فهرست مطالب

نشریه دین و سلامت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا استخری، فخری تاجیک زاده، سلطان علی کاظمی صفحات 1-11
    سابقه و هدف
    ایمان به خدا و امیدواری، نقش به سزایی در ادامه ی روند زندگی تمامی افراد جامعه و به ویژه بیماران ایفا میکند. در این ارتباط، هدف از پژوهش حاضر، مقایسه نقش باورهای مذهبی در امید به زندگی و کیفیت زندگی بیماران سرطانی و غیرسرطانی شهر شیراز در سال 1390 بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از طرح های علی - مقایسه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش را بیماران مراجعه کننده به بیمارستان نمازی شهر شیراز تشکیل دادند. نمونه پژوهش نیز شامل: 30 نفر از بیماران سرطانی ( 15 مرد و 15 زن) بخش شیمی درمانی و 30 نفر ( 15 مرد و 15 زن) از بیماران سایر بخش ها بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس سنجش نگرش مذهبی ( 1385 )، پرسشنامه امید ( 1991 ) و پرسشنامه کیفیت زندگی ( 1996 ) بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون t مستقل) به همراه نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین باورهای مذهبی، امید به زندگی و کیفیت زندگی بیماران سرطانی و غیرسرطانی تفاوت معناداری وجود دارد.
    استنتاج: براساس یافته ها می توان گفت اعتقادات و باورهای مذهبی میتواند باعث تقویت روحیه بیماران سرطانی شده و منجر به افزایش امید به زندگی و بهبود کیفیت زندگی در آن ها گردد.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، باورهای مذهبی، بیماران سرطانی، بیماران غیرسرطانی، کیفیت زندگی
  • یدالله جنتی، میلاد ذاتی رستمی، سمانه امامی صفحات 12-19
    سابقه و هدف
    سلامت معنوی از جمله مهمترین ابعاد سلامت در جهت سازگاری فرد با بیماری بهویژه در بیماران دیالیزی است که سلامت روانی، جسمی و معنوی مختل میشود. از آنجا که یکی از زمینه های عمده بیماری ها، تزلزل روحی ناشی از فقدان بعد معنوی میباشد، این پژوهش با هدف تعیین سطح سلامت معنوی و عوامل مرتبط با آن در بیماران تحت درمان با همودیالیز طراحی و انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی بر روی 81 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان ساری در سال 1394 انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل: پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه سلامت معنوی Elison و Palotzian بود. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با نرم افزار 20 SPSS آمار توصیفی، آزمون میانه و ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین کل و انحراف معیار نمره سلامت معنوی بیماران16/79 ±70/93 و میانگین و انحراف معیار نمره سلامت مذهبی و وجودی آن ها به ترتیب معادل 8/71±36/54 و 8/61 ±34/39بود. همچنین، بین متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، تعداد فرزندان، تعداد اعضای خانواده، وضعیت سکونت، مصرف قلیان و وضعیت اقتصادی با نمره کل سلامت اما بین متغیرهای سن، وضعیت مسکن و ؛ معنوی ارتباط معناداری وجود نداشت مصرف سیگار با سلامت معنوی، ارتباط آماری معناداری مشاهده شد.
