فهرست مطالب

پژوهش های بذر ایران - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش های بذر ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • امین عباسی *، فریبرز شکاری، سید بهمن موسوی، ناصر صباغ نیا، عبدالله جوانمرد صفحات 1-13
    یکی از عوامل دستیابی به عملکرد بالا در واحد سطح، درصد و سرعت بالای جوانه زنی بذرها و استقرار مناسب تر گیاهچه های حاصل از بذرهای کشت شده می باشد. روی به عنوان یک عنصر ضروری برای رشد و نمو گیاهان، از نقش کلیدی در بسیاری از فرآیندهای متابولیکی برخوردار بوده و تاثیر مثبتی را بر جوانه زنی بذرها دارد. اثر پیش تیمار بذر با محلول هایی با غلظت 0/5، 1 و 2 درصد سولفات روی بر تسهیم اندوخته بذر، آغاز خودپروری گیاهچه گندم و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز طی پژوهشی به صورت فاکتوریل بر پایه ی طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار، در دانشگاه مراغه در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلیه شاخص های مورد مطالعه به طور معنی داری تحت تاثیر پیش تیمار روی قرار گرفتند. مقایسه میانگین صفات اندازه گیری شده نشان داد که افزایش غلظت روی به یک درصد، اثرات مثبتی بر صفات مورد مطالعه داشته و برعکس، افزایش غلظت این عنصر به بیش از یک درصد موجب تغییرات منفی در صفات مزبور گردید. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد، میزان وزن خشک دانه در تیمار شاهد و سولفات روی 0/5 درصد به ترتیب در روزهای 21 و 20به سطح ثابتی رسیدند که پس از بازه های یاد شده این مقدار ثابت ماند. همچنین، میزان وزن خشک کل، در تیمار شاهد و سولفات روی به ترتیب در روزهای 15و 13 به وزن اولیه خود (وزن بذر) دست یافت. به علاوه، رشد خودپروری گیاه طی 12-10 روز پس از خیساندن آغاز شد. بذرهای تیمار شده با 0/5 و 1 درصد سولفات روی نسبت به سطوح دیگر آن دارای سطح برگ بیشتری بودند. این امر می تواند در نتیجه ی ورود زودتر گیاهچه های حاصل از این تیمارها به مرحله خودپروری باشد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات اتمام اندوخته بذر، جبران اندوخته بذر، وزن خشک ریشه چه و وزن خشک ساقه چه موید این امر بود. در همین راستا پیش تیمارهای 0/5 و 1 درصد سولفات روی زودتر از تیمارهای شاهد و 2 درصد روی به خودپروری رسیدند که با توجه به نتایج آزمایش ها پیش تیمارهای 0/5 و 1 درصد برگزیده شدند.
    کلیدواژگان: سطح برگ، رشد خودپرور، رشد خودناپرور، کارایی تبدیل اندوخته غذایی
  • شهرام نظری *، رضا دیهیم فرد، جواد فرجی صفحات 15-30
    شناخت الگوهای جوانه زنی و سبز شدن علف های هرز و شناخت عوامل موثر بر آن در برنامه های مدیریتی علف هرز سودمند می باشد. به منظور بررسی اثرات دما، طول دوره غرقاب و تنش شوری بر جوانه زنی و سبز شدن علف هرز سلمه تره آزمایش های جداگانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج آزمایش دما نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی با 87، 93 و 88 درصد به ترتیب در دامنه دمایی 15، 20 و 25 درجه سانتی گراد بود. بیشترین سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک گیاهچه در دمای 20 درجه سانتی گراد به دست آمد. همچنین سطح مطلوب شاخص بنیه بذر با 796/29 در دمای 20 درجه سانتی گراد بود. نتایج مدل رگرسیونی طول دوره غرقاب نشان داد درصد جوانه زنی در تیمار شاهد و طول دوره غرقاب به مدت دو روز به ترتیب با 93 و 90 درصد دارای حداکثر مقدار بود ولی با افزایش طول دوره غرقاب تا مدت زمان های 8 و 10 روز غرقاب درصد جوانه زنی متوقف شد. همچنین نتایج مقایسه میانگین موید آن است که با افزایش طول دوره غرقاب، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه بذر کاهش معنی داری داشت. بررسی اثر تنش شوری نشان داد که بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه در تیمارهای شاهد و غلظت 50 میلی مولار مشاهده شد که با افزایش غلظت کلرید سدیم این مولفه ها روند نزولی داشت تا این که در محدوده 300 تا 400 میلی مولار صفات مورد بررسی متوقف شد. طول ریشه چه و ساقه چه نیز به ترتیب از 10/51 و 9/23 سانتی متر در تیمار شاهد به 3/57 و 2/47 سانتی متر در غلظت 250 میلی مولار کلرید سدیم کاهش یافت. نتایج اثر شوری نشان داد که حداکثر شاخص بنیه بذر با 851/84 در تیمار شاهد مشاهده شد که با افزایش غلظت نمک به بالاتر از 250 میلی مولار این شاخص متوقف شد. در نهایت نتایج نشان داد که دمای 20 درجه سانتی گراد، دمای مناسب جوانه زنی سلمه تره بوده و وجود تنش های شوری و غرقاب می تواند باعث کاهش شاخص های رشدی این علف هرز در مراحل جوانه زنی و گیاهچه ای شود.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، گیاهچه
  • امید انصاری *، فرشید قادری فر، فرزاد شریف زاده، علی مرادی صفحات 31-39
