فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 70، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم یوسفی، مهران سلیمانی *، سمیرا غضنفریان پور صفحات 1-12
    هدف برخی از تحقیقات گزارش داده اند که دوزبانگی ممکن است فرایندهای شناختی را تحت تاثیر قرار دهد. فراگیری زبان دوم از طریق موسسات آموزش زبان و با استفاده از کلاس های آموزشی تشکیل شده در این موسسات صورت می گیرد. این کلاس ها در عصر حاضر به سرعت در حال گسترش است. با توجه به ماهیت متمایز فراگیری زبان های خارجی از طریق موسسات آموزشی نسبت به روش های دیگر دوزبانه شدن، اثرات فراگیری زبان خارجی از طریق آموزشگاه های زبان سزاوار خط جداگانه ای در تحقیقات دوزبانگی است. لذا هدف پژوهش حاضر مقایسه سوئیچینگ و خلاقیت در کودکان زبان آموز سطوح پیشرفته زبان انگلیسی و کودکان غیر زبان آموز است.
    روش بررسی روش پژوهش از نوع علی مقایسه ای است. پژوهش حاضر به روش مقطعی انجام شده است. جامعه مطالعه شده در این پژوهش شامل تمام کودکان (13 تا 15 ساله) تک زبانه و دوزبانه شهر اصفهان در سال 1394 است. به منظور انجام پژوهش، 64 کودک در محدوده سنی 13 تا 15 سال در سطوح پیشرفته زبان انگلیسی (سطح RECE و REACH در کانون زبان ایرانیان و سطوح معادل آن در آموزشگاه های دیگر) به عنوان گروه مورد (دوزبانه) به همراه 51 کودک غیر زبان آموز (تک زبانه) در همان رده سنی (13 تا 15 ساله) به عنوان گروه شاهد از منطقه 3 شهر اصفهان انتخاب شدند. کودکان هر دو گروه از آموزشگاه های مشابه انتخاب شدند. انتخاب نمونه به وسیله روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. به منظور بررسی و اندازه گیری میزان خلاقیت کودکان تک زبانه و دوزبانه از پرسش نامه خلاقیت تورنس استفاده شد و همچنین از نسخه فارسی کامپیوتری شده آزمون استروپ کلاسیک D-KEFS CW (آزمون رنگ واژه) برای سنجش و اندازه گیری توانایی سوئیچینگ دو گروه کودکان تک زبانه و دوزبانه استفاده شد. داده های به دست آمده از پرسش نامه خلاقیت تورنس و آزمون استروپ کلاسیک D-KEFS CW، از طریق روش های آماری توصیفی و نیز با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) تجزیه وتحلیل شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نسخه 22 نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها نتایج نشان داد بین کودکان دوزبانه و کودکان تک زبانه ازلحاظ متغیر سوئیچینگ تفاوت معناداری وجود دارد (p<0/05). به این صورت که کودکان دوزبانه در تکالیف سوئیچینگ بهتر از کودکان تک زبانه عمل کردند. همچنین بین نمره های کودکان تک زبانه و کودکان دوزبانه در سه مولفه خلاقیت که شامل سیالی، انعطاف پذیری و بسط است تفاوت معنادار مشاهده شد (P<0/001). به عبارت دیگر کودکان دوزبانه در تکالیف مرتبط با سیالی، انعطاف پذیری و بسط بهتر از کودکان تک زبانه عمل کردند. از لحاظ مولفه ابتکار در دو گروه تفاوتی مشاهده نشد (0/01نتیجه گیری بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت فراگیری زبان انگلیسی در حد پیشرفته و از طریق آموزشگاه های زبان می تواند به طور معناداری توانایی سوئیچینگ کودکان و نمره های آن ها را در سه مولفه خلاقیت (که شامل سیالی، انعطاف پذیری و بسط می شود) افزایش دهد. از این رو باید به نقش فراگیری زبان دوم بر خلاقیت و توانایی سوئیچینگ کودکان توجه شود. به طورکلی، عملکرد بهتر کودکان زبان آموز را می توان به تعویض مداوم زبان در افراد دوزبانه، مکانیسم های خاص شناختی استفاده از دو سیستم زبانی، آشنایی کودکان با فرهنگ و آداب ورسوم جدید به واسطه یادگیری زبان جدید، کسب تجربه های جدید که فراگیری زبان تازه به همراه دارد، تمرینات فشرده ارائه شده در کلاس های آموزش زبان و همچنین جو خاص حاکم بر کلاس های آموزش زبان نسبت داد.
    کلیدواژگان: سوئیچینگ، اثر استروپ، خلاقیت، تک زبانه، دوزبانگی
  • رحمان گودینی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی *، سیامک طهماسبی، اکبر بیگلریان صفحات 13-24
    هدف در پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی، اختلال های رفتاری به عنوان اختلال هایی (اختلال رفتار مقابله ای و اختلال سلوک و اختلال رفتار مزاحم) معرفی شده اند که وجه مشخصه تمامی آن ها وجود مشکلاتی در مهار هیجانی و رفتاری فرد است. مشکلات هیجانی و رفتاری در اختلال ها و افراد با طبقات تشخیصی متفاوت تغییر می کند. گستره اختلال های رفتاری از پرخاشگری یا برانگیختگی ناگهانی تا اعمال افسرده وار متغیر است و رفتارهای گوناگون، افراطی، مزمن و انحرافی را دربر می گیرد. اختلال های رفتاری ازجمله اختلال هایی است که به شدت به دریافت مداخله آموزشی و درمانی نیاز دارد. همچنین مشکلات فردی و اجتماعی متعددی را به وجود می آورد که خانواده و مدرسه و اجتماع را با مسائل و دشواری های گوناگونی مواجه می کند و کودکان را در برابر آشفتگی های روانی و اجتماعی دوران نوجوانی و حتی بزرگ سالی آسیب پذیر می نماید. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش مدیریت هیجان به مادران دارای فرزندان پسر با مشکلات رفتاری انجام شد و میزان تاثیر این برنامه آموزشی از دیدگاه والدین ارزیابی شد.
