فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا نصراللهی*، اسراالسادات حسینی صفحات 1-24
    یکی از اجزاء اقتصاد تمام کشورها و به طور خاص کشورهای در حال توسعه، اقتصاد زیرزمینی است که وجود آن، پیامدهای جدی بر عملکرد اقتصاد داشته و می تواند موجب انحراف از تشخیص صحیح وضعیت اقتصاد و تجویز سیاست های نادرست شود.
    بنابراین، یکی از دغدغه های سیاستگذاران، شناسایی اندازه این بخش و استفاده از راهکارهایی برای کاهش اندازه و کنترل اقتصاد زیرزمینی است. توسعه مالی، یکی از عوامل اثرگذار بر عملکرد این بخش است و سبب کاهش هزینه های اعتباری و کاهش انگیزه جهت فعالیت در بخش زیرزمینی می شود. هدف اصلی این مقاله، بررسی چگونگی تاثیر توسعه مالی بر بخش زیرزمینی اقتصاد می باشد. در این مقاله به منظور تخمینحجم اقتصاد زیرزمینی، ازمدل یابی معادلات ساختاری وروش شاخصچندگانه- عللچندگانه استفادهشده، و نتایج حاصل از مطالعه حاضر، مبین این است که میانگین نسبت حجم اقتصاد زیرزمینی به تولید ناخالص داخلی طی دوره مورد بررسی (1391-1352) معادل 68/20 درصد بوده و به طور متوسط، به ازای هر یک واحد افزایش در توسعه مالی، اندازه اقتصاد زیرزمینی به مقدار 05/0 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، توسعه مالی، مدل علل چندگانه، آثار چندگانه
  • سعید شفیعی *، کاظم یاوری، بهرام سحابی صفحات 25-47
    بر اساس نظریه های اقتصادی، افزایش نااطمینانی سبب کاهش رشد مخارج مصرفی خانوارها می‏شود. هدف این تحقیق، مطالعه چگونگی تغییر مخارج مصرفی خانوارها در ایران در اثر افزایش نااطمینانی نسبت به هزینه های دولت است. برای این منظور، با استفاده از داده های سالانه 91-1357 ابتدا شاخصی برای سنجش نااطمینانی نسبت به هزینه های دولت معرفی شد و سپس اثرات این شاخص بر رفتار مصرفی خانوارها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که نااطمینانی نسبت به هزینه های دولت، اثر منفی و معنی‏داری بر رشد مخارج مصرفی خانوارها دارد. از طرف دیگر، اثرات افزایش نااطمینانی نسبت به هزینه های دولت بر مخارج مصرفی کالاهای بادوام نشان می‏دهد که بر خلاف نظریه های مرسوم اقتصادی، اثر نااطمینانی نسبت به هزینه های دولت بر رشد مخارج مصرفی کالاهای بادوام مثبت است. به عبارت دیگر، خانوارها در شرایط اقتصاد ایران در صورت افزایش نااطمینانی، با افزایش رشد مخارج مصرفی کالاهای با دوام خود مواجه می‏شوند. بنابراین، لازم است دولت‏ با ایجاد شفافیت در سیاست های مالی خود، نااطمینانی خانوارها نسبت به این سیاست‏ها را تا حد ممکن کاهش دهند.