    این تحقیق به منظور بررسی اثر دماهای مختلف بر جوانه زنی و تعیین دمای کاردینال جوانه زنی (دمای پایه، مطلوب و بیشینه جوانه زنی) چاودار کوهی، در دماهای 3، 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد به اجرا درآمد. جهت کمی سازی واکنش سرعت جوانه زنی بذر چاودار کوهی به دما از 3 مدل رگرسیون غیرخطی دوتکه ای، دندان مانند و بتا استفاده شد. نتایج نشان داد که دما علاوه بر درصد جوانه زنی بر سرعت جوانه زنی نیز اثرگذار است. در مقایسه 3 مدل استفاده شده با توجه به پارامترهای RMSE، CV، SE و نمودار خط 1:1، مناسب ترین مدل جهت تخمین دماهای کاردینال چاودار کوهی مدل دندان مانند و بتا گزارش شد؛ اما به دلیل بالا بودن SE برای دمای پایه و تخمین منفی دمای پایه در مدل بتا می توان از بین دو مدل دندان مانند و بتا، مدل دندان مانند را به عنوان مناسب ترین مدل گزارش کرد. دمای پایه، مطلوب تحتانی، مطلوب فوقانی و سقف با استفاده از مدل دندان مانند به ترتیب بین 70/2 تا 17/3، 27/21 تا 00/30 و 00/35 تا 05/35 درجه سانتی گراد متغیر بود؛ بنابراین با استفاده از مدل دندان مانند و پارامترهای تخمین زده شده می توان از این مدل در تهیه و ارزیابی مدل های پیش بینی جوانه زنی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: چاودار کوهی، دمای کاردینال، دما، مدل
  • غلامحسن رنجبر *، حسین غدیری صفحات 41-55
    جهت کمی سازی میزان سبز شدن کوشیا (Kochia indica) تحت سطوح مختلف دما، شوری و عمق کاشت، آزمایشی به صورت کنترل شده در مرکز ملی تحقیقات شوری یزد در سال 1392 انجام شد. تیمارها شامل رژیم دمایی روز/شب: 20/10، 25/15، 30/20، 35/25 و 40/30 درجه سانتی گراد، پنج سطح شوری: 2، 6، 10، 14 و 18 دسی زیمنس بر متر و کاشت بذر در عمق صفر (سطح خاک)، 5، 10 و 15 میلی متر بود. درصد سبزشدن نهایی، شاخص سرعت سبز شدن و تعداد روز موردنیاز تا سبز شدن 50% از بذرها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد سبز شدن نهایی به ترتیب در دمای روز/شب 25/15 و 40/30 درجه سانتی گراد به دست آمد. میزان سبز شدن نهایی در شوری های 6، 10، 14 و 18 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 9، 22، 36 و 57% کمتر از تیمار 2 دسی زیمنس بر متر بود. همچنین میزان سبز شدن نهایی در عمق های کاشت 5، 10 و 15 میلی متر، به ترتیب 30، 44 و 72% کمتر از تیمار قرار دادن بذر در سطح خاک بود. تجزیه رگرسیونی نشان داد که درصد سبز شدن نهایی به صورت خطی با افزایش سطوح شوری و عمق کاشت کاهش یافت. در حالی که زمان لازم برای حصول 50% سبز شدن (T50) با افزایش سطوح شوری و عمق کاشت افزایش یافت، به طوری که بیشترین میزان T50 مربوط به شوری 18 دسی زیمنس بر متر و عمق کاشت 15 میلی متر بود. افزایش در میزان شوری و عمق کاشت با کاهش معنی دار شاخص سرعت سبز شدن همراه بود. در مجموع با استفاده از یک رابطه رگرسیونی لجستیک، میزان سبز شدن بذر K. indica در هر روز پس از کاشت در ترکیبات مختلف شوری و دما کمی شد تا بتوان دامنه گسترش این گیاه را تحت این شرایط پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: رگرسیون خطی، شاخص سرعت سبز شدن، علف هرز، عمق کاشت، رابطه لجستیک
  • راضیه صارمی، حشمت امیدی *، عبدالامیر بستانی صفحات 57-70
    این تحقیق به منظور بررسی کارایی پیش تیمار هورمونی در افزایش قدرت جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه، در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل 5 سطح هورمون اکسین (IAA) (ایندول-3-استیک اسید) در غلظت های صفر، 1/0، 5/0، 1 و 5/1 میلی گرم بر لیتر و 5 سطح هورمون سیتوکینین (PBA) (تتراهیدروپیرانیل بنزیل آدنین) در غلظت های صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم بر لیتر بودند. نتایج نشان داد که کاربرد دو هورمون و اثرات متقابل آن ها، اثر معنی داری بر همه صفت های مورد ارزیابی از جمله درصد جوانه زنی، مقدار زیست توده، محتوای آب نسبی برگ و محتوای رنگیزه های فتوسنتزی داشت. بیشترین درصد جوانه زنی (66/66 درصد) در 5/1 میلی گرم بر لیتر IAA به همراه 1 میلی گرم بر لیتر PBA به دست آمد. پیش تیمار 5/0 میلی گرم بر لیتر PBA و 1/0 میلی گرم بر لیتر IAA بیشترین طول ساقه چه (به ترتیب 28/1 و 17/1 سانتی متر) را نشان داد. ضریب جوانه زنی با افزایش سطوح IAA از 1/0 تا 5/1 میلی گرم بر لیتر، 5/12 درصد کاهش یافت. بیشترین محتوای آب نسبی (73/42 و 38/37 درصد) به ترتیب در PBA 5/0 میلی گرم بر لیتر و IAA 5/1 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. ترکیب (0+1/0 میلی گرم بر لیتر) IAA+PBA بر طول ریشه چه و گیاهچه اثر مثبتی داشت. غلظت های بالایی از PBA و کمترین مقدار IAA بر روی مقدار زیست توده نتیجه ای یکسان نشان داده و بالاترین مقدار (33/4 میلی گرم) با ترکیب تیماری این دو غلظت به دست آمد. رنگیزه های فتوسنتزی نیز از این دو هورمون تاثیر پذیرفتند به طوری که تاثیر IAA بر این صفت بیش از PBA بود. مشخص شد که اکسین و سیتوکنین موجب افزایش جوانه زنی و بهبود شاخص های مورفوفیزیولوژیک و درنتیجه عملکرد استویا می گردد.