    روش بررسی مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است که در آن از طرح پیش آزمون پس آزمون با یک گروه کنترل استفاده شده است. از بین مدارس پسرانه مقطع ابتدایی در شهر کرمانشاه یک مدرسه به شیوه در دسترس انتخاب شد. تمامی دانش آموزان شاغل به تحصیل (96 نفر) با استفاده از پرسش نامه رفتاری راتر کودکان (فرم والد) ارزیابی شدند و 30 نفر از آن ها که نمره بالا (13 و بالاتر) کسب کرده بودند به عنوان دانش آموزان دارای مشکلات رفتاری تشخیص داده شدند. سپس در جلسه ای توجیهی هدف پژوهش برای مادران توضیح داده شد و مادران به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. مادران گروه آزمایش به مدت دو ماه در نه جلسه آموزش برنامه مدیریت هیجان (هفته ای یک جلسه و هر جلسه 60 دقیقه ) شرکت کردند. گروه کنترل در این زمینه آموزشی دریافت نکردند. پس از پایان جلسه نهم والدین مجددا وضعیت فرزندان خود را با استفاده از پرسش نامه رفتاری راتر کودکان ارزیابی کردند. داده های به دست آمده از پرسش نامه رفتاری راتر قبل و بعد از مداخله با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نسخه 20 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها یافته های این پژوهش حاکی از آن بود که پس از شرکت مادران در جلسات آموزش مدیریت هیجان ، کاهش معناداری در نمره مولفه های مشکلات رفتاری ازجمله پرخاشگری و بیش فعالی (0/01>P)، اضطراب و افسردگی (0/002>P)، ناسازگاری اجتماعی (0/05>P)، رفتارهای ضداجتماعی (0/001>P) و نمره کلی اختلال های رفتاری (0/001>P) در فرزندان مادران گروه آزمایش مشاهده می شود (0/01>P)، ولی این تغییر در مولفه کمبود توجه با افزایش همراه بوده است که از لحاظ آماری معنادار نیست (0/01>P). با توجه به شاخص ضریب اتا می توان بیان کرد که 66درصد از کاهش در نمره کلی مشکلات رفتاری فرزندان ناشی از شرکت کردن مادران آن ها در برنامه آموزشی مدیریت هیجان بوده است. با توجه به مقادیر ضریب اتا در زمینه مولفه های دیگر می توان مشاهده کرد که تغییر در واریانس مولفه های پرخاشگری و بیش فعالی، اضطراب و افسردگی، ناسازگاری اجتماعی، رفتارهای ضداجتماعی و کمبود توجه فرزندان پسر به ترتیب 24، 33، 15، 38 و 11درصد است که بر اساس شرکت مادران در جلسات آموزشی مدیریت هیجان قابل تبیین است.
    نتیجه گیری با توجه به کاهش مشکلات رفتاری فرزندان پس از شرکت مادران در جلسات مداخله ای می توان نتیجه گرفت طراحی و برنامه ریزی به منظور ارائه مداخله های آموزشی (به ویژه آموزش مدیریت هیجان) به مادران دارای فرزند پسر با مشکلات رفتاری می تواند ضمن توانمندسازی والدین در مواجهه واقعی با هیجان ها و مدیریت آن ها گام موثری در کاهش مشکلات رفتاری فرزندان پسر آن ها به شمار رود.
    کلیدواژگان: اختلال رفتاری، مداخله والدمحور، آموزش مدیریت هیجان
  • مهسا ستاری، سیدعلی حسینی *، مهدی رصافیانی، محمد جواد محمودی قرایی، اکبر بیگلریان، نجمه ترکش اصفهانی صفحات 25-32
    هدف اختلال نقص توجه و بیش فعالی از شایع ترین اختلالات روان پزشکی در بین کودکان مراجع کننده به مراکز درمانی محسوب می شود که به بروز مشکلاتی در زندگی اجتماعی و فردی منجر خواهد شد. این پژوهش با هدف بررسی مشکلات رفتاری شایع در کودکان مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی انجام شده است.
    روش بررسی این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 278 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی هفت تا یازده سال انجام شد که از اردیبهشت تا بهمن1391 به مرکز طبی کودکان و کلینیک اعصاب و روان آتیه مراجعه کرده بودند. به والدین کودکانی که براساس ملاک های چهارمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-IV-TR) و با تشخیص روان پزشک به اختلال نقص توجه و بیش فعالی مبتلا بودند، برای بررسی اختلالات رفتاری همراه پرسش نامه علائم مرضی کودکان (CSI-4) ارائه شد. برای توصیف و تحلیل داده های به دست آمده از نسخه نوزدهم نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها براساس نتایج به دست آمده بیشتر مراجعه کنندگان از گروه پسران بودند و نقص توجه غالب در دختران و نوع ترکیبی در پسران بیشترین فراوانی را داشت. در هیچ یک از اختلالات رابطه معناداری بین جنسیت و نوع اختلال مشاهده نشد. بیشتر آزمودنی ها از نظر تعداد اختلال همراه تک اختلال بودند. در مقایسه نسبت شیوع اختلالات همراه در سه گروه اختلال نقص توجه و بیش فعالی رفتار مقابله جویانه (0/0004) و اضطراب منتشر (0/02) بیشترین میزان را داشت.
    نتیجه گیری شیوع اختلالات همراه در سه گروه اختلال نقص توجه و بیش فعالی براساس سن و جنس متفاوت بود و بین همبودی این سه نوع اختلال و اختلالات همراه (اختلال رفتار مقابله جویانه و اضطراب منتشر) تفاوت معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: نقص توجه و بیش فعالی، مشکلات رفتاری، همبودی
  • سیده نفیسه عسکری نژاد، کیانوش عبدی، عنایت الله بخشی، مهدی امیری، اصغر مکارم * صفحات 33-42
    هدف طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2011 در حال حاضر 15درصد از جمعیت جهان، یعنی بیش از یک میلیارد نفر ناتوانی دارند. افراد دارای ناتوانی بزرگترین گروه افراد به حاشیه رانده شده در منطقه آسیا هستند. می توان با ایجاد بستری مناسب ازجمله مناسب سازی محیط شهری حضور افراد ناتوان را در اجتماع تسهیل بخشید. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی نگرش مدیران و کارکنان مناسب سازی شهری برای افراد دارای ناتوانی در شهرداری شهر تهران بوده است.
