فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیرکو جعفری، یوسف ساکیه، صادق دژکام، سمیه سادات علویان پطرودی، مریم یعقوب زاده، افشین دانه کار صفحات 5-18
    افزایش عمق آثار ناشی از فعالیت های انسان موجب شده است که پژواک این فعالیت ها حتی در نواحی کاملا طبیعی نیز احساس شود. تالاب میانکاله یکی از مهم ترین پناهگاه های حیات وحش و اکوسیستم های آبی کشور است که تغییرات دو دهه اخیر تاثیرات مهمی بر ساختار و کارکرد این تالاب گذاشته است. از این رو، لازم است به منظور حفاظت از تالاب میانکاله، مدیریت بهینه منابع و سیاست های مناسب محیط زیستی اتخاذ گردد. در این پژوهش نقاط قوت و ضعف موجود در منطقه و نیز فرصت ها و تهدیداتی که تالاب با آن ها مواجه است و یا درآینده با آن ها مواجه خواهد شد، شناسایی و جهت تدوین راهبرد مدیریتی کارآمد بکار گرفته شد. سپس از طریق دسته بندی، وزن گذاری و تجزیه و تحلیل عوامل ضعف و قوت و نیز فرصت و تهدید موجود، با استفاده از ماتریسSWOT ، راهبردهای مناسب تدوین شد. در نهایت با استفاده از ماتریس (QSPM) راهبردها نمره دهی شد. با توجه به نتایج به دست آمده، راهبرد زون بندی منطقه جهت تخصیص بهینه منابع برای فعالیت های حفاظتی، اکوتوریسم، کشاورزی و توسعه دارای بیشترین نمره جذابیت و راهبرد توسعه برنامه های مدیریت تلفیقی آفات و کنترل استفاده از کود شیمیایی دارای کم ترین نمره جذابیت بود. با توجه به اهمیت مدیریت بهینه و حفاظت از تالاب میانکاله و ضعف ها و تهدیدهای اصلی حفاظت تالاب میانکاله و نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل راهبردی پیشنهاد می شود تمرکز بر روی راهبرد زون بندی منطقه جهت تخصیص بهینه منابع برای فعالیت های حفاظتی، اکوتوریسم، کشاورزی و توسعه باشد.
    کلیدواژگان: تالاب میانکاله، تجزیه و تحلیل راهبردی، ماتریس برنامه ریزی کمی راهبردی
  • آرش یوسفی، هومن بهمن پور، بهرنگ سلاجقه، سولماز دشتی صفحات 19-32
    مناطق حساس زیستی دریایی به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به عنوان مناطق مورد توجه از لحاظ مدیریت زیستی قرار گرفته اند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی تعداد و تنوع گونه ای پرندگان آبزی و کنار آبزی و همچنین پراکنش آن ها در پارک ملی تالاب بوجاق و حد فاصل سال های 88-1384 صورت گرفته است. بر این اساس، محدوده مورد مطالعه به 33 سلول یا واحد ارزیابی 500 هکتاری (شبکه های 2/2 × 2/2 کیلومتر) تقسیم گردیده و پس از بازدیدهای صحرایی و تفسیر داده های تصویری (ماهواره و هوایی) ، ویژگی های هر سلول در چارچوب معیارهای منتخب به تفکیک مورد بررسی قرار گرفتند و سپس لایه های اطلاعاتی در محیط GIS تحلیل گردیدند. پس از انتخاب یک معیار اصلی و پنج معیار فرعی، با اتخاذ شیوه نمره دهی (وزن گذاری) معیارها ارزش کمی پیدا کردند. نتایج مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که 58/57 درصد واحدهای مطالعاتی دارای جمعیت کمتر از هزار قطعه بوده و نیز 33/33 درصد واحدها فاقد تنوع گونه ای بوده و 39/39 درصد واحدها دارای 3 گونه در خطر تهدید و یا جمعیت کم می باشند که این مورد با معیارهای جهانی اختلاف قابل ملاحظه ای دارد. در مجموع 153 گونه پرنده در محدوده مورد مطالعه، شناسایی گردیدند که متعلق به 3 گروه آبزی، کنار آبزی و خشکی زی و نیز 47 خانواده و 93 جنس بوده اند. در این میان، 21 درصد گونه های منطقه را گونه های حمایت شده تشکیل داده اند و حداقل 2 گونه نیز در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت قرار می گیرند. در منطقه مطالعاتی، تنوع گونه ای نیز از الگوی پراکنش گونه ای تبعیت می کند و با حرکت از شمال به جنوب منطقه، تنوع پرندگان در واحد سطح کاهش می باید. با مقایسه آمار موجود در دوره 5 ساله اخیر، تعداد و تنوع پرندگان منطقه کاهش یافته است. ولیکن در مجموع نتایج حاصل از بررسی 5 معیار مورد نظر بیانگر این مطلب است که علیرغم تهدیدات موجود منطقه مورد مطالعه همچنان از لحاظ فون پرندگان از وضعیت شاخصی برخوردار می باشد و به همین منظور به عنوان یکی از مهم ترین پارک های ملی دریایی کشور تحت حفاظت قرار گرفته است. البته نتیجه تحقیقات صورت گرفته بیانگر این موضوع می باشد که از این لحاظ دهانه رودخانه سفیدرود، تالاب بوجاق و تالاب کیاشهر شاخص تر می باشند.
