فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رفعت رضاپور نصرآباد صفحه 9
    مقدمه
    امروزه دنیا در حال تجربه تغییرات فرهنگی و سیاسی شدیدی است و این امر سازمانها و حرف وابسته را در معرض خطرات غیر منتظره ای قرار می دهد. بدون شک، ایجاد و یا تقویت مهارت رهبری در کارکنان، به منظور پاسخگویی به نیازهای حرفه ای در آینده و بعنوان یکی از عوامل توسعه و تعالی حرفه ای در سازمان های پیچیده، مانند سازمان های بهداشتی و درمانی است. اما ایجاد و یا تقویت مهارت رهبری در کارکنان نیازمند شناخت جوانب مختلف و مولفه های موثر بر آن می باشد.
    هدف
    لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین مولفه های اصلی مهارت رهبری در پرستاران و به روش تحلیل محتوای قراردادی طراحی و انجام شده است،
    روش پژوهش: این پژوهش با رویکرد کیفی و با بهره گیری از روش تحلیل محتوای قراردادی یا استقرایی انجام شده است. شرکت کنندگان در پژوهش از میان پرستاران موفقی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه چهره به چهره و نیمه ساختارمند قرار گرفتند. در این مطالعه 19مصاحبه انجام شد که پس از ثبت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در ابتدا شباهت های معنایی مورد بازنگری قرار گرفت و زیرطبقات مشخص شد و سپس در بازنگری مجدد زیرطبقات مرتبط در یک طبقه قرار گرفتند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها در نهایت منجر به استخراج 400 کد اولیه، 19 زیر طبقه، 4 طبقه اصلی و یک تم گردید. در این مطالعه طبقات اصلی شامل: خود رهبری، قابلیت سازی در دیگران به منظور الگو پروری، مدیریت موثر وظایف و مسئولیت های حرفه ای و تلاش در جهت جامعه پذیری حرفه ای بود.
    نتیجه گیری
    در راستای یافته ها می توان گفت که با وضع سیاستها و استراتژی های مناسب، زمینه ایجاد و تقویت چنین مهارت هایی؛ الگو پروری، مدیریت موثر وظایف و مسئولیت های حرفه ای و تلاش در جهت جامعه پذیری حرفه ای در پرستاران ایجاد نمود و از این طریق زمینه ارتقای کیفیت خدمات پرستاری را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: حرفه پرستاری، خود تنظیمی، رهبری، مدیریت پرستاری، مسئولیت های حرفه ای
  • بهروز رضایی، محمدحسین یارمحمدیان، حسین محمودزاده اردکانی صفحه 17
    مقدمه
    اهمال کاری به عنوان یکی از بزرگترین موانع کارایی نیروی انسانی، نقش مهمی در کاهش عملکرد، بهره وری و سلامت کارکنان وسازمان دارد. هرگونه اهمال کاری در بیمارستانها می تواند عوارض جبران ناپذیری برای بیماران بدنبال داشته باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین شیوع اهمال کاری و ارتباط آن با ویژگی های فردی و شغلی کارکنان پرستاری و مامایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی و مقطعی است که در زمستان 1392 در بیمارستانهای تامین اجتماعی استان اصفهان انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل کارکنان پرستاری و مامایی (950 نفر) بود که با استفاده از جدول مورگان 290 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه اطلاعات فردی و مقیاس اهمال کاری سازمانی جمع آوری شد. مقیاس اهمال کاری شامل 25 گویه در سه زیرمقیاس ناکارآمدی، تشویش ذهنی و بیزاری از تکلیف بودکه پایایی آن با ضریب آلفای 892/0 در مطالعات قبل تایید شده است. داده ها با آزمونهای ضریب همبستگی ، آنالیز واریانس و تی مستقل در سطح معنا داری 05/0 و با نرم افزار spss21 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات اهمال کاری 99/12±46/52 بود. بیش از 70 درصد کارکنان اهمال کاری کم، و 5/1درصد اهمال کاری زیاد داشتند. میانگین نمرات مقیاس اهمال کاری با بیمارستان محل خدمت رابطه معناداری داشت(039/0= P). نمرات زیر مقیاس ناکارآمدی کارکنان پرستار مرد بطور معناداری بالاتر بود. اهمال کاری در کارکنان بخشهای اورژانس، جراحی، رده شغلی ماما، کارکنان رسمی و کارکنان متاهل بالاتر بود اما عوامل شغلی و فردی با میزان اهمال کاری ارتباط معناداری نداشت(05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به حساسیت وظایف کارکنان پرستاری ومامایی، شناسایی، آموزش و مدیریت موثرکارکنان دارای اهمال کاری متوسط تا شدید پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری، کارکنان پرستاری بیمارستان، ماما
