فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 6 (زمستان 1393)

  • 147 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا مولابیگی، سید محمد هاشمی صفحه 9
    دولت حافظ منافع عمومی جامعه می‏باشد و با عنایت به اقتدارات دولت در قراردادهای اداری، قواعد خاصی بر این قراردادها حاکم است که از قواعد حاکم بر قراردادهای حقوق خصوصی متمایز می باشد. با این وجود، دولت نیز در کنار اقتدارات حاکمیتی در قراردادهای اداری، دارای مسئولیت است. شرایط تحقق، آثار و عوامل موثر در سقوط مسئولیت قراردادی دولت دارای قواعد و اصول خاصی می باشد که لازم است به طور دقیق مورد بررسی قرار گرفته و وجوه تمایز آن از قواعد حاکم بر قراردادهای خصوصی شناسایی گردد. در این مقاله قصد داریم با بررسی قوانین و مقررات به شناسایی عوامل موثر در سقوط مسئولیت قراردادی دولت پرداخته و شرایط و آثار آنها را بررسی نماییم. عوامل موثر در سقوط مسئولیت قراردادی دولت عبارت است از: فسخ، بطلان، انفساخ، انتقال، تعدیل، توافقات خاص مبنی بر افزایش یا کاهش و یا اسقاط مسئولیت که هر یک از این عوامل دارای شرایط و آثار خاصی می باشد که تبیین خواهد شد.
    کلیدواژگان: قرارداد اداری، فسخ قرارداد، انتقال تعهدات، انفساخ، تعدیل قرارداد، شرط کاهش و افزایش مسئولیت
  • نادر میرزاده کوهشاهی* صفحه 31
    در ایران شوراهای محلی از نمادهای عدم تمرکز و به منزله پارلمان حکومت محلی محسوب می شوند و نقش کلیدی در مشارکت مردم در امور، کوچک شدن حجم دولت و اداره کارآمد امور محلی دارند. از موضوعات مهم مربوط به شوراهای محلی، «رابطه متقابل آنها با دولت مرکزی و مقامات آن است». هدف این مقاله بررسی موضوع مزبور با روش توصیفی و تحلیلی و شناخت روابط دولت مرکزی و شوراهای محلی و میزان تاثیرگذاری هر یک بر دیگری است.
    بررسی قانون اساسی و قوانین عادی مرتبط با موضوع نشان می دهد که در قانون اساسی شوراها از جایگاه رفیعی برخوردارند و می توانند بر امور مختلف محلی ازجمله مقامات محلی، نظارت جدی داشته باشند. در قوانین عادی سازوکارهای متعددی برای نظارت و تاثیرگذاری مقامات دولت مرکزی بر شوراهای محلی پیش بینی شده است و شوراها در مراحل مختلف تکوین، فعالیت و پایان فعالیت، متاثر از نقش و مداخلات دولت مرکزی و مقامات آن هستند؛ اما متقابلا علی رغم وجود ظرفیت در قانون اساسی، در سطح قوانین عادی، شوراها تاثیر نه چندان قابل توجهی بر دولت مرکزی و مقامات آن دارند و نظارت ضعیفی هم که برای آنها مقرر شده است از ضمانت اجرای مناسبی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: شوراهای محلی، حکومت محلی، دولت مرکزی، رابطه، قانون اساسی
  • مسلم آقایی طوق*، حسن لطفی صفحه 57
    اصل عدم تفویض قانونگذاری یکی از اصول ریشه دار در سنت قانون اساسی گرایی است؛ زیرا تفویض این اختیار از سوی قانونگذار به یک نهاد دیگر، ساختار ایجاد شده توسط قانون اساسی را دچار مخاطره می سازد. با این حال، گاه تفویض اختیار قانونگذاری با اعطای صلاحیت تخییری خلط می شود. منظور از صلاحیت های تخییری اختیاراتی است که قانونگذار در یک چارچوب معین، به دولت یا نهادهای دیگر واگذار می کند تا در تصمیمات و اقدامات خود، از امکان عمل فراخ تری برخوردار باشند. خلط این دو مفهوم باعث می شود نهاد ناظر بر عملکرد قانونگذار، موارد اعطای اختیار به دستگاه های اجرایی را معادل تفویض قانونگذاری قلمداد کرده و آن را مغایر با قانون اساسی بداند. حال آنکه این دو مفهوم هرچند مشابه هستند ولی با یکدیگر تفاوت دارند. دیوان عالی ایالات متحده آمریکا در حدود دویست سال نظارت قضایی بر قوانین، با تمیز بین این دو مفهوم، تنها دو بار به ابطال قوانین به واسطه مغایرت با اصل عدم تفویض پرداخته است و بقیه موارد را مشمول اعطای صلاحیت تخییری دانسته است.
