فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 66 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حبیب الله سیاری، حسین خانزادی صفحه 5

    مکران بخشی از سواحل جنوب شرقی کشور است که به‌دلیل غفلت تاریخی، با وجود ظرفیت‎های جغرافیایی، ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی، ژیواستراتژیکی مورد توسعه قرار نگرفته است. فقدان الگوی مناسب توسعه سواحل مکران، بهره‎گیری از ظرفیت‎های آن‌ را برای احیاء قدرت دریایی کشور، با محدودیت جدی مواجه‎ کرده است. پژوهش حاضر در پاسخ به این سیوال که چه الگویی برای توسعه سواحل مکران مناسب است که هم‎زمان احیاء قدرت دریایی کشور را فراهم نماید، با استفاده از روش‌ پژوهش نظریه مبنایی و روش‌های پژوهش موردی و زمینه‌ای و همبستگی انجام شده است. برای تدوین الگوی توسعه سواحل مکران، ابتدا نمونه‎برداری از داده‎ها بر اساس ظهور مفهومی انجام شده و مدل مفهومی توسعه سواحل مکران با 5 بعد و 18 مولفه به دست آمده است. در گام بعد مدل مفهومی بدست آمده بصورت پرسش‌نامه (با سیوالات باز و بسته) در جامعه‌ی آماری این تحقیق شامل 70 نفر (از مسیولین لشکری و کشوری دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر مسلط به موضوع سواحل مکران، دریا و قدرت دریایی) که به صورت تمام شمار بوده توزیع شد. سپس با استفاده از نرم‌افزارهای لیزرل، سوپر دسیژن و اس پی اس اس داده‌های به دست آمده تحلیل شد و علاوه بر ترسیم الگوی توسعه سواحل مکران، روابط میان متغیرها تعیین و بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها، با آزمون کولموگروف– اسمیرنوف انجام و با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی روایی سازه آزمون و تایید شد و به ترتیب پیشرفت اقتصادی، پیشرفت اجتماعی، پیشرفت دفاعی امنیتی، پیشرفت فرهنگی و پیشرفت سیاسی به عنوان مهم‌ترین ابعاد الگو تعیین گردیدند و الگوی توسعه با تعیین روابط ترسیم شد.

    کلیدواژگان: سواحل مکران، توسعه سواحل، قدرت دریایی
  • کیومرث حیدری، علی اکبر حسنوند * صفحه 33

    این مقاله از نوع است که به روش موردی - زمینه‌ای انجام شده است. هدف تحقیق تعیین شاخص‌های راهبردی چابک سازی نیروی انسانی یگان‌های عمده رزم زمینی متناسب با تهدیدات ناهمطراز که از طریق پاسخ به سوال زیر در صدد دستیابی به آن است: شاخص‌های راهبردی چابک‌سازی نیروی انسانی در یگان‌های عمده رزم زمینی متناسب با تهدیدات ناهمطراز کدامند؟ پس از تجزیه و تحلیل یافته‌ها به‌روش تحلیل عاملی(اکتشافی) شاخص‌های راهبردی نیروی انسانی چابک را برای یگان‌های عمده رزم زمینی به‌دست آورده است. روش جمع‌آوری اطلاعات به‌روش ترکیبی (میدانی، کتابخانه‌ای) بوده جامعه آماری شامل 307 نفر که 77 نفر به‌عنوان نمونه به روش تصادفی طبقاتی انتخاب شده و  یافته‌های تحقیق مبین 10 شاخص راهبردی دارای اهمیت در چابک‌سازی نیروی انسانی یگان‌‌های عمده رزم زمینی به این شرح است: عوامل فردی و عوامل جمعی نیروی انسانی. عوامل فردی شامل شاخص‌های راهبردی: سلامتی روح‌، آمادگی‌جسمانی، صبر و استقامت، انگیزه فردی، دانش، هوشمندی و عوامل جمعی شامل شاخص‌های راهبردی: نیروی انسانی شامل سازگاری، مهارت‌، حمیت قسمتی و انعطاف‌پذیری است.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی، چابکی، ناهمطراز، رزم زمینی
  • سید یحیی صفوی، حمید رضا حاتمی، محسن مرادیان، حسن یزدانی صفحه 57

