فهرست مطالب

نشریه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی فتح زاده*، سمانه قرایی منش صفحات 1-16
    مناطق خشک و نیمه خشک همواره با بحران آب مواجه بوده اند، به همین دلیل ذخایر هرچند اندک برفی در سرشاخه های کوهستانی این مناطق، نقش شایان توجهی در تغذیه و تعادل هیدرولوژیکی مناطق مذکور ایفا می کنند. چگالی برف از جمله پارامتر هایی است که به عنوان پارامتر مبدل عمق برف به آب معادل برف، اهمیت فراوانی دارد. در این مقاله، کارآیی یکی از روش های هوش مصنوعی در شبیه سازی پراکنش مکانی چگالی برف در یکی از سرشاخه های دشت یزد – اردکان ارزیابی شده است. به همین منظور، ابتدا داده های چگالی برف با استفاده از نمونه بردار مدل مونت رز در 216 نقطه از منطقه سخوید یزد برداشت گردید. سپس با استفاده از مدل رقومی ارتفاع و در محیط جغرافیایی ساگا 32 پارامتر ژئومرفومتری، به عنوان داده های ورودی استخراج شد. الگوریتم مورد استفاده در هوش مصنوعی، شبکه عصبی مصنوعی بوده که جهت دستیابی بهینه به آن، مدل ها و توابع متفاوت با آرایش نورون های مختلفی بررسی گردیدند. بهترین شبکه به صورت 1-9-32 و حاوی مدل پرسپترون چند لایه و با الگوریتم پس انتشار خطاو تابع فعالیت سیگموئید و خروجی خطی بود. نتایج پژوهش نشان داد که میزان ضریب همبستگی داده های مشاهداتی و برآورد شده 86 درصد و مجذور میانگین مربع خطا برابر 1/5 است. بدین ترتیب استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی به خوبی توانسته است توزیع مکانی چگالی برف را برآورد نماید.
    کلیدواژگان: چگالی برف، نقشه برداری رقومی، میان یابی، شبکه عصبی مصنوعی، مناطق نیمه خشک
  • دکترعلی شهریار *، قاسم لرستانی، مهران مقصودی صفحات 17-35
    ماسه در مطالعه فرسایش آبی و بادی، جایگاه انکارناپذیری دارد و بررسی کیفی و کمی آن در شناخت فرآیندهای غالب فرسایشی و کنترل آن نقش بسزایی دارد. در این تحقیق به بررسی کمی و کیفی ذرات ماسه به روش مقایسه تحلیلی بین دو منطقه ساحلی و مناطق داخلی پرداخته شده است. جهت دستیابی به این هدف، دو محدوده مطالعاتی در جاسک و جنوب غرب ریگ مرنجاب، برگزیده و پژوهش در آن ها آغاز شد.
    در این پژوهش، نخست از تصاویر ماهواره ای، نقشه های توپوگرافی و اطلاعات کتابخانه ای برای شناسایی و درک فضایی مناطق مورد نظر و آمار روزانه باد در ایستگاه های جاسک و کاشان جهت بررسی سرعت و جهت باد غالب و تعیین ارتباط قطر ذرات ماسه با سرعت های آستانه به ترتیب برای مناطق جاسک و مرنجاب، استفاده شد. سپس با بازدید میدانی و نمونه برداری از ماسه های واقع در مناطق ساحلی و مناطق داخلی ایران، نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شده و با استفاده از تکنیک های دانه سنجی و شکل سنجی، نمونه ماسه های منتخب در دو منطقه مطالعاتی، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که علیرغم تشابه فراوان در گرانولومتری دانه ها، تفاوت های ساختاری زیادی در مورفوسکوپی دانه های مناطق داخلی و ساحلی وجود دارد؛ به طوری که مطالعات شکل سنجی نشان دهنده آن بود که ذرات ماسه در نمونه های ساحلی جاسک، از شفافیت و درخشندگی بالاتری نسبت بهنمونه های منتخب از منطقه مرنجاب برخوردار است. از طرفی در نمونه ذرات ماسه های مرنجاب سوراخ های بیشتری دیده می شود که این سوراخ ها در اثر برخورد ذرات ریز ماسه- که این برخوردها نیز عمدتا ناشی از باد است- به وجود آمده اند.
