فهرست مطالب

هیدروژیولوژی - سال یکم شماره 2 (زمستان 1395)

مجله هیدروژیولوژی
سال یکم شماره 2 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نخعی، مجید الطافی دادگر صفحات 1-10
    محیط متخلخل مانند آبخوان آب زیرزمینی و یا مخازن گاز و نفت دارای ناهنگنی های زیادی هستند، مدلسازی جریان و انتقال در چنین محیط هایی بستگی به بررسی دقیق خواص محیط متخلخل دارد. در این تحقیق نفوذپذیری محیط متخلخل فرکتالی با استفاده از روش مونته کارلو شبیه سازی و تخمین زده شده است. بدین منظور با استفاده از نتایج و اندازه گیری های مطالعات قبلی برروی چند نمونه ماسه سنگ مانند تخلخل، بعد فرکتالی، حد بالایی خاصیت فرکتالی و نفوذپذیری ذاتی، با استفاده مدل احتمالاتی مونته کارلو یک سری اعداد تصادفی و رندوم بین 0 تا 1 تولید و اندازه قطر منافذ تعیین گردید. نهایتا مقدار نفوذپذیری برای نمونه های ماسه سنگ شبیه سازی و با مقادیر اندازه گیری شده مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که مدل شبیه سازی مونته کارلو بدون نیاز به ضرایب تجربی، گسسته سازی مکانی و تنها با تعیین چند پارامتر مورد نیاز در آزمایشگاه، بخوبی قادر به شبیه سازی نفوذپذیری محیط متخلخل فرکتالی می باشد.
    مقادیر اندازه گیری شده نفوذپذیری و محاسبه شده با همبستگی 83 درصد بر هم منطبق می باشند.
    کلیدواژگان: محیط متخلخل، نفوذپذیری ذاتی، مونت کارلو، بعد فرکتالی
  • فریده عباسی، جلیل فرزاد مهر، کامران چپی، مهدی بشیری، مریم آذرخشی صفحات 11-23
    در بیشتر مناطق ایران آب مورد نیاز جوامع و صنعت از منابع زیرزمینی تامین می شود. خشکسالی از مهمترین فاکتورهای موثر بر کیفیت آب زیرزمینی است. تقاضای آب زیرزمینی در دشت قروه دهگلان به دلیل موقعیت آن و محدودیت دسترسی به آب های سطحی افزایش یافته است. در این تحقیق اثر خشکسالی بر کیفیت آب چاه های دشت قروه و دهگلان بررسی شد. از داده های کیفیت آب 38 چاه در دوره آماری 21 ساله (1392-1371) استفاده شده و برای تعیین دوره های ترسالی و خشکسالی شاخص بارش استاندارد شده (SPI) در پایه های زمانی 12،6،3 و 24 ماهه بکار رفت. با استفاده از آزمون من-کندال روند تغییر پارامترهای کیفیت آب زیرزمینی بررسی شده و رابطه بین خشکسالی اقلیمی و کیفیت آب زیرزمینی با ضریب همبستگی بدست آمد. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد در 2/22 % موارد، بین پارامترهای کیفیت در سطح اطمینان 95% رابطه معنی داری با SPI وجود دارد. ضرایب همبستگی در برخی از چاه ها مثبت و در برخی منفی می باشد. نتایج نشان داد در مورد بیشتر پارامترهای کیفیت آب، با افزایش پایه زمانی SPI میزان همبستگی افزایش می یابد. نتایج آزمون من - کندال نشان داد بیشتر پارامترهای کیفیت آب روند افزایشی داشته و فقط Cl-، HCO3- و Mg2+ به ترتیب در 53/60%،53/60% و 63/52% چاه ها روند منفی دارند و CO32- نیز در هیچ یک از چاه ها روند نداشته است. نقشه های پهنه بندی کیفیت آب نشان داد بیشترین کاهش کیفیت آب در قسمت های شرقی دشت اتفاق می افتد، زیرا مقدار افت تراز آب در بخش های ذکر شده بیشتر از سایر قسمت ها می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، روند، قره دهگلان، کیفیت
  • سعید ترک قشقایی نژاد، منوچهر چیت سازان، یحیی میرزایی صفحات 24-37
