فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 33 (تابستان 1396)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 33 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسین جهانگیرنیا*، فریدون رهنمای رودپشتی، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 1-12
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر کیفیت افشای چهار مورد از رویه های حسابداری انتقادی و یا رویه های اصلی شرکت شامل نحوه شناسائی ذخیره مطالبات مشکوک الوصول، هزینه استهلاک، مزایای بازنشستگی وارزیابی موجودی کالا بر عدم تقارن اطلاعاتی شرکت ها می باشد. از چک لیستی محقق ساخته مبتنی بر الزامات بورس اوراق بهادار برای میزان کیفیت افشا در گزارش های مالی و هیات مدیره سالانه شرکت های نمونه استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که به روش غربال گری به دست آمده در یک دوره 14 ساله طی سال های 1380 الی 1393 می باشد. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزارهای spssو Eviews و روش داده های تابلوئی با اثرات تصادفی استفاده شده است. نتایج این پژوهش بیانگر وجود رابطه منفی و معنادار بین کیفیت افشای رویه های حسابداری انتقادی و عدم تقارن اطلاعاتی گردید. به عبارتی دیگر، افزایش سطح کیفیت افشای رویه های حسابداری انتقادی در گزارش های مالی منجر به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی شرکت ها می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت افشای اطلاعات، رویه های حسابداری انتقادی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • محمد نمازی، ماندانا زارع* صفحات 13-31
    این پژوهش به بررسی و تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از به کارگیری سه روش هزینه یابی سنتی، هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا و هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرای فازی برای محاسبه بهای تمام شده محصولات در شرکت تولیدی لعاب یاس فارس می پردازد. سه فرضیه برای این تحقیق تبیین شده اند، که هر یک به مقایسه دو به دو روش های محاسبه بهای تمام شده محصولات پرداخته اند. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، از روش های میدانی و کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شده است. اطلاعات جمع آوری شده مربوط به سال 1391 بوده و در هر سه روش سیستم هزینه یابی پیاده سازی شد و با استفاده از آزمون های آماری ناپارامتریک و پارامتریک مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تفاوت معنی داری بین بهای تمام شده محصولات به روش هزینه یابی سنتی و روش هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا وجود دارد. همچنین بین بهای تمام شده محصولات به روش هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا و هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرای فازی تفاوت معنی داری وجود دارد. اما نتایج حاکی از آن بود که تفاوت معنی داری بین بهای تمام شده محصولات به روش هزینه یابی سنتی و هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرای فازی به دلیل دقیق بودن داده های زمانی در صنعت لعاب وجود ندارد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا با استفاده از معادلات و محرک های زمانی می تواند بهای تمام شده محصولات را به صورت دقیق تر و صحیح تری بدست آورد.
    کلیدواژگان: حسابداری صنعتی، شرکت لعاب یاس فارس، منطق فازی، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا
  • بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 33-52
    این پژوهش برای اولین بار در کشور، با عنوان تاثیر بکارگیری الگوی تفکر خلاق «رانکو و چاد» بر پرورش مهارتهای حسابداری مدیریت دانشجویان حسابداری و با هدف بررسی بکارگیری روش های موثر در دوران کارآموزی دانشجویان حسابداری، به منظور تربیت حسابداران مدیریت ماهر، انجام شده است.پژوهش حاضریک مطالعه نیمه تجربی با طراحی دو گروه قبل و بعد از گذراندن دوره کارآموزی رشته حسابداری است که بر روی 50 نفر از دانشجویان ترم آخرکارشناسی حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در سال تحصیلی 95-1394 صورت گرفت. ابزارهای گردآوری داده ها، مقیاس سنجش تفکر خلاق پیتر هانی و فرم ارزشیابی مهار تهای مدیریتی در کارآموزی بر اساس روش بارس بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای t مستقل، t زوجی و آزمون همبستگی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان میدهد 72 درصد دانشجویان درگروه شاهد بعد از مداخله تفکر خلاق، سطح مهارتهای مدیریتی آنان درحد متوسط بود .ولی سطح مهارتهای مدیریتی 68درصد دانشجویان در گروه آزمون، در سطح مهارتی خوب قرار داشت. بعد از بکارگیری الگوی تفکر خلاق رانکو و چاد در کارآموزی، میانگین نمرات مهارتهای مدیریتی هم در گروه آزمون و هم در گروه شاهد افزایش معنادار یافت. البته در گروه آزمون بکارگیری الگوی تفکر خلاق در کارآموزی موجب افزایش بیشتر مهارتهای مدیریتی در ابعاد مهارتهای ویژه و عمومی مدیریت نسبت به گروه شاهد گردیده بود.