    روش بررسی در این مطالعه توصیفی تحلیلی که با روش مقطعی انجام شد از پرسش نامه روا و پایاشده «ارزیابی نوع نگرش مدیران و کارکنان شهرداری تهران در ارتباط با مناسب سازی شهر برای افراد ناتوان» استفاده شد. جامعه آماری تمامی مدیران و کارکنانی بودند که در سال 1393 در شهرداری شهر تهران و مناطق 22گانه در یکی از معاونت های معماری و شهرسازی، فنی و عمرانی، حمل ونقل و ترافیک و ستاد مناسب سازی مشغول به فعالیت بودند. پرسش نامه ها در اختیار 16 نفر از مدیران و کارشناسان شاغل در ستاد مناسب سازی شهرداری تهران گذاشته شد. 162 نفر نیز که در یکی از معاونت ها مشغول به فعالیت بودند از طریق سرشماری برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. در این مطالعه نگرش مدیران و کارکنان شاغل در شهرداری تهران نسبت به امر مناسب سازی محیط شهری برای افراد ناتوان در شهر تهران بررسی شد. برای تساوی واریانس ها از آزمون لون استفاده شد. برای مقایسه دو گروه از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها یافته های این پژوهش نشان داد نگرش 17 نفر (9/6 درصد) از مدیران و کارکنان در خصوص مناسب سازی شهری برای افراد ناتوان در سطح متوسط، 112 نفر (62/9 درصد) در سطح خوب و 49 نفر (27/5 درصد) در سطح خیلی خوب بود. میانگین نمره نگرش مدیران وکارکنان آشنا با معلولیت در زمینه مناسب سازی شهری بیشتر از میانگین نمره مدیران وکارکنان ناآشنا با معلولیت بود. میانگین نمره نگرش زنان بالاتر از مردان بود. همچنین میانگین نمره افراد با رده سنی 55 سال و بالاتر، کارکنان با مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر و کسانی که سابقه کار 12 تا 17 سال داشتند بالاتر از دیگران بود. در متغیر فردی جنسیت اختلاف معنادار بین دو جنس وجود نداشت (0/37=P). در متغیر فردی سمت بین دو گروه اختلافی وجود نداشت (0/37=P). در رابطه با متغیر فردی آشنایی با معلولیت اختلاف معنادار بین دو گروه وجود داشت (0/01=P). نوع نگرش مدیران و کارکنان آشنا با معلولیت در خصوص مناسب سازی شهری بهتر از عملکرد مدیران و کارکنانی بود که آشنایی چندانی با معلولیت نداشتند. در رابطه با متغیر میزان تحصیلات اختلاف معناداری وجود داشت (0/001=P). به منظور مقایسه دوتایی از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. در نوع نگرش دو گروه فوق دیپلم و کارشناسی ارشد و بالاتر (0/002=P) و بین دو گروه کارشناسی و کارشناسی ارشد و بالاتر اختلاف معنادار دیده شد (0/004=P). مدیران و کارکنان دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر در مقایسه با مدیران و کارکنان دارای مدرک فوق دیپلم و کارشناسی نسبت به مقوله مناسب سازی شهری نگرش بهتری داشتند.
    نتیجه گیری به نظر می رسد به خدمت گرفتن افراد با مدارج تحصیلی بالا و مرتبط با امر مناسب سازی و همچنین آشنا با پدیده ناتوانی می تواند به انجام هر چه بهتر مقوله مناسب سازی در جامعه کمک کند. پیشنهاد می شود برای تدوین برنامه های مناسب سازی در جامعه از یافته های این پژوهش استفاده شود.
    کلیدواژگان: نگرش سنجی، کارکنان، مناسب سازی، افراد دارای ناتوانی، شهرداری
  • مریم زرگوش، محسن امیری *، ایرج عبدالهی، لیلا رهنما، رضوان لک صفحات 43-50
    هدف عضلات گردن بیش از 80 درصد از ثبات مکانیکال ستون فقرات گردنی را تامین می کند. لونگوس کولی و لونگوس کپیتیس عضلات خم کننده عمقی گردن هستند که نقش مهمی در حفظ ثبات گردن ایفا می کنند. در بیماران با گردن درد مزمن، ضعف و آتروفی این عضلات دیده می شود. اندازه گیری ابعاد عضله با اولتراسونوگرافی فرصتی فراهم می کند تا بتوان آتروفی و هایپرتروفی عضله را به صورت عینی ارزیابی کرد. این مطالعه به منظور بررسی تکرارپذیری اندازه گیری سطح مقطع عضلات لونگوس کولی و لونگوس کپیتیس با اولتراسونوگرافی هنگام انجام آزمون کرانیوسرویکال فلکشن انجام شده است.
    روش بررسی 10 آزمودنی شامل 5 بیمار با گردن درد مزمن غیراختصاصی و 5 فرد سالم به طور داوطلبانه در مطالعه شرکت کردند. تصویربرداری به وسیله اولتراسونوگرافی در محاذات غضروف تیروئید در پنج مرحله با آزمون کرانیوسرویکال فلکشن انجام گرفت. برای بررسی تکرارپذیری درون روز دو تصویر در یک روز با فاصله یک ساعت و برای تکرارپذیری بین روز یک تصویر یک هفته بعد گرفته شد. در هر تصویر سطح مقطع عضلات لونگوس کولی و لونگوس کپیتیس اندازه گیری شد. سپس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها ICC تکرارپذیری درون روز اندازه گیری سطح مقطع عضلات خم کننده عمقی گردن با استفاده از اولتراسونوگرافی در افراد سالم 0/91 و در بیماران با گردن درد مزمن 0/90 به دست آمد. ICC تکرارپذیری بین روز برای افراد سالم 0/88 و بیماران با گردن درد مزمن 0/86 به دست آمد. میانگین خطای اندازه گیری حداقل 0/03 و حداکثر 0/05 به دست آمد.