    تخمین پارامترهای هیدرودینامیکی آبخوان یکی از مسائل مهم در مدیریت منابع آب زیرزمینی است. روش های مختلفی برای تخمین پارامترهای هیدرودینامیکی آبخوان وجود دارد که استفاده از داده های مطالعات ژئوالکتریکی یکی از توسعه یافته ترین آنها می باشد. در این راستا در این تحقیق از اطلاعات چهل و چهار سونداژ الکتریکی قائم به منظور ارزیابی ویژگی های هیدرولیکی آبخوان گلگیر در استان خوزستان استفاده شده است. ابتدا پارامترهایی آبخوان همچون ضخامت، گسترش و مقاومت لایه ها با استفاده از داده های ژئوالکتریکی و گمانه های حفاری شده تعیین شد. سپس مقادیر ضریب قابلیت انتقال با استفاده از رابطه تجربی بین هدایت هیدرولیکی و فاکتور سازند با ضریب همبستگی 0/75بدست آمد. نتایج، تغییرات زیاد ضخامت در منطقه مورد مطالعه را نشان داد. مقادیر زیاد ضریب قابلیت انتقال و آبدهی ویژه در قسمت شرقی دشت، به علت وجود رسوبات درشت دانه فرسایش یافته سازند آهکی آسماری به دست آمد. همچنین کمترین مقدار تخلخل در شرق دشت و بیشترین مقدار آن در بخش غربی دشت تخمین زده شد. در نهایت، نقشه های زمین شناسی و پارامترهای هیدرولیکی آبخوان گلگیر تهیه گردید. تمامی نتایج نشان دهنده تخمین مطلوب پارامترهای هیدرولیکی توسط روش ژئوالکتریکی استفاده شده بوده و از آنها میتوان در تصمیم گیری و برنامه ریزی های حفاری های آینده در منطقه مطالعاتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آبدهی ویژه، تخلخل، سونداژ الکتریکی، هدایت هیدرولیکی، قابلیت انتقال
  • کبری لندی، رسول میرعباسی نجف آبادی صفحات 38-47
    کیفیت مناسب اطلاعات ثبت شده در شبکه های پایش در طراحی و بهره برداری پایدار از پروژه های آبی نقش مهمی ایفا می کند. از این نظر جهت ایجاد شبکه ای بهینه و کارآمد، شبکه های پایش بایستی به صورت دوره ای با توجه به نیاز و طرح های توسعه منابع آب پیش روی، مورد ارزیابی قرار گیرند. در این پژوهش، ارزش منطقه ای ایستگاه های پایش کیفی آب زیرزمینی دشت خانمیرزا با استفاده از تئوری آنتروپی مورد بررسی قرارگرفته است. استفاده از تئوری آنتروپی گسسته، محدودیت نرمال بودن داده ها در تحقیقات قبلی را مرتفع می نماید. با در نظر گرفتن گروهی از شاخص های آنتروپی همانند آنتروپی مرزی، آنتروپی مشترک، شاخص های اطلاعات ارسال شده و دریافت شده توسط هر ایستگاه و شاخص انتقال اطلاعات بین ایستگاه به تعیین ایستگاه های شاخص و مناطق ضعیف از نظر تبادل اطلاعات در شبکه پایش دشت پرداخته شد. آنالیز حساسیت نحوه کلاس بندی اطلاعات نشان می دهد که مقادیر شاخص های آنتروپی به تغییر فاصله کلاس بندی اطلاعات حساس، اما رتبه بندی ایستگاه ها حساسیت بسیار کمی را از خود نشان می دهد. نتایج صحت سنجی حاکی از این است که تئوری آنتروپی قابلیت خوبی جهت کمی کردن ارزش منطقه ای چاه های نمونه برداری در یک شبکه پایش دارد و مقایسه آن با ضریب همبستگی اطلاعات بین ایستگاه ها نشان می دهد که جهت تعیین موثرترین و ضعیف ترین ایستگاه ها می توان از روش ساده ضریب همبستگی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تئوری آنتروپی، فاصله کلاس بندی، شبکه پایش، شاخص انتقال اطلاعات، ضریب همبستگی
  • فرزین سلماسی، بهرام نورانی، بهروز اوقاتی صفحات 48-65
    اجرای سیستم زهکش زیر پوشش بتنی کانال ها جهت کاهش زیرفشار و جلوگیری از شکست، بالا آمدگی یا بروز درز و ترک در پوشش به خصوص در مناطقی که سطح آب زیرزمینی بالا می باشد امری ضروری است. زهکش ها باعث کاهش زیرفشار در زیر سازه و افزایش پایداری پوشش کانال می شوند. موقعیت این زهکش ها می تواند نقش به سزایی در کاهش نیروی بالابرنده داشته باشد. هدف اصلی از این تحقیق بررسی کمی تاثیر زهکش لوله ای در زیر کانال پوشش شده جهت کاهش زیرفشار است که نهایتا به پایداری پوشش کانال و دوام بیشتر آن کمک می کند. برای نیل به این هدف از نرم افزار SEEP/W که متعلق به بسته نرم افزاری Geo-Studio می