    کلیدواژگان: الگوی تفکر خلاق رانکو و چاد، دانشجوی حسابداری، حسابداری مدیریت، مهارت های مدیریت
  • حمیدرضا چگینی*، محسن حمیدیان، نگار خسروی پور صفحات 53-71
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل تعیین کننده نسبت پرداخت سود سهام و مقایسه دقت پیش بینی مدل شبکه عصبی و رگرسیونی با استفاده از داده های شرکت های پذیرفته شده در فرابورس ایران می پردازد.
    در این پژوهش رابطه بین نسبت پرداخت سود سهام سال قبل، نسبت دارایی ثابت به کل دارایی، نسبت جاری، نسبت دارایی به بدهی، رشد درامد، نسبت کیفیت سود حسابداری و نسبت بازده نقدی دارایی ها به عنوان متغیر مستقل و نسبت پرداخت سود سهام به عنوان متغیر وابسته بررسی شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون چندگانه مرتبه دوم با به کارگیری نمونه ای شامل 50 شرکت عضو فرابورس طی 5 سال که پایان سال مالی آنها از 29 اسفندماه 1389 لغایت 31 شهریورماه 1394 بوده استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین نسبت پرداخت سود سهام سال قبل، نسبت دارایی ثابت به کل دارایی، نسبت جاری، نسبت دارایی به بدهی و نسبت کیفیت سود حسابداری با متغیر وابسته رابطه معناداری وجود ندارد ولی بین رشد درامد و نسبت بازده نقدیدارایی ها با نسبت پرداخت سود سهام رابطه مثبت و معنادار وجود دارد همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن است که خطای پیش بینی مدل شبکه عصبی کوچک تر از مدل رگرسیون بوده و این مدل پیش بینی بهتری را در اختیار قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سود هر سهم، سود تقسیمی هر سهم، نسبت پرداخت سود سهام، شبکه عصبی
  • پدرام ایمانی، زهره حاجیها *، زهرا امیرحسینی صفحات 73-88
    مسئولیت اجتماعی سازمان، موضوع حساسیت برانگیز و روبه توجه درسال های اخیر بوده است و عامل اساسی بقای هر سازمانی محسوب می شود. هدف این پژوهش بررسی رابطه پایداری سود و سودآوری با افشاء مسئولیت اجتماعی در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای اندازه گیری پایداری سود و سودآوری و همچنین برای اندازه گیری افشاء مسئولیت اجتماعی شرکت ها از معیارهایی که توسط موسسه آمریکایی کا. ال. دی که هرساله سازمان ها را براساس معیارهای اجتماعی و زیست محیطی رتبه بندی می کند، انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران می باشد که پس از بررسی از میان آنها تعداد100شرکت انتخاب شده است. نمونه گیری به صورت حذف سیستماتیک انجام شده و برای انجام کلیه تخمین ها از نرم افزار Eviews8 استفاده شده است. این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است که رویکرد قیاسی-استقرایی دارد و همبستگی جزء تحلیل های رگرسیونی می باشد. افشاء مسئولیت اجتماعی به عنوان پل ارتباطی بین واحد تجاری و ذی نفعان است. نتایج آزمون فرضیه ها بیانگر رابطه مثبت و معنادار پایداری سود و سود آوری شرکت ها با افشاء مسئولیت اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، پایداری سود، سودآوری شرکت
  • سیداحمد موسوی، فرزین رضایی*، فرهاد شاه ویسی صفحات 89-108
    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر و تبیین ایفای مسئولیت اجتماعی شرکت ها و تاثیر آن بر خصوصیات کیفی اطلاعات حسابداری است. برای دستیابی به این هدف، با بکارگیری ابعاد مختلف مسئولیت اجتماعی مبتنی بر نظریه کارول، شاخص هایی برای ابعاد اقتصادی، قانونی، اخلاقی، محیطی و اجتماعی در نظرگرفته شد و با بکارگیری روش تحلیل عاملی تاییدی، شاخص های مناسب هر یک از ابعاد مذکور انتخاب گردید. نمونه آماری شامل 87 شرکت طی دوره ی زمانی 1385 تا 1393 است. برای اندازه گیری میزان کارایی شرکت ها به لحاظ ایفای مسئولیت اجتماعی از روش تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است. بر اساس روش داده های ترکیبی و تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره و لجستیک، یافته های پژوهش نشان داد که بین ایفای مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و ارزش پیش بینی کنندگی اطلاعات رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین ایفای مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها با سایر خصوصیات کیفی شامل ارزش تایید کنندگی، محافظه کاری، بی طرفی، بیان صادقانه و کامل بودن رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، خصوصیات کیفی اطلاعات حسابداری، توسعه پایدار، کارایی، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل پوششی داده ها
  • الهام طاهری حاجی وند، احسان کمالی* صفحات 109-121
    یکی از مفروضات اولیه حسابداری مدیریت بیانگر آن است که تغییرات هزینه ها رابطه ای متناسب با افزایش و کاهش سطح فعالیت دارد. اما این فرض با مطرح شدن بحث چسبندگی هزینه ها، مورد تردید قرار گرفته است. از طرف دیگر، اینرسی هزینه با تغییر در ناخالص دارایی های ثابت مرتبط است. این پژوهش به بررسی رفتار نامتقارن هزینه در قالب یک مدل دو محرکه از چسبندگی هزینه و اینرسی هزینه می پردازد. نمونه های انتخابی تحقیق شامل 91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره 7 ساله طی سال های 1387 تا 1393 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که در فرضیه اول بین افزودن دارایی های ثابت به عنوان یک محرک هزینه و بالا رفتن قدرت توضیحی مدل رفتار نامتقارن هزینه رابطه معنا داری وجود دارد. بنابراین فرضیه ی اول پژوهش تایید گردید. با تحلیل فرضیه دوم این نتیجه گرفته شد که اینرسی هزینه در منابع تحریک شده توسط دارایی های ثابت از چسبندگی هزینه در منابع تحریک شده توسط فروش ها بیشتر نیست. بنابراین فرضیه ی دوم پژوهش پذیرفته نشد.
    کلیدواژگان: هزینه، رفتار نامتقارن هزینه، چسبندگی هزینه، اینرسی هزینه
  • فخرالدین محمدرضایی*، خسرو منطقی، اسماعیل عباسی صفحات 123-138
    تحریم سیستم بانکی و فروش نفت در سالهای اخیر منجر به تشدید پدیده رکود تورمی در کشور گردیده است. سودآوری شرکت های ایرانی نیز تحت تاثیر این پدیده نامساعد اقتصادی قرار گرفته است. کاهش سودآوری شرکت ها می تواند انگیزه لازم برای مدیران شرکتها جهت مدیریت سود (به ویژه رو به بالا) را ایجاد کند. اما در نبود شواهد علمی و تجربی مناسب، آثار این متغیر کلان اقتصادی بر روی موضوعات حسابداری و گزارشگری مالی مشخص نیست. بنابراین، هدف این تحقیق بررسی تاثیر رکود تورمی بر روی مدیریت سود واقعی و مدیریت سود تعهدی می باشد. به منظور نیل به این هدف، 780 سال-شرکت (195 شرکت برای چهار سال) مشاهده جمع آوری شده از گزارشات مالی سالیانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1388 تا 1392 (بجز سال 1390) مورد آزمون قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین رکود تورمی و مدیریت سود تعهدی و واقعی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. یافته های این تحقیق از تفسیر ارائه شده براساس تئوری علامت دهی در مورد اثر بحران اقتصادی بر مدیریت سود پشتیبانی می کند.
    کلیدواژگان: رکود تورمی، مدیریت سود تعهدی، مدیریت سود واقعی
|
  • Hossein Jahangirnia *, Feridoon Rahnamay Roodposhti, Hamidreza Vakilifard Pages 1-12
    The purpose of thisresearchis to determine the quality of four of the critical accounting or principal proceduresdisclosure, including how to identify bad debt provision, depreciation method, pension benefits plans, and evaluating inventory on information asymmetry.
