فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 60 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رقیه موسوی* صفحه 4
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر آگاهی سیال بر فعال سازی مولفه های اصلی هوش هیجانی زنان یائسه بود.
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعات شبه آزمایشی پیش آزمون _ پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان یائسه ای بودند که در کارگاه های سراهای محله در منطقه 7 شهر تهران شرکت می کردند. نمونه گیری به شیوه داوطلبانه انجام شد و با ارائه پرسشنامه هوش هیجانی در میان آنها، تعداد 20 زن که نمره پایینتر از میانگین در این آزمون کسب کردند، انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 10 نفر) جایگزین شدند. از پرسشنامه هوشبهر هیجانی بار-آن (EQ-I) برای جمع آوری داده ها و از آزمون تحلیل کوواریانس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمره های تمام مولفه های اصلی هوش هیجانی گروه آزمایش در پس آزمون به طور معنی داری بیشتر از گروه گواه شده بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    باتوجه به این یافته های می توان نتیجه گرفت که شیوه درمانی مبتنی بر آگاهی سیال در فعال سازی مولفه های اصلی هوشبهر هیجانی زنان یائسه موثر است..
    کلیدواژگان: آگاهی سیال، هوشبهر هیجانی
  • هانیه شمس الدینی، ژاله رفاهی* صفحه 19
    هدف
    هدف از پژوهش، بررسی نقش پیش بینی کنندگی باورهای غیرمنطقی ارتباطی و مولفه های عشق با دلزدگی زناشویی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر شیراز بود .
    روش
    جامعه آماری این پژوهش، شامل همه زنانی بود که بدلیل دلزدگی زناشویی به مراکز مشاوره شیراز رجوع کرده اند که از بین آن ها، 203 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های باورهای ارتباطی، پرسشنامه مولفه های عشق و پرسشنامه دلزدگی زناشویی جمع آوری و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه به روش همزمان نشان داد که باورهای غیرمنطقی ارتباطی، دلزدگی زناشویی زنان را به طور مثبت پیش بینی می کنند و نیز مولفه های عشق، دلزدگی زناشویی زنان را به طور منفی پیش بینی می کنند (05/0>p). آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیرهای زمینه ای (سن، مدت ازدواج، میزان تحصیلات و تعداد فرزندان) و دلزدگی زناشویی زنان رابطه معنی داری وجود دارد، و همچنین بین متغیرهای زمینه ای (به جز سن) و باورهای غیرمنطقی نیز رابطه معنی دار وجود دارد (05/0>p). در نهایت یافته ها نشان داد که بین متغیرهای زمینه ای (به جز سطح تحصیلات) و مولفه های عشق در زنان رابطه معنی داری وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که باورهای غیرمنطقی ارتباطی و مولفه های عشق نقش پیش بینی کننده معنی داری برای دلزدگی زناشویی هستند.
