فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال بیست و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا بهمئی، سیدمنصور مرعشی، محمدجعفر پاک سرشت، مسعود صفایی مقدم صفحات 5-28
    نظریه بازسازی اجتماعی، مدافع طرز فکری است که اشخاص را برای حل مشکلات اجتماعی باهدف ساختن زندگی بهتر، به بازسازی اندیشه ها و ارزش های فرهنگی و ساختار اجتماعی تشویق می کند. طرفداران بازسازی، ابزار این کار را مدارس می دانند و معتقدند مدارس تنها برای پاسداری و انتقال فرهنگ نیستند بلکه می توانند از طریق برنامه های درسی، الگوهای اجتماعی و فرهنگی جدیدی که الگوهای قدیمی و جدید را در یک ترکیب موفقیت آمیز داخل می کند را بسازند و از این راه به بازسازی جامعه کمک کنند. این مقاله به روش تحلیلی- سندی در جستجوی پاسخ به این دو سوال است که اولا، بازسازی گرایان چه تحلیلی درزمینه ی توان و صلاحیت مدارس برای پرداختن به مقوله ی بازسازی دارند و برای این کار چگونه برنامه ای با چه مولفه هایی ارائه می دهند؟ ثانیا، در وضعیت کنونی جامعه ما ضرورت و امکان به کارگیری این نظریه چگونه است؟ نتایج این تحقیق نشان می دهد که مشکلات اجتماعی و آموزشی موجود در ایران می طلبد که با به کارگیری برخی مولفه های بازسازی گرایان، تعریفی مجدد از جایگاه مدارس به عمل آید و باایمان به قدرت مدارس در سازندگی جامعه، برنامه های درسی به گونه ای طراحی و اجرا شوند که با نزدیک شدن به واقعیت های زندگی اجتماعی و فراهم کردن زمینه تفکر انتقادی در دانش آموزان، موجبات تغییرات فرهنگی و توان حل مسئله در آن ها فراهم گردد و شرایط تحول ساختاری را باهدف بهسازی و بازسازی در مدارس و جامعه فراهم کنند.
    کلیدواژگان: بازسازی اجتماعی، تحول ساختاری و فرهنگی، مدرسه، تفکر انتقادی و آموزش وپرورش ایران
  • مهرنوش هدایتی، حامد ماه زاده صفحات 29-54
    هدف از پژوهش حاضر، تبیین تاثیر برنامه آموزشی «فلسفه برای کودکان و نوجوانان» (P4C) بر مهارت های حل مسئله اجتماعی در دانش آموزان است. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی انجام گردید و جامعه آماری آن را تمامی دانش آموزان پسر دبیرستان های دوره دوم منطقه 6 شهر تهران را در برمی گرفت، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، 60 دانش آموز پسر از دو کلاس دبیرستان شهید مطهری، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در ابتدا هر دو گروه به پرسش نامه تجدیدنظر شده حل مسئله اجتماعی (SPSI-R) پاسخ دادند. در مرحله بعد، گروه آزمایش طی 12 جلسه آموزشی نوددقیقه ای در قالب حلقه کندوکاو، تحت آموزش به روش« فلسفه برای کودکان و نوجوانان» قرار گرفتند و به گروه کنترل هیچ آموزشی ارائه نشد. پس از پایان جلسات آموزشی، مجددا پرسش نامه حل مسئله اجتماعی (SPSI-R) روی آزمودنی های هر دو گروه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مشارکت در برنامه آموزشی «فلسفه برای کودکان و نوجوانان» منجر به بهبود مهارت کلی حل مسئله اجتماعی می گردد. این تاثیر به صورت معنادار در مولفه های حل منطقی مسئله، سبک اجتنابی و سبک بی دقتی/تکانشی به مسئله و جهت گیری منفی به مسئله و جهت گیری مثبت به مسئله قابل مشاهده شد.
