فهرست مطالب

راهور - پیاپی 36 (زمستان 1395)

فصلنامه راهور
پیاپی 36 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا امیدی، نبی امیدی *، هادی مفتاحی، میثم جعفری اسکندری صفحات 9-26
    زمینه و هدف

    هر تصادف، یک اختلال در تعادل بین اجزای سیستم انسان، وسیله نقلیه، راه و محیط اطراف است. پیش بینی آینده میزان تصادفات، پارامتری ارزشمند در دست مدیران برای اخذ تصمیمات درست است.

    روش

    این پژوهش که بر اساس روش های پیش بینی و با استفاده از داده های سری زمانی انجام گرفته است، پژوهشی توصیفی از نوع مقایسه ای است که با استفاده از اطلاعات پس رویدادی جمع آوری شده به روش کتابخانه ای به پیش بینی آینده می پردازد. در این پژوهش به پیش بینی تعداد تلفات تصادفات برون شهری و درون شهری استان تهران پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش و داده های مربوط به سری زمانی، تعداد تلفات ناشی از تصادفات درون شهری و برون شهری استان تهران بین فروردین 1388 تا شهریور 1394 بوده که داده های آن از طریق اطلاعات رسمی سازمان پزشکی قانونی استان تهران جمع آوری شده است. در پژوهش حاضر برای انجام پیش بینی مربوط به سال های آتی از روش های ورهالست و هموارسازی مورداستفاده قرار گرفته اند. در هر دو روش برای به دست آوردن مقادیر پیش بینی، ضمن استفاده از مجموعه روش ها و عملیات مربوط، باید با درنظرگرفتن موضوع موردمطالعه، تعدیل و بهینه سازی های لازم صورت پذیرد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که مدل ورهالست در هر دو پیش بینی تلفات درون شهری و پیش بینی تلفات برون شهری استان تهران، دقت بالاتری نسبت به روش هموارسازی دارد. مقادیر پیش بینی شده حاکی از آن است که تعداد تلفات تصادفات برون شهری استان تهران رویه نسبتا ثابتی داشته و تعداد تلفات درون شهری، رویه ای کاهشی در سال های آینده خواهند داشت.

    نتیجه گیری

     با توجه به دقت بالای مدل ورهالست، استفاده از این مدل برای پیش بینی تعداد تلفات در آینده پیشنهاد می شود. رویه کاهشی تلفات درون شهری نشان می دهد که تاثیرپذیری اقدامات پلیس راهور در جاده های درون شهری استان تهران بیشتر از راه های برون شهری بوده است

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سری زمانی، پیش بینی، تصادفات درون شهری، تصادفات برون شهری
  • ولی خسروی *، کرم الله دانشفرد صفحات 27-56