    روابط ایران و ترکیه، پس از انقلاب اسلامی ایران، تحت تاثیر عواملی چون اسلام‏گرایی، رقابت ژیوپلیتیکی، رقابت به منظور هژمون منطقه‏ای، اقتصادی و سیاسی بوده است. هر دو کشور ایران و ترکیه بر یکدیگر تاثیر دارند و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران از این کشور مهم تاثیرپذیر می‎باشد. هدف از این تحقیق شناخت ترکیه و دست‎یابی به مولفه‌ها و شاخص‌های سیاسی موثر بر روابط دفاعی امنیتی جمهوری اسلامی ایران با کشور ترکیه و تعیین میزان تاثیر آنها بر روی یکدیگر می‎باشد. در این پژوهش، نوع تحقیق «کاربردی- توسعه‌ای» و روش تحقیق «توصیفی، تحلیلی» و سوال اصلی تحقیق «مولفه‏ها و شاخص‏های سیاسی موثر بر روابط دفاعی امنیتی جمهوری اسلامی ایران با کشور ترکیه کدام است؟» می‏باشد. مدل مفهومی برگرفته از نظرات اساتید با پرسش‏نامه طیف لیکرت خودساخته به آزمون خبرگان گذاشته شد، با ضرایب آلفا کرونباخ 0.956 و لاشه بیشتر از 0.8 پایایی و روایی آن تایید گردید. در نهایت با آزمون فریدمن، همبستگی و تحلیل بارهای عاملی، روابط دفاعی امنیتی با دو مولفه همگرایی و واگرایی سیاسی و 26 شاخص به تایید رسید.

    کلیدواژگان: مولفه‏ ها و شاخص‏های سیاسی، روابط دفاعی امنیتی، ایران، ترکیه
  • علی حسن زاده، توحید قاضی پور صفحه 81

    پیچیدگی و افزایش وسعت نیاز به حمایت‌های اجتماعی، تکوین نظام جامع تامین اجتماعی را به یک ضرورت تبدیل کرده است. رهبران انقلاب اسلامی ایران توجه خاصی به زحمتکشان و بهبود حمایت از آنان دارند، در همین راستا شاهد تاسیس نهادهای متولی امور رفاه اجتماعی در سه دهه گذشته بوده‌ایم. اما نظام تامین اجتماعی در عمل نتوانسته به نحو شایسته‌ای فعالیت کند و در این زمینه کاستی‌هایی وجود دارد. طراحی هر نظام جامع مستلزم احراز اصول و مفاهیم اساسی قابل قبول، کارآمد و مورد قبول همگان است. رفاه اجتماعی همیشه مورد نظر اقتصاددانان و سیاست‌مداران میباشد. در اندیشه‌های مقام معظم رهبری (مد‌ظله‌العالی) اهمیت تامین اجتماعی فراتر از ابعاد اقتصادی میباشد، ایشان اهمیت این مقوله را از بعد انسانی و معنوی متاثر از آن مورد توجه قرار داده‌اند. با توجه به جایگاه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) در نظام حکومتی جمهوری اسلامی ایران و رهیافت‌هایی که در مورد اداره امور تامین اجتماعی ارایه کردهاند، در این پژوهش به‌دنبال بررسی دیدگاه‌های ایشان در اداره امور تامین اجتماعی با استفاده از روش داده بنیاد می باشیم. با به کارگیری روش داده بنیاد از 64 مفهوم اصلی، 21 مقوله انتزاعی دسته‌بندی و استخراج گردید. با استفاده از نتایج سه‌مرحله کدگذاری و تقسیم بندی مقوله ها بر اساس دکترین، اهداف و سیاست‌ها، مدل رهیافت‌های اداره امور تامین اجتماعی از دیدگاه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) حاصل گردید. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد، سیاست‌ها در دیدگاه‌های رهبر معظم انقلاب، از بین سه گروه دسته‌بندی شده از فراوانی بیشتری برخوردار است. رفاه فراگیر، ریشه‌کنی فقر، بی‌نیازی یتیمان، بهره‌گیری از کارکردها و عملکردهای کمیته امداد حضرت امام(رحمه‌الله‌علیهلل) ، هماهنگی و همراهی همه ارگان‌ها، پژوهش محوری، توانمندسازی اقشار تحت پوشش مهم‌ترین دیدگاه‌هایی میباشند که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای(مد‌ظله‌العالی) به آنها اشاره فرموده‌اند، اما بررسی سه مقوله محوری نشان می‌دهد که این مقوله‌ها به قداست امر خدمت‌رسانی و حمایت از افراد اشاره دارند که همین نکته تبلور دیدگاه دینی و ولایت فقیهی، مقام معظم رهبری (مد‌ظله‌العالی) نسبت به برقراری تامین اجتماعی در جامعه است.

