فهرست مطالب

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال دوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشید محمودی، امیرحسین داودیان طلب، غلامرضا بادفر صفحات 1-10
    مقدمه و هدف
    کاربرد روزافزون پرتوهای یونیزان در امر تشخیص بیمار ی ها مستلزم استفاده و بکارگیری صحیح دستگا ه ها و آگاهی از اصول حفاظت در برابر اشعه است. با استفاده صحیح و مناسب از وسایل حفاظت فردی و رعایت مقررات و آیین نامه های موجود در امر حفاظت ساختما نهایی که در آن دستگا ه های مولد یا منبع پرتوهای یون ساز قرار دارند، میتوان تا حد زیادی آسیبهای ناشی از تشعشع را کاهش داد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، وضعیت استانداردهای حفاظتی 45 اتاق رادیوگرافی در 32 بخش رادیولوژی تشخیصی استان خوزستان در سال 1394 با روش نمونه برداری خوشه ایتصادفی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل: لوکس متر مدل ،ST-1309 متر نواری، مصاحبه باز پاسخ و چک لیستی بود که براساس توصیه های کمیته بین المللی حفاظت در برابر پرتو و اصول حفاظتی سازمان انرژی اتمی ایران در چهار حیطه تدوین گردید.
    یافته ها
    وضعیت اتاق های رادیوگرافی با میانگین 76 / 80 درصد، دستگاه های رادیولوژی 47 / 80 درصد، تار کیخانه بخش های رادیولوژی 28 / 69 درصد، حفاظت مربوط به پرتوکاران با میانگین 12 / 93 درصد با استانداردهای تعریف شده همخوانی دارد. بیشترین و کمترین میزان تطابق با استاندارد به ترتیب مربوط به عملکرد سینی کاست به میزان 100 درصد و وضعیت هاپر به میزان 25 درصد می باشد. مقایسه مراکز خصوصی و دولتی در خصوص رعایت استانداردهای حفاظتی تفاوت معنی داری را نشان نداد (P>0/05).
    نتیجه گیری
    میزان رعایت استانداردهای حفاظت در برابر اشعه در استان خوزستان از مطلوبیت نسبی برخوردار است؛ اما در زمینه رعایت اصول حفاظتی در اتاق تاریکخانه، کاستی هایی وجود دارد که اقدامات حفاظتی از جمله تعویض به موقع داروی ظهور و ثبوت، تهویه مناسب اتا قهای تاریکخانه، پیگیری جهت تهیه وسایل، لوازم حفاظتی و ارائه آموز شهای حفاظتی لازم به فرد در هنگام ورود به تاریکخانه پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: انطباق، حفاظت پرتویی، رادیوگرافی استاندارد
  • نگار جعفری، امیر محمدی، سپیده نعمتی، یعقوب حاجی زاده، احمدرضا شیروانی، علی عبدالله نژاد، بابک شیراوند صفحات 11-25
    مقدمه و هدف
    تماس با آلاینده های هوا می تواند باعث شیوع بیماری های قلبی- عروقی، تنفسی، کاهش عملکرد ریه، برونشیت مزمن، سرطان ریه و مرگ شود. هدف از این مطالعه، تحلیل فضایی آلاینده های شاخص هوا و مرگ و میر منتسب در شهر اصفهان بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه اکولوژیکی، تحلیل فضایی SO2 ،O3 ،PM2.5 ،PM10 و NO2 توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) صورت گرفت. همچنین، برآورد موارد مرگ منتسب به آلاینده های هوا توسط نرم افزار Air Q2.2.3 تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل فضایی نشان داد، مقادیرآلاینده های هوا در شرق اصفهان بیشتر از نقاط دیگر بوده است. همچنین، موارد کل مرگ منتسب به SO2 ،O3 ،PM2.5 ،PM10 و NO2 به ترتیب 481 ، 493 ، 117 ، 102 و 54 مورد به دست آمد. شایان ذکر است که از بین آلاینده های مورد نظر، بیشترین اثرات بهداشتی مربوط به PM10 بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد پراکندگی ذرات معلق هوا در شهر اصفهان بیشتر از دیگر آلاینده ها میباشد و 8/ 15 درصد از کل مرگ و میر شهر اصفهان مرتبط با آلاینده های فوق بوده است؛ بنابراین، اتخاذ تدابیر برای کاهش تولید این آلاینده ها ضروری میباشد.
