فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، فروردین و اردیبهشت 1396)

نشریه طلوع بهداشت
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، فروردین و اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین فلاح زاده، زهرا جهان آرایی *، محسن عسکری شاهی، محمدحسن لطفی صفحات 1-9
    مقدمه
    درتحلیل داده های باروری از روش های مختلف آماری می توان استفاده نمود. زمانی که متغیر پاسخ گسسته باشد، مدل پواسن استفاده می شود. درصورتی که شرایط مدل پواسن برقرار نباشد، ازتعمیم یافته ی آن استفاده می شود.هدف از این مطالعه، مقایسه ی برازندگی مدل تعمیم یافته نسبت به مدل پواسن معمولی در برآورد ضرائب عوامل موثر برتعداد فرزندان موجود می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بوده و جامعه ی موردمطالعه، زنان ازدواج کرده ی 49-15 شهر کاشان می باشند. روش انتخاب نمونه به صورت خوشه ایو خوشه های مورد نظربلوک های شهری بودند که توسط شهرداری تعیین شده بود. تعداد 10خوشه، هر خوشه30 خانوار براساس چارچوب مرکزبهداشت جمع آوری گردید واطلاعات لازم ازطریق پرسشنامه ی خودساخته و یا مصاحبه ی مستقیم با زنان توسط مراجعه به درب منازل آنها تکمیل گردید. سپس تحلیل داده ها با استفاده ازرگرسیون پواسن معمولی و تعمیم یافته توسط نرم افزار R انجام شد.
    یافته ها
    میانگین فرزندان هرزن 45/1 و واریانس آن 073/1 است. سن همسر، تعداد حاملگی ناخواسته و متوسط طول مدت شیردهی در دو مدل پواسن معمولی و پواسن استاندارد با تعداد فرزندان موجود رابطه معنی دار داشتند (05/.< p). میانگین سنی زنان شرکت کننده دراین مطالعه 57/7 1/33 سال (53/25تا67/40 سال) و میانگین سنی ازدواج زنان 82/3 09/20 سال (27/16 تا91/23 C.I،5%:) و میانگین سنی همسران 4/8 9/37 سال (5/29 تا3/46 C.I،5%:) بود. همانطورکه ملاحظه می شود بیشترزنان درگروه سنی 35-30 سال و میانه ی سنی آنها 32 سال و بیشتر مردان درگروه سنی 40-35 سال و میانه ی سنی آنها 37 سال می باشند. در این مطالعه بیشترزنان دارای 1حاملگی ناخواسته هستند و236 نفر ازآنها حاملگی ناخواسته ندارند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان دادکه مدل تعمیم یافته نسبت به مدل پواسن معمولی جهت تحلیل داده ها مناسب تر می باشد ومی تواند ضرائب عوامل موثر بر تعداد فرزندرا دقیق تر برآورد نماید.
    کلیدواژگان: رفتار باروری، مدل رگرسیون پواسن، مدل رگرسیون پواسن تعمیم یافته، تعداد فرزندان
  • نازلی صمدی، حسن مظفری خسروی *، مسعود رحمانیان، محسن عسگر شاهی صفحات 10-22
    مقدمه
    دیابت ملیتوس یکی از بیماری های شایع غدد درون ریز است. تعداد مبتلایان به دیابت در طی بیست سال اخیر، دو برابر شده است. آسیا در نتیجه رشد اقتصادی سریع، به عنوان مرکز اپیدمی در جهان مطرح است. ایران نیز جزو کشورهایی است که شیوع دیابت ملیتوس بالایی دارد. استفاده از گیاهان دارویی همیشه به عنوان درمان کمکی در کنار دارودرمانی اصلی مطرح بوده است. در سال های اخیر تمایل بیماران به درمان های جاگزین و طب سنتی بیشتر شده است.
