فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 30 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین آریان، ناصر کاظم خانلو، نسرین بیرانوند صفحات 11-36
    بررسی سرچشمه افکار و اندیشه های متفکران و شاعران بزرگ و تعیین میزان چگونگی اقتباس ایشان از نوشته های پیشینیان، ما را در شناخت هرچه بیشتر بنمایه های افکار آنان کمک می کند. کیمیای سعادت از معروف ترین کتب امام محمد غزالی است در علم اخلاق که چکیده ای است از کتاب بزرگ احیاء علوم الدین با افزون و کاستی، و می توان گفت که غزالی آن را با همان نظم و ترتیب، با نثری زیبا و روان نوشته است. وی در این کتاب مطالب اخلاقی و دینی را با کمک تشبیه و تمثیل بیان می کند. کتاب مثنوی معنوی نیز یکی از مهمترین کتب ادب عرفانی است. مولانا در این کتاب به صورت عمده از داستان پی در پی به شیوه تمثیل، به بیان مطالب عرفانی می پردازد. همسانی و همسویی اندیشه و روح و شیوه معنی پردازی بین امام محمد غزالی و مولانا، نکته ای است که محققان مکرر از آن سخن رانده اند؛ در مقاله حاضر نیز با تکیه بر کیمیای سعادت و مثنوی معنوی؛ به نمونه ای از پیوستگی ها و اقتباس هایی مولانا از اندیشه ها ی امام محمد غزالی در حوزه تمثیل اشاره شده است. مولانا نه تنها در اندیشه، بلکه در شیوه بیان مطالب نیز از امام محمد غزالی الهام گرفته است؛ در خصوص تمثیلات مشترک؛ فضل تقدم از آن امام محمد غزالی و فضل بیان از آن مولاناست.
    کلیدواژگان: تمثیل، محمد غزالی، مولانا، کیمیای سعادت، مثنوی معنوی
  • شیرین بقایی، حمزه محمدی ده چشمه صفحات 37-58
    مثنوی تمثیلی نل و دمن از آثار داستانی قرن دهم هجری در هند و سومین منظومه از طرح ناکام فیضی دکنی، ترجمه ای است همراه با تصرف از داستان عاشقانه نل و دمینتی مهابهاراتا که در بیش از چهارهزار بیت بر وزن مفعول مفاعلن فعولن (بحر هزج مسدس اخرب مقبوض محذوف یا مقصور) سروده شده است. این داستان که یکی از پنج گنج شاعر است، در برابر لیلی و مجنون نظامی سروده شده؛ بنابراین بیان حزین و آمیخته با درد و لحن شکوه آلود- که در این گونه داستان های تمثیلی کهن به صورت یک نواخت ارائه می شود - بر فضای آن حاکم است. از تحلیل ساختارگرایانه این منظومه تمثیلی، این نتیجه به دست می آید که داستان مورد بحث، دارنده همه عناصر سازنده داستان (از جمله طرح، شخصیت، زاویه دید و غیره است)؛ اما از پیچیدگی ها و پیشرفت هایی که در فن داستان نویسی در قرون اخیر صورت گرفته، بی بهره است و فقط به شکل ساده و ابتدایی همه عناصر داستان امروز را دارد. از آن جا که یکی از عناصر سازنده داستان، شخصیت های آن است؛ در این پژوهش سعی بر آن شده که شخصیت های اصلی و فرعی مثنوی تمثیلی نل و دمن با شخصیت های داستان لیلی و مجنون نظامی، مقایسه و تطبیق داده شوند. یکی از نتایج حاصل از تطبیق شخصیت ها در دو منظومه موردنظر این است که شخصیت های اصلی مثنوی تمثیلی نل و دمن و شخصیت های قهرمانان داستان لیلی و مجنون، ایستا و بدون تحرک اند.
