فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 66 (بهار و تابستان 1396)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 66 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد رضوی* صفحات 5-26
    در مصادیق متعدد برای عده زن، اگر دو سبب وجود داشته باشد، محل اختلاف است که عده ها تداخل می‏کنند و رعایت یک عده بر زن واجب و لازم است؟ یا این که عده ها تداخل نمی کنند؟ این اختلاف ناشی از تعارض ادله است. از سوی دیگر، زمانی که بین دو دلیل، تعارض مستقری وجود داشته باشد و دلیل سومی با ورود خود این نسبت را به عموم و خصوص مطلق تغییر دهد، در کیفیت رفع تعارض نظر واحدی وجود ندارد. برخی از اصولیان، کبرای انقلاب نسبت را قبول ندارند و برخی آن را پذیرفته‏اند؛ برخی دیگر هم با توجه به دلیل سوم و با شرایطی آن را مورد پذیرش قرار داده اند. در این مقاله که با شیوه تحلیلی و با تکیه بر منابع دست اول فقهی و اصولی به انجام رسیده است، تبیین می‏شود که یکی از خاستگاه های اختلاف در احکام تداخل عده، اختلاف در پذیرش نظریه فوق می باشد؛ بدین معنی که با پذیرش نظریه و سنجش گروه اول از ادله متعارض با گروه دوم، نسبت آن با گروه سوم از ادله تغییر می کند و از تباین به عموم و خصوص مطلق تبدیل می شود و امکان تخصیص و جمع دلالی فراهم می آید.
    کلیدواژگان: انقلاب نسبت، تعارض، عده، طلاق بائن، طلاق رجعی، تداخل عده
  • صدیقه محمدحسنی *، کبری پورعبدالله صفحات 27-49
    نهاد قسم یک راهبرد شرعی برای تحکیم روابط زوجین و پیشگیری از انحلال نهاد خانواده است؛ زیرا این حق با هدف تحقق حکمت های ویژه ای چون استیناس، عدالت، حسن معاشرت و آرامش زوجین تشریع شده است. بررسی ها نشان می دهد حق قسم با هدف تحقق امور معنوی و عاطفی در روابط زوجین تشریع شده و حکمت های تشریع آن بین زوجین مشترک است و اصول اساسی تحکیم بنیان نهاد خانواده را تامین می‏کند. مشهور فقها معتقدند حق قسم اختصاص به زوجات متعدد ندارد و زوجه واحده نیز از این حق برخوردار است. لذا در فرض خانواده تک همسری نیز حق قسم، موجب تحکیم کیان خانواده می‏شود. این در حالی است که بررسی منابع تقنینی، حاکی از خلا جدی قانونی در ارتباط با حق قسم است؛ لذا در این مقاله با روشی تحلیلی- توصیفی، ابتدا حکمت های تشریع حق قسم و آثار مترتب بر آن بررسی می‏شود، سپس جایگاه حق قسم در تحکیم کیان خانواده مورد تحلیل قرار می‏گیرد و در پایان با توجه به جایگاه ویژه حق قسم در تحکیم کیان خانواده، پیشنهادهای قانونی مبتنی بر منابع اصیل فقهی، در راستای رفع خلاهای قانونی حق قسم ارائه می‏شود. این پیشنهادها عبارتند از: پیش بینی نظارت حاکم بر اجرای حق قسم، جرم انگاری امتناع زوج از اجرای حق قسم، و طلاق حاکم.
    کلیدواژگان: حق قسم، تحکیم خانواده، استیناس، عدالت، حسن معاشرت
  • سید محمد مهدی صابر *، سید جلال موسوی نسب، محمدرضا کیخا صفحات 53-74
    در این مقاله، مفهوم نکاح فضولی از دیدگاه فقه امامیه و قانون مدنی ایران مورد بررسی قرار گرفته، اقوال موجود در مساله مطرح شده و مبانی هریک به طور جداگانه مورد بحث واقع شده است. مهمترین سوال نوشتار حاضر،این است که آیا چنین نکاحی از اصل باطل و حتی فاقد صحت تاهلیه است یا از اصل باطل نیست؛ بلکه غیر نافذ است و با اجازه ولی یا هر کسی که این حق برای او به رسمیت شناخته شده باشد، لازم می گردد؟ به طور کلی در میان فقی هان امامیه ، سه دیدگاه در این خصوص مطرح شده است. گروهی قائل به صحت نکاح فضولی شده‏اند و گروهی قائل به عدم صحت آن؛ برخی نیز قائل به تفصیل در مساله شده اند. بنا بر نظر دسته سوم، چنین عقد ازدواجی در 9 مورد قابلیت صحیح شدن دارد و خارج از این موارد، از اساس باطل است. همچنین اگر چه قانون مدنی ایران به صراحت، قول به صحت چنین عقدی را بیان نکرده، ولی به طور تلویحی نظر مشهور فقهای امامیه را پذیرفته است. به نظر می‏رسد قول به تفصیل، پیامدهایی را که ممکن است قول به صحت به دنبال داشته باشد، در پی ندارد و از این جهت چه در مقام صدور حکم شرعی و چه در مقام قانونگذاری، هر چه از اطلاق دوری شود و به نظر تفصیلی نزدیکی حاصل شود، با احتیاط سازگارتر و دارای پیامدهای اجتماعی کمتری است.