    روش بررسی
    از میان بیماران مراجعه کننده به کلینیک های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، 67 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله یا دارونما قرار گرفتند. بیماران در گروه مداخله روزانه 3 عدد قرص 300 میلی گرمی بره موم زنبور عسل و در گروه کنترل دارونما دریافت کردند. مطالعه 12 هفته به طول انجامید. انسولین سرم و شاخص های مقاومت انسولین در ابتدا و انتهای مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    57 نفر مطالعه را به پایان رساندند. میانگین متغیرهای دموگرافیک، شاخص های تن سنجی،انسولین سرم و شاخص های مقاومت به انسولین در آغاز و پایان مطالعه بین دو گروه تفاومت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، مکمل یاری با بره موم زنبور عسل به مدت 12 هفته، بر شاخص های مقاومت انسولینی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر نمی باشد. برای حصول نتیجه قطعی مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: بره موم زنبور عسل، دیابت ملیتوس، مقاومت به انسولین
  • ندا قاضی نژاد *، سید سعید مظلومی، عارفه دهقانی تفتی صفحات 22-32
    زمینه و هدف
    دوره بعد از زایمان با تغییرات مهمی در کیفیت زندگی زنان همراه می باشد که میتواند بر سلامت مادر و کودک موثر باشد این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عوامل مختلف روی حیطه های کیفیت زندگی زنان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 120 نفر اززنان نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی ودرمانگاه های شهرستان نوشهرکه به طور تصادفی انتخاب شده بودند انجام شدو از ابزار کیفیت زندگی خلا صه شده سازمان بهداشت جهانی در حیطه های جسمانی، روانی ، اجتماعی، محیطی و عمومی(کلی) و نرم افزارSPSS و آمار توصیفی و آزمون های ANOVA ، t-testو Mann-whitneyبرای تجزیه و تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد از پنج حیطه مورد بررسی حیطه عمومی (کلی)با میانگین 92.12±34.76 بیشترین نمره و حیطه محیطی با میانگین 29.8±03.64 کمترین نمره را داشتند.مقایسه کیفیت زندگی بر اساس تحصیلات،نوع زایمان،جنسیت نوزاد،شغل ،سن انجام گرفت.از نظر تحصیلات اختلاف معنی داری در حیطه اجتماعی و عمومی وجود دارد (P<0/05)ولی در سایر حیطه ها اختلاف معنی دار نبود.از نظر نوع زایمان اختلاف معنی داری در حیطه اجتماعی و محیطی مشاهده گردید (P<0/05 )از نظر جنسیت نوزاد اختلاف معنی داری در حیطه اجتماعی وجود دارد(P<0/05) از نظر نوع شغل اختلاف معنی داری در حیطه اجتماعی مشاهده شد.( P<0/05) .از نظر سن اختلاف معنی داری ( P<0/05) در حیطه های اجتماعی و محیطی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش ملاحظه می گردد که عوامل مختلفی از جمله تحصیلات،نوع زایمان،جنسیت نوزاد،نوع شغل و سن بر کیفیت زندگی زنان نخست زا پس از زایمان تاثیر دارند و با دانستن این مطلب مراقبین بهداشتی و مسولین می توانند گامهای مثبتی در راستای بهبود کیفیت زندگی زنان نخست زا بردارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زنان نخست زا، حیطه
  • محسن عسکری شاهی، هما موذن *، علی اخوان، فریبا بینش، حسین فلاح زاده صفحات 33-46
    مقدمه
    هدف از این مطالعه شناسایی عوامل خطر در بیماران مبتلا به متاستاز مغزی و تعیین عوامل پیش آگهی موثر بر بقای بیماران با استفاده از مدل مخاطرات متناسب کاکس می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی گذشته نگر بر روی 197 بیمار مبتلابه متاستاز مغزی مراجعه کننده به مرکز پرتو درمانی شهید رمضانزاده یزد انجام شد. عوامل خطر در این بیماران با استفاده از مدل کاکس مورد تجزیه قرار گرفت. زمان های بقاء با استفاده از روش کاپلان - مایر برآورد شد و تفاوت معنی دار بین توزیع های بقاء در زیر گروه های مختلف یک متغیر، توسط آزمون لگ - رنگ مقایسه شدند. آنالیز داده ها توسط نرم افزارهای R و SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    برآورد کاپلان – مایر بقای کلی بیماران در 12 ماه 27 % و در 24 ماه 12 % بود. با استفاده از آزمون لگ - رنک معلوم شد که تفاوت ها بین بقاء بیماران در زیر گروه های متغیر سن هنگام تشخیص، بیماری خارج مغزی ( تومور اولیه ) ، نوع درمان، پاسخ به رادیوتراپی و رادیوتراپی مجدد معنی دار بودند (05/0>p). تجزیه و تحلیل با مدل کاکس نشان داد که تنها متغیرهای بیماری خارج مغزی و پاسخ به رادیوتراپی با بقاء بیماران مبتلا به متاستاز مغزی در ارتباط هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این بررسی، کنترل تومور اولیه و درمان مناسب به وسیله رادیوتراپی جهت افزایش طول عمر بیماران موثر به نظر می رسد. همچنین استفاده از مدل کاکس به دلیل تفسیر راحت تر و محدود نبودن استفاده از انواع متغیرهای کمکی در مطالعات پزشکی مناسب است.