    استنتاج: نتایج پژوهش حاضر نشان داد بیشتر بیماران مورد مطالعه و تحت درمان با همودیالیز، از سلامت معنوی متوسطی برخوردار بودند و سطح مذهبی آن ها کمی از سلامت وجودی بالاتر بود. شایان ذکر است که فقدان سلامت معنوی به ویژه در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن، زمینه ساز بسیاری از مشکلات روانی، اجتماعی و عوارض جسمی است؛ بنابراین، معنویت و اعمال مذهبی مانند دعا، نقش مهمی را در قبول بیماری ها ایفا می کند.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، مازندران، همودیالیز
  • عاطفه محمدی زاده، قاسم عسکری زاده، مسعود باقری صفحات 20-28
    سابقه و هدف
    اضطراب مرگ یکی از مشکلات شایع در بیماران مزمن و صعب العلاج است که می تواند سلامت روانی این بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. سلامت معنوی یکی از ابعاد مهم در سلامت انسان محسوب می شود؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه سلامت معنوی با اضطراب مرگ در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس یا ام. اس (Multiple Sclerosis: MS) می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان مبتلا به ام. اس شهرستان رفسنجان تشکیل دادند. برای انجام این پژوهش، 116 نفر از بیماران مراجعه کننده به بخش بیماری های خاص شهرستان رفسنجان در سال 1394 به روش تمام شمار انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه 20 سوالی سلامت معنوی Palutzianan و Ellison (Spiritual Well-Being Scale: SWB) و پرسشنامه 15 سوالی اضطراب مرگ Templer (DAS :Death Anxiety Scale) بود. لازم به ذکر است که داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش همزمان تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین کل و انحراف معیار نمره سلامت معنوی بیماران معادل 87/14 ±10/98 بود و میانگین و انحراف معیار نمره سلامت مذهبی و سلامت وجودی آن ها به ترتیب برابر با (08/8 ±26/49 ) و (72/7 ±83/48) به دست آمد. یافته ها نشان داد که بین سلامت معنوی و ابعاد آن (سلامت مذهبی و سلامت وجودی) با اضطراب مرگ، رابطه منفی و معناداری وجود دارد (05/0>P).
    استنتاج: نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن است که بیشتر بیماران مبتلا به ام. اس از سلامت معنوی متوسطی برخوردار هستند و با افزایش سلامت معنوی، اضطراب مرگ بیماران کاهش می یابد. همچنین، سطح سلامت مذهبی کمی بیشتر از سلامت وجودی بود که با توجه به فرهنگ جامعه ما طبیعی به نظر می رسد .
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، بیماران ام، اس، سلامت مذهبی، سلامت معنوی، سلامت وجودی
  • منصوره مهدی یار، سید محمدرضا تقوی، محمد علی گودرزی صفحات 29-38
    سابقه و هدف
    صبر یکی از شاخص های مهم سلامت فرد و جامعه می باشد و با توجه به کارکردهای بسیار مهم صبر، پرورش آن ضروری است. توجه به پایه های زیربنایی صبر می تواند به پرورش این فضیلت کمک نماید. در این ارتباط، هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی صبر بر اساس تعلق و دلبستگی به خدا در دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی می باشد که جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه شیراز تشکیل دادند و 209 نفر از آن ها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه های صبر، تعلق و دلبستگی به خدا بود. لازم به ذکر است که به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون همزمان و گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تعلق مادی و سبک دلبستگی اجتنابی، صبر را به صورت منفی و معناداری پیش بینی می نماید. همچنین، دلبستگی ایمن به خداوند می تواند پیش بینی کننده مثبت و معنادار صبر باشد.
    استنتاج: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، شخصی که دارای جهان بینی مادی است، با از دست دادن قسمت کوچکی از آن احساس می کند تمام هستی خود را باخته است و بنابراین، بی تابی می نماید؛ اما فردی که جهان بینی الهی داشته و به زود گذر بودن این دنیا ایمان قلبی دارد، با از دست دادن مظاهر دنیا، راحت تر با آن کنار می آید؛ زیرا، او در تمامی مشکلات و فقدان ها، تکیه گاهی به نام خدا دارد که حکمت، رحمت و پاداش او کار را سهل و آسان می سازد.
