فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال هشتم شماره 27 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید راسخی، زهرامیلا علمی، میلاد شهرازی صفحات 7-39
    حباب قیمت دارایی عبارت است از انحراف قیمت دارایی از ارزش بنیادین آن. نظر به این که بسیاری از بحران های مالی به دنبال ترکیدن حباب دارایی های مالی به وجود می‏آیند، بررسی رفتارهای حبابی در این بازارها و تشخیص اولیه جهت پیشگیری از پیامدهای ناگوار اقتصادی حائز اهمیت است. با توجه به انتقادات وارد بر آزمون‏های متعارف کشف حباب‏های قیمتی و نیز اهمیت موضوع، در پژوهش حاضر، روش‏های نوظهور ارایه شده توسط فیلیپس و همکاران (2011 و 2012) مبتنی بر آزمون های‏ ریشه واحد دیکی- فولر تعمیم‏یافته راست دنباله (RTADF) مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، به منظور آزمون رفتار انفجاری، وجود حباب های چندگانه و تعیین دوره های حبابی در بازار ارز غیررسمی ایران، آزمون های SADF و GSADF برای داده های ماهانه نرخ ارز اسمی طی دوره 1394:12-1381:01 انجام شده است. از آن جاکه رفتار انفجاری در نرخ ارز اسمی ممکن است ناشی از رفتار انفجاری در بنیادهای آن باشد، برای اظهارنظر پیرامون وجود حباب های عقلایی در بازار ارز، شاخص‏های نسبت نرخ ارز اسمی به قیمت نسبی کالاهای قابل تجارت و نسبت نرخ ارز اسمی به قیمت نسبی کالاهای غیر قابل تجارت نیز مورد ارزیابی قرار گرفته‏اند. طبق نتایج حاصل، در دوره مورد بررسی، بازار ارز ایران رفتار انفجاری و حباب‏های چندگانه را تجربه نموده است. همچنین، قیمت‏های نسبی کالاهای قابل تجارت توضیح‏دهنده مناسبی برای رفتار انفجاری در نرخ ارز اسمی است. یافته ها نشان داد که رفتار انفجاری نرخ ارز اسمی در دوره های 1387:9-1387:7، 1390:12-1390:10 و 1391:8-1391:6 به دلیل وجود حباب های عقلایی در نرخ ارز و در سایر دوره های تعیین شده، ناشی از عامل بنیادین قیمت‏ های نسبی کالاهای قابل تجارت بوده است. بنابراین، توصیه می شود جهت کنترل نوسانات شدید نرخ ارز، علاوه بر پیش بینی حباب های قیمتی، به نوسانات قیمت‏ها در بازار کالاهای تجاری نیز توجه بیشتری گردد. همچنین، با توجه به امکان تکرارشوندگی حباب‏ها، بهتر است به منظور کشف حباب ها از آزمون GSADF استفاده شود.
    کلیدواژگان: حباب های چندگانه، نرخ ارز غیررسمی، آزمون های ریشه واحد RTADF، قیمت های نسبی کالاهای قابل تجارت و غیر قابل تجارت، ایران
  • بهنام نجف زاده، سیاب ممی پور صفحات 41-83
    در این مطالعه برای ارزیابی کارایی زیست محیطی شرکت های برق منطقه ای کشور از رویکرد دو مرحله ای استفاده شده است به این نحو که در گام اول، کارایی زیست محیطی شرکت های برق منطقه ای در بازه زمانی 1383-1393 با استفاده از مدل مازاد مبنا مورد سنجش قرار گرفته ودر گام دوم عوامل موثر بر کارایی زیست محیطی با استفاده از مدل های توبیت و حداقل مربعات معمولی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از گام اول نشان می دهد کارایی زیست محیطی صنعت برق کشور در طی سال های 1383 تا 1385 با افت کارایی مواجه بوده است در حالیکه بین سال های 1386 تا 1388 کارایی زیست محیطی روند صعودی داشته و در بازه زمانی 1389-1393 (بعد از آزادسازی قیمت حامل های انرژی) افت محسوسی داشته است و در سال 1393 با توجه به کاهش کارایی بیشتر شرکت ها، میانگین کارایی به کمترین مقدار (65/0) رسیده است. نتایج حاصل از گام دوم نشان می دهد که اندازه شرکت برق منطقه ای و متغیر مجازی آزادسازی قیمت حامل های انرژی اثر منفی و متغیرهای نسبت برق تولید شده از نیروگاه های حرارتی، نسبت گاز به کار رفته در سوخت مصرفی، میزان بهره برداری از ظرفیت نیروگاه ها و ارسال برق به شرکتهای دیگر اثر مثبت بر کارایی شرکت