    کلیدواژگان: پارک ملی بوجاق، پرندگان آبزی و کنار آبزی، تنوع گونه ای، زیستگاه حساس ساحلی، تنوع زیستی
  • فروغ پاپهن، مریم رضایی، غلامرضا اسکندری، علی اکبر راسخی صفحات 33-40
    تالاب هورالعظیم یکی از مهم ترین و ارزشمندترین زیستگاه های کشور می باشد. این بررسی با هدف شناسایی و تعیین فراوانی ماهیان تالاب هورالعظیم در طی سال های 91-1390 انجام و تعداد 3 ایستگاه مطالعاتی انتخاب و نمونه برداری ماهیان با استفاده از تورگوشگیر ثابت با چشمه های 7/1 تا 5 سانتی متری انجام گرفت. نتایج نشان داد که در این تالاب تعداد 15 گونه ماهی از 3 خانواده وجود دارند که خانواده کپورماهیان Cyprinidae دارای 13 گونه و بیشترین فراوانی 4/87 را دارا بود و خانواده کفال ماهیان Mugilidae و خانواده Siluridae با یک گونه حضور داشتند. گونه ماهی حمری C‏arasobarbus luteus در ایستگاه رفیع و گونه بنی Mesopotamichthys sharpeyi در ایستگاه طبر غالب بوده و در مجموع گونه های حمری، بنی، شلج Aspius varax، بیاح Liza abu و کاراس Carassius auratus به ترتیب با 7/28، 6/24، 7/15، 8/10 و 9/9 درصد بیشترین فراوانی را در طی مطالعه داشتند. میانگین دمای آب، شوری و pH در کل تالاب به ترتیب 72/20 سانتی گراد، 07/2 قسمت در هزار و 7/82 بود. در پژوهش حاضر حداکثر تنوع گونه در ایستگاه رفیع 93/1 و کمترین تنوع در ایستگاه طبر 63/1 بهدست آمد.