    کلیدواژگان: اصل عدم تفویض قانونگذاری، صلاحیت های تخییری، اصل برتری قانون اساسی، دیوان عالی ایالات متحده آمریکا، نظارت قضایی
  • جواد محمودی صفحه 77
    قانون اساسی به شرح اصول یک صد و هفتادم و یک صد و هفتاد و سوم و به تبع آن، قوانین مربوطه عادی و در حال حاضر، قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1393 اختیار «ابطال مقررات دولتی» را به دیوان واگذار کرده است. از آن جا که نظارت آن مرجع بر مقررات یاد شده، پسینی و نه پیشینی است، همیشه این احتمال وجود دارد که میان تصویب این مقررات و ابطال آنها از حیث زمانی، فاصله وجود داشته باشد. در این فاصله، دولت و مجریان امور می توانند در اجرای مفاد آن مقررات به فعل و انفعالات حقوقی دست بزنند؛ برای مثال، ملکی را به خریداران بفروشند، خودرویی را بخرند، حق انتفاعی را واگذار کنند یا حقوق و امتیازاتی مانند استخدام، شرکت در مناقصه و... را به آنها وانهند.
    به نظر می رسد که پاسخ به این پرسش ها نیازمند درک درستی از لوازم مشروعیت دولت ها و لزوم اعتماد مردم به تصمیمات دولتمردان است. در غیر این صورت، نظم عمومی، مختل شده و ثبات دولت و نیز پاسخ گویی آن در برابر تصمیمات خود زیر سوال می رود. رویه قضایی جاری، درستی مبنای قانونی یک حق را شرط اعتبار و در نتیجه، مکتسبه دانست آن می داند. با وجود رهاوردهای مثبت آن رویه، اطلاق آن می تواند بر مبادلات حقوقی و مالی شهروندان بر اساس مقررات بعدا باطل شده، تاثیر منفی بگذارد.
    کلیدواژگان: ابطال، مقررات دولتی، حقوق مکتسبه
  • ابراهیم موسی زاده* صفحه 99
    براساس اسناد تاریخی از جمله رسائل حکومت اسلامی، اندیشمندان و فقهای اسلامی راجع به حاکمیت قانون، شایسته سالاری، کرامت انسانی، عدالت محوری، حقوق بنیادین مردم، مشارکت عمومی، منع تبعیض، نفی بروکراسی دست و پاگیر، شفافیت، اصل عدم تمرکز، به ویژه مبانی و اهداف نظام صحیح اداری، نظریه پردازی نموده اند . حاکمیت شریعت و قوانین اسلامی، اهداف اخلاقی و عادلانه مربوط به جامعه، چشم انداز جهانی نظام توحیدی و... همه نمونه هایی از این مبانی و اهداف مورد نظر هستند که انعکاس این اصول و اهداف را در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و سایر اسناد حقوقی و اخیرا در سیاست های کلی نظام اداری به وضوح می توان مشاهده کرد. هرچند قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1358 تهیه و تصویب شد ؛ اما مطالعات رسائل حکومت اسلامی گواه است که پس زمینه های فکری و بستر نظری نظام اداری جمهوری اسلامی ایران و اهداف و مبانی آن، از سابقه ای دیرین برخوردار می باشد. لذا مبانی نظام اداری جمهوری اسلامی و اصول و اهداف مختص به آن به عنوان گفتمانی اصیل موضوعی ارتجالی و آنی نبوده است.
