فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 124، بهار 1396)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 124، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احسان لشگری تفرشی صفحات 9-23
    در فلسفه علم و به ویژه در علوم انسانی تعریف و شناخت مفاهیم و موضوعات مورد مطالعه دارای مبناهای هستی شناسانه و معرفت شناسانه متفاوت و حتی متضاد می باشد. به عبارت دیگر شناخت یک مفهوم در مکاتب مختلف می تواند دارای تعاریف متضاد باشد. از این جهت تعیین چارچوب نظری شناخت یک مفهوم بنیادین؛ یکی از مبنایی ترین اصول در مطالعه و شناخت مفاهیم و موضوعات می باشد. در علوم جغرافیایی یکی از روابط مهم فضایی رابطه سیاست و فضای جغرافیایی می باشد که تفسیر آن در مکاتب مختلف معرفت شناسی از جمله در ساختارگرایی متفاوت می باشد. از این رو با توجه به بنیادین بودن نوع پژوهش، کوشش گردیده با مراجعه به مستندات معتبر نظری نوعی نگاه نقادانه در رابطه با شناخت رابطه سیاست و فضای جغرافیایی در مکتب ساختارگرایی ارائه گردد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که در مکتب ساختارگرایی اجزای فضای جغرافیایی دارای ماهیت متعامل و انضمامی بوده و در عین حال ایدئولوژی ها و نهادهای سیاسی فضا به مثابه یک عامل ساختاری و بیرونی نقش موثری در تحولات فرم ها و فرایندهای فضایی دارند.
    کلیدواژگان: فضای جغرافیایی، ساختارگرایی، شناخت، حاکمیت، عاملیت
  • سیاوش شایان، محمد شریفی کیا، ناهید ناصری صفحات 24-36
    الوند نام رودخانه ای حیات آفرین در گوشه غربی کشور است که در منتهی الیه خود بخشی از مرز ایران را به طول27 کیلومتر تشکیل می دهد. خشک سالی های اخیر و زیرساخت های خاص مورفولوژیکی، بستر مناسبی را برای تغییرپذیری در الگوی هندسی و استقرار فضایی مجزا فراهم کرده است. درک و استخراج این تغییرات و عوامل تاثیرگذار مورفولوژیک آن موضوع مهم و مورد توجه پژوهش حاضر است. برای این امر، الگوی تغییرات مکانی رودخانه در نیم قرن گذشته (1334-1394)، از طریق تحلیل تصاویر سنجش از دوری دو زمانه مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، طول رودخانه با توجه به الگوی امروزی آن به 26 قطعه مکانی تقسیم و تغییرات هندسی رودخانه بر پایه نقشه های برداری مستخرج از تصاویر مقدم و موخر در هر یک از این قطعات، به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت عوامل موثر در این تغییرات بیان شد. یافته ها بیانگر رخداد تغییر در الگوی هندسی اغلب قطعات رودخانه است؛ به طوری که در تمام قطعات مورد بررسی، محور رودخانه تغییرپذیری بین 12 تا 51 درجه را تحمل کرده است. تغییر در الگوی فضایی رودخانه نیز به دنبال تغییر در الگوی هندسی آن شکل گرفته، به طوری که سطح اشغال آن از رقم 3748044 مترمربع در سال1334 به رقم 3319433 مترمربع در سال 1394 رسیده است. یافته های پژوهش در خصوص عوامل ایجابی تغییر در الگوی فضایی و هندسی رودخانه، علاوه بر تایید و تاکید بر عوامل ثابت محیطی، مساله خشک سالی های اخیر و فعالیت های انسانی در حاشیه رودخانه را عامل محوری و موثر این تغییرات می داند.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی رودخانه ای، مورفولوژی بستر رود، تغییرات مکانی - فضایی رود، رود الوند
  • مریم عرفانیان، حسین انصاری، امین علیزاده، محمد بنایان اول صفحات 37-50
    در سال های اخیر بررسی وقایع فرین (حدی) اقلیمی به دلیل پیامدهای سنگین این پدیده ها بر بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و کشاورزی هر کشوری مورد توجه محققان قرار گرفته است. امروزه ثابت شده است که تغییر در شدت و فراوانی این وقایع به مراتب اثر مخرب تری نسبت به تغییر در متوسط حالت اقلیمی بر روی سلامت انسان ها، واحدهای اجتماعی و سیستم های طبیعی خواهد داشت. لذا شناخت بهتر این پدیده ها در جهت مدیریت بهتر ریسک و بحران امری لازم و ضروری می نماید. این تحقیق با هدف شناخت بهتر روابط بین احتمال وقوع، تداوم و فراوانی نمایه های فرین در