فهرست مطالب

پژوهش های رهبری آموزشی - پیاپی 5 (پاییز 1394)

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 5 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • ابوالقاسم نادری، طیبه حیدری کبریتی، عبدالرضا امیری صفحات 1-30
    مقاله حاضر به مطالعه و ارزیابی رابطه سرمایه انسانی و عملکرد سازمانی در شعب بیمه آسیا می پردازد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و ابزار اندازه گیری پژوهش، شامل پرسشنامه سرمایه انسانی نادری (1390) و پرسشنامه محقق ساخته رضایت مشتریان بر اساس طیف لیکرت و همچنین اسناد و مدارک سازمانی بوده است. قابلیت اعتماد پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شده که مقدار ضریب آلفا برای پرسشنامه سرمایه انسانی و رضایت مشتریان، به ترتیب (93/0) و (63/0) حاصل گردید. یافته های حاصل از تحلیل های آماری پژوهش نشان می دهند که: (1) در شعب شرکت سهامی بیمه آسیا میزان سرمایه انسانی و رضایت مشتریان در حد بالاتر از متوسط، و میزان سود در حد پایین تر از حد استاندارد بوده است و به لحاظ آماری این وضعیت ها معنادار هستند؛ (2) میزان درآمد و فروش شعب شرکت سهامی بیمه آسیا با یکدیگر متفاوت بوده و در این ارتباط، شعب دارای بهترین و ضعیف ترین عملکرد نیز مشخص شده اند؛ (3) بین سرمایه انسانی و مولفه های آن- دانش و تخصص و مهارت- با میزان سود، فروش، درآمد و رضایت مشتریان (به استثناء مهارت با درآمد) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ و (4) از بین مولفه های سرمایه انسانی، مولفه دانش در رابطه با تغییرات درآمد و فروش و مولفه های مهارت و تخصص در رابطه با تغییرات سود، و مولفه های دانش و مهارت در رابطه با تغییرات رضایت مشتریان قدرت پیش بینی بالایی دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، عملکرد سازمانی، درآمد، سود، رضایت مشتریان
  • کریم سواری صفحات 31-50
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه خود ارزشیابی های محوری و انگیزه های رفتار شهروندی سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی مدیران مدارس سه مقطع شهر بهبهان به مرحله اجرا در آمد. به همین منظور از بین کلیه مدیران مدارس سه مقطع تحصیلی شهر بهبهان، تعداد 113 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه خودارزشیابی های مرکزی، انگیزه های رفتار شهروندی سازمانی و پرسش نامه رفتار شهروندی سازمانی استفاده گردید. روش تحقیق همبستگی است. تحلیل داده ها به کمک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بین خودارزشیابی های محوری( عزت نفس، خودکارآمدی، جایگاه مهار و عصبیت) با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنادار و از بین متغیرهای یاد شده عزت نفس و عصبیت بیشترین نقش در تبیین رفتار شهروندی سازمانی مدیران داشت. همچنین انگیزه های رفتار شهروندی سازمانی ( انگیزه علاقه به سازمان، انگیزه ارزش های اجتماع و انگیزه مدیریت برداشت) با رفتار شهروندی سازمانی روابط مثبت و معنادارداشته و از بین متغیرهای یاد شده انگیزه علاقه به سازمان و انگیزه مدیریت برداشت بیشترین نقش را در تبیین رفتار شهروندی سازمانی مدیران ایفا نموده اند.
