فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 23 (تابستان 1395)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 23 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فتحیه فتاحی زاده، عارفه داودی* صفحات 7-30

    دعای مکارم اخلاق، بیستمین دعای کتاب صحیفه سجادیه، یادگار امام سجاد(ع)، کهن ترین و معتبرترین متن دعایی شیعیان است. کاستی هایی که در سلسله اسناد این دعا وجود دارد، پرسش هایی را در صحت انتساب دعای مکارم اخلاق به حضرت سیدالساجدین(ع) پدید آورده است که در پاسخ به شبهات، راه های گوناگونی وجود دارد. در این جستار، با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی سعی شده تا پس از عرضه دعای مکارم اخلاق به قرآن کریم، انواع رابطه بینامتنی میان این دو کتاب ارزشمند واکاوی، و حدود و ثغور این تاثیرپذیری مشخص گردد تا از این شیوه به عنوان قرینه ای برای درستی انتساب این دعای شریف نشان داده شود. بر این مبنا، این پرسش مطرح است که «کارکرد آیات قرآن کریم به عنوان متن غایب در دعای مکارم اخلاق به عنوان متن حاضر چگونه بوده است و بیشترین شکل روابط بینامتنی این دو متن از چه نوع است؟ بدین منظور، ابتدا چیستی رابطه بینامتنی و انواع آن به عنوان بخش نظری پژوهش ارائه گردید و آنگاه انواع مختلف رابطه بینامتنی قرآنی، اعم از بینامتنی ساختاری (تطابقی و غیرتطابقی)، واژگانی و مضمونی (مفهومی) در دعای مکارم اخلاق بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در این دعا، بیشترین تاثیرپذیری از قرآن کریم متعلق به رابطه بینامتنی ساختاری و بیشترین شکل روابط بینامتنی به صورت نفی متوازی است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، امام سجاد(ع)، صحیفه سجادیه، دعای مکارم اخلاق، روابط بینامتنی
  • نصرت نیل ساز، زهره بابااحمدی میلانی صفحات 31-54
    پیشینه استشهاد به آیات قرآن کریم سابقه ای دیرینه دارد و از همان آغاز نزول قرآن، خود پیامبر(ص)، حضرت فاطمه(س) و ائمه اطهار(ع) در سخنان خود به آیات قرآن کریم اسشتهاد می کردند و در واقع، بعد از نزول قرآن کریم نیز شاعران و نویسندگان در آفرینش آثار ادبی خود، شیوه های بیانی قرآن را الگوی کار خود قرار دادند و از الفاظ و اندیشه های قرآنی در آثار خود بهره جستند. از آنجا که بعد از پیغمبر اکرم(ص)، دیگر ائمه اطهار(ع) مفسر و مبین قرآن کریم هستند و از شاخصه های کلام ایشان، استشهاد به آیات قرآن و به کار بردن تعبیرهای قرآنی است. لذا ضرورت پژوهش برای گونه شناسی اقتباس های ائمه از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این میان، خطبه فدکیه یکی از رساترین خطبه های حضرت فاطمه(س) در باب غصب «فدک» بوده که سرشار از آیات و اشارات قرآنی است.آنچه در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد، پاسخ تفصیلی به این پرسش است که گونه های استشهاد و اقتباس های قرآنی حضرت زهرا(س) در خطبه فدکیه به چه صورت بوده است.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، استشهاد تلویحی و تصریحی، خطبه فدکیه، حضرت فاطمه (س)
