فهرست مطالب

پایداری، توسعه و محیط زیست - سال دوم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال دوم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید قیصری*، شهناز دانش، سیدمحمود موسوی صفحات 1-16
    تحقیق حاضر در راستای کاهش مشکلات زیست محیطی ناشی از مدیریت نامطلوب زباله های شهری و با هدف امکان سنجی بازیافت زباله های تولید شده در سطح شهر مشهد از طریق به کارگیری آنها به عنوان بستر برای تولید ورمی کمپوست با استفاده از یک گونه کرم خاکی اپی ژیک به نام Eisenia fetida انجام پذیرفت. این تحقیق در قالب یک طرح کاملا تصادفی با یک نوع بستر (شامل مخلوط زباله شهری و کود گاوی) و در 5 سطح اختلاط مواد بستر (شامل20،40،60،80 و 100 درصد وزن خشک مواد بستر زباله شهری و مابقی کود گاوی) به مدت 80 روز مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 5 تیمار و در 3 تکرار (در مجموع 15 واحد آزمایشگاهی) ساخته شد و تیمار حاوی 100 درصد زباله شهری به عنوان تیمار شاهد مدنظر قرار گرفت. جهت ارزیابی آماری نتایج از نرم افزار SPSS استفاده شد. مقایسه میانگین داده ها نیز به روش آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح 05/0 انجام پذیرفت. به منظور بررسی و مقایسه تیمارهای مختلف و مشخص شدن تاثیر اضافه کردن کود گاوی به زباله شهری در کیفیت مواد بستر، پارامترهای بیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی مختلفی در طی مدت تحقیق اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در تمامی تیمارها با گذشت زمان تعداد و بیومس کرمهای خاکی بالغ افزایش قابل ملاحظه ای یافته است و ماکزیمم آن مربوط به تیمار شاهد (100 درصد زباله شهری) می باشد. همچنین مشاهده شد در تمامی تیمارها با گذشت زمان مقدار TOC ، TVS ، pH ، C/N و C/P مواد بستر دارای کاهش و مقدار TKN ، TP ، TK و EC مواد بستر دارای افزایش قابل ملاحظه ای می باشد. در کل نتایج این تحقیق موید این نکته اساسی بود که زباله های شهری بدون نیاز به اضافه کردن هیچ گونه مواد غذایی مکمل (منجمله کود گاوی) می توانند به نحو شایانی برای تولید ورمی کمپوست مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: زباله شهری مشهد، ورمی کمپوست، بازیافت، محیط زیست، Eisenia fetida
  • ندا نیکنام، علی محمدی *، سید علیرضا میرزاحسینی، لعبت تقوی صفحات 17-29
    سیستمهای فتوولتاییک دارای مزایای منحصر به فردی از جمله عدم آلودگی زیست محیطی، عدم نیاز به شبکه، تولید برق به صورت پراکنده و هزینه پایین تعمیر و نگهداری می باشند. بنابراین در این تحقیق با استفاده از مدل SWOT و بر طبق نظر متخصصان به تحلیل نقش عوامل درونی (قوت و ضعف)و عوامل بیرونی(فرصت و تهدید) سیستمهای فتوولتاییک در ایران پرداخته شده است.
    بر اساس این مطالعه 7 نقطه قوت، 7 ضعف، 15 فرصت و 14 تهدید به عنوان عوامل موثر بر سیستمهای فتوولتاییک در ایران شناخته شد و کلیه این عوامل وارد ماتریسهای ارزیابی عوامل درونی و بیرونی(EFE و IFE) شد. پس از ارزیابی و نمره دهی متخصصان سیستمهای فتوولتاییک، عدد 9/1 به عنوان نمره نهایی ماتریس ارزیابی عوامل داخلی) (IFE و عدد 93/1 به عنوان نمره نهایی ماتریس ارزیابی عوامل خارجی(EFE) به دست آمد، که بیان گر این است که نقاط ضعف بسیاری در سیستمهای فتوولتاییک وجود داشته و از فرصتهای موجود به نفع مقابله با تهدیدها استفاده نمی شود.
    سپس با توجه به نمره نهایی ماتریسها از مقابله نقاط قوت با فرصتها و تهدیدها و نقاط ضعف با فرصتها و تهدیدها، استراتژی های مربوطه تهیه شد و با بررسی آنها پیشنهادهایی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در قالب تمرکز و تقویت بنیه داخلی، اقتصادی نمودن تولید انرژی خورشیدی و ایجاد بازار رقابتی و تمرکز بر وظایف حاکمیتی مطرح شد.
