فهرست مطالب

حسابداری سلامت - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1395)

نشریه حسابداری سلامت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسین اشرفی شهری، محمدحسین ودیعی، سعید سمایی رهنی * صفحات 1-20
    مقدمه
    مدیریت بهینه سرمایه در گردش به عنوان یک منبع مالی کم هزینه نقش ویژه ای در افزایش اثربخشی و کاهش هزینه ها دارد. هدف این پژوهش بهینه سازی مدیریت سرمایه در گردش در صنعت دارو با استفاده از نظام های هوشمند است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ روش، تحلیلی-ریاضی و از لحاظ هدف کاربردی است. نمونه آماری پژوهش شامل 24 شرکت دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393-1388 است. رفتار متغیر های مستقل و وابسته پژوهش با استفاده از شبکه عصبی پایه شعاعی الگوسازی و مقادیر بهینه متغیر های مستقل با جست وجوی فراگیر تمام دامنه حاصل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که در صنعت دارو، بهینه دوره گردش حساب های دریافتنی کمینه 10 روز و بیشینه 45 روز است، بهینه دوره گردش حساب های پرداختنی بین 40 و 54 روز و بهینه دوره گردش موجودی مواد و کالا در ازای سودآوری بهینه در بازه 252 و 273 روز است.
    نتیجه گیری
    مقادیر بهینه دوره گردش حساب های دریافتنی نشان می دهد که برای رسیدن به بهترین سودآوری در صنعت دارو، فروش های نسیه باید در دوره های کوتاه مدت (حداکثر 45 روزه) وصول شود و فروش های اعتباری برای جذب مشتری روش مناسبی است. خرید از فروشندگان مواد اولیه باید به روش اعتباری باشد تا از خروج زود هنگام منابع جلوگیری شود اما دوره پرداخت نباید از 54 روز تجاوز کند. دوره پرداخت درازمدت باعث خواهد شد که تهیه کنندگان مواد اولیه از ادامه فعالیت با شرکت خودداری کنند. هم چنین، موجودی مواد و کالا باید به طور میانگین کمینه هر 252 روز و بیشینه هر 273 روز گردش داشته باشد. بنابراین، به مدیران پیشنهاد می شود که در مدیریت سرمایه در گردش و تنظیم بودجه، مقادیر بهینه بدست آمده در این پژوهش را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: جست وجوی فراگیر، سرمایه درگردش، سود و زیان عملیاتی، شبکه عصبی پایه شعاعی
  • محدثه خواجوی، الهه برزگر* صفحات 21-42
    مقدمه
    یکی از پیامدهای فوری استرس و فشارهای روانی، پدیده فرسودگی شغلی و افزایش تمایل به جابه جایی است. شیوع و میزان استرس و فرسودگی در حرفه حسابداری رو به افزایش است. با توجه به نقش مهمی که حرفه حسابداری در پیشرفت اقتصاد دارد، این پژوهش به بررسی الگوی علی ابهام و تعارض نقش، تنش شغلی، فرسودگی شغلی و تمایل به جابه جایی در حسابداران، حسابرسان و استادان دانشگاه می پردازد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 190 نفر از حسابداران، حسابرسان و استادان دانشگاه در سال 1395 است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که ابهام نقش بر هر دو مولفه فرسودگی شغلی (خستگی عاطفی و مسخ شخصیت)، اثر مستقیم منفی و معنادار و بر کاهش موفقیت فردی اثر مستقیم مثبت و معنادار دارد. تعارض نقش تنها بر مولفه خستگی عاطفی اثر مستقیم مثبت و معنادار دارد. در رابطه با آثار غیرمستقیم، اثر ابهام نقش بر تمایل به جابه جایی منفی و معنادار و اثر تعارض نقش بر تمایل به جابه جایی مثبت و معنادار است که این امر بیانگر نقش واسطه ای موثر متغیرهای درون زا بین ابهام نقش، تعارض نقش و تمایل به جابه جایی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش مهم تعارض نقش و ابهام نقش در شکل گیری متغیرهای درون زای پژوهش، به ویژه، متغیر نهایی یعنی تمایل به جابه جایی باید عوامل اثرگذار بر این متغیرها شناسایی شود تا دستیابی به هدف اصلی (کاهش سطح تمایل به جابه جایی) با سهولت بیشتری امکان پذیر شود. بنابراین، با فراهم آوری محیطی مناسب و بدون استرس و فشار کاری می توان به این هدف دست یافت.