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، احمد الهیاری بوزنجانی صفحه 29
    مقدمه
    همدلی پرستاران با بیماران، به عنوان رفتاری اخلاقی در راستای حفظ کرامت انسانی بیماران ، همواره مد نظر مدیران بیمارستان ها و سیاست گذاران حوزه سلامت بوده است. در این راستا آنچه حائز اهمیت است، شناسایی علل و زمینه هایی است که بتوان از طریق آن ها بروز چنین رفتارهایی را در پرستاران تقویت نمود.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، آزمون مدلی است که در آن، عوامل موثر بر رفتارهای همدلانه پرستاران در برابر بیماران تبیین شده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی حاضر، نمونه ای مشتمل بر 143 نفر از پرستاران یک بیمارستان دولتی در شهرستان یاسوج، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه های سنجش حمایت های اجتماعی ادراک شده پرستاران، سنجش دلبستگی شغلی پرستاران و سنجش مسئولیت پذیری اخلاقی در بین آن ها توزیع گردید. همچنین، جهت سنجش رفتارهای همدلانه ی پرستاران نیز از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شد. جهت ارزیابی پایایی ابزار مربوطه، از شاخص های ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب استفاده گردید . پرستاران بصورت خود گزارشی ابزارها را تکمیل نمودند. به منظور تحلیل توصیفی داده ها از مجموعه ای از آزمون های توصیفی در بستر نرم افزار آماری (SPSS) و جهت تحلیل روابط میان متغیرهای پژوهش نیز از روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از این بود که هر دو بعد حمایت های اجتماعی ادراک شده پرستاران، مشتمل بر حمایت عاطفی و حمایت ابزاری، به ترتیب با میزان تاثیر 27/0 و 34/0 و عدد معنی داری 41/2 و 13/3 بر دلبستگی پرستاران به شغل تاثیرگذار است. افزون بر این، دلبستگی شغلی و مسئولیت پذیری اخلاقی پرستاران نیز، به ترتیب با میزان تاثیر 28/0 و 45/0 و عدد معنی داری 50/3 و 37/5 بر همدلی آن ها با بیماران تاثیرگذار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد فراهم نمودن حمایت های اجتماعی برای پرستاران به عنوان یک عامل مدیریتی و در کنار آن، مسئولیت پذیری اخلاقی پرستاران به عنوان یک عامل فردی، در رفتارهای همدلانه عاطفی آن ها با بیماران انعکاسی مثبت دارد.
    کلیدواژگان: حمایت های اجتماعی ادراک شده، دلبستگی شغلی، مسئولیت پذیری اخلاقی، همدلی پرستار با بیمار
  • سیروس قنبری، صادق شمشادی صفحه 40
    مقدمه
    با توجه به اهمیت توانمند سازی پرستاران در راستای افزایش یادگیری سازمانی و شکل گیری اعتماد سازمانی پرداختن به این مسئله مهم جلوه می کند، چرا که منابع انسانی، به عنوان نقطه ثقل سازمان می توانند در راستای دسترسی به اهداف سازمانی نقش مهمی را ایفا کنند.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه توانمندسازی روان شناختی با اعتماد سازمانی با تاکید بر نقش میانجی یادگیری سازمانی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی با رویکرد معادلات ساختاری است که در سال 1394 انجام شد. جامعه مطالعه، کلیه پرستاران مشغول به کار در بیمارستان های آموزشی شهر همدان بودند که با نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان،260 نفر به عنوان نمونه آماری وارد مطالعه گردید. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد توانمندسازی روان شناختی، یادگیری سازمانی و اعتماد سازمانی استفاده شده است که ضرایب پایایی این پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ در یک مطالعه مقدماتی روی نمونه 30 نفری به ترتیب (87/0، 94/0 و 89/0) به دست آمد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSSو LISRAL تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، بین توانمندسازی روانشناختی، یادگیری سازمانی و اعتماد سازمانی، روابط مثبت و معناداری وجود داشت (1./. p <). رابطه توانمندسازی روانشناختی با اعتماد سازمانی با نقش میانجی یادگیری سازمانی مثبت و معنادار بود(5./. p <).