    کلیدواژگان: ایندول-3-استیک اسید، تتراهیدروپیرانیل بنزیل آدنین، ضریب جوانه زنی، زیست توده
  • مصطفی علی نقی زاده *، محمد خواجه حسینی، سید احمد حسینی، محمدحسن راشد محصل صفحات 71-88
    به منظور بررسی رفتار جوانه زنی و روش های شکستن خواب بذر توده های مختلف علف های هرز سلمه تره، پیچک و دم روباهی سبز، سه آزمایش فاکتوریل دوعاملی جداگانه در سال 1393 در آزمایشگاه زراعت دانشگاه ولیعصر رفسنجان انجام گرفت. عامل اول بذور علف های هرز مورد بررسی از باغ های پسته 5 منطقه رفسنجان (مرکزی، انار، کشکوئیه، کبوترخان و نوق) بود. عامل دوم تیمارهای شکستن خواب بذور سلمه تره شامل شاهد (آب مقطر)، نیترات پتاسیم در غلظت های 500 و 1000 پی پی ام، خراش دهی با اسید سولفوریک غلیظ در زمان های 5 و 10 دقیقه و سرمادهی مرطوب در زمان های 1، 3 و 5 هفته، تیمارهای شکستن خواب بذور پیچک شامل شاهد، خراش دهی با سمباده، خراش دهی با اسید سولفوریک در زمان های 20 و 30 دقیقه و خراش دهی با آبجوش در زمان های 15 و 30 دقیقه و تیمارهای شکستن خواب بذور دم روباهی سبز شامل شاهد، اسید جیبرلیک در غلظت های 250، 500 و 1000 پی پی ام، نیترات پتاسیم در غلظت های 500 و 1000 پی پی ام، سرمادهی مرطوب در زمان های 1، 3 و 5 هفته بودند. آزمایش ها برای هر گونه به طور مجزا به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که توده بذری، روش های شکستن خواب و برهمکنش توده بذری و روش های شکستن خواب اثر معنی داری بر درصد جوانه زنی و متوسط زمان جوانه زنی بذور علف هرز هر سه گونه داشت به طوری که تیمار 5 هفته سرمادهی مرطوب در بذور سلمه تره توده نوق با میانگین جوانه زنی 97 درصد و متوسط زمان جوانه زنی 22/1 روز، تیمار خراش دهی با سنباده در بذور پیچک توده کبوترخان (98 درصد) و تیمار 1000 پی پی ام اسید جیبرلیک در بذور دم روباهی سبز توده کبوترخان (60 درصد) بالاترین درصد جوانه زنی را داشتند و سریع تر جوانه زدند. همچنین با افزایش وزن هزار دانه علف های هرز مورد بررسی، درصد جوانه زنی نیز افزایش یافت.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، خراش دهی، خواب بذر، سرمادهی مرطوب، نیترات پتاسیم
  • مهدی شعبان *، فرشید قادری فر، حمیدرضا صادقی پور، احد یامچی صفحات 89-103
    این تحقیق به منظور بررسی اثر زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بر جوانه زنی بذرها و رشد هتروتروفیک گیاهچه نخود زراعی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1393 اجرا شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل 8 سطح (انبارداری طبیعی 2 و 4 سال، زوال مصنوعی 1، 2، 3، 4، 5 روز و شاهد) بودند. نتایج نشان داد اثر تیمار زوال بر کل صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. کاهش درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، شاخص قدرت بذر و وزن خشک گیاهچه در شدت های زوال مصنوعی 4 و 5 روز بیشتر از انبارداری طبیعی 2 و 4 سال بود. هدایت الکتریکی نیز با افزایش شدت زوال مصنوعی تا 4 و 5 روز نسبت به انبارداری طبیعی افزایش بیشتری یافت که به دلیل عدم توانایی غشاها در حفظ انسجام خود بوده و ناشی از حساسیت بیشتر بذور به شرایط زوال مصنوعی می باشد. کاهش میزان و کارایی استفاده از ذخایر و کسر ذخایر پویا شده در انبارداری طبیعی کمتر از زوال های شدید 4 و 5 روز بود ولی بیشترین میزان و کارایی استفاده از ذخایر و کسر ذخایر پویا شده در تیمار 2 روز زوال رخ داد که می توان دلیل آن را به افزایش سرعت واکنش های ترمیمی بذر طی این شرایط و فعال شدن بیشتر آنزیم های هیدرولیتیک نسبت داد. در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد زوال مصنوعی در شدت های 4 و 5 روز نسبت به انبارداری طبیعی 2 و 4 سال سبب خسارت بیشتری به بذور نخود شده که منجر به کاهش بیشتر درصد و سرعت جوانه زنی شد.