    کلیدواژگان: خودارزشیابی های محوری، انگیزه های رفتار شهروندی سازمانی، رفتار مدنی سازمانی
  • سعید مرادی، بتول فقیه آرام، نادر برزگر، پری سوسهابی صفحات 51-74
    هدف پژوهش حاضر، طراحی و تبیین مدل ریاضی نقش تعدیل گری توانمند سازی روان شناختی در رابطه نقش گروه های آموزشی بر بهبود کیفیت عملکرد اساتید دانشگاه ها بوده است. روش این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق 1019 نفر از اساتید هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه هشت تهران که در سال تحصیلی 1394-1395 مشغول به تدریس و پژوهش بوده اند. حجم نمونه به کمک فرمول کوکران 279 نفر و روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای نسبی محاسبه شد. همه آنها پرسشنامه های عملکرد گروه های آموزشی، کیفیت عملکرد و توانمندسازی روان شناختی را تکمیل کردند. روایی این سه پرسشنامه از طریق روایی صوری مورد تایید اساتید قرار گرفت. همچنین به کمک ضریب آلفای کرونباخ، میانگین کل پایایی عملکرد گروه های آموزشی 76/0، کیفیت عملکرد اساتید 81/0 و توانمندسازی روان شناختی 82/0 حاصل شد. داده های حاصل از توزیع پرسشنامه با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تائیدی و تحلیل مسیر به کمک نرم افزار های آماری 21 SPSS و 5/8 Lisrel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که نقش گروه های آموزشی بر کیفیت عملکرد و توانمندسازی روان شناختی اساتید دانشگاه های مورد مطالعه تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: گروه های آموزشی، کیفیت عملکرد، توانمندسازی روان شناختی، اساتید دانشگاه
  • محسن گل پرور، علی فتحی صفحات 75-98
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه مولفه های سرمایه روان شناختی (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) با رفتارهای مدنی سازمانی با توجه به نقش تعدیل کننده وظیفه شناسی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان یک سازمان دولتی در شهر اهواز 1393 تشکیل دادند که از میان آن ها 279 نفر به شیوه سهل الوصول (دردسترس) انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه سرمایه روان شناختی (ناگیوئن و همکاران، 2012)، پرسشنامه رفتارهای مدنی سازمانی (لی و آلن، 2002) و پرسشنامه وظیفه شناسی (دنوی و اوزوالد، 2012) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین سرمایه روان شناختی با رفتارهای مدنی سازمانی (01/0>p) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد . همچنین بین سرمایه روان شناختی با وظیفه شناسی (01/0>p) و بین وظیفه شناسی با رفتارهای مدنی سازمانی رابطه مثبت و معنادار (01/0>p) به دست آمد. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که وظیفه شناسی قادر به تعدیل رابطه بین خودکارآمدی و امیدواری با رفتارهای مدنی سازمانی معطوف به افراد ، و وظیفه شناسی قادر به تعدیل رابطه بین خودکارآمدی با رفتارهای مدنی سازمانی معطوف به سازمان است.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، رفتارهای مدنی، سازمانی، وظیفه شناسی، سازمان دولتی
  • جمال سلیمی، آرش عبدی صفحات 99-122
    شاید اولین مفهومی که از ابتدای پیدایش سازمان ها تا به امروز مورد توجه قرار گرفته و می گیرد، مفهوم عملکرد سازمانی است. عملکرد سازمان ها، مفهومی است که به تنهایی قادر به توجیه وجود بقاء و حتی انحلال سازمان هاست و اصولا فلسفه سازمان ها، همان عملکرد آنها می باشد . هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین راهبردهای تغییر سازمانی بر عملکرد شغلی معلمان شهرستان سنندج بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و از بین معلمان تمامی مقاطع تحصیلی شهر سنندج نمونه ای به تعداد 372 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های استاندارد عملکرد شغل بیرن و همکاران (2005) و راهبردهای تغییر سازمانی صلواتی و ثلاثی (1393) بود. آلفای کرونباخ محاسبه شده برای متغیرها بیانگر پایایی رضایتبخش و هماهنگی از سوالات پرسشنامه بود. برای آزمون فرضیات از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین ابعاد راهبردهای تجربی– عقلانی، راهبرد هنجاری- بازآموزی و راهبرد تحول-گرا با عملکرد شغلی معلمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد اما بین راهبرد اجباری – اقتداری و عملکرد شغلی معلمان رابطه ای به دست نیامد.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، راهبردهای تغییر، عملکرد معلمان، همبستگی
  • وحید خاشعی، امیر اصلانی افراشته صفحات 123-148
    همگام با سازمان های صنعتی، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی نقش بسیار مهمی در پیشرفت و توسعه جوامع ایفا می کنند و محیط های دانشگاهی می بایست در راستای ایجاد رقابتی سازنده در امر پژوهش با سایر دانشگاه ها به برنامه ریزی استراتژیک به خصوص در بخش پژوهشی خود، روی بیاورند. هدف از پژوهش حاضر، کاوشی بر تدوین مدل استراتژی در آموزش عالی و دانشگاه ها می باشد. روش تحقیق در این پژوهش ازنظر نوع، کیفی و ازنظر ماهیت، توصیفی، تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، اساتید و کارشناسان دانشکده های دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر و نمونه آماری، اساتید و کارشناسان دانشکده منابع طبیعی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر می باشد. برای جمع آوری اطلاعات این پژوهش از دو روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه) استفاده گردیده است. به منظور تدوین استراتژی این بخش از چارچوب جامع تدوین استراتژی استفاده شده است. این چارچوب از چهار مرحله تشکیل شده است که در مرحله شروع، بیانیه دانشکده تعیین گردیده و بعد از آن در مرحله ورودی، ماتریس ارزیابی عوامل خارجی و ماتریس ارزیابی عوامل داخلی آورده شده است. سپس در مرحله تطبیق و توسعه به جای استفاده از ماتریس SWOT از مدل استراتژیک SOAR به منظور تعیین نقاط قوت، فرصت، آرمان ها و نتایج استفاده شده است. در پایان در مرحله تصمیم گیری با استفاده از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی، گزینه های مختلف استراتژی شناسایی شده در مرحله تطبیق و مقایسه، مورد ارزیابی و قضاوت قرارگرفته است و بهترین استراتژی برای دانشکده که عبارت است از: استفاده از حمایت دانشگاه جهت انجام پژوهش های مرتبط با نیاز منطقه انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: چارچوب جامع تدوین استراتژی، بیانیه ماموریت، مدل استراتژیک SOAR، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی
  • راضیه رجب زاده، مهدی لسانی، حسین مطهری نژاد صفحات 149-176
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین درک معلمان از رفتارهای رهبری آموزشی مدیر و نگرش آن ها نسبت به تغییر و اثربخشی شان در مدارس متوسطه دوم شهرستان فسا بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری شامل تمامی معلمان مدارس دولتی مقطع متوسطه دوم شهرستان فسا(310 نفر) است که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 175معلم(115 زن و 60 مرد) انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه های رهبری آموزشی هوی و میلکارک(2003)، نگرش نسبت به تغییر سازمانی دونهام و همکاران(1989) و اثربخشی معلم زمانی منش و سبحانی نژاد(1391) مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره و رگرسیون گام به گام و با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد درک معلمان از رفتارهای رهبری آموزشی، نگرش آن ها نسبت به تغییر و اثربخشی-شان را به طور معنی داری پیش بینی می کند و متغیر نگرش نسبت به تغییر سازمانی در رابطه بین درک معلمان از رفتارهای رهبری آموزشی و اثربخشی آن ها نقش متغیر میانجی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: رهبری آموزشی، نگرش نسبت به تغییرسازمانی، اثربخشی معلم
|
  • Tayebeh Heidari Kebriti, Abdolreza Amiri, Abolghasem Naderi Pages 1-30
    This Study investigates the relationship between human capital and organizational performance in the Asia insurance company branches of Iran. The research method is descriptive-correlational one and data collected using two questionnaires (i.e., Naderi’s human capital questionnaire and a researcher-developed questionnaire of customer satisfaction based on Likert scale and Organizational documents). Reliability of questionnaires was evaluated by using Cronbach’s Alpha coefficient (0.93 for human capital questionnaire and .63 for customer satisfaction questionnaire). To analyze the data descriptive measures such as frequency and average figures, and statistical techniques such as one sample t-test, Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis have been used. The results of study show that: The human capital level and customer satisfaction status in Asia Insurance Company Branches are significantly above the average, and the profit in Asia Insurance Company Branches has been significantly below of the standard figures. In addition, we found a positive and significant relationship between human capital and income, sales, and profit gained by the Asia Insurance Company accompanied with the customer satisfaction. Among the components of human capital, only knowledge can explain the variance and changes of income as well as sales. Among the components of human capital, skills and specialization would explain the variance and changes of profit and customer satisfaction.
    Keywords: Human capital, Organizational Performance, Income, Profit, Customer Satisfaction
  • Pages 31-50
    This study aimed to determine the relationship between core self-assessment and organizational citizenship behavior motivations with organizational citizenship behavior of schools administrators was conducted in three grades of Behbehan city. Therefore, from all schools administrator of three grades in Behbehan city,113 persons were selected by using simple random sampling.To collect data, core self-assessment questionnaire, organizational citizenship behavior motivations and organizational citizenship behavior questionnaires were used. Research method is correlation. Data analysis was performed by Pearson correlation coefficient and multiple regression. The results showed that the core self-assessment (self-esteem, self-efficacy, the inhibition and nervousness station) with organizational citizenship behavior had significant and positive relationships, and from mentioned variables, self-esteem and nervousness had most role in explaining the organizational citizenship behaviors of administrators , also organizational citizenship behavior motivations ( interest in the organization motivation, community values motivation and removal management motivation ) with organizational citizenship behavior had significant and positive relationship, and from mentioned variables interest in the organization motivation and removal management motivation have played most role in explaining the organizational citizenship behaviors of administrators.
    Keywords: core self-assessment, Organizational citizenship behaviormotivations, organizational citizenship
  • Pages 51-74
    The aim of this study was to define and design a mathematical model moderating role of psychological empowerment on the role of education in improving the quality of professors was. The aim of this research is applied and the method of data collection is descriptive and correlation. The population of the study area 1019 of eight faculty members of Tehran Islamic Azad University in the academic year 1394-1395 has been engaged in teaching and research. A sample of 279 people using Cochran formula and stratified random sampling method was used. All questionnaires performance of departments, completed the performance and empowerment. The validity of these questionnaires through face validity was approved by the faculty. As well as to help Cronbach's alpha coefficient of reliability of average educational groups operate 0.76, 0.81 and empowerment faculty member's performance was 0.82. The questionnaires were distributed data using Pearson correlation test, confirmatory factor analysis, path analysis and 8.5 Lisrel 21 SPSS statistical software were analyzed. The results showed that the role of the departments has significant impact on the quality of performance and psychological empowerment of university professors.