    کلیدواژگان: ابهام نقش، تعارض نقش، تمایل به جابه جایی، تنش مربوط به شغل، فرسودگی شغلی
  • مهشید محبی، قدرت الله طالب نیا* صفحات 43-59
    مقدمه
    یکی از روش های جدید برای محاسبه بهای تمام شده، روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گراست. هدف این پژوهش، مقایسه بهای تمام شده خدمات ارائه شده به بیماران مبتلا به دیابت با استفاده از روش های هزینه یابی سنتی و بر مبنای فعالیت زمان گرا است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر به روش مقطعی و توصیفی-تحلیلی انجام شده است. در این پژوهش از اسناد و مدارک و تراز مالی شش ماهه اول سال 1394 مجتمع بهداشتی درمانی نادر کاظمی شیراز استفاده شد. هم چنین، زمان مورد نیاز برای انجام هر یک از فعالیت ها به منظور محاسبه بهای تمام شده خدمات ارائه شده بر مبنای فعالیت زمان گرا برای هر بیمار دیابتی با حضور پژوهشگران در مرکز دیابت محاسبه شد. تفاوت میانگین بهای تمام شده دو روش هزینه یابی سنتی و بر مبنای فعالیت زمان گرا با بکارگیری آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بهای تمام شده خدمات ارائه شده به بیماران دیابتی به روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا بیشتر از روش سنتی است. در بخش هزینه های مستقیم، حقوق پزشکان متخصص و در بخش هزینه های غیرمستقیم، استهلاک بخش های اداری و پشتیبانی بیشترین سهم و استهلاک تجهیزات پزشکی کم ترین سهم را در محاسبه بهای تمام شده به روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود مسئولین مجتمع بهداشتی درمانی نادر کاظمی شیراز توجه بیشتری به حقوق پزشکان متخصص و کارکنان قسمت اداری و هم چنین مواد مصرفی غیرپزشکی داشته باشند و اقدامات لازم را به منظور کنترل آن ها به عمل آورند.
    کلیدواژگان: بهای تمام شده، دیابت، هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا، هزینه یابی به روش سنتی
  • مهدی مرادی*، زکیه مرندی، علیرضا یاور باغستان صفحات 60-78
    مقدمه
    آلودگی هوا یکی از نگرانی های اقتصادی و بهداشتی مهم برای انسان هاست و با توجه به روند رو به رشد آن به یکی از مهم ترین دغدغه های اقتصاددانان و سیاست گذاران کشورها تبدیل شده است. با وجود این که در پژوهش های زیادی آثار آلودگی هوا بر سلامت و بهداشت انسان ها بررسی شده اما در رابطه با اثر آلودگی هوا بر شاخص های بورس اوراق بهادار پژوهش های اندکی انجام شده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه آلودگی هوای شهر تهران با شاخص های بورس اوراق بهادار است.
    روش پژوهش: این پژوهش کاربردی و از نوع پس رویدادی است. در پژوهش حاضر از شاخص های بورس اوراق بهادار و شاخص کیفیت هوای تهران به همراه پنج عنصر تشکیل دهنده آن شامل مونوکسید کربن، ازون سطح زمین، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق کم تر از 10 میکرون در بازه زمانی 93-1383 استفاده شده است. آزمون فرضیه های پژوهش با بکارگیری الگوی رگرسیون سری زمانی و روش تجزیه و تحلیل برداری سری زمانی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از نبود رابطه معنادار بین آلودگی هوا و شاخص های بورس اوراق بهادار تهران است. هم چنین، بین اجزای آلودگی هوا و شاخص های بورس اوراق بهادار رابطه معناداری مشاهده نشد. افزون براین، ورود اثر تقویمی روز اول هفته نیز رابطه بین آلودگی هوا و شاخص های بورس اوراق بهادار را تعدیل نمی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که آلودگی هوا به نوعی با زندگی روزمره افراد در شهرهای بزرگ عجین شده است به نظر می رسد به این مسئله به عنوان یک پدیده طبیعی نگریسته می شود. از این رو، شایسته است که مسئولان محیط زیست کشور از روش های موثرتری به منظور اطلاع رسانی بیشتر به آحاد جامعه در زمینه آثار آلودگی هوا بر فعالیت های اقتصادی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بورس اوراق بهادار، شاخص بازده نقدی قیمت، شاخص کل
  • سید علی واعظ *، سید صابر درسه صفحات 79-106
    مقدمه
    نتایج پژوهش ها حاکی از آن است که تخصص حسابرس در صنعت موجب بهبود کیفیت حسابرسی می شود. هم چنین، حسابرسان از طریق نقش اطلاعاتی و راهبری شرکتی خود خطر سقوط قیمت سهام را کاهش می دهند.
