فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 109 (زمستان 1394)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 109 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد تاج بخش*، منوچهر فتحی مقدم، نادر قلی ابراهیمی صفحات 1-14
    هدایت هیدرولیکی اشباع یکی از مهم ترین و پرکاربردترین مولفه های ژئوتکنیکی می باشد. این مولفه تحت تاثیر خصوصیات سیال، توزیع منافذ و خصوصیات سطح ذرات خاک قرار دارد که تغییر در این عوامل باعث ایجاد تغییرات گسترده ای در آبگذری نمونه های مختلف می شود. تاکنون روابط تجربی مختلفی جهت تخمین ضریب آبگذری اشباع خاک های غیر چسبنده با توجه به نوع مصالح ارائه شده است. در این تحقیق هفت روش پر کاربرد شامل روش های ترزاقی، کوزنی –کارمن، چاپیوس و آبرتین، اصلاحیNavfac ، شهابی و همکاران، بونیمپا و همکاران و چاپیوس مورد آزمون قرار گرفت. برای این منظور چهار نمونه خاک ماسه ای (R1 تا R4) با طیف نسبتا وسیعی از اندازه ذرات تهیه و به صورت المانی با حجم مشخص درون یک جعبه از جنس پلاکسی گلاس متراکم شد و تحت تاثیر ارتفاع هیدرو استاتیک آب در نقاط ارتفاعی 5/0، 1 و 5/1 متر قرار گرفت و جریان عبوری، فشار استاتیک اندازه گیری و خطوط پتانسیل و فریاتیک رسم گردید. در ادامه به کمک نتایج حاصل از اجرای مدل، دقت روابط نام برده بررسی شد. بطوریکه برای نمونه های مذکور به ترتیب ضریب آبگذری اشباع 0051/0، 048/0، 076/0 و 19/0 سانتیمتر بر ثانیه به دست آمد. با توجه به دامنه محدود استفاده از مولفه های ورودی، روش ارائه شده توسط شهابی و همکاران فقط برای نمونه R4 قابل استفاده بود، بنابراین این روش از تجزیه وتحلیل آماری حذف گردید. با مقایسه نتایج مدل آزمایشگاهی و معادلات پرکاربرد مشخص گردید بین روش های مختلف روابط کوزنی–کارمن و چاپیوس و آبرتین با بیشترین ضریب همبستگی و کمترین RE و RMSE دارای بالاترین دقت در تخمین ضریب آبگذری اشباع هستند که علت آن را می توان به استفاده از مولفه های موثر در معادله، به کاربردن دامنه گسترده ای از داده ها و مطالعات آزمایشگاهی دقیق نسبت داد. از طرفی روش بونیمپا و همکاران بیشترین انحراف را از مقادیر مشاهداتی نشان داد که علت آن را می توان حساسیت این مدل به مولفه نسبت پوکی (e) دانست، نتایج حاصل از انجام آزمایش با نسبت های پوکی مختلف نشان داد با افزایش نسبت پوکی درصد خطای روش بونیمپا و همکاران به صورت قابل ملاحظه ای افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آبگذری هیدرولیکی، خاک ماسه ای، معادلات تجربی، مطالعه آزمایشگاهی
  • کمال حسینی کار*، شاهین رفیعی، عطاالله شیرزادی، کمال نبی الهی صفحات 15-28
    وقوع زمین لغزش در شهر سنندج باعث خسارات مالی فراوان و مهم تر از آن استرس حاکم بر مردم ساکن در مناطق لغزشی شده است. هدف از این پژوهش تفکیک و شناسایی میزان حساسیت مناطق اطراف زمین لغزش ها و مقایسه کارایی دو مدل رگرسیون لجستیک و منطق فازی با تابع عضویت گوسی و مثلثی می باشد. با توجه به مرور منابع داخلی و خارجی وهمچنین بازدیدهای صحرایی اولیه ازشهرسنندج، هشت عامل بر وقوع زمین لغزش های منطقه مورد مطالعه، موثر شناخته شدند. نرم افزار SPSS 19 جهت پردازش آماری مدل رگرسیون لجستیک و نرم افزار MATLAB جهت استفاده در مدل منطق فازی و نرم افزارArc GIS 9.2 برای تهیه نقشه حساسیت زمین لغزش منطقه مورد مطالعه استفاده شدند. بر اساس ضرایب به دست آمده از مدل رگرسیون لجستیک، معادله احتمالاتی و نقشه پهنه بندی حساسیت زمین لغزش شهر سنندج در نرم افزار Arc GIS 9.2 و در 4 کلاس حساسیت کم، متوسط، حساسیت بالا و خیلی حساس تهیه شدند. ارزیابی مدل آماری رگرسیون لجستیک با روش منحنی ROC انجام و با درصد مساحت زیر منحنی 958/0 مدل آماری صحت بالایی نشان داد. لیتولوژی و ارتفاع به دلیل همبستگی در سطح اعتماد آماری 95% با پراکنش زمین لغزش ها در مدل رگرسیون لجستیک به عنوان موثرترین عوامل معرفی گردیدند.