باشد، استفاده شده است. نتایج نشان داد که استفاده از زهکش به عنوان عامل کارساز در حذف و تقلیل آثار سوء آب های زیرزمینی می تواند مطرح گردد. هم چنین هرچه زهکش ها در گوشه های تحتانی و عمق های پایین کف کانال قرار گیرد، سطح ایستابی در موقعیت پایین تری نسبت به کف کانال قرار می گیرد و به تبع آن نیروی بالابرنده وارده شده کمتر می گردد. عمق کارگذاری زهکش ها ثابت نبوده بلکه با بالا رفتن سطح ایستابی و کاهش قطر زهکش ها به تراز پایین تر منتقل می گردد و بالعکس. معادلات رگرسیون خطی و غیر خطی برای محاسبه نیروی بالابرنده زیر کانال بدست آمد که طراحان می توانند از آنها استفاده نمایند. مقایسه روش عددی تحقیق حاضر با روش آزمایشگاهی نیز انجام گرفت و تطابق نسبتا خوبی بین نتایج را نشان داد.
    کلیدواژگان: کانال های پوشش دار، زهکش لوله ای، نیروی زیرفشار، سطح آب زیرزمینی، Seep، w
  • مدلسازی حساسیت به زمین لغزش با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و روش فازی در حوزه آبخیز طالقان
    حسین یوسفی، یونس نوراللهی، سعیده صادقی صفحات 66-82
    پدیده زمین لغزش که سالیانه خسارات مالی و جانی بسیاری به بار می آورد، درحوضه های شمالی کشور به فراوانی مشاهده می گردد. از آنجایی که با وقوع هر زمین لغزش حجم زیادی رسوب تولید می شود پرداختن به این موضوع در حوضه های آبخیز سدها اهمیت بالایی دارد، چرا که رسوبات ورودی به مخزن سد اثرات منفی بر کاربرد آن گذاشته و موجب از دست رفتن منابع خاک می شود. در این مقاله در حوضه آبخیز طالقان با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وزن عوامل موثر بر زمین لغزش مشخص شده و همچنین با بهره گیری از روش فازی در محیط جی آی اس اقدام به مدلسازی و تعیین مناطق حساس به لغزش در حوضه آبخیز طالقان نموده و میزان ریسک هر یک از این محدوده ها تعیین شده است. در این مطالعه فرورفتگی و برآمدگی دامنه ( Slope Curvature) که در مطالعات داخلی کمتر به آن توجه شده است نیز مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج حاصل از تلفیق لایه ها با در نظر گرفتن 6 سناریو، با لایه زمین لغزش های پیشین مقایسه گردید و میزان هم پوشانی آنها مشخص شد، سپس با استفاده از مقایسه شیب نمودار تجمعی درصد هم پوشانی طبقات حساسیت با زمین لغزش های پیشین، اقدام به رتبه بندی سناریو ها گردید، سناریوی 6 که در آن برای مدلسازی از عملگر فازی Or و Gamma استفاده شده است، با شیب 0.237 و سطح زیر نمودار 0.3 کارایی بالاتری را نسبت به سایر مدل ها نشان داده و به عنوان مدل نهایی معرفی گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، جی آی اس، زمین لغزش، فازی
  • علی حقی زاده، حافظ میرزا پور صفحات 83-98
    از آنجا که منابع آب سطحی در بسیاری از مناطق کشور محدود است، آب های زیرزمینی بعنوان مناسبترین منبع در دسترس جهت تامین آب مورد نیاز به حساب می اید. شناسایی مناطق با پتانسیل آب زیرزمینی برای تغذیه آب های زیرزمینی به مهمترین عامل برای پرکردن منابع آب زیرزمینی تبدیل شده است. پتانسیل تغذیه آب های زیرزمینی به ویژگی های مختلف از سطح، زیرسطح زمین و پارامترهای هواشناسی بستگی دارد. در این پژوهش تلاش شده تا مناطق با پتانسیل تغذیه آب های زیرزمینی حوزه آبخیز مادیان رود با تجزیه و تحلیل شاخص همپوشانی وزنی (WIOA) مشخص شود. در این روش با استفاده از نرم افزار ARC GIS به یکپارچه سازی نقشه های موضعی سطح اب زیرزمینی، سنگ شناسی، ژئومورفولوژی، شیب، تراکم زهکشی، کاربری اراضی، بارندگی، طبقات ارتفاعی و خاک پرداخته شد، آب های زیرزمینی با پتانسیل خیلی خوب، خوب، متوسط به بالا، متوسط و ضعیف مشخص شد. 55/66 درصد از منطقه مورد مطالعه در دسته نسبتا خوب، خوب و خیلی خوب تغذیه اب های زیرزمینی قرار دارد. نتایج بر اساس خروجی سطح آب چاه ها اعتبار سنجی شد که نشان دهنده منطبق بودن نتایج کار با سطح آب مشاهداتی میباشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل یابی، مادیان رود، همپوشانی، WIOA، GIS
