فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1396)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود سامیان*، رضا موحدی، حشمت الله سعدی صفحه 1
    در حال حاضر نظام آموزش عالی کشور با چالش های عمده ای مواجه است که موجب بروز بیکاری بین برون داد های این نظام شده است. از جمله مهم ترین این چالشها موارد زیر را می توان نام برد: محدودشدن فرصت های استخدامی از سوی دولت، نبودن ساختار مناسب در بخش خصوصی برای جذب دانش آموختگان دانشگاه ها، مشکلات ساختار فرهنگی جامعه، وجود مسائل متعدد در فضای کسب و کار، نبود ارتباط موثر میان دانشگاه و بخش های مختلف اقتصادی و غیره. دانشگاه مسئول تربیت نیروی انسانی متخصص و ماهر، به عنوان مهم ترین سرمایه جامعه است. بنابراین بدلیل شرایط خاص دانشگاه ها در تربیت نیروی انسانی، دانشگاه می بایست نسبت به ایجاد و نهادینه کردن مجموعه ای از قابلیت ها در دانشجویان که آنها را شایستگی می خوانیم، اهتمام ورزد. این شایستگی ها، قابلیت دانشجو را برای زندگی اجتماعی مدرن افزایش می دهد. در این مقاله سعی شده است تا با روش تحقیقات و مطالعات کتابخانه ای به ضرورت و اهمیت شایستگی های کانونی و حرفه ای مورد نیاز دانشجویان رشته های کشاورزی پرداخته شود. در نهایت بر اساس نتایج این مقاله راه حلهایی برای برنامه ریزان آموزش عالی و ارائه مدلی برای این شایستگی ها ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: شایستگی های کانونی، شایستگی های حرفه ای، بیکاری، داشنجویان رشته های کشاورزی، آموزش عالی
  • تهمینه احسانی فر، فرحناز رستمی*، نادر نادری، شهاب خوش خوی صفحه 19
    هدف از راه اندازی یک فعالیت کارآفرینانه پایدار این است که، رفاه انسانی، محیط زیست و درآمد افراد را بهبود ببخشد. این نوع از کسب و کارها، ریسک های اکولوژیکی و هم چنین فشارهای زیست محیطی که ممکن است مانع ایجاد فرصت های جدید شوند را در نظر می گیرد. بر این مبنا در این تحقیق پس از بررسی ادبیات پایداری و کارآفرینی پایدار، به ارئه شاخص های پایداری در فعالیت کارآفرینانه استان کرمانشاه پرداخته شد. بر مبنای یافته های بخش پیمایشی تحقیق، که با رویکرد کیفی و با بهره گیری از نظرات 27 کارآفرین و 10 نفر از اساتید و کارشناسان انجام شد و شاخص های پایداری در بعد زیست محیطی 13 شاخص، 11 شاخص اجتماعی و 10 شاخص اقتصادی به دست آمد. از نظر کارآفرینان و کارشناسان، برای پایداری یک فعالیت کارآفرینانه کشاورزی طراحی این شاخص ها بسیار مهم می باشد. در مرحله بعد این شاخص ها مورد اولویت بندی قرار گرفتند. اولویت بندی شاخص ها نشان داد که در بعد زیست محیطی؛ شاخص میزان استفاده از سموم و کود شیمیایی در فعالیت های کارآفرینانه کشاورزی، در بعد اجتماعی؛ میزان ارتباط کارآفرینان با مراکز مشاوره و کارشناسان حوزه کشاورزی و در بعد اقتصادی؛ شاخص میزان ریسک محصول تولید شده توسط فعالیت های کارافرینانه، از جمله شاخص هایی بودند که نسبت به سایر شاخص ها امتیاز بالاتری را به دست آوردند و در نتیجه به عنوان مهم ترین شاخص شناخته شدند.