استان خراسان رضوی صورت گرفته است. بدین منظور از آمار و اطلاعات روزانه دما و بارش 22 ایستگاه همدیدی و تبخیرسنجی واقع در این استان با دارا بودن دوره آماری سی ساله اول مهر سال 1361 تا انتهای شهریور سال 1391 استفاده شده است. به جهت تدقیق روابط مورد نظر، ایستگاه های فوق در هر شاخص به کمک آنالیز کلاستر و روش ادغام وارد خوشه بندی شده و ایستگاه های با رفتار مشابه در هر شاخص تعیین شدند. توزیع های مختلف آماری بر روی فراوانی وقوع هر شاخص با تداوم مشخص برازش داده شده و بهترین توزیع برای هر کدام انتخاب شد. در نهایت روابط بین فراوانی- تداوم و دوره بازگشت برای هر نمایه در هر خوشه ایستگاه های مشابه استخراج شده است. با استفاده از روابط فوق می توان فراوانی وقوع یک پدیده فرین با تداوم و احتمال وقوع مشخصی را یافت. این روابط می تواند گامی موثر در جهت مدیریت بهتر ریسک و نیز بیمه محصولات کشاورزی مورد استفاده محققان و مسئولان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نمایه های فرین، تداوم، دوره بازگشت، خوشه بندی، استان خراسان رضوی
  • محمدعلی فیض پور، زهره سامان پور صفحات 51-63
    در ادبیات توسعه، دیدگاه های رشد متوازن و رشد نامتوازن در ابعاد بخشی و منطقه ای مهم ترین دیدگاه های رایج است و طرفداران هر کدام کاهش فقر و محرومیت را نمودی از توانایی دیدگاه های مذکور دانسته اند. بر این اساس، مساله اساسی این پژوهش بررسی تاثیر توسعه صنعتی در مناطق ایران بر میزان محرومیت آن مناطق است. برای سنجش میزان صنعتی شدن مناطق از سه شاخص تعداد بنگاه های صنعتی، شاغلان صنعتی و تولیدات صنعتی در فاصله زمانی 92-1388 استفاده گردیده است. از سوی دیگر، میزان محرومیت نیز با سهم افراد و خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی هر منطقه و متناسب با جمعیت آن مناطق ارزیابی شده است. با استفاده از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی (پنل دیتا)، نتایج این پژوهش نشان داده است که صنعتی شدن مناطق به صورت معنی داری سهم افراد و خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد مناطق ایران را در دوره زمانی مذکورکاهش داده است. از این رو و بر اساس نتایج این پژوهش،توسعه صنعتی در مناطق جغرافیایی ایران زمینه را برای کاهش محرومیت، تجلی یافته در کاهش سهم افراد و خانوارهای مددجویان کمیته امداد، فراهم نموده است. از منظر سیاست گذاری و بر اساس یافته های پژوهش حاضر، توجه به رشد متوازن بخش صنعت در مناطق کشور به منظور کاهش محرومیت امری لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، کاهش محرومیت، روش اقتصادسنجی داده های تابلویی (پنل دیتا)، مناطق ایران
  • مهدی اسدی، مختار کرمی صفحات 64-75
    به منظور شناسایی تغییرات مکانی و زمانی خودهمبستگی فضایی خوشه های دمایی استان فارس، ابتدا اقدام به تشکیل پایگاه داده های شبکه ای دمای بیشینه و کمینه استان فارس شده است. سپس از داده های پایگاه مزبور یک دوره آماری 33 ساله، در بازه زمانی روزانه از 1980/01/1 تا 2012/12/31 میلادی را مبنای مطالعه حاضر قرار داده و یاخته ای به ابعاد 18×18 کیلومتر بر منطقه مورد مطالعه گسترانیده شده است. به منظور دست یابی به تغییرات درون سالی خوشه های دمایی استان فارس از روش های نوین آمار فضایی از قبیل خودهمبستگی فضایی موران جهانی، شاخص انسلین محلی موران و لکه های داغ از امکانات محیطGIS بهره برده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تغییرات زمانی و مکانی خوشه های دمایی استان فارس دارای الگوی خوشه ایبالا می باشد. در این بین بر اساس شاخص موران محلی و لکه داغ، خوشه های دمایی در جنوب، جنوب غرب و جنوب شرق استان دارای الگوی خودهمبستگی فضایی مثبت (خوشه های دمایی گرم) و بخش های شمال و شمال شرق دارای خودهمبستگی فضایی منفی (خوشه های دمایی سرد) بوده است. در طی دوره مطالعه بخش اعظمی از استان در بیشتر موارد تقریبا نیمی از کل مساحت استان هیچ گونه الگوی معنا داری یا خودهمبستگی فضایی نداشته است.