    نتیجه گیری
    مدیران بیمارستان ها می توانند با به کارگیری برنامه های توانمندسازی کارکنان و فراهم آوردن شرایط مناسب برای توسعه و افزایش یادگیری سازمانی، زمینه های شکل گیری و استحکام اعتماد سازمانی در میان پرستاران را مهیا نمایند.
    کلیدواژگان: توانمند سازی روان شناختی، یادگیری سازمانی، اعتماد سازمانی، پرستاران
  • فاطمه رضوی، نادر مظلومی، محمد صالح ترکستانی صفحه 49
    مقدمه
    مدیریت ریسک بالینی به گروه متنوعی از اقدامات اطلاق می شود که برای بهبود کیفیت و تضمین ایمنی خدمات برای بیماران انجام می شود. ارزیابی مدیریت ریسک بالینی در بیمارستان ، زیربنای برنامه ریزی در زمینه مدیریت بحران و یکی از مقولات اساسی در طب است.
    روش
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی است که داده های آن از طریق پرسشنامه محقق ساخته در مقیاس لیکرت پنج گزینه ای، از میان اعضای تیم حاکمیت بالینی بیمارستان ها گردآوری و جهت سنجش روایی، از تحلیل عاملی تآییدی با نرم افزار Smart PLS3 استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS19 و آزمون T تک نمونه ای انجام گرفت.
    یافته ها
    طبق یافته های حاصل از پژوهش، وضعیت رعایت مدیریت ریسک بالینی در بیمارستان های دولتی شهر تهران، بالاتر از حد متوسط است. در میان شاخص های مدیریت ریسک بالینی، وضعیت سه شاخص توجه به مدیریت ریسک به هنگام تصمیم گیری، اولویت بندی برنامه های عملیاتی مدیریت ریسک، و استفاده از تجارب مدیریت ریسک به ترتیب با میانگین امتیازات 89/3، 6/3و 81/3 ،متوسط و سایر شاخص ها بالاتر از حد متوسط ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    توجه مدیریت بیمارستان ها به جایگاه مدیریت ریسک برای توسعه کیفی درمان و ایجاد محیطی امن برای کارکنان و بیماران امری ضروری است. اتخاذ تصمیمات با توجه به مدیریت ریسک، تبعیت از پروتکل های ایمنی، و حمایت از کارکنان برای مشارکت در شناسایی و ارزیابی ریسک در بیمارستان ها باید بصورت جدی پیگیری شود.
    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت ریسک بالینی، حاکمیت بالینی، بیمارستان
  • علی حسین زاده، مریم یعقوبی صفحه 60
    مقدمه
    امروزه پدیده فرسودگی شغلی به یک امر رایج در مشاغل پرستاری تبدیل شده است. مدیریت نامناسب تعارضات کاری می تواند فرسودگی شغلی پرستاران را تشدید نموده و پرستارانی که نتوانند در برخورد با تعارضات کاری، سبک مناسبی را برگزینند، با فرسودگی شغلی بیشتری مواجه خواهند شد. از این رو در پژوهش حاضر، تاثیر سبک های مدیریت تعارض بر فرسودگی شغلی پرستاران بیمارستان قائم(عج) مشهد بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر ، یک مطالعه ی توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه پرستاران بیمارستان قائم(عج) مشهد تشکیل دادند که از میان آنها تعداد 260 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک های مدیریت تعارض توماس(1975) و فرسودگی شغلی مسلچ(1981)استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با روایی محتوا و پایایی آنها از طریق آلفای کرونباخ سنجیده شد. فرضیات این پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری آزمون شدند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که سبک های مدیریت تعارض همکاری و مصالحه به ترتیب با میزان(31/0-) ، (25/0-) بر فرسودگی شغلی پرستاران اثر منفی و معنادار و سبک های رقابت و اجتناب به ترتیب با میزان(16/0) ، (18/0) اثر مثبت و معناداری دارند. همچنین در این مطالعه مشخص شد که وجود سبک مدیریت تعارض گذشت، هیچ تاثیری بر فرسودگی شغلی پرستاران جامعه آماری مورد مطالعه ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، سبک های مدیریت تعارض همکاری و مصالحه در کاهش فرسودگی شغلی پرستاران بیمارستان قائم(عج) نقش موثرتری دارند. از این رو، استفاده از این سبک ها از سوی پرستاران در تعارضات روزمره شغلی، می تواند منجر به کاهش فرسودگی شغلی آنها در محیط کار شود.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، فرسودگی شغلی، پرستار
  • محمدرضا رزم آرا، محمدرضا منصوریان، محمدرضا جانی، عبدالجواد خواجوی، آسیه مودی صفحه 78
    مقدمه
    ایمنی بیمار، حفظ بیمار از هرگونه صدمه اتفاقی، حین ارائه مراقبت و یکی از دغدغه های اصلی تمامی دست اندرکاران نظام های سلامت در سرتاسر دنیاست. تصمیمات و رفتارهای کارکنان بخش سلامت، اعم از کادر بالینی و مدیریتی ایمنی بیمار را متاثر می کند.