    کلیدواژگان: آلاینده های هوا، اصفهان، بهداشت هوا، مرگ و میر
  • حمیدرضا ناصحی نیا، سجاد رحیمی، مهدی کیانی، محمدرضا قانع پور، فاطمه عجم صفحات 26-34
    مقدمه و هدف
    بیماری ها و مسمومیت های ناشی از مصرف شیرینی های آلوده به میکروارگانیسم ها همواره به عنوان یکی از مشکلات تغذی های عمده مردم کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ایران، مورد توجه بوده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی میکروبی شیرینی های سنتی عرضه شده در قناد ی های شهر یزد در سال 1394 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، تعداد 322 نمونه از شیرینی های سنتی عرضه شده توسط شیرینی پز ی های شهر یزد به طور تصادفی انتخاب و از نظر میکروارگانیسم هایی از قبیل انتروباکتریاسه ها (Enterobacteriaceae) اشرشیا کلی ( Escherichia coli )، کپکها و مخمرها با استفاده از آزمایشهای میکروبیولوژی استاندارد ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان آلودگی میکروبی در نمونه های مورد بررسی 8/ 33 درصد بود ( n=322 ). بیشترین میزان آلودگی مربوط به شیرینی «لوز پسته( 88/8) » درصد و کمترین میزان آلودگی مربوط به شیرینی «حاجی بادام »، بدون هیچ آلودگی میکروبی بود. میزان آلودگی نمونه ها به انتروباکتریاسه، اشرشیا کلی، کپک ها و مخمرها به ترتیب 2/ 13 درصد، 5 درصد، 7/ 21 درصد و 4/ 11 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای آلودگی میکروبی شیرینی های سنتی به ویژه «لوز پسته » عرضه شده در شهر یزد، اقدامات نظارتی و کنترلی بیشتری در تهیه و توزیع این قبیل شیرینی ها مورد نیاز میباشد.
    کلیدواژگان: آلودگی مواد غذایی، شیرینی، یزد
  • شهین احمدی، سمیه رهدار صفحات 35-45
    مقدمه و هدف
    آنیلین و فنل به طور گسترده در صنایعی مانند مواد رنگ، لاستیک، آفت کشها، پلاستیک و رنگ استفاده می شود و از طریق پساب به محیط زیست انتشار می یابد. این مطالعه با هدف بررسی کارایی پسته کوهی اصلاح شده از محلو لهای آبی در حذف فنل و آنیلین صورت گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود. در این مطالعه اثر متغیرهایی نظیر غلظت اولیه آنیلین و فنل، غلظت پسته کوهی، زمان، pH و حضور عوامل مداخله کننده بر کارایی حذف آنیلین و فنل بررسی گردید. ایزوترم (لانگمیر، فروندلیچ و تمکین) و سنتیک جذب (مرتبه اول، دوم و پخش بین ذره ای) ارزیابی داده ها مطالعه گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج این مطالعه، با افزایش pH میزان حذف کاهش یافت و pH بهینه برای حذف آنیلین برابر 6 و برای فنل برابر 4 بود. در شرایط بهینه با غلظت اولیه آنیلین و فنل معادل 50 میلی گرم در لیتر، زمان تماس آنیلین 45 دقیقه و فنل 30 دقیقه به دست آمد. داد ه های ایزوترم جذب سطحی نشان می دهد که جذب آنیلین و فنل از ایزوترم فروندلیچ بهتر پیروی میکند. سینتیک جذب آنیلین و فنل بر پسته کوهی اصلاح شده از مدل شبه درجه دوم تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، هسته بنه یک فاکتورکاملا موثر در حذف آنیلین و فنل از آب و فاضلاب می باشد.