    کلیدواژگان: خوشه های دمایی، خودهمبستگی فضایی، شاخص موران، شاخص لکه داغ، فارس
  • معصومه رجبی، میرابراهیم هاشمیان صفحات 76-93
    ارزیابی فعالیت های تکتونیکی، در زمره موضوعات مورد علاقه محققین علوم زمین، به ویژه دانش ژئومورفولوژی تکتونیک است. در این راستا، روش های متفاوتی توسط پژوهشگران مختلف، به کار رفته است. این روش ها، همواره رو به توسعه بوده و طیف وسیعی از روش های ژئومورفومتری، تا روش های مبتنی بر استفاده از داده های دورسنجی و مدل رقومی ارتفاع را دربرمی گیرند. در این پژوهش، از روش های دورسنجی، مدل رقومی ارتفاع وشاخص های ژئومورفیک درقالب الحاقیه TecDem[1] بر پایه نرم افزار متلب[2] جهت ارزیابی فعالیتهای زمین ساختی حوضه های جنوب غرب ارتفاعات سبلان استفاده شده است. برای تعیین محدوده حوضه های آبریز، از الحاقیه ArcHydro برپایه مدل رقومی ارتفاع، بهره برده شده است. مولفه های فرورفتگی(Ѳ)، چولگی، شیب، نقشه همپایه[3]، نیمرخ های توزیع شیب و رگرسیون لگاریتمی آبراهه ها با استفاده از مدل رقومی ارتفاع، استخراج و با استفاده از مدل نیروی جریان[4]، میزان بالاآمدگی تکتونیکی حوضه ها محاسبه گردید. با به کارگیری مولفه های مورفومتری حاصل از مدل رقومی ارتفاع و شاخص های ژئومورفیک تقارن توپوگرافی عرضی حوضه،گرادیان طولی رودخانه و انتگرال هیپسومتری در قالب الگوی TecDem، فعالیت های زمین ساختی منطقه ارزیابی گردید. نتایج حاصل از بررسی مولفه های استخراج شده نظیر توزیع شیب و رگرسیون لگاریتمی آبراهه ها، مقادیر چولگی، انتگرال هیپسومتری، نقشه همپایه، نقاط عطف و تغییرشیب و نرخ بالاآمدگی، بیانگر وجود تکتونیک فعال درحوضه های مورد مطالعه است. به نحوی که نرخ بالاآمدگی تکتونیکی منطقه 33/. تا 51/. میلیمتر در سال بوده و پایین بودن مقادیر شاخص های فرو رفتگی(24/.تا45/.) و بالابودن مقادیر شاخص حداکثر شیب (6/80 تا2/132درصد) دلالت بر وجود فعالیت های بالای تکتونیکی منطقه است. برهمین اساس، نتایج حاصل از بررسی های میدانی و شواهد مورفوتکتونیکی نظیر وجود دره های خطی و پرتگاه خط گسلی معکوس در حوضه تاجیار و آغمیون، پشته های مسدود کننده در امتداد آبراهه های آغمیون و تاجیار، جابه جایی راس مخروط افکنه ها وآبراهه های منطقه ناشی از فعالیت گسل دامنه جنوب غرب سبلان، وجود تکتونیک فعال و کارایی مناسب الگوی TecDem را در ارزیابی فعالیت زمین ساختی منطقه مورد مطالعه به اثبات می رساند.
    [1] A MATLAB Based Tool box from Digital Elevation Model for Tectonic Geomorphology
    [2] MATLAB
    [3] Iso base Map
    [4] Stream Power Model
    کلیدواژگان: مورفوتکتونیک، مدل رقومی ارتفاع، شاخص های ژئومورفیک، TecDem، سبلان
  • عطاءالله عبدی، فریده لطفی، یدالله کریمی پور، مرتضی تهامی صفحات 94-104
    نام های جغرافیایی عناصری نسبتا پایدار در معرفی سرگذشت تاریخی مکان ها هستند. به عبارت دیگر در صورت هرگونه تغییر در فرهنگ زبان یک منطقه نام مکان های جغرافیایی در آن کمتر دگرگون می شود. به همین دلیل در برخی مواقع، مشاهده می شود که جاینام های یک منطقه با زبان مستقر در آن همخوانی ندارد.از جمله چنین مواردی، منطقه آذربایجان است که با وجود رواج و استقرار زبان ترکی در آن جاینام هایش در بیشتر نواحی اغلب غیر ترکی هستند. بنابراین مقاله حاضر در پی بررسی این مساله است که اورونیم های (اسامی مربوط به کوه ها) شهرستان خلخال به عنوان بخشی از منطقه آذربایجان، چه نسبتی با زبان ترکی مستقر در این منطقه دارند. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای است. این بررسی نشان می دهد در شهرستان خلخال علی رغم دگر گشت عمده زبان از آذری (تاتی) به ترکی، نام کوه ها تغییر کلی پیدا نکرده و بیشتر به صورت کهن خود باقی مانده اند. آن ها اغلب دارای واژگان جغرافیایی، پسوند یا پیشوندهایی هستند که در دیگر نقاط ایران نیز دیده می شود، همچنین اغلب جای نام ها حائز پراکنش فضایی در دیگر نقاط ایران نیز می باشند، در ضمن به نظر می رسد جاینام ها از نظر زبان شناختی و معننایی اغلب واژگانی غیر ترکی هستند و حتی برخی هم اگر تغییر کرده اند اغلب دارای نام کهن آذری در کنار نام ترکی هستند.
