فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال هجدهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حبیب الله تبریزی، مسعود صفایی مقدم، سید منصور مرعشی صفحات 7-30
    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت نهاد امور پرورشی بر اساس مبانی معرفت شناختی آن است‏. پرسش اصلی تحقیق این است که تاسیس این نهاد بر کدامین پیش فرض ها و مبانی معرفتی استوار بوده است؛ و اینکه این پیش فرض ها تا چه میزان قابل دفاع هستند؟ این نوشته بر این است دو پیش فرض اساسی مبنای تاسیس این نهاد بوده است که عبارتند از:1- استقلال حوزه های دانشی از حوزه های ارزشی، 2- استقلال مبادی دانشی، عاطفی و ارادی رفتار. بر اساس پیش فرض اول، در حوزه ی دانش آنچه مدنظر است واقعیت هاست، ولی حوزه ی ارزش ها مربوط به بایدها و نبایدهای زندگی است و میان این دو حوزه شکاف منطقی وجود دارد. بر اساس این پیش فرض کار انتقال دانش به دانش آموزان ماهیتا متفاوت و مستقل از کاری است که به پرورش بعد ارزشی و روحی و معنوی دانش آموزان می پردازد. بر حسب پیش فرض دوم، ادراک، میل و اراده، به عنوان عامل های مسئول رفتار‏، ماهیتا از هم متمایز و نسبت به هم از استقلال برخوردارند. لذا نهادهایی که متکفل تقویت و پرورش این عامل ها هستند، متفاوت و از هم متمایز خواهند بود. یعنی بخشی از آموزش و پرورش مسئول حوزه ی دانش و بخشی دیگر، که در اینجا همان امور پرورشی خواهد بود، بر اساس پیش فرض اول مسئول حوزه ی ارزش ها‏، و بر اساس پیش فرض دوم مسئول حوزه های عاطفه و اراده می شود. در رابطه با پیش فرض اول، این نوشتار با اعتقاد به درهم تنیدگی دانش و ارزش نشان می دهد که جدایی نهاد پرورشی از نهاد آموزشی نادرست است و بر آن است که نهاد آموزشی علاوه بر مسئولیت تعلیم دارای مسئولیت تربیت نیز می باشد. در رابطه با پیش فرض دوم نیز مقاله بر این است که ساحت های معرفت، میل و اراده در هم تنیده بوده و تربیت مستلزم درگیری همزمان هر سه این ساحت هاست. لذا، نظام آموزشی- یا نظام تربیتی- باید علم، اخلاق و عمل، یا عقل، احساس و اراده را توامان در نظر گیرد.
    کلیدواژگان: امور پرورشی، امور تربیتی، مبانی معرفت شناختی، آموزش و پرورش ایران
  • حسین زینعلی پور، اقبال زارعی، سلطلن حسین مظفری صالح صفحات 31-50
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تحقق اهداف اخلاقی و رابطه ی آن با رشد قضاوت اخلاقی در بین دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی شهر بندرعباس انجام گرفته است. روش پژوهش این تحقیق توصیفی- پیمایشی و توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی شهر بندرعباس است، که تعداد 394 نفر به روش تصادفی– طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه ی اول که مربوط به تعیین میزان تحقق اهداف اخلاقی آموزش و پرورش است، از نوع محقق ساخته است و پرسشنامه دوم پرسشنامه قضاوت اخلاقی (MJT) است که برای اندازه گیری قضاوت اخلاقی مورد استفاده قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی میانگین، انحراف استاندارد و ضریب همبستگی پیرسون و آمار استنباطی آزمون t و آزمون فریدمن استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که اهداف اخلاقی آموزش و پرورش در پایه ی پنجم در شهر بندرعباس در سطح مطلوب تحقق یافته است. اگر چه همه ی اهداف در حد مطلوبی تحقق یافته است اما میزان تحقق آنها یکسان نیست و رتبه های متفاوتی دارند. بدین ترتیب، آن اهدافی بیشتر تحقق یافته که مدرسه و خانواده در زمینه ی آموزش آن بیشتر با یکدیگر توافق و همکاری داشته اند. همچنین یافته ها نشان داده است که بین میزان تحقق اهداف اخلاقی و قضاوت اخلاقی در سطح 05/0 رابطه معنی دار وجود دارد. اما تحلیل یافته ها به تفکیک اهداف نشان می دهد که از بین 21 هدف اخلاقی 7 هدف با قضاوت اخلاقی رابطه ندارد. بررسی محتوای این هفت هدف، نشان می دهد که این اهداف تحقق شان بیشتر تحت تاثیر الگوی فرزند پروری خانواده و روش کنترل و برقراری انضباط در مدارس است.