    کلیدواژگان: گفتمان ولایت فقیه، مقام معظم رهبری(مد ظله العالی)، تامین اجتماعی، روش داده بنیاد
  • محمدباقر ذوالقدر، علی اکبر علیزاده بومی صفحه 113

    گستره وسیع حوزه های عملکردی بسیج در سطح ملی و فراملی، آن را به نهادی با قابلیت‌های استثایی در جهت دستیابی به اهداف امنیت ملی جمهوری اسلامی تبدیل نموده است، به گونه‌ای که آینده کشور متکی به عملکرد بسیج در حوزه‌های مختلف است. حال پرسش این است که مهم‌ترین انتظارات فرمانده معظم کل قوا حضرت امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی) از بسیج مستضعفین کدام‌اند؟ در این مقاله از دو روش تحقیق استفاده شده است. در مرحله اول جهت دستیابی به مهم‌ترین عملکردهای سازمان بسیج مستضعفین از منظر مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی)  از «نظریه داده بنیاد»  استفاده شده است. در مرحله دوم جهت ممیزی انتظارات اساسی احصا شده بسیج و اعتبار بخشی به آن، با استفاده از فرمول‌های آماری واستنباطی به شیوه هدفمند از یک گروه متخصص و خبره آشنا با بسیج و اندیشه امام خامنه ای استفاده شده است. گسترش فرهنگ ولایت مداری، ترویج گفتمان رهبری، عملکرد دفاعی امنیتی به عنوان سپر حوادث کشور، بصیرت بخشی و انجام عمل تکلیف گرایانه و در نهایت، حضور هوشمندانه در صحنه های دفاع از انقلاب اسلامی، به عنوان مهم‌ترین انتظارات فرمانده معظم کل قوا از بسیج، نتیجه حاصل از این تحقیق است.

    کلیدواژگان: بسیج مستضعفین، مقام معظم رهبری، امنیت ملی، انتظارات اساسی
  • داوود آقامحمدی، علی یوسفوند صفحه 141

    مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر ویژگی‌های تهدید ناهمطراز بر کارکرد هوانیروز تهیه شده است. در این مقاله ابتدا با مطالعه کتب و اسناد و مدارک، تعداد 36 ویژگی تهدید ناهمطراز احصاء و با استفاده از مصاحبه و چند مرحله غربالگری، 10 ویژگی موثر بر کارکرد هوانیروز تعیین شدند. سپس با استفاده از پرسشنامه تهیه شده و توزیع آن در بین نمونهی آماری میزان اهمیت هر یک از ویژگی‌ها تعیین شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان هوانیروز در ستاد کل نیروهای مسلح، در ستاد آجا، نزاجا، فرمانده و مسیولین واساتید دانشکده مهندسی و پرواز دانشگاه افسری امام علی‌(علیه‌السلام)، فرمانده و مسیولین در امور عملیات و آموزش هوانیروز، فرماندهان و مسیولین در امور عملیات و آموزش پایگاه‌های هوانیروز و فرمانده، مسیولین و اساتید دانشکده پرواز مرکز آموزش به تعداد 66 نفر میباشد و حجم نمونه تمام شمار میباشد. خصوصیات مشترک این تعداد (سن خدمتی بیشتر از 15 سال- حداقل طی دوره دافوس- جایگاه خدمتی سرهنگ و بالاتر آشنایی حداقل پنج‌سال با مبحث عملیات و آموزش خلبانی هوانیروز) است. نوع این تحقیق کاربردی و از روش موردی زمینه‌ای با رویکرد آمیخته استفاده شده است. در پایان با توجه به یافته‌های جداول تطابقی تاثیر هریک از کارکردها بر ویژگی‌ها مشخص شده است.

    کلیدواژگان: ویژگی ها، کارکردهای هوانیروز، تهدید، هوانیروز، ناهمطراز
  • محمدحسین افشردی، شهرام شجاعی استبرق صفحه 163