های برق منطقه ای دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که دریافت انرژی از شرکتهای دیگر در دوره زمانی مورد بررسی اثر معناداری بر بهبود کارایی نداشته است. در پایان، نتایج حاصل از افزودن یک متغیر جدید (متغیر لگاریتم سرانه تولید ناخالص داخلی) نشان داد که بجز متغیر نسبت گاز به کار رفته در سوخت مصرفی، اثرگذاری همه متغیرها از استحکام بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: کارایی زیست محیطی، شرکت برق منطقه ای، مدل SBM، حداقل مربعات معمولی، مدل توبیت
  • ابوالفضل شاه آبادی، هانیه ثمری صفحات 85-122
    صادرات مبتنی بر فناوری های نوین همیشه به عنوان یک مزیت رقابتی مطرح بوده است و حاکی از پویایی و انسجام اقتصادی کشور و جایگاه ویژه آن در بازارهای جهانی است. کمبود نوآوری یکی از عوامل اصلی موثر بر صادرات با فناوری برتر در کشورها است و تا زمانی که نوآوری و آموزش های استفاده از علوم و دانش ارتقا نیابد، بازدهی و کارایی سایر عوامل تولید در سطح نازل باقی می ماند. از اینرو، هدف این مطالعه بررسی تاثیر نوآوری بر صادرات مبتنی بر فناوری برتر در کشورهای منتخب درحال توسعه و توسعه یافته طی دوره زمانی 2013-2007 با رهیافت داده های تابلویی و با روش تخمینی معادلات همزمان است. برآورد مدل عمومی بیان می دارد در کشورهای درحال توسعه، ضریب شاخص جهانی نوآوری و انباشت جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تولید ناخالص داخلی، مثبت و معنادار و ضریب شاخص حکمرانی، مثبت و بی معنا است و در کشورهای توسعه یافته، ضرایب متغیرهای شاخص جهانی نوآوری، انباشت جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید ناخالص داخلی و شاخص حکمرانی، مثبت و معنادار است. لذا به منظور بهبود محیط نوآورانه لازم است در سیاست گذاری ها از رویکرد اقتصاد منابع محور به اقتصاد دانش محور از طریق همسوسازی بیشتر سیاست های کلان اقتصادی با سیاست های علمی- آموزشی و پژوهشی به منظور تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و منطبق بر نیاز حال حاضر تولیدات صنایع مبتنی بر دانش و فناوری تغییر ایجاد شود.
    کلیدواژگان: صادرات با فناوری برتر، نوآوری، حکمرانی، داده های تابلویی، معادلات همزمان
  • مهدی صادقی شاهدانی، مهدی خوشخوی صفحات 123-175
    هدف اصلی این مطالعه تحلیل مقایسه ای نقش مولفه های اقتصادی و مولفه های فنی در بهبود کارایی مصرف انرژی در بخش خانگی می باشد. برای این منظور در این تحقیق با استفاده از روش شناسی مربوط به تحلیل های کیفی و پس از دستیابی به شاخص های اصلی مربوط به هر یک از مولفه های مربوطه، مبتنی بر داده های نرم مستخرج از نظر خبرگان این حوزه و کمی سازی این داده ها با استفاده از طیف لیکرت، با بهره گیری از تکنیک تحلیل ساختاری کواریانس (تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری در لیزرل)، سعی می شود تحلیلی راجع به جایگاه مولفه های اقتصادی و فنی و نیز اهمیت هر یک از شاخص های مستخرج برای این مولفه ها در بهبود کارایی مصرف انرژی در بخش خانگی ایران ارائه شود. بر اساس نتایج بدست آمده از مدل مذکور، بطورکلی سیاست های اقتصادی (قیمتی و غیرقیمتی) از اهمیت نسبتا بیشتری نسبت به مولفه های فنی و تکنولوژیک در حل معضل بهبود کارایی مصرف انرژی در بخش خانگی ایران برخوردار می باشد. همچنین وضع مالیات بر مصرف انرژی» در بین سیاست های اقتصادی و شاخص های «توسعه زیرساخت های دولت الکترونیک»، «توسعه کنترهای هوشمند و تجهیزات هشدار مصرف انرژی در منازل» و «توسعه الگوهای معماری بومی متناسب با شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور» در رابطه با مولفه های فنی-تکنیکی دارای بیشترین اثر بر کارایی انرژی در بخش مذکور می باشند.