    کلیدواژگان: مدل مخاطرات متناسب کاکس، کاپلان - مایر، بقاء، متاستاز مغزی
  • محمدحسن احرامپوش، محمد تقی قانعیان، منیره خیرخواه، رضا امرایی، طاهره جاسمی زاد *، محسن عسکرشاهی صفحات 47-55
    مقدمه
    اسید های هیومیک به علت اثرات مضر ناشی از حضور در آب حائز اهمیت بوده و تلاش های زیادی جهت حذف این مواد قبل از مرحله گندزدایی انجام شده است. هدف این مطالعه بررسی کارایی پرتوهای پرانرژی الکترونی در حذف اسیدهیومیک از محلول های آبی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد از اسیدهیومیک محصول شرکت سیگما آلدریچ استفاده و بعد از تهیه محلول استوک در شرایط قلیایی، غلظت های mg/L 10، 25 و50 اسیدهیومیک تهیه شد. در این مطالعه، اثر میزان دز جذبی 1، 3، 6، 9 و 15 کیلوگری بر حذف اسیدهیومیک در pH 8 بررسی گردید. سپس جذب آن ها قبل و بعد ازپرتودهی در طول موج 254 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر UV-Visible سنجش شد. پس از انجام آزمایش ها، از نرم افزارهای Excel و SPSS برای تجزیه وتحلیل داده ها و رسم نمودارها استفاده گردید.
    یافته ها
    بررسی اثر pH(10-4)بر کارایی پرتوهای پرانرژی الکترونی در حذف اسیدهیومیک نشان داد که راندمان حذف در pH های مختلف دارای تغییرات جزئی است و بیشترین راندمان حذف در 8=pH مشاهده شده و اختلاف معنادار آماری (05/0 ≤P) بین مقادیر راندمان در pHهای مختلف مشاهده نگردید. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با افزایش دز جذبی پرتو از 1 به 15 کیلوگری، راندمان حذف اسیدهیومیک افزایش و با افزایش غلظت اسیدهیومیک از mg/L 10 به 50، راندمان حذف کاهش می یابد. سینتیک واکنش تجزیه اسیدهیومیک در حضور پرتوهای پرانرژی الکترونی با سینتیک شبه درجه دوم مطابقت دارد.
    نتیجه گیری
    از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که پرتودهی با پرتوهای پرانرژی الکترونی، تکنولوژی مناسبی برای تصفیه نمونه های محیطی آلوده شده توسط اسیدهیومیک می باشد.
    کلیدواژگان: پرتوهای پرانرژی الکترونی، اسیدهیومیک، محلول های آبی
  • محمدحسن سلمانی *، محبوبه میر حسینی، محسن مشتاقی لارگانی، خدیجه اکرمی صفحات 74-84
    مقدمه
    افزایش مقاومت به عوامل ضد میکروبی معمول یکی از مشکلات عمده بخش مراقبت های بهداشتی است. کنترل انتشار باکتری ها در محیط های مختلف یک چالش موجود در این بخش ها است که غلبه بر آن ها ازنظر بهداشتی و اقتصادی اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه فعالیت ضد باکتریایی نانو ذرات نقره علیه دو باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا و دو باکتری گرم منفی اشرشیاکلی و باسیلوس سرئوس بررسی شد.
