فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1381)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • سید بهنام الدین جامعی، مرضیه کیانی، محمد تقی جغتایی، مژگان حدادیان، شادرخ سیروس صفحه 6
    هدف
    بررسی رشد روانی–حرکتی کودکان از جمله مقوله های مورد توجه متخصصان اطفال و توان بخشی می باشد. این رشد وابسته به چگونگی روند تکامل سیستم اعصاب مرکزی می باشد و لذا هرگونه اختلال در روند تکامل این سیستم می تواند باعث بروز اختلالات قابل توجه در زمینه های حسی، حرکتی و شناختی شود. گذر طبیعی از مراحل مختلف رشدی پایه و اساس پیشرفت کودک برای نیل به سطح شناختی مطلوب می باشد. کودکان عقب مانده ی ذهنی علاوه بر نقص در توان مندی های ذهنی، در زمینه ی حرکات درشت، حرکات ظریف، مهارت های درکی–حرکتی، جهت یابی و تعادل نیز دارای اختلالات قابل توجه می باشند. صرف نظر از اتیولوژی بروز عقب ماندگی های ذهنی و اختلالات ناشی از آن، چگونگی تکامل کارکردی مغز در روند پردازش درون داده های حسی و برون داده های حرکتی، بستر مهمی را در توان بخشی این کودکان فراهم می آورد که باید مورد توجه قرار گیرد. در این میان توجه به پدیده های طرفی شدن کارکردی مغز در روند پردازش درون حسی و برون داده های حرکتی، بستر مهمی را در توان بخشی این کودکان فراهم می آورد که باید مورد توجه قرار گیرد. در این میان توجه به پدیده ی طرفی شدن کارکردی نیمکره های مغز، غلبه طرفی، که بخشی از روند تکامل طبیعی مغز می باشد، که در به کارگیری روش های درمانی حسی–حرکتی توان بخشی در مورد کودکان عقب مانده، بسیار مهم می باشد. از آنجا که تاکنون در زمینه بررسی مقایسه ای کارکردهای غلبه طرفی مغز در بین کودکان سالم و عقب مانده در کشور ما مطالعه ای انجام نشده است،
    روش بررسی
    در تحقیق حاضر به مقایسه ی پارامترهای کارکردی معرف طرفی شدن مغز شامل غلبه ی طرفی بینایی، شنوایی، حرکات دست و حرکات پا در دو گروه کودکان سالم و عقب مانده با سن عقلی یکسان از طریق به کاربردن جدول ارزیابی رشد عصبی–مغزی دلاکاتو پرداختیم
    یافته ها
    بررسی آماری نتایج به دست آمده نشان دهنده ی تفاوت معنادار در اغلب پارامترهای شاخص غلبه ی کارکردی طرفی مغز بین دو گروه کودکان یاد شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل، اعتقاد ما بر این است که روند متفاوت طرفی شدن کارکردی مغز در کودکان عقب مانده ذهنی، دقت و احتمالا تجدید نظر در روش های توان بخشی این کودکان را ایجاب می نماید.