    کلیدواژگان: گرانولومتری، مورفوسکوپی، جاسک، ریگ مرنجاب
  • غلامعلی حشمتی، راضیه صبوحی*، مرتضی خداقلی صفحات 37-52
    اکوسیستم های مرتعی از قطعات متنوعی تشکیل شده اند که میزان عملکرد هر یک از آن ها با یکدیگر تفاوت دارد. خصوصیات ساختاری و عملکردی قطعات مرتعی در اثر فعالیت های مدیریتی تغییر می کند و از این خصوصیات می توان برای تفسیر آثار مدیریت استفاده کرد. بدین منظوردر منطقه جنوب غربیاستان اصفهان نمونه برداری در سطح چشم انداز که شامل دو گونه Bess Artemisia sieberi(درمنه دشتی) وAnabasis aphylla. L (شپشو) است، انجام شد و ویژگی های عملکردی مرتع مورد نظر، مطالعه و سپس با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک حاصل از تشریح پروفیل خاک مقایسه شد. نمونه برداری در دو ترانسکت 50 متری انجام شد و با استفاده از مدل LFA سه ویژگی پایداری، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی تعیین گردید.
    نتایج نشان داد که دو گونه مورد بررسی دارای عملکرد تقریبا یکسانی بوده و این دو قطعه از نظر آماری تفاوت معنی داری ندارند، اما به مقدار بسیار ناچیزی، گونه.L Anabasis aphyllaدارای ویژگی عملکردی بالاتریاست. منطقه مورد مطالعه از نظر پایداری در حد متوسطی قرار داشته، در حالی که از نظر ویژگی های چرخه عناصر غذایی و نفوذپذیری در سطح نامناسبی بوده که شاخص نظام سازمان یافتگی در حدود 18/0 حاکی از ساختار نامناسب منطقه است. همچنین نتایج تشریح پروفیل خاک در منطقه، حاکی از نفوذ پذیری و چرخه عناصر نامناسب و پایداری متوسط در منطقه مطالعاتی است.
    کلیدواژگان: پایداری، جنوب غرب اصفهان، چرخه مواد غذایی، قطعات اکولوژیک، نفوذپذیری
  • داریوش مهرشاهی *، نعیمه سادات محصل همدانی صفحات 53-75
    در سال های اخیر وقوع زلزله های مرگبار در مناطق فعال لرزه ای باعث گردیده تا پدیده روانگرایی مورد توجه محققین قرار گیرد. در مناطقی که آب زیرزمینی نزدیک به سطح زمین می باشد، ارتعاشات ناشی از زمین لرزه می تواند چسبندگی و انسجام میان ذرات تشکیل دهنده خاک را از بین ببرد، و خاک حالت مایع و روان به خود بگیرد در این حالت روان گرایی اتفاق می افتد. روانگرایی اغلب باعث خسارت های وسیعی بر تاسیسات شهری و روستایی، سازه های ساحلی، منابع آبی و خطوط انتقال آب، گاز می شود. در این پژوهش سعی شده تا با مطالعه عوامل اصلی ایجاد روانگرایی، با استفاده از مدل فازی به پهنه بندی نواحی مستعد وقوع این پدیده پرداخته شود. شهرستان ابرکوه به دلیل شرایط مورفوتکتونیکی و وجود گسل های فعال به ویژه گسل اصلی دهشیر- بافت و شاخه های فرعی آن، ویژگی های زمین شناسی و وجود رسوبات جوان کواترنر و وجود منابع آب های زیرزمینی در معرض خطر روانگرایی می باشد. جهت مدل سازی، شش معیار به عنوان عوامل اصلی و تاثیرگذار در ایجاد روانگرایی در نظر گرفته شد که با استفاده از توابع عضویت فازی درسیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS10)، فازی شده اند. پس از فازی سازی لایه ها، عملگر گامای فازی اجرا گردید. جهت افزایش دقت در به دست آوردن نقشه ی حساسیت نواحی مسنعد وقوع روانگرایی در منطقه، از سه گامای 7/0، 8/0 و 9/0 استفاده شد. پس از مقایسه لایه های حاصل از سه گامای مورد نظر این نتیجه حاصل که نقشه به دست آمده از مقدار گامای 9/0 دارای قدرت هم پوشانی بهتر و نیز دقت بالاتر در پهنه بندی نواحی از نظر حساسیت به وقوع روانگرایی می باشد. درنتیجه این مدل سازی مشخص شد حدود 100 کیلومتر مربع از وسعت شهرستان، در معرض خطر بالای وقوع روان گرایی است که عمدتا نواحی شمال شرق، شرق و جنوب شرق شهرستان را در بر می گیرد. نواحی با احتمال خطر وقوع متوسط، 65 کیلومتر مربع برآورد شده است که جنوب شرق و تا حدی مرکز شهرستان را در بر دارد.