    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی ارتباطی، مولفه های عشق، دلزدگی زناشویی
  • حسین اسکندری*، سعیده هادی، فرامرز سهرابی، عبدالله معتمدی، نور علی فرخی صفحه 42
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه سبک های دلبستگی با تعهد زناشویی در افرادی است که مرتکب بی وفایی در روابط زناشویی شده بودند.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه افرادی بود که در بهار سال 1395 به دلیل بی وفایی زناشویی به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند. از این میان 428 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سبک دلبستگی بزرگسالان هیزن و شیور (1997)، و تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997) و جونز جمع آوری و با استفاده از تحلیل همبستگی و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد سبک های دلبستگی می توانند 13 درصد از تغییرات تعهدزناشویی افراد مرتکب بی وفایی را پیش بینی نمایند. همچنین ضریب بتا سبک دلبستگی اضطرابی (01/0p≤) و ضریب بتا سبک دلبستگی اجتنابی (05/0p≤) بر تعهد زناشویی معنادار بود. اما ضریب بتا دلبستگی ایمن معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که ازدواج و انتخاب همسر یکی از تصمیمات مهم زندگی می باشد و با توجه به نقش پیش بینی کنندگی سبک های دلبستگی نا ایمن یعنی اضطرابی و اجتنابی، باید بر لزوم بررسی این دو متغیر در مشاوره های پیش از ازدواج و همچنین آموزش والدین در زمینه تربیت کودک و سبک های دلبستگی تاکید کرد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، تعهد زناشویی، بی وفایی زناشویی
  • یاسر رضاپور میرصالح*، مریم شفایی، سمیه براتی صفحه 61
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی وضعیت آگاهی، دسترسی و استفاده دانش آموزان سال دوم دوره دوم متوسطه شهرستان سی سخت از منابع اطلاعاتی موثر بر انتخاب رشته تحصیلی بود.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع پیمایشی است که در میان دانش آموزان سال دوم دوره دوم متوسطه شهرستان سی سخت که در سال تحصیلی 95-94 به انتخاب رشته تحصیلی پرداخته بودند، انجام شد. 187 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به یک پرسشنامه محقق ساخته که وضعیت موجود میزان آگاهی، دسترسی و استفاده ازمنابع موثر بر انتخاب رشته تحصیلی در دانش آموزان را مورد بررسی قرار می داد، پاسخ دادند. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون دو جمله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دانش آموزان نسبت به نقش استفاده از نظرات متخصصان هر رشته، نظرات معلمان و دانش آموزان سال بالاتر، تحلیل عملکرد تحصیلی خود در سال های گذشته، تحقیق فردی و سنجش علایق و استعدادهای خود در انتخاب رشته مناسب آگاه بودند، این منابع در دسترس آن ها بود و در عمل نیز از آن ها برای انتخاب رشته خود استفاده کرده بودند. یافته ها همچنین نشان داد که دانش آموزان از نقش مشاوران و مراکز خصوصی مشاوره برای انتخاب رشته مناسب آگاه بودند، اما به جز مشاوران مدارس، منابع دیگر مشاوره در دسترس بسیاری از آن ها نبود و بیشتر آن ها از خدمات این مراکز در انتخاب رشته استفاده نکرده بودند. دانش آموزان از نقش خدماتی که مدرسه می تواند به آن ها برای انتخاب رشته بدهد، و همچنین از نقش مطالعه فردی، استفاده از وسایل سمعی و بصری و بازدید از مشاغل در کسب اطلاعات برای انتخاب رشته مناسب آگاه بودند، اما امکانات دسترسی به این منابع برای حداقل نیمی از آن ها فراهم نبود و بسیاری از آن ها از این منابع در انتخاب رشته تحصیلی خود استفاده نکرده بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آگاهی نسبتا خوبی در مورد منابع موثر بر انتخاب رشته در دانش آموزان شرکت کننده در پژوهش وجود داشت، اما بسیاری از این منابع، خصوصا مراکز مشاوره، در دسترس این دانش آموزان که در یک شهر منطقه سه کشور (از لحاظ منطقه بندی کنکور سراسری) زندگی می کردند وجود نداشت و این امر منجر به عدم استفاده این دانش آموزان از بسیاری از منابع موثر در انتخاب رشته شده بود و بنابراین می توانست انتخاب رشته مناسب را در آن ها تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: منابع اطلاعاتی، انتخاب رشته
  • مسعود صادقی*، عزت الله قدم پور، افسانه اسماعیلی صفحه 85
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش الگوی خانواده سالم بر تاب‏آوری مادران دارای کودکان اختلال طیف اوتیسم شهر قم بود.
    روش
    طرح پژوهش شبه آزمایشی، از نوع پیش‏آزمون- پس‏آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای کودکان اختلال طیف اوتیسم شهر قم در سال 1395 بود که به مراکز اتسیم این شهر مراجعه کرده بودند. حجم نمونه 30 نفر بود که به‏صورت داوطلبانه انتخاب شدند و سپس به‏صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. تمام شرکت کنندگان پرسشنامه تاب‏آوری را به‏عنوان پیش‏آزمون کامل کردند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش الگوی خانواده سالم قرار گرفت، اما گروه گواه هیچ مداخله‏ای دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش الگوی خانواده سالم به‏طور معناداری بر تاب‏آوری مادران دارای کودکان اختلال طیف اوتیسم موثر بوده و گروه آزمایش افزایش معناداری را در میزان تاب‏آوری نشان داده‏اند (05/0>p).