    نتیجه گیری اولتراسونوگرافی در اندازه گیری سطح مقطع عضلات لونگوس کولی و لونگوس کپیتیس هنگام انجام آزمون CCF در افراد سالم و افراد با گردن درد مزمن غیراختصاصی روشی پایا و تکرارپذیر است.
    کلیدواژگان: تکرارپذیری، لونگوس کولی، لونگوس کپیتیس، اولتراسونوگرافی، آزمون کرانیوسرویکال فلکشن
  • حسن معماری، مریم کوشکی جهرمی *، علی اصغر فلاحی، راضیه شیخ الاسلامی صفحات 51-63
    هدف ناهنجاری های ساختاری بدن می تواند بر عملکردهای مختلف بدن تاثیر بگذارد. کیفوزیس یکی از شایع ترین ناهنجاری های وضعیتی است. عارضه کیفوزیس آثار نامطلوبی بر دستگاه تنفس افراد مبتلا به جا می گذارد. اختلال در عملکرد ریوی به طور قابل توجهی بر شاخص های اسپیرومتری اثرگذار است. پژوهش های پیشین تاثیر مثبت تمرین های اصلاحی ساختاری را بر عارضه کیفوز نشان می دهند. اخیرا تمرین های عضلات تنفسی به عنوان یک روش تمرینی در بیماری هایی با اختلال عملکرد ریوی در نظر گرفته می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرین های اصلاحی ساختاری و عضلات تنفسی بر شاخص های قلبی و ریوی پسران مبتلا به کیفوز است.
    روش بررسی جامعه آماری این تحقیق پسران 10 تا 12 سال شهرستان بندرعباس بودند که 34 نفر از پسران مبتلا به کیفوز به صورت دردسترس و با گرفتن رضایت نامه از والدینشان انتخاب شدند. زاویه کیفوز آزمودنی ها با استفاده از خط کش منعطف اندازه گیری شد و پس از تایید ناهنجاری کیفوز وضعیتی مساوی یا بیشتر از 40 درجه، بر اساس درجه کیفوز همتاسازی شدند و به سه گروه تمرین اصلاحی ساختاری (12 نفر)، تمرین عضلات تنفسی (12 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. شاخص های ریوی آزمودنی ها شامل حجم ذخیره دمی(IRV)، حجم ذخیره بازدمی(ERV)، ظرفیت حیاتی اجباری(FVC)، حداکثر تهویه ارادی (MVV) و حجم هوای بازدمی در ثانیه اول (FEV1) با استفاده از اسپیرومتر و حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) با آزمون 20 متر شاتل ران ، قبل و 24 ساعت بعد از دوره برنامه تمرینی اندازه گیری شد. برنامه تمرینی به مدت شش هفته و هر هفته سه جلسه به روش فزاینده اجرا شد. ارزیابی یافته ها با استفاده از نسخه 21 نرم افزار SPPSS انجام گرفت. پس از تایید یافته ها با آزمون کولموگروف اسمیرونوف، برای مقایسه متغیرهای اندازه گیری شده در پس آزمون سه گروه با کنترل تفاوت های احتمالی در پیش آزمون، از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) استفاده شد.
    یافته ها نتایج تحقیق نشان داد تمرین های عضلات تنفسی موجب افزایش (IRV (P=0/001)، ERV (P=0/001)، FVC (P=0/001 و (MVV (P=0/001 در مقایسه با گروه کنترل و همچنین افزایش شاخص های (IRV (P=0/001)، ERV (P=0/001)، FVC (P=0/001 و (MVV (P=0/001 در مقایسه با گروه اصلاحی ساختاری می شود، ولی (FEV1 (P=0/126)، VO2max (P=0/49 و درجه کیفوز بین گروه ها تفاوت معناداری را نشان نداد (0/38=P).
    نتیجه گیری با توجه به یافته های تحقیق حاضر و مشاهده افزایش شاخص های قلبی ریوی پس از تمرین های عضلات تنفسی و آسان بودن، نیازنداشتن به وسیله خاصی برای اجرا و مدت زمان کوتاه (شش هفته تمرین)، روش تقویت عضلات تنفسی در بهبود برخی ظرفیت ها و حجم های ریوی بهتر و کارآمدتر از تمرین های اصلاحی ساختاری است. با توجه به اثرات ثابت شده تمرین های اصلاحی ساختاری در زمینه کاهش زاویه کیفوز در تحقیقات پیشین و عدم تاثیر معنادار آن در تحقیق حاضر، به نظر می رسد زمان بیشتری (احتمالا 12 هفته) برای اثربخشی این تمرین ها نیاز است. همچنین عدم کنترل عادت های غلط حرکتی و وضعیت های بدنی موثر بر میزان کیفوز در فعالیت های روزانه از محدویت های تحقیق حاضر است که ارزیابی آن در تحقیقات آینده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد قلبی تنفسی، کیفوز، اصلاحی، عضلات تنفسی، تمرین های ورزشی
  • زهرا استادیان خانی، ملیحه فدایی مقدم * صفحات 63-72
    هدف رفتار انسان تابع تمامیت وجود او است. تعامل جسم و روان در رفتار انسان تاثیر می گذارد. معلولیت، ناتوانی در انجام تمام یا قسمتی از ضروریات عادی زندگی فردی یا اجتماعی به علت وجود نقص مادرزادی یا عارضی در قوای جسمانی و روانی است. رویکرد توان بخشی معلولیت شامل سه دسته ذهنی روانی، حسی و جسمی است. معلولیت جسمی به چهار دسته جسمی حرکتی، احشایی، حسی و سالمندی تقسیم می شود. در هر جامعه، با هر وضع فرهنگی و در هر طبقه اجتماعی معلولیت به صورت ناتوانی موقت یا دائم، کلی یا جزئی، ثابت یا متغیر وجود دارد. عوارض ناشی از معلولیت در افراد مختلف با توجه به نگرش آن ها متفاوت است. دیدگاه فرد معلول درباره خود و معلولیت و نگرش و برخوردهای خانوادگی و اجتماعی به معلولیت موجب به وجودآمدن عوارض گوناگونی در زندگی فرد معلول می شود. امروزه ثابت شده است که به خطرافتادن سلامت جسمانی موجب بروز واکنش های روانی در افراد می شود. بسیاری از معلولیت های جسمانی با مشکلات روانی در ارتباط است. در واقع، مشکلات روانی در افراد مبتلا به مشکلات جسمانی شیوع بالایی دارد. بیماری های مزمن جسمانی شرایط درازمدت و محدودکننده ای را برای فرد ایجاد می کند که تبعات منفی رفتاری به دنبال دارد. همچنین مشکلات روانی می تواند تبعاتی به صورت بیماری های شبه جسمانی، انواع معلولیت ها یا بیماری های روان تنی به همراه داشته باشد. رشد و گسترش دنیای ماشینی، بالارفتن سن ازدواج و بسیاری مسائل دیگر ممکن است با افزایش معلولیت جسمانی و بیماری های روانی همراه باشد. مشکلات روانی در معلولان جسمی با مشکلات جسمانی آن ها همراه می شود. ازجمله مشکلات روانی که معلولان با آن روبه رو هستند، سازگاری اجتماعی پایین و هراس اجتماعی بالا است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سازگاری اجتماعی و هراس اجتماعی معلولان جسمانی بود.