    روش پژوهش: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- همبستگی است. داده های مربوط به 99 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شامل 25 شرکت دارویی و 74 شرکت غیردارویی در بازه زمانی 93-1384 تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    اجتناب از مالیات تاثیر مثبت و معناداری و تخصص حسابرس در صنعت تاثیر منفی و معناداری بر خطر سقوط آتی قیمت سهام دارد. هم چنین، تخصص حسابرس در صنعت تاثیر منفی و معناداری بر رابطه بین اجتناب از مالیات و خطر سقوط آتی قیمت سهام دارد. افزون براین، تاثیر تخصص حسابرس در صنعت بر رابطه بین اجتناب از مالیات و خطر سقوط آتی قیمت سهام در شرکت های دارویی بیشتر از شرکت های غیردارویی است.
    نتیجه گیری
    اجتناب از مالیات مستلزم بکارگیری نظام گزارشگری پیچیده و غیرشفاف است. این موضوع زمینه را برای اقدامات فرصت طلبانه مدیران فراهم می کند تا در راستای منافع شخصی خود از افشای اخبار منفی خودداری و آن ها را در داخل شرکت پنهان کنند. هنگامی که اطلاعات منفی وارد بازار می شود به سقوط قیمت سهام می انجامد و از آن جا که حسابرسان متخصص بهترین ناظر هستند، می توانند اثر اجتناب از مالیات بر خطر سقوط قیمت سهام را کاهش دهند. حسابرسان می توانند انباشت اخبار منفی و شفاف نبودن اطلاعات مالی را به حدی کاهش دهند که دیگر اجتناب از مالیات رخ ندهد.
    کلیدواژگان: اجتناب از مالیات، تخصص حسابرس در صنعت، خطر سقوط آتی قیمت سهام
  • مهدی وکیلیان آغویی*، محمدرضا عباس زاده، مهدی صالحی صفحات 107-133
    مقدمه
    در این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی و معیارهای سنجش آن، رابطه بین بازده عادی و غیرعادی سالانه سهام و کیفیت حسابرسی با بهره گیری از معیار اقلام تعهدی اختیاری بررسی شد.
    روش پژوهش: این پژوهش کاربردی، طرح آن شبه تجربی و از نظر رویکرد پس رویدادی است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهد و نمونه مورد بررسی با توجه به محدودیت های در نظر گرفته شده، شامل 24 شرکت در بازه زمانی 1392-1387 است. فرضیه های پژوهش با بکارگیری روش تحلیل رگرسیون خطی چندگانه آزمون شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین بازده غیرعادی و کیفیت حسابرسی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد اما بین بازده واقعی و کیفیت حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد. سایر یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین بازده دارایی ها و دوره تصدی حسابرس با کیفیت حسابرسی است. هم چنین، رابطه نسبت کیو توبین و تعداد بند های شرط حسابرسی با کیفیت حسابرسی مثبت و معنادار است اما رابطه معناداری بین متغیر های اندازه شرکت، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، پیچیدگی فعالیت شرکت، نوع اظهارنظر، اندازه موسسه حسابرسی، تعداد شرکای موسسه حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت، فشار کار حسابرسی، استقلال هیات مدیره، دوگانگی مسئولیت مدیر عامل و تغییر مدیر عامل با کیفیت حسابرسی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در شرایط وجود بازده غیرعادی، تمایل به مدیریت سود کم تر و کیفیت حسابرسی بالاتر بوده و در نتیجه سرمایه گذاران در صنعت دارویی و سایر استفاده کنندگان از صورت های مالی با اتکای بیشتری نسبت به گزارش های حسابرسی می توانند تصمیم گیری کنند.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، بازده سهام، کیفیت حسابرسی، مدیریت سود
|
  • S. H. Ashrafie Shahri, M. Vadiie, S. Samaei Rahni * Pages 1-20
    Introduction
    Optimizing working capital management has a significant role in increasing the effectiveness and reducing costs as a low-cost fund. The purpose of this research is to optimize working capital management in the pharmaceutical industry by using intelligent systems.
