فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1396)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داریوش بوستانی*، الهام کرمی زاده صفحات 1-20
    اعتیاد یکی از مسائل اجتماعی برجسته در ایران است که اغلب مسئله‏ای مردانه تلقی می شود. اما واقعیت این است که زنان نیز با این پدیده درگیرند. آنچه در حال حاضر با آن مواجهیم گرایش به سوء مصرف موادمخدر صنعتی در میان زنان است. با توجه به نقصان کارهای پژوهشی و به خصوص کارهای کیفی در این حوزه، پژوهش حاضر به بررسی شرایط (علی، مداخله‏گر، زمینه‏ای) و استراتژی های مصرف شیشه از سوی زنان معتاد به شیشه در شهر کرمان پرداخته است. از آنجا که کشف و فهم مسئله اعتیاد به شیشه میان زنان یکی از پدیده های حساس است که به برقراری تعامل و گفت وگو نیاز دارد، از روش شناسی کیفی گراندد تئوری به منزله رویکرد پژوهش استفاده شد. تعداد 12 زن معتاد به عنوان مشارکت کننده در این پژوهش با روش نمونه‏گیری هدفمند و معیار اشباع نظری انتخاب شدند و تجربه زیسته آن ها بررسی شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق استفاده شد. به طور کلی، کدگذاری داده ها به خلق 13 مقوله و ‏18 زیرمقوله منجر شد که بیانگر شرایط و استراتژی های مصرف شیشه است. برخی از آن‏ها عبارت اند از: تنش‏های زندگی فردی، باورهای تسهیل گر مصرف شیشه، سکس و مصرف شیشه، یادگیری مصرف شیشه و استراتژی های تامین هزینه مواد. در نهایت، مقولات حاصله در قالب مدل شرایط و استراتژی های مصرف شیشه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی، اعتیاد، زنان، شرایط، متامفتامین
  • هاشم دادادش پور، احمد یزدانیان*، وحید کشت کار صفحات 21-43
    فضاهای شهری از آن حال که عرصه حضور گروه های اجتماعی مختلف هستند، در آن ها همواره یک جریان دائمی طرد و شمول به چشم می‏خورد. جریان دوگانه که نوعی رقابت فضایی است، در نهایت به طرد یا پذیرش، حضور یا عدم حضور یکی از طرفین منتج می‏شود. امروزه، در جامعه ما، به رغم تحقیقات متعدد تحت عناوین گوناگون در ارتباط با جنسیت، فضاهای شهری، که بستر حضور و کنش دو جنس‏ زن و مرد است، آن چنان که باید متناسب فراهم نشده است. از این رو، در این نوشتار به تحلیل چگونگی تاثیرگذاری جنسیت بر میزان طرد و شمول زنان از فضای بوستان شوش و به دنبال آن چگونگی بازتولید این رمزها و مرزهای استعاری‏ حضور در فضا و تجلی آن در رفتار افراد در این فضا پرداخته شده است. نوشتار‏ پیش رو با بهره گیری از روش شناسی کیفی و شیوه هایی مانند مشاهده مشارکتی و مصاحبه با 21 نفر از افرادی که با بوستان شوش در ارتباط اند، در پی پاسخ به این سوال است که: جنس‏های متفاوت در بوستان شوش موجب چه نوع تفاوت‏های فضایی می‏شوند؟ نتایج یافته ها نشان می‏دهد در بوستان شوش مولفه جنسیت مهم ترین مولفه‏ ای است که حضور گروه های مختلف را در فضا رقم می‏زند. بدین شکل که برخی از افراد به واسطه جنسیت از فضای بوستان طرد و متقابلا برخی دیگر در فضا جذب می شوند. تقویت و فراهم آوری زمینه های مشارکت فعال زنان در مقیاس محلی از سیاست های مهم پیشنهادی است که پیش از هر چیز ریشه های تاریخی و اجتماعی‏ وضعیت‏ حضور گروه زنان در فضای شهری را در نظر داشته و بر این اساس راهکارهای اجرایی را نه صرفا در تغییرات‏ کالبدی و فضایی، که در زمینه اجتماعی و فرهنگی و تاریخی آن جست وجو می‏کند.