    امروزه رضایت مشتری برای بسیاری از سازمان ها مفهومی است که روزبه روز بر اهمیت آن افزوده می شود. هم زمان با آن، اهمیت کیفیت خدمات الکترونیکی نیز رو به رشد است و بیشتر سازمان ها در محیط رقابتی، پویا و متغیر فعالیت می کنند. در چنین شرایطی، سازمان ها برای افزایش رضایت مشتریان، توجه ویژه ای به بهبود کیفیت خدمات الکترونیکی خود دارند. هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان رضایت شهروندان و رابطه آن با کیفیت خدمات الکترونیکی پلیس راهور ناجا می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه شهروندان تهرانی استفاده کننده از خدمات الکترونیکی پلیس راهور هستند که 100 نفر از آن ها پرسشنامه را تکمیل و برگرداندند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین کیفیت خدمات الکترونیکی پلیس از بعد سرعت انجام کار، کامل بودن، در دسترس بودن، محرمانه‎بودن، پاسخ گوبودن، جبران خدمات، به روزبودن، محتوای اطلاعات و رضایت شهروندان رابطه معناداری وجود دارد و بین کیفیت خدمات الکترونیکی پلیس راهور ناجا از بعد نمای بصری و رضایت شهروندان، رابطه معناداری وجود ندارد و این رابطه با کمتر از 95% اطمینان رد می شود.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، شهروندان، کیفیت، خدمات الکترونیکی، پلیس راهور ناجا
  • مهدیه آرایی*، منیره سادات طبایی نژاد صفحات 57-77
    مهم ترین عامل در بین عوامل موثر در تصادفات، عامل انسانی است؛ لذا در حال حاضر یکی از دغدغه های نیروی انتظامی برای مدیریت شهری و کنترل اجتماعی، نهادینه کردن هنجارها و قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی است. تحقیقات حاکی از آن است که این نظم پذیری و کسب مهارت های اجتماعی در مقطع پیش دبستانی در حالت پایدارتری آموخته میشوند. ازاین رو این مقاله، توجه خود را به این گروه سنی معطوف کرده است. این پژوهش سعی دارد تا عوامل تاثیرگذار در انتقال فرهنگ ترافیک را معرفی کرده، فراهم سازی بستر آموزش را موردبررسی قرار دهد و همچنین با ارایه راهکارهایی آزمایششده، روش های آموزشی مناسب را معرفی کند. در این پژوهش از روش کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات و از روش توصیفی-تحلیلی برای ارایه اطلاعات استفاده شده است. نتایج بیانگر این موضوع است که چهار عامل خانواده، آموزش وپرورش، رسانه و راهنمایی و رانندگی، از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در انتقال فرهنگ و آموزش مهارتهای ترافیکی هستند. همچنین چند روش ازجمله بازی، قصه گویی و نمایش فیلم برای آموزش گروه سنی هدف، مناسب تشخیص داده شدند. این روش ها در این پژوهش معرفی شد، تاثیرگذاری آنها به بحث گذاشته شد و در مورد نحوه اجرای آن ها راهکارهایی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: نهادهای تاثیرگذار، راهکارهای آموزشی، رفتار ترافیکی، کودکان پیش دبستانی
  • سید سعید کشفی، نادر رحمانی، مهدی رحمانی صفحات 79-107
    زمینه و هدف
    اجرای طرح همیار پلیس در اسفندماه سال 1385 بر اساس توافقنامه مشترک نیروی انتظامی با وزارت آموزش وپرورش، یکی از برنامه های پلیس راهور بود که عملیاتی شد و موجب استقبال زیاد دانش آموزان، والدین آن ها و مجریان طرح در آموزش وپرورش گردید. ازاین رو یکی از آموزش های اساسی پلیس راهنمایی و رانندگی برای کودکان و نوجوانان در دوره های پیش دبستانی و ابتدایی و دوره اول متوسطه، آموزش مهارت هایی است که آنان با یادگیری آن مهارت ها بتوانند رفتاری مناسب در ارتباط با ایمنی عبورومرور در جاده و خیابان از خود نشان دهند؛ این آموزش ها موجب می شود تا انضباط و رفتار ترافیکی در دانش آموزان با حس مسئولیت پذیری نهادینه شود.
    روش
    این تحقیق با بررسی تاثیر آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی بر کارایی همیاران پلیس در سال 1391 در شهر تهران، عوامل موثر بر اجرای این طرح و کارایی همیاران پلیس مقطع دبستان و دوره اول متوسطه را شناسایی کرده است تا نسبت به تقویت آن در برنامه های آتی فرهنگ سازی و ارتقای ایمنی ترافیک و کاهش تصادفات و تلفات انسانی گامی بردارد و راهکارهای اجرای مطلوب چنین طرحی را ارایه کند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش، تعداد 180 نفر از افسران پلیس راهور و کارشناسان، مدیران و معلمان مدارس است که به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شده اند. ابزاری مورداستفاده برای گردآوری اطلاعات در فصول اول و دوم، مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و در فصل چهارم، پرسشنامه پژوهشگر ساخته است. پرسشنامه پژوهش پس از تایید روایی و پایایی در بین جامعه آماری توزیع و گردآوری گردید.
    یافته ها: یافته های پژوهش بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت و با استفاده از روش های آمار توصیفی داده ها، تحلیل توصیفی شدند. ضمنا از آزمون آماری فریدمن برای آزمون سوال های پژوهش استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که محتوای آموزش، آموزش عملی و نظری، مکان و زمان آموزش به ترتیب بر کارایی همیاران پلیس موثر بوده است.
    پیشنهادها: با توجه به اهمیت همیاران پلیس در جهت اصلاح رفتار رانندگی خانواده ها و عموم جامعه پیشنهاد می شود که یک درس ویژه و جداگانه برای آموزش آموزه های ترافیکی با عنوان (همیاران پلیس) در نظر گرفته شود و برای آموزش قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی از عکس های ترافیکی و علایم راهنمایی و رانندگی بیشتر استفاده شود؛ همچنین با توجه به اینکه علم روز با سرعت به سمت فضای مجازی، در حال حرکت است، لازم است فضای غیرمجازی در دستور متولیان آموزش قرار گیرد و تغییر آموزش نظری از کلاس درس به کارگاه های آموزش تا حد زیادی می تواند بر کارایی همیاران پلیس و پلیس یاران نوجوان موثر باشد.
    کلیدواژگان: همیار پلیس، پلیس یاران نوجوان، آموزش کارایی، مقررات راهنمایی و رانندگی
  • داود متشکر آرانی، فریده عظیمی * صفحات 109-130

