فهرست مطالب

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 12 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شقایق هاشمی مطلق*، دکتر سید امیر احمد مظفری صفحات 7-32
    این تحقیق با هدف مقایسه مهارت های ارتباطی و کیفیت زندگی اعضای هیئت علمی فعال
    و غیرفعال حرکتی دانشگاه های آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی به مرحله اجرا گذاشته شد.
    جامعه آماری این تحقیق اعضای هیئت علمی دانشگاه های آزاد استان آذربایجان شرقی بودند که
    تعداد 342 نفر از جامعه مذکور با استفاده از مطالعات مقدماتی انتخاب شدند و پرسش نامه های تحقیق بین آنان توزیع گردید. متغیرهای مورد مطالعه این تحقیق با استفاده از سه نوع پرسش نامه
    کیفیت زندگی (والتون) و پرسش نامه مهارت های ارتباطی (چیک بوس و مارتنز) ، اندازه گیری شدند.
    به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    همچنین برای بررسی فرض نرمال بودن توزیع داده ها، از آزمون کلموگروف- اسمیرونوف و برای
    بررسی همسانی کلیه متغیرهای تحقیق از آزمون لوین استفاده شد و در بخش یافته های استنباطی از آزمون t و آزمون های همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که:- میانگین سن اعضای هیئت علمی نمونه 37/53 سال بود. از مجموع 342 نفر آزمودنی تحقیق، تعداد 209 نفر در یک سال گذشته به طور مرتب فعالیت حرکتی و ورزشی داشتند.
    - در مقایسه کیفیت زندگی آزمودنی های فعال و غیر فعال اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    - در مقایسه مهارت های ارتباطی آزمودنی های فعال و غیرفعال اختلاف معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مهارت های ارتباطی
  • دکتر هوشنگ تقی زاده*، غلامرضا سلطانی فسقندیس، روح الله مهدی لوی صفحات 33-48
    هدف این مقاله بررسی میزان بکار گیری فرایند مدیریت دانش و پنج مرحله اصلی آن یعنی کسب دانش، ثبت دانش، انتقال دانش، خلق دانش و کاربرد دانش در سازمان با استفاده از تئوری مجموعه های فازی می باشد. جامعه آماری این تحقیق را 75 نفر از پرسنل یک سازمان خدماتی تشکیل می دهد. به دلیل محدود بودن جامعه آماری، هیچ گونه نمونه گیری انجام نشده و کل جامعه آماری مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور گرد آوری داده ها از اعضای جامعه آماری نیز از پرسشنامه استفاده شده است که روایی و پایایی آن مورد سنجش و تایید قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان می دهد که در سازمان مورد بررسی میزان بکار گیری پنج مرحله اصلی (ابعاد فرایند) مدیریت دانش در حد متوسطی می باشد. همچنین بین وضع موجود و مطلوب پنج مرحله اصلی مدیریت دانش در سازمان مورد بررسی فاصله قابل توجهی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مجموعه های فازی، کسب دانش، ثبت دانش، خلق دانش، تسهیم دانش و کاربرد دانش
  • دکتر محمد مهدی موحدی*، ولی الله رضایی نصرتی صفحات 49-74
    مدیران امروز سعی می کنند تا با استفاده از روش های علمی علاوه بر افزایش کیفیت محصولات، قیمت تمام شده آن را هم کاهش دهند. پایش وضعیت [1] یکی از فنونی است که در سال های اخیر مورد استقبال بیشتر مدیران صنعت قرار گرفته و البته منافع زیادی را هم عاید سازمان ها نموده است. تحلیل ارتعاشات [2] یکی از روش های پایش وضعیت است که با به کارگیری آن در صنعت به طور چشمگیری می توان از دوباره کاری ها جلوگیری نمود و هزینه های یک شرکت تولیدی را کاهش داد. برای نشان دادن تاثیر این فن در بهبود کارایی فرآیند تولید، شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده و نحوه ی استفاده صحیح از سیستم پایش وضعیت از طریق تحلیل ارتعاشات مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق مشخص شده است که چگونه می توان با آگاهی به موقع از خرابی های دستگاه ها و اعمال تعمیرات پیشگیرانه جلوی زیان قبل از وقوع گرفته شود و ثانیا در مصرف قطعات و وقت نیروی انسانی در نگهداری و تعمیر ماشین آلات صرفه جویی شده و در نهایت سازمان به سمت بهبود کارایی هدایت شود.