    هدف
    این مطالعه با هدف مقایسه اولویت بندی عوامل موثر بر ایمنی بیمار از دیدگاه کارکنان بالینی و مدیران در مراقبت ثانویه انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 215 نفر از کارکنان (پرستاران، پزشکان و مدیران) بیمارستان های 22 بهمن و 15 خرداد دانشگاه علوم پزشکی گناباد به صورت سرشماری انتخاب شدند. اولویت بندی عوامل موثر بر ایمنی بیمار، با استفاده از پرسشنامه ای مبتنی بر چارچوب وینسنت و متناسب با مدل تحلیل سلسله مراتبی انجام شد. روایی پرسشنامه با روایی محتوا تایید و پایایی آن (76/0=a) تعیین گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 وExpert Choice11 صورت گرفت.
    یافته ها
    58% از نمونه ها مونث و 168 نفر (81%) پرستار، 12% پزشک و مابقی کارکنان مدیریتی را تشکیل می دادند. مشارکت کنندگان اولویت عوامل موثر بر ایمنی بیمار را بر اساس ضریب اهمیت به ترتیب: وظیفه ای (399/0)، تیمی (220/0)، فردی (210/0)، مدیریتی و بیمارستانی (076/0)، بیمار (059/0)، و فرابیمارستانی (035/0) تعیین کردند. لیکن اولویت عوامل وظیفه ای، تیمی، مدیریتی و بیمارستانی، و عوامل فرابیمارستانی در بین پرستاران، پزشکان و مدیران اختلاف معنی داری داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج مطالعه حاضر، حاکی از آن بود که کارکنان نظام سلامت اعم از کادر درمانی و مدیریتی، عمده عوامل موثر بر ایمنی بیمار را، به عوامل آشکار و نزدیک مرتبط دانسته و کمتری برای عوامل پنهان قائل هستند. این امر می تواند پیشنهاد دهنده این باشد که به منظور ارتقای ایمنی بیمار نیاز به ارتقای و بهبود عوامل آشکار و توجه بیشتر به عوامل پنهان می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد پس از هماهنگی با مسئولین بیمارستانی کارگاه های آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی برای پرستاران، پزشکان و مدیران برگزار گردد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار عوامل موثر بر ایمنی بیمار خطاهای پزشکی تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Rafat Rezapour Nasrabad Page 9
    Introduction
    Today, the world is experiencing a great cultural and political changes and this issue puts the organizations and related professions in unexpected risks. Undoubtedly create or strengthen the leadership skills in personnel to meet the future professional needs and as one of the development and professional excellence factors in complex organizations such as health care system. But create or strengthen the leadership skills in personnel need to understand the various aspects and factors affecting it.
    Aim: This study designed with content analysis approach to explain the main component of leadership skills in the nursing profession.
    Method
    This study designed with qualitative approach and performed with inductive content analysis method. Participants in the study were successful nurses who were selected by purposive sampling and face to face semi-structured interview. In this study nineteen interviews were conducted and were analyzed after transcription. The semantic similarity was revised and subcategories were identified and then the related subcategories were put in a categories in review revised.
    Results
    Data analysis eventually led to the extraction of 400 primary codes, 19 subcategories, 4 categories and one theme. In this study the main categories include: self-direction, capacity building for others to patterning, effective management of duties and professional responsibilities and professional socialization efforts.
    Conclusion
    In order to results designing proper policies and strategies to create and strengthen of these skills in nurses should be considered. In this way improve the quality of nursing services will be provided.
    Keywords: leadership, nursing management, nursing profession, professional responsibilities, self-direction
  • Behrooz Rezaei, Mohammad Hossein Yarmohammadian, Hossein Mahmoodzadeh Ardakani Page 17
    Introduction
    Procrastination as one of the biggest obstacles to human resource efficiency has an important role in reducing performance, productivity and health of employees and organizations. Any kind of procrastination can cause irreversible complications for patients in hospitals.