    روش بررسی جامعه پژوهش حاضر شامل تمام معلولان حرکتی سازمان بهزیستی شهر قم می شد که از میان نمونه ای شامل 30 نفر پسر (15 نفر گروه کنترل و 15 نفر گروه آزمایش) با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود و شرکت کنندگان در مداخله دو ماهه به مدت 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش دیدند. طرح تحقیق از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه های سازگاری اجتماعی ویسمن و هراس اجتماعی کانور جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها نتایج نشان داد در افرادی که تحت گروه درمانی قرار گرفتند، گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سازگاری اجتماعی موثر است (P<0/001). همچنین مداخله گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر خرده مقیاس های ترس (P<0/001)، اجتناب (P<0/001)، فیزیولوژی (P<0/001) و نمره هراس اجتماعی (P<0/001) داشت.
    نتیجه گیری گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش سازگاری اجتماعی و کاهش هراس اجتماعی در معلولان جسمی می شود.
    کلیدواژگان: گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، سازگاری اجتماعی، هراس اجتماعی
  • امید امانی *، محمد علی مظاهری، وحید نجاتی، بی بی شهین شمسیان صفحات 73-82
    هدف یکی از پدیده های مشاهده شده در نجات یافتگان از سرطان های دوران کودکی همچون سرطان خون، وجود عوارض جانبی و دیررس ناشی از شیمی درمانی بر کارکردهای اجرایی شناختی است. این مشکلات موجب شکایت های متعددی از قبیل کندی انجام فعالیت ها، نقص در انجام هم زمان تکالیف و بی برنامه بودن افراد نجات یافته از سرطان خون شده است و مزیت افزایش بقا را به خطر می اندازد. لذا این کارآزمایی بالینی با هدف بررسی تاثیر استفاده از سلسله تمرینات توان بخشی شناختی کارکردهای اجرایی بر میزان امیدواری نوجوانان نجات یافته از سرطان خون انجام گرفت.
    روش بررسی پژوهش حاضر از نوع مطالعات شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی نوجوانان 12 تا 18 ساله نجات یافته از سرطان خون شهر تهران بود. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری مبتنی بر هدف بود که براساس پرونده پزشکی و پس از لحاظ کردن معیارهای ورود و خروج 30 نفر از مراجعه کنندگان به بخش بیماری های خونی مرکز فوق تخصصی کودکان مفید در سال 1394 انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله (15نفر) و لیست انتظار (15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه مداخله با برنامه توان بخشی شناختی حافظه و توجه (آرام) در دوازده جلسه 45 دقیقه ای تحت توان بخشی شناختی کارکردهای اجرایی قرار گرفتند. داده های پژوهش با آزمون هوش وکسلر، مقیاس سنجش رفتار اخنباخ و آزمون امید به زندگی میلر در سه مقطع پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری گردآوری شد و با استفاده از روش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس چندمتغیره) تحلیل شد.
    یافته ها میانگین طول دوره درمان در گروه مداخله 23/27 و در گروه لیست انتظار 27/00 و میانگین زمان اتمام دوره درمان در گروه مداخله 25/60 و در گروه لیست انتظار 30/67 به دست آمد. به منظور مقایسه میانگین متغیرهای هوش و سن در دو گروه مداخله و لیست انتظار از آزمون تی مستقل استفاده شد. مقدار احتمال در هر دو متغیر سن و هوش بیشتر از 0/05 به دست آمد، پس اختلاف نمره های امید به زندگی آزمودنی ها از اختلاف سن و هوش ناشی نمی شود. در نتایج حاصل از پرسش نامه امیدواری میلر یافته ها نشان داد توان بخشی شناختی کارکردهای اجرایی بر میزان امیدواری نوجوانان نجات یافته از سرطان خون اثر مثبت معناداری داشته (0/05>P) و در پیگیری یک ماهه پس از مداخله نیز پایدار مانده است (0/05>P).
    نتیجه گیری نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد توان بخشی شناختی کارکردهای اجرایی در ارتقای امید به زندگی نوجوانان نجات یافته از سرطان خون با سابقه شیمی درمانی تاثیر قابل توجهی دارد و ارتقای سطح امیدواری افراد گروه مداخله نسبت به گروه لیست انتظار را نشان می دهد. امروزه یکی از اهداف اصلی درمان بیماری های مزمنی چون سرطان، افزایش کیفیت و سلامت روان افراد نجات یافته است، لذا استفاده از برنامه های ارزان و در دسترسی همچون توان بخشی شناختی به عنوان یکی از مداخلات امیدبخش بسیار مفید خواهد بود. به همین منظور متخصصان حوزه بهداشت و سلامت می توانند با الهام از یافته های این پژوهش برای کاستن عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی و پرتودرمانی اقدام کنند و علاوه بر بهبود مشکلات شناختی افراد مبتلا، به ارتقای امیدواری این گروه از بیماران نیز کمک کنند. پیشنهاد می شود پژوهش های آتی با درنظرگرفتن نتایج حاصل از این پژوهش و استفاده از مداخلات توان بخشی شناختی به منظور اثرگذاری بر راهبردهای مقابله ای، برای افزایش کیفیت زندگی و سلامت روان بیماران مبتلا و درمان یافته از سرطان اقدامات لازم را انجام دهند، همچنین ارائه خدمات توان بخشی شناختی به عنوان یکی از طرح های خدماتی پیگیری پس از درمان به منظور کاهش عوارض ناشی از درمان برای بیماران مبتلا و درمان یافته از سرطان با سابقه شیمی درمانی در روند درمانی این گروه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، کارکردهای اجرایی، امید، سرطان خون
|
  • Rahim Yousefi, Mehran Soleimani *, Samira Ghazanfariyanpoor Pages 1-12
    Objective Several studies have reported that bilingualism may affect cognitive processes. Second language acquisition takes place in a variety of ways. However, considering the fact that language training courses provided by institutes are expanding at a blistering pace, the effects of foreign language learning through the medium of language schools deserves a separate line of investigation in the realm of research pertaining to bilingualism. This study aimed at probing the effect of language learning on children by comparing the switching and creativity levels of those who undertook advanced English classes and others who did not.