    کلیدواژگان: تعلق، دانشجویان، دلبستگی به خدا، صبر
  • روجا حیدرنژاد، رقیه نظری، راضیه ابراهیمیان صفحات 39-45
    سابقه و هدف
    معنویت یکی از ابعاد چهارگانه وجود انسان است. سلامت این بعد و اهمیت ارتقاء آن سبب شده تا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برگزاری برنامه های مذهبی مدون و مستمر بر سلامت معنوی دانشجویان زن انجام شود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت مورد- شاهدی بود که در دانشگاه فرهنگیان بیت الهدی آمل روی 50 دانشجوی زن دانشگاه فرهنگیان (گروه مورد) و 52 دانشجوی مشغول به تحصیل در سایر دانشگاه های دولتی (گروه شاهد) انجام شد. ابزار سنجش سلامت معنوی دانشجویان، پرسشنامه سلامت معنوی Palotzian و Elison بود. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار19 SPSS با استفاده از آزمون های آماری غیرپارامتریک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین نمره معنویت دانشجویان شرکت کننده در برنامه های مذهبی مدون و مستمر (گروه مورد) 85/14±41/101 و در دانشجویان گروه شاهد 51/15±39/93 بود (01/0P<). میانگین نمره ابعاد سلامت مذهبی و سلامت وجودی دانشجویان گروه مورد نیز، به طور قابل توجهی بالاتر از دانشجویان گروه شاهد مشاهده گردید (01/0P<). اکثر دانشجویانی که سلامت معنوی بالا (120-100) داشتند، از گروه مورد بودند؛ درصورتی که، اکثر دانشجویان گروه شاهد از سطح سلامت معنوی متوسط (99-41) برخودار بودند. این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (01/0P<).
    استنتاج: نتایج این پژوهش حاکی از آن است که دانشجویان شرکت کننده در برنامه های مذهبی مدون از سطح سلامت معنوی بالاتری در بعد مذهبی و همچنین در بعد وجودی برخوردار بودند. به نظر می رسد اجرای برنامه های مدون مذهبی در دانشگاه منبع نیروبخشی برای سلامت معنوی دانشجویان بوده است.
    کلیدواژگان: برنامه های مذهبی، دانشجویان، سلامت معنوی، معنویت
  • شیلان عزیزی، فردوس پلارک، جابر محققی صفحات 46-55
    اضطراب یکی از شایع ترین اختلالات روانی در دوران بارداری است که اثرات منفی فراوانی بر سلامت جسم و روان مادر، کودک و خانواده می گذارد؛ اما با وجود تمام تلاش ها مبنی بر درمان طبی اضطراب مادران باردار، رفع مشکل در زمینه درمان معنوی ناکافی است؛ از این رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزه های دینی و کاهش اضطراب مادران باردار بود. در این مقاله مروری، داده ها با مطالعه پایگاه های اطلاعاتی معتبر و مقالات چاپ شده فارسی و لاتین مرتبط با هدف و استفاده از کلید واژه های مناسب، استخراج شده، دسته بندی گردیدند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    در جامعه ما دین از موثرترین تکیه گاه های روانی به شمار می رود که قادر است معنای زندگی را در تمامی عمر فراهم سازد و به ویژه در مواقع سخت و بحرانی، کمکی مهم برای فرد باشد. بسیاری از اختلالات روانی- عاطفی در تعامل با مسائل معنوی قرار دارند و بدون توجه به آن، تشخیص و درمان موفقیت آمیز نخواهد بود. اجرای درمان‏های معنوی با تکیه بر آموزه های دینی، به طور موفقیت آمیزی بر کاهش اضطراب در گروه های مختلف تحت مطالعه تاکید می کند؛ بنابراین، پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری در زمینه میزان تاثیر درمان های معنوی مبتنی بر آموزه های دینی بر وضعیت اضطراب مادران باردار صورت گیرد تا بدین صورت بتوان گامی موثر در جهت بهبود وضعیت سلامت روان مادران و ارتقای وضعیت سلامت روان کودک و خانواده برداشت و این امر جز با عمل به دستورات دینی محقق نخواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزه های دینی، اضطراب، توکل، درمان معنوی، نماز
  • ندا رحیمی، زهرا اسداللهی، علیرضا افشاریپور صفحات 56-64
    سابقه و هدف
    یکی از شایع ترین مشکلات روحی و روانی در جامعه امروزی، اضطراب است. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی سلامت معنوی و اضطراب دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مقطعی و به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری آن را 314 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1393 تشکیل دادند که به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه سلامت معنوی Palutzian و Ellison (Spiritual Well-Being Scale: SWB) و پرسشنامه اضطراب Beck بود. داده ها نیز با استفاده از آزمون های آماری پارامتریک (آزمون t دو نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون) در نرم افزار 20 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سلامت معنوی دانشجویان در حد متوسط (4/49 درصد) قرار دارد و اضطراب آن ها کمترین میزان (33 درصد) را به خود اختصاص داده است. میان سلامت معنوی و میزان اضطراب نیز همبستگی منفی (398/0-= (rمشاهده گردید.