در مدل منطق فازی،جداول نرمالیزه کلاس های هر فاکتور تهیه و با استفاده از فرمول نهایی به صورت دو تابع مثلثی و گوسی به نرم افزار مربوطه وارد شدند. نتایج مدل منطق فازی نشان داد که بیشترین زمین لغزش ها در مناطقی با فعالیت های ساختمان سازی و جاده سازی، جهت شمال، کلاس شیب بین 30-40 درصد، کلاس ارتفاعی 1700-1500 متر، فاصله بیشتر از 400 متر از گسل، فاصله 100-0 متری از جاده، سازندهای KSh2(شیل سیاه و زرد با ماسه سنگ و آهک میکرایتی (شیل سنندج)، خاک های خیلی کم عمق تا کم عمق سنگلاخی و سنگریزه دار بر روی شیست با بافت لومی تا حدی شنی وقوع یافته است. نتایج نهایی مقایسه ارزیابی صحت نقشه های حساسیت زمین لغزش نشان داد که مدل منطق فازی با دو تابع عضویت مثلثی با درصد صحت 21/13 و گوسی با درصد صحت 14/13 در تهیه نقشه حساسیت خطر نسبت به مدل رگرسیون لجستیک با درصد صحت 9/1 بسیار دقیق تر عمل کرده است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، حساسیت، رگرسیون لجستیک، منطق فازی، کردستان، شهر سنندج
  • حسین پیری صحراگرد، محمدعلی زارع چاهوکی*، مهدیه ابراهیمی صفحات 29-39
    این تحقیق با هدف ارزیابی قابلیت مدل شبکه عصبی مصنوعی در تهیه نقشه پیش بینی پراکنش رویشگاه گونه های گیاهی و شناخت نقاط قوت و ضعف این روش انجام شد. بدین منظور بعد از تعیین واحدهای همگن با استفاده از مدل رقومی ارتفاع و نقشه زمین شناسی با مقیاس 1:25000، نمونه برداری از پوشش گیاهی و عوامل محیطی انجام گرفت و نقشه مربوط به متغیرهای محیطی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و زمین آمار تهیه شد. متغیرهای ورودی به شبکه بر اساس نتایج رگرسیون لوجستیک انتخاب شد. برای تهیه مدل شبکه عصبی مصنوعی بعد از نرمال سازی داده ها و تقسیم تصادفی داده ها به سه مجموعه آموزش، آزمون و اعتبارسنجی، بهترین ساختار شبکه عصبی با استفاده از میانگین مربعات خطا تعیین شد. بعد از شبیه سازی احتمال حضور و عدم حضور گونه ها با شبکه بهینه، نقشه پیوسته احتمال حضور و عدم حضور گونه ها با استفاده از نرم افزار Arc GIS در هر رویشگاه تهیه شد و آستانه بهینه حضور تعیین شد. در مرحله بعد، میزان تطابق نقشه های به دست آمده با نقشه های واقعی از طریق محاسبه ضریب کاپا بررسی شد. نتایج نشان داد که نقشه پیش بینی رویشگاه Pteropyrum olivieri-Stipa barbata دارای تطابق عالی و نقشه پیش بینی رویشگاه های Amygdalus scoparia،Artemisia aucheri–Astragalus glaucacanthus، Scariola orientalis- Stipa barbata دارای تطابق خیلی خوب با نقشه های واقعیت زمینی هستند. این نتایج گویای آن است که استفاده از پیش پردازش رگرسیون لوجستیک باعث ساده تر شدن معماری شبکه و افزایش سرعت یادگیری شبکه شده و دقت نتایج حاصل از شبیه سازی را افزایش داده است. بنابراین در صورت انجام پیش پردازش مناسب روی داده ها و انتخاب متغیرهای ورودی مناسب، روش شبکه های عصبی مصنوعی می تواند رویکرد مناسبی برای برآورد حدود پراکنش رویشگاه گونه های گیاهی و در نتیجه انتخاب گونه های مناسب برای انجام فعالیت های اصلاحی در مراتع باشد.