    The disclosure quality scorein the annual financial statements and board of directors report have investigated by researcher-made checklist rely on Tehran stock exchange requirements for sample firms. Data derived from all firms listed in the Tehran Stock Exchange thatachieved with screening method ina 14-years period from the years 2000 to 2014.
    To test the hypothesis, spss and Eviews softwaresand panel data with random effects is used.
    The results show that there is a significant negative relationship between disclosure quality of critical accounting procedures and information asymmetry. In other words, increase the quality level of disclosure practices critical accounting procedures in the financial reports of companies is to reduce information asymmetry
    Keywords: information disclosure quality, critical accounting procedures, Information asymmetry
  • Mohammad Namazi, Mandana Zare * Pages 13-31
    This research is aimed to apply three different approaches toward costing (namely traditional, TDABC, and Fuzzy TDABC) to calculate actual costs in “Lo’ab Yas Fars Co.”. Three main hypotheses were stated for this research, that each one is involved comparing methods for calculating actual cost two by two. Required data for assess in comparing these hypotheses are gathered through library and field research. These data were related to Year 1391, (Persian calendar) and inserted in all three models. To confirm or reject each hypothesis, both parametric and non-parametric statistical tests were used. The results confirmed the hypotheses 1 (claiming that there are significant differences between results of the traditional and TDABC systems) and 3 (claiming there are significant differences between the results of TDABC and fuzzy TDABC); however, a significant difference was not found between the traditional and fuzzy TDABC systems (hypothesis no. 2). Generally, it can be concluded that TDABC system supported by equations and temporal stimulants is able to calculate the actual cost with more precision and accuracy.
    Keywords: Cost Accounting, Load Yas Fars Glaze Company, Fuzzy Logic, Activity Based Costing, Time Driven Activity Based Costing
  • Bahareh Banitalebi Dehkordi * Pages 33-52
    This study, for the first time in the country, the impact of the application of creative thinking "El Ranco Province and Chad" on developing student's skills in management accounting, to evaluate the use of effective methods of accounting students during internships, in order to train skilled management accountants conducted Is. This study, a quasi-experimental study design before and after accounting trainee course, is that the 50 students of final year Bachelor of Accounting Branch of Islamic Azad University in the academic year 1394-95, took place. Data collection tools, measure creative thinking Peter Honey and evaluation sheets managerial skills training, based on the BARS. To analyze the data, independent t test, t-test and correlation test was used.The results showed that 72% of students in the control group after the intervention of creative thinking, their managerial skills was moderate. But 68 percent of students in the experimental group level managerial skills, skill level was good.After applying creative thinking model and Chad El Ranco Province in training, management skills mean scores in the experimental group and the control group increased significantly. Of course in Creative Thinking Model in training the experimental group increased more special skills and general management skills in aspects of management were compared to control group.
    Keywords: creative thinking pattern El Ranco Province, Chad, a student of accounting, management accounting, management skills
  • Hamid Reza Chegini *, Mohsen Hamidian, Negar Khosravi Pour Pages 53-71
    This article aims to study the factors affecting the dividend payout ratio and compare the forecast accuracy of neural network and regression models using the data for the companies listed on Iran OTC market. This article also studies the relationship of last year dividend payout ratio, fixed assets to total assets ratio, current ratio, assets-to-debt ratio, revenue growth, accounting earnings quality ratio, and cash return on assets as independent variables with dividend payout ratio as dependent variable. For hypothesis testing, second-order multiple egression model was employed with a sample size of 50 companies in OTC market during a 5-year period of which their end of fiscal year was from March 20th, 2011 to September 22nd, 2015. The results showed that last year dividend payout ratio, fixed assets to total assets ratio, current ratio, assets-to-debt ratio, and accounting earnings quality ratio have no significant relationship with the dependent variable. Revenue growth and cash return on assets, however, have a positive, significant relationship with dividend payout ratio. Findings also indicate that forecast error of neural network is smaller than that of regression model. Therefore, neural network gives better forecast
    Keywords: Earnings Per Share (EPS), Dividends Per Share (DPS), Dividend Payout Ratio, Neural Network
  • Pedram Imani, Zohreh Hajiha *, Zahra Amirhosseyni Pages 73-88
    Corporate Social Responsibility (CRS) is sensitive and significant issue in recent years and consider as a major factor in the survival of any organization. The aim of this study is to investigate the relationship the Earning Quality, Profitability and Disclosure Social Responsibility in listed companies in the Tehran Stock Exchange. To measure earnings qualities, Profitability and Corporate responsibility have been used an American Institute standard known as K.L.M which ranks organizations based on social and environmental standards every year. The study population includes all companies listed on the Stock Exchange in Tehran that after studying and investigating among them have been selected and chosen 100 companies. Sampling done based on Systematic elimination and for all estimates have been used EViews8 software. This study is, Practical Research and has Deductive-inductive approach and Solidarity belongs to regression analysis. Disclosure Social Responsibility consider as a bridge between business units and stakeholders. Hypothesis test results indicate a positive and significant relation of Earning Quality and profitability of companies with Disclosure Social Responsibility.