  • اشکان نعیمی، حمیدرضا قاسمی صفحات 55-76
    ذخایر طبیعی از سوی خداوند برای استفاده انسان در عالم طبیعت به ودیعه گذاشته شده است. این منابع به میزان بسیار محدودی در اختیار ما هستند و با استفاده به اتمام می رسند. پرسش پیش رو این است که نسل های بعد از ما چه نسبتی با این منابع دارند؟ از منظرهای مختلف می توان به این پرسش پاسخ داد و ما در این مقاله قصد داریم با مراجعه به منابع احکام به این پرسش پاسخ دهیم. این منابع استفاده از ذخایر طبیعی را حق مسلم همه انسان ها می داند و عدالت اقتضا می کند که حق نسل های آتی نسبت به این ذخایر به رسمی ت شناخته شود. راه حل منصفانه ای که به نظر می رسد، این است که نسل حاضر در استفاده از منابع زیاده روی نکنند و در قبال استفاده از این منابع، سرمایه هایی از نوع دیگر ایجاد کنند تا در اختیار نسل های بعدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ذخایر طبیعی، عدالت، عدالت بین نسلی، انصاف
  • مجید چهری صفحات 77-104
    عبارت «ال یاسین» بخشی از یک آیه قرآنیاست که فقط یک بار و در آیه 130 سوره مبارکه صافات به کار رفته است. مجال تفسیر این آیه با توجه به شرایط ویژه آن، معرکه ارائه و تقابل آرای متفاوت تفسیری است. گروهی از مفسران شیعه بر اساس روایات تفسیری ذیل آیه و اینکه یکی از اسامی پیامبر(ص) «یس» است و احتمالا برای اثبات فضیلتی برای اهل بیت(ع)، قرائت صحیح آیه را «سلام علی آل یاسین» و مراد از این عبارت را اهل بیت پیامبر(ع) دانسته اند که طبیعتا با این فرض، سلام و درود موجود در آیه، مختص ایشان خواهد بود. اما گروهی دیگر از مفسران شیعه و اکثر مفسران اهل سنت با توجه به قرینه هایی مانند قرائت مشهور، شکل ساختاری کلمه و سیاق و سباق، این واژه را شکل دیگری از واژه الیاس و مراد اصلی از آن را خود حضرت الیاس دانسته اند. از آنجا که مهم ترین دلیل طرفداران صحت قرائت به آل یاسین که مراد از آن اهل بیت(ع) است، روایات تفسیری ذیل آیه می باشد که به صورت جامع بررسی و نقد نشده اند، در پژوهش پیش رو برای تبیین و دستیابی به مفهوم و مصداق اصلی عبارت «ال یاسین»، با بهره گیری از برخی شواهد قرآنی، لغوی و دیدگاه های تفسیری، به بررسی و نقد روایات تفسیری ذیل آیه و برخی دیدگاه تفسیری برخی موافقان پرداخته می شود و در نهایت، به ضعف و غیر قابل استناد بودن روایات تفسیری و صحت قرائت آیه به صورت ال یاسین که مراد از آن خود حضرت الیاس است، دست خواهیم یافت. در اینکه مفهوم آیه، سلام بر حضرت الیاس باشد، هیچ نفی فضیلتی از اهل بیت(ع) نشده است و «آل یس» بودن اهل بیت (به معنی اهل بیت پیامبر بودن و جایگاه والای ایشان در نزد خداوند) با استناد به برخی دیگر از آیات قرآنی و شواهد روایی به راحتی اثبات می شود.
