فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 16 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب حزباوی، سید حمیدرضا صادقی* صفحه 1
    اقبال روزافزون محققان،سیاست گزاران و برنامه ریزان جهان به بحث توسعه پایدار از یک سو و افزایش بی رویه جمعیت،تخریب محیطزیست،نابودی گونه های جانوری و استفاده بیش از حد از منابعطبیعی از سوی دیگر موید ضرورت کسب اطلاعات لازم در خصوص وضعیت سلامت زیست بوم های مختلف حوزه های آبخیزمی باشد. تا بدین وسیله بتوان تا حدامکان برنامه ریزان کلان کشور را در راستای افزایش پایداری حوزه های آبخیز و استفاده بهینه از منابع موجود یاری نمود. امروزه حفظ سلامت زیست بوم به عنوان یک رویکرد جدید در مدیریت محیط زیست مورد توجه سطوح مختلف مدیریتی، تصمیم گیری و سیاست گزاری قرار گرفته است و روش های متنوعی برای ارزیابی سلامت زیست بوم ها ارائه شده است. یکی از این روش ها استفاده از مدل های مفهومی شاخص محور می باشد. بر این اساس پژوهش فعلی به معرفی مدل مفهومی بنیه- ساختار- انعطاف پذیری (VOR) مورد استفاده برای ارزیابی سلامت زیست بوم پرداخته است تا بتوان با کمک آن اطلاعاتی ارزشمند برای انجام مطالعات جامع در راستای مدیریت جامع و همه جانبه حوزه های آبخیز کسب نمود. تعیین سلامت حوزه های آبخیز در بسیاری از مناطق جهان از جمله ایالات متحده امریکا، چین، هند، کانادا و استرالیا به خوبی مورد توجه قرار گرفته است. در حالی که در ایران هنوز مطالعات مستندی در زمینه ارزیابی سلامت آبخیز ارائه نشده است. حال آن که تخریب زمین در ایران به دلیل رشد فزاینده صنعتی و مدیریت نامناسب کشاورزی به یک معضل اساسی تبدیل شده است، لذا پایش حوزه های آبخیز و تعیین وضعیت سلامت آن ها در امر برنامه ریزی و سیاست گزاری به منظور مدیریت سازگار اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیکی زیست بوم، شاخص های پایداری، مدل مفهومی ارزیابی سلامت آبخیز، نمایه های زیست بوم سالم
  • زاهده حیدری زادی*، ثریا یعقوبی صفحه 9
    شناخت آب از نظر کیفیت، کمیت و چگونگی حصول آن قدمی اساسی برای بهینه سازی مصرف است.کیفیت منابع آب نیز تحت تاثیر شرایط محیطی و انسانی متعددی قرار دارد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات کمی و کیفی آبخوان دشت ابوغویر در استان ایلام طی یک دوره 14 ساله (1393-1380) بود. بدین منظور از آمار 33 حلقه چاه کمی و 10 حلقه چاه کیفی استفاده شد، پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS نقشه های هم تراز و هم افت ترسیم شد. هیدروگراف واحد آب زیرزمینی نیز برای محدوده دشت به دست آمد. برای بررسی کیفیت آب زیرزمینی پارامترهای ECو Clمورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از نقشه های هم افت بیانگر این بود که بخش های مختلف دشت، افتی بین 1 تا 10 متر در طول دوره مطالعه داشته اند و در طی 14 سال به طور متوسط به میزان 2/88 متر (به طور متوسط سالانه 20 سانتی متر) سطح آب کاهش یافته است. برای تعیین اثر میزان بارش بر سطح آب زیرزمینی، بارندگی این دوره نیز مورد بررسی قرارگرفت. بیشترین میزان تراز مربوط به سال آبی 1383 برابر با 77 متر و بیشترین بارندگی هم در طی این سال به میزان 345 میلی متر روی داده است. نتایج نشان دهنده ارتباط معنی دار بین بارندگی و میزان تراز آب بود. بررسی پارامترهای هدایت الکتریکی و میزان کلر نیز حاکی از افزایش میزان این پارامترها در طی دوره بود. همچنین مناطق مرکزی دشت دارای کیفیت پایین تری نسبت به سایر مناطق بودند که به دلیل تمرکز چاه های بهره برداری و افت بیشتر این مناطق است. از این رو می توان نتیجه گرفت که مهمترین عوامل افت آب زیرزمینی و تخریب کیفیت در دشت ابوغویر پدیده خشکسالی، برداشت بی رویه و تعداد زیاد چاه ها است.