    کلیدواژگان: هزینه های دولت، نااطمینانی، مصرف، نوسان پویا
  • سهراب دل انگیزان، محمد شریف کریمی، روناک ویسی*، عبدالمعید رحمانی صفحات 49-72
    این مطالعه، به بررسی نوسان های ادوار تجاری بر اساس شاخص اقتصاد دانش بنیان می پردازد. داده های مورد استفاده به صورت تلفیقی از اطلاعات مربوط به 116 کشور در دوره زمانی 1990 تا 2012 جمع آوری شده است. تاثیر نوسان های دورهای تجاری با توجه به سطح اقتصاد دانش کشور ها مورد مطالعه قرار گرفته و کشورها به سه دسته اقتصاد با سطح دانش بالا، متوسط و پایین طبقه بندی شده اند. برای برآورد، از گشتاور تعمیم یافته (GMM) و سیستم معادلات همزمان و برای تفسیر نتایج، از معادلات تفاضلی استفاده شده است. نتایج در سه بخش قابل توضیح اند: کشورهای اقتصاد با سطح دانش بالا، نوسان های ادوار تجاری کاهنده و میرا و حرکت این نوسانات همگرا؛ که در این کشورها عرضه و تقاضای دانش محور متناسب با یکدیگر وجود دارد. کشورهای اقتصاد با سطح دانش متوسط، نوسان های ادوار تجاری ثابت و تکرار شونده و حرکت این نوسانات تقریبا همگرا، و عرضه و تقاضای تقریبا دانش محور وجود دارد. کشورهای اقتصاد با سطح دانش پایین، نوسان های ادوار تجاری، نوسانات خیلی شدید و بی ثبات، در کشورهای با اقتصاد سطح دانش پایین، تقاضای دانش محور وجود دارد؛ اما عرضه متناسب با آن وجود ندارد و این باعث می شود که حرکت نوسانات ادوار تجاری واگرا نیز باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی دورهای تجاری، کینزین های جدید، معادلات تفاضلی، رونق، رکود
  • بهرام سحابی، حسین اصغرپور، سعید قربانی* صفحات 73-100
    موضوع اثرگذاری نامتقارن شوک های پولی بر اقتصاد، از جمله مباحث جدیدی است که از طرف کینزین های جدید مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از مباحث مهم اقتصاد کلان، چگونگی تاثیرگذاری شوک های پولی بر متغیرهای کلان اقتصادی است. نحوه تاثیرگذاری شوک های پولی بر متغیرهای کلان اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی، قیمت و سرمایه گذاری خصوصی، در شرایط مختلف اسمی و حقیقی اقتصاد و در سیاستگذاری حائز اهمیت است.
    لذا در تحقیق حاضر، اثرات نامتقارن شوک های پولی در مدل تعادل عمومی پویای تصادفی مبتنی بر مکتب کینزین های جدید در اقتصاد ایران طی دوره 90-1357 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شوک های مثبت و منفی پولی درونزا بوده و به رژیم های تورمی در اقتصاد ایران بستگی دارد؛ به طوری که اثرات شوک های مثبت و منفی بر تولید ناخالص داخلی و سرمایه گذاری خصوصی در رژیم تورمی پایین، بیشتر از رژیم تورمی بالا می باشد. همچنین اثرات شوک های مثبت و منفی بر سطح عمومی قیمت ها در رژیم تورمی بالا، بیشتر از رژیم تورمی پایین می باشد.
    کلیدواژگان: اثرات نامتقارن شوک های پولی، تولید ناخالص داخلی، رژیم های تورمی، سرمایه گذاری، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • بهزاد سلمانی، منصور زراء نژاد، پویان کیانی* صفحات 101-120
    یکی از مهم ترین ابزارهای آماری در برنامه ریزی و سیاستگذاری های اقتصادی، داده های حساب های ملی است. از این رو، پیش بینی متغیرهای عمده اقتصادی از اهمیت خاصی برخوردار و در این میان، رشد اقتصادی از مهم ترین متغیرهای اقتصادی بوده که پیش بینی آن، از اولویت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این مطالعه، شناسایی روش مناسب برای پیش بینی رشد اقتصادی ایران می باشد.
    در این پژوهش، مدل رگرسیون فازی که در ادبیات اقتصادی، کمتر مورد توجه قرار گرفته، معرفی و قابلیت آن در پیش بینی رشد اقتصادی ایران با مدل تصحیح خطا (ECM) مقایسه شده است. بدین منظور با استفاده از داده های دوره 1338 تا 1380 تولید ناخالص داخلی ایران از طریق دو مدل ECM و رگرسیون فازی مدل سازی و سپس، رشد تولید ناخالص داخلی ایران برای دوره 1381 تا 1391 پیش بینی شده است. در پایان، عملکرد این مدل ها با استفاده از معیارهای متداول ارزیابی مدل های پیش بینی از جمله MAE، RMSE، MAPE و TIC بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که رگرسیون فازی، عملکرد به مراتب بهتری از مدل ECM در پیش بینی رشد تولید ناخالص داخلی ایران ارائه می دهد. همچنین دقت پیش بینی مدل رگرسیون فازی نسبت به مدل ECM از نظر آماری، تفاوت معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، رشد اقتصادی، مدل تصحیح خطا، رگرسیون فازی