    استنتاج: با توجه به اینکه سلامت معنوی منجر به کاهش اضطراب می شود، این نتایج نشان دهنده اهمیت پرداختن به موضوع معنویت در بین دانشجویان پرستاری و مامایی و ضرورت انجام برنامه ریزی های لازم برای ارتقای سطح معنویت دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، پرستاری و مامایی، دانشجویان، سلامت معنوی
|
  • Zahra Estakhri, Fakhri Tajikzadeh, Soltan Ali Kazemi Pages 1-11
    Background and
    Purpose
    Belief in God and hope play an important role in the lives of all the members of the society, particularly in the lives of the patients. Regardig this, the aim of the present study was to compare the role of religious beliefs in hopefulness and quality of life among the cancer and non-cancer patients in Shiraz, Iran in 2011.
    Materials And Methods
    This case-control comparative study was conducted on 60 patients referring to the Namazi Hospital in Shiraz. Therefore, the study population corresponded to two groups of 30 (i.e., 15 males and 15 females in each gorup) cancer and non-cancer patients referring to the Chemotherapy Unit and other units, respectively, through simple random sampling method. The data were collected using the religious beliefs (2006), hopefulness (1991), and brief quality of life questionnaires (1996). The data analysis was performed using the descriptive and inferential statistics (independent t-test) through the SPSS.
    Results
    According to the results of the study, there were statistically significant differences between the cancer and non-cancer patients in terms of the religious beliefs, hopefulness, and quality of life.
    Conclusion
    As the findigns of the present study indicated, the religious beliefs could improve the mental condition of the cancer patients resulting in increased life expectancy and quality of life in these patients.
    Keywords: Cancer patients, Hopefulness, Non-cancer patients, Quality of life, Religious beliefs
  • Yadollah Jannati, Milad Zati Rostami, Samaneh Emami Pages 12-19
    Background and
    Purpose
    Spiritual well-being is one of the essential aspects of health in coping with disease. Since one of the major bases of diseases is spiritual insecurity due to lack of spiritual dimension, this study aimed to investigate spiritual health and its related factors in hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 81 hemodialysis patients referring to the Imam Khomeini Hospital of Sari, Iran, in 2015. Sampling was performed by stratified census method. The data was collected using a demographic form and Palotzian and Elison spiritual health questionnaire. To analyze the data, descriptive and analytical statistics, including mean and Pearson correlation coefficient, were used in SPSS 20.
    Results
    The mean scores of spiritual, religious, and existential health were 70.93±16.79, 36.54±8.71, and 34.39±8.61, respectively. There was not a significant relationship between gender, number of family members, number of children, residence condition, hookah use, marital and economic status, and spiritual health of patients (P>0.05). However, a significant relationship was found between age, housing condition, and smoking status of the patients with their spiritual health (P
    Conclusion
    The results of the present study showed that most of the patients had an average spiritual health and that their religious health was slightly higher than their existential health, which is normal in our culture. Lack of spiritual health, particularly in chronic disease patients, is a predisposing factor for many mental, social, and somatic problems. Therefore, spirituality and religious practices such as praying play crucial roles in accepting the disease.
    Keywords: Hemodialysis, Mazandaran, Spiritual health
  • Atefeh Mohammadizadeh, Ghasem Askarizadeh, Masoud Bagheri Pages 20-28
    Background and
    Purpose
    Death anxiety is a common problem in patients with chronic and hard-to-treat diseases, which can affect mental health of these patients. Spiritual health is an important aspect of human health. Thus, we aimed to investigate the relationship between death anxiety with spiritual health in female patients suffering from multiple sclerosis (MS).
    Materials And Methods
    This study was performed in all female MS patients who referred to the Special Diseases Department in Rafsanjan, Iran, in 2015 (n=116). The study instrument consisted of spiritual health questionnaire (20 items) designed by Palutzian and Ellison and death anxiety questionnaire (15 items) developed by Templer. The data was analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis simultaneously.