    کلیدواژگان: اهداف اخلاقی، قضاوت اخلاقی، آموزش و پرورش، مقطع ابتدایی
  • نعمت الله عزیزی، شیرکوه محمدی صفحات 51-74
    مقاله حاضر بررسی موانع اجرای استراتژی در سازمان آموزش و پرورش استان کردستان است. به منظور حصول به چنین هدفی، با انتخاب یک رویکرد کیفی بر مبنای روش توصیفی- پیمایشی و با استفاده از مصاحبه ی نیمه سازمان یافته با مدیران و کارشناسان سازمان آموزش و پرورش استان کردستان داده های پژوهشی، جمع آوری و از طریق روش تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که موانع ادراکی، نگرشی و مهارتی (موانع فردی) و کمبود منابع سازمانی، ناکارآمدی ساختار سازمان، ناکارآمدی فرهنگ سازمان، عدم اثربخشی دوره های آموزشی، ناکارآمدی مدیریت عالی سازمان و مداوم نبودن نظارت و ارزشیابی (موانع زمینه ای سازمانی)، از جمله موانع و مشکلات عمده در اجرای استراتژی های سازمان آموزش و پرورش استان کردستان می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، آموزش و پرورش، اجرای استراتژی، موانع اجرای استراتژی
  • یدالله مهرعلیزاده، نقی رعدی افسوران، عبدالله پارسا، محمدعلی معتمدی صفحات 75-96
    هدف پژوهش حاضر مطالعه ی ابعاد توانمندی نیروی انسانی در یکی از سازمان های مورد مطالعه ی کشور می باشد. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه ی آماری شامل کلیه ی مدیران و کارکنان مورد مطالعه در سال 89-88 بوده اند، که تعداد 220 نفر نمونه از بین کلیه ی مدیران و کارکنان، با بهره گیری از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ی محقق ساخته بر اساس مدل بنیاد توانمندسازی منابع انسانی ایران بوده که پایایی آن 94/0 و روایی آن 90/0 به دست آمده است. عمده ترین یافته های پژوهش عبارتند از: الف) میزان توانمندسازی نیروی انسانی در سازمان مورد مطالعه بر اساس معیارها و ابعاد مدل بنیاد توانمندسازی منابع انسانی ایران (رهبری، خط مشی و استراتژی، فرایند های توانمندسازی، ترغیب و تشویق، مشارکت، خلاقیت و نوآوری و نتایج کلیدی عملکرد) پایین تر از حد متوسط بوده است. ب) بین وضعیت موجود و مطلوب توانمندسازی نیروی انسانی بر اساس بعد رهبری مدل بنیاد توانمندسازی منابع انسانی ایران در سازمان دولتی مورد مطالعه تفاوت وجود داشته است. ج) بین وضعیت موجود و مطلوب توانمندسازی نیروی انسانی بر اساس بعد یادگیری مدل بنیاد توانمندسازی منابع انسانی ایران در سازمان دولتی مورد مطالعه تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، توانمندسازی، موردکاوی، سازمان آب و برق
  • رضا میرانی صفحات 97-114
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی دوره های آموزش کارآفرینی سازمان کار و امور اجتماعی استان خوزستان در سال 1389 می باشد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی افراد متقاضی کار و تسهیلات اشتغال زایی سازمان کار و امور اجتماعی استان خوزستان به تعداد 13567 نفر است، که با بهره گیری از جدول تعیین حجم نمونه ی مورکان تعداد 370 نفر نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شده اند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ی سنجش ویژگی های شخصیتی کارآفرینان ایرانی با 95 سوال و 4 طیف بوده که پایایی آن 92/0 و روایی همزمان آن 74/0 گزارش شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی بوده که در سطح آمار توصیفی از مشخصه هایی نظیر میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که دوره های آموزش کارآفرینی در پرورش قابلیت کارآفرینی متقاضیان موثر بوده است (006/8=F و 005/0≥P)؛ محل اخذ مدرک تحصیلی در میزان قابلیت کارآفرینی متقاضیان موثر نبوده است (360/0=F و 55/0≥P) و بین میزان قابلیت کارآفرینی متقاضیان بر اساس متغیر جنسیت تفاوت معنی داری مشاهده نشد (350/0=F و 85/0≥P).