    کلیدواژگان: شاخص، پایداری، کارآفرینی پایدار، فعالیت های کارآفرینانه کشاورزی
  • بهشید آلیان*، محمد مهدی مردانشاهی صفحه 37
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی شاخص های تاثیرگذار بر حسن شهرت به منظور بهینه سازی تصویر ذهنی سازمانی (شهرت سازمانی) در شرکت رام طیور (در بال) صورت گرفته است. بر این اساس محققین ضمن مرور ادبیات موضوعی مربوط، مدل 21 شاخصی و 6 بعدی شهرت سازمانی فامبران را به عنوان الگوی اولیه تحقیق انتخاب نمودند. در ادامه 12 نفر از کارکنان شرکت رام طیور به عنوان خبرگان این پژوهش شناسایی شدند تا در خصوص انتخاب شاخص ها و رتبه بندی آن ها نظر دهند. مستند به نظر خبرگان پنج مولفه چشم انداز و رهبری، محصولات و خدمات، مسئولیت اجتماعی، وجهه احساسی، محیط کار به عنوان معیارهای اصلی تحقیق شناسایی شدند و متناسب با نیاز شرکت، تعداد زیر شاخص های مناسب به عنوان بهترین عوامل در شناسایی حسن شهرت ذکر شد. آن گاه با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و به کمک نرم افزار اکسل شاخص های بالقوه ارزیابی شده و امتیاز نهایی هر یک تعیین شد. بررسی ها نشان داد، روندی که برای شناسایی و رتبه بندی عوامل تاثیرگذار بر حسن شهرت ارائه شده است، به مدیریت کمک خواهد کرد تا شناخت نسبتا دقیقی از عملکرد شرکت خود داشته و بتوانند با شناخت دقیق تر و علمی تر نسبت به عوامل مطرح شده، واحد و سازمان تحت کنترل خود را بهتر مدیریت نمایند و برای رفع نقاط ضعف در عملکرد شرکت، تصمیم گیری های مناسبی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: حسن شهرت، کسب و کار، تحلیل سلسله مراتبی، رام طیور
  • سیدسعید میرواحدی*، محمدتقی طغرایی، زهرا سنجریان صفحه 53
    آن چه که در ادبیات کارآفرینی، قلمرو کارآفرینی را از دیگر حوزه های مدیریت متمایز کرده است، موضوع فرصت های کارآفرینانه است. با توجه به این که شناخت فرصت، اولین و مهم ترین مرحله در کارآفرینی است، شناسایی عامل های موثر بر شناخت فرصت های کارآفرینانه در حوزه های مهم اقتصاد نظیر کشاورزی، موضوع بسیار با اهمیتی است. در همین راستا مقاله حاضر با هدف معرفی عوامل شناسایی شده موثر بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه که محققان به آن ها دسترسی پیدا کرده اند در قالب یک مجموعه کل، گردآوری و انجام شده است. این مطالعه از نوع مروری بوده و بر اساس جست وجوی کتابخانه ای-اسنادی تدوین گردیده است. به علاوه، در این تحقیق ارتباط عوامل مذکور با دو رویکرد شناسایی فرصت، یعنی خلق فرصت و کشف فرصت بیان شده و در نهایت، این عوامل در قالب دو گروه عوامل فردی و اجتماعی مجزا شده است. مبنای تحلیل، نظر صاحب نظران و یافته های پژوهش های حوزه کارآفرینی است. مطالعه حاضر نشان داد که عوامل موثر بر شناسایی فرصت، ترکیبی از عوامل فردی (دانش پیشین، احساس خودکارآمدی، خلاقیت، جست وجوی منظم فرصت ها، انگیزه و هشیاری کارآفرینانه) و عوامل اجتماعی (آموزش و مربی گری، جریان های اطلاعاتی، مالکیت فکری، نیروهای پیش برنده، سرمایه فکری، شبکه ارتباطات اجتماعی و یادگیری اجتماعی) و بر هر دو رویکرد خلق فرصت و کشف فرصت اثرگذار است، و دو رویکرد مذکور متناقض نبوده، بلکه مکمل یکدیگرند.