    کلیدواژگان: تالاب هورالعظیم، تنوع زیستی، شرایط فیزیکو شیمیایی، ماهیان
  • سید محمود شریعت، سید مسعود منوری، فریبا سبحانی صفحات 41-52
    تالاب میقان در فاصله 15 کیلومتری شمال شرقی شهر اراک واقع شده است. این بررسی در سال های 1390-1389 و در طی 4 مورد بازدید منطقه ای و پیمایش زمینی از منطقه در فواصل زمانی مختلف از نقاط مختلف تالاب صورت پذیرفت و با استفاده از نرم افزار ArcGis نقشه های پایه مورد نیاز از منطقه مورد مطالعه تهیه شد، سپس با استفاده از تصاویر ماهواره ای برای سال های 2002 و 2008 و عکس های هوایی سال 1334 که از سطح منطقه برداشت شده و استفادهاز نرم افزار Erdas یک مقایسه و برآوردی از میزان تغییرات حاصله در حوزه تالاب میقان صورت پذیرفت. آنالیزهای مربوط به وضعیت کمی و کیفی آلاینده های کارخانه املاح که در مجاورت تالاب است، مورد بررسی قرار گرفت و همچنین وضعیت کمی و کیفی فاضلاب شهری اراک که از بخش جنوب شرقی به تالاب وارد می گردد نیز مورد بررسی قرار داده شد، در نهایت ریسک های مرتبط با فعالیت های معدن کاری، شناسایی و با استفاده از روش ماتریس آنالیز ارزیابی خطر بر اساس دو پارامتر شدت و احتمال سطح ریسک شان مشخص گردید، همچنین با استفاده از روش 3D-Melborne بر اساس سه پارامتر تماس، احتمال و پیامد سطح ریسک عوامل خطر زای ناشی از فعالیت معدن کاری بر روی جوامع انسانی تحت تاثیر مشخص و در نهایت پیشنهاداتی برای کاهش و تقلیل اثرات عوامل خطرزای ناشی از فعالیت معدن کاری در منطقه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک زیست محیطی، تالاب میقان، فعالیت معدن کاری
  • لعبت تقوی، صفیه طیبی، سبحان طیبی، بهرام کریمیان صفحات 53-62
    تالاب بین المللی گاوخونی در استان اصفهان و دارای مساحتی معادل 470 کیلومترمربع می باشد. این تالاب یک چاله گرابنی است که توسط رسوبات کواترنری پوشانده شده است. این پژوهش که در سال 1389 در تالاب بین المللی گاوخونی انجام پذیرفته به بررسی تغییرات اقلیمی بخش شمالی تالاب گاوخونی بر اساس رسوب شناسی شیمیایی (عناصر اصلی و فرعی) می پردازد. شواهد رسوب شناسی شامل مطالعه فرایندهای فرسایشی و مطالعه رسوبات از جمله ترکیب و شرایط رسوب گذاری، از شواهد مهم تحلیل شرایط اقلیمی گذشته است. در مطالعه حاضر از 7 مغزه 1 تا 2 متری استفاده شده است. این مغزه ها دارای پراکندگی سیستماتیک خوبی در منطقه مورد مطالعه هستند و عمق آن ها با توجه به شرایط مغزه گیری و ویژگی های ژئومورفیک تعیین شده اند. روش تحلیل داده ها مبتنی بر روش های ژئو شیمیایی و تعیین درصد فراوانی عناصر ذکر شده در هر نمونه رسوبی برای تعیین شرایط آب و هوایی منطقه در آن دوره رسوب گذاری بوده است. با استفاده از تحلیل چهار عنصر حساس به تغییر شرایط محیطی یعنی کلسیم، منیزیم، منگنز و استرانسیم و نسبت های منیزیم، منگنز و استرانسیم به کلسیم نتایجی از تغییرات شرایط محیطی بدست آمد. بر اساس نمونه های مورد آزمایش یک تقسیم بندی از شرایط اقلیمی گذشته در منطقه بدست آمد. بر اساس تمام شواهد به طورکلی به نظر می رسد در مقاطع 100 و 140 سانتی متری، دوره های خشک و در مقاطع 60 و 200 سانتی متری دوره های مرطوب تجربه شده است. در 20 سانتی متری اول مغزه ها یعنی رسوبات زمان حاضر شرایط بینابین یا نیمه خشک وجود دارد.