    کلیدواژگان: نکاح فضولی، اذن، اجازه، صحت تاهلیه، فقه امامیه، حقوق ایران
  • میرسیدمهدی کاظمی *، سید علیرضا میرکمالی صفحات 75-99
    در نظام حقوقی ایران مواردی وجود دارد که متضمن نفی استحقاق زن بر دریافت مهرالمثل است. موارد مزبور منوط است به این که زن عالم به حرمت رابطه جنسی مربوط باشد. عمده نویسندگان مبنای فقهی چنین حکمی را قاعده «لا مهر لبغی» دانسته اند؛ با این حال، در خصوص این قاعده و مفاد آن پژوهش مستقلی صورت نگرفته است. سوال اصلی این است که آیا اساسا می توان حکم مزبور را یک قاعده فقهی دانست؟ در این صورت، مفردات قاعده یعنی «مهر» و «بغی» به چه معناست و موارد نفوذ آن در نظام حقوقی ایران کدام است؟ مقاله حاضر به بررسی سوالات مزبور پرداخته و در نهایت به این نتیجه رسیده است که با توجه به اوصاف قواعد فقهی از جمله کلی بودن و شرعی بودن، حکم «لا مهر لبغی» را می توان قاعده ای فقهی دانست که مستند به روایات متعدد، تسالم اصحاب و اجماع می باشد. همچنین مصادیق نفوذ این قاعده در نظام حقوقی ایران از جمله بحث تعلق مهرالمثل و ارش البکاره به زانیه، مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، مهرالمثل، بغی، ارش البکاره، افضاء
  • افتخار دانش پور *، پگاه بابایی صفحات 101-119
    سفیه به معنای کسی است که اموال خود را در غیر اغراض صحیح صرف می کند، بنابراین فقها معتقدند سفیه در امور مالی محجور می باشد و در تصرفات غیر مالی آزادی مطلق دارد . درباره ی نکاح سفیه دو نظریه در میان علما و حقوقدانان مطرح می باشد . برخی قائل به عدم نفوذ و صحت نکاح سفیه بوده وبا استناد به روایات و بر مبنای مشتمل بودن نکاح بر امور مالی و محجوریت سفیه در این زمینه ، اعتقاد به صحت نکاح رابه معنای موافقت در اتلاف مال برشمرده اند ؛ در مقابل برخی دیگر از فقها عقد نکاح راغیر مالی دانسته و با توجه به نیاز هر شخص ، از جمله سفیه به ازدواج ، بر مبنای قاعده سلطنت نفس و روایات وارده ، نکاح سفیه را جایز برشمرده اند .آنچه در این نوشتار مورد تمرکز و تدقیق است ، بررسی آراء فقهای متقدم و متاخر امامیه و اهل سنت و رویکرد حقوق موضوعه است وبا تکیه بر برخی مستندات شرعی ، امکان اقدام استقلالی سفیه بر امر نکاح قابل استنباط است .
    کلیدواژگان: سفیه، حجر، نکاح، تصرف مالی، تصرف غیر مالی
  • فاطمه قدرتی*، مجتبی عظیم پناه صفحات 121-147
    درفقه مجازات جرم سرقت به طور عام قطع عضو می باشد. براین اصل کلی، سرقت پدر از اموال فرزند استثنا شده است که به تبع آن، حکم مادر دراین مسئله مطرح می شود، اگرچه قانون مجازات اسلامی(در بند ج ماده 268) و نیز مشهور فقهای امامیه مادر را ملحق به پدر نمی دانند اما باتوجه به استحکام ادله مخالفین اجرای حد برمادر، ضرورت بررسی دوباره مبانی فقهی حکم مادر احساس می شود.