    کلیدواژگان: بازتولید قدرت، بوستان شوش، تولید فضا، روابط فضایی، فضای جنسیتی
  • محمد تقی کرمی قهی، محسن اخباری* صفحات 45-62
    دغدغه مشترک برخی اندیشمندان فمنیست واکاوی نسبت میان جنسیت و اخلاق است. از این منظر، فمنیست ها اخلاق سنتی را به دلیل نادیده‏گرفتن یا کم اهمیت دانستن ارزش های فرهنگی و نیز تجربه اخلاقی زنان با نگاهی مردسالارانه نقد کرده‏اند. از این‏رو، با طرح نظریات و رویکردهای گونا گون به بازاندیشی اخلاق سنتی پرداخته و سعی کرده‏اند صورت بندی نوینی از نظام و مناسبات اخلاقی متناسب با مفهوم جنسیت ارائه دهند. رهیافت‏های زنانه به اخلاق بر روابط شخصی و اخلاق مراقبت تاکید می کنند و به ارزش روابط انسانی اهتمام می‏ورزند. همچنین، رهیافت‏های مادرانه بر ارتباط خاص بین مادران و فرزندان به منزله الگوی تعامل اخلاقی تاکید می‏کنند. به همین دلیل، این گونه رهیافت ها به خلاف اخلاق سنتی، که دربردارنده قواعد عام اخلاقی، بدون جانب داری و عقلانی است، رهیافت‏هایی قاعده گریز، جزئی‏نگر، متن محور، عینی و مبتنی بر عواطفی با بنیان جنسیتی اند.
    کلیدواژگان: اخلاق فمنیستی، اخلاق مراقبت محور، جنسیت و اخلاق، فلسفه اخلاق
  • امیرحسین علی بیگی، نسرین افشار، مهنا شاهمرادی* صفحات 63-84
    در کشور ما، موانع متعددی در راستای تحقق مشارکت پویای دختران روستایی در توسعه وجود دارد. شاید بتوان اذعان داشت که دختران روستایی کم نصیب ترین افراد جامعه روستایی هستند. شناسایی مسائل دختران روستایی می‏تواند زمینه ساز رفع موانع توانمند سازی بخشی از نیروی جوان روستایی باشد، لذا هدف این پژوهش شناسایی مشکلات دختران روستا با بهره‏گیری از روش تئوری بنیانی تعیین شد. جامعه مطالعه شده، دختران روستایی شهرستان کرمانشاه بودند. داده های این تحقیق با روش مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم جمع آوری شد که تا زمان رسیدن به اشباع تئوریک ادامه پیدا کرد. یافته های پژوهش نشان داد دختران روستایی جامعه مطالعه شده با مسائل و مشکلات متعددی روبه رو هستند که در این بررسی، پدیده بیکاری به منزله مقوله هسته‏ای شناسایی شد و زمینه، علل ایجاد کننده، مداخلات و استراتژی های مرتبط با این پدیده واکاوی شد. همچنین، به پیامدهایی اشاره شد که در صورت عدم ساماندهی وضعیت موجود دیر یا زود، تبعات مخرب آن را در جامعه روستایی و به طور قطع در جامعه شهری شاهد خواهیم بود.
    کلیدواژگان: تئوری بنیانی، دختران روستایی، شهرستان کرمانشاه
  • محمودرضا رهبرقاضی*، امین کوشکی صفحات 85-100
    در عصر جدید، کانون توجه مردم به سیاست از حوزه های عمومی به حوزه های خصوصی، از تعلقات جمعی به تعلقات شخصی و از ایدئولوژی های یکسان‏ساز به هویت‏های فردی در حال حرکت بوده است. از طرف دیگر، سیاست‏های جدید، شیوه‏ای از مشارکت را پیشنهاد می‏دهند که از طریق زیر سوال بردن مشروعیت ساختارهای موجود، با کانال‏های ارتباطی موجود مخالفت می‏کنند. در این زمینه، یکی از شیوه های سیاست‏های جدید، مصرف‏گرایی سیاسی است. مصرف‏کنندگان سیاسی افرادی هستند که کالاها و خدمات مورد نیاز خود را بر اساس ملاحظات سیاسی و اخلاقی جامعه خود و نه نفس خود کالا انتخاب می‏کنند. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه جنسیت و مصرف‏گرایی سیاسی شهروندان شهر سبزوار است. روش تحقیق در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی است. این مطالعه روی 416 نفر از زنان و مردان شهر سبزوار انجام گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شده است که اعتبار آن به روش صوری و پایایی آن به کمک آماره ‏آلفای کرونباخ سنجیده شده است. با در نظر گرفتن سه وجه از مصرف‏گرایی سیاسی، یعنی رفتارها، انگیزه ها و عادت ها، مشاهده می‏شود که تفاوت معناداری در میزان ‏مصرف‏گرایی سیاسی پاسخ گویان زن و مرد وجود دارد و زنان تمایل بیشتری به استفاده از مصرف‏گرایی سیاسی جهت تاثیرگذاری بر تصمیمات عمومی در جامعه دارند.