    کلیدواژگان: انبارداری، زوال، کارایی استفاده از ذخایر، کیفیت بذر
  • مهدی عقیقی شاهوردی *، حشمت امیدی، سید اسماعیل موسوی صفحات 105-118
    به منظور ارزیابی اثر کیتوزان بر جوانه زنی و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه دارویی ماریتیغال در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد تهران در سال 1394 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح تنش شوری (صفر، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) و سطوح مختلف کیتوزان (صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش درصد جوانه زنی، ضریب جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص وزنی و طولی بنیه بذر، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه و بیوماس کل و افزایش متوسط زمان جوانه زنی گردید. پیش تیمار بذر با کیتوزان تا غلظت 5/0 درصد سبب افزایش صفات ضریب جوانه زنی، شاخص وزنی بنیه بذر و طول ساقه چه شد. بیشترین میزان کلروفیل کل و پروتئین کل در پیش تیمار بذر با سطوح 5/0 درصد کیتوزان در شوری صفر دسی زیمنس بر متر (شاهد) به دست آمد. با افزایش تنش شوری، میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز افزایش داشت، به طوری که بیشترین فعالیت این دو آنزیم در سطح تنش شوری 12 دسی زیمنس بر متر در پیش تیمار با 5/0 درصد کیتوزان به دست آمد. نتایج نشان داد که تیمار بذر با کیتوزان 5/0 درصد می تواند اثرات مضر تنش شوری را بر برخی صفات در گیاهچه ماریتیغال کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، پراکسیداز، پروتئین، خارمریم، کاتالاز، کلروفیل
  • محمود رضا تدین *، محمد رحیمی صفحات 119-127
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم (TiO2 Nano) و نانو تیوب کربنی (CNT) بر برخی ویژگی های جوانه زنی بذر ارقام گیاه جو بود. آزمایش در سال 1393 در آزمایشگاه دانشگاه شهرکرد اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل نانوذره دی اکسید تیتانیوم و نانو تیوب کربن در چهار غلظت (صفر، 10، 30، 60 میلی گرم بر لیتر) بود که بر روی بذرهای ارقام جو پوشینه دار بهمن، ماکویی و نصرت اعمال گردید. صفات مورد اندازه گیری شامل: وزن خشک گیاهچه، طول گیاهچه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، درصد مقاومت ریشه چه، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر بودند. نتایج نشان داد تیمار نانو تیوب کربن با غلظت 60 میلی گرم بر لیتر نسبت به سایر تیمارها تاثیر مثبت بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص طولی و وزنی بنیه و وزن خشک گیاهچه داشت. در این آزمایش، بیشترین درصد مقاومت ریشه چه، شاخص وزنی بنیه و وزن خشک گیاهچه رقم نصرت تحت تیمار نانو تیوب کربن با غلظت 60 میلی گرم بر لیتر نسبت به تیمار شاهد به ترتیب معادل،7، 2/122 و 9/64 درصد به دست آمد. همچنین، تیمار نانو تیوب کربن با غلظت 60 میلی گرم بر لیتر سبب افزایش شاخص بنیه بذر در رقم ماکویی به میزان 8/39 درصد نسبت به تیمار شاهد شد. می توان نتیجه گرفت که رقم نصرت در صفات شاخص طولی و وزنی بنیه بذر، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و درصد مقاومت ریشه چه نسبت به ارقام بهمن و ماکویی عملکرد مورفولوژیکی بهتری در شرایط آزمایشگاهی نشان داد.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، رقم نصرت، رقم بهمن، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه
  • سید مهدی جوادزاده، پرویز رضوانی مقدم *، محمد بنایان اول، جواد اصیلی صفحات 129-141
    گیاه چای ترش یکی از گیاهان مهم دارویی و صنعتی از خانواده پنیرکیان است که در سطح وسیعی از استان سیستان و بلوچستان کشت می شود. در یک مطالعه آزمایشگاهی، تاثیر درجه حرارت های مختلف بر جوانه زنی بذرهای گیاه چای ترش مورد بررسی قرار گرفت و درجه حرارت های کمینه، بهینه و بیشینه جوانه زنی آن ها، به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار تعیین شد. برای این منظور تیمارهای دمایی 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45 و 50 درجه سانتی گراد در نظر گرفته شد. دماهای ویژه جوانه زنی بذر بر اساس سه مدل خطوط متقاطع، مدل پنج پارامتری بتا و مدل چندجمله ای درجه دو برآورد شد. صفات مورداندازه گیری عبارت بودند از درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و میانگین زمان جوانه زنی که اثر دما بر تمامی صفات مورد اندازه گیری معنی دار بود. نتایج به دست آمده از تجزیه رگرسیون داده ها نشان داد که بهترین مدل در ارتباط با دمای ویژه این گیاه مدل پنج پارامتری بتا بود و با توجه به نتایج به دست آمده از این مدل، می توان گفت که دمای کمینه و بهینه چای ترش به ترتیب 04/4 و 83/29 درجه سانتی گراد است.
    کلیدواژگان: دمای کاردینال، سرعت جوانه زنی، گیاهان دارویی، مدل های رگرسیون غیرخطی
  • فرهاد صادقی* صفحات 143-154
    به منظور مطالعه اثر عناصر روی و منیزیم بر خصوصیات زراعی و جوانه زنی بذر گندم (رقم سیوند)، این پژوهش به روش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه ماهیدشت در سال های 1392 و 1393 انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح روی (صفر، 20، 40 و 60 کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات روی) و چهار سطح منیزیم (صفر، 70،140 و 210 کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات منیزیم) بود. نتایج نشان داد، اثر عامل های سولفات روی و منیزیم برای بیشتر صفات در سطح احتمال 1 و 5 درصد معنی دار بودند. اثر سطوح متفاوت سولفات روی نشان از برتری تیمار مصرف 60 کیلوگرم در هکتار سولفات روی برای کلیه صفات تحت بررسی بود. اثر این تیمار بر روی دو صفت مهم عملکرد دانه و درصد پروتئین به ترتیب با 10/7 تن در هکتار و 05/12 درصد نسبت به تیمار شاهد در حدود 115 و 103 درصد برتری نشان داد. اثر سطوح متفاوت سولفات منیزیم بر صفات نشان از برتری تیمار مصرف 210 کیلوگرم در هکتار سولفات منیزیم بود. اثر تیمار یاد شده بر عملکرد (84/7 تن در هکتار) و درصد پروتئین دانه (89/11 درصد) نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 124 و 5/101 درصد برتری نشان داد. با توجه به مقدار عناصر غذایی زمین محل آزمایش و نیاز مطلوب گندم به این عناصر، تیمارهای مصرف 20 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و 140 کیلوگرم در هکتار سولفات منیزیم از نظر بیشتر صفات تحت بررسی نسبت به سایر تیمارها برتری داشتند و از نظر اقتصادی بسیار باصرفه و قابل توصیه هستند.