    کلیدواژگان: آنیلین، ایزوترم وسینتیک، پسته کوهی، فنل
  • قاسم عابدی، مهران اسدی علی آبادی، فرشته رستمی مسکوپایی صفحات 46-53
    مقدمه و هدف
    تغذیه سالم عامل مهمی در یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی الگوی مصرفی میان وعده و برخی از عوامل موثر بر آن در بین دانش آموزان ابتدایی مدارس شهر گنبد در سال تحصیلی 1393 - 1392 بوده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر با روش توصیفی- مقطعی روی 245 دانش آموز در 8 مدرسه ابتدایی، دولتی و غیرانتفاعی شهر گنبد انجام شد. روش نمونه گیری بدین صورت بود که شهرستان گنبد به چهار منطقه تقسیم و در هر منطقه نمونه گیری پس از انتخاب تصادفی مدارس متناسب با حجم آن منطقه صورت گرفت. اطلاعات از طریق چک لیست شامل دو قسمت اطلاعات دموگرافیک و میان وعده غذایی مصر ف شده، توسط کارشناس بهداشت جمع آوری گردید. سپس داده ها در نر م افزار SPSS 17 و با استفاده از آزمون آماری کای دو و ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی دانش آموزان 4/ 1± 3/ 10 سال بوده است. حدود 7/ 97 درصد دانش آموزان از میان وعده استفاده می کردند. بیسکوئیت، کیک و کلوچه با 49 درصد، بیشترین ماده غذایی مصرفی در میان وعده بوده است. بین وضعیت دریافت میان وعده با سن مادر (045 / P<0 )، تحصیلات مادر (001 / P<0 )و رتبه تولد دانش آموز (045 / P<0 ) ارتباط معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با وجود وضعیت مطلوب مصرف میان وعده در دانش آموزان، نوع ماده غذایی مصرفی در میان وعده نیاز به توجه بیشتری دارد. توصیه می شود با توجه به اهمیت مصرف صبحانه و میان وعده در دانش آموزان، برنامه های آموزشی لازم در مورد اهمیت خوردن میان وعده برای دانش آموزان تدوین شود و در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تغذیه، دانش آموز، میان وعده
  • عرفان بابایی، قاسم زمینی، محمدباقر خادم عرفان، پیمان حمیدی، اشکان فریدی، اسمعیل قهرمانی صفحات 54-58
    مقدمه و هدف
    امروزه بیماری های انگلی باعث ایجاد مشکلات بهداشتی- اقتصادی در دنیا شده است و یکی از شایعترین راه های انتقال آنها، مصرف سبزیجات خام آلوده به انگل میباشد. اطلاع از وضعیت انگلی سبزیجات باعث پیشگیری از ابتلا به این نوع بیمار ی ها میشود؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی وضعیت و نوع آلودگی سبزیجات خام مصرفی شهرستان سنندج در طول سال 1392 میباشد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی روی نمونه های سبزی عرضه شده در شهر سنندج در سال 1392 صورت گرفت. تعداد مغازه های مورد بررسی 60 عدد و تعداد کل نمونه ها 360 نمونه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 استفاده گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج حاصل از این مطالعه، آلودگی سبزیجات مختلف به نماتودهای آزادزی 12/2 (Free-living nematode) درصد، انتاموبا کلی 1/7 Entamoeba coli درصد، کیست ژیاردیا 0/8 (G) درصد، بلاستوستیس هومینیس 0/8 (Blastocystis hominis )درصد و تخم دیکروسولیوم 0/8 (Dicrocoelium)درصد بود. در مجموع، 3/ 16 درصد از سبزیجات، آلوده به انواع انگل ها بودند که در این میان، 6/ 81 درصد از کل آلودگی سبزیجات مربوط به سبز ی هایی با منشا خارج از استان بودند. شایان ذکر است که در این مطالعه، سبزی ریحان بیشترین و سبز ی های گشنیز و کاهو کمترین میزان آلودگی را داشتند ( 05 / P>0 ). همچنین، در فصل زمستان بیشترین و در فصل بهار کمترین میزان آلودگی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مذکور، توصیه می گردد که قبل از مصرف، عملیات انگل زدایی به خوبی انجام شود و مسئولین با نظارت دقیق در مراکز عرضه عمومی این مواد غذایی و همچنین با کنترل منبع تهیه سبزیجات در فصل زمستان از وقوع چنین پیشامدهایی جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: آلودگی انگلی، بیماری انگلی، تخم انگل، سبزیجات
|
  • Farshid Mahmoudi, Amirhossein Davoudian Talab, Gholamreza Badfar Pages 1-10
    Introduction and
    Purpose
    The growing use of ionizing radiation in disease diagnosis necessitaes the appropriate use of devices and awareness regarding the principles of radiation protection. With appropriate adoption of personal protection equipment and compliance with the existing regulations in relation to protection of the buildings where sources of ionizing radiation are located in, the adverse effects of radiation can be curtailed to a great extent.
