فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 46 (پاییز 1395)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 46 (پاییز 1395)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم کلانتری*، بتول موحدی صفحه 7
    تدبیر هستی در مقام تکوین و تشریع به صورت مستقل، ویژه خداوند بزرگ است. با وجود این، قرآن کریم به صراحت از حضور و نقش آفرینی موجوداتی به نام ملائکه در بسیاری از شئون تدبیری جهان سخن گفته است. ملائکه چگونه موجوداتی هستند و نقش آنان در تدبیر امور انسان که بخش مهمی از هستی به شمار می آید، چگونه است؟ این پژوهش با تکیه بر آرای تفسیری علامه طباطبایی تصویر روشنی از چیستی ملائکه و چگونگی نقش آفرینی آنان در تدبیر امور انسان از نگاه قرآن ارائه می نماید. ملائکه گروهی از مخلوقات خداوند و مجرد از ماده و مکلف به تکالیف تکوینی الهی هستند و در جهان ماده تمثل می یابند؛ درحالی که دارای مراتب وجودی مختلفی هستند. نقش های اصلی این موجودات نامرئی در امور انسان عبارتند از: 1. واسطه بین خداوند و جهان مشهود؛ 2. استغفار برای اهل زمین؛ 3. ثبت اعمال انسان؛ 4. حفاظت از انسان؛ 5. یاری مومنان در موقعیت های خاص.
    کلیدواژگان: ملائکه، موجودات مجرد، تدبیر هستی، قرآن کریم، علامه طباطبایی
  • حمید ایماندار*، حسن زرنوشه فراهانی صفحه 27
    استقصای همه جانبه راهبردهای سلبی سلفیه در تصحیح مکتب اثبات صفات می تواند یکی از محورهای نقد منصفانه این مکتب باشد. تلاش اتباع جریان سلفی گری در تایید مکتب اثبات، ذیل راهبردهای سلبی ایشان بر سه محور اساسی بنا شده است: 1. انکار یا توجیه تاویلات پرشمار منقول از ائمه سلف؛ 2. تشریح ادله امتناع تاویل صفات الهی؛ 3. مخدوش نمودن اصول مکاتب دیگر در تفسیر صفات. سلفیه در جهت توجیه تاویلات سلف، به راهبردهای متعددی، همچون تقیید صفات ظاهری به قرائن لفظی و معنوی، تشکیک در مراد جدی آیات، ترجیح بلامرجح روایات مثبت تاویل و اقناع مخاطب به محظوریت برخی تاویلات دست یازیده اند. به علاوه با استناد به اصولی نااستوار و خدشه پذیر، از قبیل عدم جواز تاخیر بیان از وقت حاجت، مقبول نبودن تکلیف امت به فهم تکلف آمیز صفات و توافر نصوص روایی موید ظاهرگروی، به تبیین ادله امتناع اجرای مکتب تاویل پرداخته اند. در نهایت می توان گفت راهبرد سلبی سلفیه در نقد مکاتب مخالف نیز نارسایی ها و اشکالاتی مبنایی دارد؛ ازجمله استعمال مغالطات واضح و مکرر در استدلالات، معرفی مغرضانه و هدفمند مکاتب دیگر در جهت بزرگ نمایی مفاسد مترتب بر آنها، مناقشه در پاره ای جزئیات غیر ضروری تحت عنوان لزوم تهذیب عقیده توحیدی، ظاهرگروی افراطی در تفسیر صفات، تعامل شعارگونه، جزم اندیشانه و گاه متعصبانه با اصول و غایات مکتب اثبات صفات و افتادن در ورطه توجی هات بی نتیجه و تکلف آمیز.