    کلیدواژگان: نقشه پیش بینی، زمین آمار، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شبکه عصبی مصنوعی، مراتع قم
  • کوثر وحیدی نیا *، بهرام قلی نژاد، پرویز کرمی صفحات 40-47
    در این تحقیق رابطه بین الگوی پراکنش مکانی تیپ ها در مراتع آریز با عوامل محیطی بررسی شده است. بعد از تعیین تیپ های گیاهی Astragalus.gossypinus - Centaurea.aucheri - Centaurea.aucheri- Bromus.tectorum و Festuca.ovina- Bromus.tomentellus به روش نمود ظاهری، سطح مناسب پلات نمونه برداری با توجه به نوع و پراکنش تیپ های گیاهی به روش سطح حداقل و تعداد پلات نیز به روش ترسیمی تعیین شد. در هر تیپ گیاهی، نمونه برداری در طول 4 ترانسکت 300 متری انجام شد و در طول هر ترانسکت، 15پلات 1 متر مربعی به فاصله 20 متر از هم قرار داده شد. در هر پلات نوع و تعداد گونه های گیاهی موجود و درصد آنها تعیین شد. در هر تیپ گیاهی12پروفیل خاک در منطقه از عمق40-0سانتی متری برداشت شد. از خصوصیات فیزیوگرافی شیب، جهت و ارتفاع تعیین شد، اما به دلیل اثرگذاری بیشتر ارتفاع بر روی الگوی پراکنش گیاهان این پارامتر وارد آنالیز نهایی داده ها شد و از خصوصیات خاک درصد بافت، ماده آلی، فسفر، اسیدیته، هدایت الکتریکی، پتاسیم و ازت اندازه گیری شد، همچنین از بین عوامل مدیریتی وضعیت مرتع به روش چهارفاکتوره و گرایش به روش ترازو محاسبه گردید. بعد از جمع آوری داده ها، به منظور تعیین عوامل تاثیرگذار بر الگوی پراکنش پوشش گیاهی از روش آنالیز تطبیقی متعارف (CCA)با استفاده از نرم افزار PC-ORD استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عوامل مورد بررسی و الگوی پراکنش مکانی گیاهان رابطه وجود دارد و مهمترین خصوصیات محیطی موثر بر الگوی پراکنش تیپ های گیاهی منطقه ارتفاع، بافت، فسفر، پتاسیم، ازت و ماده آلی می باشند.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، آنالیز تطبیقی متعارف، الگوی پراکنش تیپ ها، مراتع آریز
  • علی گهرنژاد *، پژمان طهماسبی، اسماعیل اسدی، جواد معتمدی صفحات 48-61
    در این پژوهش پس از انتخاب مکان های نمونه برداری، ابتدا غنای گونه ای و شاخص تنوع عملکرد هر یک از ویژگی های گیاهی (قابلیت یا عدم قابلیت تثبیت ازت، شاخص سطح برگ (LAI)، ارتفاع گیاه، وزن 1000 دانه، طول برگ، طول دوره گلدهی و شاخص های کیفیت علوفه) در 54 واحدهای نمونه برداری محاسبه شد و بر این اساس سه فرض؛ وجود رابطه نزدیک بین غنای گونه ای با زیتوده گیاهی، وجود رابطه نزدیک بین تنوع عملکرد میانگین وزنی جامعه با زیتوده گیاهی و توجیه درصد قابل توجهی از تغییرات زیتوده گیاهی توسط پارامترهای محیطی و ویژگی های گیاهی، مورد آزمون قرار گرفت و درنهایت اقدام به ساخت مدل های فرضی برآورد زیتوده گیاهی گردید. نتایج نشان داد که غنای گونه ای با مقدار ضریب تبیین برابر 03/0، شاخصی مناسب جهت پیش بینی زیتوده گیاهی به حساب نمی آید. از طرفی دیگر، ارزش ضریب تبیین شاخص تنوع عملکرد میانگین وزنی جامعه با زیتوده گیاهی واحدهای نمونه برداری، در حدود 53/0 شامل ویژگی های شاخص سطح برگ، ارتفاع گیاه و طول برگ برآورد گردید که به سبب توجیه درصد قابل توجهی از تغییرات زیتوده گیاهی، می تواند شاخص نسبتا مناسب در برآورد زیتوده گیاهی به حساب آید و از بین عوامل ادافیکی، پارامترهای نیتروژن و پتاسیم حدود 32 درصد از تغییرات و از عوامل اقلیمی پارامترهای بارش و درجه حرارت حدود 35 درصد از تغییرات تنوع عملکرد زیتوده گیاهی را توجیه می کنند. نتایج حاصل از صحت سنجی مدل تلفیقی فاکتورهای غیرزنده، ویژگی ها گیاهی و تنوع عملکردی میانگین وزنی جامعه، شامل متغیرهای بارش، طول برگ، درجه حرارت و کیفیت علوفه با مقادیر 63/0= R2 و 53/7=RMSE و با توجیه بیش از 76 درصد تغییرات زیتوده گیاهی، در سطح معنی داری یک درصد (Sig<0.01) می تواند به عنوان مدلی مناسب در پیش بینی زیتوده گیاهی به شمار آید.