    کلیدواژگان: الیاس، ال یاسین، یس، آل یاسین، سیاق، اختلاف قرائت
  • محمدعلی مهدوی راد، مهدی حبیب اللهی، سعید آخوندی یزدی صفحات 105-128
    کتاب هرمنوتیک قرآنی، طبرسی و مهارت تفسیر قرآن1 اثر برویس فاج (Bruce fudge) از جمله مهم ترین آثار خاورشناسان درباره تفسیر مجمع البیان به حساب می آید. بررسی کتاب نشان می دهد که با وجود ابتکار و تلاش نویسنده در خلق برخی مطالب، کاستی ها و اشکالات مهمی نیز به چشم می خورد. در این نوشتار، پس از معرفی اجمالی فاج و آثار وی، گزارشی از محتوای کتاب ارائه شده است و در مقام بررسی، آرای وی در دو بخش نقد محتوایی و نقد منابع ارزیابی شده است. بر اساس بخش هایی از کتاب، نویسنده بر این باور است که طبرسی آیات قرآنی را مطابق با عقیده خویش تفسیر کرده است و باورهای وی نقش تعیین کننده ای در تفسیر مجمع البیان دارد. در ادعایی دیگر نیز مجمع البیان را رونوشت و کپی برداری از تبیان شیخ طوسی دانسته که غالبا همان کلمات با اندک تغییری جایگزین شده اند. در این مقاله، به نقد و بررسی ادعاهای مذکور پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مجمع البیان، طبرسی، برویس فاج، تفسیر، مستشرقان
  • بیژن کرمی میرعزیزی، عسگر بابازاده اقدم، شبنم بهرامی، زهرا قاسم پور گنجه لو صفحات 129-150
    معناشناسی به عنوان یکی از شاخه های دانش زبان شناسی به تحلیل معنایی واژه ها و جمله های یک متن می پردازد و با آن می توان جایگاه دقیق کلمه ها و ترکیب های آن را از طریق نظام معنایی به دست آورد. یکی از واژه های بسیار مهم قرآنی که از این منظر مورد مداقه قرار گرفته، کلمه «جهاد» است. این عبارت از مفاهیم پیچیده ای است که از گذشته تا حال مورد توجه مکاتب اسلامی و الهی بوده است و تکرار آن در جای جای قرآن کریم بیانگر اهمیت آن می باشد. با در نظر گرفتن این موارد، گفتار حاضر در پی پاسخ به این دو پرسش است: واژگان همنشین و جانشین واژه جهاد و با ملاحظه این واژگان، مولفه های معنای جهاد کدامند؟ لذا با بررسی حدود چهل ویک آیه از قرآن کریم و تحلیل کاربردهای واژه «جهاد» از این منظر، چنین به دست آمد که برخلاف رویکرد عمومی که واژه جهاد را مطابق با جنگ (مسلحانه) مفهوم گذاری کرده است. این واژه غالبا معنای قدرت و جنگ نرم افزار گونه دارد؛ یعنی تلاش با مفاهیم تئوریک از قبیل قول، وعظ، ارشاد و... . بنابراین، بدین صورت می توان تبلیغات مغرضان و دشمنان اسلام باطل دانست، به ویژه در عصر کنونی که مبلغ گسترش اسلام با قدرت زور و شمشیر می باشند.
    کلیدواژگان: معناشناسی، روابط همنشینی، روابط جانشینی، جهاد، قتال
  • قربان علمی، مجید نائمی صفحات 151-186
    «رجاء» عاملی حیاتی در زندگی انسان و جزء لاینفک آن است. نبود آن آدمی را به یاس و افسردگی دچار کرده، روند طبیعی زندگی انسان را متوقف می سازد؛ زیرا بدون امید، انسان تلاشی برای ادامه حیات و برآوردن نیازهای زندگی خویش نخواهد کرد. ادیان الهی نیز بر اهمیت و نقش این خصوصیت روانی انسان آگاه بوده اند و در متون خود به آن بسیار پرداخته اند. این پژوهش مفهوم و جایگاه امید را در کتب مقدس دو دین اسلام و یهود مورد بررسی قرار داده است. آیات متعددی در قرآن وجود دارد که با تاکید بر صفات رحمت و بخشایندگی خداوند، امید را در دل مومنان زنده نگه می دارد. آیاتی نیز وجود دارد که ناامیدی را تقبیح کرده، به مومنان امید می دهد. در مزامیر نیز بر امید به عنوان عامل محرکه انسان تاکید فراوانی شده است. در جاهای مختلفی از مزامیر که قوم دچار ناامیدی می شوند، پیامبران یهود شروع به امیدبخشی به مردم می کنند تا آنها را به زندگی عادی خود برگردانند و این اهمیت امیدبخشی را در مزامیر به خوبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رجاء، قرآن، عهد عتیق، مزامیر، خداوند
|
  • Fathiyah Fattahizadeh, Arefeh Davoodi Pages 7-30

    The holy prayer of Makarem Al-Akhlaq, the twentieth prayer of the book Sahifeh Sajjadiyeh, the memorial of Imam Sajjad, is the most ancient and authentic prayer of shias. Deficiencies which are in the evidence of this prayer have raised some questions about the accuracy of its assignment to Sayyed Al-Sajedin(AS); there are, however, various ways in reply to the doubts. In this research, after putting Makarem Al- Akhlaqnext next to Holy Quran, we tried to examine all types of intertextual relations between these two valuable books, by drawing on a descriptive-analytic approach, and to distinguish the amount and range of this influence. In so doing, we tried to take this way as an indication for accuracy of assignment of this sacred prayer. To this end, this question put forward “how is the role of Quran’s verses as an absent text in Makarem Al- Akhlaq prayer as a present text and how is the type of the most frequent type of the intertextual relation between these two texts”. To this end, first the nature of the intertextual relations and different types of them were examined as the theoretical state of the research and then various types of Quranic Intertextual relations were examined including structural Intertextual (accommodating and unaccommodating) and lexical and thematic (conceptual) in Makarem Al-Akhlaq. The results indicate that in this prayer the structural intertextual relations have received the most impression of Quran, and the most frequent type of the Intertextual relations is parallel negation state.