    کلیدواژگان: روانگرایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، مدل فازی، شهرستان ابرکوه
  • صدیقه لطفی*، اسدالله دیوسالار، عاطفه صرفی صفحات 77-101
    گسترش سریع شهرها، باعث تغییرات شدید در الگوی فضایی آن ها شده است که به اقدامات سریع عمرانی نیاز دارند. عدم شناخت و درک الگوی فضایی و کالبدی شهرها و عدم تلاش در حفظ احیا و سامان دهی آن ها، مشکلات فراوانی را در پی دارد. پژوهش حاضر با هدف شناخت الگوی فضایی شهر دامغان و کارآمدی دسترسی ها به خدمات شهری (خرید و آموزشی) انجام شده است. روش تحقیق، پیمایشی- توصیفی است و داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه ساکنین 25 سال به بالای شهر دامغان بوده که 385 نفر انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی ساده کنترل شده مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج با استفاده از مدل های آنتروپی نسبی و آنتروپی شانون، مدل هلدرن و ضریب سطح زیربنا نمایش و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج نشان داد که الگوی ساختار فضایی شهر دامغان متمایل به الگوی نامتمرکز، پراکنده و اسپرال می باشد. هم چنین، اختلاف معناداری بین ساختار فضایی شهر دامغان با ناکارآمدی دسترسی های شهروندان به مراکز خرید و آموزشی با اطمینان 95/0 و سطح خطای کوچک تر از 05/0 وجود دارد.
    کلیدواژگان: الگوی فضایی، دسترسی، مراکز خرید، مراکز آموزشی، دامغان
  • حسین عساکره *، هوشنگ قائمی، آذر بیرانوند صفحات 103-121
    شناخت نحوه رخداد رودباد به عنوان یکی از اجزای اصلی گردش عمومی جو، تاثیر بسزایی در پیش بینی و چگونگی وقوع سایر رویدادهای اقلیمی دارد. در پژوهش حاضر، از داده های مربوط به مولفه مداری و نصف النهاری باد در ترازهای 200، 300، 400 و 500 هکتوپاسکال، در محدوده عرض جغرافیایی20 تا 80 درجه شمالی و طول جغرافیایی 10 درجه غربی تا120 درجه شرقی بهره گرفته شده است. بازه زمانی مورد استفاده، شامل فروردین 1330 تا اسفند 1389 بوده است. در این مطالعه ماتریسی به ابعاد 1325×21914 (سطرها تعداد روز و ستون ها تعداد یاخته ها است) از متوسط روزانه سرعت باد، برای هر تراز تدوین گردید. این داده ها با به کارگیری نرم افزار GrADS استخراج شده است. سپس با استفاده از نرم افزار Arc Map بیضی استاندارد برای هر تراز ترسیم گردید.
    نتایج تحلیل توصیفی در مقیاس سالانه، بیانگر رخداد مرکز متوسط سالانه رودباد جنب حاره بر فراز شمال آفریقا، دریای سرخ و شمال عربستان در تراز 200 هکتوپاسکال است. مرکز مزبور در ترازهای پایین تر به سمت شرق جابجا شده است. همچنین بررسی متوسط فراوانی سالانه حاکی از رخداد بیشینه وقوع هسته در مناطق مذکور است. این امر یکی از عوامل مهم در انتقال پدیده گرد وغبار به جنوب غرب و غرب کشور است.
    ترسیم بیضی استاندارد در تمام سطوح نشان داد که کشور در نیمه دوم بیضی استاندارد قرار گرفته است و در ترازهای پایین تر بیضی استاندارد به سمت غرب و تا حدودی شمال جابجا شده است. بررسی فراوانی بیشینه هسته در طول دوره، مراکز بیشینه فراوانی وقوع هسته را در خوزستان، بوشهر، فارس، کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان نشان داد. نحوه عملکرد دینامیکی هسته رودباد در ورودی راست و خروجی چپ هسته، که همراه با واگرایی بالایی است، همزمان با همگرایی در منطقه ای که فاقد رطوبت کافی است، توفان غباری را در پی دارد.