    کلیدواژگان: هویت، جاینام، خلخال، زبان آذری و زبان ترکی
  • هوشمند عطایی، راضیه فنایی صفحات 110-120
    افزایش گاز ها در جو نه تنها باعث گرمای ش جهانی می شود بلکه باعث تغییراتی در رفتار پارامترهای هواشناسی از جمله رطوبت موجود در هوا خواهد بود. هدف از این پژوهش شناسایی الگوهای روند متوسط رطوبت نسبی استان اصفهان طی نیم قرن اخیر می باشد. در این راستا از آمار ماهانه متوسط رطوبت نسبی 21 ایستگاه در داخل و خارج استان طی دوره آماری 2010-1961 استفاده شد. ابتدا سنجش همگنی و بهنجاری داده ها مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده های ایستگاهی در ماتریسی با ابعاد 600×21 و با حالت T چیدمان و به وسیله برنامه نویسی و میان یابی به روش کریگینگ به داده های پیکسلی با ابعاد 5×5 کیلومتر مربع تبدیل شدند. سپس داده های خارج از مرز استان حذف و در نهایت 4260 پیکسل در محدوده داخل استان باقی ماندند. در ادامه با استفاده از آزمون من- کندال روند هر یک از پیکسل های مورد مطالعه به دست آمد و در نهایت روندهای حاصل شده مورد پهنه بندی قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر آن است که طی ماه های فوریه تا نوامبر روندهای کاهشی درصد بیشتری از مساحت استان را به خود اختصاص داده اند و در مقابل در ماه های ژانویه و دسامبر پهنه بدون روند در سطح استان خودنمایی می کند. مطالعات صورت گرفته بر روی آهنگ تغییرات متوسط رطوبت نسبی، بیشترین کاهش رطوبت نسبی طی ماه های فوریه، آگوست، مارس و آوریل را تایید می کند. در مجموع طی دوره آماری مورد مطالعه متوسط رطوبت نسبی استان اصفهان به میزان 02/10 درصد کاهش داشته است.
    کلیدواژگان: آزمون من، کندال، پیکسل، روند، رطوبت نسبی، استان اصفهان
  • محمدرضا اخوان عبداللهیان، مسعود تقوایی، حمیدرضا وارثی صفحات 121-136
    با افزایش سریع جمعیت جهان، هرروز این جمعیت بیشتر در شهرها متمرکز می شوند به طوری که امروزه حدود نیمی از جمعیت کره زمین در شهرها ساکن هستند. پیش بینی شده است برای 20 سال آینده از 2.2 میلیارد جمعیتی که به ساکنین زمین اضافه خواهند شد، 2.1 میلیارد ساکن شهرها خواهند بود. انتظار می رود 2 میلیارد از این جمعیت در شهرهای کشورهای درحال توسعه متولد شوند(UNDP Annual Report، 2003). لذا یکی از موارد مهم تامین امنیت در شهرها می باشد. با درک این موضوع وشناخت هرچه بیشتر ازپدافند غیرعامل و عوامل و مولفه های شکل دهنده آن و همچنین تاثیرآن در امنیت کشور می توان راه هایی را جستجو کرد که بتوان خسارات، ضایعات و تلفات را کاهش داد. باتوجه به اینکه کشور ایران به دلیل شرایط سیاسی به وجود آمده بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و موقعیت جغرافیایی منحصربه فرد، در سه دهه اخیر همواره مورد تهدیدهای سیاسی، اقتصادی و نظامی بوده است لزوم توجه به این شاخصه در طرح ریزی وبرنامه ریزی شهری اهمیت دوچندان پیداکرده است(Youngs،2008:14). از موضوعات حائز اهمیت که می بایست در بحث پدافند غیرعامل و مدیریت بحران رعایت شود موضوع مکانیابی کاربری ها به ویژه کاربری های آسیب پذیر (که با عملیات امداد و نجات ارتباط مستقیم دارند) است. لذا هدف از این مطالعات دستیابی به شناسائی نوع کاربری های تحت تاثیر در زمان بحران و تعیین معیارهای مکانیابی کاربری های تحت تاثیر در زمان بحران از نگاه شاخص های فضائی – کالبدی (موثر در مکانیابی کاربری ها) می باشد تا بتوان در تهیه طرح های توسعه و عمران به عنوان ضوابط و مقررات ملاک عمل، مورد استناد قرارگیرد. این امر با توجه به شرایط شهر سبزوار صورت پذیرفته است. ازاین رو ابتدا متون و مفاهیم مرتبط با پدافند غیرعامل، مدیریت بحران و مکانیابی کاربری ها، بررسی و سپس تعریف کاربری های آسیب پذیر و تعیین شاخص های مناسب مکانیابی این نوع از کاربری ها در زمان بحران شناسایی شده است. در گام بعدی با بررسی اسناد و نقشه های شهر سبزوار شاخص های شناسایی شده به ترتیب اهمیت برای شهر سبزوار اولویت بندی گردید.در پایان به کمک روش AHP-GIS مکان های بهینه برای این مراکز شناسایی شده اند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که با توجه به شرایط و ویژگی های شهر سبزوار معیارهای سازگاری، آسایش، کارآیی، مطلوبیت، سلامتی و استانداردهای ایمنی در مکانیابی کاربری های آسب پذیر دارای بیشترین اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، مدیریت بحران، کاربری، مکانیابی بحران غیرطبیعی، کاربری شهری، AHP