    حمل ونقل و ترافیک یکی از مهم ترین مشکلات شهرهای بزرگ و به خصوص شهرهای کشورهای درحال توسعه مانند ایران است. ایجاد محدوده ترافیکی، یکی از سیاست ها و روش هایی است که برخی از شهرهای بزرگ به منظور کاهش ترافیک در محدوده مرکزی به کار گرفته اند. این پژوهش به بررسی چالش های فصلی طرح ترافیک در منطقه 12 کلان شهر تهران پرداخته است. روش پژوهش با توجه به ماهیت موضوع و مولفه های موردبررسی، توصیفی- تحلیلی و پرسشنامه ای بوده است. در این پژوهش برای برآورد حجم نمونه از روش کوکران استفاده شده است؛ حجم نمونه آماری مردم منطقه 12 تهران با استفاده از فرمول کوکران 286 نفر برآورد شد. همچنین در تنظیم پرسشنامه از مدل دلفی استفاده شده است؛ بدین ترتیب که ابتدا با توجه به طرح ترافیک منطقه، پارامترهایی در نظر گرفته شد؛ سپس پرسشنامه در اختیار 7 نفر از کارشناسان خبره در زمینه ترافیک و حمل ونقل قرار گرفت و نظر مخالف یا موافق ایشان دریافت شد. بر اساس نظر این کارشناسان پس از جمع بندی نتایج از پرسشنامه ها، 19 مولفه به عنوان عوامل اصلی طرح ترافیک انتخاب و موردپرسش مردم قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که اجرای طرح ترافیک در منطقه، تابعی از شرایط آب وهوایی می باشد و همچنین رضایت شهروندان از اجرای طرح ترافیک با توجه به میزان دما در فصول از اهمیت بالایی برخوردار است؛ همچنین مهم ترین عنصر اقلیمی تاثیرگذار بر اجرای طرح ترافیک، عنصر باد است و میزان رضایتمندی مردم از اجرای طرح ترافیک در تابستان به خاطر گرمای هوا بیشتر است

    کلیدواژگان: ترافیک، منطقه 12 تهران، چالش فصلی طرح ترافیک، آب وهوا
  • مهیا زکی زاده نی نی، محمد رضا سرمدی، حمید ملکی، رمضان منتظری سفید دشتی صفحات 131-152
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان مولفه مدیریت کیفیت فراگیر و ارتقای مهارت های شغلی کارشناسان تصادفات است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. گردآوری اطلاعات به روش توزیع پرسشنامه و روش تحلیل آن، آمار توصیفی با نرم افزار اس پی اس اس است. جامعه آماری پژوهش، 31 نفر روسا و سرکلانتران مناطق 26 گانه راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ است. آلفای کرونباخ پرسشنامه، 9/0 به دست آمده است. مولفه مدیریت کیفیت فراگیر دارای 9 شاخص و مولفه ارتقای مهارت افسران دارای 4 مولفه بوده است. پژوهش شامل 5 سوال، یک سوال اصلی و چهار سوال فرعی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میان مولفه مدیریت کیفیت فراگیر و ارتقای مهارت های شغلی کارشناسان تصادفات همبستگی مثبت و مستقیم وجود دارد و نیز میان مولفهه مدیریت کیفیت فراگیر با شاخص های مدیریت بهتر صحنه تصادف، جلب رضایت شهروندان در خصوص رسیدگی به موقع به تصادفات، برخورد مطلوب افسران با مشتریان سازمان و آموزش های ضمن خدمت همبستگی مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، ارتقای مهارت، راهنمایی و رانندگی، ارتقا، مهارت
|
  • Mohammad Reza, Nabi Omidi *, HADI MEFTAHII, MEYSAM JAFARI ESKANDARI Pages 9-26