    کلیدواژگان: گندم، بنیه بذر، عملکرد، عناصر روی و منیزیم
  • احمد نوروزیان، مجید معصومیان *، محمدعلی ابراهیمی، غلام رضا بخشی خانیکی صفحات 155-169
    آنغوزه (.Ferula assa- foetida L)، از گونه های مهم تیره چتریان است که بذرهای آن دوره خواب نسبتا طولانی دارد. در این تحقیق تیمارهای سرمادهی مرطوب، آبشویی، اسید جیبرلیک، غلظت نمک های معدنی محیط کشت و زمان برداشت بذر و هم چنین تاثیر متقابل این عوامل به منظور دستیابی به شرایط بهینه جوانه زنی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد سرمادهی مرطوب به مدت 2 هفته در دمای 5-4 درجه سانتی گراد به میزان 50 درصد میانگین جوانه زنی را در مقایسه با شاهد افزایش داد. در تیمار آبشویی، بیشینه جوانه زنی در مدت زمان 6 ساعت (42 درصد) و کمینه آن در زمان 2 ساعت (47/20 درصد) حاصل شد. اسید جیبرلیک با غلظت 10 میلی گرم در لیتر، توانست میانگین جوانه زنی را 5/41 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دهد. تغییر در غلظت نمک های معدنی محیط کشت نیز نشان داد که محیط MS 1⁄2 ، می تواند در مقایسه با محیط MS کامل، میانگین جوانه زنی را به میزان 25 درصد افزایش دهد. هم چنین میانگین جوانه زنی در نتیجه اعمال تیمارهای مذکور بر روی بذرهای یک ساله، اثر معنی داری در مقایسه با بذرهای تازه برداشت شده داشت (به ترتیب 61 در مقایسه با 36 درصد). با انجام آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، بهترین ترکیب تیماری که توانست میانگین جوانه زنی را به طور معنی داری افزایش دهد (83/73 درصد)، ترکیب دو هفته سرما، محیط MS 1⁄2 ، ده میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک و شش ساعت آبشویی بود. لذا با توجه به نتایج حاصله، به منظور شکست خواب بذر آنغوزه، پیشنهاد می شود علاوه بر استفاده از بذرهای یک ساله، از محیط کشت MS 1⁄2 ، به همراه تیمارهای تلفیقی سرمادهی مرطوب، آبشویی و اسید جیبرلیک استفاده شود.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، جوانه زنی، زمان برداشت بذر، سرمادهی، شکست خواب
  • وحید منصوری گندمانی *، حشمت امیدی، محمد رضایی چرمهینی صفحات 171-178
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار ترکیب زیستی کیتوزان بر بذرهای سویا (Glycine max L.) (رقم ویلیامز) تحت شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه شاهد در سال 1394 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل ترکیب کیتوزان در سه سطح (صفر ، 25/0 و 5/0 درصد وزنی-حجمی) و شوری در 4 سطح (صفر، 5، 5/7 و 10 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد که برهمکنش پیش تیمار کیتوزان و تنش شوری بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین مدت جوانه زنی، تعداد گیاهچه عادی و صفات فیزیولوژیک گیاهچه سویا نظیر میزان پرولین و قندهای محلول اندام هوایی معنی دار بود. پیش تیمار 25/0 درصد کیتوزان در تقابل با تنش شوری با افزایش 30 درصدی سرعت جوانه زنی و افزایش به ترتیب 24 و 35 درصدی میزان پرولین و قندهای محلول اندام هوایی باعث بهبود جوانه زنی گیاهچه سویا شد. با توجه به تاثیر تیمار کیتوزان بر جوانه زنی و رشد گیاهچه سویا می توان تیمار 25/0 درصد وزنی-حجمی کیتوزان را به عنوان یک تیمار جهت مقابله با شرایط شوری در گیاهچه سویا معرفی نمود.
    کلیدواژگان: پرولین، پرایمینگ، ترکیب زیستی کیتوزان، قندهای محلول
|
  • Amin Abbasi *, Fariborz Shekari, Seyed Bahman Mousavi, Naser Sabaghnia, Abdollah Javanmard Pages 1-13
    The percentage and rate of germination and proper establishment of seedlings are important factors in achieving higher yield per unit area. As an essential element for plant growth and development, Zinc plays a critical role in many metabolic processes, and also has a positive effect on seed germination. In order to determine the effects of seed priming with the concentrations of 0.5, 1 and 2 percent zinc sulfate on the partitioning of reserved materials in seed, starting autotrophic seedling growth and the activity of alpha amylase enzyme in wheat, a factorial experiment was conducted in a research farm of University of Maragheh, Iran in 2014 on the basis of a completely randomized design with four replications. Results showed that zinc priming had a significant effect on all the parameters under study. Mean comparisons showed that an increase in zinc concentration- up to one percent- had a positive effect on the studied parameters, and increasing its concentration more than one percent caused a negative effect on the mentioned parameters. The results of this study showed that the seed dry weight of the control and zinc sulfate (0.5%) treatment reached to a stable level in the days of 21 and 20, respectively. Also in the control and 0.5% zinc sulfate, the total dry weight reached to its initial weight (seed weight) at the days of 15 and 13, respectively. In addition, the growth of autotrophic plant began 10-12 days after of soaking. The seeds treated with 5.0 and 1 percent zinc sulfate had more leaf area than the other treatments; it might happen due to the earlier entrance of the seedlings produced by 5.0 and 1% zinc sulfate treatments to the autotrophic stage as compared to other treatments. The results of variance analysis of the finishing seed's reserved materials, initial kernel, root dry weight and shoot dry weight confirmed that 0.5 and 1% zinc sulfate treatments were better than other concentrations (levels). The treatments of 0.5 and 1% zinc sulfate reached to the autotrophic stage sooner than the control and 2% zinc sulfate treatment. According to the results of this study, 5.0 and 1% zinc sulfate treatments were selected for the field cultivation.