    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، فرصت های کارآفرینانه، کشف فرصت، خلق فرصت
  • جعفر یعقوبی*، پریسا نجفلو صفحه 75
    توسعه کارآفرینی سازمانی در شرکت های تعاونی راهی برای نوسازی و پویایی تعاونی ها است. توسعه کارآفرینی سازمانی در تعاونی ها می تواند به احیا و بازسازی تعاونی های موجود کمک کرده و در تبدیل آن ها به تعاونی های کارآفرین اقدام مهمی باشد. هدف این تحقیق شناسایی راهکارهای توسعه کارآفرینی سازمانی در تعاونی های کشاورزی شهرستان ابهر بود. این تحقیق پیمایشی، از نوع مطالعات توصیفی همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش شامل مدیران تعاونی های فعال کشاورزی در شهرستان ابهر بودند (210=N) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند (78n=). ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط اعضای هیئت علمی و کارشناسان مرتبط مورد اصلاح و تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از پیش آزمون پرسشنامه و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا تایید شد (70/0-89/0). روایی سازه و پایایی ترکیبی ابزار تحقیق نیز با برآورد مدل اندازه گیری و پس از اعمال اصلاح های لازم به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و جهت انجام تحلیل عاملی تاییدی از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS Graphics20 بهره گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی (CFA)، برازش متغیرهای مکنون پژوهش را تایید کرد. مدل اندازه گیری استاندارد شده، خلاصه شدن راهکارهای توسعه کارآفرینی سازمانی در 5 عامل ارائه فرصت ها، اصلاحات زیرساختی، سبک رهبری نوین، سیاست گذاری و فرهنگ سازی را تایید کرد.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، کارآفرینی سازمانی، شهرستان ابهر
  • ماریه صحرایی*، کیومرث زرافشانی صفحه 95
    راه اندازی کسب و کارهای کارآفرینانه می تواند با خلق فرصت های جدید اشتغال و درآمد، وضع اقتصادی و معیشتی روستاها را بهبود بخشد. یکی از راه های کسب درآمد در مناطق روستایی که موجب تنوع درآمدی در کنار شغل کشاورزی برای روستاییان شده است، تولید ورمی کمپوست با استفاده از فضولات دامی و پسماندهای خانگی و کشاورزی می باشد. این فناوری از ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی حائز اهمیت است. توسعه این فناوری در مناطق روستایی استان می تواند نقش به سزایی در معیشت پایدار روستاییان، اشتغالزایی، امنیت غذایی و... داشته باشد. لذا پژوهش کیفی حاضر، با هدف بررسی قابلیت ها و فرصت های توسعه فن آوری ورمی کمپوست در استان کرمانشاه در سال های 92- 1391 انجام شد. افراد مورد مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 21 نفر از 52 نفر جامعه تولیدکنندگان ورمی کمپوست انتخاب شدند؛ گردآوری داده ها از طریق مشاهده و مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند جمع آوری و در قالب سه رویه کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن است که عواملی هم چون وجود ظرفیت های مناسب تولیدی در درون روستاهای مورد مطالعه، سهولت فرآیند تولید و سود-دهی بالا، قابلیت نگهداری و سهولت حمل و نقل، کاربرد متنوع ورمی کمپوست و مشتقات آن در کشاورزی و صنایع، وجود بسترهای مناسب صادراتی درون استانی و برون استانی، اشتغالزایی، ایجاد معیشت و سلامت پایدار از جمله فرصت ها و قابلیت های توسعه فن آوری ورمی کمپوست در استان می باشد
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، کسب و کار روستایی، کشاورزی، فرصت ها، مطالعه کیفی
  • نگین فلاح حقیقی* صفحه 115
    برنامه های توسعه روستایی، جزئی از برنامه های توسعه هر کشور محسوب می شود و کارآفرینی روستایی از طریق کشف فرصت های مطلوب در روستاها و ترغیب روستاییان به راه اندازی کسب و کارهای نوپا، منجر به رقابتی شدن محیط کسب وکارهای کارآفرینانه روستایی می گردد و از این طریق موجبات سرمایه گذاری بهینه در منابع روستایی را فراهم آورده و به توسعه منتهی می شود. در این مقاله بر اساس یک مطالعه کتابخانه ای، تلاش شده است تا موضوع کارآفرینی روستایی مورد بررسی قرار گیرد و پیوند این مقوله با توسعه روستایی بر اساس اصول سیاست های توسعه روستایی اتحادیه اروپا برای بهبود کیفیت زندگی و رشد هوشمند، پایدار و فراگیر مناطق روستایی بحث شود. تدوین هرم توسعه کارآفرینی روستایی بر اساس سه رکن اصلی (توسعه کارآفرینی روستایی، ایجاد یک محیط کسب و کار مطلوب برای کارآفرینان روستایی و اقدامات لازم برای توسعه کارآفرینی در روستاها) و ارائه راهکارهای بهینه جهت فعال سازی کسب وکارهای کارآفرینانه اثرگذار بر توسعه روستاها، از دیگر مطالبی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی روستایی، هرم، اتحادیه اروپا
|
  • M. Samian*, R. Movahedi, H. Saadi Page 1