    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، نظام اداری، حاکمیت قانون، شایسته سالاری، عدالت محوری، مسئولیت عمومی
  • مرتضی نجابت خواه، مونا بنازاده صفحه 117
    مستخدم عمومی، براساس قوانین و مقررات از انواع حقوق استخدامی برخوردار می گردد. اگرچه استحقاق مستخدم نسبت به دسته ای از این حقوق در زمان حیات وی شکل می گیرد، لکن ممکن است که با فوت مستخدم امکان استفاده از آنها در زمان حیات او فراهم نشود و لذا به نظر می رسد که این حقوق قابل انتقال به قائم مقام قانونی وی می باشند. همچنین پاره ای دیگر از حقوق هستند که اساسا برای شخصی غیر از مستخدم در نظر گرفته شده اند و از زمان فوت مستخدم، به موجب قوانین و مقررات استخدامی که مستخدم مشمول آنها بوده است، برای قائم مقام وی برقرار می شوند. با توجه به اهمیت تبیین دقیق اشخاص قائم مقام مستخدم متوفی در دعاوی استخدامی، این مقاله بر اساس قوانین و مقررات حقوقی و همچنین رویه قضایی موجود درصدد آن است تا به تبیین این مفهوم در دیوان عدالت اداری بپردازد.
    مطالعه اخیر بیانگر آن است که در مورد آن دسته از حقوق استخدامی که متعلق به مستخدم بوده و در زمان حیات وی مستقر و تثبیت شده است، قائم مقام همان ورثه قانونی موضوع قانون مدنی خواهند بود مگر آنکه قانونگذار حکم خاصی را مقرر داشته باشد؛ لکن در مورد آن دسته از حقوق مالی که به تبع فوت مستخدم برای بازماندگان وی برقرار می گردد، قائم مقام قانونی اشخاصی خواهند بود که در قوانین و مقررات استخدامی به آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: قائم مقام، حقوق استخدامی، حقوق وظیفه، وراث قانونی، دیوان عدالت اداری
|
  • Gholamreza Molabeige, Sayyed Mohammad Hashemi Page 9
    states are the preservers of public interests in a society. Regarding states’ authorities in administrative contracts, there are special rules governing these type of contracts which are different from rules governing private law contracts. However, beside sovereignty authorities in administrative contracts, states also have responsibilities. The realization requirements, effects and the causes of declining state’s contractual liability, have special rules and principles which are necessary to be studied exactly and it is also necessary to recognize the distinction of rules governing them from the rules governing private law contracts. In this article, by studying related laws and regulations, we are going to recognize the factors leading to decline of states’ contractual liability and to consider the requirements and effects of these factors. The causes of declining states’ contractual liability are termination, nullity, transition, modification and special agreements on increasing, decreasing or declining states’ liability, each of them has special requirements and effects, which will be studied here.
    Keywords: administrative contract, contract termination, responsibilities transition, contract modification, special agreements on increasing, decreasing state's liability
  • Dr. Nader Mirzadeh Kouhshahi Page 31
    The local councils are the symbol of decentralization and consider as the parliament of local government and also have key role for the people participation about the affairs and shrinking the volume of the government and also efficient management on the local affairs. One of the important subject that regarding as to the local councils is the mutual relation between them and central government its officials. The purpose of this article is checking the mentioned subject by way of discribtire and analytical and recognition of relation between central government and local councils and also amount of effectiveness of each one on the other one. The analyze of constitution and laws that have link to this subject¡ show that the councils have high position in constitution and so ¡ can have a serious supervision on the local affairs¡ in specially local officials. In laws has foresighted various mechanisms for supervision and affect of central governments officials on the local councils and the councils have affected by roles and intervention of central government and its officials in the different levels of genesis and activity and end of their activity. But mutually ¡ despite of existence of capacity in the constitution – in the level of common laws – the councils don’t have significant effective on the central government and its officials and there is no appropriate enforcement for their week supervision that have provided for them.