    Keywords: Holy Quran, Sahifeh Sajjadiyeh, Imam sajjad, Makare Al-Akhlaq Prayer, Intertextual Relations
  • Nosrat Nilsaz, Zohreh Babaahmadi Millani Pages 31-54
    Citing the Holy Quran has a long history. From the beginning of the revelation of Quran, the prophet (Pbuh), Hazrat Fatimah (SA) and also all Imams cited and referred to Quran in their speeches. Later, the poets and authors employed a Quranic rhetorical style and used Quranic thoughts and expressions in their works. Since after the prophet (Pbuh), the Holy Quran was interpreted and explicated by the Imams and Hazrat Zahra (SA) whose speeches are full of citing Quran and Quranic expressions. Therefore, it is necessary to study the typology of Hazrat Zahra (SA) and Imam's speeches concerning the Quranic citations. In this regard, Fadakieh Sermon which is one of the most eloquent hadiths of Hazrat Zahra (SA) and concerns the usurpation of Fadak is full of Quran verses and allusions. The present study aims to find out in detail the answer to the question: "what was the typology of Quranic citations of Hazrat Zahra (SA) in Fadakieh Sermon?"
    Keywords: Quran verses, Hazrat Zahra (SA), Fadakieh Sermon, Implicit, Explicit Citation
  • Ashkan Naeimi, Hamidreza Ghasemi Pages 55-76
    Environment has attracted so much attention recently. Misuse and increasing rate of environmental damaging activities have raised serious concern on current and future life of man. Thus it is necessary to scrutinize environmental issues from Islamic Jurisprudence point of view. Referring to the Quran, Hadiths, and logic, we can infer that all human beings have the right to enjoy a healthy environment. It is argued that religious resources make all human beings take care of the environment. Therefore, believers are obliged to respect others’ right in use of the environment and possession, and damaging the environment is religiously prohibited. Since encroaching on people’s right to enjoy a healthy environment is an instance of oppression, this issue is referred as intergenerational justice in the use of the environment.
    Keywords: justice, Intergenerational Justice, Environment
  • Majid Chehri Pages 77-104
    The term "El-yasin" is part of a Quranic verse that it is used only once in verse 130 of Al-Safat Sureh. Due to the Special conditions of this verse, the verse has received many presentations and confrontations of the different interpretive ideas. According to the interpretive narrations of the verse and considering that one of the names of the Prophet is "Yasin", along with proving the virtues of the Ahl al-Bayt (AS), Some Shia commentators believe that the correct reading of the verse is "Salam Ala Ale-Yasyn". Moreover, they believe that the meaning of these words is the Prophet (Pbuh). Naturally, according to this assumption, the greetings in the verse are devoted to the Prophet, but another group of Shia commentators and most Sunni commentators have considered the term as a form of the word Elias based on some pieces of evidence such as the famous reading, the structural form of the word, and Siagh (Register) and Sebagh (Tabdor). Accordingly,they believe that its main purpose is Prophet Elias. Since the main reason for the proponents of the reading accuracy of Ale-Yasin in the meaning of Ahlul Bayt (A) is interpretive narratives of the verse which have not been investigated completely, in this study we have reviewed the expository narrative of the verse and some interpretive views of proponents, using some Quranic and literal pieces of evidence and interpretive views to define and pinpoint the original concept and meaning of the phrase "Al-Yasin". Finally, we have come to the conclusion that the interpretive narratives are weak and unreliable and the accurate reading of the verse is El-Yasin, referring to Prophet Elias. It goes without saying that although the meaning of the verse is peace be upon Elias, no harm can be done to the virtue of Ahl al-Bayt (AS). Importantly enough, the fact that Ahl al-Bayt (AS) are "Ale-Yasin", being Prophet Mohammad’s Ahl al-Bayt and having a high position in the sight of God, can easily be proved by some other verses from the Quran and hadiths.