    داشتن اطلاعات از صحنه عملیات و دشمن در طول تاریخ نظامی جهان، در میزان موفقیت و پیروزی نقش اساسی داشته است. در گفتمان نظامی معاصر، غافلگیری اغلب به منزله ضریب فزاینده نیرو تعریف می‌شود؛ چیزی که اثربخشی نیروهای یک طرف را در مبارزه و جنگ افزایش میدهد. تاکید اسلام بر کسب آمادگی همه‌جانبه مسلمانان که آیه «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه»،.(انفال 60) مثال بارز و روشن آن می‌باشد و فرمایشات پیامبر گرامی اسلام صله‌الله‌علیه وآل وسلم  و ایمه اطهار علیهم‌السلام‌ مشخص مینماید حفظ آمادگی در مسیر دفع تهدیدهای و جلوگیری از غافلگیری در مقابل دشمنان شناخته شده و ناشناخته مسلمانان همواره توصیه شده است. یکی از روش‌های نوین تامین اطلاعات هشداردهنده در جهت جلوگیری از غافلگیری، گرداوری اطلاعات الکترونیکی به ویژه با استفاده از سامانه‌های پرنده می‌باشد که با توجه به توان رصد گسترده و در عمق می‌تواند در جلوگیری از غافلگیری در برابر تهدیدات کنونی موثر باشد. در این مقاله نوع تحقیق توسعه‌ای- کاربردی بوده و روش انجام آن موردی – زمینه‌ای است. به‌منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز از روش‌های کتابخانه‌ای و از روش میدانی با استفاده از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. یافته‌های تحقیق درخصوص ارایه الگوی مناسب جهت بهره‌برداری حداکثری از اطلاعات الکترونیکی هواپایه در جهت جلوگیری از غافلگیری جمهوری اسلامی ایران در برابر تهدیدات ناهمطراز، شناخت مهم‌ترین کارکردها و نتایج اطلاعات الکترونیکی هواپایه و تبیین میزان نقش آنها و تبیین ابعاد، مولفه‌ها و شاخص‌های اطلاعات الکترونیکی هواپایه که در موضوع جلوگیری از غافلگیری جمهوری اسلامی ایران در برابر تهدیدات ناهمطراز موثر می‌باشند احصا گردیده است.

    کلیدواژگان: غافلگیری، اطلاعات الکترونیکی هواپایه، تهدیدات ناهمطراز، هشیاری، اطلاعات علائم و هشدار
  • حسین دهقان، علیرضا سعادت راد * صفحه 195

    در فضای جدید و متحول نظام قدرت جهانی و توزیع فضایی و منطقه‌ای آن، چنان‌که جمهوری اسلامی ایران با موقعیتی منحصربه‌فرد سبب تاثیرگذاری در روند تحولات جهانی و منطقه‌ای گردیده است کارکردهای مناطق پیرامونی نیز می‌تواند این مسایل را در داخل و خارج از ج. ا. ایران تحت تاثیر قرار دهد. در چنین وضعیتی سیاست‌گذاری‌های کلان دفاعی- امنیتی، برای پاسخ به تهدیدات و مفهوم‌بندی آنها با چالش‌هایی در سطوح نظری و علمی که در  محیط پیچیده امنیتی جهانی متصور می‌باشد مواجه است. در این پژوهش به منظور «تبیین مهم‌ترین چالش‌های فراروی سیاست‌گذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران » از روش توصیفی- تحلیلی و بصورت کاربردی استفاده گردیده است. روش نمونه‏گیری هدفمند و حجم نمونه تحقیق به‌صورت تمام شمار، 60 نفر می‌باشد. جهت گردآوری اطلاعات با روش کتابخانه‌ای از ابزار فیش‌برداری و در روش میدانی از پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده‏های جمع‏آوری شده از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردیده است. در این تحقیق ضمن استفاده از نرم‏افزارهای spss، excel و pls، از آزمون مقایسه میانگین و آزمون تحلیل عاملی برای رتبه‌بندی چالش‏ها و شاخص‏های مربوطه استفاده شده است.  نتایج حاصله از این تحقیق حکایت از آن دارد که مهم‌ترین چالش‌های فراروی سیاست‌گذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران عبارتند از: «ظهور بازیگران جدید، جایگزین شدن ایتلاف‎های منعطف به‎جای اتحاد، تغییر مفاهیم راهبردی، جهانی‌شدن، گروه‌های فشار، روندهای بروکراتیک، تغییرات سیاسی، تامین منابع و طراحی نامناسب» که می‌توان آنها را در قالب دو گروه چالش‌های «محیط بین‌الملل» و چالش‌های «محیط ملی» تقسیم‌بندی نمود.

    کلیدواژگان: سیاست دفاعی، محیط امنیتی، چالش ها، رویکرد پیشگیرانه
  • غلامعلی رشید، فتح الله کلانتری * صفحه 217