    کلیدواژگان: رشد روانی، حرکتی، عقب ماندگی ذهنی، طرفی شدن مغز، کارکردهای غلبه طرفی مغز
  • اعظم اسکندری، اکرم حلاج، بیژن شفیعی صفحه 15
    سابقه و هدف
    یکی از رایج ترین و کامل ترین شیوه های برقراری ارتباط در انسانها، از طریق گفتار شکل می گیرد. گفتار هم در مراحل یادگیری و هم در مراحل اجرا دارای پیچیدگی های فراوانی است و به همین دلیل در معرض اختلالات بسیاری قرار دارد. یکی از این اختلالات، لکنت است. لکنت نشانگانی است که فرد مبتلا، به دلیل از هم گسیختگی های غیرارادی در جریان گفتار که غالبا توسط گیر، قفل، تکرار، کشیدگی بیش از حد، مکث و... نمایان می گردد؛ قادر نیست به طور طبیعی صحبت کند. عوامل متعددی در شکل گیری و تشدید لکنت موثرند. یکی از این عوامل که در منابع متعددی به آن اشاره شده، آلرژی ها هستند. حدود 15% از مردم جهان به نوعی از آلرژی مبتلا می باشند و از آن رنج می برند. در این پژوهش هدف، بررسی ارتباط میان لکنت و انواعی از آلرژی ها شامل آسم آلرژیک، رینیت و درماتیت می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 33 بیمار لکنتی مراجعه کننده به کلینیک های گفتار درمانی به عنوان گروه مورد و 57 نفر از افراد غیرلکنتی همسان شده به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. پرسش نامه مورد نظر برای بررسی آلرژی توسط تمام نمونه ها تکمیل و مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه مورد، از بین 33 نفر لکنتی، 9 نفر (27.3%) مبتلا به آسم آلرژیک و در گروه شاهد، از بین 57 نفر غیرلکنتی، 6 نفر (10.5%) مبتلا به آسم بوده اند. در مورد رینیت، در گروه مورد از 33 نفر لکنتی 6 نفر (18.2%) علایم رینیت را نشان داده و در گروه شاهد، 6 نفر (10.5%) مبتلا به رینیت بوده اند و در بین لکنتی های مزبور، 1 نفر (3%) دارای درماتیت و از غیرلکنتی ها نیز 4 نفر (7%) درماتیت داشته اند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش بین لکنت و آسم آلرژیک بیماران لکنتی رابطه معنی دار به دست آمد ولی هیچ رابطه معنی داری میان دو نوع دیگر آلرژی مورد بررسی یعنی رینیت و درماتیت و لکنت حاصل نشد.
    کلیدواژگان: لکنت، آلرژی، گفتار درمانی، آسم، رینیت، درماتیت
  • محمد رحیم شاهبداغی صفحه 20
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی شیوع اختلالات گفتار و زبان در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی دخترانه در مناطق 3 و 19 آموزش و پرورش تهران در سال تحصیلی 1379-80 انجام شده است.
    روش بررسی
    جامعه، مورد مطالعه، دانش آموزان دو منطقه ی 3 و 19 بودند که از میان آن ها 1010 دانش آموزش به طور تصادفی از میان کل دانش آموزان انتخاب گردیدند. (به طور متوسط از هر پایه 200 نفر) سپس پرسش نامه تکمیل می گردید و بعد گفتار دانش آموزش مورد ارزیابی قرار می گرفت تا در صورت وجود هر نوع اختلال در فرم مخصوص ضبط گردد، ابزار ارزیابی متن کتاب فارسی سال قبل دانش آموز و سری تصاویر به هم مربوط بود، هم چنین حفره ی دهان تمام دانش آموزان، از لحاظ حرکت وضع آناتومی اندام ها، و آکلوژن دندانی مورد ارزیابی قرار می گرفت.
    یافته ها
    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق مشخص گردید که از میان 1010 دانش آموز، 163 نفر (%16/1) اختلال داشتند که از میان آن ها 75 دانش آموز (%46) مربوط به منطقه 19 و 88 دانش آموزش (%54) مربوط به منطقه 3 بودند. اختلالات مورد مطالعه در این تحقیق عبارت بودند از اختلال در تولید، لکنت، اختلال صوت، بلع معکوس، اختلال در تشدید، اختلال در خواندن
    کلیدواژگان: شیوع، اختلال گفتار، دانش آموزان ابتدایی، لکنت، اختلال در تولید
  • علیرضا جزایری، معصومه اسماعیلی صفحه 27