    Keywords: Leaf area, Autotrophic growth, Heterotrophic growth, Efficiency of reserve mobilization
  • Shahram Nazari *, Reza Deihimfard, Javad Faraji Pages 15-30
    Understanding the germination and emergence patterns of weeds as well as factors which influence on these patterns are beneficial for management programs with respect to weeds. In order to evaluate the effect of temperature, waterlogging and salinity on germination and emergence of common lambsquarters, three separate experiments were conducted based on a completely randomized design with four replications. Results of temperature test revealed the highest germination percentages such as 87, 93 and 88%, obtained in temperature ranging including 15, 20 and 25 °C respectively. Maximum germination rate, radicle length, plumule length, and seedling dry weight recorded at 20°C. Optimum seed vigor index equals to 796.29 observed at 20°C. Germination percentage reduced with increasing waterlogging duration and halted after 8 and 10 days of consecutive waterlogging. Mean comparisons revealed that radicle and plumule length, seedling dry weight and vigour index reduced significantly by increasing the period of waterlogging. Salinity adversely affected germination percentage, germination rate and seedling dry weight of common lambsquarters. These factors were at the highest amount in control and 50 mM NaCl treatments. A downward trend was observed in these factors as NaCl concentrations increased and finally the germination process stopped at concentrations ranged from 300 to 400 mM NaCl. Radicle and plumule length were also reduced from 10.51 and 9.23 cm in control plot to 3.57 and 2.47 cm at 250 mM NaCl. Overall, the results revealed that the Maximum seed vigor index equals to 851.84 was obtained from control treatment and seed vigor halted when the salinity level exceeded to more than 250 mM NaCl. Finally, the results showed that optimum temperature for germination of common lamsquarters was 20 °C and occurrences of salinity and waterlogging stress can decrease growth indices of this weed in germination and seedling stages.
    Keywords: Germination percentage, Germination rate, Seed vigor index, Seedling
  • Omid Ansari *, Farshid Ghaderifar, Farzad Sharif Zadeh, Ali Moradi Pages 31-39
    The objective of this research was to evaluate the effect different temperatures on germination and determine cardinal temperatures (base, optimum and maximum) of Secale mountanum at temperatures of 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oC. Three nonlinear regression models (segmented, dent-like and beta) was used for quantifying response of germination rate to temperature. Results showed that the different temperatures were effect on germination percentage and germination rate. According to the root mean square of errors (RMSE) of germination time, the coefficient of determination (R2), the simple linear regression coefficients a and b, and the relationship between the observed and the predicted germination rates the best model for determination of cardinal temperatures of Secale mountanum was dent-like and beta models. Base, optimum and maximum temperatures were estimated about 2.70 to 3.17, 21.27 to 30.00 and 35.00 to 35.05°C, respectively with this model. However, due to the above SE for temperature base and negative estimate the base temperature of beta model can be reported the dent-like model. Therefore with used of dent-like model and estimated parameters can be used this model for predicting germination.
    Keywords: Secale mountanum, Cardinal temperatures, Temperature, Model
  • Gholamhassan Ranjbar *, Hossein Ghadiri Pages 41-55
    A controlled experiment was run to quantify emergence of Kochia indica under different temperature, salinity and seeding depth levels at the Yazd National Salinity Research Center in 2013. Treatments were five day/night temperature regimes: 20/10, 25/15, 30/20, 35/25 and 40/30 °C, five salinity levels: 2, 6, 10, 14 and 18 dS m-1, and seeding depth on the surface (0 mm), 5, 10 and 15 mm. Final emergence percent, emergence rate index and elapsed time (days) to reach 50% of the maximum emergence were measured. Results showed that the highest and lowest final emergence percentage was observed in 25/15 ° C and 40/30 ° C day/night, respectively. Final emergence reduced to 9, 22, 36 and 57% in 6, 10, 14 and 18 dS m-1 compared to 2 dS m-1, respectively. Final emergence was also reduced to 30, 44 and 72% in 5, 10 and 15 mm seeding depths compared to placing seeds on the soil surface. Regression analysis showed that final emergence percentage linearly decreased with increase in salinity and seeding depth levels. In turn, elapsed time (days) to reach 50% of the maximum emergence T50, increased as salinity and seeding depth increased, so that the highest T50 was obtained for 18 dS m-1 and seeding depth of 15 mm. Increase in salinity and seeding depth was associated with a significant decrease in emergence rate index. In addition, using a logistic regression equation, emergence rate of K. indica was quantified at each day after sowing for each temperature-salinity combination to predict the distribution range of the plant in these situations.
    Keywords: Linear regression, Emergence rate index, Weed, Seeding depth, Logistic equation
  • Razieh Sarami, Heshmat Omidi *, Abdol Amir Bostani Pages 57-70
    This research was conducted to investigate the efficiency of hormonal pretreatment on increasing germination and early growth of seedling, in the seed technology laboratory of Shahed University in 2015 as a factorial experiment based on completely randomized design with 4 replications. The treatments were: 5 levels of IAA (indole-3-acetic acid) include of zero, 0.1, 0.5, 1 and 1.5 mg/L and 5 levels of PBA (Tetra hydro pyranyl ­benzyl­ adenine) include of zero, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg/L. Analysis of variance indicated that the use of two hormones or their interactions had a significant effect on all traits such as seed germination, biomass, leaf relative water content and photosynthetic pigments. The highest percentage of germination (66.66%) was obtained in 1.5 mg/L IAA with 1 mg/L PBA. 0.5 mg/L PBA and in 0.1 mg/L IAA the longest shoot (1.28 and 1.17 cm, respectively) was obtained. Germination coefficient decreased about 12.5% by increasing IAA from 0.1 to 1.5 mg/L. The greatest relative water content (42.73% and 37.38%) obtained with 0.5 mg/L PBA and 1.5 mg/L IAA, respectively. Combination of IAA㰐 (0.1 mg/L) on the length of the root and seedling had a positive effect. The high concentrations of PBA and the lowest amount of IAA had similar results of plant biomass. The highest of plant biomass (4.33 mg) was obtained in seed treated with 2 mg/L of cytikinin and 0.1 mg/L of auxin. Photosynthetic pigments were also affected by these two hormones though the IAA was more effective than PBA. It was con­cluded that auxin and cytokinin increases germination and improves the morpho-physiological indicators and thus increase the yield of Stevia.