    کلیدواژگان: افت آب زیرزمینی، استان ایلام، کیفیت، هیدروگراف واحد
  • سپیده چوبه*، بهنوش فرخزاده، مسعود گودرزی صفحه 17
    دما یکی از مهمترین پارامترهای هواشناسی است که در بسیاری ازمطالعات مورد استفاده قرار می گیرد. این متغیر هواشناسی در بررسی های تغییر اقلیم و کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بطوری که تغییر اقلیم و افزایش درجه حرارت یکی از مسائل مهم زیست محیطی بشر به حساب می آید. پهنه بندی این پارامتر و بررسی تغییرات آن در دوره دراز مدت می تواند بر مدیریت صحیح بهره برداری از منابع آب و خاک و تامین نیاز آبی گیاهان موثر باشد. در این تحقیق داده های خروجی مدل گردش عمومی جو تحت سناریویA1B با استفاده از مدل SDSMریز مقیاس شد سپس به ارزیابی پیامدهای تغییر اقلیم بر الگوی دمایی در 3 دهه ی آتی استان اردبیل پرداخته شد. بدین ترتیب ابتدا متوسط دمای سالیانه استان در 3 دهه ی 2020 ،2050 و 2090 میلادی مورد بررسی قرار گرفت و با داده های مشاهداتی ایستگاه های سینوپتیک استان طی دوره آماری2014-1994 مقایسه گردید. در انتها نیز پهنه بندی تغییرات الگوی دمایی در این دوره ها انجام شد. نتایج نشان داد که دما در استان بطور محسوس روند صعودی به خود خواهد گرفت بطوری که میانگین دمای حداقل و حداکثر در سطح استان در دهه های 2020، 2050 و 2080 به ترتیب 0.40، 1.90 و 3.84 درجه سانتی گراد افزایش می یابد. همچنین نتایج حکایت از این امر داشت که ایستگاه سرعین در این 3 دهه بیشترین افزایش دما (3.84-0.68درجه سانتی گراد) و ایستگاه کوثر شاهد کمترین افزایش دما (°C3.13-0.35) خواهد بود.
    کلیدواژگان: اردبیل، پهنه بندی، تغییر اقلیم، ریزمقیاس نمایی، SDSM
  • مطهره اسفندیاری*، حسین ملکی نژاد، محمدعلی حکیم زاده، حمیده افخمی صفحه 25
    پیش بینی خشکسالی نقش بسزایی در برنامه ریزی، مدیریت و بهره برداری از منابع آب دارد؛در این پژوهش برای پیش بینی سیکل خشکسالی در 9 ایستگاه باران سنجی استان اصفهان از شبکه عصبی مصنوعی استفاده شده است. داده هایمورداستفاده در این تحقیق شامل بارش ماهانه و شاخص بارش استاندارد (SPI) در ایستگاه های منتخب، از سال 1972 تا 2010 میلادی می باشد. به این منظور با استفاده از آمار موجود، مقادیرSPI براییکسال بعد پیش بینی گردید. نتایج نشان داددر میان مدل های مختلف شبکهعصبی مصنوعی، شبکه های پرسپترون در اکثر ایستگاه ها با ضریب همبستگی بالایی قادر به پیش بینی مقادیر SPIدر زمان آتی می باشد. در میان ایستگاه های مورد استفاده، ایستگاه کوهپایه با بالاترین ضریب همبستگی معادل 0.96 و با میانگین خطای عملکرد برابر با 0.40 بهترین عملکرد را از خود نشان داد. و ایستگاه زیار با ضریب همبستگی 0.86 و میانگین خطای 0.087 عملکرد پایین تری را نسبت به سایر ایستگاه ها از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: شاخص بارش استاندارد، شبکه عصبی مصنوعی، خشکسالی، اصفهان
  • ام البنین بذرافشان*، بتول ملک حسینی، ساجده صفی خوانی صفحه 35
    در حوضه های کوهستانی بخش اعظم نزولات بصورت بارش برف است که در ایجاد رواناب در فصول بهار و تابستان نقش مهی دارد. بنابراین تعیین دمای ریزش برف و ضریب برفی در مدیریت صحیح منابع آب حائز اهمیت است. در این پژوهش، مقادیر دما، کمبود اشباع و فشار بخار اشباع در طول دوره آماری موجود از 30 ایستگاه همدیدی استان های برف خیز کشور استخراج گردید. جهت آنالیز فراوانی وقوع رخداد ریزش برف، تابع توزیع احتمال مناسب بر مقایر دما برازش داده شد و احتمال ریزش برف، در مقدار دمای معین و کمتر از آن محاسبه گردید. همچنین جهت پیش بینی تیپ بارش (باران یا برف)، رابطه همبستگی بین دمای نقطه شبنم و کمبود اشباع در زمان بارش برف، مشخص و ضریب برفی با استفاده از رابطه چاندرا محاسبه گردید. نتایج نشان داد، در اغلب مناطق کشور، تابع توزیع احتمالاتی گمبل و نرمال بهترین برازش را با دمای ریزش برف دارد، همچنین دمای ریزش برف در استان های برف خیز کشور از مقدار 1.77 تا 2.54- درجه سانتیگراد در نوسان است. نتایج تحلیل فراوانی وقوع با توابع توزیع احتمال نشان داد، با افزایش دوره بازگشت دمای ریزش کاهش و درصد ضریب برفی افزایش می یابد، بطوری که بالاترین درصد ضریب برفی مربوط به مراغه با مقدار 72.96 درصد در دوره بازگشت 200 ساله است.