    کلیدواژگان: سیستمهای فتوولتاییک، ماتریسهای ارزیابیIFE و EFE، مدل Swot، توسعه پایدار
  • نادر جعفرزاده* صفحات 31-42
    در سالهای اخیر با گسترش روزافزون جمعیت، تکنولوژی رشد سریعی یافته و تولید مواد شیمیایی جدید باعث تولید مقادیر زیادی پسماند صنعتی خطرناک شده است. این پسماندهای خطرناک هم زیانهای مزمن و حادی برای خود انسان داشته و هم از تهدیدکننده های اصلی محیط زیست می باشند، بنابراین باید ارگانهای نظارتی برای کنترل و مدیریت علمی آنها قوانین لازم را اجرا نمایند. مقاله حاضر معرفی کلی صنایع تولید کننده پسماندهای خطرناک، تعیین مشخصات خطر و همچنین روش های دفع و بازیافت آنها بر اساس معاهده بین المللی بازل می باشد. بر اساس کنواسیون بازل پسماندهای خطرناک حاصل از انواع صنایع در 45 گروه طبقه بندی شده اند. هر کدام از این گروه ها با علامت اختصاری Y نشان داده می شوند (Y1-Y45) و هر Y کد بیانگر پسماندهای حاصل از یک پروسه صنعتی می باشد. مشخصات خطر این پسماندها که بیان کننده خصوصیات فیزیکوشیمیایی آنها است، با H کدها (H1-H13) بیان شده است. روش های دفع و بازیافت این پسماندها نیز به ترتیب تحت عناوین D کد (D1-D15) وR کد (R1-R13) معرفی شده اند. برای کاهش میزان تولید و اثرات مضر پسماندهای خطرناک استفاده از تکنولوژی های پاک پیشنهاد شده است که طی آنها در ابتدا استفاده از مواد خطرناک شیمیایی کاهش یافته و در صورت امکان کاملا حذف می شود تا نگرانی های موجود از بین برود.
    کلیدواژگان: پسماندهای خطرناک، کنوانسیون بازل، تکنولوژی پاک، محیط زیست، Y کد
  • اردوان کمالی*، فریدون سرمدیان، شهلا محمودی صفحات 43-55
    ارزیابی تناسب اراضی یا تعیین درجه سازگاری آنها برای کاربری های مختلف، قدمی منطقی در دستیابی به مدیریت پایدار اراضی است. در این تحقیق، درجه سازگاری اراضی منطقه خشک ایوانکی برای محصولات گندم پاییزه، ذرت، یونجه و خربزه فاریاب توسط مدل آلماگرا از سامانه پشتیبان تصمیم گیری میکرولیز و فن آوری سنجش از دور تعیین گردید. برای این منظور، پس از طبقه بندی رقومی تصاویر ماهواره استر و حفر و تشریح تعدادی پروفیل و مته درون واحدهای به دست آمده، خصوصیات خاک و اراضی از پروفیلهای شاهد هر واحد خاک استخراج گردیده و در پایگاه داده های خاک سامانه میکرولیز ذخیره شدند. در مرحله بعدی، میانگین وزنی خصوصیات خاک تا عمق یک متری محاسبه شده و برای به دست آوردن درجه انطباق واحدهای خاک با کاربری های ذکر شده، به مدل آلماگرا معرفی گردیدند. سپس برای توجیه دقیق نتایج با منطقه مورد مطالعه و اطلاع از موقعیت مکانی هر یک از کلاسهای به دست آمده، نقشه های تناسب اراضی از تلفیق خصوصیات خاک و نتایج به دست آمده از مدل آلماگرا، در سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه شدند.
    بر اساس نتایج این تحقیق، در حدود 51 درصد اراضی مورد مطالعه از سازگاری خوب تا متوسط برای محصولات انتخاب شده برخوردار می باشند. شوری، سدیمی بودن و بافت خاک، محدودیتهای عمده در تولید محصولات مورد بحث در این منطقه شناخته شدند. بر این اساس، اولویت انتخاب محصولات در این منطقه بر حسب بیشترین تولید و کمترین تخریب پذیری به ترتیب شامل گندم، یونجه، خربزه و ذرت تعیین گردید. استفاده از فن آوری سنجش از دور همراه مدل به کار رفته در این تحقیق، علاوه بر افزایش سرعت جمع آوری داده ها، قابلیت مدل سازی ارزیابی اراضی و مکانی نمودن نتایج را از طریق تولید لایه های اطلاعاتی رقومی و زمین مرجع مورد نیاز سیستم اطلاعات جغرافیایی افزایش داد.