    کلیدواژگان: تنوع عملکرد، زیتوده گیاهی، فاکتورهای محیطی، شاخص CWM، زاگرس مرکزی
  • سید نعیم امامی*، ابراهیم کریمی سنگچینی، محسن شریعت جعفری، فرزاد رضازاده، حیدرعلی رئیسی صفحات 62-73
    حوضه آبخیز دوآب صمصامی یکی از زیرحوضه های کارون بوده و در استان چهارمحال و بختیاری واقع است. نقشه پراکنش زمین لغزش های منطقه با تفسیر استریوسکپی عکس های هوایی و بازدیدهای میدانی تهیه گردید و 37 مورد لغزش رخداده مشاهده شد. نه عامل کلیدی و موثر بر آنها شامل: ارتفاع، شیب، جهت، سنگ شناسی، فاصله از گسل، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، کاربری اراضی و میزان بارش انتخاب گردید. بر اساس داده های صحرائی بدست آمده، توانایی خطر زمین لغزش توسط سه مدل آماری: دومتغیره تراکم سطحی وزنی AHP (مدل نیمه کمی)، رگرسیون چندمتغیره گام به گام و رگرسیون چندمتغیره لجستیک (مدل های کمی) مورد مقایسه قرار گرفت. تفاوت بین کلاس های خطر مدل ها نیز با آزمون کای اسکوئر، میزان توافق نقشه های خطر با شاخص کاپا و ارزیابی صحت مدل ها با شاخص جمع کیفیت (QS) و ROC سنجیده شد. نقشه خسارت با ترکیب نقشه های شدت خطر، فراوانی عناصر و درجه آسیب پذیری عناصر براساس معادله ریسک تهیه شد. نتایج نشان داد که در همه مدل ها تفاوت آماره فراوانی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بوده و تفکیک بالایی بین کلاس های خطر وجود دارد. همچنین شاخص کاپا بین 1- تا 2/0 متغیر بوده که نماینده تطابق ناچیز بین آنها است. مدل آماری دومتغیره وزنی AHP با QS و ROC برابر با 87/0 و 914/0 به عنوان مدل برتر انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: خطر زمین لغزش، آبخیز دوآب صمصامی، خسارت، عناصر در معرض خطر، آسیب پذیری
  • وحید کریمیان *، مژده صفایی، نگین نودهی، جهانبخش تیموری صفحات 74-82
    شناخت عملکرد یک اکوسیستم طبیعی و آگاهی از پتانسیل آن، نیاز به آگاهی از مشخصه ها و معرف های خاکی و گیاهی دارد. ارزیابی ویژگی های مهم خاک و پوشش گیاهی می تواند ما را از توانایی های موجود مرتع آگاه نموده و تعیین وضعیت آن را میسر سازد. هدف از این مطالعه مقایسه و تعیین عملکرد شاخص های سطح خاک در لکه های اکولوژیک موجود در دو دامنه شرقی و غربی مراتع لیشتر در استان کهگیلویه و بویراحمد است. بدین منظور در امتداد هر یک از دامنه های غربی و شرقی با استفاده از 3 ترانسکت 50 متری در جهت شیب غالب دامنه، لکه ها و مناطق بین لکه ای در 5 تکرار بررسی شد. در دامنه غربی لکه ها شامل(Cousinia sp. ،Centaurea intricata و Astragalus sieberi) و مناطق بین لکه ای (خاک لخت و سنگریزه)، و دامنه شرقی لکه ها شامل(Astragalus fasciculifolius و Stachys byzantine byzantina) و میان لکه(خاک لخت) را در بر می گرفت. با استفاده از مدل LFA سه ویژگی، پایداری خاک، نفوذپذیری خاک و چرخه مواد غذایی با استفاده از 11 شاخص سطح خاک تعیین شد. برای بررسی تفاوت دو دامنه غربی و شرقی از آزمون t استفاده شد. نتایج نشان داد هر سه شاخص پایداری، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی در دامنه های غربی و شرقی اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد(0.05>p) باهم دارند. با مقایسه دو دامنه مشخص شد که نظام یافتگی دامنه غربی نسبت به دامنه شرقی بالاتر بود. همچنین نتایج نشان داد شاخص های سطح خاک در لکه های اکولوژیک موجود در دامنه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد(0.05>p)، باهم دارند. سه شاخص مورد بررسی در دامنه غربی در لکه اکولوژیک .Cousinia sp و در دامنه شرقی در لکه اکولوژیک A. fasciculifolius نسبت به سایر لکه های مورد بررسی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: شاخص سطح خاک، لکه های اکولوژیک، پایداری، نفوذپذیری، چرخه مواد غذایی، مراتع لیشتر
  • فرهاد آقاجانلو، نعمت الله کوهستانی، احمد موسوی، حسن یگانه * صفحات 83-92
    بدون شناخت خصوصیات تولیدی گیاهان و مقدار مصرف علوفه یک مرتع در طول دوره چرا، برنامه ریزی و مدیریت صحیح مرتع و دام مقدور نمی‏باشد. لذا در این تحقیق میزان تغییرات تولید و مصرف چند گونه گندمی مهم در مراتع نیمه استپی بادامستان زنجان مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در 4 سال انجام گرفت و هر ساله تعداد 30 پایه متوسط در داخل قرق و 30 پایه یکسان در خارج قرق از گونه های Agropyrun trichophorum، Festuca ovina و Bromus tomentellus به منظور بررسی تغییرات تولید و مصرف انتخاب شد. در هر ماه از فصل چرا، تولید و مصرف علوفه تعداد 5 پایه از هر یک از گونه های مورد بررسی برداشت و به تفکیک در پاکت های جداگانه به آزمایشگاه منتقل و پس از خشک شدن در هوای آزاد، اختلاف وزن علوفه خشک در داخل و خارج قرق، مبنای محاسبات علوفه تولید شده و مصرف شده در سایت قرار گرفت. داده های حاصل از سال 1386 تا سال 1389 مورد تجزیه واریانس مرکب در قالب طرح کاملا تصادفی قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس گونه های مورد مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 1% در بین سال ها و ماه های آماربرداری هم از نظر میزان علوفه تولیدی و هم از نظر میزان مصرف گونه ها وجود دارد. همچنین درصد مصرف گونه ها نسبت به هم و زمان اوج مصرف گونه ها دربین ماه های مورد بهره برداری نیز متفاوت بود.