  • جعفر نیکبخت، مینا ذوالفقاری، مرتضی نجیب صفحات 99-115
    اصلی ترین منبع آب در مناطق خشک و نیمه خشک آب زیرزمینی می باشد. بنابراین مطالعه آن دارای اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش، پیش بینی سطح آب زیرزمینی آبخوان دشت تسوج آذربایجان شرقی با کمک شبکه های عصبی مصنوعی در آینده بود. به این منظور از داده های 11 ساله قابل دسترس منطقه (مهر 1381 تا شهریور 1392) استفاده شد. ابتدا مرزهای آبخوان دشت تسوج مشخص شد. سپس چاه های بهره برداری و مشاهده ای قرار گرفته در خارج از محدوده حذف شد. با روش مثلث بندی تیسن، پلی گون های چاه های مشاهده ای تعیین شده و میزان آب ورودی و خروجی از هر پلی گون از طریق بارش، تبخیر و چاه های بهره برداری محاسبه شد. در نهایت با تعریف 4 معماری مختلف، بهترین شبکه منطبق بر داده های قابل دسترس جهت پیش بینی سطح آب زیرزمینی تعیین شد. در این پژوهش از توپولوژی پرسپترون چند لایه با الگوریتم پس انتشار خطا جهت شبیه سازی و پیش بینی سطح آب زیرزمینی استفاده شد. نتایج نشان داد که در نظر گرفتن دمای متوسط هوا به عنوان ورودی در شبکه، موجب اغتشاش آن شد. شبکه ای که در معماری آن یک تا پنج تاخیر زمانی برای داده های ورودی در نظر گرفته شده بود بهترین شبکه بود. بر اساس بهترین شبکه طراحی شده، در کلیه چاه های مشاهده ای مقدار بین مقادیر تخمینی با شبکه های عصبی مصنوعی و داده های واقعی بیش تر از 90 درصد بود و RMSE کمتر از 80 سانتی متر بود. در نهایت سطح آب زیرزمینی برای 24 ماه آینده (مهر 1392 تا شهریور 1394) پیش بینی شد. پیش بینی ها نشان داد روند افت سطح آب زیرزمینی دشت در 24 ماه آینده ادامه خواهد یافت به طوری که در انتهای این مدت افت آن 3/1 متر افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: پرسپترون چند لایه، پلی گون بندی تیسن، پیش بینی سطح آب زیرزمینی، شبکه های عصبی مصنوعی
|
  • Mohammad Nakhaei, Majid Altai Dadgar Pages 1-10
    Porous media such as groundwater aquifers, oil and gas reservoirs have a large amount of heterogeneity. Modeling of flow and transport in such environments is based on a survey of the properties of porous media. In this paper, fractal permeability of porous media has been estimated using the Monte Carlo simulation. Using the results of previous studies and measurements on several sandstone samples, such as porosity, fractal dimension, fractal property and intrinsic permeability, using a Monte Carlo probabilistic model and a set of random numbers between 0 and 1 and pore diameter measurement, the sandstone permeability was determined. Finally the simulated and measured values of samples sandstone permeability were compared. Monte Carlo simulation results show that without any need for empirical coefficients, domain discretization with only a few laboratories measured parameters one can reasonably determine the fractal permeability of porous media. Measured and calculated permeability correlations are matched 83 percent.