    کلیدواژگان: رودباد، ایران، بیضی استاندارد، مولفه مداری باد، مولفه نصف النهاری باد، مناطق بیابانی
  • ژیلا سجادی، فرضعلی سالاری سردری، مریم بیرانوندزاده*، محمدحسین بوچانی صفحات 123-146
    امروزه اهمیت صنعت گردشگری باعث شده است که دامنه وسیعی از برنامه های راهبردی و اجرایی در سطح کشورها و مناطق دارای جاذبه های گردشگری، برای توسعه این صنعت به اجرا درآید. تنوع بخشی به فعالیت های صنعتی و اقتصادی پارس جنوبی، بالا بردن شاخص های توسعه انسانی (رفاه، سلامت و...) و زیست محیطی، توجه به پایداری اجتماعی، معرفی و نمایش توان نیروهای داخلی در عرصه صنعت کشور (توسعه فنی- فرآیندهای صنعتی و پیشرفت های تکنولوژیکی در منطقه) و در مجموع، توسعه پایدار منطقه، از جمله عوامل اصلی و ضرورت ها برای تحلیل و شناسایی ظرفیت های توسعه گردشگری در شهرستان «کنگان» است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ظرفیت سنجی گردشگری ساحلی پایدار شهرستان کنگان با روش توصیفی- تحلیلی تدوین شده است. در این تحقیق، نقاط قوت و ضعف گردشگری شهرستان کنگان و تهدیدها و فرصت های تاثیر گذار بر آن (9 قوت، 6 ضعف، 10 فرصت و 6 تهدید) مورد تحلیل قرار گرفتند. وجود جاذبه هایی مانند سواحل زیبا و کم نظیر و اکوسیستم مستعد جنگل های حرا، زمینه جذب گردشگر به شهرستان کنگان را فراهم نموده است، اما به دلیل وجود نقاط ضعف زیر ساختی (خدمات و امکانات رفاهی)، عدم سرمایه گذاری و برنامه ریزی در ابعاد توسعه گردشگری و نیز مشارکت ضعیف، اجباری و هزینه ای (غیر داوطلبانه و غیرآگاهانه) محلی در اجرای پروژه های ملی، این شهرستان امکان استفاده از فرصت ها موجود گردشگری را- آن گونه که شایسته است- به دست نیاورده است. مطالعات صورت گرفته، نشان می دهد که در راستای نیل به توسعه پایدار گردشگری ساحلی، مقبول ترین راهبرد توسعه صنعت گردشگری در شهرستان کنگان، راهبرد بازنگری است.
    کلیدواژگان: گردشگری، استراتژی های توسعه گردشگری، گردشگری ساحلی، گردشگری صنعتی کنگ
  • علی شماعی *، رضا ویسی، سجاد احمدی صفحات 147-171
    شناخت و تحلیل فضایی کاربری اراضی مناطق شهری و کاهش نابرابری های ناشی از ناموزنی و قطبی شدن آن ها در مناطق شهری زیربنای برنامه ریزی است. این پژوهش به بررسی و تحلیل فضایی کاربری های اوقات فراغت در مناطق 10 گانه شهرداری اصفهان پرداخته است. در این پژوهش کاربری اوقات فراغت شامل: کاربری های فرهنگی، مذهبی، جهانگردی و پذیرایی، ورزشی، تفریحی، پارک و فضای سبز است. تغییر الگوی زندگی، احساس نیاز به اوقات فراغت در ساکنان شهر ها را روز به روز افزایش داده است. اهداف این پژوهش، میزان برخورداری مناطق شهر اصفهان ازکاربری اوقات فراغت و مقایسه تطبیقی این کاربری هادر سال های 1375 تا 1385 است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی با استفاده از مدل های توسعه اوقات فراغت (LDI) و ضریب تغییر پذیری ویلیامسون (CV) است. نتایج حاصل توسط مدل (LDI) مشخص می سازد که در سال 1375 منطقه 6 با امتیاز 74/0 رتبه اول، منطقه 8 با امتیازی در حدود 38/0 در رتبه دوم و منطقه 3 با امتیاز 23/0 در رتبه سوم قرار گرفته اند و مناطق 1، 4 و 5 به ترتیب در پایین ترین رتبه قرار دارند. بر مبنای محاسبات شاخص ترکیبی توسعه گردشگری در سال 1385، در میان مناطق شهر اصفهان، منطقه 3 با امتیاز 80/0 رتبه اول، منطقه 4 با امتیازی در حدود 73/0 در رتبه دوم و منطقه 6 با امتیاز 58/0 در رتبه سوم قرار گرفته اند. و مناطق 10، 8 و 2 به ترتیب در پایین ترین رتبه در سال 1385 قرار دارند. در نهایت توزیع کاربری های اوقات فراغت شهر اصفهان در مناطق و طی زمان در حال تغییرات ناموزونی است.