    کلیدواژگان: گندمیان، تولید مرتع، فصل چرا، قرق و بهره برداری
  • مسیب حشمتی*، محمد قیطوری، یحی پرویزی، سارا حشمتی صفحات 93-104
    سازند کشکان در منطقه زاگرس عمدتا شامل رس، سیلت و ماسه سنگ با توپوگرافی تپه ماهوری و کاربری جنگل و دیمزار می باشد. این تحقیق در سرشاخه حوضه آبخیز مرک در استان کرمانشاه انجام گرفت. اهداف این تحقیق بررسی فرسایش غالب سازند مارنی کشکان و نهشته های حاصل از آن (پادگانه های آبرفتی) و نیز شناسایی کانی های غالب سازند و خاک حاصل از آن می باشد. نمونه های خاک سطحی و سازند از نقاط با فرسایش خندقی و لغزش در صحرا برداشت و مورد آزمایش قرار گرفت. شدت فرسایش با مدل MPSIAC برآورد گردید و کانی های خاک و سازند به روش تفریق پرتو ایکس شناسایی شدند. نتایج این بررسی نشان داد که لغزش و فرسایش خندقی به ترتیب در اراضی تپه ماهوری و نهشته های کم شیب وجود دارد که با ایجاد ترک های سطحی شروع می شوند. در پهنه های لغزشی، اسمکتیت کانی غالب سنگ و خاک این سازند بوده و کوارتز، کلسیت، دولومیت و کائولینیت کانی های همراه بودند. در فرسایش خندقی میکا-اسمکتیت کانی غالب، ورمیکولیت کانی بعدی و سایر کانی ها همراه شبیه منطقه لغزش می باشد. شدت فرسایش سالانه منطقه لغزش و فرسایش خندقی با استفاده از مدل MPSIAC به ترتیب 66/16 و 50/12 تن در هکتار در سال برآورد گردید. فاصله زیاد بین لای های اسمکتیت موجب فرسایش پذیری خاک و پدیده واگرایی و در نتیجه تشکیل فرسایش تونلی و بریدگی عمدی می شود.
    کلیدواژگان: پادگانه های آبرفتی، شدت فرسایش، کانی شناسی، حوضه مرک، منطقه جنگلی
  • جواد وروانی*، نادرقلی ابراهیمی، مسعودیوسفی، علیرضاشادمانی، شمساله نیکچه فراهانی صفحات 104-113
    کاربرد روش های نروفازی ورگرسیون درختی در هیدرولوژی رسوب رودخانه ها و حوزه های آبخیز توسعه چندانی ندارد و بیشتر از آن منحنی های سنجه رسوب به عنوان متداول ترین روش برآورد رسوب شناخته شده اند. در این تحقیق به منظور مقایسه و اصلاح روش های برآورد بار رسوبی رودخانه ها، مقادیر برآوردی چند نوع منحنی سنجه رسوب تک متغیره و یک نوع منحنی سنجه رسوب چند متغیره با روش های نروفازی و رگرسیون درختی در 5 ایستگاه هیدرومتری منتخب از مناطق اقلیمی مختلف کشور با شاخص های مختلف دقت و صحت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد متوسط شاخص صحت روش های نروفازی و رگرسیون درختی در ایستگاه های منتخب به ترتیب در حدود 151 و 536 درصد بوده که در مقایسه با منحنی های سنجه رسوب کارایی پایینی را نشان می دهد. نتایج حاصل از کاربرد منحنی های سنجه رسوب چند متغیره در ایستگاه های مختلف نشان می دهد که مقدار شاخص صحت این روش در مناسب ترین حالت مربوط به ایستگاه گلینک با مقدار شاخص 1.12 بوده است. از طرفی مقدار متوسط شاخص صحت این روش در حدود 1.5 بوده که مقدار قابل قبولی نسبت به روش های مختلف دیگر به حساب می آید.