    کلیدواژگان: مثنوی تمثیلی، شخصیت و شخصیت پردازی، نل و دمن، لیلی و مجنون، فیضی دکنی
  • محمدجلیل بهادری، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 59-78
    تمثیل را می توان متنی با مفاهیم متنوع تعریف کرد که مفاهیم آن با معنای تحت اللفظیش تفاوت دارند. «آب حیات» یا آب زندگانی از دیرباز، یکی از تمثیل های معروف و رایج در فرهنگ و ادبیات فارسی است که در ذهن و زبان بزرگان شعر و ادب، در مفاهیم گوناگونی تجلی یافته است. بررسی منشا و اساس این تمثیل و استخراج مفاهیم گوناگون آن، هدف این جستار است؛ بدین منظور دیوان حافظ به عنوان منبع اصلی، انتخاب شد تا با شاهد مثال هایی از غزلیات وی، تنوع مفاهیم در این تمثیل باز نموده شود. حاصل این پژوهش نشان داد که حافظ به منظور آرایش کلام و تقویت معانی، 25 بار، ترکیب «آب حیات» و مترادف های آن را به کار برده است و در آن کاربردها، با استفاده از استدلال های خیالی، مفاهیمی چون «می»، «لب و دهان یار»، «قدرت بیان شاعر و شعر او»، «حالات عرفانی و واردات غیبی»، «شاهد» و «هوای منزل یار» را اراده کرده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، آب حیات، خضر، حافظ
  • سید مجید جوادی زاویه، عباس ماهیار صفحات 79-100
    تمثیل در زبان و ادبیات فارسی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. به طوری که بسیاری از شاهکارهای ادب پارسی به زیور تمثیل آراسته است. گل و نوروز اثر فاخر و ارزشمند خواجوی کرمانی نیز از آن بی بهره نمانده، در واقع سراینده ی این منظومه با رویکرد تمثیلی این اثر را آفریده و تمثیل بر کل فضای داستان سایه گسترده است. گاهی در قالب حکایت و گاهی در قالب ضرب المثل. با بررسی و تحلیل نشان دادیم که نوروز: تمثیل سالک، گل: تمثیل معشوق، کشمیری: عارفی که از معشوق نشان دارد، پدر: مادیات و تعلقات، مهر سب حکیم: عقل، دو مرغ سبز: ندای غیبی، سفر: سیر و سلوک، اژدهای سیاه: نفس اماره و کشیش: پیر غیبی هستند. شاعر در پایان حکایات از ضرب المثل و چاشنی عرفان نیز استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، گل و نوروز، ضرب المثل
  • مهدیه چراغی، احمد ذاکری صفحات 101-112
    ادبیات تمثیلی، هنری است از مقوله ی زبان مجازی (بیان) در خدمت اصلاح رفتارهای فردی؛ لذا از آغاز، مورد توجه اهل ادب و هنر بوده است. در ادبیات فارسی چه در نثر و چه در نظم به آثاری برجسته بر می خوریم که تمثیل را ابزاری برای روشنگری و مستندسازی برخی مطالب که فهم آن ها به توضیح نیاز داشته، قرار داده اند. یکی از این تمثیل ها، داستان طوطی هندوستان است. این تمثیل که در سده ی ششم هجری، میان اهل فضل شناخته شده بود، به خود رنگ و بوی عرفانی و گاه فلسفی گرفت. شیخ عطار و حضرت مولانا، دیدگاهی مشابه درباره ی آن ارائه کرده اند؛ ولی خواجوی کرمانی در این مورد، نظریه ی تازه ای آورده که این مقاله می کوشد با نگاهی به ساختار درونی تمثیل، به کاوش دیدگاه های مختلف درباره ی تمثیل طوطی هند بپردازد.