    کلیدواژگان: مقایسه تطبیقی، کاربری اوقات فراغت، مناطق شهری، اصفهان، شاخص توسعه انسانی
  • صفر قائد رحمتی *، مهین حاضری صفحات 173-193
    برقراری عدالت در توزیع خدمات شهری در محلات شهری می تواند نقشی موثر در توسعه پایدار محله ای داشته باشد. به عبارتی دیگر، توزیع خدمات باید به گونه ای باشد که محلات کمتر توسعه یافته با خطر از دست دادن جمعیت و نابودی محله مواجه نشوند. چرا که توزیع عادلانه خدمات شهری، نقش مهمی در توزیع فضایی جمعیت و ارزش زمین شهری خواهد داشت.
    در این پژوهش به صورت موردی، محلات دوازده گانه شهر مهریز در ارتباط با 16 نوع از خدمات شهری (مهدکودک، پیش دبستانی، دبستان، راهنمایی، متوسطه، آموزش عالی، مراکز بهداشت، داروخانه، اورژانس، بیمارستان، پارک و فضای سبز، آتش نشانی، آرامستان، کتابخانه، فضاهای ورزشی و کاربری های انتظامی) بررسی شده است. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه ای، و روش بررسی در آن، تحلیل فضایی با دیدگاه شناسایی تفاوت های توسعه محله ای است. هدف مقاله نیز تحلیل توزیع فضایی خدمات شهری در محلات شهر مهریز و بررسی تاثیر توزیع خدمات شهری بر قیمت اراضی است. مقاله بر این فرضیات استوار است که در خدمات شهری، توزیع فضایی مناسبی بین محلات شهر مهریز وجود ندارد و توزیع نامناسب خدمات شهری، موجب تفاوت قیمت اراضی در محلات مختلف شهر مهریز شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که خدمات شهری در سطح محلات شهر مهریز، بر اساس سرانه موجود هر کاربری در محلات مختلف، به صورت مناسب توزیع نشده است. کاربرد شاخص مرکزیت برای محلات مختلف، از صفر برای محله «سرحوض» تا 63/815 برای محله «بغدادآباد» است که نشان از توزیع ناعادلانه خدمات شهری در این شهر دارد. بررسی رابطه بین شاخص مرکزیت و میانگین قیمت زمین از طریق همبستگی پیرسون (303/0) نیز نشان می دهد که رابطه معناداری بین توزیع خدمات و قیمت اراضی وجود ندارد؛ کاربری های مختلف در محلات، تاثیر چندانی بر قیمت زمین نداشته و عامل دسترسی، مهم ترین عامل در افزایش قیمت زمین است. درنتیجه زمین های تجاری میدان ورودی که بهترین دسترسی را دارند، قیمت بالاتری نیز نسبت به سایر مکان ها دارند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، توزیع خدمات شهری، قیمت زمین
  • غریب فاضل نیا، دکترعلی شمس الدینی، کیومرث دهقانی* صفحات 195-220
    در ادبیات توسعه و رویکردهای وابسته به آن مبحث کیفیت زندگی و تلاش در جهت ارتقاء این شاخص در سطوح جوامع شهری و روستایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. چه بسا که بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی، خدماتی و زیست محیطی سکونتگاه های انسانی در قالب افزایش کیفیت زندگی در این گونه نواحی؛ نقش تعیین کننده ای در پیشرفت و تعالی جامعه دارد. در این بین توجه به کیفیت «مکان» به ویژه در نقاط روستایی که برپایی و روند گسترش آن ها پیوندی مستحکم با طبیعت دارد، از توجه و اهمیت شایانی در برنامه ریزی ها برخوردار می باشد. پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از ابزار سنجش به مطالعه، شناخت و تحلیل کیفیت مکان در سکونتگاه های روستایی بخش دشمن زیاری از توابع شهرستان ممسنی بپردازد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با انجام مطالعات وسیع میدانی با تاکید بر پرسشنامه است. جامعه مورد مطالعه شامل 21 روستای بالای 20 نفر جمعیت با موقعیت های طبیعی دشتی، کوهستانی و کوهپایه ای می باشد. از بین 10559 نفر جامعه آماری ساکنین روستاها تعداد 220 نفر سرپرستان خانوار به عنوان حجم نمونه پرسشگری انتخاب شدند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بین روستاهای کوهپایه ای، کوهستانی و دشتی از لحاظ مولفه های کیفیت مکانی برای زندگی روستانشینان تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که روستاهای کوهپایه ای با میانگین 46/40 در رتبه اول و روستاهای دشتی و کوهستانی به ترتیب با 29/17 و 23/15 درصد در مراتب بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کیفیت مکان، سکونتگاه روستایی، موقعیت طبیعی، ممسنی
|
  • Ali Fathzadeh *, Samana Gharaei Manesh Pages 1-16
    Water crisis is one of the most important problems in arid and semi-arid regions, so snowfall occurring in upstream parts of mountainous basins has an enormous role in hydrological balance. In this paper, the spatial distribution of snow density in Sakhvid, Yazd has been studied using an artificial neural network. Snow density is an important parameter for assessment of water resources in mountain basins, and, with thecorresponding data and snow depth, snow water equivalent values can be calculated. For this purpose, 216 in-situ snow density data were measured using the Mt. Rose sampler. Then, using SGA-GIS software, 32 geo-morphometric parameters were calculated from DEM. The best network was 1-9-32 with a multilayer perceptron model, the back-propagation algorithm,the sigmoid activation function, and a linear output. In order to evaluatethe network, the ANN correlation coefficient and the root mean square error (RMSE) were used. The results showed that the correlation coefficient and RMSE of the observed and estimated data were 86 percent and 5.1 respectively. So, application of artificial intelligent can simulate the spatial distribution of snow density very well.