    روش بررسی
    خاصیت ضد باکتریایی نانو ذرات نقره علیه باکتری ها با استفاده از روش رقیق سازی مطالعه شد. آزمایش های باکتریولوژی با استفاده از غلظت اولیه CFU/ml (108×5/1-1) از هر نوع باکتری انجام شد. مقدار حداقل غلظت ممانعت کننده رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) برای هر باکتری در محیط کشت آگار تعیین گردید. زمان مرگ باکتری با استفاده از غلظت های یک و دو برابر MIC در زمان اثر صفر تا 540 دقیقه بررسی و زمان مرگ هر باکتری تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری های اشرشیاکلای، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب در غلظت 1700، 1600، 1500 و 1600 میکرو گرم در لیتر نانوذره نقره حاصل شد. همچنین، کمترین زمان مرگ برای باکتری های باسیلوس سرئوس به مدت 4 ساعت به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه باکتری های اشرشیاکلای کمترین حساسیت و باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس بیشترین حساسیت را نسبت به نانو ذرات نقره نشان دادند.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد باکتریایی، گرم مثبت، گرم منفی، نانو ذرات نقره
  • علی دهقانی، زهرا مومنی *، حسین فلاح زاده، مریم دافعی، حسین حکمتی مقدم، مهدیه مجیبیان، آزاده نجارزاده، حسین نوق صفحات 85-97
    زمینه و هدف
    قرص پیشگیری از بارداری یک روش پیشگیری پذیرفته شده در سراسر جهان است. از زمان معرفی این قرص ها استفاده از آنها باعث افزایش خطر عوارض وریدی و شریانی می شود اما در این که آیا قرص های ضد بارداری با دوز کم استروژن (Low Dose) می توانند عامل خطر باشد تردیدهایی وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه پروفایل لیپیدی و شاخص های آنتروپومتریک و فشار خون زنان با و بدون استفاده از قرص های با دوز کم پیشگیری از بارداری انجام پذیرفت.
    مواد و
    روش
    در این مطالعه کوهورت مرکب که با مشارکت 100 خانم سنین 35-20 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی یزد انجام شد، خصوصیات دموگرافیک به صورت رودررو از طریق مصاحبه توسط محقق پرسیده شده و خصوصیات آنتروپومتریک اندازه گیری و سطح پروفایل لیپیدی با آزمایش بر نمونه های خونی تعیین شده است. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون آماری t-test و کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    در مصرف کنندگان قرص انحراف معیار ±میانگین مقادیر سرمی کلسترول( mg/dl28/38±7/180)، تری گلیسرید (mg/dl 92/47±82/129) و mg/dl)66/30±42/101LDL ( وmg/dl) 42/8±46/56 HDL (و در گروه غیرمصرف کننده کلسترول(mg/dl 26/30±74/)159، تری گلیسرید(mg/dl 01/44±60/93)، mg/dl) 70/24±84/84 ) LDL و (mg/dl 91/8 ± 18/56)HDL بدست آمد. در گروه مصرف کننده در مقایسه با گروه غیرمصرف کننده کلسترول)003/0p=)، تری گلیسرید ) 000/0p=) و LDL ( 004/0p=) افزایش معناداری نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه مصرف قرص LD می تواند باعث افزایش سطح کلسترول، تری گلیسرید و LDL شود بنابراین مصرف این قرص می تواند موجب دیس لیپیدمی گردد
    کلیدواژگان: قرص خوراکی پیشگیری از بارداری، پروفایل لیپیدی، کوهورت مرکب
  • فاطمه رخشانی، ملک آفاق شکراللهی *، فرشته زمانی علویجه، طاهره کمالی خواه صفحات 98-107
    مقدمه
    برنامه بسیجی الگوی زندگی سالم جهت توسعه همکاری های بین بخشی در دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت تدوین و افرادی به عنوان مربیان بسیج انتخاب شدند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر بخشی این مداخله انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر، از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که 200 نفر از مربیان سازمان بسیج تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران به روش سرشماری انتخاب و در سال 93-92 بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن اندازه گیری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15آزمونهای توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند
    یافته ها
    در این مطالعه 5/93-5/85 درصد از مربیان بسیج، کتاب های بسیجی الگوی زندگی سالم را خوانده، یا کلاس آموزشی آن را گذرانده و یا خودشان آموزش داده بودند. تفاوت آماری معنی داری بین رفتار تغذیه ای در گروه های مختلف سنی وجود داشت. 004/0 p= همچنین بین رفتار فعالیت جسمانی و سطوح تحصیلی گروه مخاطب نیز تفاوت آماری معنی داری مشاهده گردید 037/0 p=.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش،برنامه آموزشی منجر به اتخاذ داوطلبانه رفتار های سالم در مربیان شده است یعنی مربیان بسیج با کسب دانش و مهارت های مورد نیاز توانسته اند گام های موثری در ارتقای سبک زندگی خود بردارند. به نظر می رسد در صورت حمایت از طرحهایی مثل این بتوان در انتقال این مهارتها و رفتار های سالم به گروه های هدف موفقیت بیشتری کسب کرد.
