also be applied to the realm of mathematics. In other words, Kuhn’s idea of ‘change’ is really possible in mathematics. Whenever we are concerned with the Kuhn’s “paradigm”, widely accepted by scientific communities, the change brings about revolution.
    Keywords: Paradigm_Non–Eucleadan geometry_incommensura – bility_crisis_distortion
  • Muhammad BidhindĪ Page 39
    Ta’wil or interpretation is considered to be one of the most essential aspect of human thinking.This article seeks to cast light on mullā shdrā’s views on ta’wil and its epistemological validity (significance) by providing clear evidence from his works. Mullā Sadrā thinks of interpretation as the key to the understanding or disclosure of hidden or esoteric meaning. He maintains that the Qur’an itself explicitly refers to interpretation as that which discloses the truth.Mullā Sadrā’s particular attitude towards human being, the Qur’an and the universe plays a significant role in understanding the truth (haqiqah). While applying interpretive or hermeneutic method and expressing its epistemological validity, Mullā Sadrā did not restrict himself to a certain form of understanding the truth, and paved the way for creativity and dynamism through authenticating the inner or esoteric meaning (batin).Having denied literalism, which emphasizes the literal interpretation, Mullā Sadrā recognizes various understandings, of course each with its particular condition – through penetrating the inner or esoteric meaning (batin).
    Keywords: Interpretation, hermeneutics (tawil), the exoteric meaning, the esoteric meaning
  • Muhammad Ali Hojjati, Alireza Dastafshān Page 55
    Paradoxes have always been important and controversial issues in both philosophy and logic. Paradoxes of acting rationally establish a sub-class of paradoxes: Problems in which we usually encounter a dilemma of making one of two inconsistent decisions, while there are apparently rational and persuasive arguments for both. Thus we will be in a dilemma or a paradoxical situation. Newcomb’s Paradox is the most celebrated example of this kind of Paradoxes. The aim of studying paradoxes and attempting to solve them is to defend Rationality.In Newcomb’s Paradox, there is a predictor who predicts the decision of the agent and also determines a part of the situation of the problem, which depends on his prediction. In this paradox we also encounter an apparent (alleged) inconsistency between two principles of choice, namely: Dominance Principle and Expected Utility Principle; because it seems that though the agent’s decision and the predictor’s prediction are causally independent, there is an epistemic dependence between them. In order to solve this paradox, we need to consider and study the possible mechanisms of predicting the future and then solve the problem in each case. We will show that the Backwards Causation interpretation is logically impossible and the Common Cause interpretation is the only possible one. Then we will consider Newcomb’s Paradox in two cases: 1- a common cause problem with an infallible predictor; 2- a common cause problem with a fallible predictor. We will argue that in the first case, no rational decision is available and in the second case there is no conflict between two principles of choice and choosing two boxes is the rational decision.
    Keywords: Paradox, Rational Decision (act), Newcomb's Paradox, Expected Utility, Dominance principle, Common cause, Backwards causation
  • Muhammad SaidĪmehr Page 81
    Kripke applied the notion of possible worlds to present formal semantics of modal logic. However, the application of the notion of possible worlds is not restricted to modal logic semantics. Rather, this notion has also been used in certain theories of philosophy of language or philosophy of logic in such theories of the nature of propositions.In view of the increasing significance of the notion of possible worlds, the present article studies in short the views certain contemporary theoreticians have raised on the nature of these worlds and their alleged characteristics. To do so, the writer first gives a very intensive account of Kripke’s metaphysical views on the nature of possible worlds and the two chief approaches to the notion of possible worlds under the titles of realism positivism and abstractionism and goes on to make a comparative analysis in this regard.To meet this purpose, the writer deals with David Lewis’s view as the most influential representative of realism positivism and Alvin Plantinga’s view as the distinguished representative of abstractionism.
    Keywords: Possible worlds, kripke, Plantinga, Lewis the correspondence theory
  • Mortaza Hājhosseini Page 109
    Muslim philosophers base the correspondence theory of truth on the analysis of the sentence structure, considering sentence as the truth-bearer and reality or noumen as truth-maker. Having discussed the application of this theory in the Islamic philosophy and the recognition of its prinviples, the article seeks to make a comparative analysis as to the potentiality or capacity of this theory in relation to modern logic and its theories in the study of chief elements of the structures of propositions, along with the distinction between reality and thought. According to this analysis, the ‘truth- bearnig’ sentence and ‘truth’ are predicates of one state of affair whose fulfillment is a function of the fulfillment of the correspondence ‘relation’, while ‘correspondence’ is a predicate of affairs indicating the relation between the state represented by the sentence and the state has actually happened. Therefore ‘truth-maker’ is not the reality or the noumen but the mentioned relation exists between the states of affairs. In addition the fulfillment of correspondence is a function of fulfilling access of reality or noumen.
    Keywords: Truth, Correspondence, Reality, Truth, maker, thing, Relation
  • Reza Berenjkār Page 123
    In his works, Spinoza offers various definitions of ‘human will’. He defines the human will as something internal or mental, whether it is an idea, desire or appetite; the idea of good or evil; the desire by which one strives to preserve his being. One can claim that Spinoza, in his definition of human will, sometimes refers to ‘will’ in its ordinary sense and sometimes in its particular sense and sometimes to its literal sense.
    Keywords: Universal will, particular will, desire, decision, appetite, Intellect
  • Brice Wachterhauser Page 135
    Philosophical hermenutics is associated with the name of Gadamer. Notwith-stanging the fact that the theory of hermeneutics was of peculiar status before his new version of it, but it was Gadamer who changed this theory in its contextual and literal form into a philosophical or existential one.While preserving Heidegger’s central insights, Gadamer showed that the understanding of oneself and one’s possibilities as being in the world is temporal and situates historically. In other words, one’s being is historically constituted and is our understanding or knowledge too. This cognitive limitation is not merely rooted in our present situation or the extent of our knowledge so that one can hope to overcome in future. Human nature requires this and there is no way out of this. According to Gadamer, the factors which place restrictions on human knowledge or understanding are history and language. Therefore, our knowledge is always limited and relative and one cannot claim to have absolute knowledge or attain the truth in its totality. The problem raised, and the accusation directed to Gadamer, is that in case one cannot give an absolute account of truth, all the accounts can be regarded as identical and one account cannot be taken to have priority to others.Explaining exactly Gadamer’s philosophical grounds for the truth and the cause of our limited knowledge, Brice Wachtear Hauser tries to give an answer to the question raised and show that from the principle that one cannot arrive at the absolute truth does not follow that we are all in the same position in relation to the truth and equally in a far distance from it.In other words, although we cannot fully attain the truth, we can stand closer to it than the others.
    Keywords: Hermeneutics, truth, relativism, cognition (knowledge), language, limitation of human knowledge, hermeneutic dilemma, skepticisin