    [1]. Condition Monitoring
    [2]. Vibration Analysis
    کلیدواژگان: پایش وضعیت (CM)، تحلیل ارتعاشات، بهبود کارایی
  • دکتر کرامت الله زیادی، دکتر نوید سعیدی رضوانی، لیلا بقال صالح پور* صفحات 75-96
    هدف اصلی این پژوهش سنجش درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان آذربایجانشرقی بر اساس پاره ای از شاخص های توسعه بمنظور دستیابی به میزان و علل نابرابری های منطقه ای همراه با ارائه راهکارهایی برای کاهش عدم توسعه یافتگی نواحی می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با استفاده از مدل (HDI) یا شاخص ترکیبی توسعه انسانی است که در آن از 31 شاخص تقلیل یافته به هفت عامل اقتصادی- اجتماعی، جمعیتی، تسهیلات مسکن، بهداشتی- درمانی، اشتغال، زیرساخت های طبیعی- اقتصادی، کشاورزی و عامل تلفیقی متشکل از هفت عامل در سه مقطع زمانی 1365 ، 1375 و 1385 استفاده شده است. پس از تجزیه تحلیل مدل نتایج بدست آمده بیانگر این است که میان شهرستان های استان به لحاظ برخورداری از شاخص های توسعه تفاوت اساسی وجود دارد و این شهرستان ها قابل رتبه بندی در سه گروه برخوردار ، نیمه برخوردار و محروم هستند که با گذشت زمان بر میزان برخورداری آنها افزوده شده است.
    کلیدواژگان: شاخص ترکیبی توسعه انسانی (HDI)، تحلیل عوامل، درجه توسعه یافتگی، الگوی توسعه مرکز، پیرامون
  • دکتر کمال الدین رحمانی*، سالار ماملی صفحات 97-134
    سیاست گذاری و برنامه ریزی صحیح اقتصادی در هر کشور مستلزم شناخت امکانات و قابلیت های تولیدی مناطق مختلف آن کشور است. این تحقیق به بررسی وضعیت صنایع مواد غذایی استان آذربایجان شرقی و ارزیابی مزیت نسبی در زیر شاخه های عمده این صنعت می پردازد. بدین منظور با استفاده از شاخص های دهگانه ی مزیت نسبی در حوزه صنعت، توانایی تولید هر کدام از زیر شاخه ها به ترتیب مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه به کمک شاخص ضریب مکانی (LQ) و نتایج آن به صورت غیر مستقیم توانایی صدور رتبه بندی شده است. در نهایت به کمک تکنیک تحلیل عاملی دسته بندی اولیه ، و سپس با استفاده از تاکسونومی عددی اولویت بندی نهایی زیر شاخه ها و وضعیت آنها از نظر مزیت نسبی در صنعت مذکور ارایه شده است. با توجه به نتایج شاخص ضریب مکانی در نهایت به کمک نمودار عنکبوتی میزان تغییرات ساختاری صنایع مواد غذایی استان نیز در طول سالهای 80 الی 85 نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، مزیت تولیدی و تجاری، برنامه ریزی منطقه ای، تجارت بین الملل
  • اکرم حضرتی لیلان*، دکتر اسدالله خدیوی صفحات 135-158
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (شهر الکترونیک) بر ساختار کالبدی شهر از دیدگاه کارکنان منطقه 1 شهرداری تبریز می باشد. روش تحقیق پیمایشی بوده و گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت که اعتبار ابزار اندازه گیری بوسیله تکنیک تحلیل عاملی در 11 عامل طبقه بندی و پایایی سازه های مورد مطالعه از طریق آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل یافته ها نشان داد به ترتیب فناوری اطلاعات و ارتباطات بر حمل و نقل، امکانات اصول برنامه ریزی شهری، توسعه فعالیت های برنامه ریزی، مکان گزینی ادارات، برنامه ریزی فضایی، توسعه فضایی، مکان گزینی، ارتباطات بی سیمی و سیار، اثرات فضایی کار از راه دور، برنامه ریزی و مسکن گزینی تاثیر چشمگیری دارد. همچنین کارکنان زن میزان تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ساختار کالبدی شهر را نسبت به کارکنان مرد درحد بالایی اظهار کرده اند. بین سن، سابقه خدمت کارکنان و میزان تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ساختار کالبدی شهر همبستگی معکوس معنی دار وجود دارد. درنهایت می توان گفت فناوری اطلاعات به منظور افزایش سرعت و دقت فعالیت های مختلف سازمان ها و در نتیجه بالا بردن بهره وری آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. مخصوصا سازمان هایی که بخش های مختلف آن در مناطق جغرافیایی پراکنده و دور از یکدیگر قرار گرفته اند و یا موسساتی که موظف به انجام کارهای متنوع و متعدد هستند، بسیاری از مشکلات خود را از طریق فناوری اطلاعات رفع می کنند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ساختار، کالبد شهری، شهر الکترونیک، کارکنان
  • ابراهیم خردمند*، دکتر فتاح ناظم صفحات 159-182
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و عملکردکارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال به فعالیت مشغول هستند، تشکیل می دهند. که از بین آنها 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های فرهنگ سازمانی (کوئین، 1985 ، 327 – 326) و پرسشنامه عملکرد کارکنان مدل اچیو (هرسی و بلانچارد) است. با توجه نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون، یافته های این پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی و عملکرد کارکنان رابطه مثبت و معنی داری با هم دارند. همچنین بین فرهنگ های مشارکتی، سلسله مراتبی و عقلایی و عملکرد کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، عملکرد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
  • داود شوق پور*، زهرا غلامی، دکتر محمدرضا سلیمانی صفحات 183-206