    نتیجه گیری: به‏طور کلی نتایج پژوهش حاکی از آن بود که آموزش الگوی خانواده سالم یک روش مداخله‏ای مناسب برای بهبود تاب‏آوری در مادران دارای کودکان اختلال طیف اوتیسم می‏باشد.
    کلیدواژگان: الگوی خانواده سالم، تاب آوری، مادران دارای کودکان اختلال طیف اوتیسم
  • ستاره شجاعی، مهدی ایمانی*، محمد مهدی تیموری، مریم شاهین صفحه 101
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک فرزندپروری والدین کودکان با و بدون اختلال طیف اوتیسم انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه والدین کودکان با و بدون اختلال طیف اوتیسم شهر شیراز بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 99 نفر (49 نفر از والدین کودکان با اختلال طیف اوتیسم و 50 نفر از والدین کودکان بدون اختلال طیف اوتیسم) انتخاب شدند. والدین کودکان با اختلال طیف اوتیسم با روش نمونه گیری در دسترس و والدین کودکان بدون اختلال طیف اوتیسم با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. از پرسشنامه سبک فرزندپروری والدین رابینسون، ماندلکو، السن و هارت (1995) برای سنجش سبک فرزندپروری والدین استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سبک فرزندپروری استبدادی والدین کودکان با اختلال طیف اوتیسم نسبت به والدین کودکان بدون اختلال طیف اوتیسم و سبک فرزندپروری اقتداری والدین کودکان بدون اختلال طیف اوتیسم نسبت به والدین کودکان با اختلال طیف اوتیسم به طور معنی داری بالاتر است (001/0(P<. بین سبک فرزندپروری سهل گیرانه والدین کودکان با و بدون اختلال طیف اوتیسم تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود تفاوت بین سبک های فرزندپروری دو گروه، طراحی و اجرای برنامه های آموزش سبک های فرزندپروری برای والدین کودکان با اختلال طیف اوتیسم ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، اختلال طیف اوتیسم
  • داود نوده ئی، معصومه اسمعیلی*، علی اصغر خندان، خدابخش احمدی نوده صفحه 119
    هدف
    انسان ها در زندگی براساس انگیزه های مختلفی، رفتار می کنند. انگیزه ها عامل اصلی حرکت انسان هستند. لذا بررسی و مطالعه انگیزش و چگونگی شکل گیری آن به عنوان عامل اصلی ایجاد رفتار و جهت دهنده و تداوم بخش آن موضوعی بسیار مهم و اساسی است. یکی از طبقه بندی های مهم در حوزه انگیزش، ذاتی یا اکتسابی بودن آن است. هدف اصلی این مقاله نقد و بررسی انگیزش ذاتی مبتنی بر انسان شناسی اسلامی است.
    روش
    در این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی به بیان نظریه هایی که بر ذاتی بودن انگیزش تاکید کرده اند بویژه نظریه غریزه - به عنوان یکی از نظریه های کلان در حوزه انگیزش - پرداخته شده و نظریه های موافق و مخالف در این زمینه، مطرح و با روش تحلیلی- انتقادی و بر اساس مبانی انسان شناسی اسلامی با تکیه بر آثار استاد مطهری به نقد و بررسی آنهاپرداخته شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که طبقه بندی انگیزه های ذاتی مبتنی بر مبانی انسان شناسی اسلامی در قالب چهار طبقه بندی اصلی غرائزحیوانی، غرائز انسانی، فطریات انسانی و فطرت الهی و در دوسطح کلان گرایش به امر محدود و گرایش به امر نامحدود همه جانبه قابل طرح است.
    کلیدواژگان: انگیزش ذاتی، مبانی انسان شناسی، فطرت
|
  • Dr Roghaye Mousavi* Page 4
    Objective
    This essay seeks to study the effectiveness of therapy based on fluent consciousness on activation of EQ-I constituents of climacteric women.