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، سازمان کار و امور اجتماعی استان خوزستان
  • فرشته گل پرور، میر محمود میر نسب، اسکندر فتحی آذر صفحات 115-130
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازآموزی اسنادی بر عملکرد حل مساله ی ریاضی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری ریاضی است. پ‍ژوهش حاضر از نوع پژوهش های آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. آزمودنی ها شامل 20 نفر از دانش آموزان پسر پایه ی چهارم ابتدایی شهر تبریز در سال 88-1387 بودند که به روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به طور تصادفی در هر یک از گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. از آزمون تشخیصی ریاضی ایران کی مت (1976) استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه ی 45 دقیقه ای برای بازآموزی اسنادی، آموزش داده شدند، در حالی که گروه کنترل به برنامه های عادی کلاسی خود ادامه دادند. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد نمرات دانش آموزان گروه آزمایش در پس آزمون حل مساله ی ریاضی نسبت به گروه کنترل بالاتر است. تفاوت دو گروه در سطح 01/0=α معنی دار بود.
    کلیدواژگان: ناتوانی ریاضی، حل مساله ی ریاضی، باز آموزی اسنادی
  • مهدی نامداری پژمان، علیرضا کیامنش، عبدالعظیم کریمی صفحات 131-154
    این مقاله نقش متغیرهای خودپنداره ی خواندن دانش آموز، فعالیت های اولیه ی سواد آموزی و نگرش دانش آموزان و والدین به خواندن، در عملکرد سواد خواندن دانش آموزان پایه ی چهارم ابتدایی بر اساس داده های مطالعه ی پیرلز 2006 را مورد بررسی قرار داده است. نمونه ی آماری استفاده شده پس از پالایش، 5179 دانش آموز (2767 پسر و 2412 دختر) چهارم ابتدایی بوده است که در آزمون پیرلز 2006 شرکت کرده بودند. مقیاس های مورد استفاده شامل پرسشنامه ی زمینه یابی یادگیری خواندن برای متغیرهای نگرش والدین به خواندن و فعالیت های اولیه سواد آموزی، پرسشنامه ی دانش آموز برای متغیر خود پنداره خواندن، و نمره ی کلی سواد خواندن بر اساس مدل راش بود. که به روش تحلیل مسیر، اثر مستقیم، غیرمستقیم و کل متغیر نگرش والدین به خواندن (متغیر برونزا) بر فعالیت های اولیه سوادآموزی، نگرش دانش آموز به خواندن و خود پنداره خواندن دانش آموز (متغیرهای درونزا) مورد بررسی قرار گرفت. پس از تایید مدل های اندازه گیری متغیرهای نهفته و برازش مدل تابع ساختاری، نتایج نشان دادند که مدل مورد آزمون، برازش مناسبی با داده ها دارد. تمامی اثرات متغیر نگرش والدین به خواندن بر سایر متغیرهای درون زا تایید شد. هم چنین تمامی اثرات متغیر فعالیت های اولیه ی سواد آموزی بر سایر متغیرهای درون زای پژوهش معنی دار به دست آمد. هیچ کدام از اثرات متغیر نگرش دانش آموز به خواندن بر عملکرد سواد خواندن معنی دار نبود. برای مشخص کردن برابری مدل های پسران و دختران، از آزمون برابری مدل ها استفاده شد که نتایج نشان دادند که از 8 مسیر موجود در مدل، 4 مسیر تفاوت معنی دار دارند که عبارتند از: خودپنداره خواندن دانش آموز به عملکرد سواد خواندن، نگرش خواندن والدین به فعالیت های اولیه سوادآموزی، فعالیت های اولیه سوادآموزی به خودپنداره خواندن و نگرش خواندن دانش آموز به عملکرد سواد خواندن.