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش مهارت های فرا شناختی در عملکرد حل مساله، مقایسه ی شیوه های آموزش این مهارت ها و تعیین موثرترین شیوه برای آموزش مهارت های فراشناختی است
    روش بررسی
    به همین منظور 62 دانش آموز مقطع سوم راهنمایی شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. سپس تمامی آزمودنی گروه نمونه پرسش نامه ای به سبک اسناد کودکان و پرسش نامه ی فرا شناختی را تکمیل نمودند. هم چنین هر آزمودنی به طور انفرادی در معرض موقعیت آونگ قرار گرفت. سپس آزمودنی ها به طور تصادفی در سه گروه آزمایش آموزش ترکیبی، آموزش دو جانبه، آموزش اسناد و یک گروه کنترل قرار گرفتند و پس از انجام آموزش های فوق مجددا در معرض پس آزمون قرار داده شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پیش آزمون و پس آزمون در گروه های فوق با استفاده از آزمون های ناپارامتریک مورد نجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها بیانگر این مطلب است که آموزش راهبردهای فرا شناختی بر عملکرد حل مساله دانش آموزان تاثیرات بسزایی دارد.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان داد گروه های آموزشی و گروه گواه از نظر عملکرد حل مسئله با یکدیگر تفاوت دارند که از نظر آماری معنادار است. به بیان دیگر اعضای شرکت کننده در هر یک از این گروه ها در مواجه با مسائل مطرح شده در پس آزمون نسبت به اعضای گروه گواه متفاوت عمل کردند. مقایسه روش های تدریس فراشناختی نشانگر این است که در کل آموزش ترکیبی به دلیل تصحیح سیستم انگیزش فرد از طرفی و آموزش کنترل و نظارت بر سیر دریافت حل مسئله و پیشنهاد راه حل با توجه به موقعیت مسئله تفاوت معناداری با هر یک از دوشیوه به تنهایی دارد.
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، عملکرد حل مسئله، آموزش
  • محمد علی حسینیان صفحه 33
    هدف
    با بررسی مقالات و تاکید بر تاثیر فیزیوتراپی و توان بخشی عضلات شانه و گردن در درمان سندرم خروجی قفسه سینه، تصمیم گرفته شد تا بررسی دقیقی روی این بیماران صورت گیرد، لذا بیمارانی را که با تشخیص سندرم خروجی قفسه سینه به کلینیک مراجعه کردند تحت بررسی قرار گرفتند و به این نتیجه رسیدیم که فیزیوتراپی و توان بخشی عضلات شانه و گردن می تواند در بهبود بسیاری از بیماران موثر باشد.
    روش بررسی
    طی هفت سال، تعداد 131 مورد سندرم خروجی قفسه سینه تحت پی گیری و درمان و تعداد بیس و شش مورد (%20) مورد عمل جراحی قرار گرفتند. 84 مورد (%64) با درمان های کنسرواتیو بهبودی پیدا کردند، 21مورد (%16) راضی به عمل جراحی نشده و با ادامه درمان کنسرواتیو بهبودی نسبی پیدا کردند. بیماران برای مدت پنج سال تحت نظر بودند و برای نتبجه گیری رضایت آنها نسبت به از بین رفتن درد مورد توجه قرار گرفت.
    یافته ها
    تمام بیماران در ابتدا برای مدت 4 ماه تحت درمان توانبخشی عضلانی و فیزیوتراپی قرار گرفتند و افرادی که در طی این مدت، بهتر نشدند، آمادگی خود را جهت عمل جراحی اعلام کردند. تعداد 26 بیمار که تحت عمل جراحی دنده اول قرار گرفتند، به دو گروه تقسیم کردیم، گروه اول 14 نفر که با روش فوق کلاویکول و گروه دوم 12 نفر که با روش زیر بغلی تحت درمان جراحی قرار گرفتند. روش فوق کلاویکول از نظر زمان، خونریزی، عارضه، و تعداد افراد کمک دهنده در طور عمل جراحی بهتر بود.
    نتیجه گیری
    در حد امکان باید سعی شود؛ بیماران با روش توان بخشی عضلات شانه، گردن و تغییرات در وضعیت بیمار در هنگام نشستن، خوابیدن و کارکردن، مورد معالجه قرار گیرند و اگر بعد از چهارماه بهبودی حاصل نشد، جراحی برای بیماران اندیکاسیون دارد. عمل جراحی در مورد 23 نفر نتیجه خوبی داشت، دو نفر دیگر با عود بیماری روبه رو شدند که با فیزیوتراپی بهتر شد و دریک مورد نیز، نوروپارکسی دیده شد که بعد از 12ماه بهبودی حاصل گردید.