    Keywords: Digital mapping, Interpolation, Cross validation, Snow density, Artificial neural network
  • Ali Shahriar *, Ghasem Lorestani, Mehran Maghsoudi Pages 17-35
    Sand has a particular role to play in water and wind erosion.Studying this role qualitatively and quantitativelyis of importancefor recognizing dominant erosion processes and how to control them. The aim of this research is to make a qualitative and quantitative analytical comparison of sand particles function in the internal and coastal regions. In order to reach this goal, Jask study area with the criterion of coastal erosion (as a representative of coastal areas) and the study area in the south west of Maranjab Rig in the sand wind erosion (as a representative of internal regions) were selected for our case study. Satellite images, topographic maps and data library were prepared to identify and understand the research areas. Daily wind statistics in Jask and Kashan Stations were obtained from the Meteorology Organization to review the dominant wind direction and speed as well as to find out the relationship between the diameter of sand particles andthe threshold speed for Jask and Maranjab regions respectively.
    In the next stage,through afield study and sampling of wind sands in the coastal areas, and to evaluate and analyze the differences and similarities between the two sand areas using techniques of granulometry and morphoscopy, the samples were transferred to the laboratory. The results show that, despite many similarities in seeds’granulometric characteristics, many differences are recognizable in the seeds’morphoscopictraits. The feasibility study indicates that the sand particles in Jask coastal sampleshave the clarity and brightness of the selected samples inMaranjab area.
    Keywords: Granulometry, Morphoscopy, Jask, Maranjabrig
  • Gholam Ali Heshmati, Raziyah Saboohi *, Morteza Khodagholi Pages 37-52
    Rangeland ecosystems are composed of various components and functions. Structural and functional characteristics of patches have changed because of management activities.These characteristics can be used for interpretation of management. For this purpose, sampling was conducted at the landscape level in the south west of Esfahan province which contains the two species Artemisia sieberi Bess and Anabasis aphylla L.The functional characteristics of the rangeland were studied, and then the results were compared with the results of the physical and chemical characteristics of soil profile. Sampling was conducted in two transects of 50 meters and three characteristics of stability, infiltration and nutrient cycling using LFA model. The results showed that the two studied species had approximately the same function, and the two patches had no statistically significant difference, but Anabasis aphylla L. had a little higher function. The study area had moderate stability; however, the nutrient cycle and permeability characteristics were poor, and landscape organization index of about 0.18 indicated that the area was unsuitable. In addition, the results of soil profile in the region showed poor permeability and nutrient cycling but moderate stability.