    Keywords: Indole-3-acetic acid, Tetra ?hydro pyranyl ?benzyl ?adenine, Germination coefficient, Biomass
  • Mostafa Alinaghizadeh *, Mohammad Khajeh-Hosseini, Seyed Ahmad Hosseini, Mohammad Hasan Rashed Mohasel Pages 71-88
    In order to study the seed germination and dormancy of three weed species (Chenopodium album, Convolvulus arvensis and Setariaviridis) of pistachio orchards in Rafsanjan, Iran, three separate factorial experiments (with 2 factors) were conducted based on a completely randomized design with four replications, at the faculty of agriculture, Vali-E-Asr university of Rafsanjan, Iran, in 2014. Weed seeds were collected from five different regions of Rafsanjan, including Markazi, Anar, Koshkoiyeh, Kabotarkhan and Nogh. Dormancy breaking treatments for Chenopodium album included distilled water (control), KNO3 (at 500 and 1000 ppm), chemical scarification by sulfuric acid (for 5 and 10 min), and cold stratification (for 1, 3 and 5 weeks). Treatments for Convolvulus arvensis included distilled water (control), scarification by sandpaper, chemical scarification by sulfuric acid (20 and 30 min), and boiling water (for 15 and 30 min). Treatments for Setaria viridis included distilled water (control), gibbereilic acid (250, 500 and 1000 ppm), KNO3 (500 and 1000 ppm), and cold stratification (for 1, 3 and 5 weeks). Results showed that seed germination percentage (SGP) and mean germination time (MGT) of three weed species were significantly different among weed populations and dormancy breaking methods. For Chenopodium album, 5 weeks cold stratification resulted in highest SGP (97%) in Nogh population. For Convolvulus arvensis and Setaria viridis, highest SGP obtained after scarification by sandpaper (98% in Kabotarkhan population), and using 1000 ppm gibbereilic acid (60% in Kabotarkhan population), respectively. Also, SGP increased as increasing 1000 seed weight in three weed species.
    Keywords: Cold Stratification, Gibbereilic Acid, KNO3, Scarification, Seed Dormancy
  • Mehdi Shaban *, Farshid Ghaderifar, Hamidreza Sadeghipour, Ahad Yamchi Pages 89-103
    This study was laid out in order to evaluate the effects of accelerated ageing and natural storage on seed germination and seedling heterotrophic growth of chickpea in Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources in 2014. The experiment was conducted in completely randomized design with four replications. Treatments were 8 ageing levels, such as (2 years, 4 years natural storage, 1, 2, 3, 4, 5 days of accelerated ageing and control). Results showed that the effect of ageing treatment on all traits were significant. Reduction of germination percentage, germination rate, root and shoot length seed vigor index and seedling dry weight in 4 and 5 accelerated ageing days were higher than 2 and 4 natural storage years. Electrical conductivity of seed lots increased by increasing of accelerated ageing to 4 and 5 days that was more than 2 and 4 natural storage years due to non-ability of a membrane to keeping their permeability and refers to higher sensibility of seeds to accelerated ageing. Reduction of the rate and efficiency of reserves used and also reserves dynamic in natural storage was less than 4 and 5 accelerated ageing days, but maximum rate and efficiency of reserves used and also reserves dynamic was obtained at 2 accelerated ageing days because of increasing of repair reaction rates and more activated hydrolytic enzymes in seeds. In final, the results of the present study revealed that chickpea seed damages in 4 and 5 accelerated ageing days was more than 2 and 4 natural storage years that lead to the reduction of germination percentage and rate.
    Keywords: Storage, Ageing, Efficiency of reserves used, Seed quality
  • Mehdi Aghighi Shahverdi *, Heshmat Omidi, Sayed Esmail Mousavi Pages 105-118
    To evaluate the effect of chitosan on seed germination and some biochemical characteristics of the milk thistle herb in conditions of salinity, this experiment was conducted a factorial in a completely randomized design (CRD) with three replications in seed science and technology, Shahed University, Tehran in 2015. Experimental factors were included salinity levels (0, 4, 8 and 12 dS.m-1) and different levels of Chitosan (0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1 percent). The results showed that salt stress reduced germination percentage, germination coefficient, germination rate, weight and length vigor index, radical, plumule and seedling length and total biomass and increased mean germination time. Seed priming with chitosan up to 0.5% concentration was increased the amounts of germination coefficient, weighted index vigor and plumule length. The highest amount of total chlorophyll and total protein were obtained in seed priming with 0.5% chitosan levels in zero salinity Level (control). By increasing salinity levels was observed increases in activity of catalase and peroxidase, so that the highest activity of these two enzymes was obtained in the salinity level of 12 dS.m-1 in pre-treated with 0.5% Chitosan. The results showed that seed priming with chitosan 0.5% reduces and improve harmful effects salt stress on some growth traits in seedlings Milk thistle.
    Keywords: Catalase, Chlorophyll, Milk thistle, Peroxidase, Protein, Seed vigor
  • Mahmod Reza Tadayon*, Mohammad Rahimi Pages 119-127
    The purpose of this study was to evaluate the effect of Nano TiO2 and Nano CNT on some germination indices and growth parameters of some hulled barley cultivars. The experiment was conducted in laboratory at Shahrekord University during 2014. Experiment set as factorial based on a completely randomized design with four replications. Treatments included of titanium dioxide nanoparticles and carbon nanotube (CNT) in four concentrations (0, 10, 30 and 60 mg.l-1) were applied on seeds of hulled barley cultivars including Bahman, Makoii and Nosrat. Traits were included of the dry weight of seedling and seedling length, germination percentage, germination rate, mean germination time, the percentage of resistance of radical, seedling vigor length and weight index. The results showed carbon nanotubes treatments with 60 mg.l-1 had significant impact on germination percentage, germination rate, seedling vigor length and weight index and seedling dry weight compared to other treatments. In this experiment, the highest percentage of resistance of radicle, seedling vigor weight index and seedling dry weight of Nosrat cultivar were obtained under 60 mg.l-1 carbon nanotube treatment with 70, 122.2 and 64.9% compared to control treatment respectively. As well as, 60 mg.l-1 carbon nanotube treatment, increased the seedling vigor of Makoii cultivate 39.8% compared to control treatment. It is concluded that, the Nosrat cultivar based on seedling vigor length and weight index, seedling length, seedling dry weight and the percentage of resistance of radicle showed better morphological characteristics than Bahman and Makoii cultivars, under laboratory experiment.