    کلیدواژگان: دمای ریزش برف، استان های برف خیز، ضریب برفی، دمای شبنم، کمبود اشباع
  • ارزیابی اقدامات زیستی و زیستی مکانیکی آبخیزداری / مطالعه موردی: حوزه آبخیز مهوید
    سیده عطیه خطیبی*، علی گلکاریان، ابوالفضل مساعدی، حمدالله سجاسی قیداری صفحه 45
    حفظ و بهره برداری صحیح از منابع آب وخاک خصوصا در اقلیم های خشک و نیمه خشک ازجمله اولویت های مدیریتی عرصه های طبیعی است. در این راستا، ارزیابی اقدامات مدیریتی از جنبه های مختلف در شناخت نقاط قوت و ضعف آن ها و ارائه راه کارهایی در راستای بهبود و بهینه سازی فرآیندهای مدیریتی ضروری است. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی فنی و اجتماعی اقدامات آبخیزداری در حوزه آبخیز مهوید از توابع شهرستان فردوس استان خراسان رضوی می باشد. در این حوزه اقدامات زیستی ازجمله: نهال کاری، کپه کاری، بذرپاشی و قرق و اقدامات زیستی مکانیکی به شکل بانکت بندی انجام شده که قدمتی 23 ساله دارند. نتایج ارزیابی های فنی نشان می دهد که در اثر اقدامات مذکور علاوه بر افزایش کیفیت پوشش گیاهی، حداقل 20 درصد افزایش تاج پوشش نیز حاصل شده است. همچنین برآورد فرسایش با توجه به بهبود وضعیت پوشش گیاهی 20 درصد کاهش را نشان می دهد. بررسی رضایت مندی مردم بیان گر رضایت قابل قبول آبخیزنشینان از اجرای اقدامات زیستی و زیستی مکانیکی در منطقه است که البته برای افزایش رضایت مندی بحث فراهم آوری معیشت های جایگزین خصوصا در زمان اجرای طرح های زیستی می تواند اثربخشی و موفقیت این نوع طرح ها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت پوشش گیاهی، هدر رفت خاک، ذی نفعان محلی، حفاظت آب وخاک، رضایت مندی
  • جلال برخورداری* صفحه 55
    منابعآبیکیازعوامل بسیارمهموحیاتیکهدرتوسعه مناطق و زندگیروزمره انسانها می باشد. لذا بدون استفاده بهینه از این منبع گران بهاء رشد و شکوفایی امکانپذیر نمی باشد.منطقه مورد مطالعه ( دشت سعادت آباد)در استان هرمزگان و140 کیلو متری شمال بندر عباس واقع است. در این منطقه تعداد 122 حلقه چاه کشاورزی و دو رشته قنات متروکه موجود است. به علت برداشت زیاد آب از چاه ها سطح سفره آب زیر زمینی سالانه شدیدا در حال کاهش (سالانه حدود 6/. متر) است. به طوریکه مشکل کمبود آب به صورت یک مشکل حاد قابل احساس است . تعدادی از کشاورزان فعال منطقه با مشارکت و اعتبارات بانکی طرحی را برای احیاء و بازسازی یکی از قنات ها آغاز نموده اند .در این طرح که یک ابتکار جدید در نوع خود می باشد با احداث سد و تاسیسات انحراف سیل حدود 200 لیتر بر ثانیه از جریان های پایه و سیلابی رودخانه را به داخل کانال های زیر زمینی قناتهای متروکه پر عابدین هدایت نموده اند. سپسبا لایروبی مناسب قنات از آن بر ای آبیاری 800 هکتار از زمین های نا کشت منطقه انتقال داده شده است. به منظورارزیابی اقتصادی طرح مقایسه ای بین هزینه استحصال آب در طرح احیاء قنات متروکه و چاه های نیمه عمیق که روش مرسوم تامین آب در منطقه میباشد انجام شده است. نتایج نشان داد که با هر سه سطح بهره 10% ، 15% و 20% قیمت هر متر مکعب آب استحصال شده توسط قنات کمتر از قیمت آب چاه های کشاورزی می باشد. لذا اجرای چنین طرحهای عمرانی علاوه بر توجیه اقتصادی لازم می تواند در کاهش خسارت سیلاب، بهره برداری مناسب از هرزآبها، احیاء زمین های بایر و افزایش تولید و درآمد بخش کشاورزی موثر باشد.