    کلیدواژگان: مولفه اقتصادی، مولفه فنی، کارایی مصرف انرژی، بخش خانگی، تکنیک لیزرل، تحلیل عاملی تاییدی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • نوشین بردبار، ابراهیم حیدری صفحات 177-205
    این مقاله رابطه بین نوسانات قیمت نفت و بازده سهام صنایع فلزات اساسی، فرآورده های نفتی و شیمیایی را با استفاده از مدل های خود رگرسیون برداری( (VARو خود رگرسیون ناهمسان واریانس شرطی چندمتغیره (MGARCH) در دوره زمانی فروردین 1383 تا اسفند 1393 به صورت تجربی تحلیل می کند. در این مطالعه از مدل VAR-GARCH که توسط لینگ و مکالیر (2003) توسعه یافته است، استفاده می شود. مزیت این مدل این است که، به مسئله ی بازده و نوسانات در بین مجموعه ی در نظر گرفته شده، می پردازد. نتایج نشان می دهد اثرات میانگینی بین بازار نفت و بازار سهام فلزات اساسی و فرآورده های نفتی وجود دارد ولی در مورد بازار سهام صنایع شیمیایی این اثرات صدق نمی کند. اثر نوسانات بین دو بازار قیمت جهانی نفت و صنایع شیمیایی و فلزات اساسی وجود ندارد ولی بین نوسانات بازار نفت و نوسانات بازده سهام فرآورده های نفتی رابطه معنی داری منفی وجود دارد. در تیجه سرمایه گذاران بایستی تا حد امکان وابستگی سبد پرتفوی خود ره به قیمت نفت کاهش دهند.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت نفت، بازده سهام صنایع انرژی بر، VAR-GARCH
  • خدیجه حسنلو صفحات 207-230
    مدیریت کارای سبد اوراق بهادار از دیرباز تاکنون مورد توجه محققان حوزه مالی و مطلوب سرمایهگذاران بوده است. در این پژوهش به بررسی مساله بهینهسازی سبد اوراق بهادار چنددورهای برای مدیریت دارایی و بدهی برای سرمایهگذاری که قصد دارد قبل از رسیدن به انتهای افق سرمایهگذاری خود، احتمال ورشکستگی را نیز کنترل نماید، پرداخته شده است. سبد اوراق بهادار مورد بررسی، شامل مجموعه ای از دارایی های ریسکی، دارایی بدون ریسک و نوعی از بدهی است. یک مدل میانگین- واریانس که دارای محدودیت کنترل ورشکستگی در افقهای زمانی مختلف است، ارائه شده است. رویکرد حل در نظر گرفته برای مدل پیشنهادی، روش لاگرانژ افزاینده بهمراه برنامه ریزی پویا است که با توجه به درجه پیچیدگی آن، الگوریتم ژنتیک برای ارائه جواب پیشنهاد میشود. نتایج عددی مدل با سبدی متشکل از 10 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ، اوراق مشارکت به عنوان دارایی بدون ریسک و وام بانکی به عنوان بدهی سرمایهگذار، به عنوان خروجی مدل ارائه شده است. نتایج حاکی ازآنست که کنترل ورشکستگی اثر پر معنایی روی استراتژی بهینه سرمایهگذاری دارد، به عبارت دیگر هنگامی که محدودیت کنترل ورشکستگی اعمال میشود، نسبت به زمانی که در نظر گرفته نمیشود، تعداد دفعات رسیدن به ورشکستگی کاهش چشمگیری دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت پرتفوی، مدل میانگین واریانس، کنترل ورشکستگی، برنامه ریزی پویا، الگوریتم ژنتیک
  • مرتضی بهروزی فر، علی امامی میبدی، عبدالرسول قاسمی، محمدباقر حشمت زاده صفحات 231-256
    انتظارات، نقش مهمی را در نوسانات قیمت نفت‏خام برعهده دارد و به نظر می رسد که عامل عمده و اساسی در تغییرات رفتار عرضه و نهایتا تغییرات‏ رفتار ‏واقعی‏ قیمت ‏نفت ‏بوده‏است. با شناخت عوامل موثر بر این انتظارات، می توان نبض بازار نفت و امکانات مختلف آن ‏را، به‏صورتی پایدار ‏و ‏مستمر‏ در‏دست ‏داشت. یکی از مهم‏ترین عواملی که می‏تواند بر سطح انتظاری‏ قیمت‏ها در آینده تاثیر بگذارد، حجم ذخائر نفتی موجود و به‏ویژه حجم نفت در اختیار کشورهای عضو اوپک و محدود بودن حجم ذخائر قابل بازیافت نفت می‏باشد. اهمیت حجم ذخائر نفتی برای هریک از کشورهای عضو اوپک علاوه بر