    Keywords: Seedling vigor, Nosrat cultivar, Bahman cultivar, Seedling fresh weight, Seedling dry weight
  • Seyyed Mahdi Javadzadeh, Parviz Rezvani Moghaddam*, Mohammad Banayan-Aval, Javad Asili Pages 129-141
    Roselle is an important medicinal and industrial plant of the family Malvaceae, which is planted in vast areas of Sistan and Baluchestan. In an a laboratory study, the effect of temperature on seed germination of Hibiscus sabdariffa and temperature minimum, optimum and maximum germination, in a completely randomized design with four replications. For this purpose, Temperatures 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 and 50 °C were determined in each treatment. Cardinal temperatures for germination Based on three models Intersected-lines Model, Five-Parameters Beta Model and Quadratic Polynomial Model Respectively. Traits measured where germination percentage, speed of germination and mean germination time, the temperature effect on all traits were significant. The results of the regression analysis of the data showed the best model in relation to the cardinal point of this plant the Five-Parameters Beta Model and according to the results of this model, the optimal temperature for germination of Roselle 4.04°C, the minimum required temperature 29.83° C.
    Keywords: Cardinal temperatures, Germination rate, Plant medicinal, Regression models
  • Farhad Sadeghi* Pages 143-154
    In order to study the effect of zinc and magnesium on agronomic and seed germination traits of wheat (Sivand), the survey implemented from autumn 2012 for two years at the Agricultural Research Station Mahidasht, Kermanshah. The experiment was carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications. The treatments consisted of four levels (zero, 20, 40 and 60 kg per hectare in the form of zinc sulfate) and four levels of magnesium (zero, 70, 140 and 210 kg per hectare in the form of magnesium sulfate). The measured parameters included thousand seed weight, hectoliter weight, protein, zinc and magnesium seeds, germination test, growth rate, seed vigor, plant characteristics and grain yield. Results showed the effect of zinc and magnesium factors were significant for most traits at 1 and 5 percent. The effect of zinc sulfate showed that 60 kg zinc sulfate had the best effect on the traits under investigation. The effect of this treatment on two important traits (yield and grain protein percent) with 7.10 tons per hectare and 12.05 percent compared to control treatment was higher about 115 and 103 Percent respectively. Effect of magnesium sulfate levels on the traits showed that the treatment of 210 kg per ha of magnesium sulfate was superior treatments. Mentioned treatment effects on yield and grain protein with 7.84 tons per hectare and 11.89 percent, with 124 and 101.5% was higher than the control treatment, respectively. Considering the amount of field nutrients and wheat require to the elements, the treatments of 20 kg per ha zinc sulfate and 140 kg per ha magnesium sulfate were better than that other treatments and an economically very cost-effective and recommended.
    Keywords: Wheat, Seed vigor, Grain yield, Zinc, Magnesium sulphate
  • Ahmad Nowruzian, Majid Masoumian*, Mohammad Ali Ebrahimi, Gholam Reza Bakhshi Khaniki Pages 155-169
    Asafetida (Ferula assa- foetida L.) is an important medicinal plant belongs to Apiaceae family, which has long dormancy. In this research, vernalization, washing time, GA3, medium strength, harvesting time and interaction of these treatments has been studied to optimize condition of germination. Results showed that, vernalization in 4-5°C for two weeks increased 50% of germination compared with control. Maximum and minimum germination was 42% and 20.47% in 6 and 2 hours washing, respectively. Germination of Ferula was increased (41.5%) by using 10 mg/l of GA3 in comparing with control and 25% germination resulted by using half strength MS media. Moreover, mean of germination has been increased by applying these treatments in one years seeds in comparison with fresh ones (61% and 36% respectively). By doing factorial experiments in the CRD, the best-combined treatments could increase germination were combination of vernalization (4-5°C for two weeks), half strength MS media, GA3 (10 mg/l) and washing time (6h).
    Keywords: Washing time, Ferula assa-foetida L., GA3, Germination, Harvesting time, Vernalization, Seed dormancy breaking
  • Vahid Mansouri Gandomany*, Heshmat Omidi, Mohammad Rezaei Charmahin Pages 171-178
    In order to investigate the effect of pretreatment chitosan biological compounds on seeds of soybean (Glycine max L. cv. Williams) under salt stress conditions, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was conducted at Shahed University in 2015. Factors examined include the combination of chitosan in three levels (0, 0.25 and 0.5 the weight-volume) and salinity at 4 levels (0, 5, 5.7 and 10 dS/m). The results showed that the interaction of chitosan and salinity were significant on seed germination characteristics such as germination percentage, germination rate, mean germination time, normal seedling and physiological characteristics such as proline and soluble sugars of shoots. Pretreatment of chitosan 0.25 percent in contrast to salt stress by increasing 30 percent in the germination rate and increase, 24 and 35 percent proline and soluble sugars of shoot respectively improves seedling germination characteristics of soybeans. Due to the effects of the treatments of chitosan on seed germination and seedling growth of soybean chitosan can be used as a 0.25 percent W/V chitosan treatment in soybeans introduced to faced with conditions that salinity.
    Keywords: Proline, Priming, Biological compounds chitosan, Soluble sugars