فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 133 (تابستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 133 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور محمدی *، عباس شاکری، فرزاد اسکندری، داود کریمی صفحات 3-24
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تلاطمات نرخ ارز بر مطالبات غیرجاری در محدوده زمانی 1392-1384 برای 18 بانک منتخب کشور است. از این رو ابتدا متغیرهای تاثیرگذار بر تسهیلات غیرجاری به دو گروه متغیرهای کلان و خاص بانکی تفکیک شدند. سپس با انجام آزمون های مختلف به تفکیک متغیرهای خاص بانکی و کلان اقتصادی از مانا بودن متغیرهای پژوهش اطمینان حاصل شد و در نهایت برآورد مدل اقتصادسنجی با فن داده های تابلویی به روش اثرات ثابت نشان داد که متغیر رشد اقتصادی تاثیر منفی و متغیرهای شکاف نرخ سود واقعی در بازار غیررسمی و رسمی و تلاطمات نرخ ارز تاثیر مثبت بر متغیر وابسته داشته اند. همچنین بررسی تاثیر متغیرهای خاص بانکی نیز نشان داده اند متغیرهای نسبت سپرده به هزینه که نماینده کارایی و نسبت سهم از تسهیلات که نشان دهنده اندازه بانک هاست، هر دو تاثیر منفی و معنی داری بر ایجاد مطالبات غیرجاری داشته اند، اما ضریب به دست آمده برای نسبت کفایت سرمایه از لحاظ آماری معنی دار نبوده است. ضمن اینکه ضریب متغیر تلاطمات نرخ ارز توسط روش ناهمسانی واریانس خودرگرسیونی عمومی (EGARCH) استخراج و در مدل وارد شده است.
    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، ریسک اعتباری، متغیرهای کلان اقتصادی، ویژگی های خاص بانکی، تلاطمات نرخ ارز
  • علی مهدیلو *، حسین اصغرپور، زهرا کریمی تکانلو صفحات 25-53
    نوع ارتباط میان توسعه انسانی و رشد اقتصادی همواره مورد توجه سیاست گذاران بوده است. از این رو هدف این پژوهش، بررسی رابطه علی غیرخطی میان متغیرهای شاخص توسعه انسانی و رشد اقتصادی است، اما از آنجا که سری های زمانی ممکن است با تغییرات ساختاری مواجه شوند، بنابراین امکان تغییر جهت علیت میان دو متغیر وجود دارد. برای این منظور در این پژوهش از مدل (MSIAH(3)-VAR(3 و از داده های سری زمانی تولید ناخالص داخلی سرانه و تعریف جدید سازمان ملل برای شاخص توسعه انسانی طی سال های 1390- 1352 استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد در هر سه رژیم به دست آمده، رابطه علی از سمت رشد اقتصادی به توسعه انسانی وجود دارد. اما فقط در رژیم دوم است که شاخص توسعه انسانی علت رشد اقتصادی بوده و در دو رژیم دیگر شاخص توسعه انسانی تاثیر معنی داری بر رشد اقتصادی ندارد. در واقع با افزایش درآمدهای نفتی و به تبع آن رشد اقتصادی، شاخص توسعه انسانی مانند کالاهای مصرفی فقط با صرف هزینه از سوی دولت خریداری شده و افزایش می یابد و فقط در شرایط رکودی است که شاخص توسعه انسانی مانند کالای سرمایه ای در قبال هزینه های صورت گرفته منافعی برای اقتصاد ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: علیت غیرخطی، رشد اقتصادی، شاخص توسعه انسانی، آزمون زیوت و اندریوز، مدل مارکوف سوئیچینگ
  • لیلا رشنوادی، میثم مظاهری، علی مزیکی * صفحات 55-66
    پژوهش های متعددی عوامل موثر بر مصرف خانوار را مورد بررسی قرار داده اند و عمده این عوامل عبارت از انتظارات درآمدی، خصوصیات اقتصادی و اجتماعی خانوار و محدودیت های استقراض هستند. اما اثر بیکاری مقطعی سرپرست خانوار بر روی مصرف خانوار از بعد رفاهی بسیار اهمیت دارد، چرا که یک نظام تامین اجتماعی مناسب می تواند اثر نامطلوب بیکاری موقت را از بین ببرد. پرسشی که در این مطالعه مطرح می گردد آن است که خانوارهای ایرانی که سرپرستشان بیکار می شوند تا چه حد به این شوک واکنش نشان می دهند. برای پاسخ به این پرسش یک مجموعه «داده تابلویی» از «پیمایش هزینه و درآمد خانوار» مرکز آمار ایران استخراج گردید و با استفاده از روش تفاضل در تفاضل و کنترل سایر عوامل، اثر تبدیل وضعیت اشتغال به بیکاری سرپرست خانوار بر مصرف خانوار سنجیده شد. نتیجه ها نشان داد که خانوارهای کم درآمد که با شوک بیکار شدن سرپرست خانوار خود مواجه می شوند، در پاسخ سطح مصرف خود را به طور معنی داری کاهش می دهد. این موضوع یک ضعف نظام تامین اجتماعی کشور را نشان می دهد، چرا که، در صورت کارآمدی آن، شوک موقت بیکاری نبایستی بر مصرف اثر معنی داری گذارد.