اعتبار در اختیار داشتن حجم بالاتری از ذخائر نفت نسبت به دیگران، کسب سهم بالاتری از کل تولید اوپک است، به این ترتیب که پس از تدوین سیستم سهمیه‏بندی تولید کشورهای عضو اوپک در ابتدای دهه 1980، حجم ذخائر به عنوان یکی از معیارهای تعیین سهمیه مشخص شد و پس از آن بود که مسابقه اعلان افزایش حجم ذخائر میان اعضا شروع شد. مقاله حاضر تلاش کرده تا با بررسی تحولات حجم ذخائر نفتی ایران از طریق بررسی میزان تاثیرگذاری این اطلاعات بر تولید نفت کشور، نسبت به معتبر بودن این اعلام‏ها، اظهارنظر کند، زیرا این اعتقاد وجود دارد که اعلام بیش از اندازه حجم ذخائر، باعث اغتشاش در بازار خواهد بود به این دلیل که این اطلاعات، مبنائی برای تداوم پیش‏بینی عرضه آتی نفت در بازارهای جهان است.‬‬ برمبنای نتایج مقاله حاضر که بر مبنای داده های فصلی دوره 1980 تا 2013 و در چارچوب مدل مارکف سوئیچینگ انجام شده، عملا ارتباطی میان افزایش حجم ذخائر و تغییر تولید نفت‏خام ایران به‏عنوان یکی از اعضای اوپک وجود ندارد که به نظر می‏رسد اعلام بیش از اندازه واقعی حجم ذخائر نفت، عملا ناشی از رقابت پنهان میان اعضا در کسب جایگاه بالاتر در سازمان و نیز بدست آوردن سهمیه بیشتر تولید از این سازمان است.
    کلیدواژگان: اوپک، حجم ذخائر نفتی، قیمت نفت، سیاست تولید
|
  • Dr Saeed Rasekhi, Dr Zahra Mila Elmi, Mr Milad Shahrazi Pages 7-39
    The bubble of Asset Price is the deviation of the asset price from its fundamental value. Since the many of the financial crisis arise from bursting bubble of financial assets, the explore of bubble behaviors in these markets and the early detection for the prevention of adverse economic consequences is important. Considering the criticisms of conventional tests for detecting price bubbles and also the importance of the subject, in this study, we have considered the new methods proposed by Phillips, et al. (2011, 2012) based on Right-Tailed Augmented Dickey-Fuller (RTADF) tests. In this regard, in order to testing explosive behavior and multiple bubbles and determining bubble periods in Iranian informal exchange market, we have applied the tests of SADF and GSADF according to monthly data for the nominal exchange rate from 2002:04 to 2016:03. Since the explosive behavior in nominal exchange rate might be driven by the its fundamentals, to comment on the existence of rational bubbles in the exchange market, we have evaluated the ratio of the nominal exchange rate to the relative prices of tradable and non-tradable goods. Based on the obtained results, the Iranian foreign exchange market has been experienced explosive behavior and multiple bubbles in the period of under study. Moreover, the relative prices of traded goods explain some explosiveness in the Iranian exchange market. Our findings suggest that the explosive behavior in nominal exchange rate from 2008:10-2008:12, 2012:01-2012:03 and 2013:09-2013:11 was because of rational bubbles in exchange rate and in other periods was driven by the relative price of tradable goods. Therefore, it is suggested to control the sharp exchange rate movements, in addition to bubbles, fluctuations in prices of traded goods market require more attention. Also, due to the possibility of bubbles repetition, the GSADF test is the better test to detect bubbles.