    کلیدواژگان: نروفازی، رگرسیون درختی، منحنی سنجه رسوب، بار معلق
|
  • M. Tajbakhsh *, M. Fathi Moghadam, N. Ebrahimi Pages 1-14
    The saturated hydraulic conductivity is one of the most important and widely used geotechnical parameters. This parameter depends on properties of the fluid, pore size distribution, and characteristics of the solid surfaces. Because the latter two are not necessarily constant, the hydraulic conductivity may vary significantly. So far several empirical relationships for estimation of the hydraulic permeability with respect to the type of materials have been presented. In this research seven applicable method including Terzaghi, Kozeny-Carman, Chapuis and Aubertin, modified Navfac, Shahabi et al., Mbonimpa et al. and Chapuis were evaluated. Four samples of sandy soils (R1 to R4) with a rather wide range of particle sizes were prepared and were compacted within the Plexiglas box. After providing the head of 0.5,1 and 1.5 meters; flow discharge and static pressure were measured which result phreatic and iso-potential lines extraction. By applying the results of the model, the accuracy of some common methods used in the estimation of saturated hydraulic conductivity of sandy soils was evaluated. For the samples (R1 to R4), the coefficient of permeability was 0.0051, 0.048, 0.076, and 0.19 cm/s respectively. Due to the limited range of input parameters, the method of Shahabi et al. can be used only for the R4 sample; so this method was discarded from statistical analysis. Comparing the results of laboratory test with common methods shows the methods of Kozeny-Carman and Chapuis and Aubertin were more accurate according to the highest R2 and lowest RE and RMSE. These methods were based on effective parameters and the results of accurate laboratory studies. The method of Mbonimpa et al. (2002) indicates the maximum deviation from observed values which may be due to the sensitivity of this model to void ratio (e). Also the results shows by increasing of void ratio the error of Mbonimpa et al. method increases.
    Keywords: grasses, Rangeland production, Grazing reason, Enclosure, Utilization
  • K. Hosainikar *, Sh Rafiee, A. Shirzadi, K. Nabiollahy Pages 15-28
    The occurrence of landslides in Sanandaj cause significant financial losses and lot of stress on people living in the sliding regions.The purpose of this research is to separate and identify the sensitivity of landslide area and performance compared with two logistic regression model and fuzzy membership function with Gaussian and triangular.According to the review of internal and external studies and Field survey of Sanandaj, eight factors on the occurrence of landslides of the study area were considered effective. SPSS 19 software for data processing by logistic regression model and MATLAB software for using in fuzzy logic model and Arc GIS 9.2 software for landslide susceptibility map of the study area were used. Based on the coefficients obtained from the logistic regression model, equation Probabilistic and landslide susceptibility zonation map of the city of Sanandaj in Arc GIS 9.2 software and the sensitivity of the 4 classes low, medium, high sensitivity, and were very susceptible to preparation. Logistic regression model was evaluated using ROC curves and the area under the curve of 0.958 showed a high accuracy of the statistical models. Lithology and elevation of sea because of the statistical confidence level of 95% correlation with the landslide were introduced as the most influential factors in the logistic regression model. In the fuzzy logic model, normalized tables classes for each factor provide and using the final formula as two Triangular and Gaussian function were entered into the software. Results show that in the fuzzy model, the most landslides has occurred in areas with activities and road building, north aspect, slope between 30-40 percent, elevation of sea 1700 to 1500 m, 400 meters away from the fault, a distance of 100 -0 m from the road, constructive KSh2 (yellow with black shale’s and limestone Mykraity (shale Sanandaj), the soil was too shallow to shallow, rocky and gravel on schist with some sandy loam. Final results of comparing the validity of landslide susceptibility maps showed that in the case study the fuzzy logic with tow membership functions; triangular by 13.21 percentage of accuracy and Gaussian by 13.14 percentage of accuracy is more precise of the mapping than the logistic regression model by 1.9 percentage of accuracy.
    Keywords: Landslide susceptibility, logistic regression, Fuzzy logic, Kurdistan, Sanandaj
  • H. Piri Sahragard, M.A. Zare Chahooki *, M. Ebrahimi Pages 29-39
    This study was carried out in order to evaluate the ability of artificial neural network in the preparation of predictive distribution map of plant species habitat and recognizing the strengths and weaknesses of this method. For this purpose, vegetation and soil sampling was conducted after determination of the homogenous unit using digital elevation model and geological map with a scale of 1: 25,000. Then environmental variable maps were obtained using GIS and Geostatistic. Input variables were selected based on the results of logistic regression. In order to develop of the artificial neural network model the best structure of the neural network was determined using Mean Square Error (MSE) after data normalizing and randomly data portioning into train, test and validation sets. Then simulation of presence / absences probability species was done with optimal network and continuous probability maps of presence or absence species in each habitats were prepared using Arc GIS software and presence optimal threshold was determined. Then compliance of the predictive and actual maps was assessed through the calculation of the kappa coefficient. The results showed which prediction maps of Pteropyrum olivieri-Stipa barbata habitat has excellent correspondence with actual vegetation map (kappa= 90%) and Amygdalus scoparia, Artemisia aucheri-Astragalus glaucacanthus, Scariola orientalis- Stipa barbata habitats have very good correspondence with the ground truth maps. These results indicate that the use of logistic regression preprocessing simplify the network architecture and has increased learning speed and accuracy of the simulation results. Therefore in case of performing appropriate preprocessing of the data and selection of the appropriate input variables, neural networks can be an appropriate approach to estimation of the distribution of plant species habitats and selection of suitable species for rehabilitation activities in the rangelands.