    Keywords: Elias, El-Yasin, Ale-Yasin, Siagh (Register), Different Readings
  • Mohammad Ali Mahdavi Rad, Mahdi Habibolahi, Saeid Akhondi Yazdi Pages 105-128
    The book of “Quranic Hermeneutics, Al-Tbrisī and the craft of commentary” written by Bruce Fudge is one of the most important works of orientalists about Majma Al-bayan‘s Tafsir. An Examination of the book indicates that in spite of Fudge‘s innovation and effort in some parts of the book, there are some important problems and faults in it. In this article, after introducing Fudge and his works, we have provided a report on the content of the book. Furthermore, his ideas are evaluated both in terms of content of the book and the references. Given some parts of the book, we believe that Tabarsi has interpreted the Quran verses in accordance with his own ideas and beliefs, and this has been A deciding factor in Majma Al-bayan‘s Tafsir. Moreover, we hold that Majma Al-bayan is simply a copy of Al-Tūsī‘s al-Tibyān with some minor changes of the words. Finally, in this study, the aforementioned claims have been examined.
    Keywords: Majma Al-bayan, Al-Tabrisī, Bruce Fudge, interpretation, Orientalists
  • Bijan Karami Mir Azizi, Asgar Babazadeh Aghdam, Shabnam Bahrami, Zahra Ghasempour Ganjehlu Pages 129-150
    Semantics, as a branch of linguistic, is a knowledge that analyzes the meaning of the words and sentences of a text. With this knowledge, we can recognize the exact positions of the words and their compound forms through a semantic system. The word "jihad", a very important word in the Quran, is considered from this perspective. This word is one of the complex concepts that has long been the focus of attention in Islamic schools, and its frequent appearance throughout the Quran indicatives its importance. The present study seeks to answer these two questions: What are the collocations and replacements for the word Jihad? And what are semantic factors of this word? Thus after considering about forty-one verses of the Holy Quran and pragmatic analyses of jihad, we found that the term jihad has the connotation of soft wars and power which is quite the opposite of the general view towards it, considering it as a war with weapons. Accordingly, it often means power and war-like software. That is to say, it focuses on promising, advising, and preaching. Therefore, by this way, we can dispel the unfair propagations, especially in the present time that the enemies of Islam try to propagate so called Islam with power and swords.
    Keywords: Semantics, Collocations, Replacements, Jihad, Fight
  • Ghorban Elmi, Majid Naemi Pages 151-186
    Hope is a crucial factor in human life and is an integral part of it. Its lack makes people hopeless and depressed, and consequently their normal lives stop. Without it, people will not try to survive and meet the needs of their lives. Divine Religions emphasize the importance and role of this human psychological characteristic and consider the despair of the mercy of God as a great sin. This study has focused on the meaning and place of the hope in the holy books of Judaism and Islam .There are several verses in the Quran that they revive the hope in the hearts of the faithful through God’s mercy and compassion. There are also verses that denounce despair and give hope to the faithful. In the Psalms, hope is also strongly emphasized as a vital factor in human beings. In the Psalms, there are several situations that when the tribe got disappointed, the prophets began to give hope to the people so that the people could get back to their normal lives. Moreover, this emphasis on hope is quite clear throughout the psalms.
    Keywords: hope, Holy Quran, Old Testament, Psalms, God