    The field and object: Any accident is a disorder in balance between the components of the human system, vehicle, road and surroundings. predicting future rate of accidents is valuable parameter in the hands of administrators for obtaining the right decision.

    Method

    The research that was done based on prediction methods using time series data,is a comparative descriptive study that predict the future using retrospective data collected base on library's method. In this research has been paid out to predict the number of fatalities in accidents inside and outside the city of Tehran province. The statistical population of this research, and time series data was the number of fatalities caused by accidents in inside and outside the city of Tehran between March 2009 to Agust 2015 That its data were collected from official information Forensic Medicine Organization of Tehran province.In the present study, Vrhalst and smoothing methods have been used to predict for the coming years. In both methods, to obtain predicted values,also use of methods set and related operations, should be made necessary adjustments and improvements be made considering the issue studied.

    Findings

    The results showed that the Vrhast method in both predicting fatalities inside and outside the city of Tehran's province is more accurate than the smoothing method. The predicted values showed that the number of fatalities in accident outside the city of of Tehran have relatively steady approach and the number of fatalities in accident inside the city of Tehran province will decline in the coming years.

    Conclusion

    Due to high accuracy Vrhalst method, use this model to predict the number of fatalities will be offered in the future. reduction procedure of fatalities inside the city shows that the effectiveness of the traffic police measures urban roads of Tehran province was more than suburban roads.

    Keywords: Future Studies, time series, Forecasting, Accidents Urban, Suburban Accidents
  • Vali Khosravi *, Karamollah Daneshfard Pages 27-56

    Today, for many organizations, customer satisfaction is a concept that is growing its importance. At the same time, the importance of electronic service quality is growing and more organizations operate in competitive, dynamic and changing environment. In such circumstances, organizations pay special attention to improving their quality of electronic services to increase customer satisfaction. The aim of present study surveys the relationship between citizen's satisfaction with the quality of electronic services of iranian traffic police. This study is applied and quantitative method of data collection is descriptive-survey. The statistical population consists of all citizens that use from Iranian traffic police Electronic services that 100 of them were returned and completed questionnaire. The data was collected using a questionnaire. The results showed that between the quality of Iranian traffic police Electronic services (performance speed, completeness, availability, confidentiality, accountability, compensation, to date, the information content and citizen satisfaction) There is a significant relationship. Based on the research ninth hypothesis, there is no significant relationship between the quality of Iranian traffic police Electronic services and citizen satisfaction, and this relationship is less than 95% rejection.