    کلیدواژگان: محیط های حمایت کننده سلامت، سبک زندگی سالم و مربیان بسیج
  • لیلا کیانفرد، سعادت پرهیزکار، علی موسوی زاده، محسن شمس * صفحات 108-120
    مقدمه
    سازمان بهداشت جهانی خشونت خانگی علیه زنان را یک اولویت مهم سلامت اعلام کرده است. این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اهواز جهت طراحی یک برنامه توانمندسازی برای پیشگیری از بروز خشونت علیه آنها انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی به صورت دو مطالعه کیفی و کمی طراحی گردید. در مطالعه کیفی، دیدگاه ها و نظرات 30 نفر از زنان متاهل ساکن شهر اهواز در قالب چهار جلسه بحث گروهی متمرکز، جمع آوری و تحلیلشد و در مطالعه کمی، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ی روا و پایا شده، وضعیت آگاهی، نگرش، خودکارآمدی و عملکرد 320 نفر از زنان متاهل در زمینه خشونت خانگی بررسی گردید.
    یافته ها
    از بین زنان مورد مطالعه، 79% آگاهی کافی درباره خشونت علیه زنان داشتند. 34% در زمینه خشونت خانگی علیه زنان، دارای نگرش مناسب بودند و بیش تر از 80% آنها اعلام داشتند که وجود خشونت علیه زنان توسط مردان امری بدیهی و طبیعی قلمداد می شود. 89% افراد مورد مطالعه، عدم خودکارآمدی برای جلوگیری از خشونت خانگی علیه زنان را بیان کردند. همچنین یافته ها رابطه معناداری بین میزان تحصیلات و ازدواج در سنین پایین با رفتار خشونت آمیز را نشان دادند. یافته های کیفی نیز نشان دهنده اشکال مختلفی از اعمال خشونت علیه زنان(جر و بحث، دعوا تا خشونت فیزیکی و کتک زدن) توسط شرکت کنندگان بودند عوامل زمینه ساز خشونت از نظر زنان شرکت کننده در چهار گروه عوامل فرهنگی اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل قانونی ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    آموزش و اطلاع رسانی مناسب به زنان با بحث گروهی و شفاف سازی در جهت تغییر نگرش و افزایش خودکارآمدی در برابر خشونت خانگی از راهکارهای ضروری نتیجه گیری شد که منجر به تغییر نگرش و افزایش توانمندسازی زنان در مقابل خشونت خانگی می شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، خشونت خانگی، زنان
|
  • Hossein Fallahzadeh, Zahra Jahanaraei *, Mohsen Askarishahi Pages 1-9
    Introduction
    Different statistical methods can be used to analyze fertility data. When the response variable is discrete, Poisson model is applied. If the condition does not hold for the Poisson model, its generalized model will be applied. The goal of this study was to compare the efficiency of generalized Poisson regression model with the standard Poisson regression model in estimating the coefficient of effective factors onthe current number of children.