    Methods & Materials A cross-sectional, causal-comparative study was conducted. The population of this research included all monolingual and bilingual children in the age group of 13-15 years in Isfahan in the year 2015. Sixty-four children pursuing advanced levels of English (level RECE and REACH from the center of Iranian language and equivalent levels in other schools) were part of the intervention group, and 51 monolingual children of the same age group were selected as participants in the control group. The purposive sampling method was used. In order to evaluate and measure children's creativity in the monolingual and bilingual groups, the Torrance creativity questionnaire was used. The classic Stroop test D-KEFS CW was used to measure the ability of switching of monolingual and bilingual children. The data obtained was analyzed by way of descriptive statistics and multivariate analysis of variance (MANOVA), using SPSS software (version 22).
    Results The results showed that there is a significant difference between children belonging to bilingual and monolingual groups in terms of switching (P0.01).
    Conclusion In accordance with the results of the study, it can be concluded that learning English through educational institutions, and at an advanced level, significantly increases the switching capability in children as well as their scores across the three components of creativity (fluency, flexibility, and elaboration). Therefore, the role of second language acquisition should be highlighted because of its contribution to children's creativity and ability to switch. In general, better performances of children are attributed to the capability of switching languages, specific cognitive mechanisms used in the two systems of languages, their familiarity with a new culture and customs while learning a new language, the intensive training sessions as well as the special atmosphere prevailing in the classes.
    Keywords: Cognition, Attention, Stroop Test, Creativity, Multilingualism
  • Rahman Gowdini, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi *, Siyamak Tahmasebi, Akbar Biglarian Pages 13-24
    Objective The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fifth edition (DSM-V), has defined behavioral disorders (i.e. oppositional defiant disorder, conduct disorder, and disruptive behavior disorder) as conditions involving problems in the self-control of emotions and behaviors. The underlying causes of behavioral disorders can vary greatly across disorders and among individuals within a given diagnostic category. The behavioral disorders vary from aggression or sudden arousal to depressive actions. It contains various extreme, chronic, and deviant behaviors. Such disorders lead to individual or social problems and require educational and therapeutic intervention. Such problems in children can increase their vulnerability to psycho-social confusions in adolescence and adulthood. The present study was aimed to determine the effects of emotion management training to mothers on the behavioral problems of their boy offspring. It also measured the efficacy of the program from the parents’ perspectives.
    Methods & Materials The present study was semi-experimental, having a pretest and a posttest design with a control group. An elementary masculine school was selected in convenience from the statistical population in Kermanshah City. All of the students (96 individuals) who studied at the elementary school were evaluated by the Rutter (1967) Children’s Behavior Questionnaire for parents. Thirty students who acquired high score (13 points and higher) in the questionnaire were diagnosed as having behavioral problems. An explanatory session regarding the purpose of the study was held for their mothers. The mothers were randomly assigned to an experimental and a control group in equal numbers (each group=15 individuals). The experimental group attended 9 training sessions for two months (once a week; per session lasts for 60 minutes (and received emotions management program, but the control group did not attend any such session. Again, all the students were evaluated through the Rutter Children’s Behavior Questionnaire for parents after the 9th session. Data were collected through the questionnaire before and after the training sessions. Multivariate analysis of covariance was used by SPSS (version 20) for analyzing the data.
    Results The findings showed that there was a significant reduction in the scores of components of behavioral problems as follows: aggression and hyperactivity (PConclusion We conclude that the training intervention (especially, emotion management training) for mothers who have male offspring with behavioral problems is beneficial not only for strengthening the parents to manage their emotions effectively but also for reducing behavioral problems in their offspring.
    Keywords: Behavioral problems, Parent centered intervention, Emotion management training
  • Mahsa Sattari, Seyed Ali Hosseini *, Mehdi Rassafiani, Mohammad Javad Mahmoudi Gharaei, Akbar Biglarian, Najmeh Tarkesh Esfahani Pages 25-32
    Objective Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is the most common psychiatric disorders among children referred to treatment centers that caused problems in their personal and social lives. Thus, this study aimed to investigate the prevalence of behavioral problems in children with ADHD.
    Methods & Materials This descriptive-analytical study included 278 children (aged 7-11 years) with ADHD who were referred to the Children's Medical Center and Clinic of Psychiatry, Atiyeh during 30-03-2012 to 20-04-2012. The behavioral problems of children who were diagnosed with ADHD by psychiatrists were assessed using Child Symptom Inventory (CSI-4). SPSS19 was used to describe and analyze data.
    Results Based on the results, most visitors were boys, and AD in the girls and combined ADHD in the boys had the highest frequency. No significant relationship was found between gender and type of disorder. Most of the children reported only one behavioral disorder such as confrontational behavior, specific phobia, generalized anxiety disorder, separation anxiety and dysthymia.
    Conclusion The prevalence of inventory disorders in the three types of ADHD varied according to age and sex. Statistically significant differences were observed between the three types of ADHD, confrontational disorder (4000.0), and anxiety (0.02).