    کلیدواژگان: اقلیم دیرینه، ژئوشیمی، تالاب گاوخونی، تغییرات کلسیم، مغزه گیری
  • امیر جانبازی، محمد حسین گرجیان عربی صفحات 63-74
    در این تحقیق به بررسی کیفیت آب رودخانه کسلیان سوادکوه با استفاده از پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و هیدرولوژیک پرداخته شده است. این مطالعه طی سال 1389-1388 با چهار فصل نمونه ‏برداری در چهار ایستگاه به ترتیب در مناطق سنگده (ایستگاه اول و دوم) و کسلیان (ایستگاه سوم و چهارم) صورت گرفت. در هر فصل یک بار نمونه گیری با سه تکرار انجام شد. میانگین دمای آب رودخانه 65/12 درجه سانتی گراد و میانگین اکسیژن محلول 25/7 می باشد. همچنین pHبا میانگین 7/7 دارای خاصیت کمی بازی می باشد. در طی این تحقیق مقادیر دو پارامتر نیترات و آمونیوم به ترتیب بین 51/0 تا 07/1 و بین 04/0 تا 7/0 بوده که در حدود نرمال می باشد. مقدار TDS در بررسی حاضر بین حداقل 5/271 تا حداکثر 7/373 میلی گرم بر لیتر متغیر بوده است. مقدار EC در رودخانه کسلیان در مدت بررسی بین حداکثر 420 میکروموس بر سانتی متر و حداقل آن 346 میکروموس بر سانتی متر ثبت گردیده است، که از نظر این عامل هم در محدوده نرمال و دارای قابلیت های شیلاتی و زیست محیطی بوده و منبع آلاینده صنعتی در آن وجود ندارد. کیفیت آب رودخانه کسلیان بر اساس فاکتورهای فیزیکی و شیمیاییدر تمامی ایستگاه ها با شرایط عالی ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: پارامترهای فیزیکی و شیمیایی، کیفیت آب، کسلیان، سوادکوه
  • سمیرا بهروش، علیرضا پورخباز صفحات 75-82
    فلزات سنگین از آلاینده های عمده زیست محیطی محسوب می شوند که توسط عوامل مختلف محیطی از جمله پساب کارخانجات و صنایع و رواناب زمین های کشاورزی سبب آلودگی اکوسیستم های آبی شده و به زنجیره های غذایی راه می یابند. رسوبات بستر یکی از مهم ترین بخش های پذیرش و ذخیره فلزات سنگین در اکوسیستم‏های آبی به شمار می آیند. تجمع فلزات سنگین در رسوبات به فاکتورهای زیست محیطی بسیاری مانند دانه بندی ذرات، اسیدیته، نوع و غلظت مواد آلی و میزان فلزات موجود در محیط بستگی دارد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر دانه بندی و سطح تماس ذرات بر میزان تجمع فلزات سنگین (Cd، Cu، Zn، Pb وCr) در رسوبات سطحی بوده است. بدین منظور نمونه برداری از رسوبات توسط دستگاه نمونه بردار گرپ از 6 ایستگاه در بخش جنوب غربی تالاب انزلی در تابستان 1388 صورت پذیرفت و غلظت فلزات در ریزدانه های 063/0، 25/0، 1 و 2 میلی متر بررسی گردید. میانگین غلظت کروم، سرب، روی، مس و کادمیوم به ترتیب 45/1، 44/4، 18/39، 27/7 و 86/0 میکروگرم بر گرم حاصل شد که از استانداردهای جهانی فراتر نمی باشد، به استثناء کادمیوم که در رده آلودگی متوسط قرار می گیرد. همچنین نتایج به دست آمده بیانگر تاثیر قابل توجه دانه بندی ذرات بر میزان تجمع عناصر سنگین در ریزدانه های 63 میکرون می باشد، درحالی که در سایر ریزدانه ها این اثر معنی دار نبوده است.