    کلیدواژگان: توان بخشی، درمان، سندرم خروجی قفسه سینه
  • محمود فرمد صفحه 39
    هدف
    با توجه به امر عبادی روزه ماه مبارک رمضان، بررسی شایعات مخدوش و مبهمی که در اذهان عمومی مبنی بر تاثیر سوء آن در شماره چشم، کم و بیش وجود دارد، است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، بر روی 180 چشم (90بیمار) در دو گروه سنی 12-19 سال و 20-30 سال که همگی درجاتی از میوپی (نزدیک بینی) داشتند و بطور تصادفی از بین مراجعان به کلینیک عمومی چشم انتخاب شده بودند، مورد معاینه و بررسی قرار گرفتند. معاینات در دو مرحله، یک بار از سه روز قبل از شروع ماه رمضان تا شب قبل از ماه مبارک، یک بار از روز بعد از عید فطر تا سه شب بعد آن، توسط یک معاینه کننده، یک ست معاینه و تابلوی E.Chart ثابت انجام شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج آماری، تاثیر خاصی را در گروه مورد مطالعه نشان نداد و می توان گفت که روزه داری، تاثیر قابل توجهی بر نزدیک بینی ندارد
    کلیدواژگان: نزدیک بینی، روزه داری
  • مقالات مروری
  • زهرا جعفری صفحه 43
    آموزش یکپارچگی شنیداری نوعی آموزش تقویت شنوایی است که درمان برخی اختلالات ورودی حسی نظیر اتیسم، اختلال بیش فعالی نقص توجهی (ADHD)، ناتوانی در خواندن، بیش فعالی، ناتوانی یادگیری (LDs)، نقایص زبانی، اختلالات رشدی فراگیر (PDD)، اختلال پردازش شنوایی مرکزی(CAPD)، اختلال نقص توجهی (ADD)، افسردگی و حساسیت بیش از حد نسبت به صدا، کاربرد دارد. این روش درمانی، چند سالی است که در ایالات متحده رواج یافته، و از زمان انتشار کتاب (1991) The Sound of a Miracle توسط خانم Annabel Stehli مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. در این کتاب، خانمSerhli، تجارب مربوط به قبل و پس از استفاده از AIT را برای دختر 4 ساله اش که مبتلا به اوتیسم تشخیص داده شده بود، شرح داده است.
    کلیدواژگان: آموزش یکپارچگی شنیداری، آموزش تلفیق شنیداری، تربیت شنوایی آموزش تقویت شنوایی، آموزش یکپارچگی حسی
  • مقالات گزارش موردی
  • بابک گوشه، شهربانو رعیت، مهری حاج میرزایی، فاطمه ناصری صفحه 50
    بیمار مرد جوان 24 ساله مبتلا به بیماری دریچه ای قلبی، با تنگی و نارسایی شدید میترال و آئورت و تریکوسپید، پس از عمل جراحی تعویض دریچه های میترال و آئورت و ترمیم دریچه تریکوسپید تحت برنامه توانبخشی قلبی قرار گرفت، پس از اتمام دوره توانبخشی قلبی تست های لازم جهت ارزیابی پیشرفت فیزیکی بیمار انجام شد که در مقایسه با تست های اولیه پیشرفت و بهبود چشمگیر بیمار قابل ملاحظه بود.
    کلیدواژگان: توان بخشی قلبی، تعویض دریچه، بیماری چند دریچه ای قلبی
|
  • Behnamedin Jameei, Marziyeh Kiani, Mohammad Taghi Joghataei, Mozhgan ÍÏÇÏی, ÇÄ, Shadrokh Sirous Page 6
    Objective
    Study of the children psychomotor development, is and interdisciplinary interest among medical and rehabilitation specialist. The psychomotor development is mostly dependent on normal ontogenetically evolution of the brain, thus it is reasonable that any defects in this complicated process would be able to cause irreversible cognitive, sensory and motor dysfunction. In addition to mental deficiency in Mental Retarded (MR) children, some other notable defects in motor abilities including gross and fine movement and equilibrium also exist in these children. Hemispheric dominancy or lateralization is an important stage in normal brain development which thought to be affected in MR children, and thus affects the outcome of rehabilitation treatment for these children. The present research work is designed to study functional cerebral lateralization between mentally retarded children having mental age of 5 to 6 years old and normal ones of the same age.