  • محمد جواد امیری، بهناز سپهرزاد، یاسر معرب، اسماعیل صالحی صفحات 137-148
    شهرها اغلب محل تراکم بسیار زیاد جمعیت و پدیده های انسان ساخت هستند. به همین دلیل در صورت نبود آمادگی برای مقابله با زلزله، احتمال بروز خسارات جانی و مالی بالا است. از طرف دیگر اینکه مردم چگونه برای مقابله، واکنش یا فائق آمدن بر فشار طبیعی، فشار تکنولوژیکی و یا هرگونه فشار زیاد مهیا شوند، مرتبط با این موضوع است که پس از وقوع یک بلای بزرگ آن جامعه به چه میزان قادر است خود را به حالت اول بازگرداند. در این راستا پرداختن به تاب آوری ساختاری- طبیعی کاربری اراضی شهری اهمیت و ضرورت پژوهش حاضر را روشن می کند. هدف کلی از پژوهش حاضر، بدست آوردن عوامل تاثیرگذار در میزان تا ب آوری ساختاری – طبیعی کاربری اراضی شهری و تعیین میزان اهمیت نقش هر یک از این عوامل و بررسی آن ها در منطقه 1شهر تهران می باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی - تحلیلی، و ماهیت آن کاربردی است. در این پژوهش، ابتدا چارچوب نظری تحقیق از طریق جمع آوری اطلاعات از روش مطالعات اسنادی صورت پذیرفت. در ادامه به منظور بررسی میزان تاب آوری ساختاری- طبیعی کاربری اراضی، براساس نظرات کارشناسان و بررسی پژوهش های قبلی، معیارها و زیرمعیارهای تا ب آوری تعیین گردید. سپس مقایسات زوجی شاخص ها به کمک 15 نفر از اعضای هیئت علمی و کارشناسان متخصص که در حوزه برنامه ریزی محیط زیست، برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی روستایی و شهرسازی تخصص داشته اند، صورت پذیرفته است. همچنین به منظور ارزیابی و بررسی نهایی از روش FAHP، سیستم اطلاعات جغرافیایی[1]، ادریسی[2] و تاپسیس[3] بهره گرفته شده است. در نهایت، ارزیابی ها و بررسی ها نشان داد که میانگین تاب آوری نواحی منطقه 1 شهرداری تهران معادل 78/0 است. بر این اساس پیشنهادها و راهبردها به منظور ارتقاء میزان تاب آوری منطقه مورد مطالعه ارائه شده است.
    [1]GIS
    [2] Idrisi
    [3] Topsis
    کلیدواژگان: تاب آوری ساختاری، طبیعی، کاربری اراضی شهری، آسیب پذیری، تهران
  • صفر معروفی، رضا نوروز ولاشدی، فروغ گلکار صفحات 149-162
    افزایش رخداد بارش های حدی و از سوی دیگر عدم بارش در یک گستره، خسارات قابل توجهی در دهه های اخیر به بوم سامانه های طبیعی و مصنوعی وارد ساخته است. از این رو پیش یابی مقادیر بارش برای مدیریت مناسب منابع آبی در این گستره ها بسیار اهمیت دارد. هدف این پژوهش پیشنهاد مدل و بررسی دقت پیش یابی بارش ماهانه با روش های شبکه عصبی مصنوعی و مدل های تصادفی در پهنه جنوب شرق کشور واقع در استان سیستان و بلوچستان می باشد. این منطقه به لحاظ تاثیرپذیری از سامانه های گوناگون باران زا و کمی متفاوت از سایر مناطق کشور، دارای رژیم بارش رگباری نامنظم و تقریبا پیچیده ای است. پیش یابی بارش معرف منطقه با استناد بر روش های سری زمانی ساریما و شبکه عصبی با تاخیر زمانی انجام گرفت. داده های مورد بررسی شامل سری بارش ماهانه دوره آماری 52-1351 تا 88-1387 برای ایستگاه های منتخب منطقه می باشد، که بر پایه پراکنش مناسب ایستگاه ها و کیفیت داده ها برگزیده شدند. مقایسه نتایج پیش یابی دو روش مورد بررسی نشان از برتری روش شبکه عصبی تاخیر زمانی نسبت به سری زمانی ساریما برای گستره مطالعاتی دارد. این امر به تاثیر سامانه های مختلف باران زا، رژیم بارش های رگباری و بسیار پراکنده پهنه جنوب شرق کشور مربوط می شود.