    Keywords: Local council, local government, central government, relation, constitution
  • Moslem Aghaei Togh, Hasan Lotfi Page 57
    The principle of non-delegation of Legislative Power is one of the oldest principles of constitutionalism, because the delegation of this power may endenger the structures established by the constitution. In some cases, this concept is confused with the delegation of discretionary power. By discretionary power we mean the powers that are delegated by parliament to executive authorities to help them in their decisions and actions. This confusion provokes the body responsible to review the constitutionality of laws, to declare delegation of discretionary powers unconstitutional because of breach of the principle of non-delegation. Supreme Court of the United States in nearly 200 years of applying judicial review over the acts of congress, just in 2 cases declared that the act breaches the nondelegation principles and in all other cases it ruled that they are delegation of discretionary power and not legislative power.
    Keywords: The principle of non- delegation, Discretionary power, Supremacy of Constitution, US Supreme Court, Judicial Review
  • Javad Mahmoudi Page 77
    Iranian Constitution offered the power of annulling of executive regulations to administrative justice tribunal through 170th and 173rd articles and the foundations and Procedures of Administrative tribunal of Justice Act 2014. As its review on executive regulations is subsequent, it is possible that some legal relations are done between the state and other related persons in the time between regulations enacted and their annulments by that judicial body. The key answer is that if that executive regulation be annulled, what are the effects of its annulment on the legal relations which have been made under that annulled regulation? Is there a defense upon the theory of Required Rights for avoiding the negative effects of annulled regulation? What are the judicial and legislative responses to this issue? Is it possible that theory of legitimate expectations is used for resolving that mentioned problem? In this article, I will try to review all the legal and judicial aspects of problem and finally two key responses will be presented. Judges, beneficent persons and all of researchers may use of this article findings.
    Keywords: Annulment, Executive regulations, Acquired rights
  • Ebrahim Mousazadeh Page 99
    According to historical documents, including Islamic state letters, Islamic thinkers and jurists have theorized About the rule of law, meritocracy, human dignity, justice, fundamental rights of people, public participation, non-discrimination, denial of cumbersome bureaucracy, transparency, principle of decentralization, in particular foundations and purposes of correct Administrative system. The rule of Sharia and Islamic law, moral and fair purpose to the community, global perspective monotheistic system and … are examples of These foundations and intended purpose that Reflecting These principles and purposes obviously can be observed in the constitution of the Islamic Republic of Iran and Other legal documents and most recently the general policies of the administrative system. Although the constitution of the Islamic Republic of Iran in 1358 was prepared and ratified, But the studies of Islamic government Epistles Indicate that Intellectual background and theoretical context of the administrative system of the Islamic Republic and purposes and principles of, Is entitled from long history. Thus foundations of the administrative system of the Islamic Republic and the principles and objectives specific to it as genuine dialogue is not spontaneous and immediate issue.
    Keywords: Islamic government, administrative system, rule of law, meritocracy, justice, public responsibility
  • Morteza Nejabatkhah, Mona Banazadeh Page 117
    According the laws and regulations, the public servant enjoys from employment rights. Although, some of these rights arise during the life of the servant, but it is possible that he didnt use them in his life and therefore, these rights are transferred to his legal heirs Also, there are some of the rights that basically have been considered for a person other than the public servant. Therefore, since the death of servant will apply for his successor. Given the importance of detailed explanation of the deceased servant's successor in employment claims, this research, based on the rules and regulations and also available jurisprudence, is looking for explanation this concept in Administrative Justice Court. the recent study suggests that the successors of the deceased servant about those rights that belong to him and have been established at the time of his life, are the legal heirs under civil law, unless the legislature have stipulated a specific mandate. But about those financial rights that are established after the death of the servant, the successors of those who will that have been mentioned in the laws and regulations of employment.
    Keywords: Successor, Employment Rights, Pensions, Legal Heirs, Administrative Justice Court