    بر اساس پژوهش‌های انجام شده عوامل ژیوپلیتیکی به 8 دسته (طبیعی، انسانی، اقتصادی، سیاسی داخلی، سیاسی خارجی، نظامی، فرهنگی و علم وفناوری) تقسیم می‌گردند. این مقاله فقط عامل ژیوپلیتیکی طبیعی را بررسی می‌نماید. این پژوهش به روش آمیخته (روش توصیفی- تحلیلی و زمینه‌ای موردی) انجام گردیده و از نوع توسعه‌ای- کاربردی می‌باشد، روش جمع‌آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه‌ای بوده و جامعه آماری 73 نفر، که با استفاده از روش‌های تحلیل خبرگی، تحلیل شده است. هدف از آن دستیابی به نقش عوامل ژیوپلیتیکی طبیعی در تدوین راهبرد دفاعی- امنیتی ج.ا.ا. در مقابل تهدیدهای آمریکا از مبداء سرزمینی کشور عراق می‌باشد. در این تحقیق عراق تهدید یا دشمن ج.ا.ایران نیست، دشمن اصلی آمریکا می‌باشد که با استفاده از فضا و جغرافیای عراق، ج.ا.ایران را تهدید می‌کند. نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که 13 عامل ژیوپلیتیکی طبیعی در قالب بسترهای قوت‌زا، فرصت‌آفرین، ضعف‌ساز و تهدیدزا دارای نقش موثری بر راهبرد دفاعی- امنیتی ج.ا.ایران هستند، این عوامل به ترتیب اولویت عبارتند از: آب‌های آزاد، مجاورت با کشورهای خلیج فارس، موقعیت ارتباطی، کانون توجهات ژیوپلیتیکی، وسعت و شکل سرزمین، مرزهای آبی و زمینی، توپوگرافی، اقلیم کردستان عراق.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، راهبرد دفاعی، تهدید، ج.ا.ایران، عراق
  • گودرز تافته * صفحه 243

    کشور ترکمنستان به‌عنوان یک بازیگر موثر در تحولات منطقه‌ای با داشتن ظرفیت‌های ژیوپلیتیکی تلاش می‌نماید نقش پررنگ‌تری را در تحولات منطقه داشته باشد. از آنجایی که عوامل ژیوپلیتیکی مبنایی برای اتخاذ سیاست‌های مناسب در تدوین راهبردهای دفاعی می‌باشد. بنابراین هدف اصلی در این پژوهش شناخت عوامل ژیوپلیتیکی فرصت‌آفرین ترکمنستان موثر بر تدوین راهبرد دفاعی ج.ا.ایران می‌باشد که با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی به‌صورت کاربردی، پرسشنامه‌هایی در دو مرحله تنظیم و به‌جامعه آماری 92 نفری (به‌صورت تمام شمار) ارایه و با استفاده از نرم‌افزار SPSS اقدام به پردازش داده‌ها گردیده است. مهم‌ترین عوامل ژیوپلیتیکی فرصت‌آفرین کشور ترکمنستان موثر بر تدوین راهبرد دفاعی ج.ا.ایران به ترتیب اولویت عبارت‌اند از ترانزیت گاز، همسایگی عشق‌آباد با مرز ایران، وابستگی ترکمنستان به ایران در زمینه ترانزیت انرژی و کالا، حجم مبادلات اقتصادی دو کشور، مشترکات دینی دو کشور، عضویت ایران در اکو و علایق فرهنگی مردم ترکمنستان به فرهنگ ایرانی.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیکی، راهبرد دفاعی، ترکمنستان، عوامل فرصت آفرین
  • محسن صادقی نسب *، حبیب الله سیاری صفحه 261

    در راستای تحقق فرمایشات فرماندهی معظم کل‌قوا امام‌خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) مبنی بر اینکه «نیروی دریایی امروز در بسیاری از نقاط عالم و در کشور ما یک نیروی راهبردی است به چشم یک نیروی راهبردی به نیروی دریایی باید نگریسته شود»، توانمندسازی فرماندهان و مدیران ارشد نیروی دریایی راهبردی اجا به عنوان موضوع اصلی انتخاب واز آنجایی که تاکنون راهبردهای مدونی برای توانمندسازی فرماندهان و مدیران ارشد تدوین نشده و منافع کشورهای صاحب دریا ارتباط مستقیم با خواسته‌ها، نیازها، توانایی‌ها و فرهنگ‌ها دارد که راه‌دستیابی به آن در قالب راهبرد دریایی تبیین می‌گردد. لذا مسئله اصلی پژوهش تدوین راهبردهای توانمندسازی فرماندهان و مدیران ارشد متناسب با ماموریت نیروی دریایی راهبردی و هدف اصلی، دستیابی به‌راهبردهای توانمندسازی فرماندهان ومدیران ارشد در نیروی دریایی راهبری ارتش جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش موردی زمینه‌ای که در سال 1394 در مراکز نیروی دریایی راهبردی اجا انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق 50 نفر از خبرگان و آگاه به مشاغل راهبردی و اشرافیت به نیروی دریایی راهبردی اجا انتخاب و با توجه به محدویت شرایط و ویژگی‌های اعلام شده  حجم جامعه نمونه به‌روش تمام شمار انجام گردید. در ادامه با استفاده از ماتریس ارزیابی موقعیت (SPACE)، موقعیت توانمندسازی فرماندهان و مدیران ارشد نیروی دریایی راهبردی آجا در منطقه تهاجمی قرار گرفت. با استفاده از مدل S.W.O.T  تحلیل محیطی انجام و با ابزار«تاپسیس»  راهبردها، اولویت‌بندی و در نهایت 8 راهبرد تدوین  گردید.