    کلیدواژگان: تجمع، دانه بندی، رسوبات، فلزات سنگین، تالاب انزلی
  • مریم پناهنده، نبی الله منصوری، نعمت الله خراسانی، عبدالرضا کرباسی، برهان ریاضی صفحات 83-90
    در این بررسی غلظت سه فلز سمی غیر ضروری سرب، کادمیوم و کروم در بافت عضله سه گونه پرمصرف ماهی در حاشه تالاب انزلی (اردک ماهی، کپور محلی، شاه کولی) با استفاده از روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی سنجش شد. بیشترین غلظت فلزات در بافت عضله اردک ماهی و کمترین در شاه کولی مشاهده گردید میانگین غلظت سرب، کادمیوم و کروم در بافت عضله اردک ماهی به ترتیب 06/0±56/2، 04/0±23/0 و 11/0 ±24/1، کپور محلی 44/0± 56/1، 04/0±16/0 و 11/0±82/0 و شاه کولی 30/0 ±28/1، 09/0±10/0و 20/0±52/0 میکرو گرم بر گرم وزن خشک بوده است و رابطه Pb>Cr>Cd در مورد همه گونه ها برقرار بود. میزان مواجهه و خطر بالقوه ناشی از مواجهه با مصرف ماهیان مورد مطالعه با استناد به دستورالعمل سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا تخمین زده شد. غلظت فلزات بدست آمده در مقایسه با استانداردهای جهانی در دو گونه اردک ماهی و کپور محلی مقدار سرب (به ترتیب 51/0، 31/0 میکرو گرم بر گرم وزن تر) از استاندارد سازمان بهداشت جهانی (2007) (3/0 میکروگرم بر گرم وزن تر) کمی بیشتر بدست آمد و این در حالیست که محتوای دو عنصر کادمیوم و کروم در بافت عضله مقادیری بایین تر از حد استاندارد را نشان داد، همچنین بر طبق نتایج بدست آمده بیشترین میانگین دوز مصرف روزانه به عنصر سرب اختصاص داشت که در گونه اردک ماهی تالاب انزلی مشاهده گردید. با این وجود برآورد خطر بالقوه در بومیان در مورد همه گونه های مورد بررسی مقداری کمتر از 1 را نشان داد که بیانگر این نکته است که مصرف ماهی خطر بالقوه ای را برای مصرف کنندگان به دنبال نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: ماهی، تالاب انزلی، غلظت فلزات سنگین، سازمان بهداشت جهانی، خطر بالقوه
|
  • Shirkou Jaafari, Yusef Sakieh, Sadegh Dejkam, Somayeh Alavianpetrudi, Maryam Yaghubzadeh, Afshin Danehkar Pages 5-18
    Increasing the impacts of human activities has resulted in great pressure even on quite natural areas. Miankaleh wetland as one of the most important wildlife refuges and aqua ecosystems of Iran has witnessed significant impacts on its structure and functions during last two decades. In this regard, it is crucially important to adopt appropriate policies by the aim of sustainable resource management and wetland protection. In this survey, Miankalaeh wetland is investigated from weaknesses and strengths in addition to opportunities and threats points of view. These different aspects of Miankaleh wetland were identified and explored in both present and future conditions and efficient strategically management measures are proposed. In this concern, weaknesses, strengths, opportunities and threats factors of wetland are grouped, weighted and analyzed through SWOT matrix leading to appropriate strategical measures. Finally, using QSPM matrix strategies were scored. According to the results, in order to meet the need of sustainable resource allocation for tourism, conservation, agriculture and development activities, the strategy of zoning has gained the highest attraction score. By way of contrast, development of integrated pestmanagement activities and controlled fertilizing plans has attracted the lowest score. With regard to importance of sustainable management, wetland conservation, main weaknesses and threats of Miankaleh wetland as well as derived results from strategic analysis, zoning as an optimized resource allocation tool for conservation, tourism, agricultural and development activities is suggested.
    Keywords: Wetland of Miankaleh, Strategicanalysis, Quantitative Strategic Planning Matrix, Conservation
  • Arash Yousefi, Hooman Bahmanpour, Behrang Salajegheh, Soolmaz Dashti Pages 19-32
    Sensitive marine areas have attracted particular attention in biological management aspects because of having special ecological, economic, social and environmental traits. The present research tries to investigate the role of birds for identification of marine biological sensitive areas, as a case study the National Park in Boujagh wetland has been chosen. The method used in this study is an analytical- functional one which is done through selecting the one main criterion and five inferior criteria and after selecting all criteria by means of scoring method (ranking) all criteria would have quantitative value. Based on the above discussed methodology, the area was divided into 33500-ha parcels (Evaluation Unit of 2.2×2.2 kilometers grids). After field observation and interpretation of aerial photos and satellite images the characteristics of each parcel in the form of selected criteria have been analyzedand therefore the information layers were produced in GIS software. The results showed that the bird population in 57.58% of study units is less than 1000 birds and also 33.33% of studied units were in lack of biodiversity and 39.39% of the study units have three threatened species. Total identified birds in study area was 153 species, in which amongst them 21% of species are as Protected Species in National Environmental laws and at least two species belonged to the IUCN Red List.