    کلیدواژگان: شکاف جنسیتی، مشارکت سیاسی، مصرف گرایی سیاسی
  • زهرا فرضی زاده *، محبوبه بابایی صفحات 101-122
    موضوع اوقات فراغت، نحوه گذران آن توسط گروه های مختلف مردم و پیامدهای احتمالی آن، مبین رسوخ شیوه های جدید در زندگی کنونی بشر است. اوقات فراغت، با همه ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، اوقات موثری است که در زمان ها و فضاهای مختلف توسط همه گروه ها و اقشار اجتماعی به شیوه های مختلف مصرف می شود. فهم چگونگی گذران اوقات فراغت بین اقشار مختلف می تواند مبنای مناسبی برای تحلیل روندها و تغییرات اجتماعی باشد. از آنجا که تحلیل وضعیت اوقات فراغت زنان روستایی کمتر در پژوهش ها مورد توجه بوده است، در مطالعه حاضر تلاش شده وضعیت اوقات فراغت زنان روستایی حسن آباد سنجابی، واقع در شهرستان دلفان، بررسی شود. در این مطالعه، وضعیت اوقات فراغت زنان بین نسل های مختلف و با توجه به میزان برخورداری از آب و اراضی کشاورزی با روش کیفی بررسی شد. از فنون مشاهده مشارکتی، مصاحبه و بحث گروهی متمرکز با 22 نفر از زنان روستایی برای جمع آوری داده ها و از روش تحلیل موضوعی نیز برای تحلیل داده ها استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، نوع فصل، میزان برخورداری از اراضی کشاورزی، آب، دام و طیور تعیین کننده میزان اوقات فراغت زنان روستایی است. همچنین، نوع فعالیت های فراغتی و میزان زمان اختصاص یافته به آن ها در نسل های مختلف زنان روستایی در مقایسه با گذشته تغییراتی کرده است. زنان روستایی نسل جوان به دلیل دگرگونی ارزش ها علاقه چندانی به انجام دادن فعالیت کشاورزی ندارند و در مقایسه با نسل میان سال و کهن سال، اوقات فراغت بیشتری برای آن ها به وجود آمده است. همچنین، نوع فعالیت های فراغتی آن ها بر اثر تحولات نوین تغییراتی کرده است. زنان میان سال در فعالیت های مولد بازاری و مولد غیربازاری بیشترین مشارکت را دارند و به تبع آن، فعالیت های فراغتی آن ها عمدتا برای رفع خستگی است. زنان مسن نیز در فعالیت های مولد بازاری و غیربازاری مشارکت دارند و فعالیت های فراغتی آن ها در راستای تسهیل زندگی در روستا است و در اوقات فراغتشان به تولید (خیک، تشک پوستی، نخ) می پردازند.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، زمان، زنان روستایی، فعالیت فراغتی، کشاورزی
  • یعقوب فروتن *، مینا شجاعی صفحات 123-147
    وضعیت زنان در چند دهه اخیر در بیشتر نقاط دنیا پیشرفت های چشمگیری داشته است. بااین حال، شکاف جنسیتی هنوز در بسیاری از جوامع وجود دارد. این پژوهش، با استفاده از شاخص های بین المللی سنجش وضعیت زنان، به بررسی تطبیقی کشورهای اسلامی خاورمیانه و شمال افریقا از حیث توسعه جنسیتی، نابرابری و شکاف جنسیتی می پردازد. روش این پژوهش تحلیل ثانویه داده های بین المللی است که به دو روش تحلیل توصیفی اکتشافی و تحلیل خوشه ایانجام گرفته است. تجزیه و تحلیل های این تحقیق در خصوص وضعیت این کشورهای اسلامی بر دو الگوی اصلی تاکید دارد: اول آنکه، چنانچه مجموعه این کشورها را به عنوان یک کل در نظر بگیریم، شکاف جنسیتی میان آن ها به مراتب بیشتر و برجسته تر از سایر نقاط جهان است. دوم آنکه، تحلیل های تفصیلی این پژوهش نیز نشان دهنده تنوع و تفاوت های قابل ملاحظه بین این کشورهاست؛ به طوری که می توان آن ها را بر اساس وضعیت زنان در سه شاخص بین المللی به پنج گروه مجزا تقسیم کرد. در این گروه بندی، کشورهای قطر و کویت در دسته یک، کشورهای امارات متحده عربی، تونس، بحرین، عمان، عربستان سعودی و لیبی در گروه دوم، کشورهای لبنان، ترکیه و الجزایر در گروه سوم، کشورهای ایران، سوریه، اردن، مصر، مراکش، پاکستان و عراق در گروه چهارم و یمن و افغانستان در گروه پنجم قرار می گیرند. بر این اساس، به نظر می رسد برای تبیین و شناخت دقیق وضعیت زنان در این کشورها، توجه به تفاوت های متعدد و ناهمسانی آن ها، هم در وضعیت کنونی و هم در روند تحولات وضعیت زنان در سه دهه گذشته، ضروری است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه و شمال افریقا، شکاف جنسیتی، کشورهای اسلامی، مشخصه های اقتصادی - اجتماعی، وضعیت زنان
|
  • Darioush Bostani *, Elham Karamizadeh Pages 1-20
    lAddiction is one of the silent social problems, in Iran, and is considered a masculine problem. Nevertheless, women are challenging this phenomenon. Now we are encounter the tendency of women to industrial drug misuse. Considering the dearth of studies, especially qualitative studies, this article has studied the conditions (causal, intervening, and contextual conditions) and strategies of crystal (Methamphetamine) consumption by addicted women in the City of Kerman. Given that discovery and understanding of addiction to the crystal among women is a sensitive phenomenon that requires creating interaction and dialogue, Grounded Theory methodology was used as the research approach. 