فهرست مطالب

انتظار موعود - سال شانزدهم شماره 53 (تابستان 1395)

فصلنامه انتظار موعود
سال شانزدهم شماره 53 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی اردستانی صفحه 5
    اصل «امامت»، از بنیادی ترین اصول مذهب امامیه است که در ساحت های گوناگون تحلیل شده است. علامه طباطبایی در این زمینه تحلیلی مبتنی بر مابعدطبیعت متعالی صدرایی دارد که آن را به گونه ابتکاری در ساحت قرآن آشکارکرده است. در میان مبانی مابعدطبیعی این مقوله قریب ترین آن ها، پذیرش ملکوت و وجه امری اشیا در برابر ناسوت و وجه خلقی اشیا است. بر اساس این مبنا و تحلیل، امامت به معنای مطلق هدایت نیست، بلکه به معنای هدایتی است که به امر الاهی صورت می گیرد؛ امری که قرآن آن را «ملکوت» خوانده و وجه دیگری از خلقت است که وجه مواجهه خلق با خدای سبحان بوده و از قیود زمان و مکان طاهر و مطهر است و از تغییر و تبدیل خالی. امام هدایت کننده‏ای است که با در اختیار داشتن امری ملکوتی، هدایت می‏کند. این نوشتار، آن مبنای مابعدطبیعی را در دو ساحت «محض» و «استنباطی» در کنار این تحلیل از امامت نشانده و در سیری منطقی و پردازشی تحلیلی، این حقیقت بنیادی قرآن را آشکار سازی کرده است.
    کلیدواژگان: امام، امامت، هدایت، امر، خلق، ابراهیم7، علامه طباطبایی
  • حسین الهی نژاد صفحه 27
    «ظهور» به عنوان یک پدیده اجتماعی، با رویکرد جامعه شناختی قابل تعریف است. رویکرد جامعه شناختی دارای اقتضائاتی است که در حوادث اجتماعی، از جمله حادثه ظهور ساری و جاری است. قانونمندی و علت مداری در واقع همان اقتضائاتی است که در حوادث اجتماعی به صورت فراگیر وجود دارد. ظهور که در فرجام تاریخ به وقوع می پیوندد، بر اساس همین اقتضائات اجتماعی قابل باز شناسی است؛ زیرا قانون علیت که دارای سه شاخصه عمومیت، سنخیت و حتمیت است؛ با شاخصه عمومیت، شمولیت خویش را بر همه حوادث مادی و معنوی، طبیعی و انسانی، فردی و اجتماعی جاری و با شاخصه سنخیت، تناسب و هماهنگی را میان همه علل و معالیل نهادینه می کند و با شاخصه ضرورت، تلازم وجودی و عدمی را میان علل تامه با معالیل، حتمیت می بخشد. با باز شناسی قانون علیت و شاخصه های سه گانه آن، قانونمندی جامعه و حوادث اجتماعی، از جمله حادثه ظهور توجیه پذیر می شوند؛ زیرا وقتی ظهور را از جمله حوادث اجتماعی و تاریخ را موطن رخداد آن تلقی کنیم، آن گاه ظهور، به عنوان یک حادثه اجتماعی، اجرای قوانین و قواعد اجتماعی را می طلبد و بر همین اساس، علت مداری و قانونمندی در ظهور، وقوع می یابد. آری؛ علت مداری و قانونمندی در ظهور، توجیه گر امکان زمینه سازی ظهور است و زمینه سازی ظهور نیز به نوعی توجیه کننده تاثیرگذاری بشر بر رخداد ظهور می باشد و در نهایت، از مجموع اثبات امکان زمینه سازی ظهور و اثبات تاثیر گذار بودن بشر بر آن، رویکردی چون متغیر بودن ظهور (از نظر زمانی) و تقدم و تاخر پذیر بودن آن (از نظر رخدادی) به دست می آید.
    کلیدواژگان: ظهور، قانون علیت، قانونمندی جامعه، علت تامه، شرط کافی، شرط لازم، شرایط ظهور
  • خدامراد سلیمیان صفحه 47
    از آن جا که نشانه های ظهور در منظومه معارف مهدوی دارای جایگاهی ویژه و اثرگذار است؛ همواره مورد توجه و اهتمام بوده، نقل انبوه روایات در این باره، گواهی این مدعا است. البته در این فراوانی نقل، آسیب های چشم گیری متوجه این بحث شده که نبود اهتمام جدی به اعتبار این نقل ها و تسامح در آن، از برجسته ترین آن هاست.