    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله اجتماعی، برنامه فلسفه برای کودکان و نوجوانان، دانش آموز دبیرستان
  • مرضیه عبدالوهابی، یدالله مهرعلی زاده، عبدالله پارسا صفحات 55-80
    مطالعه حاضر با هدف بررسی موانع استقرار مدارس هوشمند در دبیرستان های دخترانه شهر اهواز انجام گردید. در این مطالعه با بهره گیری روش شناسی آمیخته تلاش گردید فهم مناسبی از موانع به دست آید. بر همین اساس از ابزارهای جمع آوری اطلاعات یعنی مصاحبه، پرسشنامه، چک لیست ارزیابی و مشاهده مستقیم مشاهده گر استفاده گردید. در بخش کیفی بر اساس شیوه نمونه گیری هدفمند نمونه ها انتخاب شدند. در بخش کمی و کیفی 100 نفر از معلمان و 8 نفر از مدیران دبیرستان های دخترانه ناحیه یک اهواز به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. نتایج به دست آمده نشان داد: ضعف محیط یاددهی و یادگیری مبتنی بر محتوای چند رسانه ای، کمبود زیرساخت های توسعه فناوری اطلاعات، ضعف مدیریت مدرسه، مهارت معلمان در بهره گیری از اینترنت و رایانه، قوانین و مقررات مبوط به کاربست رایانه در مدارس از مهم ترین عوامل بازدارنده بودند.
    کلیدواژگان: مدراس هوشمند، فناوری اطلاعات، دبیرستان، مهارت معلمان
  • حسین اسکندری صفحات 81-106
    مقاله حاضر که از بعد روش شناسی تحقیق، تحلیلی، از منظر هدف، نظری، و از نظر نوع، کیفی به شمار می رود، به دنبال تحلیل و طبقه بندی دیدگاه ها و رویکردهای فلسفی و تربیتی در قبال استفاده از فناوری های نوین در حوزه تعلیم و تربیت است. در این زمینه دو سوال اساسی مطرح این است: آیا فناوری یک پدیده ارزشی است یا غیرارزشی؟ و دوم اینکه، در به کارگیری فناوری کدام یک از سه عامل عمده زیر نقش تعیین کننده را به عهده دارند: کاربر، عوامل اجتماعی، و یا عوامل فناورانه؟ بسته به دیدگاه های مختلف فلسفی و تربیتی، پاسخ های متفاوتی برای این دو سوال ارائه می شود. مقاله حاضر ضمن طبقه بندی پاسخ های مطرح شده، درصدد روشن کردن موضع نظام آموزش و پرورش کشور در این زمینه است؛ لذا سوال های زیر را پی گیری می کند: پاسخ نظام آموزش و پرورش ایران به دو سوال فوق چیست؟ تاکید بر استفاده «هوشمندانه از فناوری» در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، بر چه برداشتی از فناوری استوار است؟ تحلیل محتوای سند تحول، و همچنین تجربه چند دهه گذشته حاکی از آن است که نظام آموزش و پرورش در مقام نظر و عمل، از رویکرد ابزارگرایی پیروی کرده است که با نقدهای جدی مواجه است. در انتها ضمن هشدار نسبت به پیامدهای نامطلوب پیروی از دیدگاه ها ابزارگرایی، پیشنهاد شده است که فناوری به طور همه جانبه مورد بررسی و تامل قرار گیرد و از دیدگاه های ترکیبی و جامع نگر پیروی شود.
    کلیدواژگان: فناوری، تعلیم و تربیت، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
  • نرگس سجادیه، سعید آزادمنش صفحات 107-130
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تهران درباره ی کارکردهای این رشته است. روش مورد استفاده در این مطالعه، نوعی روایت نگاری است. برای دستیابی به روایت دانشجویان، از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و فن تحلیل مضمون استفاده شد. مشارکت کنندگان از میان 11 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد و 6 نفر از دانشجویان دکتری فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تهران بودند. یافته های به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که کارکردهای اساسی این رشته، شامل دو نوع کارکرد اجتماعی (با فراوانی 80 گویه) و کارکرد فردی (با فراوانی 18 گویه)، می شود. از اساسی ترین کارکردهای اجتماعی می توان به «سیاستگذاری های کلان نظام رسمی تعلیم و تربیت»، «ارائه معیار سنجش، نقادی و تحلیل در فضای تربیتی»، «الهام بخشی برای حل مسائل تربیتی» و «استنتاج دلالت های تربیتی» اشاره کرد. «اندیشه ورزی و انسجام بخشی فکری»، و «تغییر نگرش افراد و وسعت بخشی به نگاه آنها»، از جمله مهم ترین کارکردهای فردی رشته فلسفه تعلیم و تربیت از نظر دانشجویان است. در صدر قرار گرفتن توجه به سیاستگذاری های کلان برای نظام رسمی تربیت، نشان از نوعی سیاست زدگی در وضعیت موجود رشته دارد. همچنین کلیشه های محدود شغلی این رشته، نیاز به بازنگری در ماموریت ها و برنامه درسی این رشته را باز می نمایاند. مقایسه این کارکردها با اهداف مصوب این رشته نشان می دهد که دانشجویان اهداف متنوع تری برای این رشته لحاظ می کنند و برخلاف اهداف مصوب، این رشته را در جایگاه تصمیم سازی های کلان می بینند.