    Keywords: Porous media, Permeability, Monte Carlo, Fractal dimension
  • Farideh Abbasi, Jalil Farzadmehr, Kamran Chapi, Mehdi Bashiri, Maryam Azarakhshi Pages 11-23
    In most regions of Iran the requisite water for populations and industry are supplied by groundwater resources. Drought is an important factor, which effects groundwater quality. Demand for groundwater resources is increasing in Qurveh - Dehgolan plain due to its position and limited access to surface water resources. In this research, the effects of drought on water quality of wells in Qurveh – Dehgolan studied. Water quality data in 38 wells for 21 years (1992 to 2013) used to define dry and wet period the Standardized Precipitation Index (SPI) for 3, 6, 12 and 24 months’ time scales calculated. Using Mann-Kendall tests, the trend of ground water quality parameters investigated and the relation between climatological drought and groundwater quality parameters calculated using correlation coefficients. Study of correlation coefficients between quality parameters and SPI showed in 22.2% of cases, drought effected on groundwater quality (at 95% level). Correlation coefficients were positive in some wells and were negative in other wells. Also in most quality parameters, with increasing of SPI time scale, the rate of correlation was increased. The results of Mann-Kendall test showed the most parameters of water quality had increasing trend and Cl-, HCO3- and Mg2 had negative trend in 60.53%, 60.53%, and 52.63% of wells respectively. In addition, CO32- had not trend in any wells. Zoning map of water quality showed that most reduction of ground water quality was happened in eastern part of plain, because the ground water level downfall in mentioned part was higher than other parts.
    Keywords: Qorveh Dehgolan, Quality, Trend, Zoning
  • Saeed Turk Qashqai Nejad, Manuchehr Chitsazan, Yahya Mirzaie Pages 24-37
    Estimation of hydrodynamic parameters of aquifer is one of the important problems of groundwater resources management. There are many different approaches to estimate the hydrodynamic parameters of aquifer and among them the application of geoelectrical surveys is the most developed one. In this contest forty four vertical electrical soundings have been used to evaluate the hydraulic properties of aquifer in Golgir plain, Khuzestan. The thickness, lateral extent and resistivity of the aquifer layers were determined by the electrical survey and borehole logs. Transmissivity values were inferred using the empirical relationship between hydraulic conductivity and formation factor with correlation coefficient of 0.75. Results show highly variable thickness of the main aquifer in the study area. High values of transmissivity, specific yield obtained in eastern plain part is due to exist erosional course sediment from Asmari limestone formation. Also, Lower average values of porosity were estimated in eastern parts. Finally, geological and hydraulic parameters maps of Golgir aquifer have been produced. Overall results indicate useful estimation of Hydraulic parameters that was used by geoelectric method and they can be used in making decision and future drilling program in the study area.
    Keywords: Geoelectric Sounding, hydraulic Conductivity, Porosity, Specific yield, Transmissivity
  • Kobra Landi, Rasoul Mirabbasi Pages 38-47
    Quality of recorded information in a monitoring network plays an important role in sustainable design and operation of water resources systems. For an optimal monitoring network design, they should be evaluated periodically based on the information needs and future water resources development plans. In this study, regional values of groundwater quality monitoring network stations in Khanmirza plain were investigated using the discrete entropy theory. Discrete entropy can overcome the limitations regarding data normality assumption in past research. Several entropy parameters such as marginal entropy, joint entropy, information send and received by each station and transinformation index between stations, were calculated to identify essential stations and poor regions based on the amount of information exchanges. Sensitive analysis to number of discrete intervals shows that the entropy indices are sensitive to change of interval length, but the ranks of stations appear to be less sensitive. Validation result confirms that the entropy has a good performance in quantifying the regional values of sampling wells in a monitoring network and comparison with the correlation coefficient of information between stations shows that this coefficient can be used for determining the essential and unnecessary stations in the region.