12 addicted women were selected as the participants, following qualitative Purposive sampling and theoretical saturation criterion and their lived experiences were analyzed. In-depth open ended interview was used to collect data .Generally ,data coding culminated in 13 categories and 18 subcategories which indicate conditions and strategies of Crystal consumption .Some of them are : life tensions ; facilitator Beliefs of consumption ; sex and Crystal (Methamphetamine) consumption ; learning to use crystal ; strategies of providing Drug's cost ; and etc . Finally extracted categories presented in a model of conditions and strategies of crystal consumption. Generally, participants encountered several challenges during the process of crystal misuse. Different conditions led them to misuse. They adopted various and dangerous strategies to obtain crystal. These strategies ranged from borrowing money to sex-working and beggary.
    Keywords: methamphetamine, addict, women, strategies, Conditions
  • Hashem Dadashpoor, Ahmad Yazdanian *, Vahid Keshtkar Pages 21-43
    The presence of both men and women in the public spaces as citizens with rights, including the action’s right and the right to the city and participate in urban spaces is different. In urban areas, there is always a constant flow of exclusion and inclusion. The dual stream which is a derivative of the spatial Competition, has always been Forming the quality of Presence and spatial behavior of people and more accurate: spatialising. Spatialising. During the spatial Competition -that finally resulted in the rejection or acceptance, the presence or absence of one of the parties- often one that remains from the scene and in symbolic ways Be rejectedfrom space, is Woman. Today, despite multiple investigations under different names in relation to gender, urban spaces in our society As it should appropriate has not been obtained for both men and women. Therefore this article, investigate and analyze the effectiveness of gender In the exclusion and inclusion of people of Shoosh park. In the following, reproduce these codes and metaphorical borders of the landscape and urban space and manifested in the behavior of individuals in this space are studied. This article with utilizes the method of qualitative analysis and Techniques such as participant observation and interviews with 16 people who are associated with the Shoosh park, seeks to answer this question: Different Gender in the Shoosh park cause what kind of spatial differences? The results show in the Shoosh Park component of gender,is the most important component that maks the presence of different groups in space. In this way that some people excluded from Park space because of their gender,mutually some others attracted . Strengthen and prepare the context for active participation of women in local scale is the most important proposed policy, that More than anything historical roots and social status of women,s presence in the urban space considered. Accordingly implementation strategies not only in spatial changes, bus also looking for the socio-cultural and historical context of women,s presence in urban spaces.
    Keywords: spatial relationships, sexuality, Production of Space, Reproduction of Power, Shoosh park
  • Mohammad Taghi Karami Ghahi, Mohsen Akhbari * Pages 45-62
    Exploring the relationship between gender and ethics is the common concern of some feminist scholars. From this perspective, feminists criticize the traditional morality for ignoring the importance of cultural values as well as the moral experience of women with a view of patriarchy. Therefore, they express various approaches and ideas, trying to address a new formulation of moral relations and system appropriate to gender. Female attitudes to ethics emphasize on personal relationships and the ethics of care, engaging in the value of human relationships. Besides, maternal approaches assert the special relationship between mother and child as a moral and interactive pattern. For this reason, these gender-based approaches unlike traditional morality which contains the general rules of morality, impartiality and rational ideas are non-holistic, context-driven, objective, and emotion-oriented.