    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، دانشجویان دانشگاه تهران، فلسفه تعلیم و تربیت، کارکردها
  • احمد زندوانیان، افروز خوش خواهد، کاظم برزگر صفحات 131-152
    پژوهش حاضر با هدف شناخت رابطه ی باورهای معرفت شناختی و باورهای ضد روشن فکری با گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه یزد در سال تحصیلی 93-1392 انجام گرفت. جامعه ی آماری پژوهش شامل 2180 دانشجوی دوره کارشناسی ارشد دانشگاه یزد بود که از این جامعه بر اساس جدول مورگان-کرجسی تعداد 360 نفر از سه دانشکده ی علوم انسانی، علوم پایه و فنی- مهندسی به عنوان نمونه به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ی باورهای معرفت شناختی شومر با پنج بعد ساده دانستن دانش، قطعی دانستن دانش، منبع دانش، ذاتی دانستن توانایی یادگیری و سریع دانستن فرایند یادگیری؛ پرسشنامه ی باورهای ضدروشن فکری دانشجو ایگنبرگر و سیلندر و پرسشنامه ی گرایش به تفکر انتقادی ریکتس با سه بعد نوآوری، بلوغ فکری و اشتغال ذهنی استفاده شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام صورت گرفت. نتایج نشان داد که باورهای معرفت شناختی و باورهای ضدروشن فکری با گرایش به تفکر انتقادی رابطه ی منفی معنادار دارند. هم چنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از میان ابعاد باورهای معرفت شناختی، منبع دانش با بتای (106/0) به طور مثبت، قطعی دانستن دانش با بتای (11/0-) و ذاتی دانستن توانایی یادگیری با بتای (23/0-) به طور منفی گرایش به تفکر انتقادی را پیش بینی می کند. باورهای ضدروشن فکری نیز با بتای (37/0-) به طور منفی در پیش بینی گرایش به تفکر انتقادی نقش دارد. در مجموع یافته های پژوهش حاضر ضرورت شناسایی نقش باورهای معرفت شناختی و بازشناسی نقش باورهای ضدروشن فکری را در کیفیت گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، باورهای ضدروشن فکری، گرایش به تفکر انتقادی، تحصیلات تکمیلی، دانشگاه یزد
  • سارا ابراهیمی، حسین پورشهریار، امید شکری صفحات 153-172
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی بسته بهینه سازی جو اجتماعی-هیجانی کلاس در مدارس ابتدایی انجام شد. روش این مطالعه از نوع آزمایشی و طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش شامل 12 مدرسه ابتدایی دولتی شهر نور بود که نمونه ای متشکل از 8 کلاس پایه پنجم با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از آن انتخاب شدند. ابزارها شامل بسته محقق پژوهشگر ساخته بهینه سازی جو اجتماعی-هیجانی کلاس، سیستم نمره دهی سنجش کلاس (پایانتا، لاپارو و هامر، 2005، 2008)، مقیاس هوش هیجانی ادراک شده (براکت و مایر، 2003)، وسیاهه فرسودگی (مسلش، جکسون و لیتر، 1996)بود. یافته های حاصل از به کارگیری مدل خطی سلسله مراتبی نشان داد که بسته بهینه سازی جو اجتماعی-هیجانی کلاس تفاوت معناداری را در ابعاد مختلف جو کلاس بین کلاس های کنترل و آزمایش ایجاد می کند، و متغیرهای معلم زمانی که در معادله رگرسیون حضور دارند و کنترل می شوند، به طور معناداری تاثیر مداخله را تعدیل می کنند. یافته های این پژوهش می تواند به عنوان راهنمایی برای برنامه ریزان درسی و معلمان مطرح گردد تا جهت بهبود جو کلاس اهمیت بیشتری به شناخت عوامل اجتماعی و هیجانی کلاس ها و تقویت آن ها دهند. همچنین این پژوهش می تواند به عنوان پایه ای برای پژوهش های دیگر در سطح ملی و با طراحی بسته ای با آیتم های دیگر باشد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، بسته بهینه سازی، جو اجتماعی، هیجانی کلاس، فرسودگی شغلی، توانایی هیجانی ادراک شده
|
  • Leyla Bahmaei, Seyyed Mansoor Marashi, Mohammadjaafar Pakseresht, Maasoud Safaeimoghadam Pages 5-28
    The theory of social reconstruction supports the attitude which encourages the people to get involved in the reconstruction of the cultural norms and values and the social structure in order to solve the social problems with the aim of attaining a better life. Educational Reconstructionist consider the schools as an appropriate means for this purpose. They believe that the schools are not only responsible for the preservation and transmission of cultural heritage but also they should create the new social and cultural patterns which incorporate the new and old patterns in a balanced combination which is inductive to social reconstruction. This research which was carried out by the documentary- analytical method aimed to address the following questions: first, what reasons do the deconstructionists offer as to the competency of the school to act as