    کلیدواژگان: تمثیل، طوطی، هندوستان، اعیان ثابته، تعین
  • غلامرضا حیاتی، علی دهقان، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 113-132
    در بررسی های ادبی، نوستالژی به شیوه ای از نگارش گفته می شود که بر پایه آن، شاعر یا نویسنده در سروده ها یا نوشته های خویش، گذشته ای را که در نظر دارد یا سرزمینی که یاد هایش را در دل دارد، حسرت آمیزانه و درد آلود ترسیم می کند و به قلم می کشد. حسرت، یاد گذشته، دل تنگی، غم غربت، درد جدایی و هجران و... از شاخصه های نوستالژی است. یکی از شاعران بزرگ معاصر که در اشعار رمانتیک و نوستالژیک خویش، نمونه های قابل توجهی از نوستالژی عشق، هجران و حرمان دارد، مهدی حمیدی شیرازی (1365-1293 خورشیدی) است. در این مقاله تلاش شده است با تکیه بر عنصر تمثیل و شواهد تمثیلی، نوستالژی عشق و هجران معشوق در یکی از اشعار زیبای حمیدی شیرازی مورد بررسی و تحلیل قرارگیرد.
    کلیدواژگان: نوستالژی، تمثیل، عشق، حسرت، حمیدی شیرازی
  • مصطفی خدایاری، آمینه حقیقی پشتیری صفحات 133-150
    کمال الدین مسعود خجندی معروف به «کمال خجندی» و متخلص به «کمال» شاعر و عارف بزرگ قرن هشتم و از معاصران حافظ شیرازی است. کمال خجندی در شیوه غزال سرایی از شاگردان سعدی به شمار می رود. تاثیرپذیری های کمال خجندی از غزل سعدی در حوزه های گوناگون؛ مضامین و محتوا، ساختار کلام، ترکیب ها و عبارات، موسیقی کلام، وزن، قافیه و ردیف و نیز به کارگیری اسلوب معادله و تمثیل چشمگیر است. در متون بلاغی جدید، تمثیل یک صنعت بدیعی مستقل است و از تشبیه و استعاره جداست و آن را با اسلوب معادله یکی می دانند. ارتباط تمثیل با اسلوب معادله محل بحث و مورد اختلاف است. اسلوب معادله خود صنعتی تمثیل گونه است که در سبک شاعران هندی رواج پیدا کرده است. تمثیل و اسلوب معادله عامل خلق تصاویر هنری و ایجاد زمینه های منطقی و قابل درک در غزل است که با مددجویی از این شگردها، می توان ضمن ایجاد تصاویر هنری، بستری مناسب در زمینه بیان ساده تر مسائل منطقی فراهم آورد. کمال خجندی با شناختی که از ظرفیت های این دو شگرد ادبی یعنی تمثیل و اسلوب معادله داشته، شعر خود را به کمک آن ها هنری و استدلالی کرده است. از این رو در این تحقیق ساختار تمثیل و اسلوب معادله در غزلیات دیوان کمال تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، اسلوب معادله، غزلیات، کمال خجندی
  • ماه نظری صفحات 151-168
    ادبیات عرفانی دارای جایگاه خاصی است، بخصوص مثنوی معنوی شباهت به معجزه ای والا در هنر و ادبیات دارد. مولانا با بیانی زیبا وبه کارگیری تمثیل با شگردهای گوناگون درقالب تشبیه، استعاره، تلمیح، کهن الگوها و... به تبین مفاهیم عرفانی وحدت وجود در مباحثی چون فنای ذات، صفات وفنای فی الله ، با اهداف گوناگونی به نوعی به استدلال مفاهیم وحدت پرداخته است، تا ذهن را ازحکمی در مورد چیزی، به حکمی در مورد چیزی دیگر، به دلیل مشابهتی که میان آن دو مقوله خلق می کند، سیر دهد. وی معتقد است که این خاصیت صور و قالب های مادی وج سمانی است که مانع دیدن حقیقت می شوند زیرا در ماورای آنان چیزی جز وحدت وجود ندارد. تنها راه رسیدن به حقیقت وجودی جز از راه خود فراموشی و استغراق در حق دست نخواهد داد. مولوی، برای اثبات وحدت گوهر ارواح، از انواع تمثیلات تشبیهی چون سایه های کنگره در مقال نورکه مانع تابش نور حقیقت است گفتگو می کند. در نهایت به نظر مولوی مثنوی دکان وحدت است و هرچه غیر از خدا است ظاهری و ساختگی می داند.