    کلیدواژگان: بیکاری، مصرف خانوار، تامین اجتماعی، داده تابلویی، تفاضل در تفاضل
  • محمود باقری، سعید رحمانی* صفحات 67-94
    رقابت تاکنون نقش نه چندان آسانی در بازار بیمه ایفا کرده است. علی رغم اینکه در دهه های اخیر، تغییرهای مقرراتی و رویکرد مقام های نظارتی به سمت افزایش رقابت و مقررات احتیاطی پیش رفته، اما رویکرد قانونی به بازار بیمه در سراسر جهان باعث تحدید ورود رقبای جدید شده است. از این رو در این پژوهش سعی شده است با تحلیل عوامل مختلفی که بر رقابتی یا انحصاری بودن بازار بیمه تاثیر به سزایی دارند، به تحلیل و بررسی رقابت در این بازار پرداخته و نشان دهیم که بازار بیمه کشور از اعمال مقررات رقابتی و قوانین ضد انحصار مستثنی نبوده و برای بهبود کارایی و کیفیت خدمات باید از طریق همکاری و ادغام در سطوح مختلف و تا حد مشخص، کاهش موانع ورود، اصلاح مقررات تبعیض آمیز، کاهش مداخل دولتی، افزایش نقش شورای رقابت و هموار نمودن مسیر ورود شرکت های خارجی، به سمت رقابتی تر شدن هدایت گردد.
    کلیدواژگان: بازار بیمه، رقابت، انحصار، همکاری، کفایت سرمایه
  • وحید عزیزی *، نادر مهرگان، غلامرضا یاوری صفحات 95-116
    این پژوهش به تحلیل اثر سیاست های حمایتی از بخش کشاورزی بر امنیت غذایی خانوار شهری در ایران طی دوره (1391-1361) پرداخته است. برای این منظور از شاخص امنیت غذایی خانوار (AHFSI)، شاخص حمایت از بخش کشاورزی (AMS)، نرخ تورم و متغیر مجازی سال های هدفمندسازی یارانه ها و جهت بررسی نتایج از الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد در کوتاه مدت و بلندمدت شاخص حمایت از بخش کشاورزی معنی دار و دارای اثر مثبت بر امنیت غذایی است. متغیر مجازی سال های اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها و شاخص تورم نیز معنی دار و دارای اثر منفی بر امنیت غذایی بوده است. اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها در سال های ابتدایی آن اثرات مثبتی در بخش تولید و مصرف مواد غذایی نداشته است. بنابراین بخش کشاورزی ایران در درجه اول نیاز به حمایت هدفمند دارد و در درجه دوم باید شرایط اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها در این بخش فراهم شود تا از اثر منفی آن کاسته شود. بنابراین بازنگری در سیاست های حمایتی در راستای توسعه بخش کشاورزی می تواند با ایجاد امنیت و تشویق سرمایه گذاری، افزایش ظرفیت تولید و بهبود کانال های بازاررسانی محصولات کشاورزی شرایط بهبود وضعیت امنیت غذایی در ایران را فراهم کند.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، بخش کشاورزی، امنیت غذایی، هدفمندسازی یارانه ها، ایران
  • امیر جانجانی، امیررضا ممدوحی *، غلامعلی فرجادی صفحات 117-132
    سفرهای درون شهری ناشی از فعالیت های روزانه شهروندان بوده که با توجه به نوع (کار، آموزش، خرید، تفریح و غیره) در دو دسته سفرهای اجباری و اختیاری قرار می گیرند. با توجه به ضرورت حمل ونقل همگانی به خصوص مترو و تاثیر آن در کاهش مصرف بنزین و معضل ترافیک شهری، در این پژوهش عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر گزینش سفرهای اجباری و اختیاری با مترو با استفاده از مدل لوجیت دوتایی مورد بررسی و مدل سازی قرار می گیرد. بر این اساس پرسش پژوهش عبارت است از: عوامل اقتصادی و اجتماعی تاثیرگذار بر انتخاب سفرهای اجباری و اختیاری با شیوه مترو کدامند؟ به این منظور پرسشنامه ای برای کاربران مترو طراحی و پس از دو مرحله پیش آزمون، در طی 4 هفته و به تعداد نمونه 400 مسافر در پایانه اتوبوسرانی مجاور به ایستگاه مترو صادقیه توزیع شد. نتایج پرداخت مدل انتخاب از نوع لوجیت دوتایی نشان می دهد متغیرهای اشتغال به خانه داری، مردان با شغل آزاد و سن رابطه عکس با انتخاب سفرهای اجباری با مترو داشته و متغیرهای مردان اجاره نشین و سطح تحصیلات رابطه مستقیم با انتخاب سفرهای اجباری با مترو دارند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی حمل ونقل، تقاضای سفر، سفرهای اجباری و اختیاری، مترو، مدل لوجیت دوتایی