    Materials and Methods
    By using the Neurological Developmental Questionnaire of Delacatom the functional lateralization parameters including footedness, handedness, and eye and ear preference were considered in this study.
    Results
    Statistical analysis of the results showed significant differences in above mentioned parameters among MR and normal children of the same age.
    Conclusion
    On the bases of these results, we believe that different pattern of lateralization in MR children could affect the rehabilitation management and should be noted in therapeutic plan.
    Keywords: Psychomotor development, Mental retardation, Hemispheric lateralization
  • Azam Eskandari, Akram Hallaj, Bijan Shafiei Page 15
    Objective
    One of the most common and complete ways to communication between humans is “Speech”. Speech has lots of complicates in both acquisition and performing steps. Therefore it is at risk of many disorders. One of these disorders is stuttering. Stuttering is a syndrome in that there are interruptions in fluency of speech like repetition, block, prolongation, pause, etc. Many factors affect on stuttering. One of these factors which are mentioned in many references, are allergies. About 15% of communities suffer from allergy. In this study, the main goal is to investigation of the relationship between stuttering and various kinds of allergies, including asthma, rhinitis, and dermatitis. Materials and
    Materials and Methods
    In this study 33 stutterer cases referred to speech therapy clinics as the “case group” and 57 non-stutterer individuals as matched control group have selected. The checklist for investigation the allergy was applied by both case and control groups and was analyzed.
    Results
    In the case group 9 out of 33 stutterers, had asthma (27.3%) and in the control group 6 out of 57 non-stutterers were involved by asthma (10.5%) and in case group 6 out of 33 stutterers had rhinitis (18.2%) and in control group 6 persons had rhinitis (L O. 5%) and 1 out of 33 stutterer in case group had dermatitis (3%) and 4 persons in control group had it (7%).
    Conclusion
    Results of this research showed there is a significant relationship between stuttering and asthma but there is no significant relationship between the other two kinds of allergies-rhinitis and dermatitis and stuttering.
    Keywords: Stuttering, Allergy, Rhinite, Dermatite, Asthma, Speech, Disorder
  • Mohammad, Rahim Shah, Bodaghi Page 20
    Objective
    The objective of this study is to obtain the prevalence of speech and language disorders among elementary girls students in 3 and 19 educational regions in Tehran.
    Materials and Methods
    The population of this study is composed of two regions 3 and 19. Among of them 1010 students selected randomized. (Average 200 students from each -grade). Then completed questionnaire by examiners and then the speech of students was assessed. If there was any disorder, the result was registered in formal sheet, assessment tools was the last year Farsi book and a series of action pictures. Also oral cavity of the all samples with a view of movement, anatomy, and occlusion were assessed.
    Results
    The findings of this research indicate that, from 1010 students, 163 (16.1%) students had one of the disorders including: Articulation disorders, stuttering, dysphonia, tongue thrust, resonance disorders, and dyslexia. In region 19.75 students (46%) and in region 3.88 students (54%) had one of the mentioned disorders.
    Keywords: Prevalence, Speech disorders, Elementary, Stuttering, Articulation disorders
  • Ali Reza Jazayeri, Masoumeh Esmaeili Page 27
    Objective
    The main purpose of this study is to assign the effect and role of metacognition strategies trainings in problem-solving function. In other word, a comparison among-different educational methods in these skills and assigning the most effective strategy for training metacognition skills.
    Materials and Methods
    For this reason, through a multi-stages clustral sampling, 62 senior guidance school students were selected as sample group in Tehran. Then, all the subjects completed children attribution styles Questionnaire (Peterson & Seligman, 1984) and metacognition knowledge Questionnaire (Flavell, 1985) as pre-test.
    Results
    Also, each subject was exposed to hanging situation individually. Then, the sample group was divided to three experimental groups include: Compound training, reciprocal/raining and attributional training, and a control group. After training, all four groups accomplished questionnaires as post-test. The data gathered from pre-test and post-test were analyzed through nonparametric procedures.