    Keywords: educational groups, quality of performance, Psychological Empowerment, academics
  • Mohsen Golparvar Pages 75-98
    This study aimed to investigate the relationship between psychological capital components (self-efficacy, hope, resiliency and optimism) and organizational citizenship behaviors due to the moderating role of conscientiousness. Research statistical population was the employees of a public sector organization in Ahvaz city. From the statistical population mentioned above, two hundred seventy nine persons were selected by convenience sampling. Research instruments were psychological capital questionnaire (Nguyen et al, 2012), organizational citizenship behaviors questionnaire (Lee & Allen, 2002) and conscientiousness questionnaire (De Nevea & Oswald, 2012). Data were analyzed with the use of Pearson correlation coefficient and hierarchical regression analysis. Results revealed that, there is a positive significant relationship between psychological capital and organizational citizenship behaviors. Also the results revealed that there is a positive significant relationship between psychological capital and conscientiousness and between conscientiousness and organizational citizenship behaviors. The results of moderated hierarchical regression analysis indicated that conscientiousness has been moderates the relationship between self-efficacy and hope with organizational citizenship behaviors toward individuals. Also conscientiousness has been moderates the relationship between self-efficacy and organizational citizenship behaviors toward organization.
    Keywords: psychological capital, organizational citizenship behaviors, work setting,  conscientiousness
  • Pages 99-122
    Perhaps the concept that until now has been considered since the beginning of organizations and behalf, the concept of organizational performance. The performance of organizations, meaning that alone justifies the existence of survival and even the dissolution of SazmanHast and organizations primarily philosophy, the same function respectively. Purpose of this study was the impact organizational change strategy on job performance teachers Sanandaj city. Research method was descriptive- correlation And among teachers of all grade levels sanandaj city and with the method available sampling a sample of 372 people were chosen. Measuring tool was standard questionnaires job performance Byrne et al (2005), and organizational change strategies salvati and salasi (1393). For variables Cronbach's alpha Calculated was Represents Reliability satisfying and coordination of the questionnaire. Used To test this hypothesis from Pearson’s correlation coefficient, factor analysis, path analysis. The results showed in between Dimension Strategies; experimental- rational, normative- retraining and Change-oriented With Job performance teachers there is a significant positive relationship; But between strategies mandatory – authority With Job performance teachers there is no significant relationship.
    Keywords: job performance, Change Strategies, teacher's performance, Correlation
  • Pages 123-148
    Consistent with industrial organizations, universities and research centers play an important role in the development of communities. Universities should lean to have a constructive competition with each other in terms of strategic planning of research, especially in research on their own. The purpose of this study is to exploring the strategy development in higher education and universities.. This study is a qualitative study by using a descriptive-analytical research method. Population of this study consists of academic staffs and experts of Marine Science and Technology University of Khorramshahr and the research sample is academic staff and experts staffs and experts of marine science faculty in the University. For collection data, library and field study (interview) were used. In order to development a strategy for this part, comprehensive framework strategy has been used. This framework consists of four steps that in the beginning, the mission statement is determined and then at input stage, external factors of evaluation matrix and internal factors evaluation matrix were presented. Then in matching stage, SWOT model was used instead of SOAR strategic model to determine strengths, opportunities, aspiration and results. At the end of strategic planning, in the decision-making stage, identified different strategic options in matching stage were evaluated and judged by using Quantitative Strategic Planning Matrix. The results showed that the best strategy for the studied faculty is as follows: using support of the university in order to do related researches with area needs.
    Keywords: comprehensive framework strategy, mission statement, SOAR strategic model, Quantitative Strategic Planning Matrix
  • Raziye Rajabzade, Mehdi Lesani, Hossein Motahharinejad Pages 149-176
    The goal of this research was Investigation of relationship between teachers’ perceptions towards instructional leadership behaviors of principal and their attitudes towards organizational change and their effectiveness in the secondary high schools of Fasa. The method of this research is descriptive (correlation) and research population included secondary high schools teachers of Fasa (310 people) that 175 people of them (115 women and 60 men) was picked up by stratified random sampling method. Instructional leadership of Hoy and Mielcarek (2003), attitude towards organizational change of Dunham et al.(1989) and teacher effectiveness of zamanimanesh and sobhaninejad(1391) Questionnaires was used in this research. Data were analyzed by Multivariate linear regression and Hierarchical regression and the application of SPSS.20 software. The results showed that perceptions of teachers about instructional leadership behaviors can predict their attitude towards organizational change and their effectiveness. Meanwhile, their attitude towards organizational change variable plays off a mediator role between perceptions of teachers about instructional leadership behaviors and their effectiveness.
    Keywords: Instructional leadership, Attitude towards organizational change, Teacher effectiveness