  • راضیه غلامی *، حسین مهرابی بشرآبادی صفحات 133-156
    بررسی کارایی بخش های مختلف اقتصادی به خصوص بخش صنعت، همچنین بررسی عوامل تاثیرگذار بر کارایی در این بخش، یکی از مهم ترین مباحث اقتصادی است. روش های مختلفی برای اندازه گیری کارایی فنی به کار می رود که یکی از آنها روش تحلیل تابع مرزی تصادفی است. در این روش با بهره گیری از فن های اقتصادسنجی، مرز کارایی تولید تخمین زده می شود و عملکرد بنگاه ها در مقایسه با این مرز کارایی سنجیده می گردد. در این پژوهش با استفاده از آمار و اطلاعات کارگاه های پنجاه نفر کارکن و بیشتر طی سال های 1373 تا 1390، توابع تولید مرزی تصادفی برای بخش صنعت و بر حسب استان های کشور برآورد شد و با استفاده از این توابع مرزی، میزان کارایی فنی به طور نسبی در هر یک از استان ها مشخص گردید. علاوه بر این، اثر نسبت مدیریت و نسبت مالکیت دولتی و همچنین تعداد بنگاه های فعال به عنوان سه متغیر محیطی اثرگذار بر ناکارایی این صنایع در استان های کشور بررسی گردید. به این ترتیب تصویری مقایسه ای از کارایی فنی و عوامل موثر بر ناکارایی در کشور به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد میانگین کارایی فنی برآورد شده 56/79 درصد بوده و استان های تهران دارای بیشترین و کهگیلویه و بویراحمد دارای کمترین میانگین کارایی فنی هستند. عامل مدیریت دولتی اثر منفی و دو عامل مالکیت دولتی و تعداد بنگاه ها اثر مثبتی بر کارایی فنی این صنایع داشته است.
    کلیدواژگان: تحلیل تابع مرزی تصادفی، صنایع پنجاه نفر کارکن و بیشتر، کارایی فنی، مالکیت، مدیریت
  • ولی رستمی *، ایام کمرخانی صفحات 157-171
    سابقه مالکیت، مدیریت دولتی و ناکارآمدی حاصل از آن، عرصه پژوهش های علمی را برای چاره یابی گشود. اندیشمندان اقتصادی و سیاست گزاران معتقدند خصوصی سازی می تواند میزان این ناکارآمدی را کنترل و چه بسا معکوس گرداند. برخی با تحلیل نتایج خصوصی سازی مبتنی بر معیارهای کارایی و برابری در کشورهای مختلف شاهد نتایج مثبتی مانند خصوصی سازی در بازارهای رقابتی و نتایج منفی مانند خصوصی سازی در زیرساخت هایی نظیر آب بودند و برخی از اندیشمندان، آثار توزیعی خصوصی سازی را مبتنی بر معیار برابری مورد تحلیل قرار دادند. دسته سوم، با تحلیل خود خصوصی سازی به این پرسش پاسخ دادند که آیا خصوصی سازی به طور مستقل می تواند آثار مثبت یا منفی به بار آورد یا آثار منتسب به خصوصی سازی نتیجه مشترک خصوصی سازی و سایر سیاست های دولت است؟ در این پژوهش کوشش می گردد ابتدا با اتکا به پژوهش های سه گروه فوق و تفاوت های آنها، نخست خصوصی سازی کارآمد را در ارتباط با سیاست های دیگر، به خصوص سیاست ایجاد رقابت، ممکن دانست؛ دوم به تعامل مالیات ستانی و خصوصی سازی پرداخت که کمتر مورد توجه بوده است. به عبارت دیگر، نویسندگان مدعی هستند که ایجاد رقابت و ارتقای فرآیند مالیات ستانی از ذاتیات و غایات خصوصی سازی موفق است، اما انتقال مالکیت اموال دولتی به بخش خصوصی اثر کوتاه مدت خصوصی سازی است.