    Method
    this study is a quasi-experimental research based on pre-test and post-test of control group. The statistic population of the research includes the climacteric women living in all neighborhoods of the 7th region of Tehran City. The sampling was done in a voluntary fashion and the participants were asked to fill the questionnaires of EQ-I and 20 of them who had scored marks lower than mean were chosen randomly as the control and test groups. The EQ-I questionnaire was used for collecting data and covariance test was used for analysis.
    Findings: the research findings indicate that the mark of the test group is meaningfully more than the control group. (05/0>p).
    Conclusion
    Accordingly we can conclude that the therapy based on fluent consciousness on activation of EQ-I constituents are affective on the climacteric women.
    Keywords: Fluent Consciousness, EQ-I, Climacteric Women
  • Zhaleh Refahi*, Hanieh Shamsoldini Page 19
    Background
    The aim of this research was to study the predictive role of irrational communicative beliefs and love components in marital disenchantment among women referring to counseling centers in Shiraz, Iran.
    Methods
    Statistical population of this study consisted of all women who referred to these centers due to marital disenchantment; and the sample comprised of 203 women, who were selected through random sampling. The instruments used in this research were Relational Beliefs Questionnaire, Love Components Questionnaire, and Marital Disenchantment Questionnaire.
    Results
    Results of synchronous multiple regressions showed that irrational relational beliefs positively predict marital disenchantment, while love components negatively predicted marital disenchantment of women. Pearson correlation test showed that there is relationship between the background variables (age, duration of marriage, level of education, and number of children) and marital disenchantment. Additionally, there was a significant relationship (p
    Conclusions
    According to these findings, it can be concluded that irrational relational beliefs and components of love play a significant predictive role in marital disenchantment.
    Keywords: Irrational relational beliefs, Love components, Marital disenchantment
  • Hossein Eskandari*, Saeedeh Hadi, Faramarz Sohrabi, Abdollah Motamedi, Noorali Farrokhi Page 42
    Background
    The main purpose of this research is to study the relationship between attachment styles and marital commitment in those who have been guilty of marital infidelity.
    Methods
    This was a correlational study, in which the research population included all the individuals who had referred to counseling centers in Tehran during the year 1395 (Persian calendar) with the presenting problem of marital infidelity. Of this population, 428 people were selected through convenient sampling. Data collection tools included Adults Attachment Styles Questionnaire (Shiver, 1997) and Marital Commitment questionnaire (Adams and Jones, 1997). The data were analyzed using correlational and multiple regression analysis.
    Results
    The findings indicated that attachment styles may account for and predict 13% of change in marital commitment in those who committed marital infidelity. Also, the Beta-coefficient for secure attachment was not meaningful.
    Conclusions
    Since marriage and mate selection is one of the most important decisions in life, and due to the predictive role of insecure (and anxious and avoidant) attachment styles, assessing these two factors in premarital counseling as well as teaching parents about parenting and attachment styles should be emphasized.
    Keywords: Marital commitment, Anxious attachment, Avoidant attachment, Secure attachment, Infidelit
  • Yasser Rezapour Mirsaleh*, Maryam Shafaei, Somayeh Barati Page 61
    Background
    The purpose of the present study was to investigate the availability, access, and awareness of students about current information resources in the process of choosing their specific academic disciplines.
    Methods
    This is a descriptive research that was carried out among degree-searching 10th grade students during the 1395-96 school year in city of Sisakht. . Total of 187 students were selected by stratified simple random sampling who responded to a researcher-made questionnaire that asked for their knowledge about, availability and use of information resources in the process of choosing their academic degree. The collected data was analyzed using binomial test.
    Results
    Results indicated that students were relatively well aware of the role of professional’s opinions, teachers’ opinions, opinions of higher-class students, their own academic performance during the past years, results of personal inquiry, and assessment of their own interests and potentials in choosing what degree to pursue. In fact the aforementioned information was what the students had available to them, which they had practically used for choosing their degree. It was also shown that students were aware of private consulting centers specializing in degree selected, but many of them did not have access to nor had utilized anything more than school counselors. Additionally, students were aware of the role of personal study, the media, and visiting career sites, but access to such resources was not available for at least half of them, and many of them had not used these resources in choosing their degrees.