    Keywords: Multiple Bubbles, Informal Exchange rate, RTADF Unit Root Tests, The Relative Prices of Tradable, Non-tradable Goods, Iran
  • Mr Behnam Najafzadeh, Mr Siab Mamipour Pages 41-83
    In this paper to assess the environmental efficiency of electric power companies two-stage approach has been used Which means that the first step is to calculate the environmental efficiency score of electric power companies with Slack-Based Measure during the period (2004-2014). Then, the second step various factors effects have been evaluated on environmental efficiency by using Tobit and Ordinary Least Squares models. The result of first step show that environmental performance of the electricity industry has seen a reduction in performance during the period of 2004 to 2006, While environmental performance had a rising trend between 2007 to 2009 and then it has had a considerable reduction in the period 2010-2014 (after the liberalization of energy prices). Finally, in 2004, the average efficiency of the industry is reached to lowest level (0.65). The result of second step show that factors affecting efficiency namely Size and Liberation dummy variables have negative effects but the proportion of electricity produced by the thermal power plants, the proportion of gas used in the fuel, capacity utilization rate and electricity exports have positive effects. The results show that importing electricity doesn’t have any significance effect on the efficiency. In the end, the results of adding a new variable (variable log of per capita GDP) showed that except for the proportion of gas used in the fuel, the explanatory variables has robust coefficient.
    Keywords: Environmental Efficiency, Electric Power Companies, Slack Based Measure, Ordinary Least Squares, Tobit Model
  • Dr Abolfazl Shahabadi, Hanieh Samari Pages 85-122
    Always new technologies exports have been regarded as a competitive advantage and it implies the dynamism and cohesion of the economy and its special position in the global markets. Lack of innovation is one of the main factors affecting the country's high-tech exports. And until innovation and training to use of knowledge do not improve, efficiency and effectiveness of other production factors will remain low. So, the aim of this paper is to evaluate the effect of innovation on high technology exports in selected developing and developed countries during the period 2007-2013, using panel data approach and simultaneous equations system. Estimates of general model in developing countries expresses that the coefficients of global innovation index, accumulation of FDI inflows and GDP is positive and significant and coefficient of governance index is positive and meaningless. And in developed countries, coefficients of global innovation index, accumulation of FDI inflows, GDP and governance index is positive and significant. Therefore, it is necessary to improve the innovative environment, by changing the policy making in the resource-based economy moving towards knowledge-based economy by the alignment of macro-economic policies with scientific and research policies, in order to strengthen the relationship between industry and academia. So based on the current needs, the productions and technologies of knowledge-based industries will change.