    Keywords: Entropy theory, Discrete intervals, Monitoring networks, Transinformation index, Correlation coefficient
  • Farzin Salmasi, Bahram Noorani, Behrooz Oghati Pages 48-65
    Construction of drainage system under concrete lined canals for uplift reduction, prevention from failure, heaving or creation of crack in lining is necessary when ground water level is high. Drains lead to reduce the uplift and improve the canal stability. Proper location of these drains can have significant effect on uplift reduction. The purpose of this study is numerical investigation of drains for uplift reduction, which can help to canal durability and life. For this purpose, the SEEP/W software was implemented that is a subgroup of Geo-studio software. Results showed that application of drains under the canal bed can decease/neglect improper effect of ground water level. Installation of drains under the edges of canal bed or in deep depth, causes for higher decreasing in ground water depth, and more reduction in uplift pressure. Drains depth is not constant and increase with increasing ground water level or reduction in drains diameter and vice versa. Linear and nonlinear regression equations were obtained for estimation of uplift pressure that designers can use them. Comparison between numerical results and experimental observations were carried out and showed good agreement.
    Keywords: Lined canals, drain pipe, uplift pressure, ground water level, Seep, w
  • Landslide Modeling and Susceptibility Mapping in Taleghan Watershed
    Hossein Yousefi, Younes Noorollahi, Saeideh Sadeghi Pages 66-82
    Among all types of mass movements, landslide is the most common which causes costly damages to landscapes and human lives. In Iran's northern watersheds, landslide events are observed because of high amount of rainfall, inappropriate landuse managements, and sensitive lithology. Damages caused by landslides can be doubled if they happen in a watershed which is located in upper part of a dam because the moved soil sediments in reservoir of the dam and fills its capacity. In this study, which aims landslide susceptibility modeling and mapping in Taleghan watershed, AHP method was used in order to determine each factor's weigh in causing landslide and FUZZY approach was applied in GIS environment to overlay the fuzzy factor maps. In order to choose the most suitable model, different models were applied through 6 scenarios. Output of each scenario was compared with observed landslides and the cumulative overlap area curves were plotted for each scenario. The model used in scenario number 6, which had the most increasing rate (0.237) in the curve and meanwhile had the least area under curve (0.3) was chosen as the ideal model for landslide susceptibility mapping in the area. In the process of this research slope curvature, which is lacked in many studies on watersheds in the country, has been considered as a causative factor.
    Keywords: AHP, fuzzy, GIS, Landslide, Susceptibility map
  • Ali Haghizadeh, Hafez Mirzapuor Pages 83-98
    Because the surface water resources in many parts of the country is limited, Groundwater as the most appropriate available resource to supply water needs to be considered. Identifying the areas with good potential for groundwater recharge has become the most important factor for filling. The potential for groundwater recharge from surface features, below ground level and depends on meteorological parameters. This research has been tried to areas with the potential for groundwater recharge Madian River basin with weighted overlay index analysis (WIOA) to be determined. This method, Integrate local maps of groundwater, geology, geomorphology, slope, drainage density, land use, rainfall, altitude and soil were discussed. The Groundwater has very good potential, good, Moderate to good, Moderate and Less became clear. The percent 66.55 of the study area is in the category of very good, good and, moderate to good groundwater recharge. Results wells were validated based on the output level that reflects the results of the work coincides with the water level was observed
    Keywords: Potential, Madian Roud, overlay, WIOA, GIS
  • Jaefar Nikbakht, Mortaza Najib, Mina Zolfaghari Pages 99-115
    The main water resource in arid and semi-arid regions is groundwater. Therefore, its study is important. The purpose of this study was groundwater level forecasting in Tassuj-Azarbaijan Plain in the future by artificial neural networks. Used data was from October 2002 to September 2013 (11 years). After determining boundary of Tassuj plain, water and observation wells where located out of boundary, was deleted. Then by Tissen method, polygons of observation wells were determined and input and output water into each polygon through rainfall, evaporatin and water wells were calculated. Finally, by designing 4 different architectures, the best network to forecast groundwater level was determined. Multilayer perceptron with back propagation error algorithm was used to simulate and forecate groundwater level. The results showed, considering monthly air temperature as input data in networks, was confused them. Network with 1 to 5 time lags in input data was the best. On the best network, values between calculated and observed data in 10 observation wells were greater than 90% and RMSE values were less than 80 cm. Finally, groundwater level was predicted for 24 next months (from October 2013 to September 2015). On the forecasting data, falling the groundwater level will be continued in the 24 next months as much as 1.3m.
    Keywords: Artificial neural networks, groundwater level forecasting, multilayer perceptron, Tissen polygonization