    کلیدواژگان: موتور پمپ گازوئیلی، موتور پمپ برقی، قنات متروکه، بند انحرافی
|
  • Z. Hazbavi, S.H.R. Sadeghi* Page 1
    The increasing interest of world researchers and policy makers to sustainable development concept as well as excessive increaseing in population, degradation and overuse of natural resourcesconfirmed the necessity of the ecosystem health assessment. It is very important to help planners and managers country wide toward increasing the watershed sustainability and optimizing the use of available resources. Nowadays, ecosystem health has been concerned a lot and become an important index of regional sustainable development for managers and decision makers. Several approaches have been recommended for ecosystem health assessment. One of these approaches is indicator-based conceptual models. Accordingly, the objective of this study is to introduce vigor, organization and resilience (VOR) model for assessing ecosystem health through the simultaneous integration of qualitative and quantitative analyses. This model has been well considered by USA, China, India, Canada and Australia for watershed health assessment, but has not been yet considered in Iran. Due to the rapid growth of the industrial activities and the bad management of agricultural land in Iran, the ecosystem is gradually deteriorating, which makes it important to assess the ecosystem health and take measures to restore the damaged ecosystem towards adaptive management planning.
    Keywords: Ecological potentioal of ecosystem, Watershed health assessment conceptual model, Sustainable indicators, Health ecosystem indices
  • Z. Heidarizadi*, S. Yaghobi Page 9
    Harvesting and recognition of water quantity and quality is an essential step to optimization of consumption. Water quality is affected by environmental conditions and human activities.The main objective of this study is to evaluate the quantitative and qualitative changes in the Abu-Ghoveyr aquifer in Ilam Province in a 14- year period from 2001 to 2014. To this end, the statistics for 33 quantitative and 10 qualitative wells were used, after analyzing the data using ArcGIS software, iso_potential and iso-decline maps were developed. Moreover, the unit groundwater hydrograph was obtained for the region. In order to evaluate the quality of the groundwater, Electrical conductivity (EC) and chlorine (Cl) were Sampled and analyzed. The results obtained from iso-decline maps show that the different sections of the plains have had a decline between 1 to 10 meters during the selected period. During this period, the water level had an average decline of 2.65 meters (annually 20 cm). In order to determine the effects of rainFall on the levels of groundwater, the precipitation of this period was also considered. The results revealed that the highest level of water in the year 2004 was 77 m and the greatest amount of precipitation was 350 mm during that year.The results indicate the presence of a significant relationship between rainFall and the water levels. Investigating the parameters of EC and Cl level indicate the increase of these parameters in this period. Moreover, the central regions of the plains have a lower quality compared to other sections which is due to the concentration of wells and higher decline of water level in this area. Hence, it can be concluded that the most important factors in reducing the underground water levels and lowering the quality of Abu Ghoveyr Plain include drought, over exploitations, and the excessive number of wells.
    Keywords: Decline in groundwater levels, Ilam province, Unit hydrograph, Water quality
  • Sepideh Choobeh*, Behnosh Farrokhzadeh, Massoud Goodarzi Page 17
    Temperature is one of the most important meteorological parameters that can be used in many case studies. This parameter is of particular importance in the study of climate change and agriculture, So that climate change and rising temperatures is considered one of the most important environmental issues of human. Zoning of this parameter and study its changes can be effective in the correct management of soil and water resources and supply water requirement. This research studies the consequences of the climate change on the rainFall pattern in Ardebil province in the next three decades using the output data of the AOGCM model (hadcm3) under A1B scenario. Finally, the zoning of the temperature patterns changes were obtained in these periods. The results showed that there will be a significant upward trend in the temperature of the province. Moreover, in the third decade, Kosar station would be in the best condition with 0.35-3.13°C increase in temperature, and Sarein would be in the worst condition with 0.68-3.84°C increase in temperature.