    کلیدواژگان: سواد خواندن، نگرش به خواندن، خود پنداره خواندن، فعالیت های اولیه سواد آموزی، مقیاس پیرلز 2006
  • رحیم بدری گرگری، ریحانه احمدیان صفحات 155-176
    اهداف پیشرفت به عنوان بازنمایی شناختی دلایلی که افراد برای درگیر شدن در تکالیف تحصیلی دارند و استانداردهایی که افراد برای قضاوت یا ارزیابی عملکردشان استفاده می کنند، اشاره دارد. پژوهش های اخیر روی هدف پیشرفت بر اثرات عوامل محیطی تاکید نموده اند که بر باور ها و گرایش های هدف دانش آموزان اثرگذارند. این پژوهش، ادراک دانش آموزان از تاکید معلمان و والدین بر جهت گیری هدف پیشرفت و رابطه ی این اهداف با جهت گیری هدف شخصی و راهبرد های مقابله ای را مورد مطالعه قرار داد. جامعه ی آماری پژوهش دانش آموزان ناحیه 4 شهر تبریز بودند. 250 نفر از دانش آموزان سال اول دبیرستان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. پرسشنامه های هدف پیشرفت تصوری والدین، هدف پیشرفت تصوری معلمان، هدف پیشرفت شخصی دانش آموزان و راهبرد های مقابله ی تحصیلی به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تحلیل آماری داده ها به کمک نرم افزار AMOS و با روش تحلیل مسیر انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد جهت گیری هدف پیشرفت عملکرد گرایی دانش آموزان از طریق جهت گیری عملکردگرایی والدین و معلمان به صورت توامان پیش بینی می شود، در حالی که هدف پیشرفت تبحرگرایی دانش آموزان فقط از طریق هدف تبحر گرایی والدین پیش بینی می شود. نتایج دیگر پژوهش نشان داد که راهبرد های مقابله ای مثبت تحصیلی دانش آموزان از طریق جهت گیری تبحر گرایی و روش های مقابله ای انکار ، فرافکنی و فقدان مقابله از طریق جهت گیری عملکرد گرایی پیش بینی می شود. جنبه ی کاربردی پژوهش حاضر این است که در پژوهش های آینده نقش فرایند های درون خانواده بر اهداف پیشرفت دانش آموزان و نقش آنها برای رشد رفتار ها و باور های سازگارانه بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تبحرگرایی، عملکردگرایی، هدف پیشرفت والدین، هدف پیشرفت معلمان، راهبرد های مقابله تحصیلی
  • آزاده فرزان پور، مسعود برومند نسب، محمد صنوبری، عبدالامیر طیب طاهر صفحات 177-200
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی عملکرد شناختی، عاطفی و روانی– حرکتی با توجه به ارزشیابی کمی و توصیفی دانش آموزان پایه ی دوم مدارس ابتدایی شهر دزفول است. جامعه ی آماری کلیه ی دانش آموزان پایه ی دوم ابتدایی شهرستان دزفول بود. حجم نمونه شامل 50 کلاس مشمول طرح ارزشیابی توصیفی و 50 کلاس مشمول ارزشیابی کمی است که به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شده اند. ابزارهای اندازه گیری عبارتنداز: 1- آزمون های عملکرد تحصیلی ریاضی، علوم و زبان فارسی. 2- ابزارسنجش ویژگی های عاطفی شامل: پرسش نامه ی کیفیت زندگی در مدرسه و پرسشنامه ی عکس العمل دانش آموزان نسبت به کلاس و مدرسه. 3- مقیاس های درجه بندی علوم و ریاضی برای سنجش ویژگی های روانی– حرکتی. در تحلیل داده ها از روش آماری آزمون t برای دو گروه مستقل استفاده شده است. نتایج نشان داد که اگر چه دانش آموزان مشمول طرح ارزشیابی توصیفی عملکرد بالاتری داشتند؛ ولی در آزمون ریاضی و زبان فارسی تفاوت معنی دار نبود. همچنین نمرات طرح توصیفی در متغیرهای عاطفی شامل کیفیت زندگی در مدرسه و عکس العمل دانش آموزان نسبت به کلاس و مدرسه به طور معنی داری با 05/0=α بیشتر از نمرات دانش آموزان ارزشیابی کمی بود. در متغیرهای حوزه ی روانی- حرکتی عملکرد دانش آموزان طرح توصیفی به طور معنی داری با 05/0=α بیشتر از دانش آموزان ارزشیابی کمی بود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، ارزشیابی کمی، حیطه ی شناختی، حیطه ی عاطفی، حیطه ی روانی، حرکتی
  • صادق صالحی صفحات 201-226
    صاحب نظران مطالعات زیست محیطی معتقدند که بین رفتارهای زیست محیطی، دانش زیست محیطی و تحصیلات رابطه وجود دارد. لذا مقاله ی حاضر به بررسی رابطه ی میان رفتار زیست محیطی و دانش زیست محیطی از یک طرف و نیز رابطه میان رفتار زیست محیطی و تحصیلات در بین دانش آموزان دبیرستان مناطق شمالی ایران از طرف دیگر می پردازد. بر این اساس، رابطه ی مثبت بین دانش و رفتار زیست محیطی، فرضیه ی اساسی تحقیق را شکل داد. روش تحقیق، در این مطالعه روش پیمایشی بوده و با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 751 نفر از دانش آموزان مقطع دبیرستان در سه مرکز استان های گلستان، گیلان و مازندران انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان داد که افراد مورد بررسی از دانش زیست محیطی پایینی برخوردار بودند، در حالیکه رفتار های زیست محیطی نسبتا بالایی از خود نشان دادند. همچنین، یافته های تحقیق نشان داد که رابطه ی معنی داری بین سطح تحصیلات و دانش زیست محیطی به دست نیامده است. نتایج مذکور این سوال اساسی را بر می انگیزد که چرا در میان دانش آموزان ایرانی، سطح تحصیلات تاثیری روی سطح دانش زیست محیطی ندارد. در ادامه ی مقاله، دلایل احتمالی بروز این واقعیت مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، دانش زیست محیطی، آموزش زیست محیطی، تخریب محیط زیست، ارزش های زیست محیطی