    کلیدواژگان: سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری، مدیریت پایدار، اراضی، سنجنده استر
  • لیلا آخوندی*، رضا ارجمندی، افشین دانه کار، حسین شعبانعلی فمی صفحات 57-70
    رشد و توسعه روز افزون گردشگری، مطالعات زیادی را توسط اندیشمندان حوزه های مختلف و در اقصی نقاط جهان به خود معطوف کرده است و بسیاری از برنامه ریزان و دست اندرکاران توسعه، از صنعت گردشگری به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار یاد می کنند. این صنعت در صورتی می تواند پایدار بماند که با مدیریت همه سو نگر پایه ریزی و مدیریت شود.
    یکی از جنبه های مهم که شاید بتوان آن را مهمترین عامل در شکل گیری و موفقیت یا عدم موفقیت گردشگری در هر منطقه ای دانست، توجه به خصوصیات، ویژگی ها و تقاضای گردشگران و نیازهای تفریحی و تفرجی ایشان می باشد. به عبارتی آگاهی از تقاضا و رفتار گردشگران در هر منطقه و هم سوسازی عرضه و تقاضا ضمن در نظر گرفتن پتانسیلها و محدودیتهای مناطق، متضمن ارایه خدمات مناسب و نقطه عطفی در پایداری گردشگری به شمار می رود. از این رو مقاله حاضر با استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی و تکمیل 140 پرسشنامه شامل 42 سوال، به شناسایی و تحلیل رفتار و خصوصیات گردشگران و نظرسنجی نیازهای تفرجی آنان در محور کرج- چالوس پرداخته است. تجزیه و تحلیلها نشان داد که اکثر گردشگران در گروه سنی 26 تا 35 سال قرار دارند و ترکیب جنسی را غالبا مردان تشکیل می دهند و عموما در گروه های خانوادگی برای تفرج به این منطقه سفر می نمایند. گردشگران از نظر سطح درآمد از قشر متوسط جامعه می باشند و چشم اندازهای طبیعی بیشترین نقش را در انتخاب محل توسط آنها ایفا می کند. گردشگران اغلب نسبت به فاکتور اطلاع رسانی ناراضی بودند و مشکلات جاده ای، عدم رسیدگی به محلهای گردشگری، هزینه ها، عدم امنیت کافی، آلودگی و پراکنش زباله را از موانع گردشگری در منطقه مطرح کردند. تقریبا همه گردشگران مشتاق حفظ سیمای طبیعی محیط زیست منطقه بودند.
    کلیدواژگان: رفتار گردشگران، گردشگری پایدار، تقاضای تفرجی، جاده کرج - چالوس
  • هدا عبداللهی*، حسین بشری، سید حمید متین خواه، سید محسن حسینی صفحات 71-83
    منطقه گاوخونی از مناطق نمونه گردشگری ایران است که با داشتن طیف متعددی از جاذبه های گردشگری مثل وجود تالاب، بند شاخ کنار، گونه های متعدد جانوران و پرندگان مهاجر، تپه های ماسه ای، آثار متعدد تاریخی، باستانی و فرهنگ خاص محلی و... فرصتهای تفرجی مطلوبی را برای گردشگران امکان پذیر می سازد. با توجه به این که منطقه از ارزش تفرجی فراوانی برخوردار است و متاسفانه در سالهای اخیر به علت سوء مدیریت دستخوش تخریبهای زیادی شده، لزوم برنامه ریزی در این امر ضروری می نماید. این تحقیق با هدف ارایه راهبردهای مدیریتی برای ارتقای کیفیت طبیعت گردی منطقه گاوخونی انجام شده است.
    این الگوی مدیریتی با توجه به استعدادها، مزیتهای نسبی و حساسیتها و نابسامانی های منطقه ارایه شده است. بعد از مرور منابع و انجام بازدیدهای میدانی از منطقه و همچنین مصاحبه با کارشناسان نسبت به تعیین مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر وضعیت طبیعت گردی منطقه اقدام شد و با استفاده از روش شبکه های بیزین، مدل مدیریت طبیعت گردی منطقه طراحی و وارد نرم افزار Netica شد. با استفاده از این مدل سازی تاثیر پارامترهای مختلف بر وضعیت طبیعت گردی منطقه در قالب سه گروه کلی جذابیتهای گردشگری، وضعیت اقتصادی اجتماعی و تسهیلات و خدمات مشخص شد.