    Keywords: Ardebil, Climate change, Down scaling, SDSM, Zoning
  • M. Esfandyari*, H. Malekinezhad, M.A. Hakimzadeh, H. Afkhami Page 25
    Drought prediction has been playing important role in the planning management and using of water resources. In this research for drought predicting in 9 rain gauges station the Artificial Neural Network were used. The data used in this research is precipitation and the Standardized Precipitation Index (SPI), selected stations from 1972 to 2010 sets. The results obtained showed that among the Artificial Neural Networks models, in the most stations the Multi Layer Perceptron (MLP) has been able to predicting of SPI values with high correlation. Among the using stations, the Koohpayeh station showed the best action with correlation of r= 0.96 and RMSE= 0.04 and Ziyar station showed correlation of r= 0.86 and RMSE= 0.087, the lower performance than the other stations are shown.
    Keywords: Standardized precipitation index, Artificial neural network, Droughtness, Isfahan
  • O. Bazrafshan*, B. Malekhoseini, S.Safikhany Page 35
    Most of the precipitation in the mountainous basins is as snow which has an important role in generation of the runoff in the Fall and summer. So determining the temperature of snow and snowy coefficient is important to proper management of water resources. In this research, amounts of temperature, dew point depression, and saturated vapor pressure were extracted from 30 Synoptic stations in snow-rich provinces and the frequency, relative frequency and cumulative frequency of snowFall in different temperature ranges were determined for each station. To analyze the snowFall occurrence frequency, the appropriate distribution function was fitted on the temperature data and the possibility of snowFall in a giventemperature and less than it was calculated. Also, to predict the type of precipitation (rainFall or snowFall) the correlation between the dew point temperature and saturation deficit in the snowFall occurrence was determined and snow coefficient was calculated using the relationship Chandra coefficient. Our results indicated that the snowFall temperature mainly has the best fit with Gamble and Normal distributions. Also,the temperature of snow Fall in the snow-rich provinces of the country changes from 1.77 to -2.54°c . Results of occurrence frequency analysis with probability distribution functions revealed that the snowFall temperature decreased and snow coefficient increased with increasing the return period. The highest snowy coefficient with an amount of 72.96 in return period of 200 years is related to Maraghe.
    Keywords: SnowFall temperature, Snow-rich provinces, Snow coefficient, Dew point, Saturation deficit
  • S. A. Khatibi, A. Golkarian*, A. Mosaedi, H. Sojasi Qeidari Page 45
    Conservation and proper utilization of water and soil resources, particularly in arid and semi arid climates have high important in the management of natural environments. In this regard, the evaluation of various aspects of management practices is essential in identifying their strengths and weaknesses and also strategies for their improvement and optimization. Accordingly, the aim of this study is to evaluate the technical and social watershed management activities of Mahvid Catchment in Khorasan Razavi Province. In this catchment, biological activities such as transplant, seeding and enclosure and biomechanical activities such as terracing have been implemented which dates back 23 years. Technical evaluation results show that the effect of measures in addition to increasing the quality of vegetation, at least 20 percent canopy cover is obtained. Also, estimation of erosion according to improved vegetation, 20 percent reduction is show. Satisfaction Survey indicates the stakeholders with the implementation of biological and biomechanical activities in the research area are satisfied. Of course, to increase the satisfaction of these types of projects, providing alternative livelihoods especially at the time of the project implementation can increase the effectiveness and success.
    Keywords: Local stakeholders, Management of vegetation, Satisfaction, Soil, water conservation, Soil erosion
  • J. Barkhordari* Page 55
    Water resources are one of the most important resources in the continuity of life and socio – economic development. Without using of this valuable resource obtaining of growth and prosperity will be impossible to achieve. The study area (plain Saadat Abad) in Hormozgan province is located 140 km north of Bandar Abbas. In this area are 122 agricultural wells and two qanats. Due to high water withdrawals of water from wells and qanats aquifer levels rapidly decrease annually (approximately 0.6 M). So that water shortages are a serious problem felt. A number of active farmers have begun in collaboration and bank credit plan for the restoration and renovation of one of the canals. In this project as new initiative have been constructed a dam and transfer flood building for direction of 200 lit/s base flow to Parabedin qanat gallery. Then have been transferred water flood for irrigation of 800 hc follow area by dredging of qanat gallery. In order to economical evaluations of project have been compared water harvesting in this project with agricultural wells as usual method in the area. The results showed that with three levels (10%, 15% and 20% respectively) of the above price per cubic meter of water extraction by subterranean water wells less than the price farmers.Therefore, the implementation of development projects in addition to the economic justification would be to reduce flood damage, utilization of runoff, reclamation of arid lands to increase production and income of the agricultural sector to be effective.
    Keywords: Motor gasoline pumps, Electric pump motor, Disused qanat, Diversion dam