    کلیدواژگان: دلایل مالی خصوصی سازی، مالیات، شکست بازار، قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، سیاست رقابتی
|
  • Teimur Mohamadi *, Abbas Shakeri, Farzad Eskandari, Davoud Karimi Pages 3-24
    The aim of the study is to investigate the exchange rate volatility on the non-performing loans (NPL) from 2005 to 2013 in 18 selected banks. In the first step, effective variables on NPL have been categorized in two groups namely macroeconomic and specific variables. Based on various tests of specific banking and macroeconomic variables separately, the evidence gives assurance of research variables’ durability. The assessment of Econometric Model in Panel Data with fixed effect shows that economic growth variables have negative effect, however the real interest rate gap variables of formal/informal market and exchange rate volatility have positive effect on the dependent variable eventually. The investigation of the specific banking variables has also indicated that both deposits to expenditure, representing the bank efficiency, and burden coverage, showing the bank size, have negative and significant effect on (NPL). The coefficient for capital adequacy ratio is not significant, though.
    Meanwhile, the exchange rate volatility variable is being extracted by Exponential GARCH (EGARCH) Model.
    Keywords: Non-performing Loans, Credit Risk, Macroeconomic Variables, Specific Features of Banks, Exchange Rate Volatility
  • Ali Mehdiloo *, Dr Hossain Asgharpur, Dr. Zahra Karimi Takanlou Pages 25-53
    The relationship between human development and economic growth has always interested policy makers for various important reasons. The purpose of this study is to investigate the non-linear causal relationship between the human development and economic growth variables in Iran; however, since the time series may confront structural changes, there is always a possibility for a change of direction in this causal relationship. In this study, MSIAH(3)-VAR(3) model and time series data for GDP per capita have been used, also the new definition provided by the United Nations for Human Development Index has been implemented for HDI during 1973-2011. The results indicate that in all three regimes, there is a causal relationship directed from economic growth to human development; however only in the second regime, human development caused economic growth and in two other regimes human development indicators do not have significant effect on economic growth. In effect, when oil revenues increase and accordingly economic growth rises (in first and third regime), HDI, just as consumer goods, increases only by being purchased through government expenditure; thus, it is only in recession times that HDI, plays the role of a capital good and despite its costs and pertaining expenses, benefits the economy.
    Keywords: Non-Linear Causality, Economic Growth, Human Development Index, Andrews Zivot Test, Markov Switching Model
  • Leila Rashnavadi, Meysam Mazaheri, Ali Mazyaki * Pages 55-66
    A variety of studies have examined the determining factors of household consumption, demonstrating that the most prominent factors are income expectations, socio-economic characteristics, and borrowing constraints of the household. However, the effect of spontaneous unemployment on household consumption is very important from welfare perspective: because a proper social security system can eliminate its adverse impacts. The question that we investigate in this study is how the consumption level of Iranian households, ceteris paribus, react to the shock of getting unemployed. To answer this question, we have created a panel data based on "Household Income and Expenditure Survey" by Statistical Center of Iran. Then, controlling for other factors, a difference in difference method is employed to evaluate the effect of a change in employment status of household head on household consumption. The results show that lower income households who experience unemployment of their heads significantly decrease their level of consumption. This result demonstrates a weakness of the country's social security system; for if it was efficient, unemployment shocks would not have such significant effect on consumption.
    Keywords: Unemployment, Household Consumption, Social Security, Panel Data, Difference in Difference
  • Mahmood Bagheri, Saeed Rahmani * Pages 67-94
    Competition has not been an easy task in the field of insurance. Despite the fact that in the recent decades there has been some regulatory changes, and regulators’ approach tends toward more competition and prudential regulation, the regulatory approach to insurance markets from around the world has led to engendering barriers for competition. In this paper, we shall try to examine various elements and factors which could improve or reduce competition in the insurance market; accordingly, we attempt to show that the insurance market is not excluded from competition and antitrust laws. Furthermore, to improve the efficiency and quality of services in the market, it should be directed to a more competitive insurance market through cooperation and integration at various levels and to a certain extent, reducing barriers to entry, reforming discriminatory regulations, reducing government intervention, increasing the role of the Competition Council and paving the way for the entry of foreign companies.