  • ویدا ورهرامی *، مهرنوش موحدیان صفحات 121-144
    حامل های انرژی از جمله انرژی الکتریکی، نقش اساسی در توسعه جامعه بشری ایفا می کند. در این مطالعه ، با استفاده از روش پنل پویا طی دوره 93-1380 به برآورد تابع تقاضای انرژی الکتریکی در بخش خانگی شهرستان های منتخب استان تهران (تهران، ورامین، فیروزکوه و دماوند) پرداخته می شود. در تابع تقاضای برق در بخش خانگی، درآمد سرانه خانوار، قیمت واقعی گاز طبیعی، شاخص گرما و برودت هوا و قیمت واقعی برق بخش خانگی، موثرترین متغیرها هستند. نتایج برآورد مدل در کوتاه مدت بیانگر این است که با افزایش یک درصد قیمت برق، 42/0 درصد از تقاضای برق کاهش می یابد. تاثیر قیمت انرژی جانشین همانند گاز بر مصرف برق بسیار اندک است، بین تقاضا و درآمد خانوار نیز یک رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. موثرترین عامل در تغییر تقاضا، مصرف در دوره گذشته، و ضریب آن 65/0 می باشد. نتایج برآورد مدل در بلند مدت حاکی از آن است که تغییر قیمت برق، تقاضای برق را 2/1- درصد تغییر می دهد و با افزایش یک درصد درآمد، تقاضای برق 1/0 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تقاضای برق بخش خانگی، کشش های قیمتی و درآمدی، پنل پویا
  • روح الله نظری، مهدی خداپرست مشهدی *، احمد سیفی صفحات 145-175
    بررسی علمی رفتار تولیدکنندگان عمده نفت، همواره یکی از مسائل پیش روی صاحب نظران اقتصادی بوده است. ظهور اوپک به عنوان یک بازیگر عمده در معادلات نفتی سبب شد که بسیاری از تحقیقات و مطالعات درباره عرضه نفت در دهه های اخیر، بر روی رفتار اوپک و کشورهای عضو آن صورت پذیرد. ایران به عنوان دومین تولیدکننده نفت اوپک جایگاه ویژه ای در شکل گیری سیاست های این سازمان داشته است. از این رو، در این مقاله، رفتار ایران در سازمان اوپک با استفاده از داده های ماهانه 2015:12-1973:1 بررسی شده است. بدین منظور، برآوردها ابتدا با استفاده از مدل خطی گریفین گسترش یافته، سپس با استفاده از روش مارکف سوئیچینگ و دو حالت احتمال انتقال ثابت و احتمال انتقال متغیر با زمان صورت گرفت. نتایج حاصل از روش احتمال انتقال ثابت، نشان داد که رفتار ایران غیرخطی و رژیم تبانی، عمده ترین حالت رفتاری ایران بوده، به طوری که احتمال باقی ماندن در رژیم رقابتی 005/0 درصد، و به عبارتی دیگر در دوره مورد بررسی، غالبا رفتار ایران در سازمان همسو و هماهنگ با سایر اعضا و مبتنی بر توافق و تبانی و قواعد کارتل گونه بوده است. در حالی که نتایج به دست آمده از روش احتمال انتقال متغیر با زمان نتوانسته است به روشنی عوامل موثر بر اثرات غیرخطی بر رفتار تولید نفت ایران را مشخص کند.
    کلیدواژگان: ایران، اوپک، تبانی، رقابتی، مارکف سوئیچینگ
  • سید محمد علی کفایی*، عاطفه خسروی صفحات 177-197
    انرژی از اصلی ترین نهاده های تولید و نشان دهنده قدرت سیاسی و اقتصادی کشورهااست. با افزایش شدید قیمت انرژی، بهره وری آن اکنون اهمیت بیشتری یافته و مطالعات تجربی اخیر هم مبین تاثیرگذاری بهره وری انرژی بر نرخ رشد است. همچنین نشان داده شده که فرایند رشد اقتصادی هر منطقه از موقعیت جغرافیایی، ویژگی ها و عملکرد همان منطقه و مناطق همجوار، علاوه بر متغیرهای اقتصادی منطقه همچون کار، سرمایه، انرژی و فناوری تاثیر فراوان می پذیرد. در این مقاله،تاثیر بهره وری انرژی بر رشد اقتصادی استان و نیز همگرایی (β و σ) بهره وری انرژی استان ها به روش اقتصادسنجی فضایی در قالب یک الگوی رشد و داده های استانی سال های 90-1380 بررسی و به روش ناپارامتری حداکثر درست نمایی (به سبب کارآیی بیشتر آن)، برآورد می گردد. در روش اقتصاد سنجی فضایی، امکان لحاظ کردن اثرات سرریز و روابط فضایی بین استان های همسایه با تعریف ماتریس وزن فواصل بین مناطق وجود دارد. یافته ها حاکی از نبود همگرایی σ بهره وری انرژی بین استان ها، ولی وجود همگرایی β شرطی (مبین تاثیر سرریز در نرخ رشد بهره وری انرژی استانی یا تاثیر همسایگی) است. همچنین بازتر شدن اقتصاد و کاهش سهم فعالیت های دولت در اقتصاد باعث بهبود رشد بهره وری انرژی می گردد؛ اما افزایش قیمت انرژی نمی تواند بر بهره وری انرژی استان ها تاثیر معنی داری بگذارد.