    Methods
    This is a cross-sectional study carried out on a populationof married women within the age range of15-49 years in Kashan, Iran. The cluster sampling method was used for data collection. Clusters consisted ofthe urbanblocksdeterminedby the municipality.Atotal number of10clusters each containing30households was selected according to the health center's framework. The necessary data were then collected through a self-madequestionnaireanddirectinterviewswith women under study. Further, the data analysiswas performed by usingthe standard and generalizedPoisson regression models through theRsoftware.
    Results
    The average number of children for each woman was 1.45 with a variance of 1.073.A significant relationship was observed between the husband's age, number of unwanted pregnancies, and the average durationof breastfeeding with the present number of children in the two standard and generalized Poisson regression models (p
    Conclusion
    According to the achieved results, the generalized Poisson regression model is more suitable for data analysis and can estimate the coefficient of effective factors on the number of children more precisely.
    Keywords: Fertility behavior, Standard Poisson model, Generalizedpoisson model, Number ofchildren
  • Nazli Samadi, Hasan Mozaffari Khosravi *, Masoud Rahmanian, Mohsen Asgarshahi Pages 10-22
    Introduction
    Diabetes mellitus is a common endocrine disease . The number of people with diabetes over the last twenty years has doubled . Asia as a result of rapid economic growth , as the center of the epidemic in the world . Iran is among the countries with a high prevalence of diabetes mellitus . Use of medicinal plants as adjunctive therapy along with medication always been original . In recent years the tendency of patients to alternative therapies and traditional medicine has increased.
    Methods
    Among patients referred to clinics of University of Medical Sciences, Yazd, Iran , 67 people were selected and randomly divided into two groups,intervention or placebo. Patients in the intervention group received 3 tablets of 300 mg bee propolis and in the control group received placebo . The study lasted 12 weeks . Serum insulin and insulin resistance index were evaluated at the beginning and end of the study.
    Results
    57 patients completed the study . The average demographic characteristics , anthropometric indices , serum insulin and insulin resistance index at the beginning and end of the study between the two groups showed no significant difference.
    Conclusion
    In this study , supplementation with bee propolis for 12 weeks , on the serum insulin and indices of insulin resistance in patients with type II diabetes is not effective . Further studies are needed to make a final decision.
    Keywords: Propolis, Diabetes Mellitus, Insulin resistance
  • Neda Ghazinezhad* Pages 22-32
    Background
    Postpartum period is associated with significant changes in women's quality of life can be a mother and baby to be effective. Due to this, the study examines the impact of various factors on the areas of quality of life were performed.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study on 120 nulliparous women who referred to health centers Vdrmangahhay city Nvshhrkh were randomly selected using a vacuum Sh WHO quality of life in areas of physical, psychological, social, environmental and General (overall) evaluate information using SPSS software with descriptive statistics and statistical tests of ANOVA, t-test and Mann-whitney analysis was performed.
    findings: Results showed that among the five Scope studied public Scope (overall) with an average of 92/12 ± 34/76 the highest score and the environmental Scope with an average of 29/8 ± 03/64 lowest scores quality of life based on education, type of delivery, newborn gender, occupation, age . significant difference in terms of education, social and public safety exists (P
    Conclusions
    Based on the results of this study should be noted that factors such as education, type of delivery, newborn gender, occupation and age have an impact on quality of life nulliparous women after giving birth and knowing this Health care workers and officials can take In order to improve the quality of life for their positive nulliparous women.
    Keywords: Quality of life, nulliparous women, Scope
  • Mohsen Askarishahi, Homa Moazen *, Ali Akhavan, Fariba Binesh, Hossein Falahzadeh Pages 33-46
    Background
    The aim of this study is to determine of risk factors in patients with brain metastases, and prognostic factors affecting survival of patients by using the Cox proportional hazards model.
    Methods
    This descriptive - analytic retrospective study was performed on 197 patients with brain metastases who Referred to Shahid Ramezanzadeh Radiation Center, Yazd, Iran. Several risk factors in This patients were analyzed by the Cox model. Survival times were estimated by Kaplan - Meier and significant difference between the survival distributions of sub groups were compared with the log-rank test. The data were analyzed by R and SPSS softwares.