    کلیدواژگان: راهبرد، توانمندسازی، فرماندهان و مدیران ارشد، نیروی دریایی راهبردی
|
  • Habibollah Sayari, Hossein Khanzadi Page 5

    Makran is a part of Iran coasts that has not been developed because of negligence, although it is highly privileged in geo-economic, geo-strategic and geo-politic areas. Lack of a proper model of progress in this area, has put limitations on utilizing the present capacities while at the same time affecting Iran sea power rehabilitation. Therefore, the present research aims at providing answers for the question “what model is appropriate for the Makran coastal development while it also helps the Rehabilitation of Iran sea power?”. This is done using ground theory, case and background study, and co-relational research method. In order to build the method of Makran coastal development, data sampling has been conducted based on conceptual choosing and Makran coastal development conceptual model was gained in 5 dimensions and 18 components. In the next step, the prepared conceptual model in the form of questionnaires (with open and closed questions), were distributed among statistical population of 70 in Harshad number (comprised of military and nonmilitary authorities with master degree or above who were knowledgeable on Makran Coasts, sea and sea power subjects). Afterward, using Lisrel, Super Decision and SPSS software, the received data were analyzed, and beside designing the method of development of Makran Coats, the relations between the variables were determined and the normal distribution of variables was reviewed using Kolmogorow-Smirnow Test and was tested using Confirmatory Factor Analysis Validity Test and approved. Respectively economical, social, defensive-security, cultural and political progresses have been determined as the most significant models and development model was designed by determining the relations.

    Keywords: MAKRAN coasts, Coastal Development, Sea power
  • Qumars Heydari, Aliakbar Hasanvand * Page 33

    This paper applied as agile strategic indicators of human resources major combat units of land in accordance with the methodology and underlying asymmetric threats have been made. After analyzing the findings of the analysis method (heuristic) index agile strategic staffing for major combat units of ground gained. The method of collecting data on the combination of (athletics, library) and study population consisted of 307 people, 77 people, for example, randomly selected class and results in agile important leading indicator of labor represents 10 major combat units of land as These are: Individual and collective agents of human resources. Individual factors include strategic indicators: health, spirit, beauty, patience and perseverance, personal motivation, knowledge, skills, intelligence and collective factors including strategic indicators: staffing, including compliance, organizational learning skills, zeal is part and flexibility..

    Keywords: human resources, agility unbalanced threats, combat land
  • S.Y. Safavi, H.R. Hatami, M. Moradeian, H. Yazdani Page 57

    Turkish-Iranianrelations after Iran's Islamic Revolution, is influenced by factors such as Islamism, geopolitical competition, competition for regional hegemony, economic and political. Both Turkey and Iran have influence on each other and National Security of the Islamic Republic of Iran is affected from the important country.The aim of this study was to achieve recognition of Turkey and political components and indicators affecting the security defense relations of the Islamic Republic of Iran's with Turkey and determine their impact on each other.In this study, type of study, "Application development" and Methodology "descriptive, analytical" and main research question is"which is political factors and indicators affecting the Islamic Republic of Iran's defense and security relations with Turkey?". The conceptual model derived from teacherswere put to the expertstest with self-made Likert scale questionnaire,reliability and validity were confirmed with cronbach's alpha of 0.956and carcasses of more than 0.8.Finally, Friedman test, correlation and analysis of operating loads, defense and security relations was confirmedwith the two components of political convergence and divergence and 26indicator.

    Keywords: Political Factor, Indicators, Defense, Security Relations, the Islamic Republic of Iran, Turkey
  • Ali Hasanzadeh, Tohid Ghazipour Page 81