    Keywords: Predictive map, Geostatistic, geographic information systems, Artificial Neural Networks, Rangelands of Qom province
  • K. Vahidinia *, B. Gholinejad, P. Karami Pages 40-47
    In this study, the relationship between the spatial distribution patterns with environmental factors have been studied types of rangeland Ariz. After the vegetation types Astragalus.gossypinus - Centaurea.aucheri, Centaurea.aucheri- Bromus.tectorum and Festuca.ovina- Bromus.tomentellus as appearance, appropriate level of plot according to the type and distribution of vegetation types as The minimum level and the number of plots was determined by drawing. In each vegetation type, sampling was performed during 4 transects 300 m along each transect, 15 plots of 1 square meter to 20 meter intervals were established. In each plot type and number of plant species and their percentage was determined. In each vegetation type in the 12 soil profiles were taken from a depth of 40-0 cm. Physiographic features tilt, direction and height were measured, but to a height greater impact on distribution patterns of plants this parameter data was entered into the final analysis Percentage of soil texture, organic matter, phosphorus, pH, electrical conductivity, potassium and nitrogen were measured, as well as the management of rangeland condition and trends in balance method were calculated by four factors. After collecting the data, to determine the factors influencing vegetation distribution patterns of canonical correspondence analysis (CCA) using PC-ORD software was used. The results showed that among the factors studied and Spatial Pattern plants there and the most influence on the spatial distribution of vegetation types height, texture, phosphorus, potassium, nitrogen and organic matter are.
    Keywords: environmental factors, CCA, distribution pattern types, rangeland, Ariz
  • A. Goharnejad *, P. Tahmasebi, E. Asadi, J. Motamedi Pages 48-61
    Functional diversity is an emerging concept which summarizes key properties of ecosystems of special interest in global climate change studies and in the evaluation of the effects of land management in the preservation of ecosystem services. Functional diversity may be linked directly to the ecosystem services; The Plant biomass encompasses many ecosystem services such as food supply, conservation, tourism pollination. In this study, we tested several hypothesis (1) existence of a close relationship between species richness and plant biomass (2) existence of a close relationship between CWM Functional Diversity index and plant biomass (3) Explain the high percentage of plant biomass variations. The results showed that the species richness in order to predict the plant biomass with a correlation coefficient equal to 3 not count as a proper indicator. But, the correlation coefficient CWM Functional Diversity with plant biomass was about 0.53, which is relatively good indicator to estimate the plant biomass because explained a significant percentage of the biomass variations.. Finally, can be seen that the incorporation of Abiotic factors, plant traits and functional diversity (CWM) that contains the parameters of rainfall, leaf length, temperature, CWM- Height, CWM- Long Leaf and CWM-ME are more up 76 percent of plant biomass variations and considered as the most appropriate model predicts plant biomass.
    Keywords: Functional Diversity, plant biomass, environmental factors, CWM Index, central Zagros
  • S. N. Emami*, E. Karimi Sangchini, M. Shariat Jafari, F. Rezazadeh, H.A. Raeisi Pages 62-73
    The Doab Samsami watershed is located in Chaharmahal Va Bakhtiari province and is one of the main tributaries of the Karoon River basin. Landslide distribution map of the study area was prepared using air photos interoperation and field studies. 37 cases of happened landslides were observed. Nine parameters including elevation, slope, aspect, lithology, distances from fault, stream and road, land use, and annual precipitation were chosen as landslide effective factors. Potential landslide hazard maps were also provided using weighted density area bivariate statistical model (semi-quantitative model), multivariate stepwise regression model and logistic multivariate regression model and were compared by field data. Chi-square test was used to analyze difference between hazard classes of models. Kappa index was used to compare the conformity rate of the hazard maps. Qs and ROC Indexes was also used for evaluation of models accuracy. Hazard map, elements at risk map and vulnerability map were used in the preparation of risk map. Results show that measured Chi-square statistics is statistically significant at 95% of confidence interval, and there is an appropriate differentiation among landslide hazard classes. Kappa index between hazard maps of models vary between -1 to 0.2, indicating that there is a slight conformity between them. Weighted bivariate statistical model has been identified as the superior model for Doab Samsami watershed with Qs and ROC equal to 0.87 and 0.914.