    کلیدواژگان: مثنوی، تمثیل، وحدت، کثرت
|
  • H. Arian, N. Kazem Khanloo, N. Biyranvand Pages 11-36
    Check the source of the thoughts of thinkers and poets and determine how they adapted from the writings of the ancients, our thoughts would help in further understanding sources. Imam Ghazzali's kimyae saadat of the most famous books on ethics that summarizes the great book of al-revival with more and shortcomings, and we can say that Ghazali it with the same order, with the beautiful and flowing prose. He wrote the moral and religious books with the help of metaphor and allegory states. Masnavi also one of the most important books of mystical literature.mvlana bulk of the stories in this book sequentially in the way of analogy to express the mystical content deals. Consistency and alignment of thought and spirit and way of making sense of Imam Mohammad Ghazali and Rumi, a point that researchers have repeatedly spoken of it; in this paper are based on the The kimyae saadat and Masnavi, the example of the continuity of and adapted some of the ideas of Imam Maulana Mohammad Ghazali mentioned in the realm of allegory. Rumi not only in thought but also in the way of Imam Mohammad Ghazali inspired expression is common in parables; grace priority of Imam Mohammad Ghazali and grace of expression of the Mesnevi.
    Keywords: allegory, Ghazzali, Rumi, The kimyae saadat, Masnavi
  • Sh. Baghaie, H. Mohammadi Pages 37-58
    allegorical Masnavi Nell and demans of the Tenth century story in India and the third system failed plan Faizi, Translation of the Mahabharata and the conquest of romance Nell and Demynty That in more than four thousand bits per object is written. This story is one of five treasure poet, written against military Leili and Majnun Therefore, doleful expression and tone mixed with pain and glory Lvd- in these ancient allegorical stories-the space it provides for uniform rules. Structuralist analysis of the system, the results obtained by the story about the owner of all the constituent parts of the story (such as plot, character, point of view, etc.) But the complexities and advances in technology have been writing in recent centuries, is inefficient and just all the basic elements of the story today. Since one of the elements of the story, its characters, in this study, it was on the main characters and secondary characters Nell and deman Allegorical poetry with Leili and Majnoon are compared and reconciled. One of the results of the implementation of the system is that the characters in the two main characters and characters Champions Nell and damans Allegorical poetry with Leili and Majnoon, static and have no mobility.
    Keywords: allegorical Masnavi, personality, character, Nell, damans, Layla, Majnun, Feyzi
  • M. Jalil Bahadori, S. A. H. Kazerooni Pages 59-78
    Allegory is defined as a text with different concepts differing literally. "Ab-e-Hayat" or life water is one of the famous and common allegories in Persian literature and culture which has manifested in various implications in the mind and language of pioneers in poetry and literature. The current study aims at investigating the origin and basis of this allegory and extracting its different concepts. To this aim Hafez Divan was selected as the main source to explain the diversity of concepts for such allegory in Hafez Sonnets. In order to intensify the meanings and organize the speech, the results of the study revealed that Hafez has used "Ab-e-Hayat" and its implications 25 times in his poems. In so doing by using imaginary arguments he has implied the concepts like "wine", "beloved lips", "poetic rhetoric", "mystic feelings and inspirations", "sweetheart", and "zeal for the beloved".
    Keywords: Life water, allegory, Khezr, Hafez
  • S. M. Javadi Zavieh, A. Mahyar Pages 79-100
    Allegory has a special place in Farsi language and literature. So lots of Persian literature works have allegory. GOL & NOROUZ the valuable work of KHAJoI KERMANI also benefits allegory. Indeed the writer of this work has used allegory in this work and allegory is used in whole story, sometimes as a story and sometimes as a proverb. With analysis and we have shown that NOROUZ shows a good person and GOL shows the beloved person, KESHMIRI is a person with signs of the beloved, father means money and belongings, HAKIM index shows wisdom, two green birds shows secret sound, travel means to go through, black monster means bad willing, priest means old person. Also the poet at the end of the stories has used proverb and mysticism.