    Methods
    In this descriptive, analytical, cross-sectional study, we investigated the rate of compliance with radiation protection standards of 45 radiography rooms in 32 diagnostic imaging centers in Khuzestan Province, Iran, 2015. The centers were chosen through random cluster sampling method. The data were obtained using open-ended interview and a checklist designed based on the recommendations of the International Commission for Radiation Protection and Atomic Energy Organization of Iran.
    Results
    The compliance rates with regard to radiology room, radiology equipment, darkroom, and radiographer’s protection were 80.76%, 80.47%, 69.28%, and 93.12%, respectively. Maximum and minimum rates of compliance with the standards were related to performance of the cassette tray (100%) and hopper status (25%), respectively. Comparison of public and private imaging centers in terms of safety standards showed no significant differences (P>0.05).
    Conclusion
    The observance of the radiation protection standards in Khuzestan Province was in a relativly desirable condition. However, there are some shortcomings in compliance with the principles of protection in the darkroom. In this regard, with recommend adopting protection measures such as timelyreplacement of processing solution, appropriate ventilation of darkroom, provisionof protection equipment and appliances, and protection training required for entering the darkroom.
    Keywords: standards, radiation protection, diagnostic radiology
  • Negar Ý Jafari_Amir Mohammadi_Sepideh Nemati_Yaghoub Hajizadeh_Ahmmadreza Shirvani Ý_Ali Abdolahnejad_Babak Shiravand Pages 11-25
    Introduction and
    Purpose
    Long term exposure to air pollutants can result in the development and acceleration of various conditions, such as cardiac and respiratory problems, reduced lung function, chronic bronchitis, asthma, pulmonary cancer, and even death. Regarding this, the aim of the present study was to perform a spatial analysis of air pollution and mortality in Isfahan, Iran.
    Methods
    In this ecological study, the spatial analysis of particulate matter 10 μm (PM10), PM2.5, ozone (O3), sulfur dioxide (SO2), and nitrogen dioxide (NO2) was performed using the geographic information system. Additionally, the evaluation of the premature deaths attributable to these pollutants was carried out through the AirQ software version 2.2.
    Results
    According to the results of the spatial analysis, the eastern part of Isfahan had higher concentration of air pollutants, compared to other directions. There were 481, 493, 117, 102, and 54 mortality cases attributed to PM10, PM2.5, O3, SO2, and NO2, respectively. In addition, PM10 was found to have the highest health effects among other pollutants.
    Conclusion
    As the findings of this study indicated, PM10 had the highest concentration in Isfahan city. With respect to the fact that air pollutants accounted for almost 15.8% of the total mortality rate in this city, there is an argent need to adapt some strategies to reduce the emissions of air pollutants.
    Keywords: Isfahan, Mapping air pollutants, Mortality
  • Hamidreza Nasehinia, Sajad Rahimi, Mehdi Kiani, Mohammad Reza Ghaneapur, Fateme Ajam Pages 26-34
    Introduction and
    Purpose
    Diseases and poisonings, caused by the consumption of sweets contaminated with microorganisms, have always been considered as one of the major nutritional problems of people living in the developing countries, including Iran. Regarding this, the present study aimed to determine the prevalence of microbial contaminations of traditional sweets supplied in Yazd city, Iran, in 2015.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 322 samples of traditional sweets supplied in Yazd confectionaries, which were randomly selected. These samples were tested in terms of such microorganisms as Enterobacteriaceae, Escherichia coli, yeasts, and molds, using the microbiological tests, which were based on the Iranian national standards.
    Results
    According to the results, the prevalence rate of microbial contaminations was 33.8% (n=322). Furthermore, the “Pistachio Luz” and “Hajji Badam” had the highest (88.8%) and lowest (0%) prevalence rates of microbial contamination, respectively. Additionally, the prevalence rate of contamination to Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Molds, and Yeasts were 13.2%, 5%, 21.7%, and 11.4%, respectively.
    Conclusion
    Given the high rate of microbial contamination in the traditional sweets, especially “Pistachio Luz”, offered in Yazd, more regulatory and monitoring measures should be taken in the production and distribution of these sweets.