    Current Iranian higher education system face major challenges which cause unemployment among the outputs of this system. These most important challenges can be outlined as the limited government's employment opportunities, lack of an appropriate structure to recruit the university graduates in the private sector, cultural structure problems of the society, various problems in the business environment, lack of effective linkage between the university and various economic sectors. University is generally responsible for the training of specialists and skilled human resource, as the most important social capital in the community. Therefore, due to the special situation of universities in training skillful manpower, the university needs to create and institutionalize a series of abilities for the students called as competencies. These competencies promote the capacity of students for a modern social life. In this article we have tried to deal with the necessity and importance of both core and professional competencies needed to be addressed by the agricultural students through a library research methodology. Finally, based on the results of this paper some solutions have been given for higher education planners and a model will be drawn for the intended competencies.
    Keywords: Core competencies, Professional competencies, Unemployment, agricultural students, Higher education
  • T. Ehsanifar, F. Rostami *, N. Naderi, Sh. Khoshkhouy Page 19
    The aim of starting up a sustainable entrepreneurial activity is improving human welfare, the environment and people's income. These types of businesses consider environmental risks and also ecological pressures that may impede creating new opportunities. Therefore, in this study after a literature review of sustainability and sustainable entrepreneurship, sustainability indices in entrepreneurial activity in Kermanshah province was provided. In view of entrepreneurs and experts, in order to sustain an agricultural entrepreneurial activity, the design is very important indicator. Based on the findings of survey research section, which was done with qualitative view, and utilization of 27 entrepreneurs and views of 10 professors and experts, 13 Environmental sustainability indicators, 11 of social indicators and 10economic indicator were obtained. In the next step, these indices were prioritized. Prioritization of indices also showed that in the environmental dimension, Index of the use of pesticides and chemical fertilizers in agricultural entrepreneurial activities, in the social dimension, the relationship between entrepreneurs and consultation centers and the experts in the field of agriculture and in the economic dimension, index of product produced by entrepreneurial activity risk, were the indicators that gained higher rates than other indices and the results were recognized as the most important indices.
    Keywords: Indicators, Sustainability, Sustainable entrepreneurship, Agricultural entrepreneurial activities
  • M.M. Mardanshahi, B. Alian* Page 37
    This study has been done to recognize and rank the factors which effect on good reputation to optimize the organizational subjective image (organizational reputation) in the Ram Poultry Company (Drbal). According to this, researchers chose the 21 factor and 6 dimensional Fombrun model as the primary pattern of research when they are reviewing the relating literature at the same time. in the following, 12 persons of staffs of the Ram Poultry Company were recognize as the experts of this study to comment on selection of factors and their rankings. According to the experts, five factors have been recognized as the main factors (namely: view and leadership, products and services, social responsibility, emotional aspect, work environment) and the number of appropriate sub-indices was mentioned as the best factor of identifying good reputation tailored to the needs of the company. Then, the potential indicators were evaluated by using analytic hierarchy process and Excel software and the final score was determined for each. The studies showed that the process used to identification and ranking factors influencing the good reputation is provided, Rather an accurate understanding of the performance management helps your company and ability to be more accurate and more scientific understanding than the factors raised, organization’s better manage and under their control the unit, and to eliminate the weaknesses in the performance of the company, appropriate decisions be taken.