    کلیدواژگان: همگرایی، بهره وری انرژی، اقتصادسنجی فضایی، اثر سرریز، استان های کشور
|
  • Zahra Nasrollahi *, Asra Hosseini Pages 1-24
    Underground economy is considered as an important economic component among the world countries, and in particular developing countries. It creates a serious consequence in the economy and could lead to a deviation from the correct diagnosis of economy status and as a result prescription of the mistaken policies. Therefore, identifying the size of underground economy and using corrective measures to reduce and control it is the main concern of policymakers. Financial development is among factors affecting the performance of underground economy. It reduces the cost of credit and decreases the incentives of agents in the underground sector. This study aims to investigate how to financial development affect underground sector. To this end, it uses structural equation modeling and multiple indicators – multiple causes (MIMIC) approach. The results suggest that the average ratio of the underground economy to GDP is equal to 20.68% during 1973-2012. For one unit increase in financial development, on average, the size of the underground economy decreases by 0.05 percent.
    Keywords: Underground Economy_Financial Development_Multiple Indicators – Multiple Causes (MIMIC)
  • Saeid Shafiei *, Kazem Yavari, Bahram Sahabi Pages 25-47
    Economic theories suggest that increasing uncertainty induces households to reduce the growth of their consumption expenditure. This study aims to examine how to change the consumption expenditure of Iranian households due to uncertainty in government expenditure. To do this, using annual data for 1978-2012, first, a measure for government expenditure uncertainty was introduced, and then its effects on household consumption behavior were analyzed. The results indicate that uncertainty in government expenditure has a negative and significant effect on growth of household consumption expenditure. On the other hand, the effect of government spending uncertainty on consumption expenditure of durable goods is positive. In other words, Iranian households in increasing uncertainty settings face with the growth of consumption spending on durable goods. Thus, the government needs to create transparency in fiscal policy, to reduce policy uncertainty for households as far as possible.
    Keywords: Government Expenditure, Uncertainty, Consumption, Time-varying volatility
  • Sohrab Delangizan, Mohammad Sharif Karimi, Ronak Veysi *, Abdolmaeed Rahmani Pages 49-72
    This research examines business-cycle fluctuations by using Knowledge-based Economy Index (KEI). Data have been collected using consolidated method in 116 countries over the period 1990 -2012. Impact of business cycle's fluctuations has been studied according to the level of the countrie's economic knowledge. In this classification, countries were divided to three categories: high, medium and low knowledge-based economies. The generalized method of moments (GMM) and system of simultaneous equations were used to estimate the models, and differential equations were applied for interpreting the results. The findings are described in three parts: top countries with high KEI scores experience decreasing and damped business cycle fluctuations. Those oscillations are convergent, and knowledge-based supply and demand in these countries are proportional. The countries with medium KEI scores have stable and iterative business cycle fluctuations, their movements are nearly convergent, and supply and demand are almost knowledge-based. The countries with low KEI scores are capable of instable and very high business cycle oscillations, and there is knowledge-based demand in these countries, but there is no appropriate supply with it, which results in divergent movements in business cycles.
    Keywords: Business Cycles Models, New Keynesians, Differential Equations, Boom, Recession
  • Bahram Sahabi, Hossein Asgharpur, Saeed Qorbani * Pages 73-100
    The issue of asymmetric effects of monetary shocks on the economy is among the new topics that have been studied by the New Keynesians. How to monetary shocks affect macroeconomic variables such as gross domestic product (GDP), prices, private investment in terms of nominal and real sectors, and economic policy-making is of great importance. In this study, according to the New-Keynesian assumptions, the effects of asymmetry in monetary shocks are examined using dynamic stochastic general equilibrium model in Iran's economy during 1979-2012. The results indicate that positive and negative monetary shocks are endogenous and depend on inflationary regimes in the Iranian economy, so that the effects of positive and negative shocks on GDP and private investment in the low inflation regime are more than those of high inflation regime. In addition, the effects of positive and negative shocks on the general price's level in the high inflation regime are higher than those of low inflation regime.