    Keywords: allegory, GOL, NOROUZ, proverb
  • M. Cheraghi, A. Zakeri Pages 101-112
    Figurative literature is an art which is an issue extracted from metaphorical language (i.e., Saying) that is manipulated to train the individual's behaviors. Thus, it is noticed by the artists and literature scholars. In Persian literature, either in prose or verse, there are several significant masterpieces that use sayings as a figurative language to clarify and make stable documents in order to explain the needed concepts. One of these sayings is the story of The Merchant and the Parrot. This story was written in the 6th century after Hijrat and it is a well-known masterpiece which is acknowledged as an ethical and philosophical story among the scholars. Sheik Attar and Molana have proposed the same ideas on this story; however, Khajavi Kermani suggested novel proposals which examined the story internal structures and discovered various viewpoints about The Merchant and the Parrot story.
    Keywords: Saying, Parrot, India, Stable documents, Determining
  • Gh. Hayati, A. Dehghan, S. A. H. Kazerooni Pages 113-132
    Nostalgia in literary studies, is a method of writing said to be which on its basis, poet or writer, sorrowfully or painfully describes and depicts the past which has in his mind or the land which he has many memories from Its. Regret, memory of the past, grief of loneliness, homesickness, pain of separation are the characteristics of Nostalgia. One of the great contemporary poets who in his romantic and nostalgic poems has included considerable cases of love, separation and deprivation nostalgia is Dr. Mehdi Hamidi Shirazi (1293-1365 solar). In this article, it is attempted to study and analyze the love, separation and deprivation nostalgia of the beloved in one of the beautiful poems of Hamidi Shirazi by focusing on the element of allegory and allegorical evidences.
    Keywords: Nostalgia, allegory, love, regret, Hamidi Shirazi
  • M. Khodayari, A. Haghighi Poshtiri Pages 133-150
    Kamal Aldin Masoud Khajandi, known as Kamal Khojandi and also nick named as Kamal, is the great poet and mystic of eighth century and also contemporaneous with Hafez Shirazi. Kamal Khojandi’s style of ode writing is similar to Sadee’s. Sadee’s sonnets influence on Khojandi is very significant specially in meaning, syntax, phrases and compounds, speech music, rhythm and rhyme, string and also applying the methods of equation and parable. In modern expressing texts, parable is a new and independent technique which is independent from simile and metaphor and is the same as equation manners. The relation between parable and equation manners is a controversial issue. Equation manners is a parable like technique which is popular in Indian poets’ style.Parable and equation manners are the creators of artistic pictures and logical and understandable conditions in a sonnet through which it would be possible to create artistic images and suitable conditions for simpler description and expression of logical issues. Since, Kamal Khojandi had a complete understanding of these two techniques i.e. parable and equation manners, has made his poems more artistic and reasonable. So, in the present research the structure of parable and equation manners in Kamal’s complete collection of sonnets has been studied.
    Keywords: parable, equation manners, sonnets, Kamal Khojandi
  • M. Nazari Pages 151-168
    mystical literature Has a special place, Masnavi is like a miracle.Rumi's beautiful expression and use of allegory with various tips in the form of similes, metaphors, allusions, ancient and patterns ... to express Mystical object. Sports themes such as destruction, annihilation in Allah's attributes, Unity is a form of reasoning concepts with different purposes, To the mind of the decisions about what, in a decision about something else, because of the similarity between it creates Dvmqvlh­ The garlic. He believes that this property is Vjsmany material forms and templates, Which prevents see the truth because behind them nothing but unity does not exist. The only way to get to the truth except through Vastghraq on the right will not forget. Rumi, to prove the unity of spirits, of metaphorical allegories such as shades of light barrier Congress Nvrkh article speaks the truth. Inally, the Masnavi unity shops or anything other than God knows He knows apparent and unreal.
    Keywords: Masnavi, acting, Unity, plurality