    Complication and the increase in the need of social support turned the creation of social security system into a necessity. Iran’s leaders pay especial attention to hardworking people and improvement in supporting them. Regarding the matter we have witnessed establishments of several social security related organizations through the past three decades. But the social security system has some defacts and couldn’t performe well in practice. Designing every universal system requires gaining acceptable and functional roots and concepts that all agree with. Social welfare has always been considered by economists and politicians. In Ayatillah Khamenei’s thoughts, the social security is prior to economics. He considered the importance of the matter based on the spiritual and life effects caused by it. Considering Ayatollah Khamenei’s place in governmental system of Islamic Republic of Iran and his approaches toward managing social security; we are looking to survy Aytollah Khamenei’s viewpoints in social security management throught grounded theory. By employing the grounded theory method, 21 virtual categories from 64 main concepts were classify and extracted. By using of the result, considering three level of coding and classifying categories depends on three groups of Doctrine, Goals and policies in presence of Ayatollah Khamenei’s approaches, the model of managing the social security was achieved. The research foundings shows that policies in Ayatollah Kamenei’s viewpoints are more frequencies than other three prior groups. Social justice the bold characteristic of Emam, Universal welfare, poverty eradication, satisfaction of erphants’ needs, useage of performance of Emam’s charity commette, cohesiveness of organizations, research oriented approach and enreaching undercover individuals are of the greatest viewpoints that Ayatollah Khamenei’s has pointed out, but the reviews of the three central categories indicate that this category of Holiness is to serve and support people have pointed out that the same religious views and crystallization point in Ayatollah Kamenei, the Supreme Leader towards the establishment of social security in the community.

    Keywords: Divine Discourse of Tutelage of Jurisprudent, Ayatillah Khamenei, social security, Grounded theory method
  • Mohammad Bagher Zolghadr, Aliakbar Alizadeh Bormi Page 113

    The wide range of functional areas of Basij in national and international levels, has turned it to an institution with Exclusive capabilities in order to achieve the national security objectives of the Islamic Republic of Iran ¡So that whole Stability of Islamic Republic of Iran depends on Basij in various areas. Now the question is that “ What are the main expectations of the Supreme Commanderin-Chief Imam Khamenei from the Basij? “. Two research methods has been used in this article. In the first stage "Grounded Theory" has neen used to understand the main functions of Basij from the perspective of the Suprem leader. In the second stage, In order to Categorize and validate Those basic expectations, we have used inferential and statistical formulas by an expert group working on the ideas of Imam Khamenei about Basij . Spreading the Velayat culture , Promoting the Leaderships Discours , Defencive and security function as an strong shield , Basirah or knowledge-based thinking and Taklifbased behavior, and finally, presence at the whole scens in order to defend the Islamic Revolution, have been sorted as the main expectations of The Supreme Commander-in-Chief from Basij , as the results of this research.

    Keywords: Basij mostazafine, Supreme leader, National Security, Basic expectations
  • Davood Aghamohamadi, Ali Usefvand Page 141

    The article purpose provide to study effective features of unbalance threat to operat of army aviation. first in this article by studing books and documents 36 features have been counted and through inter views and different stages of analysis , 10 effective features of the army aviation’s performance have been determined . Then by distributing the provided questiounair among the statistical sempels the importance of each fetur is determined . The statistical semples of the study including the army aviafion’s experts in the supreme commander’s staff , the army , and the commander and the authorities and the teacher’s of the enginneering and flight school of imam ali military univercity , the commander and authorities in the opration and education of army aviation , the commander’s and the authorities in opration and education of the army aviatiou’s base’s , and the commander and authorities and teacher’s of flight school in the training center ; they are 66 . The common chractristise these people are (employed more than 15 years – at least passed command and general staff college – degree graded colonel and above – minimum 5 years familiar with the subject of opration and flight training army aviation . ) Type of the discussion is pratical and method used with background case by component theory . Finally in depend of finding of tables to determined by effective of each practical charctristise.

    Keywords: charctristise, operat of army aviation, threat, islamic republic of iran army aviation(iriaa)
  • Mohammad Hossein Afshordi, Shahram Shojaee Estabragh Page 163

    Principle of Surprise is attacked enemy in unexpected time, place and way that cannot defended .Surprise always is a vital side of war and in military literature is force multiplayer that increase effectiveness of one side of conflict and as old as war exists. Emphasize of Islam in Muslim all aspect preparation for surprise prevention is a sensible example. The orders of great prophet Mohamed and his relatives that all times recommendated in front of enemies shows the importance of this subject in Islam in opposite of known and unknown enemy. Beyond this today electronic intelligence collection is a main source of information that with precision and speed and in time character can do best roll in command and control of battle environment. Today’s more attention about use of electronic intelligence have seen in many armies and model of usage change periodically especially about prediction of enemy action in future for surprise prevention with gain situational awareness by this kind of information .Based of this any side that can collect COMPREHENSIVE, LARGE , INTEGRAL , INTACT , MATURE information immune about enemy surprise action in strategic and tactical level of war and conflict.