    Keywords: Asymmetric Effects, Monetary Shocks, GDP, Inflation Regimes, Investment, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model (DSGE Model)
  • Behzad Salmani, Mansour Zarra-Nezhad, Pouyan Kiani * Pages 101-120
    National accounts data are of the most important statistical tools in planning and making economic policy. Therefore, forecasting the main economic variables in the economy is of great importance. Economic growth is one of the key macroeconomic variables, which gets top priority in forecasting. The purpose of this study is to identify the appropriate methodology for forecasting economic growth in Iran. This study introduces fuzzy regression model and its’ ability to forecast economic growth of Iran in comparison with Error Correction Model (ECM). To do this, the Iran’s GDP is modeled through ECM and Fuzzy regression models using annual data form 1959 to 2001. Then, Iran’s GDP growth is predicted for 2002-2012. Finally, the performances of these models are compared using common criteria for evaluating forecast accuracy including mean absolute error (MAE), root mean square Error (RMSE), mean absolute percentage error (MAPE) and Theil’s inequality coefficient (TIC). The results indicate that the performance of fuzzy regression is far better than that of ECM in predicting GDP growth in Iran. Moreover, forecast accuracy of fuzzy regression model is of statistically significant difference in comparison with ECM model.
    Keywords: Forecasting, Economic growth, Error Correction Model, fuzzy regression
  • Vida Varahrami *, Mehrnoosh Movahedian Pages 121-144
    Energy carriers including elasticity play central roles in development of societies. In this paper, we estimate residential electricity demand among the selected counties of Tehran province, i.e., Tehran, Varamin, Firouzkooh, Damavand, using dynamic panel data model over the period 2000- 2014. The most effective variables which explain demand for residential electricity are per capita income, natural gas real price, weather coldness and hotness index and electricity real price. The estimation results of the short run model reveal that demand for electricity decreases by 0.42 percent for one percent increase in electricity real price. The price of substitute energy carrier such as natural gas is of low effect on electricity demand. There is a positive and significant relationship between electricity demand and household's income. The last period electricity demand is the key effective factor in explaining the current electricity demand with a coefficient of 0.65. The estimation results of the long run model show that one percent change in electricity price changes the demand for electricity by -1.2 percent. In addition, demand for electricity increases by 0.1 percent with one percent increase in income.
    Keywords: Electricity Demand of Household's Sector, Price elasticity, Income elasticity, Dynamic Panel Data model
  • Rouhollah Nazari, Mehdi Khodaparast Mashhadi *, Ahmad Seifi Pages 145-175
    Scientific study of the major oil producers has always been one of the issues facing economic experts. The emergence of Organization of the petroleum Exporting Countries (OPEC) as a major player in the world oil market resulted in increasing researches on the behavior of OPEC and its members. Iran as the second largest oil producer in OPEC has achieved the special place in shaping the policies of this organization. This paper investigates the behavior of Iran in OPEC using monthly data from 1973:1 to 2015:12. Therefore, first model is estimated using Griffin linear model, and then it is estimated using a Markov Regime-switching method with two states: probability of fixed transition and probability of time-varying transition. The results of fixed transition probability method showed that the behavior of Iran is nonlinear; and collusion regime is the most common behavior for Iran, so that the chance of staying in competitive regime is 0.005 percent. In other words, over the period under study, Iranian behavior within organization has been frequently consistent with other members based on agreement and collusion and cartel-like rules. However, the findings of the time-varying transition probability method have not clearly determined factors affecting non-linear effects on the production behavior of Iran.
    Keywords: Iran, OPEC, Collusion, Competitive, Markov Regime-switching
  • Mohammad Ali Kafaee *, Atefeh Khosravi Pages 177-197
    Energy is one of the main production inputs, which indicates potential political and economic power in different countries. Due to higher energy prices, energy productivity is of special importance, and recent applied researches imply the effectiveness of energy productivity on economic growth. In addition, the process of regional economic growth is influenced by geographic conditions, regional and neighborhood specifications and functioning as well as usual regional economic variables including labor, capital, technology and energy. This paper estimates the effect of provincial energy productivity on provincial economic growth, using spatial econometric model and Maximum Likelihood method with applying provincial data from 2001 to 2011. In addition, it investigates β and σ convergence of energy productivity among Iran’s provinces. In spatial econometric method, we can consider the spillover effects and spatial relations among adjacent provinces with defining a distance-weight matrix between regions. Our findings indicate no σ convergence, but there is a conditional β convergence, which is a signal of existence of either spillover or neighborhood effect in provincial energy productivity growth. Meanwhile, the higher economic openness and lower government intervention in the economy improve energy productivity growth, but increasing energy price has no significant effect on the provincial energy productivity.
    Keywords: convergence, Energy efficiency, Spatial Econometrics, Spillover Effect