    Method
    The method of this research is analytical-mathematical, and in terms of purpose, it is an applied research. The sample of the research includes 24 pharmaceutical companies listed on the Tehran Stock Exchange during 2009-2014. The behavior of dependent and independent variables was modelized with Radial Basis Function Neural Network and then the optimal values of independent variables were reached through Advance Source Searching within a top-level domain.
    Results
    The results of the research indicate that in the pharmaceutical industry, the minimum optimal receivable turnover period is 10 days and the maximum is 45 days. The optimal payable period is between 40 to 54 days, and the optimal inventory turnover period per optimal profitability is between 252 and 273 days.
    Conclusion
    The optimal values of receivable period indicate that in order to receive the best profitability in the pharmaceutical industry, credit sale must be received in short terms (maximum 45 day), and credit sale is a suitable way for attracting customers. Raw materials should be purchased from suppliers on credit in order to avoid the early exit of sources, but the payment period should not to be more than 54 days. Long payment period might make suppliers avoid working with company. Also, inventory should circulate on average between minimum 252 and maximum 273 days. Therefore, it is suggested to managers that in managing working capital and budgeting, consider the optimal values obtained in this research.
    Keywords: Advance Source Searching, Working Capital, Operating Profit, Loss, Radial Basis Function Neural Network
  • M. Khajavi, E. Barzegar * Pages 21-42
    Introduction
    One of the immediate consequences of stresses is occupational burnout and increasing turnover intention. The extent and prevalence of stress and burnout are increasing in Accounting. Regarding Accounting's important role in the economic growth, this research investigates the Causal Model of role ambiguity and role conflict, occupational stress, occupational burnout and turnover intension of accountants, auditors and academic professors in the field of accounting.
    Method
    This research is of a descriptive-correlational type. The statistical population of the research contain 190 accountants, auditors and academic professors in 2016. The instrument for collecting data is questionnaire, andin order to analyze data,Path Quality Analysis has been used.
    Results
    The results of the research show that role ambiguity has a direct negative and significant effect on both components of occupational burnout (emotional exhaustion, depersonalization), but it has a direct positive and significant effect on the decrease of personal fulfillment. Role conflict has a direct positive and significant effect only on the emotional exhaustion. Regarding the indirect effects, the effect of role ambiguity on turnover intension is negative and significant, and the effect of role conflict on turnover intension is positive and significant so that this issue suggests the effective mediating role of endogenous variables among role ambiguity, role conflict, and turnover intension.
    Conclusion
    According to the important function of role conflict and role ambiguity in the formation of endogenous variables of this research, especially the final variable; i. e., turnover intension, the effective factors on these variables should be identified in order to achieve the main objective (reducing the level of turnover intension) more simply. Therefore, by providing an appropriate environment and without stress and occupational pressure, this goal can be achieved.
    Keywords: Occupational Burnout, Occupational Stress, Role Ambiguity, Role Conflict, Turnover Intention
  • M. Mohebbi, Gh. Talebnia * Pages 43-59
    Introduction
    Time-Driven Activity-Based Costing method is one of the modern methods to calculate the cost price. The aim of this research is to compare the cost price of services provided to diabetic patients using Time-Driven Activity-Based Costing and traditional methods.
    Methods
    The method of the current research is cross-sectional descriptive-analytic. In this research, the documents and balance sheet for the first 6 months of the year 2015 was used from Nader Kazemi Shiraz Health Center. Moreover, the required time to perform each activity was calculated for each patient to estimate the cost price of provided services depending on Time-Driven Activity-Based in the presence of the researchers in the diabetes center. The mean of the cost price of two methods was analyzed by using paired sample t-test.
    Results
    The results showed that the cost price of services provided to diabetic patients by using Time-Driven Activity-Based Costing method was more than that of traditional method. In the direct costs section, medical specialist's salaries had the greatest impact on Time-Driven Activity-Based Costing method; in the indirect costs section, the administrative and supportive depreciation had the greatest impact while the medical equipment depreciation had the least impact on calculating the cost price by Time-Driven Activity-Based Costing method.
    Conclusion
    According to results of the research, it is suggested that the authorities of Nader Kazemi Shiraz Health Center pay more attention to the field of medical specialist's salaries and administrative personnel as well as non-medical consumables and necessary measures should be taken to control these costs.