    Conclusions
    From the findings, it can be concluded that participating students had a relatively good knowledge about effective resources in degree selection. However, many of these resources, especially counseling centers, were not accessible to students. This had led to lack of usage of many of effective resources in selecting a degree, and as such has likely influenced their degree selection.
    Keywords: Information resource, Academic discipline selection, Students
  • Masoud Sadeghi*, Ezatolah Ghadampoor, Afsaneh Esmaeili Page 85
    Background
    The pourpose of the present study was to investigate the effectiveness of teaching healthy family model to mothers of children with autism spectrum disorder in city of Qom, on their resiliency.
    Methods
    Quasi-experimental design was adopted in which pre-test, post-test, and control group were deployed. The study population included all mothers of children with autism spectrum disorder in city of Qom who had referred to city’s autism centers in 2016. The sample size consisted of 30 volunteers who were randomly placed in treatment and control groups (15 participants in each group). All of the participants completed resiliency questionnaire as pre-test and post-test. The treatment group received 10 educational sessions of healthy family model, while the control group received no intervention. ANCOVA was used for data analysi.
    Results
    The This study showed that instruction of healthy family model had a meaningful and positive effect on the level of resiliency (P
    Conclusions
    According to the results of the study, it can be concluded that teaching of healthy family model is an appropriate intervention for improving the resiliency of mothers with children who have autism spectrum disorder.
    Keywords: Healthy family model, Resiliency, Mothers of children with autism spectrum disorder
  • Setareh Shojaee, Mehdi Imani*, Mohammad Mehdi Teymouri Asfichi, Maryam Shahin Page 101
    Background
    The aim of this study was to compare the parenting styles of parents of children with and without autism spectrum disorder.
    Methods
    This was a causal-comparative research. The statistical population of this research includes all of the parents of children with and without autism spectrum disorder in city of Shiraz. From this population, a sample of 90 subjects (49 parents of children with autism spectrum disorders and 50 parents of children without autism spectrum disorders) were selected. Parents of children with autism spectrum disorder were selected through convenient sampling, and parents of children without autism spectrum were selected through multistage random sampling. For assessing the parenting style of participants, parenting styles questionnaire (Robinson et al., 1995) was used., and data were analyzed using MANOVA.
    Results
    Results indicated that authoritarian parenting style of parents of children with autism spectrum disorder, and authoritative parenting style of parents of children without autism spectrum disorder were significantly higher than their counterpart group (P0/05).
    Conclusions
    According to the differences found between the parenting styles of the two groups, design and implementation of educational programs in parenting styles for parents of children with autism spectrum disorder seems crucial.
    Keywords: Parenting styles, Parents, Children, Autism spectrum disorder
  • Dr. Davud Nodehi, Dr. Masoumeh Esmaeily*, Ali Asghar Khandan, Khodabakhsh Ahmadi Page 119
    Purpose
    Humans behave in life based on various motives. Motives are the main factor in human movement. Therefore, it is important to evaluate and study motivation and its role in the formation, continuation and orientation of human behavior. One of the most important classifications regarding motivation is dividing it into inherent and obtained motivations. The main objective of this article is providing a critical assessment of inherent motivation based on the principles of Islamic anthropology.
    Method
    In this article, analytical-descriptive method has been used to study the inherent theories of human motivation, particularly the instinct theory as a macro-theory of motivation. To this end, supporting and rejecting theories have been presented and critically analyzed based on Islamic anthropological foundations found in the works of Ayatollah Motahhari.
    Findings and
    Conclusion
    the results of this research showed that human motives based on Islamic anthropology can be classified in four groups of animal instincts, human instincts, human nature, and divine nature, which can also be viewed in whole as limited or unlimited.
    Keywords: Inherent motivation, anthropological foundations, primordial nature