    Keywords: High-Tech Exports, Innovation, Governance, Panel Data, Simultaneous Equations
  • Mahdi Sadeghi, Mahdi Khoshkhooy Pages 123-175
    Today one of the basic conditions for economic development in one country, is the high performance of energy sources used in different sections of the country economy. When the efficiency is raised, one of essential requirements is benefit from technologies and equipments with higher technical and performance specifications, and removing economic barriers or improving economic policies, in order to achieve as higher efficiency as possible in energy consumption. Considering that close to half of the our country energy consumption accounted for households and this sector is the largest consumer of energy in the country, and considering the importance of the issue of energy consumption, in this study we decided to analyze and scrutiny the phenomenon of energy efficiency in the household sector, and to achieve accurate and scientific analysis in this area based on expert opinion data, using structural equations modeling technique in LISREL. Based on the result of the model, economic policies (price and none price) has relatively more importance than the technical and technological solutions to the problem of improving energy efficiency in the household sector, as well as important and effective indices of each of these factors are extracted and identified. According to it, "levy a tax on energy consumption" among economic policies, and indicators of "e-government infrastructure development", "development of smart counters and Equipments WARNING energy consumption in homes" and "development of vernacular architecture patterns adapted to climatic conditions in different regions of the country" in connection with Technical foctors, have the greatest impact on energy efficiency in the mentioned sector. However, if the relationship identified for both the economic policies and technical-technological factors with the dependent variable "performance" was not acceptable very good, this matter can indicate this fact that there are other variables and factors that are influencing and can have a great role to play. Among these factors it can be addressed the socio-cultural factors and insights and norms of society which can be a help to aggravate the problem of inefficiency in energy use.
    Keywords: Economic Factors, Technical Factors, Energy Efficiency, Residential Sector, LISREL Techniques, Confirmatory Factor Analysis, Structural Equation Modeling
  • Nooshin Bordbar, Ebrahim Heidari Pages 177-205
    The present article studies the interactive relationships between oil price volatility and industries stocks of basic metals, petroleum and chemical products by using Vector Auto Regressive (VAR) and Multivariate Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedastisity (GARCH) models from March 2004 to March 2015 empirically . In this research, the VAR-GARCH model is proposed, which is developed by Ling and McAleer (2003). The model survives the return and volatility problems among the considered series and this is the VAR-GARCH advantage. The results show that there are Average effects between oil market and stocks market of basic metals and petroleum products, But this effects are not true for chemical industry market. The volatility effects between world oil price and chemical and basic metals industry markets is not existed, but between oil market volatility and petroleum products stock volatility, Significant negative relationship is existed. There for, the investors should reduce their portfolios basket dependences on oil price as much as possible.
    Keywords: Oil Price Volatility, Return Energy Intensive Industries Stock, VAR-GARCH
  • Khadijeh Hassanlou Pages 207-230
    Efficient portfolio management, has been attractive for financial researchers and was wished for investors from past to now. In this research, a multiperiod portfolio optimization problem for asset liability management of an investor who intends to control the probability of bankrupt is investigated. The proposed portfolio is consisting of number of risky assets, risk free asset and a type of debt. A mean variance model, with constraint of bankrupt controlling in different time horizons is proposed. Lagrangian Multiplier Method with dynamic programming is used for solving proposed model and regarding to its complexity degree, Genetic algorithm was the best selection for reaching numerical results. The proposed model is ran with real data consisting of 10 accepted company in Tehran stock exchange, bonds and bank loan as an investor debt.
    Keywords: Portfolio Management, Mean- Variance Model, Dynamic Programming, Genetic Algorithm
  • Morteza Behrouzifar, Ali Emami Meibodi, Abdolrassoul Ghassemi, Mohammad Bagher Heshmatzadeh Pages 231-256
    Expectation has an important role in oil price fluctuation and it seems which one of the important factors is for changing supply behaviour however oil price changes. Identification of mentioned expectation could help us for partly and continuously control the oil market situation.one of the important factor that could have effects on future oil price expectation is volume of current reserve oil and specifically OPEC members reserves. For OPEC members not only high reserve oil is prestige but also give them chance for having more OPEC production share however after applying market sharing system based on production for OPEC members in early 1980s,volume of reserve oil considered as a main benchmark and after that started increase reserve oil competition among OPEC members. In this paper tried study transition s of Iran’s oil reserves and its effectiveness on the oil producer’s countries’ information and also its accuracy. According to some statement reserve oil extra announcement could create chaos in oil market. Based on this study there is no any relation between increasing of oil reserves and oil production changes in Iran as one of the OPEC member's country and it seems extra reserve oil announcement more than reality is a hidden competition among members for getting more credit.
    Keywords: OPEC, Reserve Oil Volume, Oil Price, Production Policy