    کلیدواژگان: سلفیه، اثبات صفات، تاویل، معتزله، اشاعره، راهبردهای سلبی
  • شهاب شهیدی، منصور نصیری* صفحه 45
    یکی از مواضعی که رویکرد غیرشناختی فیلیپس آشکار می شود، دعا است. از نظر وی، دعا سخن گفتن با خدایی خارجی نیست؛ بلکه دعا به معنای آگاه شدن از وضع خود است. اصل دیگر دعا، مفهوم وابستگی است؛ بدین معنا که دین دار، همه شئون وجود خود اعم از خیر و شر را مدیون خدا دانسته، او را می ستاید و توقع ندارد که خدا در وضع امر او دخالت کند، وگرنه دعای وی خرافی می شود. این تفسیر از دو جهت قابل بررسی است: یکی اشکالات مربوط به خداشناسی وی و دیگری کاستی های تفسیر وی از دعا. برخی از مهم ترین محورهای دسته دوم عبارتند از: 1. طبق این تفسیر، بیشتر دین داران خرافاتی هستند؛ 2. این تفسیر، تبیین گر رویکردهای پس از عصر روشنگری است و جامعیت تاریخی ندارد؛ 3. باید بین اعمال دین داران و نگرش های متافیزیکی آنها تمایز قائل شد. دین داران رفتارهایی از خود بروز می دهند که مغایر با دیدگاه های متافیزیکی آنهاست و البته چنین مغایرتی، هیچ اشکالی ندارد؛ بنابراین بروز عدم انسجام گزاره ای در دین، امری معمول است و نمی توان دخالت الهی را صرفا بدین جهت مردود شمرد.
    کلیدواژگان: دی، زد، فیلیپس، دعا، سخن گفتن با خدا، وابستگی
  • جلیل پروین*، کاوس روحی برندق، علی حاجی خانی، نهله غروی نایینی صفحه 63
    بیشتر پندار ها، نگره ها و نظریه های مطرح درباره وجود و نحوه وجود خداوند، یا مبتلا به عارضه تعطیل هستند یا آلوده به تشبیه. در این میان، برپایه قرآن و روایات، تنها رویکرد صحیح، اثبات بدون تشبیه (نفی همزمان تعطیل و تشبیه) است. لازمه های نفی تعطیل عبارتند از: اقرار به وجود خداوند و اقرار به کمالات خداوند. لازمه های اصلی نفی تشبیه نیز عبارتند از: بی همتایی خداوند در تعقل ناپذیری، تصورناپذیری، قیاس ناپذیری، اکتناه ناپذیری، توصیف ناپذیری و کیفیت ناپذیری. در بیانی عمیق تر، مراد حقیقی خروج از حد تشبیه عبارت است از عدم تعیین چگونگی برای ذات و صفات خداوند. همچنین برای رهایی از فرو افتادن در مهلکه تعطیل یا تشبیه، باید خداوند را جز به آنچه او خود را وصف کرده، وصف نکنیم. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا پس از نشان دادن ضرورت نفی تعطیل و تشبیه از ذات حق، لازمه های این دو قاعده جامع الاطراف تحلیل شود تا رهپویان وادی توحید به شرط پایبندی به شاخصه ها و لازمه های این دو قاعده، حداقل به لحاظ نظری و عقلی، از فروغلتیدن در هر دو مهلکه ایمان سوز در امان باشند.
    کلیدواژگان: تعطیل، تشبیه، نفی تعطیل، نفی تشبیه، اثبات بلاتشبیه، قرآن و روایات
  • طاهر کریم زاده*، مرتضی قربانی صفحه 81
    اثبات گرایش فطری و درونی در نهاد انسان ها به سوی پروردگارشان، یکی از بهترین راه های اثبات و شناخت خدا است؛ چراکه این راه، ذاتی، همگانی، تغییرناپذیر و پایدار است و می تواند از استوارترین برهان های اثبات وجود خدا باشد. از آنجا که فطرت انسان، دارای گرایش های مختلف است، تقریرهای برهان فطری نیز براساس این گرایش ها متفاوتند. در برهان فطرت عشق به کمال مطلق، با استفاده از عشق ذاتی و درونی انسان به کمال مطلق، خدا اثبات می شود. در برهان فطرت امید نیز از راه اثبات امید انسان در سختی ها و کوتاه شدن دستش از تمام اسباب و وسائط مادی، وجود خدا اثبات می شود. در برهان فطرت افتقار که از ابتکارات مرحوم آیت الله شاه آبادی است، با استفاده از برهان فقر ذاتی صدرایی و برهان امکان و وجوب سینوی، پس از اثبات ذات فقیر و امکانی انسان ها، ذات غنی خداوند اثبات می شود. برهان فطرت انقیاد، برهان فطرت خوف و برهان فطرت بغض نقص نیز که باز از ابداعات فلسفی ایشان هستند، به ترتیب از راه اثبات خضوع ذاتی انسان در برابر کمال، خوف از دست دادن محبوب ها و تنفر از نقص، خداوند را اثبات می کنند. در منظومه فکری آیت الله شاه آبادی چگونه با تقریرهای مختلف برهان فطرت یا تضایف از گرایش درونی انسان، وجود خدا اثبات می شود؟ این پژوهش ضمن پاسخ به این پرسش، به تحلیل تقریرهای این برهان می پردازد.