  • یدالله زرگر، نجمه طهماسبی، ایران داوودی صفحات 221-238
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس علاقه به رشته ی تحصیلی در دانشجویان انجام شده است. بدین منظور بر اساس متون مربوطه و طرح سوال باز به تعدادی از دانشجویان و اساتید، یک پرسشنامه ی مقدماتی با هدف سنجش میزان علاقه به رشته ی تحصیلی در دانشجویان تهیه شد. پس از آن تعداد 280 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های شهید چمران و جندی شاپور اهواز (رشته های علوم انسانی، علوم پایه، فنی- مهندسی و پزشکی) در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای برگزیده شدند و پرسشنامه ی مقدماتی 44 ماده ای را تکمیل کردند. پس از تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله ی نرم افزار spss با روش تحلیل عوامل یک مقیاس 29 ماده ای شامل سه عامل به دست آمد. عامل اول علاقه ی درونی با 16 ماده، عامل دوم اختیار و پایداری با 6 ماده و عامل سوم منزلت اجتماعی با 7 ماده نامگذاری شد. اعتبار مقیاس که از طریق همبسته نمودن نمره ی کل با یک سوال که بیانگر علاقه ی کلی به رشته ی تحصیلی می باشد به دست آمد، رضایت بخش است و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ (95/0) می باشد که نشان دهنده ی قابلیت آن برای کاربرد در پژوهش های علوم تربیتی، روان شناختی و مشاوره است.
    کلیدواژگان: مقیاس علاقه به رشته ی تحصیلی، علاقه ی درونی، اختیار و پایداری، منزلت اجتماعی
  • فرهاد شفیع پور مطلق، پریوش جعفری، محمدحسین یارمحمدیان، علی دلاور صفحات 239-254
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین سبک های رهبری، سبک های تصمیم گیری و اعتماد سازمانی با عدالت سازمانی ادراک شده ی دبیران آموزش و پرورش است. روش پژوهش همبستگی از نوع علی و شیوه ی نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بوده است که نهایتا تعداد 363 نفر بطور تصادفی برای پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش چهار پرسشنامه ی عدالت سازمانی، سبک رهبری باس، سبک تصمیم گیری و اعتماد سازمانی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. بطور کلی نتایج پژوهش نشان می دهد سبک رهبری تحولی به تنهایی 48 درصد واریانس عدالت را تبیین می کند. براساس ضریب بتا به ازای یک واحد افزایش سبک تصمیم گیری جامع میزان عدالت 584/0 واحد افزایش می یابد. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد اعتماد به سازمان به تنهایی 5 درصد واریانس عدالت تعاملی را تبیین می کند. با ورود اعتماد به مدیر میزان واریانس تبیین شده به 13 درصد و با ورود اعتماد به همکاران به 18/0 درصد افزایش می یابد. بطور کلی مدل معادله ی ساختاری نشان می دهد، شاخصGFI برابر با 95/0 و شاخص AGFI برابر با 8/0 بوده که حاکی از برازندگی مدل تجربی پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، سبک رهبری، سبک تصمیم گیری، اعتماد سازمانی، دبیران آموزش و پرورش
|
  • H. Tabrizi, M. Safaie Moghaddam, S.M. Marashi Pages 7-30
    In this study we argue that establishing fostering department in Iranian education system has been, and indeed is expected to be, based upon some philosophical presuppositions that work as foundations for decision making in this filed. we have tried to evaluate this department by discovering and examining its philosophical foundations. Two of these presupposition based on which we assessed the idea of establishing this department in education, that focuses its efforts on spiritual affairs, are as follows. 1- there is an unbridgeable gap between knowledge and value, and this is the reason why we need to establish two different sectors or departments in education system, one for educational affairs and the second for spiritual affairs. 2- the main factors responsible for actions, namely knowledge, want and the will, are different in their nature. So there is a need to make different sectors for these different factors to be developed. As we have argued, the first one has been rejected, and the second can only partly be right. After all, we have shown that since knowledge and value, on the one hand, and knowledge, want and will, on the other hand, are sides of one entity, there can not be a real distance and distinction between educational and fostering or spiritual affairs in education system.