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Comorbidity, Behavioral problems
  • Seyedeh Nafiseh Askarinejad, Kiyanoosh Abdi, Enayatollah Bakhshi, Mehdi Amiri, Asghar Makarem * Pages 33-42
    Objective According to a report published by the World Health Organization in 2011, 15% of the world's population is disabled, which sums up to more than a billion people. People with disabilities comprise the largest group of people in Asia. Communities can facilitate the participation of people with disabilities in society by creating an atmosphere that is appropriate for them, an activity which involves the urban modification of the environment. Therefore, this study aimed at determining the attitude of managers and staff with respect to urban modification for people afflicted with disabilities in the municipality of Tehran city.
    Methods & Materials A cross-sectional, descriptive - analytic study that was conducted by cross - sectional method, that was used with the help of a valid and reliable questionnaire “Assessment of attitude of managers and staffs in about urban modification for people with disabilities”. The study population comprised all managers and staffs who were working with urban modification in the municipality of Tehran City. Questionnaires were distributed among 16 managers and experts working in the modification staff of the municipality of Tehran. A total of 162 people working in one of the deputies, were selected by census to participate in the study. This study measured attitude of mangers and staffs were working in the municipality of Tehran, towards urban modification for people with disabilities in Tehran city. The Levene test was used to determine for the equality of variances. To calculate whether there is a statistically significant difference between the means of the two groups, the independent t-test was used carried out. For a comparison between two groups and ANOVA was also used to compare between the groups. Data analyzed by using The findings were evaluated using Software SPSS22.
    Results The findings showed that the attitude of 17 (6.9%) mangers and staffs regarding urban modification for people with disabilities was at the intermediate level. The attitude of 112 persons (9.62%) was at high levels and that of 49 persons (27.5%) was at a very good level. The average score of attitudes of manager and staffs who were familiar with disabilities was higher than those who were unfamiliar with disabilities. In addition, the average attitude score of women was better than that of men. The mean score of the attitude of people aged 55 years and older, having a Master's degree and above, and those having 12-17 years of work experience was higher than others. No significant difference was found between the groups with respect to gender (P=0.37) and responsibility (P=0.37). However, there was a significant difference between the two groups with respect to familiarity with disabilities (P=0.01) and education (P=0.001).
    Conclusion This study showed that there is a significant difference in the attitude of managers and staff of municipality regarding urban modification. Recruiting people with higher educational qualifications and awareness or familiarity with the phenomenon of disability could help in the process of urban modification in the community. It is recommended to utilize the findings of this study to formulate urban modification programs across communities for the benefit of the disabled.
    Keywords: Attitude assessment, Staffs, People with disabilities, Modification, Municipality
  • Maryam Zargoosh, Mohsen Amiri *, Iraj Abdollahi, Leila Rahnama, Rezvan Lak Pages 43-50
    Objective Neck muscles provide more than 80% of the mechanical stability of the cervical spine. Deep neck flexor muscles including Longus Colli (LC) and longus capitis (LCA) play an important role in maintaining the cervical spine stability. Patients with chronic neck pain suffer from weakness and atrophy of neck flexor muscles. Ultrasonography measurement of muscle dimensions provides the ability to objectively assess muscle atrophy or hypertrophy. Therefore, the aim of this study was to evaluate the reliability of measurement of the cross-sectional area of LC and LCA muscles in five stages of craniocervical flexion (CCF) test utilizing ultrasonography.
    Methods & Materials A total of 10 individuals including 5 patients suffering from chronic nonspecific neck pain and 5 healthy controls voluntarily participated in this study. The cross-sectional areas of LC and LCA muscles were measured at the level of thyroid cartilage during five stages while the subjects performed CCF test using a real-time ultrasound device. Two images were taken on the same day with an hour interval to assess the within-day reliability, and another image taken a week later to determine between-day reliability. SPSS was used to analyze data.
    Results The ICC for within-day and between-day reliability in healthy individuals and patients were 0.91, 0.88 and 0.90, 0.86, respectively. The average standard error of measurement with the minimum of 0.03 and the maximum of 0.05 was obtained.
    Conclusion Ultrasonography is a reliable method to measure the cross-sectional area of LC and LCA muscles both in healthy individuals and patients with chronic neck pain during five stages of the CCF test.
    Keywords: Reliability, Longus Colli, Longus capitis, Ultrasonography, Craniocervical flexion test
  • Hasan Meamari, Maryam Koushkie Jahromi *, Aliasghar Fallahi, Razieh Sheikholeslami Pages 51-63
    Objective Structural deformities can impair different body functions, and kyphosis is one of the most common postural deformities. It seems that kyphosis induces unfavorable effects on the respiratory system. Impairment of pulmonary function, in turn, affects spirometer indices significantly. Some previous studies have indicated a positive influence of corrective structural exercise on kyphosis. Recently, respiratory muscle exercises were considered as one of the treatment methods of pulmonary disease. The purpose of the present study was to evaluate the influence of structural corrective and respiratory exercises, for a period of six weeks, on cardiorespiratory indices of male children, afflicted with kyphosis
    Methods & Materials The study population included male students in the age group of 10-12 years in the city of Bandarabbas. After obtaining signed consent forms from their parents, 34 boys with kyphosis were selected using the convenience sampling method. The extent of kyphosis among the participants was measured using flexicurve. Only kyphosis cases with an angle of 40 or more were selected, assimilated, and divided into three groups. The first group underwent structural corrective exercises (n=10), the second group partook in respiratory muscle exercises (n=12), and the third group was the control group (n=12) in accordance with kyphosis level. Respiratory indices including inspiratory reserve volume (IRV), expiratory reserve volume (ERV), maximal voluntary ventilation (MVV), forced vital capacity (FVC), and forced expiratory volume in 1st second (FEV1) were measured using the spirometer, and maximal oxygen uptake (VO2max) was measured using a 20 m shuttle test before and 24 hours after the last session of exercise/training. Exercise/training was undertaken for six weeks, with three sessions per week and progressively. The findings were evaluated using SPSS software version 21. After confirming the normality of the findings with the help of the Kolmogorov–Smirnov test, analysis of covariance (ANCOVA) was used to statistically compare post-experiment variables of the three groups by controlling the possible influence of pre-experiment variables.