    کلیدواژگان: فطرت، تضایف، برهان فطری، فطرت عشق، فطرت امید، شاه آبادی
  • رسول چگینی*، محمد مهدی چگینی صفحه 97
    اندیشمندان امامیه در تعریف جایگاه امامت، از سه شیوه عمده بهره جسته اند که از آن به گونه های حدیثی، کلامی و فلسفی نام برده ایم. گونه حدیثی، مستند به احادیث اهل بیت، به ویژه کلام امام رضا× است. گونه کلامی که نظر مشهور علما است، عبارت است از «الامامه رئاسه عامه فی امور الدنیا و الدین» که مورد پذیرش اهل سنت نیز می باشد. گونه سوم که رویکردی نقادانه به تعریف مشهور دارد، تلاش می کند حقیقت جایگاه امامت را تبیین کند و بر ویژگی هایی مانند: «خلافت الهی»، «ولایت مطلقه»، «منصب الهی» و «انسان کامل» بودن امام تاکید می کند.
    کلیدواژگان: امامت، ریاست عامه، خلافت کلیه، ولایت مطلقه، انسان کامل
  • سیدعلی موسوی اصل* صفحه 111
    مجتمع بشری در ادوار گوناگون تکون خود، هماره دچار تحولی است که لازمه آن، نیازهای متغیر است. حال بین دین ثابت با منابعی محدود و ادعای جاودانگی و خاتمیت، با نیازهای متغیر و بی شمار جوامع انسانی، نوعی دوگانگی و ناسازگاری وجود دارد. علامه طباطبایی با اذعان به این مطلب، قواعد اسلام را به دو بخش ثابت و متغیر تقسیم نموده است؛ قسم اول در تطبیقی تام و جامع با فطرت بشری است که تا بشریت ادامه دارد، این احکام نیز دارای بقا و استمرارند. ایشان در مقابل، در باب مقرراتی که جنبه موقتی یا محلی دارند و با پیشرفت تدریجی مدنیت، تغییر می یابند، معتقد است دین فطری اسلام بر اصل ثابت و حکم ضروری فطرت، یعنی ولایت صحه گذشته است که طبق آن، والی حکومت اسلامی براساس موازینی خاص می تواند در جهت ساماندهی حوائج متغیر و متکثر جامعه، قوانینی را بنا نهد که همانند مواد شریعت حق و لازم الاجرا هستند.
    کلیدواژگان: ثابت، متغیر، نیاز، اسلام، قوانین، علامه طباطبایی
  • علیرضا نوبری* صفحه 129
    پردازش معنویت به منظور ارائه آن در عرصه های مدیریتی، امری ضروری است. در این باره پروژه ای با نام «عقلانیت و معنویت» ارائه شده است که دارای چالش های متعدد صوری و نظری است. این مقاله ضمن ارائه تعاریف و تبیین های ایشان از معنویت، با نگاهی به معنویت قدسی، چالش های یادشده را آشکار کرده و روشن ساخته است که تبیین معنویت، جز با مراجعه به داده های وحیانی، ساختاری قابل دفاع پیدا نمی کند.