    Results
    The Kaplan-Meier estimate of patients overall survival were 27% at 12 months and 12% at 24 months. by the log - rank test we founded that there was significant difference between the patients survival in subgroups of variables, such as: age at diagnosis, outside brain diseases (primary tumor), type of treatment, response to radiotherapy and re-radiation therapy (P
    Conclusion
    According to this result, control of the primary tumor and appropriate by radiation therapy seems to be effective to increase patients Lifetime. Also, it is more appropriate to use the Cox model in medical studies because of its easy for interpretation and not limited to use the type of covariates.
    Keywords: Cox proportional hazards model, Kaplan-Meier, survival, brain metastasis
  • Mohammad Hasan Ehrampoosh, Dr Mohammad Taghi Ghaneian, Monireh Kherkhah, Dr Reza Amraei, Tahereh Jasemizad *, Mohsen Askrshahi Pages 47-55
    Background
    Humic acids (HAs) have adverse effects on the environment; therefore, they should be removed from the water and wastewater. The aim of this study was to evaluate the efficiency of the electron beam irradiation for removal of humic acid from aqueous solutions.
    Methods
    Humic acid was purchased from Sigma-Aldrich Company. After preparation of stock solution in alkaline condition, different concentrations of humic acid (10, 25 and 50 mg) were prepared. Study has done at pH= 8 and in different dose rates of 1, 3, 6, 9 and 15 kGy. Then initial absorption of samples was measured at 254 nm using UV-Visible spectrophotometer before and after the irradiation. Excel and SPSS Ver. 18 were used for analyzing the data and drawing graphs.
    Results
    The results of this study showed that by increasing adsorbed dose from 1 to 15 kGy, the efficiency of HA removal increased and by increasing humic acid concentration from 10 to 50 mg/L, the removal efficiency of humic acid decreased. The results of the kinetic study showed that irradiation of humic acid followed pseudo second-order reaction.
    Conclusion
    It can be concluded that electron beam irradiation can be a useful technology for the treatment of environmental samples contaminated by humic acid.
    Keywords: electron beam irradiation, humic acid, aqueous solutions
  • Mohammadhasan Salmani * Pages 74-84
    Introduction
    Increasing resistance to antimicrobial agents is typically one of the main problems of health care. Control the dispersion of bacteria in different environments is a challenge in this section that to the overcome of them is essential for health and economic. In this study, nano-silver antibacterial activity was studied against Gram-positive bacteria Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa and Gram-negative bacterium E. coli and Bacillus cereus.
    Methods
    Anti-bacterial properties of silver nanoparticles against bacteria were assessed using dilution method. Bacteriological tests were performed using the initial concentration of (1 -1.5× 10-5) CFU / ml of each type of bacteria. The minimum inhibitory concentration (MIC) of growth and minimum bactericidal concentration (MBC) was determined for each bacteria in the agar medium. Since the death of bacteria was studied using a double-MIC concentrations in duration of zero to 540 min and was determined the death time of each bacteria.
    Results
    The results showed that MIC for bacteria of E. coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa was at a concentration of 1700, 1600, 1500, and 1600 microgram per liter of silver nanoparticles, respectively. Also, the lowest death time was obtained 4h, for Bacillus cereus bacteria.
    Conclusion
    Based on the results of this study, bacteria E. coli showed the lowest sensitivity and Staphylococcus aureus the greatest sensitivity to silver nanoparticles.
    Keywords: Antibactrial activity, Gram-positive, Gram-negative, Silver nanoparticles
  • Ali Dehghani, Zahra Momeni *, Hosein Fallahzadeh, Maryam Dafei, Hosein Hekmatimoghaddam, Mahdiyeh Mojibian, Azadeh Najarzadeh, Hosein Nogh Pages 85-97
    Introduction
    Contraceptive Pills Are Accepted Around the World. Since the Introduction of the Pillstheir Use Increases the Risk of Venous and Arterial Complications, but There Are Doubtson Whether Low-Dose (LD) Estrogen Pills Could be a Risk factor. This Study Aimed to Examine the Lipid Profile in Women Exposed to (LD) Oral Contraceptives Compared to Unexposed Women.