    کلیدواژگان: بارش، شبکه عصبی، سری زمانی، پیش یابی، حوضه بلوچستان جنوبی
|
  • Pages 9-23
    In the philosophy of sciences, especially human science, definition and recognition of ontological and epistemological concepts could be different or even contradictory in different schools of thought. Therefore, defining the theoretical framework of a concept is one of the most fundamental principles in studying and analysis of that concept. In Geographical sciences one of the important spatial relationships is between politics and geographical space, the interpretation of which differs in different schools of thought. In this research, with respect to the fundamental nature of the research we have tried to take a critical look at the relationship between politics and geographical space in the school of structuralism, with regard to valid theoretical documents. The findings of the study show that in the school of structuralism the components of geographical space are interactive and integrated and ideologies and political institutions play a significant role in the evolution of geographical forms and processes as external and structural factors.
    Keywords: Territory, Ontology, Constructivism, Cultural geography
  • Pages 24-36
    Alvand is a vital River in western Iran that forms Iran’s border for the length of 27 km. Recent droughts and special morphological infrastructure, have provided a possibility for variability in the geometric pattern and spatial distribution. Understanding and extracting such changes and the morphological factors behind them is the important subject of current research. For this purpose, the pattern of spatial changes of the river in the past half century (1334-1394), has been analyzed, using remote sensing images. In this regard, the length of the river was divided into 26 segments based on the current pattern, and geometric changes were analyzed based on vector maps derived from images taken from each of this parts. Finally, the important factors in these changes were mentioned. The findings represent a change in the geometric pattern of most parts of the river; so that in all the parts that were studied, the axis of the river has undergone a variability between 12 to 51 degrees. Changes in the spatial pattern of the river have been the consequence of geometric changes, the surface of the river has been reduced from 3,748,044 square meters in 1334 to 3,319,433 square meters in 1394. Research findings regarding the causes of these changes in the spatial and geometric pattern of the river, emphasize environmental factors, as well as the recent drought and human activities around the river as central factor influencing this change.
    Keywords: Fluvial geomorphology, The morphology of the river bed, River spatial change, Alvand river
  • Pages 37-50
    Nowadays there is more attention to extreme climatic events because of its consequent financial, social and economic damages. It is proved that changes in frequency and intensity of extreme events have more damaging effects on human life, social and natural systems than the average climate changes. Therefore, more studies are required to assess these events for better risk management. The objective of this study is to assess the relation between occurrence probability, duration and frequency of extreme events in Khorasan Razavi province. Daily temperature and rainfall data of 22 stations between the years of 1982 to 2012 were used. For more accuracy, these stations were first clustered with Ward method and were fitted by some statistical distribution. The best distribution was chosen and equations of frequency-duration-return period were derived from each cluster. One can know the frequency of extreme event with an arbitrary duration and return period based on the abovementioned relations, so these equations could help to manage risk and crisis regarding agricultural crops and also for more efficient insurance.
    Keywords: Extreme events, duration, Return period, Cluster analysis, Khorasan Razavi province
  • Pages 51-63
    In development literature balanced and unbalanced growth perspectives in the dimensions of district and region are popular views, and decline in poverty and deprivation are known as a reflection of the mentioned view’s strength by the adherents of each view. Accordingly, the most pivotal issue in this study is investigating the impact of industrial development on deprivation rate in Iran’s regions. To measure the level of industrialization of different regions, three criteria of number of industrial firms, industrial employees and industrial production have been used at the interval of 2009-2013 and on the other hand, deprivation rate is evaluated by the number of people and households covered by Imam Khomeini Relief Foundation (IKRF) in each region and in accordance with the population of those regions. Using panel data econometrics, the results show that industrialization of geographical regions decreases the number of individuals and households covered by IKRF at the mentioned era significantly. Based on the results of investigation, industrial development has provided the conditions for decline of deprivation manifested in reduction of clients of IKRF. In term of policy-making and based on findings of this study, paying attention to balanced growth of industrial sector in Iran’s regions is essential and necessary in order to decrease deprivation.