    Ami: This study aimed to determine the prevalence of procrastination and relationship between demographic and job characteristics in Nursing and Midwifery staff.
    Method
    This Cross-sectional study was conducted in 2013 in Isfahan social security hospitals. The study sample included nursing and midwifery staff (n=290) were selected through stratified randomized sampling. Data were collected by demographic questionnaire and organizational procrastination scale. Procrastination scale is a self report questionnaire includes 25 items and three subscales of inefficiency, mental anxiety and aversion of duty. The reliability (α=0.892) approved in past studies. Data was analyzed with correlation coefficient, ANOVA and independent T test in 0.05 significant levels with using spss21 software.
    Results
    The mean score of procrastination was 52/46 ± 12/99. More 70 percent of the staff had low procrastination, and 1.5 percent had a high procrastination. Mean score of procrastination scale had significant relationship with hospital service (P=0.039). Subscale scores of inefficiency were significantly higher in males nursing staff. Procrastination in emergency and surgical wards staff, midwives, official employees and married employees was higher but the occupational and personal factors didn’t associated with the procrastination significantly (P>0.05).
    Conclusion
    Due to the sensitivity of the nursing and midwifery staff tasks, identifying, training and managing the staff with medium and high procrastination is recommended.
    Keywords: Negligence, Hospital Nursing Staff, Midwife
  • Habibollah Ranaei Kordshouli, Ahmad Allahyari Bouzanjani Page 29
    Introduction
    Nurses’ empathy with patients as a ethical behavior to respect the patients’ dignity, always has been considered by hospital managers and policy makers in the health systems. In this regard, it is important to identify the anttecedence that we can increase these behaviors among the nurses by them.
    Aim: Current study aimes to test a model that explain the effective factores on nurses’ empathetic behavior with patients.
    Method
    Using the convenience sampling method, a sample of 143 nurses in a public hospital were selected and the data were gathered. Data were gathered by the POS questionaire, nurses’ job engagement measure and Responsibility measure. Also, the measure of nurses’ empathetic behavior was designed by researcher. Finally, using the SPSS software, data were analysed, and the structural equation modeling with partial least squares approach (Smart PLS Software) was used to analyse the relationships among the variables.
    Results
    According to the faindings, both affective and instrumental dimention of percived social supports, have positive effects on nurses’ job engagment (respectively β: 0.27, T: 2.41 and β: 0.34, T: 3.13). Moreover, nurses’ job engagement and their ethical responsibility positively have 0.28 and 0.45 effect on their empathy with patients; respectively with T: 3.50 and T: 5.37.
    Conclusion
    it was concluded that althogh providing social support for nurces, as a managerial factor, positively can be reflected in their empathetic behavior with patients, nurses’ ethical responsibility, as an individual factor, is more important.
    Keywords: percived social supports, job engagement, ethical responsibility, nurse's empathy with patients
  • Siroos Ghanbari, Sadegh Shemshadi Page 40
    Introduction
    Considering the importance of empowering nurses, and in line with increasing organizational learning and forming organizational trust, it is of utmost importance to deal with this issue since human resources as the central part of an organization can play a significant role in reaching the organizational goals.
    Aim: The aim of the present study is to investigate the relationship between psychological empowerment and organizational trust, with emphasis on the mediating role of organizational learning.
    Method
    The current study is descriptive and correlational and it uses structural equation modeling. The study was conducted in 1394. The population consisted all the nurses working in the educational hospitals in the city of Hamedan. The sampling procedure was stratified random sampling. Using the formula proposed by Krejcie and Morgan, 260 participants took part in the study as the sample. In order to collect data, a standard psychological empowerment questionnaire, an organizational learning questionnaire and an organizational trust questionnaire were used. In the pilot study comprising 30 participants, using Cronbach alpha coefficient the reliability of the questionnaires were found to be 0.87, 0.94 and 0.89, respectively. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling, and the software SPSS and LISREL.
    Results
    The results showed that there is a significant positive relationship (p
    Conclusion
    Utilizing plans for empowering the employees and providing suitable conditions for developing and increasing organizational learning, hospital administrators can pave the way for forming and strengthening organizational trust among nurses.