    نتایج این تحقیق نشان داد که جذابیتهای گردشگری موجود در منطقه، بیشترین تاثیر را در جذب گردشگران و رونق طبیعت گردی منطقه دارند. سپس با توجه به میزان تاثیرگذاری پارامترهای مدل بر اساس مقادیر کمی، راهبردهای مدیریتی برای ارتقای وضعیت طبیعت گردی منطقه ارایه شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت طبیعت گردی، روش شبکه های بیزین، منطقه نمونه گردشگری، تالاب گاوخونی
|
  • Saeed Gheisari *, Shahnaz Danesh, Seyyed Mahmoud Mousavi Pages 1-16
    The current research was conducted to reduce the environmental problems associated with solid wastes producted in cities. The main objective of this research were to investigate : a) The applicability of recycling of the city of Mashhad municipal solid wastes through its conversion to vermicompost and b) The effects of different substrate mixtures on the process efficiency, the quality of the final composting product, and on the trend of change in number and biomass of the earthworms. This research was performed in a complete randomized design with five types of substrate mixture and with three replica for each type of treatment. The substrate mixtures included municipal solid wastes and cow manure (both pretreated) in percent ratios of 20:80, 40:60, 60:40, 80:20 and 100%, respectively (on the basis of total dry matter). The units with 100% municipal solid wastes were considered as control units. The earthworms Eisenia fetida was used in this work. The experimental period lasted 80 days. During the course of this study, various physical, chemical and biological parameters such as TVS, TOC, TKN, TP, TK, TNa (all measured as percentage of total dry matter), C/N ratio, pH, EC as well as the number and biomass of earthworms were measured regularly. Statistical assessment of the results was done using SPSS software. The results showed a significant reduction in TOC, TVS, pH, and the C/N ratio of the substrates in all treatment units, as compared to their initial values. However, the change in substrate TKN, TP, TK, TNa, and EC followed a significant increase during the experimental period. Moreover the measurements indicated a considerable increase in the number and biomass of Eisenia fetida in every treatment units. The treatment units consisted of 100% municipal solid wastes showed the best results from the viewpoints of stabilization of organic matter, fertilization value of the final compost produce, and the amount of earthworms biomass produced. This indicates that in such units the environmental conditions were more suitable for the biological activities of the earthworms and microorganisms. As a result for vermicomposting of municipal solid wastes there is no need for addition of additives such as cow manure to the substrate.The results of this research also showed that the process of vermicomposting in all treatment units were accomplished during the first 60 days of the experimental period.
    Keywords: Municipal Solid Wastes of Mashhad, Vermicompost, Recycling, Earthworms, Eisenia fetida
  • Neda Niknam, Ali Mohammadi *, Seyed Alireza Mirzahosseini, Lobat Taghavi Pages 17-29
    Photovoltaic systems have several unique advantages including pollution-free industrial processes, small off-grid applications, and low cost of repair and maintenance. In this research with the aid of SWOT model, the internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) of photovoltaic systems in Iran were analyzed. Based on 30 expert comments, 7 strengths, 7 weaknesses, 15 opportunities and 14 threats were identified and used in Internal Factor Evaluation (IFE) and External Factor Evaluation (EFE) matrixes. The expert assessments resulted in IFE and EFE numbers of 1.9 and 1.93, respectively. The results indicate significant weaknesses and threats in Photovoltaic systems of Iran. However, the potential opportunities are not utilized properly to offset the shortcomings. Consequently, the strengths and weaknesses were cross-examined with the opportunities and threats in order to develop meaningful strategies. Finally short, medium and long term recommendations were provided based on the developed strategies. Prominent recommendations included enhancement of domestic capabilities, commercialization of solar energy, promotion of free market and governmental support.
    Keywords: Photovoltaic systems, IFE, EFE matrixes, swot model, Sustainable Development
  • Nader Jafarzadeh* Pages 31-42
    In recent years, owing to the increasing growth of world population, there has been a dramatic improvement in technology. Unfortunately, producing new chemicals has resulted in the large amounts of hazardous wastes which not only have some chronic and acute harm to human’s life, but also are one of the most serious environmental threats. Hence, organizations in charge of supervising their control and scientific management should put needed regulations into practice. The current paper consists of a brief introduction of industries producing hazardous wastes, danger specification and also disposal and recycling approaches based on Basel protocol. According to Basel convention, different wastes produced in various industries can be classified in 45 categories each which is represented by abbreviated sign of Y (Y1-Y45), and each Y is demonstrative of wastes of an industrial process. In addition, danger properties of different wastes representing their phyico-chemical features are shown by D and R codes, respectively. The use of clean technologies has been purposed fordecreasing the rate of hazardous waste production and eliminating their horrible effects. It is noteworthy that in these methods, firstly the use of hazardous chemicals is reduced and in the case of possibility their use is eliminated, resulting in omitting the existing concerns.