    Keywords: surprise, airborn electronic intelligence, asymmetric threats, Awareness
  • Hussein Dehqan, Alireza Saadatrad * Page 195

    In today’s changing environment of global power system and distribution, the Islamic Republic of Iran (IRI) possesses a situation which could affect the global and regional equations. By the same way, the functions of the vicinity could affect the issues at home and outside Iran. In such a situation and in regard with the complex environment of global security, the macro defensesecurity policies, in theory and practice, face challenges in dealing with the threats and related concepts. Accordingly, the current paper aims to explain the main challenges in the face of the IRI’s defense policies through a descriptiveanalytic and applied method. Following, it takes sample objectively in such a way that the sample hits 60 and gathers data on desk with fiche technique; in the field, it uses questionnaire and for analysis, it utilizes inferential and descriptive statistics. Besides exploiting SPSS, Excel and PLS, to grade challenges and related parameters, it uses Test to Compare Means and Factor Analysis. Finally, the outcome of the study reveals that the main challenges in relation to the IRI’s defense policies include: rise of new players, emergence of flexible coalitions rather than unity, change of strategic concepts, globalization, pressure groups, bureaucratic trends, political vicissitudes, provision of resources and inappropriate planning which could divided into two “international environment” and “national environment” challenges.

    Keywords: defense policy, security environment, challenges, preemptive approach
  • Gholam Ali Rashid, Fethullah Kalantari * Page 217

    According to research conducted by geopolitical factors are divided into 8 categories (Natural, human, economic, domestic political, foreign political, military, cultural and science and technology). This paper will examine the natural geopolitical factor. The mixed method research (analytical method and the background) was performed and the type of sampling applied. Data collection method is library field and the population of 73 people, the expertise used to quantitatively analyzed. The aim is to achieve a natural geopolitical factors in the development of security-security strategy IRI US threats against Iraq is a country of origin. The study is based on current conditions and strategic position in the Islamic Republic of Iran, Iraq, Islamic Republic of Iran is not a threat or enemy, America's main enemy, which uses space and geography of Iraq, the Islamic Republic of Iran is threatened.... . The results indicate that 13 natural geopolitical factor in causing strong bases, project opportunities, weak security mechanism and threatening a significant role in the Islamic Republic of Iran's defensive strategy. These factors, in order of priority are: Free water, proximity to the Persian Gulf countries, communication situation, the geopolitical spotlight, size and shape of land, water and land boundaries, topography, Iraqi Kurdistan.

    Keywords: Geopolitics, strategy, defense, threat, Islamic Republic of Iran, Iraq
  • Gooodarz Tafteh * Page 243

    Turkmenistan as an effective player in the geopolitical developments in the region with geopolitical capacities trys to efforts in developments in the region. Since geopolitical factors in the formulation of defense strategies is the basis for the adoption of appropriate policies so that the main purpose of this study is to identify geopolitical factors vigilance creates opportunities the development of defense strategy Islamic Republic of Iran The aim of this study is related to the main question, the most important geopolitical factors contributing to the formulation of defense strategies of the Islamic Republic of Iran, Turkmenistan vigilance creates opportunities What are? Using descriptive, analytical application form, questionnaire set in two stages and the sample of 92 subjects (as a whole number) providing and using SPSS software processed data is sent. The most important geopolitical factors affecting to the Islamic Republic of Iran's defense strategy priorities are gas transit, neighborhood eshghaBad the border with Iran, Turkmenistan to Iran in transit dependence on energy and commodities, the volume of economic exchanges between the two countries, religious commonalities between the two countries, Iran's membership in eco and cultural interests of the Turkmen people to culture.

    Keywords: Geopolitics, Geopolitical factors, Defense strategy, Turkmenistan, Of vigilance creates opportunities
  • Mohsen Sadeghi Nasab *, Habibollah Sayyari Page 261

    According to the orders of the Supreme Command Chief Imam Khamenei that "NAVY today in many parts of the world and in our country is a strategic force to NAVY should be seen as a strategic force" , this research aims to promote empowerment strategies appropriate to the mission of the naval strategic military commanders, senior managers Iran and its main goal, to achieve empowerment strategies led by the military commander in the Navy senior managers Islamic Republic of Iran, which has not been done. Applied and the underlying case study method and in 1393the Navy military bases is strategic .The study sample of experts and knowledgeable community composed of naval strategy .Sampling of the experts with regard to restrictions on the experts, population size and sample size in this study, 50people who are all selected number. Using the theory and literature, internal factors and external factors extraction and national defense strategies based on new models of primary education and improved extraction and then use the tools "TOPSIS" strategies, priorities and strategies as ranked No. 8 Strategic empowerment Commanders and senior managers is presented.

    Keywords: strategy, capability, commanders, senior managers, naval strategy