    Keywords: Delphi, Coastal biological sensitive, National Parkof Boujagh Wetland, Water birds, Biodiversity
  • Foruogh Papahn, Maryam Rezaei, Gholamreza Eskandari, Alireza Rasekhi Pages 33-40
    Hoor-Al azim is one of most important and valuable wetland habitats. Study aimed to identifyanddetermine the abundance of fish in the Hoor-Al Azim marsh during2011-2012. In order to do this research 3 stations were selected and fish sampling was performedusing constant Gill net with 1.7 to 5cm springs. Results showed that there are 15 species of fishof 3 families in the marsh.Cyprinidae family had13 species and the highest frequency87.4. Mugilidae and Siluridae Families withone species were present. Carasobarbusluteus species in Rofaye station and Mesopotamichthys sharpeyi species inTaborstation were dominant and in total Carasobarbusluteus, Mesopotamichthys sharpeyi, Aspiusvarax,Lizaabu and Carassiusauratus species respectivelywith 28.7, 24.6, 15.7, 10.8 and 9.9 percent had the highest frequency during the study. The average water temperature, salinity, and pH in the marsh were 20.72° C, 2.07parts per thousand and 7.28, respectively.In the present study the maximum diversity wasinRofaye station with 1.93 and the minimum diversity was in Tabor station with 1.63.
    Keywords: Hoor-Alazim marsh, Biodiversity, Physicochemical conditions, Fishes
  • Seyyed Mahmood Shariat, Seyyed Masood Moonavari, Fariba Sobhani Pages 41-52
    Mighan Wetland is located in 15km North-east of Arak, geographic coordinate 49 42 00 to 50 20 00 east longitude and 24 07 00 to 34 41 30 north latitude. 4 times the region was observed during the research. Basic maps of the regions were studied using ArcGis software. Afterward a comparison and estimation of changes in the wetland were done by using images taken by Liss-III sensor satellite (Indian satellite Resourcesat-1) for 2002 and 2008 and aerial image by Army geography dept. in 1334 by Erdas software. Data gathered regarding qualitative and quantitative conditions of pollutants produced by mining industries in vicinity and beside Sulphate sodium mines were examined moreover, same examinations were conducted involvingdischarged wastewater from Arak City into the wetland from southeast. Results were used to identify risk factors threatening the wetland the factors may be classified into two main groups: related to mining operation and not related to mining operations. By identifying risks roots in mining operations, risk assessment analysis matrix was done based on intensity and risk probability level. Risk assessment analysis matrix is an effective tool for estimating acceptable risk level through establishing a bi-character sensing system to asses risk’s safe level. Moreover, 3D-Melborn method was used to estimate risks of contacting with hazardous factors resulted from mining activities on public based on three parameters of contact, probability and consequences and a set of countermeasures were introduced. Finally, altering processes in the regions through time were used as the basis to predict risks resulted from mining activities. The study has recommendations in order to reduce the hazards resulted from such activities.
    Keywords: Environmental risk assessment, Meyghan wet land, Mining
  • Lobat Taghavi, Safiye Tayebi, Sobhan Tayebi, Bahram Karimian Pages 53-62
    The international Gavkhoni wetland is located in Isfahan province and has an area of 470 square kilometers. This wetland is a Grabni hole which has been covered by quaternary sediments. The present study attempts to study climatic changes of north part of Gavkhoni wetland based on chemical (major and trace elements) sedimentology. Evidences of sedimentology include the study of erosion processes as well as the study of sediments such as combination and conditions of sedimentation are among the important evidences of analysis of past climatic conditions. In order to conduct the present study 7 cores ranges 1 to 2 meters were used. Data analysis is based on the geochemical methods to determine the frequency percent of the mentioned elements in each sediment sample for determining the climatic conditions of the region in that specific period of sedimentation. Analyzing four sensitive elements to the change of environmental conditions that is, Calcium, magnesium, manganese and strontium and the proportion of magnesium, manganese and strontium to calcium, revealed some results of changes of environmental conditions. According to the examined samples, a division of past climatic conditions in the region has been achieved. Based on the whole evidences, it seems that in 100 and 140- centimeter sections dry periods and in 60 and 200-centimeter sections, more humid periods have been occurred. In the first 20 centimeters of the sediments that is the closest time to the present time, borderline conditions or semi-dry conditions were observed.