    Keywords: Hazardous Wastes, Basel convention, Clean Technology, Environment, Y Code
  • Ardavan Kamali *, Fereydoon Sarmadian, Shahla Mahmoodi Pages 43-55
    Assessment of land response to certain land uses by comparison of its potentialities with existing limitations is necessary to reach the sustainable land management. In this study Almagra model from MicroLEIS decision support system and remote sensing technology were used to determine the suitability of land for winter wheat (Triticum aestivum), maize (Zea mays), alfalfa (Medicago sativa) and Melon (Cucumis Melo) in Eivanekey arid region. Land and soil characteristic data were obtained from representative soil profiles in each land mapping unit, through digital classification of ASTER Satellite images and stored into SDBm plus, the database manager of microLEIS program. The mean average of land characteristics between 0 to 100 cm was calculated by soil layer generator of SDBm plus and entered to the model. Land suitability maps for each crop were presented as thematic maps by integrating soil map with determined land suitability classes in GIS environment. The results of this study showed that %55 of the area has moderate to high suitability for wheat, alfalfa, maize and melon. Salinity, alkalinity and soil texture are considered as the main soil restrictions for studied crops in this area. According to the obtained results, the priority of the selected crops should be considered as wheat, alfalfa/ melon and maize, respectively. Application of remote sensing technology accompany with land suitability models helped to enhance the abilities of this model by both saving the data compilation time and generating georeferenced data to overlay with other information layers and spatialization in GIS.
    Keywords: Decision Support Systems, sustainable management, Land, ASTER images
  • Leila Akhoondi *, Reza Arjmandi, Afshin Danehkar, Hossein Shaban Ali Fami Pages 57-70
    Growth and development of tourism causes to many of programmers believe that tourism is one of the basic foundations for sustainable development. This industry can be sustainable if it is managed by a systematic and comprehensive management approach. One of the important aspects which are a key factor in the development of tourism and its success or failure, in every place, is tourists’ behavior and their demand and recreational requirements. In the other words be aware of tourists’ behavior and considering as well as directing demand and supply through paying attention to potentials and limitations of the region can cause provision of suitable services and be a turning point in the sustainability of tourism. In this research tourists’ behavior and their characteristics in Karaj-Chalous road has been analyzed by information collected through 140 questionnaires with 42 questions enabled by field study. The results showed that families and men are the major visitors of the region whose age ranged from 26-35. In addition, natural landscape was the most important attraction for the visitors. Tourists were often unsatisfied to public awareness factor and the problems with roads and transportation, lack of development assistance for tourist’s sites, high costs, and lack of adequate safety, pollution and dispersion of wastes were all introduced as the major obstacles for development of tourism in this area. Almost all of the tourists were in favor of preserving ecological features of the region.
    Keywords: Tourist's behavior, Sustainable Tourism, Recreation demand, Karaj- Chalous road
  • Hoda Abdollahi *, Hossein Bashari, Hamid Matinkhah, Mohsen Hoseini Pages 71-83
    Gavkhooni Region is one of the most attractive recreational regions in Iran. It has several tourism attractions such as wetland, Shakhkenar dam, various wildlife species and migrant birds, sand dunes, historical monuments, special native culture and so on. These characteristics have potential to provide many recreational opportunities for tourists. Unfortunately poor management caused many destruction in this region, hence a comprehensive management plan is highly essential. This study aimed to offer applicable management strategies for improving overall ecotourism statues in the region. This regional planning developed with regard to the region strengths and weaknesses. The most influential parameters on ecotourism status were identified using literature review, recurrent field observations and interviews with experts. These parameters were categorised in three main groups including tourism attractions, socio-economic status and services. In the next step, an ecotourism management model was developed using Bayesian Belief Networks and entered to Netica software. The influence diagram used in this modelling approach indicated how parameters are related and affect Gavkhooni ecotourism status. According to sensitivity analysis results, tourism attractions was identified as the most important factor in tourism status of Gavkhooni region. Also some guidelines for improvement of Gavkhooni ecotourism status were offered accordingly.
    Keywords: Ecotourism management, Bayesian belief networks, Recreational zone, Gavkhooni wetland