    Keywords: Cost Price, Diabetes, Time-Driven Activity-Based Costing, Traditional Costing Method
  • Mehdi Moradi *, Z. Marandi, A. Yavar Baghestan Pages 60-78
    Introduction
    Air pollution is one of the most important economic and health concerns for humen, and due to its growing trend, it has been formed the main concerns of economists and policymakers of all countries. While many researches have been conducted on the effects of air pollution on humen's health, few researches have been done on the effect of air pollution on the Tehran Stock Exchange indices. In this regard, the aim of this research is to investigate the relationship between air pollution and the Tehran Stock Exchange indices.
    Method
    The type of this research is Ex-Post Facto and it is an applied research. In the present research, the Tehran Stock Exchange indices and Tehran's Air Quality Index during 2004-2014 have been used along with five composing elements: Carbon Monoxide, Ozone of the ground surface, Nitrogen Dioxide, Sulphur Dioxide, and the Particulates below 10 Micrometer. Testing the hypotheses of the research has been performed using Time Series Regression and Vector Autoregression models.
    Results
    The results of the research state that there is no significant relationship between air pollution and Tehran Stock Exchange indices. Moreover, there is no meaningful relationship between the components of air pollution and the Stocks Exchange indices. Besides, the calendar effect of the first day of the week does not adjust the relationship between air pollution and the Stock Exchange indices.
    Conclusion
    Given that air pollution has linked with the daily lives of people in big cities in some ways, this issue has been considered a natural phenomenon. Hence, it is worthy for the administrators of Environmental Protection Organization of the country to apply more effective methods in order to inform the society futherly of the effects of air pollution on the economic activities.
    Keywords: Air Pollution, Price Cash Return Index, Stock Exchange, Total Index
  • S. A. Vaez *, S. S. Dorseh Pages 79-106
    Introduction
    The results of previous researches suggest that the audit specialization in industry leads to audit quality. Also, auditors through their information and corporate governance roles, decrease the risk of stock price crash.
    Method
    This research is applied in terms of purpose and by nature, it is a descriptive correlational research. The data related to 99 companies listed on the Tehran Stock Exchange which consist of 25 pharmaceutical companies and 74 non-pharmaceutical companies during 2005-2014 have been analyzed.
    Results
    Tax avoidance has a positive and significant effect and auditor specialization in industry has a negative and significant effect on the risk of future stock price crash. Moreover, auditor specialization in industry has a negative and significant effect on the relationship between tax avoidance and the risk of future stock price crash. Also, the effect of auditor specialization in industry on the relationship between tax avoidance and the risk of future stock price crash in the pharmaceutical companies is higher than that of non-pharmaceutical companies.
    Conclusion
    Tax avoidance necessitates applying a complex and unclear reporting system. This issue provides a circumstance for the opportunistic measures of managers so that they refuse to disclose negative news for their own personal interests and hide them inside their companies. When negative news inserts into the market, it leads to the crash of the stock price and since specialized auditors are the best monitors, they can decrease the effect of tax avoidance on the risk of stock price crash. Auditors can decrease the accumulation of negative news and uncertainty of financial information to the extent that tax avoidance become impossible.
    Keywords: Auditor Specialization in Industry, Tax Avoidance, the Risk of Future Stock Price Crash
  • M. Vakilian Aghouie *, M. Abbaszadeh, M. Salehi Pages 107-133
    Introduction
    In the present research, with the aim identifying the effective factors for audit quality and its evaluation criteria, the relationship between normal and abnormal annual stock returns and audit quality have been investigated by applying voluntary accruals criterion.
    Method
    This research is applied, the design is quasi-empirical and it has the ex post facto approach. The statistical population of the research include the pharmacological companies listed on the Tehran Stock Exchange, and the studied sample consists of 24 companies during 2008-2013 with regard to the considered limitations. The hypotheses of the research have been tested through using Multiple Linear Regression Analysis.
    Results
    The results of the research state that there is a positive and significant association between abnormal return and audit quality. But there is no significant relationship between real return and audit quality. Other findings of the research suggest negative and significant relation between return of assets and audit tenure with audit quality. Also, there is a positive and significant association between Q Tobin and the numbers of audit conditions with audit quality. However, there is no significant relation between other variables including firm size, return on equity, the complexity of firm activity, opinion type, audit firm size, the number of partners of audit firm, auditor industrial specialization, audit pressure, the independency of board of directors, the duality of chief officer responsibility, and altering chief officer with audit quality.
    Conclusion
    Under the conditions of existing abnormal return, the inclination for earnings management is less and audit quality is higher; as a result, the investors in the pharmaceutical industry and the other consumers of financial statements can make decision by relying more on the audit reports.
    Keywords: Audit Quality, Earnings Management, Stock Return, Voluntary Accruals