    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی ضمن تبیین ادله موافقین و مخالفین اجرای حد بر مادر، به بررسی احتمالات مطرح در ملاک معافیت پدر از حد سرقت پرداخته تا امکان الحاق حکم مادر به پدر روشن گردد؛ درنظر مشهور «رابطه ابوت» یا درمواردی «واجب النفقه بودن پدر» به عنوان مناط معافیت پدر مطرح شده، لذا قائل به عدم الحاق مادر به پدر هستند، اما به نظر می رسد می توان «رابطه والدیت» را به عنوان ملاک حکم از ادله مزبور استنباط نمود و مادر را نیز مشمول استثناء دانست، همچنین با توجه به مناقشات وارده در ادله موافقین اجرای حد برمادر و نیز ادله ارائه شده درمدعای بحث، نظریه عدم اجرای حد بر مادر تقویت شده است.
    براین اساس ضرورت بازنگری قانونگذار دربندج ماده 268ق.م.ا احساس می شود هم از جهت معافیت جدپدری و هم شمولیت مادر دراجرای حدسرقت
    کلیدواژگان: سرقت، اموال فرزند، مادر، پدر، جد پدری
  • مرتضی طبیبی*، منصوره رحیمی صفحات 149-175
    ارتباط مجازی با یکدیگر از جمله طرق ارتباطی روبه گسترش امروز است؛ از سوی دیگر، طلاق در جوامع حاضر، به ویژه در ایالات متحده آمریکا، پدیده‏ای رو به افزایش است. از این رو باید راهی جهت کاهش آثار مخرب طلاق و افزایش ارتباط کودک با والد غیرحاضنی که دور از کودک زندگی می‏کند، در قوانین بررسی گردد. مطالعه آرای دادگاه های آمریکا و مقالاتی که در این خصوص وجود دارد، نشان می‏دهد که در سال‏های اخیر، بعضی از ایالات آمریکا ملاقات مجازی را در قوانین به رسمیت شناخته‏اند و کم و کیف آن در صورت عدم توافق والدین، توسط دادگاه تعیین می شود و تخطی از دستور دادگاه، ضمانت اجرای مناسبی به دنبال دارد. همچنین یررسی محاسن و معایب ملاقات مجازی نشان می‏دهد که ملاقات مجازی نمی‏تواند جایگزین ملاقات حضوری شود و باید آن را به عنوان مکمل ملاقات حضوری در نظر داشت. در ایران اساسا برقراری ارتباط مجازی بین والدین غیرحاضن با فرزندان، محدودیتی ندارد؛ با وجود این، شایسته است قانونگذار به منظور جلوگیری از آثار سوء تربیتی و تحمیل هزینه های سنگین ملاقات حضوری، لااقل برای ملاقات مجازی بین والدین غیرحاضن زندانی یا تبعیدی یا مقیم خارج کشور یا شهرهای دور، مقررات مناسب اتخاذ نماید.
    کلیدواژگان: حضانت، حق ملاقات، کودک، ملاقات مجازی، والد غیر حاضن
|
  • Seyed Mohammad Razavi * Pages 5-26
    In several cases there are two sources for period of waiting. It is a disagreement between jurists that if in this cases divorcee or widow should be waited and look out for tow period of waiting or one period is sufficient and overlap two kinds of period? This disagreement comes from difference in evidence and source. On the other hand when there is two evidence and there is established conflict and disagreement and comes third evidence and change this conflict between them to absolute generality it is discussed that the third evidence should see without other evidence or see all of them without preference between them or see second and third with each other, then see whit first one. Some jurists have accepted this rule and some others has rejected and a little accepted in some cases. In this article that has come to end with analyses and rely on Primary source we argue the effect of accepting that rule change the relation between evidence on overlap two period of waiting and its provisions.
    Keywords: change the relation between evidence, period of waiting, divorcee
  • Seyed Mohammad Mahdi Saber *, Seyed Jalal Mosavi Nasab, Mohammad Reza Kaykha Pages 53-74
    In this paper the analytical method and tool library is written, Along with the Legal and Judicial Study, Explaining the concept of marriage has been officiously, and Comments on this issue has been raised and examined.
    Marriage is the most important contracts. In the meantime, sometimes without the knowledge of one of the parties to the marriage contract is signed. The most important question paper is: Such nuptial is null and void or legitimate?
    In this case there are three different categories. The group believes in the validity of this contract, and some maintain that it is not correct, And others are believed to details.
    Although not explicitly stated in the Iranian Civil Code, the correct of such a contract, But in Iranian law ,the opinion of the majority of Shia scholars, in this case, has been accepted. The end
    Result
    Detailed view of Ibn Hamza is consistent with caution.