    کلیدواژگان: معنویت، عقلانیت، ملکیان، معنویت قدسی
  • یدالله سپهری* صفحه 145
    ترویج امورکشاورزی اکنون بیشتر بر پایه مباحث علمی و بر اساس اصول علمی صورت می گیرد؛ با این حال کشاورزان هنوز هم اغلب بدون تحصیلات عالی بوده و در عین توجه به اصول علمی، همچنان باورهای مذهبی خود را در پیشبرد امور کشاورزی حفظ کرده اند؛ در این بین دخالت باورهای مذهبی و نحوه اعتقاد به مسائل مذهبی در عملیات ترویج و تداوم کشاورزی دارای اهمیت زیادی است؛ لذا جهت بررسی صحت این ادعا، از طریق پرسش نامه بر روی حدود 400 نفر از کشاورزان روستاهای غرب استان گلستان مطالعه آماری صورت گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که میزان باور کشاورزان به موضوع مورد مطالعه نمراتی بین 6/3 تا 7/3 را به خود تخصیص می دهد. بنابراین به کارگیری نتایج این بحث، جهت انجام فعالیت های ترویجی در امورکشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است، همچنین برای تقویت وجوه مثبت باورها استفاده از روحانیون در امر ترویج پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: باورهای دینی، کشاورزی، بلایای طبیعی، قرآن، استان گلستان
|
  • Ebrahim Kalantari*, Batool Movahhedi Page 7
    Measuring the universe in creation and legislation belongs essentially to God. In spite of the fact, the holy Quran has clearly spoken about angles and their part in measuring affairs of the world of creation. Now the question of the paper runs as: what is an angle and how does it measure human affairs? The study, relying on Allamah Tabataba`ie`s commentary opinions, has tried to answer the question. As is understood, angels have been a group of Gods creatures free from corporeality and naturally obligated that, being of different existential orders, appear in this world. Their part in the field seems to be as: 1. Being as intermediary between God and the world; 2. Asking forgiveness for men, 3. Recording human actions; 4. Protecting man and 5. Supporting believers at special cases.
    Keywords: Angles, Immaterial Beings, Measuring Creation, The Holy Quran, Allamah Tabatabai
  • Hamid Imandar*, Hasan Zarnoosheh Farahani Page 27
    A full consideration of Salafi`s negative approaches to correct the school of proving qualities may be regarded as one position for right critique of the school. The efforts of Salafi scholars to support the school, under their negative strategies have been based on three main pivots: 1. rejection or justification of accumulated hermeneutic sayings of Salafi leaders; 2. explaining the proofs against hermeneutic description of Divine qualities; 3. opposing the principles of other schools in the field. Salafiyyah used numerous strategies including bounding apparent qualities to verbal and mental signs, doubting in serious meaning of the verses, unreasonably preferring traditions supporting ta`wil without and satisfying addressees to oppose some ta`wil. Again, relying on some weak and false principles including lack of permission for delaying expression from the time needed, unreasonability of obligating community to affectedly understanding of qualities and abundance of traditional texts supporting superficiality, they have opposed proofs of ta`wil school. And finally one may argue that Salafi`s negative strategy for criticizing opposite schools is of considerable failure and weakness as applying clear and frequent fallacies in proofs, biased and purposeful sayings on other schools to magnify their inadequacies, disputes over some unnecessary partials as an obliging for purifying monotheism, extreme formalism in commenting qualities, slogan-like, dogmatic and sometimes fanatical interaction with the principles and goals of the school proving qualities and falling in unreasonable justifications.
    Keywords: Salafism, Proving Qualities, Tawil, Mutazilite, Ashairih, Negative Stratgies
  • Shahab Shahidi, Mansoor Nasiri* Page 45
    Prayer is one standpoint appearing from Phillips` unepistemic approach. As he believes, prayer may not be speaking to a real and objective god; rather, prayer means becoming aware of self`s position. Another base of prayer lies in the concept of dependence; that is followers of religion know all their existential dignities, good or bad, to be bestowed by God and, therefore, praise Him while not expecting from Him to interfere to their conditions, and not given such being the case, their prayers would become untrue. This view is to be studied from two reasons: one lies in objections against his theology and the other in his meaning of prayer. Some of his most important points in the latter consist in: 1. on his meaning, most of religious people would be superstitious; 2. his view comes from enlightenment age and, therefore, lacks historical comprehension; 3. it is necessary to distinguish between religious actions and metaphysical views. The religious people act contrary to their metaphysical views and such a disagreement would not be counted as a failure at all. Therefore, lack of propositional harmony in religion may be regarded as common and thus one may not negate divine interfere for such a lack.
    Keywords: D. Z. Phillips, Prayer, Speaking to God, Dependence
  • Jalil Parvin*, Kavoos Roohi Barandaq, Ali Hajikhani, Naleh Gharavi Naini Page 63
    More imaginations, views and theories on God`s existenc lead to ta`til or tashbih. On the Quran and traditions, the only true way for proving and explaining the existence of God lies in that free from the consequences of ta`til and tashbih. Consequences of negating ta`til and tashbih is resulted by the former to confession of God`s existence and perfections and by latter to Gods uniqueness in going over reasonability, thinkableness, comparison, description and qualification. In a deeper explanation, true purpose of going over tashbih lies in not determimning qualities for God`s essence and attributes. For being free from ta`til and tashbih, we should not qualify God with qualities other than those used by God Himself. In this paper it has been tried to show the necessity of opposing ta`til and tashbih from God`s essence and the consequences of the both rules be analyzed and make the way clear for the followers to be in a safe way of thinking in the field.