an agency for social change and reconstruction and what plans and programs do they propose toward attaing this goal? Second, bearing our current socio- political in mind what are the possibilities of implementing such programs in our educational system? The results of this study indicate that social and educational problems in our country require a redefinition of the school role. This could be achieved by using certain appropriate components of a Reconstructionist program, a program designed in such a way they promote critical thinking in the students. This, it is hoped, will result in social change and reforms.
    Keywords: Educations, social reconstruction, structural, cultural changes, critical Iran's educational system
  • Mehrnoosh Hedayati, Hamed Mahzadeh Pages 29-54
    This study investigated the effect of “Philosophy for Children” (P4C) program on social problem-solving skills at high school boy students in Tehran. This study was conducted, using the quasi-experimental method. From all male students in the 6th district of Tehran, with using of a multistage cluster random sampling, 60 students randomly were selected and assigned in the experimental and control groups. Initially, both groups completed the revised Social Problem Solving questionnaire (SPSI-R) in the pretest phase. After, the “Philosophy for Children” program was performed in 12 ninety-minute training sessions for the experimental group. The control group did not receive any training. In the end of this intervention, posttest was performed on participants of bouth groups. To analyze the data, covariance analysis (ANCOVA) was used. Results indicated that the "Philosophy for Children" program increased significantly RPS, AS, ICS, PPO and NPO components in social problem solving skills.
  • Marziyeh Abdolvahabi, Yadolah Mehralizadeh, Abdolah Parsa Pages 55-80
    The main purpose of this study is study the barriers of implementation of smart schools in Ahwaz Girls secondary schools. In order to doing this study a mixed method of research was used. Also data collected via multi methods such as questionnaire, semi-interviews, checklist and researcher observation. The sample of the study consisted of 100 teachers and 8 principles of secondary school which randomly selected from zone 1 of Ahwaz city using a cluster sampling method. The results of the questionnaire indicated that main barriers were: weakness of teaching and learning environment, a multimedia-based learning content, low level of IT infrastructure development, school management system, weakness of teachers it skills and lack of appropriated action regarding the it.
    Keywords: smart schools, information technology, high schools, teacher skills
  • Hossein Eskandari Pages 81-106
    This article has been originated from an analytic, theoretical and qualitative research. The aim of this study was analysis and classification of views and approaches toward application of modern technologies in education. There are two main questions: Is technology a cultural-value phenomenon? And second one, which determiner has main role in usage and distribution of technology: user, society, technology? In regard to different philosophical and educational views, there would be different responses. In addition to classifying different responses, this article tried to explain Iranian educational system’s states in regard to these two questions. To what extent does the “Document of Fundamental Reform of Education” emphasize on "intelligent application of technology"? And on what meaning of “technology” is rooted? Analyzing the Document content and exploring the past two decades experiences showed that Iran’s education system, theoretically and practically, has followed instrumentalism approach. At the end, in addition to warning about negative outcomes of using instrumentalism, the article, suggested that “technology” should be seen from different perspectives, and for education system it is better to have a comprehensive approach in study technology.