    نقد بنیادین کتاب ها، به ویژه آثار معاصر که بر پایه این دیدگاه سامان یافته، می تواند در نمایاندن زمینه های برخی انحرافات و آسیب ها نقش برجسته ای داشته باشد.
    یکی از نوشته های معاصر در این زمینه، کتاب «ماتان و خمسون علامهحتی ظهور الامام المهدی4» نوشته سید محمد علی طباطبایی حسنی است. هدف این مقاله، بررسی کتاب مذکور از جهت راست نمایی و امانت داری در نقل و تحلیل برخی اظهارنظرها و تطبیق ها به روش تحلیلی انتقادی است.
    نتیجه این که نویسنده افزون بر در هم آمیختن روایات معتبر و غیر معتبر، به روشنی برای پاره ای از نشانه ها تعیین مصداق کرده است. وی اگرچه کوشیده است چهره پذیرفته ای از کار خود ارائه کند؛ اما خواسته یا ناخواسته در دام تحریف، تصحیف و حتی جعل افتاده است.
    کلیدواژگان: علامت ظهور، امام مهدی 4، ماتان و خمسون علامه حتی ظهور الامام المهدی4، سید محمد علی طباطبایی حسنی
  • نعمت الله صفری فروشانی، رضا برادران صفحه 73
    «کیسانیه» یکی از نخستین فرقه هایی است که با ادعای امامت و مهدویت محمد بن حنفیه از بدنه اصلی شیعه خارج شد. مهدی باوری در میان کیسانیان را با وفات ابوهاشم (پسر ابن حنفیه) در دو گروه موعودگرا و غالی می توان پی گرفت؛ بدین معنا که گروهی از کیسانیه، با وفادار ماندن به خاندان محمد بن حنفیه و اعتقاد به مهدویت او و جداسازی خود از غالیان؛ به حیات خویش در سده دوم ادامه دادند.
    نویسنده تلاش کرده است با استفاده از منابع تاریخی، فرقه شناختی، کلامی و حدیثی و بهره مندی از تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از مصادر متقدم؛ تصویری روشن از مهدی باوری کیسانیه موعودگرا، در زمانه ای بنمایاند که آنان با چالشی هایی چون فقدان رهبران قدرتمند، قدرت گیری جریان های رقیب و طولانی شدن غیبت محمد بن حنفیه درگیر بودند که این رویکرد، در نهایت به کاهش شدید هواداران، در اواخر قرن دوم و شاید اوایل قرن سوم و به نابودی آن ها منجر شد.
    کلیدواژگان: مهدی، مهدویت، کیسانیه، محمد بن حنفیه، ابوهاشم، موعودگرا
  • عزالدین رضانژاد، محمد شهبازیان صفحه 97
    یکی از ویژگی های حجت های الاهی، دارابودن علم مخصوص امامت است. متکلمان و محدثان شیعه گستره هایی را برای این علم تعریف کرده که در میان دیدگاه های آنان، حداقل ها و حداکثر هایی وجود دارد. آنچه مورد اتفاق شیعیان است، علم امام به حلال و حرام الاهی و معارف قرآنی است که از جمله معارف قرآنی، علم به قرائت صحیح می باشد؛ اما در برخی موارد، مانند توانایی سخن گفتن به تمام زبان های دنیا، میان متکلمانی همچون شیخ مفید و محدثانی مانند شیخ صدوق اختلاف دیدگاه وجود دارد. شیخ مفید این محدوده را واجب عقلی ندانسته، اما شیخ صدوق آن را لازم می داند. قابل ذکر است که اهل بیت: از روش پرسش های علمی و علم امام به لغات، جهت شناساندن دروغ های مدعیان استفاده کرده اند. نتیجه این بحث، آن که اولا، برخی از متکلمین نیز این امر را واجب عقلی دانسته اند؛ ثانیا، شیخ مفید و تابعان ایشان اگر چه آن را از منظر عقل واجب نمی دانند، ممتنع نیز ندانسته اند، ثالثا روایات متواتر و معتبر بر لزوم این صفت برای امام معصوم 7 دلالت دارد. روش این مقاله توصیفی – تحلیلی است که به صورت تحلیل روایی، ادعاهای دروغین برخی از مدعیان معاصر را آشکار کرده است. بی تردید عدم توانایی آنان در تسلط بر زبان های مختلف و معارف دینی گویای باطل بودن ادعای آنان است ودر واقع این توانایی، معیاری برای صحت و سقم ادعای امامت محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل روایی، روایات علم امام، علم به لغات، مدعیان دروغین
  • سیدعلی موسوی نژاد، محمدعلی پرهیزگار صفحه 117
    «علی محمد شیرازی» از جمله مدعیانی است که در دوره معاصر از بدنه تشیع جدا شد و با سوء استفاده از باور پاک برخی از منتظران، به جریان سازی پرداخت. وی نخست مدعی بابیت بود؛ ولی طی دو سال آخر عمرش، ادعاهای مهدویت و نبوت و الوهیت کرد. پیامدهای ادعا های او، شورش های فراوان در ایران اسلامی بود. او از تازگی آموزه های خود سخن گفت؛ لیکن گفتار و کردارش الگو گرفته از جریان های باطنی و انحرافی منسوب به تشیع بود.