    Keywords: Palaeo climate, Geochemistry, Gav-khooni wetland, Calcium variation, Coring
  • Amir Janbazi, Mohammad Hossein Gorjian Arabi Pages 63-74
    In this research water quality of Kesilian river has been investigated using physical, chemical and hydrological parameters. This study took place during 2009 – 2010 with four sampling season in four stations respectively in the Sangdeh(stations I and II) and Kesilian (stations III and IV). Sampling was done 3 times in each season. Average temperature of river’s water was 12.65 and average of dissolved oxygen was 7.25. The average value for pH was 7.7 indicating basic property of water. During this study the two parameters of Nitrate and Ammonium were to 0.51 to 1.07 and 0.04 to 0.7 respectively which were of normal range. TDS value was variable from 271.5 to 373.7 mgr / liter. EC value was determined to be 420 micro mohs at most and 346 micro mohs at least, which was normal and appropriate from aquaculture and environmental point of view and without any contaminant. KesilianRiver’s water quality was determined excellent based on chemical and physical factors in all of the stations.
    Keywords: Physical-chemical parameters, Water quality, Kesilian, Savadkooh
  • Samira Beharvesh, Alireza Pourkhabbaz Pages 75-82
    Heavy metals are main environmental pollutants that result in pollution of aquatic ecosystems and enter food chain, by different environmental substance such as industrial wastewater and agricultural drains. The sediments are one of the most importantparts for storage of heavy metals in aquatic ecosystem. Accumulation levels of heavy metals in sediments rely on many environmental factors, such as size of particles, pH, type and concentration of organic matter and amount of heavy metals in environment.The aim of this research is study of effects of particle size on accumulation of heavy metals (Cr, Pb, Zn, Cu, Cd) in surface sediments. Sediments were sampled by Grap sampler from 6 stations in southwestern of Anzali wetland, in summer 1388. The evaluated concentration of metals in particles of 0.063, 0.25, 1 and 2 mm was carried. The average concentration resulted 1.45, 4.44, 39.18, 27.7 and 0.86 for Cr, Pb, Zn, Cu and Cd, respectively. These results showed that concentrations of metals were not upper than global standards, excepting cadmium that was in order of average pollution. As well as results detected significant effect of sediment's size of particles on accumulation heavy metals in particles 0.063 mm however this effect was not significant in other particles.
    Keywords: Accumulation, Heavy metals, Pollution, Particle size, Surface sediments
  • Maryam Panahandae, Nabiyollah Mansori, Nematollah Khorasani, Abdolreza Karbasi, Borhan Riyazi Pages 83-90
    In this study non-essential toxic metals concentrations of Pb, Cd and Cr in the muscle tissue of fish species consumed inAnzali wetland Esoxlucius, Cyprinuscarpio, Chaleaiburnuschaleoide were determined using atomic absorption spectrophotometry. Maximum metals concentrationwas in muscle tissue of Esoxlucius and the lowest was observed in the Chaleaiburnuschaleoide. the average concentration of lead, cadmium and chromium in the muscle tissue of Esoxlucius were 2.56±0.06, 0.23±0.04 (µg/g dry weight) and 1.24±0.11,inCyprinuscarpio were 1.56 ±0.44, 0.16± 0.04 and 0.82±0.11 (µg/g dry weight) and inChaleaiburnuschaleoidewere 1.28±0.30, 0.10±0.09 and 0.52±0.20(µg/g dry weight) respectively and relationPb> Cr> Cd was true for all species. Exposure and potential risk exposure resulting from the consumption of fish was estimated according to the USEPA guideline. Metal concentrations compared to WHO standards in both Esoxlucius and CyprinuscarpioPb(0.51 and 0.31(µg/g wet weight) in our study was higher than WHO standard 0.3 (µg/g wet weight). While obtained content of the chromium and cadmiumelements in muscle tissues of all fish was lower than standard level. The results showed that a slightly higher mean maximum daily dose was devoted to the lead element of the Esoxlucius which was observed in Anzali Lagoon. The potential hazard of consumption of all species was lower than 1, which indicates that consumptionof fish will not threatenany riskfor consumers.
    Keywords: Fish, Anzali lagoon, Concentrations of heavy metals, WHO, The potential hazard