    Keywords: Tatil, Tashbih, Negating Tavil, Negating Tashbih, Proving without Tashbih, The Quran, Tradition
  • Taher Karimzadeh*, Morteza Qorbani Page 81
    Reliance on human inner and natural way to God may be regarded as the best ground for proving the existence of God. The reason why lies in its being essential, public, unchangeable and, therefore, can be regarded as the best proof in the field. As human nature is equipped with various tendencies, natural proof may be presented variously. In the proof, the existence of God is proved with reliance on human natural and inner love to absolute perfection. In another form of the proof, human hope while hardship and lacking of every appear support, His existence would be proved. Relying on Sadra`s meaning of puberty possibility and Avicenna`s proof of possibility and necessity, Shahabadi`s proof of God`s needless essence would be proved. For Shahabadi, other forms of the proof on the basis of human natural humility, fear and hate respectively toward perfection, lacking what beloved and imperfection may be given in the field. The paper has studied Shahabadi`s manner of study on the ground.
    Keywords: Human Nature, Natural Proof, Love Nature, Hope Nature, Shahabadi
  • Rasool Chegini*, Mohammadmahdi Chegini Page 97
    Imami scholars, in the case of defining Imamate position, have used three principal methods including traditional, theological and philosophical ones. The first has been based on the Prophet household`s traditions, particularly on Imam Reza (a), the second, being scholar`s famous one, has known it as: the public chair in affairs of earthly life and religion, accepted by Sunni scholars also. The third being of critical position to the famous one, trying to explain the reality of Imamate position, emphasizes on such qualities as Divine caliphate, absolute guardianship, Divine office and perfect man.
    Keywords: Imamate, Public Headship, Universal Caliphate, Absolute Gaurdianship, Perfect Man
  • Seyyed Ali Moosavi Asl* Page 111
    Human society has always been exposed to changes thereof rise changing needs. Now, a question occur as: how may an unchaneable religion, claiming being the last for ever, with limited sources satisfy human changing needs? Allamah Tabataba`i, answering the question, has put Islamic rules into two unchangeable and changeable classes. The former, being in full agreement with human nature, would remain the same for ever, while the latter as temporal and regional rules follow the conditions and change when necessary due to the knowledge of Islamic governor. As he has viewed, Islamic natural, fitri, religion has accepted the unchangeable principle and necessary rule of human nature, fitrah, namely wilayah, according to which the Guardian of Islamic government would be divinely permitted to impose laws for satisfying the needs of the day with regard to special norms. Following such laws have known to be taken just the same as the former.
    Keywords: Unchangable, Changeable, Need, Islam, Laws, Allamah Tabatabai
  • Alireza Nobari* Page 129
    Processing spirituality is necessary in order to present it in different areas of management. To do so, a project named reasonability and spirituality has been performed; yet it has been exposed to various theoretical and formal challenges. This paper, giving their definitions and explanations on spirituality and with a view to heavenly spirituality, has made the challenges clear and showed that regardless of inspired teachings, one never may be able to explain it in a logical structure.
    Keywords: Spirituality, Reasonability, Malekian, Heavenly Spirituality
  • Yadollah Sepehri* Page 145
    Farmers` religious beliefs and the type and manner of belief in religious problems are of high degree of importance in agriculture development. To examine this claim, a statistical study performed by way of distributing a measured questionnaire among 400 farmers of the villages at the west of Golestan province. As is shown by findings, farmers` measure of belief in each case of belief like trust in God, praise, khoms, zakat, waqf and sadaqah or effect of sin in appearance of calamities in chosen society according to age and level of education were considered. Measure of the belief in the subject of the studied was between 3.6 to 3.7. The result of Analyzing variance showed gender, age and level of education. Most farmers viewed, as is clearly viewed in verses and traditions, that what happening to them, good or bad, originates from their own actions. That is, there is a relation between belief, action, morality and natural events. Considering the result of the study in agricultural activities of engineers and specialists in the field will be of considerable effect and, finally, it is recommended to use religious scholars to support such beliefs in farmers.
    Keywords: Religious Belief, Agriculture, Natural Calamity, The Quran, Province of Golestan