    این نوشتار با تبیین و نقد ادعاهای بابیت و مهدویت علی محمد شیرازی و اقدامات او؛ به پیشینه شناسی و ریشه یابی گفتار و کردار او پرداخته و برای مخاطب روشن می سازد که گفتار و کردار وی در آثار جریان های باطنی و انحرافی منتسب به تشیع سابقه دارد و در حقیقت ادعای به ظاهر تازه علی محمد شیرازی، بازنشر سخنان کهنه پیشینیان است و در پایان از تناقض هایی متعدد در ادعاهای وی پرده بر می دارد.
    کلیدواژگان: بابیت، علی محمد شیرازی، مدعیان مهدویت، جریان های باطنی تشیع
|
  • Muhammad Ali Ardestani Page 5
    The principle of “Imamate” is the most fundamental principle of Shiite religion that is analyzed in several aspects. In this regard¡ Allameh Tabatabaei has an analysis based on Sadra’s transcendental metaphysics and has revealed it in an innovative way at the Holy Qur’an’s realm. Among the fundamentals of the metaphysics¡ the most proximate one is the issue of acceptance of the celestial world and the spiritual aspect of things against the material world and the creational aspect of things. Based on this principle and analysis¡ Imamate does not mean only the absolute guidance¡ rather it refers to a guidance which happens according to the Divine Command; a Command which the Holy Qur’an refers to it as the “spiritual world” and it is another aspect of the creation which is the aspect of human facing the Glorified God pure from the constraints of time and space and free from any change and transformation. Imam is a director who guides people by knowing the spiritual world. This paper has placed the basis of metaphysics in the two aspects of “implicit” and “inferential” next to this analysis of the Imamate and has revealed this fundamental fact of the Holy Qur’an in a logical movement and analytical processing.
    Keywords: Imam, Imamate, guidance, command, human, Ibrahim, Allameh Tabatabaei
  • Husseyn Elahi Nezhad Page 27
    “Appearance” can be defined as a social phenomenon with a sociological perspective. The sociological approach requires some conditions which are present at the social events such as the appearance. Lawfulness and reason-centeredness are actually the requisites that are present extensively in the social events. The appearance¡ which will occur at the end of the time¡ is recognizable based on these social requisites¡ because the law of causality which has the three characteristics of generality¡ compatibility¡ and inevitability¡ has spread its inclusion over all material and spiritual¡ natural and human¡ personal and social events with its generality indicator¡ and has institutionalized conformity and harmony among all the causes and the effects with its compatibility indicator¡ and gives certainty to the correlation of existence and non-existence among the complete cause and the effects with its inevitability indicator. With the recognition of the causality law and its threefold indicator¡ the lawfulness of society and social events such as the appearance become justifiable; because when we consider the appearance as a social event and the history as the birthplace of its occurrence; then¡ the appearance¡ as a social event¡ demands for the implementation of social laws and rules and based on this¡ reason-centeredness and lawfulness in the appearance takes place. Yes¡ reason-centeredness and lawfulness in the appearance justifies the possibility of paving the ground for the appearance and paving the ground for the appearance itself somehow justifies the human’s influence on the appearance incidence and ultimately¡ from the total of verification for the possibility of paving the ground for appearance and the human’s influence on it¡ we obtain an approach like the instability of the appearance (in terms of time) and be prior or posterior (in terms of its occurrence).
    Keywords: appearance, the causality law, the lawfulness of society, the complete cause, the sufficient condition, the necessary condition, the appearance conditions
  • Khoda-Morad Salimiyan Page 47
    Since the signs of the appearance have a special and effective place in the system of messianic gnostic knowledge¡ it has always been the subject of attention and attempt and the mass of traditions’ transference in this regard is a proof for it. However¡ significant damages have been directed to this issue due to the great number of transference that the lack of serious attention to the validity of these reports and negligence in them is the most prominent of all. Fundamental criticism of the books¡ especially the contemporary works which are organized based on this view¡ can have a prominent role in demonstrating the areas of deviations and damages. One of the contemporary writings in this area is the book of “Me’atān va Khamsoun Alamah Hattā Zohour al-Imam al-Mahdi” witten by Seyyed Muhammad Ali Tabataba’ee Hasani. The aim of this paper is to investigate the above mentioned book in terms of verisimilitude and trustworthiness in the transference and interpretation of some of the views and comparisons with an analytical-critical method.