    Keywords: Good Reputation, Business, Analytic Hierarchy Process, Ram Poultry
  • S.S. Mirvahedi *, M.T. Toghrayee, Z. Sanjarian Page 53
    The subject of opportunity exploration differentiates entrepreneurship from management science. Since opportunity exploration is the first and most important stage in entrepreneurship, understanding the affecting factors in all fields such as agriculture are very important. In this respect, the present study aims to introduce the identified effective factors in exploring entrepreneurial opportunities. This review paper has found out that there are two main approaches in opportunity exploration which is recognition and creation of opportunities. Findings showed that also two main factors in term of personal (prior knowledge, received self- efficacy, creativity, regular search for opportunities, motivation, and entrepreneurial alertness) and social (mentors, information flows, intellectual property, thrust, intellectual capital, social networks, and social learning) affect both approaches and process of opportunity exploration.
    Keywords: Opportunity exploration, Entrepreneurial opportunities, Opportunity recognition, Opportunity creation
  • J. Yaghoubi *, P. Najafloo Page 75
    Development of organizational entrepreneurship is a way to modernization and dynamism of the cooperatives. Development of organizational entrepreneurship in cooperatives can contribute to their reclamation and reconstruction and can be an important step in turning them into entrepreneurial cooperatives. The purpose of this study was identifying strategies to development of organizational entrepreneurship in agricultural cooperatives in Abhar Township. Survey methodology was implemented in this applied research. The statistical population consisted of active agricultural cooperative managers in Abhar (N= 210). The sample size was estimated using Cochran's formula (n=78). The research tool was a questionnaire. Validity of the instrument was confirmed by a panel of agricultural extension and education experts. A reliability analysis of questionnaire was determined by pilot test and calculating Cronbach’s alpha (0.7-0.89). The data was analyzed using SPSS statistical software and Structural Equation Modeling (SEM). For confirmatory factor analysis AMOS Graphics20 software and structural equation modeling was used. Results of confirmatory factor analysis confirmed the fitness of latent research variables. Standardized measurement model confirmed summarizing organizational entrepreneurship development strategies in five factors including operating facilities, infrastructural reforms, modern leadership style, and policy making cultural preparation.
    Keywords: Agricultural Cooperatives, Organizational Entrepreneurship, Abhar city
  • M. Sahraee *, K. Zarafshani Page 95
    Entrepreneurial ventures provide new opportunities that help rural livelihood in employment and income which in turn enhance economic conditions. One of the income generating opportunities is to use animal, agricultural and household wastes in Vermicompost production that would help to diversity farmer's income. Vermicompost technology has an economical, social, cultural, and environmental dimension. However, this technology has not yet developed extensively across Kermanshah Province. The development of Vermicompost technology in Kermanshah Province would provide sustainable rural livelihood, employment, food security, and healthy food. Therefore, the purpose of this qualitative study was to explore the potential and opportunities of developing Vermicompost production during the years of 1391-1392. Using purposeful sampling, a total of 21 Vermicompost producers with at least 2 years of experience from a population of 52 producers participated in this study. Data was collected using observation, deep and semi-structured interview. Collected data was analyzed using open, axial, and selective coding. Results revealed that Vermicompost production has the following characteristics across studied areas: Sound production capacities, ease of production process with high profit, storage and ease of transportation, diverse application of its byproducts in agriculture and industry, export opportunities within and across Provinces, employment opportunities, and sustainable livelihood and health opportunities.
    Keywords: Vermicompost, Rural ventures, agriculture, Opportunities, Qualitative study
  • N. Fallah Haghighi * Page 115
    Rural development programs are part of the development plans of each country and rural entrepreneurship, through exploration the desirable opportunities in rural areas and encourage villagers to discover new ways to launch the new businesses, can lead to competitive rural entrepreneurial business environment and makes optimal investment in the rural resources and leads to develop. In this paper, based on a library study have been tried to examine the issue of rural entrepreneurship and linking between this issue with rural development based on the principles of EU rural development policies to improve the quality of life and smart, sustainable and inclusive development of rural areas. Designing the pyramid of rural entrepreneurship development based on three main pillars (Developing the rural entrepreneurship, creating a favorable business environment for rural entrepreneurs and taking the necessary measures to promote entrepreneurship in rural areas) and providing optimal solutions to enable entrepreneurial businesses affecting rural development, are the main issues that addressed in this article.
    Keywords: Rural development, Rural entrepreneurship, Ryramid, Europe Union