    Keywords: technology, education, Document of Fundamental Reform of Education
  • Narges Sajadiye, Saeid Azadmanesh Pages 107-130
    The main objective of this study is to investigate the viewpoints of postgraduate and PhD students of Tehran University about the functions of philosophy of education as an academic discipline. To gather students’ viewpoints, we used semi-structured interviews and to analyze their responses, we applied thematic analysis method. A sample of 11 postgraduate students and 6 PhD students who are studying philosophy of education at Tehran University participated in this study. Findings of this study demonstrate that the basic functions of this discipline can be classified in two categories including social functions (with 80 item) and individual functions (18 items). The most basic social functions are: macro policy making of formal educational system; proposing measures, criticisms and analysis of educational space; aspiration for solving educational problems and “deriving educational implications”. The most important individual functions are: thinking and coherence of thought; changing attitudes and expanding individual promoting vision.
    Keywords: thematic analysis, Tehran University students, philosophy of education, functions
  • Ahmad Zandvaniyan, Afrooz Khoshkhahad, Kazem Barzegar Pages 131-152
    The present study was conducted to investigate the relationship between epistemological beliefs and anti-intellectual beliefs with critical thinking disposition.
    Method
    The study sample consisted of 2180 M. A. students of Yazd University. A sample of 360 persons were selected by cluster sampling according to the Morgan-Krejcie table from the faculties of Humanities, Science and engineering. To measure the variables of the study three questionnaires were used: Schommer’s epistemological beliefs questionnaire with five dimensions of simple assuming of knowledge, definite assuming of knowledge, source of knowledge, innate assuming of learning ability and quick assuming of learning process to measure epistemological beliefs Eigenberger and sealander’s student anti-intellectualism scale and Ricketts’ critical thinking disposition inventory with three dimensions of innovativeness, maturity and engagement check anti-intellectual beliefs. The data was also analyzed using Pearson correlation and stepwise multiple regression.
    Results
    The results showed that epistemological beliefs and anti-intellectual beliefs had a negative significant relationship with the critical thinking disposition. The results of multiple regression analysis also showed that among the dimensions of the epistemological beliefs, source of knowledge with a positive beta (0.106), definite assuming of knowledge with beta (-0.11) and innate assuming of learning ability with beta (-0.23) predicts the critical thinking disposition negatively. Anti-intellectual beliefs with a negative beta (-0.37) has a role in the prediction of the critical thinking disposition. Generally, findings of the present study show that it is necessary to identify the role of epistemological beliefs and recognition of the anti-intellectual beliefs in the quality of critical thinking students’ dispositions.
    Keywords: Epistemological beliefs, anti-intellectual beliefs, critical thinking disposition, graduate course, Yazd University
  • Sara Ebrahimi, Hossein Poorshahriyar, Omid Shekari Pages 153-172
    This research was done in order to study the effectiveness of a “social-emotional classroom climate optimization package” in primary schools. The present study has been done through an experimental method, using pre-test/post-test control group. The population was consisted of 12 public elementary schools in Noor city that sample composed of 8 classes of fifth-grade that have been selected by the convenience sampling method. The measurements included social-emotional class-room climate optimization package, providing by researcher, Classroom Assessment Scoring System (CLASS) (Pianta, La Paro, & Hamre, 2005, 2008), Perceived Emotional Intelligence Scale (Brackett, & Mayer, 2003), & Maslach Burnout Inventory (Maslach, Jackson, & Leiter, 1996). Based on hierarchical linear models, the results indicated that social-emotional classroom climate optimization package have made significant difference in various dimensions of classroom climate between control & experiment classes, and teacher variables, when was entered in regression equation and was controlled, significantly moderated the effect of treatment. The findings of this study can be considered as a guide for curriculum planners and teachers to improve classroom climate, to pay more attention to recognition thesocial and emotional factors of classes and reinforcing them. Also, the results can be used as a basis for other research at the national level and designing a package with controlling other items.
    Keywords: effectiveness, optimization package, social-emotional classroom climate, teacher burnout, teacher's perceived emotional ability