    Keywords: Industrial Development, Decreasing Deprivation, Panel Data Econometric Model, Iran Regions
  • Pages 64-75
    In order to identify the changes of spatial autocorrelation between heat clusters in Fars province, the minimum and maximum temperatures have been recorded to form a network database in Fars province. Then a 33 year period was selected for this research from the afore-mentioned database, the selected daily period was from 1/01/1980 to 12/31/2012, and an area with the dimensions of 18×18 km was added to the region under study. In order to achieve the temperature changes of these heat clusters, the newest spatial statistical methods such as spatial autocorrelation (Global Moran’s I), Anselin Local Moran’s and hot spots by environment GIS were used. The results of this study showed that the pattern of spatial and temporal variations of heat clusters of Fars Province is high-cluster. However, based on local Moran and hot spots, heat clusters in the South, South West and South East have positive spatial autocorrelation pattern (heat clusters) and parts of North and North East have a negative spatial autocorrelation (cold clusters). In the study period, a large part of the province, in most cases, almost half of the total area had no pattern of spatial autocorrelation, significant or non-significant.
    Keywords: Heat Clusters, Spatial Autocorrelation, Moran Index, Hot Spots, Fars
  • Pages 76-93
    Assessment of watershed tectonic activities is interesting for earth science researchers, especially tectonic geomorphology. In this regard, different methods have been used by researchers. These methods have been constantly developing and they consist a range of Geomorphometric methods, remote sensing, Digital Elevation Models (DEM) and other advanced techniques. In this study the remote sensing methods, Digital Elevation Model and geomorphic indicators (in the form of TecDem) were used to evaluate tectonic activity in southwest side of Sabalan Mountain. To determine the boundary of drainage basins Arc Hydro Model was used. The indices of concavity (Ѳ), slope (S), Iso Base Map and the profile of distribution slope with regression of log Networks were extracted from Digital Elevation Model and then the tectonics uplift rate of basins was calculated by using Stream Power Model. By using morphometric parameters and geomorphic indicators such as Transverse topographic symmetry factor (T), Stream Length-gradient index (SL) and Hypsometric integral (HI) in TecDem Model; Tectonic activities were evaluated in the studied basins. The results of the extracted components (i. e. distribution logarithmic regression of networks and slope, skewness values, Hypsometric integral, Iso Base Map, knick points and steepness and uplift rates proved dominance of active tectonic in the studied basins. So that the uplift tectonic rate is 0.33 to 0.51 mm/yr. Also, low indices of concavity (0.24 to 0.45) and high values of maximum gradient (80.6 to 132.2 percent) confirm the existence of high tectonic activity in study area. Accordingly, the results of surveys and morphotectonic evidences such as linear valleys, reverse fault scarps in Tajyar and Aghmiyun basins, the Shutter and liner rides along the Aghmiyun and Tajyar networks, replacement of Fan apex and diversion of networks caused by fault activity in southwest of Sabalan; prove the presence of active tectonics and good efficacy of TecDEM Model in evaluation of Tectonic Activities in study area.
    Keywords: Morphotectonics, Digital Elevation Models, Geomorphic Indicators, Sabalan, TecDem Model
  • Pages 94-104
    Geographical names are relatively pertinent components in introducing the historical background of places. In other words, despite the fact that should there be any variation in the culture and language pertinent to a region, geographical names rarely undergo any alteration. For this very reason in some cases, it is observed that there is less consistency between geographical names pertinent to a region and the spoken language of that region. Among such cases, one can find the region of Azerbaijan as an example. The Turkish language is the established language of Azerbaijan, with mostly non-Turkish place names. Therefore, this study seeks to understand the possible relation between URUNYMS in Khalkhal township as a part of Azerbaijan region and the Turkish language spoken in this region. The research method in this study is descriptive-analytical and data collection instruments are based on library resources. This study shows that despite major transformations from Azeri (Tatty) into Turkish in Khalkhal Township, the mountain names have not undergone notable changes and have preserved their original ancient forms. They are geographical words, with suffixes and prefixes, often seen in most other places in Iran. Also, most place names have a spatial distribution in other regions in Iran. Meanwhile, it appears that places names are non-Turkish, and if there has been any changes, it has been a mixture of ancient Azeri and Turkish names.