    Keywords: Stability, Nutrient cycling, Ecological patches.Permeability
  • Daryoushm Mehrahahi *, Naimatosadat Mohasselhamedani Pages 53-75
    Catastrophic earthquakes and their consequences have led to specific attention to liquefaction effects during recent years. Within areas with a higher groundwater level, seismic vibration occurring due to an earthquake can decrease the cohesiveness and strength of water-richsand soils and turn them suddenly into liquid materials. Such a process of changing solid materials to liquid ones under seismic effects is called “liquefaction”. Liquefied saturated soils may deform with little shear resistance.This can cause extensive damages to urbanand rural buildings and other structures such as coastal foundations, sea rigs, water resources, wateror gas pipelines, and power pylons. Some parts of Abarkuh county is under liquefaction risk due to morphotectonic conditions and active fault systems, such as the main Dehshir-Baft fault and its accessory branches, young Quaternary deposits with especial geological conditions and existence of extensive undergroundwater. Due to the lack of studies on the liquefaction risk and the significance of preventingany consequent life losses or financial damages in AbarkuhCounty, we try to study the major factors of triggering liquefaction, investigating the areas with higher risk factors.We also make some suggestionsas to reduce probable losses. To evaluate the major factors that affect liquefaction, G.I.S software, and, to determine the high risk areas, a fuzzy logic model are used. After making fuzzy layers to increase the sensitivity of liquefaction zonation mapping, threeGama phases of 0.7, 0.8, and 0.9are used. By comparing different Gama effects, we have decided to execute Gama 0.9 level due to its higher resolution and better coverage on liquefaction zonation. The result of this modeling indicates the location of a 100 km2 area within a high risk factormainly in NE, E and SE parts of the county. The area of moderate risk with about 65 km2 is located in SE and near the central of the county.
    Keywords: Liquefaction, geographic information system (GIS), Fuzzy model, Abarkuhcounty
  • S. Lotfie *, A. Divsalar, A. Sarfi Pages 77-101
    The rapid expansion of cities has led to extensive changes in their urban spatial patterns which now need on-time developmental measures. Evidence shows that there are many problems in present urban areas due to the lack of proper understanding about spatial patterns of cities and revitalization. The present paper aims to investigate the spatial pattern of Damghan city and the efficiency of access to urban services (e.g. shopping and education). The methodology of the research is based on descriptive –analytical approaches which are accompanied with field work to complete defined questionnaires. The statistical society of the research included citizens over 25 years of age,but only 385 personswere finally selected. The models of Heldren, Shannon Entropy were applied, and the data were analyzed using SPSS software. The results revealed that the spatial pattern of Damghan city tends to expand dispersedly and sprawl. Also, there is a significant difference between the spatial structure of the city and the inefficiency of urban accessibilities regarding shopping and educational centers in confidence of 95% and an error level of less than 0.05.
    Keywords: Spatial pattern, Accessibility, Shopping, educational centers, Damghan
  • H. Asakereh*, H. Ghaemi, A. Beyranvand Pages 103-121
    Understanding how jet streams influence climate prediction and how other events take placeis one of the main objectives of any analysis of general atmosphere circulation. In the present study, the data are used from the zonal and meridional wind components at levels 200, 300, 400 and 500 Hap, ranging from north latitude of 20° up to 80°, and longitude of 10 ° up to 120 °.The time interval is from March 1951 to March 2011.A matrix is created atthe size of 1325 × 21914 the rows are days and the columns are pixels).The daily mean wind speed is considered for each level. These data are extracted by using GrADS software. Then, using Arc Map software, standard ellipses are drawn for each level. The descriptive analysis results indicate an annual scale of events. The annualcenter of the subtropical areas is 200 hpa over North Africa, Red Sea and northern Arabia. This center transferred at the levels below onto the East. Also, the mean annual frequency is because of the maximum occurrence of the core in the area. This phenomenon is an important factor in the transfer of dust to the Southwest and the West. The standard ellipse drawn at all levels showed that Iran is in the second half of the ellipse, and it has moved in the west and slightly north in the below level. The maximum of the core frequency during the mentioned period occurred in Khuzestan, Bushehr, Fars, Kerman, Hormozgan and Sistanva Baluchistan. The core of the jet stream in the right input and output of the left is associated with a high divergence.If there isa simultaneous ground-level convergence and a lack of moisture, dust storms occur.
    Keywords: Jet stream, Iran, Standard ellipse, Zonal component of the wind, Meridional component of the wind, Desert areas
  • J. Sajadi, F. A. Salari, M. Bayranvandzadeh, M. H. Boochani Pages 123-146
    Nowadays, tourism has led to a wide range of strategic and operational decisionmaking at the level of countries and in areas with tourist attractionsfor the development of this industry. Diversification of industrial and economic activities in South Pars oil industries enhances human development indexes (i.e. welfare, health, etc.), environmental sustainability of the society, presentation and representation of internal forces in the industry (e.g. development of technical regions), and, in short,the total sustainable development of the area.Fulfillment of this purpose requires the analysis and detection (research and evaluation) of capacitiesthat would help to develop tourism inKangancounty.In this study, a descriptive-analytical method is used.The strengths, weaknesses, threats and opportunities of effect (9 strengths,6 weaknesses,and 6 of 10 opportunities and threats) were analyzedabout Kangancouny tourism.There are such attractions, beautiful beaches, unique ecosystem and mangrove forests that can attract domestic and foreign tourists In favorable seasons of the year and provide them with relaxing environment especially in the attractive East Coast region of the city.Because of certain weaknesses (as in services and facilities), lack of investment,lack of program and planningfor tourism development, and poorparticipation in development plans, tourism in the area incurs unnecessary expenses (non-voluntary and non-conscious) as well as loss of opportunities,which it does not deserve.Based on the results of the study, in order to achieve sustainable tourism development, strategies for development of tourism in beautiful coastal regions ofKangan county should be reviewed and revised.