    Keywords: psychological empowerment, organizational learning, organizational trust, nurses
  • Fatemeh Razavi, Nader Mazloomi, Mohammad Saleh Torkestani Page 49
    Introduction
    Clinical risk management concerne with improving the quality and safety of healthcare services. Risk management assessment in the hospital is the infrastructure of planning in the field of crisis management and is one of fundamental issues in medicine.
    Method
    In this descriptive study the data were gathered by a researcher- made questionnaire using five- point Likert scale, on the clinical governance team of Tehran’s state hospitals. Confirmatory factor analysis using Smart PLS3 software was applied to assess the validity of the results and data was analyzed uding SPSS19 software and one-sample T-test.
    Results
    In this study, consideration of clinical risk management in public hospitals of Tehran, was evaluated higher than average. Among the clinical risk management indicators, three indicators (attention to risk management in decision making), (prioritizing risk management action plans), and (the use of risk management experiences), respectively, with an average of 3.89, 3.6 & 3.81, were evaluated average, and other indices were evaluated higher than average.
    Conclusion
    Hospital managers’ regard to the position of risk management is essential for developing the quality of treatment and creating a safe environment for the staff and patients. Decisions with regard to risk management, adherence to safty protocols and support staff to participate in the identification and assessment of risks in hospitals should be pursued seriously.
    Keywords: Risk, Clinical Risk Management, Clinical Governance, Hospital
  • Ali Hosseinzadeh Page 60
    Introduction
    Nowadays, job burnout phenomenon has become a common issue in nursing job. Mismanagement of job conflict could be a significant factor in worsening job burnout in nurses. Thus, the nurses who are not capable of adopting a proper style confronting job conflicts would be more subject to job burnout. Therefore, the present study has investigated the effect of job conflict styles on job burnout of Qaem Hospital of Mashhad.
    Methods and materials: the current study is a descriptive-correlational one. The population of this study includes all nurses working in Qaem Hospital of Mashhad. However, the sample size is stratified random selection with 260 nurses. The data collection procedure utilized in this study is Thomas’s (1975) conflict management and Maslach’s (1981) job burnout questionnaire. The content validity and reliability of the questionnaires is tested through Cronbach's alpha measurement tools.
    Findings and
    Results
    According to the research findings, the measurements for styles of cooperative conflict management and compromise are respectively -0.31 and -0.25 which reports a negative significant effect on job burnout and they show a positive significant effect on avoidance and competition styles respectively with 0.18 and 0.16. This study also revealed that the existence of accommodating management style has had no effect on the population size of the study.
    Conclusion
    it is concluded that conflict management styles of cooperation and compromise have a more effective effect on decreasing nurse’s job burnout working in Qaem Hospital of Mashhad. Thus, given the nurses use such styles in their daily job conflicts, they would have less job burnout in their workplace.
    Keywords: conflict management, job burnout, nurse
  • Mohammad Reza Raazm Ara, Mohammad Reza Mansourian, Mohammad Reza Jani, Abdoljavad Khajavi, Asiyeh Modi Page 78
    Introduction
    Throughout the world, patient safety, which is preventing any accidental injury to the patient during providing the care, is one of the main concerns of all the health system professionals. The behavior and decisions of the health system staff, including those involved in managerial and clinical can highly influence patient safety.
    Aim : The purpose of this study was to prioritize the factors affecting patient safety, based on the perceptions of secondary care personnel.
    Methods
    In this descriptive - analytical study, total 215 nurses, physician and managers of 22 Bahman and 15 Khordad hospitals affiliated by Gonabad University of Medical Sciences were selected through census sampling. Prioritization of the factors affecting patient safety was done by using a questionnaire based on Vincent and the hierarchical analysis. (α= 0.76). The data were analyzed using SPSS Software and Expert Choice 11.
    Results
    58% of samples were female and 81% of the subjects were nurse, 12% were physician and the rest were administrative staff. The participants prioritized the factors influencing patient safety according to significant coefficient as task (0.399), team (0.220), individual (0.210) management & hospital (0.076), patient (0.059), environmental (0.035) personal characteristics, but there was a significant difference regarding the task, team, managerial and/or hospital, and environmental factors among the nurses, physicians, and managers (p˂0.001).
    Conclusion
    In general, the results of this study suggest that the personnel of health care system, including medical and administrative staff, link major factors affecting patient safety to obvious and close factors and also know that hidden factors are less involved. So in order to improve patient safety we need greater attention to the hidden factors.
    Keywords: Patient safety, effective factors on patient safety, medical errors, Analytical Hierarchy Process