    Materials And Methods
    In This Mix Cohort, 100 Women Aged 20-35 Years Old Referring to Health Care Centers in Yazd, Iran Were Conducted Through Face to Face Interviews by the Researcher Who Asked for Demographic and Anthropometric Characteristics and Also Took Blood Samples for Measurement of Lipid Profile. The Data Were Analyzed using SPSS Version 21 and Chi-Square Test as Well as T-test.
    Results
    In the Exposed Group Total Cholesterol (180/7 ± 38/28 mg dl-1), Triglycerides (129/82 ± 47/92 mg dl-1), LDL (101/42 ± 30/66 mg dl-1) Were Significantly Higher than the Unexposed Group (Total Cholesterol 159 ± 30/26 mg dl-1, Triglycerides 93/60 ± 44/01 mg dl-1 and LDL 84/84±24/70 mg dl-1). However, HDLof the Exposed Group (56/46 ± 8/42 mg dl-1) Did not Showa Significant Differencein Comparison to the Unexposed Group (56/18 ± 8/91 mg dl-1 ).
    Conclusion : LD Pills Increase Levels of Cholesterol, Triglycerides and LDL, so Taking these Pills may Cause Dyslipidemia.
    Keywords: Oral Contraceptive Pills, Lipid Profile, Mix Cohort
  • Fatemeh Rakhshani, Malekafagh Shokrolahi *, Fereshteh Zamanialvijeh, Tahereh Kamalikhah Pages 98-107
    Introduction
    The Basiji healthy lifestyle program for developing of intersectoral collaboration was prepared at the health Education and Promotion Dept and some individuals were selected as trainers. Therefore this study was mobilized about the effectiveness of these interventions in coaches’ lifestyle.
    Methods
    This study is a Cross sectional study which 200 people of the Basij organization trainers under covered by universities of medical sciences in Tehran state by census method were selected and studied in 2013-2014. The data collection tool was a self designed questionnaire, which validity and reliability were determined. Data were analyzed by SPSS Ver. 15 and descriptive and analytic statistics were used.
    Results
    Regarding the book of Basiji healthy lifestyle’ 85.5 to 93.5% of the Basij trainers had read the book or had Passed the training course or had taught classes and only 5 to 6% of them had never read or seen the book. According to the ANOWA and LSD there was significant difference between nutritional behavior in different group age (p=0.004). Also between physical activity and educational levels of target group was seen statistical and meaningful deference p=0.037.
    Conclusion
    Regarding the results of this study the program of health educational program resulted in adopting volunteer healthy and safe behaviors among Trainers. The Basiji trainers by gaining required knowledge and skills could take effective steps to promote and improve their life styles and it seems to reach better successes through transferring these skills and health behavior to the target groups.
    Keywords: Healthy lifestyles, Supportive environmental health, Basij trainer
  • Leila Kianfard, Dr. Saadat Parhizgar, Dr. Ali Musavizadeh, Dr. Mohsen Shams * Pages 108-120
    Background and
    Purpose
    The World Health Organization declared violence against women a top priority for health and emphasized the importance of the world's attention to the prevention and control programs. This study was conducted aimed to identify the training needs of married women referring to health centers in Ahvaz with the objective of enabling the design of a program to prevent violence.
    Methodology
    This sectional study consisted of two qualitative and quantitative studies. In qualitative study, the opinions of 30 married women residing in Ahvaz were collected and analyzed in four focus group discussions. using a validated and reliable questionnaire, the knowledge, attitude, self-efficacy and performance of 320 married women in area of domestic violence were identified
    Findings: 79% of the women surveyed had adequate awareness about violence against women. 34% of the target group in the field of domestic violence against women has had the right attitude and more than 80% of them stated that violence by men is considered inevitable and natural. 89% of the target group expressed lack of efficacy for the prevention of domestic violence against women. The findings also suggest that there is significant relationship between education and early marriage with violent behavior.
    Conclusion
    providing proper education and awareness to women and group discussion and clarification in order to change attitudes and increase efficacy in abused women against domestic violence are the necessary strategies which result in changing attitudes of women and increasing empowerment of women against domestic violence.
    Keywords: empowerment, domestic violence, women