    Keywords: Science, knowledge, axiology, Iranian Education System
  • H. Zainalipour, E. Zaree, S.H. Mozafari Saleh Pages 31-50
    The main propose of this study is to survey the extent of approved educational ethical goals achievement and its relation to moral judgment among students of fifth grade elementary school in Bandar Abbas. Research method is descriptive-survey and correlation study. Research population consisted of all fifth grade students of Bandar Abbas and a sample of 394 students were chosen by cluster sampling. Two questionnaires were used for data gathering. The first questionnaire made by researchers was ethical goals achievement questionnaire and the second one was moral judgment questionnaire (MJT). Descriptive statistics including the computation of mean, standard deviation and Pearson correlation and inferential statistics involving T and Friedman tests were used to analyze the data. The findings indicate that the approved ethical goals have been achieved by 5th –grade student at a desired level in Bandar Abbas primary education. Although all goals have been achieved at the desired level, their achievement levels differ and their ranks vary. In effect, the goals with respect to which there were consensus and cooperation between home and school showed a higher level of realization. Results also show significant relationship between the levels of moral judgments and ethical goals at 0.05. But out of the twenty one moral goals only seven goals didnt have relation to moral judgments. The Content of these seven goals shows that they are influenced by parent's child rearing style and school's control and discipline.
    Keywords: ethical goals, moral judgments, education, elementary school
  • N. Azizi, S. Mohammadi Pages 51-74
    The purpose of this study was to identify strategic implementation obstacles in the Kurdistan educational organization. Qualitative approach via semi structured interviewing was used to collect data. Using theoretical sampling method, the organization’s Director General, his deputies and the organization’s senior experts were interviewed. Results showed that Kurdistan’s Organization of Education is confronting several obstacles when its strategic plans one implemented among which cognitive, attitude and skill- related obstacles (individual obstacles), insufficient organizational resources, ineffective organizational structure and culture, ineffective professional development training, ineffective leadership, and irregular supervision and evaluation (organizational obstacles) are remarkable.
    Keywords: strategic management, strategy implementation, obstacles
  • Y. Mehralizadeh, N. Radee Afsooran, A. Parsa, M.A. Moatamedi Pages 75-96
    The purpose of the present research was to study human resources empowerment dimensions in one of the Water and Electricity organizations of Iran. The research method used was descriptive, i.e. survey, and statistical population consisted of all managers and employees in 1388/89 (2009/2010). A Sample of 220 participants were selected Via stratified random sampling. A measurement instrument (questionnaire) was designed based on the criteria of Iran manpower empowerment institute model. The reliability and validity of the instrument were measured to be 0.946 and 0.904 respectively. The main findings of this research are: The rate of human resources Empowerment in the studied organization was found to be lower than average based on the criteria of Iran’s Manpower Empowerment Institute Model. Based on leadership dimension of Iran Manpower Empowerment Institute model, there is a gap between the status quo and the optimal target. Also a gap was found between the status quo and optimum based on the learning dimention of Iran’s Manpower Empowerment Inistitute model.