    Results The results of the study indicated that IRV (P=0.001), ERV (P=0.001), FVC (P=0.001), and MVV (P=0.001) increased significantly in the respiratory exercise group compared with the control. Similarly, IRV (P=0.001), ERV (P=0.001), FVC (P=0.007), and MVV (P=0.001) also increased significantly in the respiratory exercise group compared with the structural corrective exercise group. But, there was no significant difference in FEV1 (P=0.126), VO2max (P=0.490), and kyphosis degree (P=0.380) between the study groups.
    Conclusion According to our findings, it can be concluded that there is an improvement in cardiopulmonary function indices following respiratory exercises. Keeping in mind the ease with which they can be performed and the fact they do not require special devices, it can be firmly stated that respiratory muscle exercises are more efficient than other corrective exercises during a brief intervention period (six weeks). With regard to the approved influence of structural corrective exercise in kyphosis in previous studies and its relatively inadequate influence in the present study, it seems that corrective exercises need a comparatively longer duration (probably 12 weeks) to prove effective. A limitation of this study was the lack of controlling false habits in daily physical activities and postures that could have had an influence on kyphosis. Its evaluation is recommended for future studies.
    Keywords: Cardio repiratory function, Kyphosis, Corrective, Respiratory muscles, Exercises
  • Zahra Ostadian Khani, Malihe Fadie Moghadam* Pages 63-72
    Objective Human behavior is a function of one’s existence and interaction between body and mind. Disability is the inability to perform all or part of the normal activities of individual or social life due to congenital defects, or physical or mental faculties being subject to accidents. Mental disability rehabilitation approach consists of three categories of services: mental, emotional, and physical. Physical or motor disabilities are divided into four categories: physical, visceral, sensory and aging. The concept of disability is omnipresent in every society and culture. Its form may vary between temporary or permanent, total or partial, and fixed or variable. Side effects of disability on individuals are different according to their attitude. Their views about themselves, disability, and familial and social attitudes leads to various complications in the lives of persons with disabilities. It has been proved that endangering the physical health provides psychological reactions in people. Many physical disabilities are associated with mental health problems. Mental health problems in people with health problems are very common. For example, chronic diseases, create physical conditions and limiting long-term negative consequences for the disabled person. Quasi-physical as well as psychological problems have serious implications with respect to diseases. Psychosomatic diseases, for instance, cause different kinds of disabilities. In addition to the development of the machines, the marriage and many other issues may be associated with increased physical disability and mental illness. The importance of physical disabilities due to mental health problems that are associated with health problems treated, including psychiatric problems that disabled people face; social is the low and high social phobia. The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment group therapy based on social adjustment and social phobia among physically-disabled person.
    Methods & Materials The study population consisted of all individuals belonging to a disability welfare organization in Qom. The sample included 30 males (15 in the control group and 15 in the experimental group) who were selected by random sampling method. In this quasi-experimental study, the participants in the experimental group underwent a 2-month intervention of eight 120-minute sessions. The research design was pretest-posttest with a control group. Data were collected from the questionnaires of Conover, social adjustment, Weisman, and social phobia. Analysis of covariance (ANCOVA) model was used for analyzing.
    Results Our results showed that the acceptance and commitment group therapy increased satisfaction as far as social adjustment was concerned (PConclusion The acceptance and commitment group therapy increased social adjustment and decreased social phobia among physically-disabled persons.
    Keywords: Acceptance, commitment group therapy, Social adjustment, Body image, Social phobia
  • Omid Amani *, Mohammad Ali Mazaheri, Vahid Nejati, Bibi Shahin Shamsian Pages 73-82
    Objective One of the phenomena that have been observed among survivors of childhood cancers like leukemia is the late side effects of the applied treatments, such as chemotherapy, on executive cognitive functions. These problems lead to various complaints such as experiencing dullness while performing activities, encountering difficulties in conducting various tasks simultaneously, and having no interest in laying out plans. These issues will endanger and negate the advantage of any increase in survival rate. Therefore, the aim of this clinical trial is to evaluate the efficiency of using a series of cognitive rehabilitation exercises in improving executive functions on the level of hope in adolescents who survived leukemia.
    Methods & Materials This research is a quasi-experimental study with pretest, posttest, and follow-up stages. The study population consisted of all the adolescents between the ages of 12 to 18 years, who survived leukemia, in Tehran city. Purposive sampling method was used. Based on the medical records and inclusion and exclusion criteria, 30 patients, who had been referred to the section of blood diseases at the Mofid hospital in the year 2013, were selected and accidentally classified into intervention (15) and wait list (15) groups. The participants of the intervention group received treatment offered as part of the cognitive rehabilitation program over a period of 12 sessions. The research data was collected using the Wechsler Intelligence Scale, Achenbach Behavior Scale, and the Miller Hope Test. These data were analyzed with the help of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance).
    Results The mean treatment duration was found to be 23.27 months in the intervention group and 27.00 months in the waiting list group. The mean treatment completion time of the intervention group is obtained as 25.60, and in the waiting list group as 30.67. The findings of the Miller hope questionnaire revealed that executive functions witnessed a significant positive effect due to cognitive rehabilitation, in adolescents who survived leukemia (PConclusion The results of this study have shown that the effect of cognitive rehabilitation on executive functions reaps significant dividends with regard to the promotion of hope in adolescents who survived leukemia and have been under the chemotherapy. The promotion of hope in participants belonging to the intervention group was more than in the participants of the wait list group. Given the fact that, today, one of the main goals of treatment of chronic diseases such as cancer is to enhance the quality of mental health of the surviving patients, the use of inexpensive and accessible programs like cognitive rehabilitation would be very effective. Consequently, healthcare professionals could attempt to reduce the side effects caused by chemotherapy and radiation, in addition to improving the cognitive issues of affected individuals, by placing emphasis on hope among the concerned patients. Therefore, it is recommended to conduct further research by considering the results of this work in order to develop effective cognitive rehabilitation interventions, thereby, enhancing the coping strategies, quality of life, and mental health of patients who are afflicted with cancer and those who survived cancer. Cognitive rehabilitation services should also be considered for post-treatment follow-up projects.
    Keywords: Cognitive rehabilitation, Executive functions, Hope, leukemia