    Keywords: Candy, Food Contamination, Yazd
  • Shahin Ahmadi, Somaye Rahdar Pages 35-45
    Introduction and
    Purpose
    Aniline and phenol are used in a wide range of industries, namely dye material, rubber, pesticide, plastic, and paint industries. These chemicals are released to the environment via effluent. This study aimed to investigate the efficiency of modified Pistacia terebinthus in removal of phenol and aniline from aqueous solutions.
    Methods
    In this experimental-laboratory study, effects of initial aniline and phenol concentrations, Pistacia terebinthus dosage, time, pH, and interference compounds on efficiency of aniline and phenol removal were investigated. Data evaluated for compliance with the isotherm (Langmuir, Freundlich, and Temkin) and kinetic (Pseudo second-order, Pseudo First-order and Intraparticcle diffusion) models
    Results
    Our data showed that removal efficiency decreased with raising pH. The optimum condition for removal of aniline was pH=6, initial concentration= 50 mg/L, and contact time= 45 min, while for phenol it was pH=4, concentration= 50 mg/L, and contact time= 30 min. Adsorption isotherm data show that the fluoride sorption followed the freundlich isotherm. Aniline and phenol adsorption kinetics onto modified Pistacia terebinthus follows pseudo-second-order model.
    Conclusion
    Pistacia terebinthus is an effective factor in removal of aniline and phenol from water and effluent.
    Keywords: Aniline, Isotherm, Kinetics, Phenol, Pistacia terebinthus
  • Qasem Abedi, Mehran Asadi-Aliabadi, Fereshteh Rostami-Maskopaee Pages 46-53
    Introduction and
    Purpose
    Healthy nutrition is an important factor in student learning and educational achievement. The present study aimed to survey snack pattern and some of its associated factors among students in elementary schools of Gonbad city, Iran, during 2013-2014.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 245 students from eight elementary schools (both state and independent) of Gonbad city, Iran. The participants were chosen through multistage sampling method; in doing so, first Gonbad city was divided into four regions. The subjects were selected after selecting a random sample of schools in each region proportionate to the size of the region. Data was collected through a checklist consisting of two parts of demographic data and consumed snacks, which were collected by health experts. To analyze the data, Chi-squared test and Spearman’s rank-order correlation were used in SPSS, version 17.
    Results
    The mean age of the students was 10.3±1.4 years. About 97.7% of the students consumed snack. Biscuits, cakes, and cookies were the most frequently consumed snacks (49%). Moreover, a significant relationship was found between snack consumption and maternal age (P
    Conclusion
    Despite the favorable status of snack consumption in students, more attention should be drawn to the type of materials used in snacks. Given the importance of consumption of breakfast and snack in students, we recommend implementing training programs for students as to the importance of eating snacks.
    Keywords: Nutrition, Snack, Students
  • Erfan Babaei, Ghasem Zamini, Mohammad Baqher Bagher Khadem Erfan, Peyman Hamidi, Ashkan Faridi, Esmaeil Qhahramani Pages 54-58
    Introduction and
    Purpose
    Parasitic diseases have led to economic and health problems around the world. One of the most common ways for the transmission of these diseases is the consumption of raw vegetables contaminated with parasite. These diseases can be prevented through obtaining knowledge about the parasitic contamination of the vegetables. Regarding this, the aim of the present study was to evaluate the prevalence and type of raw vegetables contamination in Sanandaj, Iran, in 2013.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 360 vegetable samples distributed in 60 greengroceries in Sanandaj in 2017. The data were analyzed using the SPSS version 16.
    Results
    In total, 16.3% of the vegetable samples were contaminated with various types of parasites, including free-living nematode (12.2%), Entamoeba coli (1.7%), Giardia (0.8%), Blastocystis hominis (0.8%), and Dicrocoelium (0.8%). However, most of the contaminations (81.6%) were found in the vegetables, which were imported from regions other than Kurdistan province. Basil had the highest level of contamination, whereas coriander and lettuce had the lowest contamination level (P=0
    Conclusion
    Regarding the findings of the present study, it is recommend to thoroughly perform parasite decontamination before the consumption of vegetables. Furthermore, the officials can prevent the parasitic diseases by careful monitoring of public food distribution centers and controlling the source of vegetables in the winter.
    Keywords: Parasitic disease, Parasitic infection, Parasite eggs, Vegetables