    Keywords: Landslide hazard, Doab Samsami Watershed, risk, Elements at risk, Vulnerability
  • V. Karimian *, M. Safaei, N. Nodehi, J. Teymori Pages 74-82
    Recognizing the function of a natural ecosystem and awareness aware of its potential require to knowledge of the characteristics and the soil and plant represents.Evaluation of important characteristic of soil and vegetation identify potential ability of rangeland and it is possible to determine the rangeland condition. The purpose of this study is Comparison and determine the function of soil surface indicators the ecological patches in both the eastern and western slopes, in Lishter rangelands of Kohgiluye and Buyerahmad province. In order to, in eastern and western slopes, 3 transects of 50 meter in the along slope, patches and inter patches in the area (5 repetitions) were established. Patches in western slopes including (Cousinia sp., Centaurea intricanta Boiss and Astragalus sieberi), inter patches including (bare soil, gravel) and also patches in eastern slopes including (Stachys byzantina C. Koch and Astragalus fasciculifolius Boiss) and inter patches (bare and litter). Landscape Function Analysis model were used to measure stability, infiltration and nutrient cycles using the 11 soil parameters. To compare, the western and eastern slopes the t-test was used. The results showed significance difference among stability, infiltration and nutrient cycling in both eastern and western slopes (p
    Keywords: Soil surface indices, Ecological patches, Stability, Infiltration, nutrient cycles, Lishter rangelands
  • F. Aghajanlo, N. Kohestsni, A. Mosavi, H. Yeganeh * Pages 83-92
    Without knowing the characteristics and amount of forage plants in a rangeland during the grazing period, planning and management, and livestock grazing is not possible. So changes the production and consumption of important grasses was measured in the semi-steppe rangelands of Badamstan area. Every year the same number in the enclosure stand 30 and stand 30 outside the enclosure of the same species Agropyrun trichophorum -Festuca ovina-Bromus tomentellus Was chosen to investigate changes in production and consumption. In each month of the season forage production and consumption, 5 Base of each species harvested and transported to the laboratory separation in separate envelopes after air drying, dry weight difference inside and outside the enclosure, the calculation of forage produced and consumed at the site was. Data from 1386 to 1389 (for four years), the combined analysis of variance was used in a completely randomized design. Analysis of Variance results showed that the studied species the significant differences between years and months inventory is considered in terms of forage production and consumption of the species there. The Consumption compared to the same species and time to peak strain It was also different between the months of operation.
    Keywords: grasses, Rangeland production, Grazing reason, Enclosure, Utilization
  • M. Heshmati *, M. Gheitury, Y. Parvizi, S. Heshmati Pages 93-104
    Kashkan Formation comprises marl and clay minerals and characterized by hilly lands with forest and rain-fed area as well as high soil degradation potential. This research was conducted at the Merek watershed located in the Zagros Mountains, Kermanshah, Iran. The objectives of this study were to determine the dominant erosion and soil and rock mineralogy at the Kashkan Formation and Older terraces. Soil and rock sampling and analysis carried out within study area where subjected to gully erosion and landslide occurrence. Land-use at these areas includes forest and rain-fed agriculture. Soil and rock minerals explored through XRD technique and erosion intensity was estimated using MPSIAC model. The results showed that landslide and gully were dominant erosion in the forest and agriculture area, respectively. Both gully and landslide are triggered via crust as the primary step in degradation process. Mineralogical results also explored that smectite is dominant mineral in the landslide area, whereas quartz, calcite and dolomite are the other respective common minerals. Mineralogical properties in the gully areas at the older terraces (originated from Kashkan Formation), dominated by mica/smectite and vermiculite and other minerals approximately were as same as landslide area. The respective soil erosion intensity in the forest and rain-fed were 16.66 and 12.50 t ha-1yr-1. However, high interlayer space of smectite contributes to soil erodibility and consequently dissolve phenomenon for piping process.
    Keywords: Erosion Intensity, Forest Zone, Merek Watershed, Soil Mineralogy, Older Terraces
  • J. Varvani *, N. Ebrahimi, M. Yosefi, M.R. Shadmani, Sh. Nikche Farahani Pages 104-113
    Application of Neuro-fuzzy and tree regression models is not too old in hydrology of river sediments and also in watersheds and in this regard, sediment rating curves have been identified as the most common method for estimating sediment. In this study for comparison and correction of estimation methods of river sediment load, estimated rates of several uni-variate types of sediment rating curves and a multivariate type of sediment rating curves were investigated with Neuro-fuzzy and tree regression models in five selective hydro-metric station of different climatic zones of Iran and with various indexes of the accuracy and the precision. The results show that the mean of the accuracy index of Neuro-fuzzy and tree regression models in selective stations are 151 and 536 percent respectively which shows low efficiency compared with sediment rating curves. The results of the application of multivariate sediment rating curve in various station shows that the rate of the accuracy index of multivariate sediment rating curve in the best case is belong to Glinak station with the rate of 1.12. Also the average value of the accuracy index of multivariate sediment rating curve is 1.15 which is an acceptable amount to the other considered various methods.
    Keywords: Tree regression, neuro-fuzzy, sediment rating curve, Suspended load