    Keywords: Wedding, wedding meddlesomely, permission, Iranian law
  • Mirseyed Mahdi Kazemi * Pages 75-99
    One of the juridical rules that many scholars in various juridical fields referred to that, but so far has not been studied independently as a juridical rule in the books of rules, the rule of "No mahr is for adulteress" is the rule means that the adulteress shall not be entitled to dowry (mahr). In this paper, we explain the main characteristics and the inherent universality and legitimacy of a juridical rule, it is proven that the verdict "No mahr is for adulteress" can be described as a juridical rule and could be studied. On this base, considering the method which is usual for studding juridical rules, first the meaning of this rule is explained and realized that the “mahr” in this sentence means “similar dowry” and “baqi” means adulteress and this rule generally means that the adulteress has no any right for her adultery. Then it is studied the penetrations of this rule to Iran`s law structure, specially criminal law and civil law and with saying the scholars different sights, it is resulted that criminal law in sentencing to not paying the compensate of hymen in cases that defloration was with consent and sexual entrance and also in sentencing to not paying mahr in cases which “efdha” was by consent and sexual entrance is based on "No mahr is for adulteress" rule. Furthermore it is realized from the concept of article 1099 from civil law that sentencing to not paying mahr to adulteress is based on this rule.
    Keywords: juridical rule, dowry, adulteress, compensate of hymen, efdha
  • Eftekhar Daneshpoor *, Pegah Babaei Pages 101-119
    Lunatic is someone who spends his property on improper motives and scholars believe in his insolvency in terms of financial matters and absolute freedom in non-financial possession. Regarding lunatic’s marriage, scholars and lawyers have raised two theories. Those believing in the lack of influence and validity of lunatic’s marriage referring to the narrations and based on marriage's inclusion of financial matters and lunatic’s interdiction, regard belief in the true meaning of marriage as an agreement to waste of money. In contrast, some other jurists consider marriage a non-financial matter and regarding every person including lunatic’s need to get married based on the self-reign rule and Islamic narrations permissible. This article tries to focus and scrutiny the votes of earlier and later Shiite and Sunni jurisprudents and law approach and relying on some religious documentation it is possible to infer the independence of lunatic in action of marriage.
    Keywords: lunatic, interdiction, marriage, financial possession, non-financial possession
  • Fateme Ghodrati *, Mojtaba Azimpanah Pages 121-147
    In the jurisprudence, theft penalty generally includes execution of a prescribed punishment or amputation. According to this general principle, theft from the child’s properties by father has been determined as an exceptional case Following this, the award of mother is discussed concerning the mentioned case. Considering the strength of the evidences by the oppositions to execution of a prescribed punishment on mother, it is necessary to review the respective jurisprudence principles concerning this issue.
    this study has reviewed the quotations discussed concerning the mother’s award, and criticized the evidences related to each viewpoint in order to restudy the principle related to the criteria for deducing and legislating the father’s award and to critically analyze the proposed probabilities concerning the father’s exemption from the mentioned penalty. Contrary to the renowned viewpoint, which regards the ‘Paternal Affiliation’ or in some cases the rule of ‘Father’s Entitled-to-Receive-Maintenance’ as the criteria for issuing this award, the present study has regarded mother as a party attached to the father with respect to the award relevant to theft from the child’s properties.
    Accordingly, it is necessary for the legislator to review Paragraph J of Article 268 of the Islamic Penal Code, both in terms of the paternal grandfather’s exemption from penalty and with respect to the mother’s inclusion of the award of execution of a prescribed punishment
    Keywords: Theft, child's properties, mother, father, paternal grandfather
  • Morteza Tabibi *, Mansuore Rahimi Pages 149-175
    One such new way is virtual. Various societies, especially the United States, where the number of divorces has increased in recent years have officially accepted this new way of communication; nevertheless, so we should find the solve for reducing of The negative effects of divorce and Increasing relationship between children and thenon custodial parent who lives far away from her in the rules .
    Using the studyJudgments of American courts and articles on the subject found that in recent years, some states have recognized America virtual meeting in-laws if the parents do not come to an agreement on how such communication (i.e., visitation) should happen, the court will interfere. The court's decision must be obeyed by the parents; otherwise, they will face financial penalties and/or imprisonment.
    There are advantages and disadvantages for virtual visitations; however, the important point is such visitations will not replace the in-person ones and must be considered as supplementary to them.
    In Iran, too, there is no prohibition or limitation for virtual visitations of uncustodial parents with their children. Nevertheless, legislation of appropriate rules seems necessary where in-person visitations cause negative moral and/or developmental effects to the children, or when such visitations impose unaffordable expenses on uncustodial parents. Such rules seem particularly necessary for the uncustodial parents who are either exiled to remote parts of the country or reside overseas.
    Keywords: custody, visitation right, child, virtual visitation, non custodial parent