    Keywords: human resources, empowerment, case study, water, electricity organization
  • R. Mirani Pages 97-114
    The purpose of current research is examined of entrepreneurship education courses effectiveness in the Khuzestan province's Labor organization and Social Affairs. Statistical populations is employment equipment and labor applicants all of Khuzestan province¢s Labor organization and Social Affairs in 1389 second semester. 370 numbers has selected the sample and intersected to experiment and control groups. Measurement instrument is questionnaires of personality characteristics measuring of Iranian entrepreneurs- the questions 95 and the spectrum 4, which has reported its Reliability 0/92 and concurrent validity 0/74. Analyzed of dates by using spss software is done at levels of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance). Main of consequences of this research is: 1- Training of entrepreneurship has been effective in applicants entrepreneurship capabilities nurture (p≥ 0/005 & f= 8/006). 2 - Place of degree grasp has not been effective in the applicants entrepreneurial capabilities rate (p≥ 0/55 & f= 0/360). 3 –between the men and women entrepreneurial capabilities has not been observation significant difference (p≥ 0/85 & f= 0/350).
    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurship education, Khuzestan province's Labor organization, Social Affairs
  • F. Gholparvar, M.M. Mirnasab, E. Fathiazar Pages 115-130
    The purpose of this study was to investigate the effects of attributional retraining on math problem solving performance of students with math disability. The study was quasi-experimental using a pre-test-posttest design with control group. The subjects were 20 4th-grade students from TabrizCity in the academic year 1387/88 (2008/09) who were randomly selected via multi-stage cluster sampling and randomly placed in two experimental and control groups. The experimental group received an eight 45-minutes sessions attributional retraining whereas the control group continued with a conventional instruction. The results of covariance analysis showed that the experimental group had a significantly better performance than the control group (a=.01).
    Keywords: math disability, math problem solving, attributional retraining
  • M., Namdari Pezhman, A. Kiamanesh, A. Karimi Pages 131-154
    This article reports the results of a study on the role of student's reading self-concept, preparatory literacy activities, student and parent attitude to ward reading on reading literacy performance based on PIRLS 2006 data. Data from 5179 fourth grade Iranian students (2767 boys and 2412 girls) who participated in PIRLS 2006 were analyzed using the path analysis. The scales used in this study are taken from reading background questionnaire for parent's attitude to ward reading and primary literacy activities variables, student questionnaire for reading self concept and student attitude to reading variables, and reading literacy total scores based on Rasch model. Findings show that the model under examination has goodness of fit with data. All effects of parent's attitude to reading on other endogenous variables were confirmed. In addition, all effects of primary literacy activities on other endogenous variables were found to be significant. None of the effects of student's attitude to ward reading on reading literacy performance was significant. In order to distinguish equality of boys’ and girls’ models, testing of the equality of models was used. Results demonstrated that out of 8 paths in models, differences of 4 paths were significant. These paths were: student's reading self-concept to reading literacy performance, parent's attitude to reading to primary literacy activities, primary literacy activities to student's reading self-concept, and student's attitude to reading to ward reading literacy performance.
    Keywords: Reading literacy, attitude to reading, reading self-concept, primary literacy activities, PIRLS 2006 scale
  • R. Badri Gargari, R. Ahmadian Pages 155-176
    Achievement goals have been described as cognitive representations of both children’s reasons for engaging in academic tasks and the standards that will be used to judge or evaluate their performance. Recent research on achievement motivation has focused on the effects of environmental factors affecting students’ motivational beliefs and goal tendencies. This research examines students’ perceptions of the achievement goals parents and teachers emphasize for them in academics, and the relation of these goals to students’ personal achievement goals and coping strategies. 250 students were selected through cluster random sampling method. The instruments employed in the study were Perceived Parent Goal Emphasis, Perceived Teacher Goal Emphasis, Academic Goal Orientation Questionnaire and the Academic Coping Inventory. Data were analyzed by AMOS software and through path analysis. Student’s performance-approach orientation was strongly predicted by perceived parental performance emphasis and perceived parental performance emphasis where as student’s mastery orientation was not significantly predicted by perceived teacher mastery emphasis. In addition, it was found that positive coping strategies are also substantially predicted by children’s mastery orientation and projective coping, denial, non-coping are positively predicted by children’s performance-approach orientation. Implications of this research for future research. Is that more attention should by Paid to the roles played by inner family processes on children’s perceived achievement goal and their adaptive beliefs and behaviors in schools, are discussed.