  • A. Shamaei *, R. Vaisi, S. Ahmadi Pages 147-171
    Due to everyday need of entertainment in today's cities,the changein work patterns and life styleis growing. On the other hand, restoration and preservation of the vitality and dynamism of cities and urban environments requires the presence of both urban spaces, inhabitants, and their social interactions with one another. This study aims to find the indexes of extension of city districts as compared to that of leisure uses during 1996 to 2006. A cross-sectional method is usedalong with quantitative models including Leisure Development composite index (LDI) and Williamson coefficient of variation (CV). The results based on the model (LDI) in 1996 marks the sixth district with a score of 0.74 as the first-rank place, district 8 with a score of 0.38 in the second rank, and district 3 with a score of 0.23 as the third-rank pace in the city.Districts 1, 4 and 5 are descendently rated. Based on a combination of measures to develop tourism in 2006, the city district 3 with a score of 0.80 was in the first place, district 4 with a score of 0.73 in the second place, and district 6 with a score of 0.58 in the third rank.Districts 10, 8 and 2were ordered descendently.The distribution of the indices related to the leisure areas in the city in 2006, using the Williamson model, reveals unequal access to recreational areas by the residence of the city.
    Keywords: Comparative method, Recreation, District 10 in Isfahan municipality, Human development index
  • S. Ghaedrahmati *, M. Hazeri Pages 173-193
    A fair distribution of urban services in different districts of a city can have an effective role in the sustainable development of that city.On the other hand, inequality in the life quality of citizens makes it hardfor some people to have an access to the urban services and facilities and leads to the decline of less developed areas, which are at risk of losing population, and the reduction of land prices.This paperpresents an investigation of 12 districts and 16 types of urban services including kindergartens, prep schools, elementary schools, guidance schools, secondary schools, higher education, health care centers, pharmacies, emergency rooms, hospitals, parks and green areas, fire stations, grave yards, libraries, and educational environment for law enforcement.The paper analyzes the spatial distribution of urban services in the town of Mehriz, utilities, and its effect on land prices.The approach of the study is based on the assumption that there is an unfair inappropriate spatial distribution of urban services and utilities in Mehrizurban areas that has led to differences in land prices. The results show that the distribution of municipal services in Mehriz is based on a per capita basis in different districts.Meanwhile, there is no significant relationship between the distribution of utilities and land prices.The land-use regulations do not have effects on property values and has been considered as the most important factor inthe increase of land prices in these districts.
    Keywords: Spatial analysise, Distribution of urban services, Land prices
  • Gh. Fazelniya, A. Shamsoddini, K. Dehgani * Pages 195-220
    Improvement of economic, social, and environmental services may improve the quality of life in human settlements and play a decisive role in progression and excellence of the society.The issue of "place", especially in rural areas, and the establishment of a strong bond with nature are of great importance in planning. The quality of place is a multidimensional concept that is influenced by different parameters.These parameters affect the society’s advancement, and any inattention to them can have bad, irreparable results forsocial advancement. This paper discusses the quality of settlement in the village "Doshmanziyari", Mamasany County based on the recognition and analysis of the facilities that are to be provided. The study procedure is based on the cross- sectional method, field study, and using questionnaires. Also,SPSS softwareis used to process the data. The results of a t-test show that, based on the quality of settlement components, there is a significant difference between mountainous villages and plain villages on one hand and between villages with rural municipality andthose without municipality on the other hand. The study area includes 21 plain and mountainous villages each with a population of over 20. Of 10,559 residents, 220 heads of families were selected as the sample to question. Mountainside villages were studied in the first step- with 40.46% of the examined population, plain villages with 17.29%, and mountainous villages with 15.23%.
    Keywords: Quality of place, Ruralsettlement, DoshmanZiyari, Mamasanycounty