    The result is the writer not only has combined the valid and invalid traditions¡ but also has he clearly determined the referent for some of the signs. Although he has tried to present an acceptable face of his work¡ willingly or unwillingly he has been trapped by the distortion¡ alternation and even forging.
    Keywords: the sign of appearance, Imam Mahdi, Meatān va Khamsoun Alamah Hattā Zohour al Imam al Mahdi, Seyyed Muhammad Ali Tabatabaee Hasani
  • Nematollah Safarie Foroushani, Reza Baradaran Page 73
    “Kaysanites” is one of the first sects¡ which separated from the main body of Shiite with the imamate and messianic allegation of Muḥammad ibn al-Ḥanafiyya. Mahdism among the Kaysanites can be traced in the two groups of Mahdi-believers and extremist after the death of Abu Hashem (the son of ibn Hanafiyya); in the sense that¡ a group of Kaysanites continued its life in the second century by remaining faithful to the family of Muḥammad ibn al-Ḥanafiyya and believing him as the Messiah and separating themselves from the extremist. Using the historical sources¡ knowledge of sects and theological and traditional resources and by profiting the analysis and examination of the obtained data from the earliest sources¡ the writer has tried to present a clear image of Mahdism in the messianic Kaysanites at the time when they would get entangled with the challenges like the lack of powerful leaders¡ empowerment of the opposite flows and the prolonged absence of Muhammad ibn Hanafiyye that this approach eventually led to the sharp decline of the fans in the late second and perhaps early third century and led to their annihilation.
    Keywords: Mahdi, Messianic, Keysaniye, Muhammad ibn al hanafiyye, Abu Hashem, Messianic
  • Ezzo-Deen Rezanezhad, Muhammad Shahbaziyan Page 97
    One of the main characteristics of Divine proofs is the knowledge specific to the Imamate. Shiite speculative theologians and traditionalist have defined the ranges for this knowledge that among their views¡ there are the minimums and maximums. What Shiite unanimously agrees about is the Imam’s knowledge of Divine licit and illicit and the Qur’anic gnostic knowledge among which is the knowledge of correct recitation of Qur’an; however¡ in some cases¡ like the ability to speak all the languages around the world¡ there are some differences in viewpoints among the theologians like Sheikh Mofid and the traditionalist like Sheikh Sadouq. Sheikh Mofid does not consider this limitation as a rational must while Sheikh Sadouq considers it as a must. It should be mentioned that the people of the house have used the method of asking scientific questions and Imam’s knowledge of the words in order to introduce the lies of the claimants. The result of this discussion is firstly some of the theologians have considered this issue as a rational must; secondly¡ although Sheikh Mofid and his followers do not consider this issue as a rational must¡ they do not consider it as an abstainer; thirdly¡ the successive and valid traditions imply the necessity of this characteristic for the infallible Imam. The method of this article is descriptive-analytic which has revealed the false claims of some of the contemporary claimants with the narrative analysis. Undoubtedly¡ their inability in mastering several languages and religious knowledge indicates their null claims and in fact¡ this ability is a measure for the truth or falsity of the claim of Imamate.
    Keywords: narrative analysis, traditions on the knowledge of Imam, knowledge of the words, false claimants
  • Seyyed Ali Mousavi-Nezhad, Muhammad Ali Parheezgar Page 117
    “Ali Muhammad Shirazi” is one of the claimants who separated from the body of Shiite in the contemporary era and by misusing the clear beliefs of some of those waiting engaged in mainstreaming. He was the first to claim Babism¡ but over the last two years of his life¡ he claimed messianism¡ prophecy and divinity. As the result of his claims¡ many riots were held in the Islamic Iran. He spoke of his novel teachings; however¡ his words and deeds were modeled from the inner spiritual flows and diversions attributed to Shi’ism.
    The current paper investigates his background and finds the basis of his words and deeds by explaining and criticizing the Babism and messianic claims of Ali Muhammad Shirazi and his deeds and illuminates that his words and deeds is precedent in the effects of the inner spiritual intentions and diversions attributed to Shi’ism and in fact the superficially new claims of Ali Muhammad Shirazi are the republication of the old words of the predecessors and at the end¡ unveils the numerous contradictions in his claims.
    Keywords: Babism, Ali Muhammad Shirazi, messianic claimants, Shia's inward flows