    Keywords: achievement goal, perceived parental performance emphasis, coping strategies, mastery orientation, performance-approach orientation
  • A. Farzanpour, M. Brumandnasab, M. Sanubari, A.A. Taibtaher Pages 177-200
    The purpose of this research was to conduct a comparative study on cognitive, emotional and psycho-motor performance in terms of quantitative and descriptive Evaluation among second grade elementary students in the City of Dezfool. The target population comprised all second grade classes in Dezfool from whim 50 classes of descriptive evaluation plan as well as 50 classes of quantitative evaluation plan were randomly selected through multi- phase cluster sampling method. Measurement instruments used were: (1) Mathematics Science and Persian language students achievement tests, (2) Quality Of School life (QSL) questionnaire and Students reaction questionnaire toward classroom and the school for the assessment of effective characters. (3) Science and mathematics rating scales for Psycho-motor characteristics assessment. Independent sample T-test was used to analyze the data gathered. The results showed that although student's performance in descriptive evaluation plan in cognitive variables was as the whole higher than the quantitative evaluation plan students. the difference in math and Persian language performance was not significant. The diffrence in science test was significant at α=0.05 leuel. Also the performance of students in descriptive evaluation plan on emotional variables such as quality of school life and students reaction toward classroom and school by α=0.05 was significantly higher than that of the students scores in quantitative evaluation. There were significant differences between two groups in terms of psychomotor domain variables and differences were in favor of students descriptive evaluation at α=0.05.
    Keywords: descriptive evaluation, Quantitative evaluation, cognitive domain, emotional domain, psycho-motor domain
  • S. Salehi Pages 201-226
    This survey investigated the relationship between the level of education and enviornmnetal knowledge as well the relationship between environmental knowledge and environmentally responsible behavior among high school students in Northern areas of Iran. Environmental scientists believe that there is a relationship between environmental knowledge and environmentally significant behavior, which forms the basic hypothesis of this research. Survey method was used to conduct the research and by applying simple random sampling method, 751 students were chosen from three capial cities of Golestan, Gilan and Mazandran. The survey results showed that the partiupants possessed low level of environmental knowledge, while they exhibited high level of environmentally- appropriate behavior. It also showed that there was no significant relationship between level of education and environmental knowledge, which needs to be explained. The paper continues to explain the probale reasons for this unexpected result.
    Keywords: environmnetal knowledge, environmental education, Environmental Behavior, environmental degradation
  • Y. Zargar, N. Tahmasebi, I. Davoodi Pages 221-238
    The aim of this study was to construct and validate a scale for the Academic Field Interest of university students. An elementary scale consisting of 44 items about this field was administered to 280 subjects randomly selected via multistage cluster sampling from among male and female students of Shahid Chamran university and Jundi Shapur University of medical sciences Ahvaz (fields consisting of human sciences, basic sciences, engineering- technical sciences and medicine). Factor analysis of the data yielded formation of a 29-item scale entitled Academic Field Interest Scale (AFIS) comprising three factors. The first factor with 16 items was entitled Inner Interest, the second factor with 6 items option and persistence and the third factor with 7 items social prestige. The validity and reliability (as measured by Cronbach Alpha .95) were found to be satisfactory.
    Keywords: Academic Field Interest Scale, Internal Interest, option, persistence, social prestige
  • F. Shafiepour Motlagh, P. Jafari, M.H. Yarmohammadian, A. Delavar Pages 239-254
    The main purpose of this research was to determine the model of relationship between leadership styles,decision making stlyles and organizational trust with teacher's perceived organizational justice. The method of study was correlational. The statistical population consisted of all high school teachers of Iran's cental province of Esfehan. The data-gathering instruments comprised 4 questionnaires: Organizational Justice,Bass Leadership Styles, Decision-making Styles and Organizational Trust.The results indicated that transformational leadership by itself can explain 48% of justice variance. Based on B coefficient, proportional to an increase of one unit of comprehensive decision making, organizational justice increases by.584 unit. Further, the results show that trust in the organiztion by itself explains only 5% of the interactional justice variance, whereas with the inclusion of trust in administration and trust in colleagues, this figure rises to 13% and 15%, respectively. On the whole, the structural equation model indicates that the GFI index is .95 and that of the AGFI is .80, which bear witness to the goodness of fit of the experimental model of this reseach.
    Keywords: leadership style, decision making style. organizationl trust, justice