    Keywords: Social Responsibility, Earning Quality, Gain stability, Corporate Profitability
  • S. Ahmad Mousavi, Farzin Rezaei *, Farhad Shahveisi Pages 89-108
    The purpose of research is to identify factors that explain the pattern of reporting and corporate social responsibility and corporate social responsibility influence on the Quality of information. to achieve this goal, Using various aspects of social responsibility theory based on Carroll, Indicators for economic, legal, ethical, environmental and social was considered and Using confirmatory factor analysis, appropriate indicators were selected each dimension. The sample consisted of 87 companies during the period 1385 to 1393 based on data envelopment analysis, the performance was calculated corporate social responsibility. The performance index of corporate social responsibility to check the effects on the quality of accounting information based on panel data and multivariate linear regression and logistic, the results showed that the index of fulfillment of corporate social responsibility and predictive value of a positive and significant Relationship exists. Also results showed that the index of fulfillment of corporate social responsibility with Feedback value was positive Relationship, but this Relationship was not Significant and the coefficient of performance of corporate social responsibility and other qualitative characteristics include the conservatism, Neutrality, Rep faith fullness and completeness was not significant relationship
    Keywords: Corporate social responsibility, quality of accounting information, sustainability, efficiency, confirmatory factor analysis, DEA
  • Elham Taheri Hajivand, Ehsan Kamali * Pages 109-121
    One of basic management accounting assumptions suggests that changes costs have proportional relationship with increasing and decreasing activity level. But this assumption has been discredited by introducing discussion of costs stickiness. Beside, cost inertia is related with change in property, plant and equipment. This study investigates the asymmetric cost behavior in terms of two-driver model of cost stickiness and cost inertia. The elective examples of research include 91 Tehran Stock Exchange listed companies for period of 7 years from 1387 to 1393. Multivariate Regression pattern have been used to analyze the data and examination hypotheses of study. The results of study indicates that in first hypothesis there is a meaningful relation between property, plant and equipment (PP&E) as an additional cost driver and enhancement the empirical specification of the asymmetric cost behavior model. There for the first hypothesis of study is confirmed. By analyzing second hypothesis it was concluded that cost inertia in resources driven by property, plant and equipment (PP&E) is not greater than the cost stickiness in resources driven by sales. There for the second hypothesis of study is not accepted.
    Keywords: Cost, Asymmetric Cost Behavior, Cost Stickiness, Cost Inertia
  • F. Mohammadrezaei *, Khosro Manteghi, Esmail Abbasi Pages 123-138
    In recent years, economic sanctions resulted in intense stagflation in Iran. Such heavy sanctions lead to a significant decline in profitability of Iranian firms. Decline in the firms’ profitability is likely to motivate managers to engage in earnings management. However, there is scant evidence regarding the effects of such macro-economic issue on financial reporting quality by firms. Hence, the present study investigates the effects of stagflation on earnings management. To test research hypotheses, 780 firm-year observations were collected from annual reports of firms listed on Tehran Stock Exchange between 2009 and 2013. The results of multivariate analysis reveal that stagflation has a positive relationship with both real and accrual-based earnings management. That is, Iranian firms manipulated earnings in stagflation period (2012 and 2013). Additional tests indicate that up-ward accrual-based earnings management occurred in stagflation period. The findings of this study support signaling theory interpretation in relation to earnings management in stagflation period.
    Keywords: Stagflation, accrual-based earnings management, real earnings management