    Conclusion
    We concluded that metacognition strategies training has too effects on problem-solving functions in students.
    Keywords: Metacognition strategies training, Problem solving function
  • Mohammad Ali Hosseinian Page 33
    Objective
    Thoracic outlet syndrome is a complex disorder caused by neurovascular irritation in the region of the thoracic outlet. The syndrome have been said to be mainly due to anomalous structures in the thoracic outlet, treatment for thoracic outlet syndrome varies among different institutions, and there has not been any standard program. In general conservative and surgical treatment can be do if necessary.
    Materials and Methods
    The rehabilitation program consists of exercise and physiotherapy and brace designed to hold the posture in which thoracic outlet is enlarged. Exercise program was designed simple enough to be performed in the daily living or during work after minimal training and isometric exercises of Serratus anterior, Levator Scapulae and Erector Spinae muscles to be performed in one posture: flexion and elevation of scapular girdle and correction position of upper-thoracic spine. During 7 years, 131 cases of (T.O.S.) were evaluated that 26 cases (20%) have operated and 84 cases (64%) have treated with conservative treatment and 21 cases (16%) have been candidate for surgery but they didnt accepted.
    Results
    All of the cases have treated with conservative treatment for four months. 84 cases responded well and no further treatment was needed. 47 cases were not satisfied with. The outcome of their treatment, that 26 cases have operated and 21 cases have not accepted the operation and continued the conservative treatment, they have had pain and slightly disability. 23 cases of operated group responded well and they have resumed to work, one case has had neuropraxia for about one year.
    Conclusion
    Most cases of thoracic outlet syndrome (T.O.S.) can be treated conservatively. Surgically treatment is indicated only in cases severe enough to make them disable to work. It is better all the patients undergo conservative treatment for at least four months then will decided for surgical treatment.
    Keywords: Rehabilitation, Treatment, Thoracic outlet syndrome
  • Mahmoud Farmad Page 39
    Objective
    Considering daily fasting in the holy month of Ramadan, there are some speculations and gossips, which make people believe negative effects of fasting on refractive errors exist actually.
    Materials and Methods
    This investigation was carried out on 180 eyes (90 patients) in two age groups: 12 to 19 year old and 20 to 30 year old individuals, which all have some degree of myopia and were selected randomly due to their attendance in a general ophthalmology clinic. The examinations were performed in 2 stages. Firstly, 3 days prior to Ramadan up to the eve of it and secondly, from the next day of Eid ul-Fitr lasting to 3 days later.
    Results
    Using same examiner, examination set and E. Chart in this study, not a specific outcome was drawn of statistical results in these two groups and one can say the fasting has not obvious consequences on myopia in practice.
    Keywords: Myopia, Fasting
  • Zahra Jafari Page 43
    Auditory integration training (AIT) is a hearing enhancement training process for sensory input anomalies found in individuals with autism, attention deficit hyperactive disorder, dyslexia, hyperactivity, learning disability, language impairments, pervasive developmental disorder, central auditory processing disorder, attention deficit disorder, depression, and hyper acute hearing. AIT, recently introduced in the United States, and has received much notice of late following the release of the sound of a miracle, by Annabel Stehli. In her book, Mrs. Stehli describes before and after auditory integration training experiences with her daughter, who was diagnosed at age four as having autism.
    Keywords: Auditory integration training, Auditory training, Auditory enhancement training, Sensory integration training
  • Babak Gousheh, Shahrbanou Raeiyat, Mehri Haj, Mirzaei, Fatemeh Nasseri Page 50
    Patient is a 24 year. old male with valvular heart disease, severe mitral & aortic & tricuspid valve stenosis and regurgitation. After MVR & AVR & tricuspid surgical repair, he has undergone cardiac rehabilitation for 8 weeks (24 sittings). After completion of a cardiac rehabilitation, review of cardiovascular tests showed obvious improvement in the functional capacity, blood pressure and heart rate. Physically and mentally patient feels very comfortable and hopeful of a good healthy life.
    Keywords: Cardiac rehabilitation, Multi valvular healt discas, M.V.R, A.V.R