    Keywords: Ethics, gender, ethics, feminist ethics, morality care
  • Amirhosein Alibeigi, Nasrin Afshar, Mahna Shahmoradi * Pages 63-84
    In our country there are many obstacles for active participation of rural girls in development, maybe rural girls are the most deprived members in rural communities. Identify of rural girls difficult could remove the barriers of rural youth empowerment The propose of this research is identify the difficult of rural girls were determined by using of grounded theory method. The study population was rural girls of one rural in Kermanshah city. The data of this study were collected by deep interview and direct observation that were continued until theoretical saturation. The finding of study showed that rural girls are face by many of different problems. In this study unemployment was identified as a central problem, that context, causes, interventions and connected strategies were analyzed. So, pointed to impacts that if this condition continued, its destructive consequences were seen in the rural community and certainly there will be in urban areas.
    Keywords: rural girls, Kermanshah city, Grounded theory
  • Mahmoodreza Rahbar Ghazi *, Amin Kooshki Pages 85-100
    In the new age, the canon of people’s attention to politics have been moving from public domains to private ones, from collective belongingness to personal one, and from homogenizing ideologies to personal identities. In addition, new policies offer a new method of participation which opposes the existing communication channels via questioning legitimacy of the existing structures. Thus, one of the methods of new policies is political consumerism. Political consumers are individuals who select their required goods and services based on their societies’ political and moral considerations and not the nature of the goods themselves. The aim of the present study is to investigate the relationship between gender and political consumerism of citizens of Sabzevar. The data collection and analysis method is survey research. This study was conducted on 416 male and female citizens of Sabzevar City. To collect data, a questionnaire was employed. The validity of the questionnaire was evaluated formally and its reliability was assessed via the Cronbach’s alpha coefficient. Considering three aspects of political consumerism, behaviors, motivations, and habits, it was observed that there is significant differences in the degree of political consumerism of male and female respondents. In addition, women have more tendency to use political consumerism for influencing public decisions in the society.
    Keywords: Gender gap, political participation, political consumerism
  • Zahra Farazizade *, Mahbobe Babaei Pages 101-122
    The theme of leisure, spending by different groups of people, and its possible consequenses, suggesting new ways in human life. Leisure with all aspects of cultural, social, political and economic, is an important time consumed in a different time and space by all groups of society in many ways. Understanding how to spend their leisure time among different people can be a basis for the analysis of social trends and changes. Women's Leisure in rural community have less were considered. In the present study the situation of rural women's leisure in Hasan Abad in the Delfan was studied. In this study, leisure time among different generations and with respect to having of the agricultural land and water was assessed using qualitative method. Techniques such as participant observation, interviews and focus group discussions with twenty-two of the rural women for data collection and thematic analysis was used for data analysis. Based on the results, the change of seasons, having of farmland, water, livestock and poultry determines the amount of leisure time in rural women. The type of leisure activities and the amount of time allocated to them in different generations of rural women in comparison the past have been changed. As young rural women because of changing values have little interest in carrying out agricultural activities compared to other generations, there is more leisure time for them. Also the type of leisure activities as a result of new developments, have been changed. Middle-aged women in productive activities, market and non-market have the greatest participation, and consequently, their leisure activities mainly for refreshment. Older women are involved in productive activities, market and non-market, and their leisure activities in order to facilitate life in the village. They in their leisure time producing skin rugs, xik and yarn.
    Keywords: Rural women, leisure, time, leisure behaviour, Agriculture
  • Yaghoob Foroutan *, Mina Shojaee Pages 123-147
    Women's status has experienced significant progress in most parts of the world in recent decades. However, the gender gap still exists in many countries. This study investigates the status of women in the Islamic countries of the Middle East and North Africa (MENA) region from a comparative perspective. It uses such international indices as Gender Development Index, Gender Inequality Index, and Gender Gap Index. The methodology of the study is a secondary analysis using descriptive exploratory analysis and cluster analysis technics on international data.
    Generally speaking, the results of this analysis highlight two key patterns. First, while all the MENA countries are considered within one single category, they tend to hold a relatively lower level of gender outcomes and represent more visible gender gap in global comparison. Second, more detailed analysis emphasizes the substantial heterogeneity of the MENA women, suggesting that there is a significantly wide range of socio-economic patterns associated with women’s status by individual country in the region. This diversity needs to be carefully considered in order to provide an appropriate explanation on patterns and determinants associated with the MENA women’s status.
    Keywords: Women's status, MENA region, Islamic Context, Gender gap, Socio-economic characteristics