    هدف اصلی از انجام این تحقیق بررسی رفتار اطلاع یابی اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه دو می باشد، که وجوه خاص آن را مورد تاکید قرار می دهد. تعداد 3037 نفر جامعه آماری پژوهش تشکیل می داد که از بین ایشان،150 نفر به صورت تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه ای، اطلاعات لازم گردآوری و بر اساس آمار استنباطی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. از نتایج این پژوهش که به روش پیمایشی انجام یافته می توان به موارد زیر اشاره کرد.
    اکثرا، اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه دو به صورت حضوری از کتابخانه مربوطه استفاده می نمایند. تعداد اندکی از ایشان برای دستیابی به اطلاعات از اینترنت بهره مند میشوند. کتاب از جایگاه ویژه ای در بین منابع مورد استفاده ایشان برخوردار است.
    کلیدواژگان: دانشگاه های آزاد اسلامی، هیئت علمی، منطقه دو، رفتار اطلاع یابی
|
  • Pages 7-32
    The purpose of this research is to compare the communication skills and life quality of physically active and physically inactive academic staff members of Islamic Azad Universities of EastAzerbaijanProvince. The statistical population consisted of the academic staff members of Islamic Azad Universities of EastAzerbaijanProvince, from among whom 342 people were chosen after preliminary studies, and the research questionnaires were distributed among them. The variables of the research were measured by three types of life quality questionnaires (Walton, 1974) and communication skills questionnaires (Martens, 1987). In order to analyze the gathered data, descriptive and inferential statistics were used. Also, for the examination of the hypothesis of the normality of data distribution, Climograph-Smirnoff test was used, and for the examination of the isotropy of all research variables, Levin Test was used. To analyze the inferential findings, T-test and Pearson's Correlation tests were used. The results indicated that:- The average age of sample faculty members was 37.53 years. - Among subjects from academic degree point of view, faculty members with M.A. degree were the most (79.5 %).
    - Among sample faculty members there were 266 male and 76 females, 260 of whom were married.
    - Among 342 people of the subjects, 209 people regularly had physical exercise in the last one year. Most of them (66.5 %) had physical exercise twice a week.
    - Regarding the quality of physically work life of physically active and inactive faculty members there was not a meaningful difference.
    - The comparison of communication skills of physically active and inactive subjects showed a meaningful difference.
    Keywords: communication skills, Quality of Work life
  • Pages 33-48
    The purpose of this paper is to assess the use of knowledge management process and its five main stages-gaining knowledge, recordeding knowledge, knowledge transfer, knowledge creation, and the application of knowledge in the organization- using fuzzy set theory. The statistical population consists of 75 members of service organization personnel. Due to the limited number of the statistical population, no sampling has been done and all the population has been studied. In order to collect data, a questionnaire has been used, the validity and reliability of which have been tested and approved. The results of the study indicate that in the organization under study the rate of applying the five main stages (process dimensions) of knowledge management is at an average level. Also, there is a considerable difference between the present situation and the desired situation of the five main stages of knowledge management in the organization under study.
    Keywords: Knowledge management, fuzzy sets, Gaining knowledge, Recording knowledge, knowledge creation, knowledge sharing, Applying knowledge
  • Pages 49-74
    Nowadays, managers try to use scientific methods to increase the quality of goods, and simultaneously reduce their final prices as well. Condition Monitoring (CM) is one of the methods which has been popular among industrial managers in recent years and of course it has provided many benefits for organizations. Analyzing the vibrations is one of the condition monitoring methods, and by using it we can avoid rework, and reduce the company's costs considerably. To show this effect for efficiency improvement of production process, Mazandaran Wood and Paper Industries has been selected as a case study, and the vibration analysis, one method of the conditions monitoring has been applied. In this research, we have shown how to prevent stoppages and damages of the equipment by in-time awareness and by imposing preventive repairs. Secondly, considerable conservation in consumption of parts and manpower will be achieved for repairing and maintenance of equipment in order to guide the organization toward efficiency improvement.