    Keywords: Insurance Market, Competition, Monopoly, Cooperation, Capital Adequacy
  • Vahid Azizi *, Nader Mehregan, Gholam Reza Yavari Pages 95-116
    This study analyzes the effect of Aggregate Measurement of supportive policies on Urban Households’ Food Security Index in Iran by applying Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) for the period 1982 – 2012. In order to achieve this goal, Aggregate Households’ Food Security Index (AHFSI), Aggregate Measurement of Support (AMS), Inflation Rate and virtual variables for the targeted subsidy law period have been used. The results show that the Aggregate Measurement of Support has meaningful and positive effect on food security in both short-term and long-term. Also, the virtual variable for the targeted subsidy law period and inflation rate have a meaningful and negative effect on food security. Due to the fact that the targeted subsidy law has not have any positive impact on food production and consumption through the early years of its enactment, the agriculture sector in Iran, primarily requires a targeted support and accordingly calls for appropriate conditions for enactment of targeted subsidy law in order to mitigate its negative effects. Therefore, a constructive appraisal of supportive policies, with a view to developing agriculture sector, can increase the productive capacity and improve the marketing channels for agricultural products by providing security and encouraging investment in this sector; hence the improvement of food security in Iran.
    Keywords: Supportive Policies, Agriculture Sector, Food Security, Urban Households, Iran
  • Amir Janjani, Amir Reza Mamdoohi *, Gholamali Farjadi Pages 117-132
    Trips within the city arise from daily activities of citizens according to the type of work, education, shopping, recreation, etc. are placed in two categories: mandatory and optional trips. With respect to public transportation, especially metro and its impact in reducing gasoline consumption and urban traffic, this study, will evaluate social and economic factors affecting the selection of mandatory and optional trips, relying on passenger’s comments and by using binary logit models. In this regard the research question is: what are the economic and social factors affecting the selection of mandatory and optional trips by Metro. For this purpose, a questionnaire designed and distributed for passengers and after two rounds of pilot, during the four weeks, the number of 400 passengers in bus terminals adjacent to Sadeghiyeh metro station. The results of binary logit choice model shows variables the household employment, self-employed men and age have counter relation with mandatory trips and variables such as men lessee, level of education have a direct relation with mandatory trips by metro.
    Keywords: Transportation planning, Trip demand, Mandatory, optional trips, Metro, Binary logit model
  • Razieh Gholami *, Hossein Mehrabi Boshrabadi Pages 133-156
    Investigating the efficiency of different economic sectors, especially the industrial sector, as well as the factors affecting the efficiency of this sector is one of the most important economic issues. Various methods are used to measure the technical efficiency, and the stochastic frontier production function analysis is one of them. In this method, by using econometric techniques, the efficiency border is estimated, with which the firm’s performance is compared. In this paper, by using data of the firms with 50 employees and more, for the period from 1994-Ç2011, the frontier production function has been estimated and the technical efficiency for each province has been identified. In addition, the effect of governmental management and ownership, as well as the number of active firms have been examined as three environmental variables influencing the inefficiency of these industries in the provinces of Iran. Thus, a comparative outline is sketched with regard to technical efficiency and factors affecting inefficiency in the country. The results showed that the average technical efficiency is estimated at 79.56%, while Tehran has the highest and Kohgiloyeh Boirahmad has the lowest average technical efficiency. The governmental ownership factor and number of firms have a positive effect, whereas the governmental management has a negative effect on technical efficiency in these industries.
    Keywords: Stochastic Frontier Function, Firms with Fifty Employees, More, Technical Efficiency, Ownership, Management
  • Vali Rostami *, Ayyam Kamarkhani Pages 157-171
    The scientific researches have investigated the inefficiencies of government management and property. Economists and policy-makers maintain that privatization can serve to control such inefficiencies and even to inverse it. Some scholars, who have analyzed the consequences of privatization for various countries in terms of efficiency and equality, observed the positive impacts (for instance in the case of privatization in competitive markets) and negative impacts (such as privatization in infrastructures, like water); other scholars have investigated the distributive effects of privatization in terms of equality; others, through studying privatization attempted to answer this question that whether privatization alone can bring about positive impacts, or all the positive effects attributed to it results from its conjunction with other government policies. On the one hand, this study, based on the above three research types, attempts to investigate whether efficient privatization is predictable considering its relationships with other policies, specifically the competition promotion policy. On the other hand, this study focuses on the interaction between taxation and privatization, which has been neglected in most studies. The authors claim that promoting competition and improving taxation is of essential ends of an effective privatization, however the transfer of state-owned property to the private sector pertains to the short-run impact of privatization.
    Keywords: Financial Goals of Privatization, Taxation, Market Failure, Policies of Article 44 of Constitutional Act, Competition Policy