    Keywords: Identity, Place Names, Khalkhal, Azeri language, The Turkish language
  • Pages 110-120
    Increased greenhouse gases in the atmosphere not only cause global warming but also cause changes in the behavior of meteorological parameters such as moisture in the air. The purpose of this research is to identify patterns of mean relative humidity in Isfahan in the past half a century. In this regard, the monthly mean relative humidity of 21 stations inside and outside the province during the period of 1961 to 2010 were analyzed. First homogeneity and normality of data were measured. Then station data were arranged in a matrix with the dimensions of 21×600 and the T mode, and were converted into pixel data with dimension of 5×5 square km through programming and interpolation by Kriging method. Then the data that were outside the province area were removed and 4260 pixels remained. In the next stage Mann - Kendall test was used to reach the trend for each pixel and the resulting trends were zoned and analyzed. The results indicate during February to November the decreasing trend covers most of the province, and by contrast, in the months of January and December there is no specific trend to be observed. Studies on the rate of change of relative humidity, confirmed that the greatest reduction in relative humidity happens during the months of February, August, March and April. In general, in the studied period, decreased the average relative humidity of Isfahan Province had decreased to 10/02 %.
    Keywords: Mann - Kendall test_Isfahan province_Trend_Relative humidity
  • Pages 121-136
    With the rapid increase in world population it is observed that most of this population is concentrated in cities. Nowadays about half of the world's population live in cities and it is estimated that from 2.2 billion people that will be added to earth’s population in the next 30 years, 2.1 billion will be living in cities. And 2 billion of these people are expected to be born in developing countries (UNDP Annual Report, 2003), which is one of the most significant security issues. So understanding passive defense and the factors that shape it have a strong impact on the security of the country and minimizing the potential damages to the country. Since our country Iran has unique political circumstances and geographical location, in the last three decades it has always been threatened from different aspects which shows the importance of passive defense in urban planning of different cities. Among the outstanding issues that are important in passive defense and crisis management is the location of strategic or vulnerable facilities. The aim of this research is to achieve recognition of applications that could be affected in times of crisis and to identify criteria of user location affected in times of crisis from the perspective of spatial-physical indicators (effective in positioning applications) for preparation and development of projects based on rules and regulations, and this has been done for the city of Sabzevar. Therefore, the literature and concepts related to passive defense, crisis management and mapping applications are analyzed, and then the appropriate definition of vulnerable facilities has been presented, as well as guidelines for locating these types of applications for protection in the time of crisis. The next step is to review the documents and maps of Sabzevar to prioritize the indicators identified by order of importance. At the end with the help of AHP-GIS method optimized sites have been identified for these centers. The results suggest that, given the circumstances and characteristics of Sabzevar compatibility standards, comfort, performance, utility, health and safety standards in locating vulnerable facilities are the most important.
    Keywords: Vulnerability-Mapping-Crisis- Application-Crisis Management, Urban Applications, AHP
  • Pages 137-148
    Cities are often the place for population density and man-made phenomena. Therefore, lack of preparation to cope with earthquakes, could cause in extensive physical and financial damage. On the other hand, how people cope with, react to or overcome natural pressure or technological pressure, is related to the extent that a community can regroup after the occurrence of a major disaster. In this regard, reviewing the natural and structural resilience of urban land use is the necessity of this research. The overall objective of this study is to obtain the effective factors in the structural- natural resilience of urban land use and to determine the importance of each of these factors and evaluate them in the region 1 of Tehran. This is a Descriptive analytical research. The theoretical framework of the research was formed by collecting data through library research. In order to assess the natural- structural resilience of land use, criteria and sub-criteria were determined based on expert opinions and evaluation of the previous researches. Then pairwise comparison of indicators have been done by 15 faculty members and experts in the field of environmental planning, urban planning, rural and urban planning. Also in order to evaluate and reach a final review, methods of FAHP, geographic information systems (GIS), Idrisi and Topsis have been used. Finally, assessments showed that the average resiliency of region 1 of Tehran Municipality is equivalent to 0.78. Accordingly suggestions and strategies to improve the resilience of land uses in the studied area are presented.
    Keywords: Resilience, Structural Land Use, Natural Land Use, Urban land use, Vulnerability
  • Pages 149-162
    Flood and drought have caused several damages in natural and unnatural ecosystems in recent decade. Rainfall prediction can be useful in water resource management. The goal of this study is modeling the monthly precipitation of south east of Iran in South-Baluchistan basin, using artificial neural network (ANN) and stochastic models. This area has an unpredictable and complicated monthly rainfall pattern due to impact of several different precipitation systems of other surrounding regions. SARIMA time series models and Time Delay Neural Network (TDNN) are used in monthly precipitation forecasting. Monthly time series of rainfall during 1351-52 to 1387-88 in selected station were used in this study. Stations selection was based on Geographical distribution and data quality. Comparing the results of models of forecasting showed that TDNN model is superior to SARIMA time series model due to different rainfall systems and very sporadic precipitation in this area.
    Keywords: Precipitation, ANN, Time Series, Forecasting, South-Baluchestan Basin