    Keywords: Condition monitoring, vibration analysis, Efficiency improvement
  • Pages 75-96
    The main purpose of this research is measuring the degree of development in East Azerbaijan towns based on some development indexes in order to obtain the quantity and reasons of regional non-equality along with presenting some solutions for decreasing the degree of non-development of the areas. The method of research is descriptive - analytical using HDI model (human development index) that uses reduced indexes from 31 to 7 economical-social, popular, settlement facilities, sanitary-treatment, occupation, natural-economical substructures, agriculture and the combined index of seven indexes in years 1365,1375 and 1385 time sequences. According to the results obtained from the analysis of the model, there is a fundamental difference in providing development indexes among the towns and these towns are gradable in three groups of developed, semi developed and deprived, and with the passing of the time the rate of development has been increased.
    Keywords: Human Development Index (HDI), factor analysis, Rate of development, Central-peripheral development model
  • Pages 97-134
    Proper economic policy making and planning in every country require knowing its possibilities and capabilities of production.
    This study investigates the condition of the food industry of EastAzerbaijanProvince and evaluates the comparative advantage in the major subbranches of this industry. To do this, with the use of the tenfold branches of comparative advantage within the industry, the production ability of every subbranches is investigated in order; then, with the help of LQ index and its results, release ability is ranked indirectly. Ultimately, with the help of primary factorizing technique followed by the use of numeral taxonomy, the final ranking of the subbranches and their condition in terms of comparative advantage in the mentioned industry is prepared. Finally, with regard to the results of LQ index and with the help of spider diagram, the rate of the structural transformations of the province’s food industry within the years 80-85 is also shown.
    Keywords: comparative advantage, Productive, commercial advantage, Regional programming, World trade
  • Pages 135-158
    The purpose of this research is to study the effect of information and communication technology (electronics city) on the skeletal structure of the city from the viewpoint of Tabriz Municipality District 1 staff. The research method is of survey type, and collecting data was carried out through a questionnaire. The validity of measurement tools was categorized by factorial analysis technique in 11 factors, and the reliability of the studied components was measured by Cronbach's Alpha. Analyzing the findings showed that information and communication technology has a significant influence on transportation, facilities of city planning principles, developing planning activities, locating offices, spatial planning, spatial development, selecting locations, wireless and mobile communications, spatial effect of distance work, and planning and selecting domicile.
    Also, the rate of information and communication technology effect has been declared by female staff more than male staff. There is a meaningful converse correlation between age, jab experience records of the staff and the rate of information and communication technology effect on the skeletal structure of the city.
    Finally, information technology is of great importance in increasing the speed and accuracy of different activities of organizations and in raising their productivity. Especially, the organizations in which the different departments are located in diverse geographical regions far from each other or the institutes that have to perform diverse and numerous tasks solve most of their problems through information technology.
    Keywords: Information, communication Technology, Structure, City skeleton, Electronics city, staff
  • Pages 159-182
    The goal of this research is to investigate the relation between organizational culture and the performance of the personnel in Islamic Azad University, North Branch of Tehran. The statistical population consists of all the personnel working in Islamic Azad University, North branch of Tehran, and form among them 200 were selected as the research sample. The organizational culture questionnaires (Quinn, 1985, 326-327) and Achieve Model (Hersey & Blanchard) of personnel performance questionnaires form the research instruments. According to the result of Pearson's correlation coefficient test, the findings of the research indicate that there is a positive and meaningful relation between the organizational culture and the personnel’s performance. Also, there is a positive and meaningful relation between contributional, hierarchical, and logical cultures and the personnel’s performance.
    Keywords: Culture, Organizational Culture, performance, Islamic Azad University, North Branch of Tehran
  • Pages 183-206
    The main purpose of this study is to review the behavior of information seeking among the full-time professors of Islamic Azad Universities of Region 2, with an emphasis on the specific aspects. The statistical population consisted of 3037 people, from among whom 150 people were randomly selected, and by using a questionnaire, the necessary data were collected and analyzed based on inferential statistics. The results of the survey analysis showed the following points: Most of the time, the full-time academic staff members of Region 2 Islamic Azad Universities refer to the relevant library in person. A few of them use internet to obtain information. Books have a special place among the resources used by them.
    Keywords: Islamic Azad Universities, Academic staff members, Region 2, Information seeking behavior