    Keywords: satisfaction, Citizen, Quality, Electronic services, Iranian traffic police
  • Mahdieh Arayi *, Monireh Tabaeinegad Pages 57-77
    the most important factor among the effective factors on the accident is the human factor; Now one of the concerns of police for urban management and social control, is institutionalise norms and rules and regulations of the traffic. researchs suggests that this discipline and learning social skills in pre-school grade are learned more stable. Hence this article has focused its attention to this age group. This research is trying to introduce effective factors in traffic cultural transmission, examine providing the substrate education and also by providing solutions tested, introduce proper teaching methods. In this study are used library method to collect information and descriptive- analytical method to provide information. The results suggest that four factors: family, education, media and traffic police, are the most most effective factors in the transmission of culture and traffic skills education . Also a number of ways, including games, storytelling and film screenings were appropriate to educate the target age group. These methods were introduced in this study,their effects were discussed and solutions were presented on how to implement them.
    Keywords: Effective institutions, educational strategies, Culture traffic, preschoolers
  • Seyyed Saeid Kashfi, Nader Rahmani, Mehdi Rahmani Pages 79-107
    The field and object: performing police assist plan in March 2007 based on a joint agreement of traffic police with the Ministry of education was one of the programs of traffic police that was operational and would very much welcome the students, their parents and project manager in education. Hence, one of the basic training of traffic police for children in pre-school and primary and secondary first period is training skills that they can show proper behavior in connection with traffic safety in road and street with learning those skills. This training leads to institutionalize traffic discipline and behavior in students with a sense of responsibility.
    Method
    This study investigated the effect of traffic regulations education on collaborators police performance in 2012 in Tehran, has identified factors affecting the project and police collaborators performance primary school and secondary first period to take steps in relation to strengthen it in the future plans of making culture and improve traffic safety and reduce accidents and fatalities and provide optimal performance solutions such a plan. This research is appliced n and is analytical-descriptive in terms of nature and method. The statistical population of this study includes 180 traffic police officers and experts, managers and teachers that are selected for random cluster sampling. The instruments used to collect data in the first and second seasons is documentary and library studies and in the fourth season is researcher-maker questionnaire. Research questionnaire after the validity and reliability of were distributed among the statistical population.
    Findings
    The results according to five-item Likert spectrum and using descriptive statistical methods of data were descriptive analysis. Also Fridman statistical test was used to test research questions. The results suggests that training content ,practical and theoretical training, training location and time have been effective on the performance of the police collaborators.
    Suggestions: due to the importance of the police collaborators in order to improve driving behavior of families and the general public suggests that a special and separate lesson has been considered to train teachings of traffic as(police collaborators) and photos of traffic and traffic signs more used to teach traffic rules and traffic regulations. Also given that science day is moving with speed to virtual space, it is necessary that virtual space in order to be educators and Change theoretical training from classroom to workshops can greatly affect the efficiency of the police collaborators and adolescent police helpers.
    1 Assistant Professor of Police University
    2 PhD student of Police University traffic management
    3 Masters student of Traffic management (respomding Author)
    Keywords: police collaborators, adolescent police helpers, Performance training, Traffic regulations
  • Dawood Moteshakker Arani, Faride Azimi * Pages 109-130

    Transport and traffic is one of the most important problems of big cities, especially cities of developing countries like Iran. Making traffic area is one of the politics and methods used by some of big cities to decrease traffic in central area. The research refers to study seasonal challenges of traffic plan in district 12 of Tehran metropolis. According to nature the subject and studied (case study) components, research methodology has been descriptive-analytic. Cochran formula is one of the most useful methods for surveying sample measure. By using Cochran formula, statistical society of district 12 of Tehran residents estimated 286. Also, Delphi method used to set the questionnaire for recognizing factors of performing traffic plan in the district. Then, the questionnaire was given to 7 experts in the field of transport and traffic and their agreed or disagreed opinions were received. After collecting the results of the questionnaires, according to the experts` opinions, 19 parameters were chosen as the basic factors of traffic plan and considered in the research questionnaire. Results of the research show that performing traffic plan in the district depends on climate. nd also, according to temperature in seasons, residents’ satisfaction of performing traffic plan is very important. One of the results of the research is that the most important and influential climate element in performing traffic plan is the wind and because of heat, residents’ satisfaction of performing traffic plan in the summer is more than other seasons

    Keywords: traffic, District 12 of Tehran, Seasonal Challenges of Traffic Plan, Climate
  • Mahya Zakizadeh Ney Ney, Mohammadreza Sarmadi, Hamid Maleki, Ramezan Montazery Sefid Dashti Pages 131-152
    The present research aims to investigate the relationship between total quality management and improving job skills of accidents experts. This research is appliced in and is correlational-descriptive in terms of data collection method. Data collection by distributing questionnaires and its analysis method was performed in descriptive statistics using SPSS software. The statistical population included 31 chairmen and chief of stations of 26 districts in Tehran. Cranach’s alpha for questionnaire was estimated about 0.9. TQM has 9 criteria components and skills improvement of officers has 4 components. The research included five questions, one main question and four secondary ones. The results showed that there was positive and direct correlation between the components of total quality management and enhancing job skills in accidents experts and also there is and direct correlation was found between total quality management and better management in an accident scene, timely satisfaction of citizens regarding the accidents ontime investigation, officers good behaviors with organization's customers, service training.
    Keywords: Total Quality Management, Skills Improvement, Traffic Police, Improvement, Skill