    Results
    The total mean scores of spiritual, religious, and existential health were 98.10 ±14.87, 49.26±8.08, and 48.83±7.72, respectively. The results showed a significant relationship between spiritual health and its dimensions (religious and existential health) with death anxiety (P
    Conclusion
    The results of the present study demonstarted that most of the MS patients had moderate spiritual health and that their religious health level was slightly higher than their existential health, which seems normal in our culture.
    Keywords: Death anxiety, Existential health, MS patients, Spiritual health, Religious health
  • Mansooreh Mahdiyar, Seyed Mohammadreza Taghavi, Mohammadali Goodarzi Pages 29-38
    Background and
    Purpose
    Patience is one of the important indicators of the personal and social health. It is essential to foster this virtue by considering its structures since it fulfills crucial functions. Regarding this, the aim of the present study was to predict the patience based on the worldly and divine attachments among students.
    Materials And Methods
    This correlational study was conducted on 209 students of Shiraz University, who were selected through convenience sampling technique. The data were collected using the Patience Scale, attachment to God inventory, and worldly attachment questionnaire. The data analysis was performed through the stepwise and simultaneous regression.
    Results
    The results showed that the worldly attachment and avoidant attachment style can significantly and negatively predict the patients. In addition, the secure attachment to God could predict the patience significantly and positively.
    Conclusion
    Considering the role of this religious virtue in mental health, the therapists and researchers should pay special attention to its underlying components.
    Keywords: Divine attachment, Patience, Worldly attachment
  • Roja Heidarnezhad, Roghieh Nazari, Razie Ebrahimian Pages 39-45
    Background and
    Purpose
    Spirituality is one of the four dimensions of human existence. Given the importance of spiritual health and it promotion, this study was conducted to investigate the effect of continuous and systematic religious programs on the spiritual health among the female university students.
    Materials And Methods
    This case-control study was conducted on 50 female students studying at Beytol Hoda University of Amol, Iran (case group) and 52 students majoring at other state universities (control group). The data were collected using the spiritual health questionnaire developed by Ellison and Pulytzan. The data analysis was performed using the non-parametric tests through the SPSS 19 software.
    Results
    According to the results, the mean scores of the spirituality in the students participating in the continuous and systematic religious programs were 101.41±14.85 and 93.39±15.51 in the case and control groups, respectively (P
    Conclusion
    As the findings of the present study indicated, the students participating in the systemic religious programs had higher spiritual health in terms of both religious and existential dimensions. It seems that the religious programs held at the universities help the students to improve their spiritual health.
    Keywords: Religious programs, Spiritual, Spiritual health, Student
  • Shilan Azizi, Ferdos Pelarak, Jaber Mohagheghi Pages 46-55
    Anxiety is one of the most common psychiatric disorders during pregnancy, which could have many negative effects on the physical and mental health of the mother, child, and eventually the family. Despite all the efforts in the medical treatment of the anxiety in the pregnant mothers, little attention has been given to the spiritual treatment in this regard. Therefore, this study aimed to investigate the effectiveness of the religious teachings in the reduction of the anxiety in the pregnant women. In this review, the data were extracted, analyzed, and categorized by studying the major Persian and Latin databases and publications related to the topic of interest and using proper keywords. In our society, religion is considered as the most effective psychological support that can provide the meaning of life during the lifetime. Religion could be an important contribution to the individual, especially in difficult situations and crises. Many psycho-emotional disorders are associated with spiritual matters; therefore, these disorders could not be successfully diagnosed and managed without the consideration of the spiritual aspects. Based on the retrieved articles, the implementation of the spiritual treatment based on the religious teachings was reported to be successful in reducing the anxiety in different groups. Consequently, further studies are recommended to be conducted investigating the effects of spiritual treatment based on the religious teachings on the anxiety level of the pregnant women. This will be a major step forward in improving the mental health of the mothers and consequently the mental health of the children and the family, which will not be achieved except in the light of Islam.
    Keywords: Anxiety, Prayer, Religious teachings, Spiritual healing, Trust
  • Neda Rahimi, Zahra Asadolahi, Alireza Afsharipour Pages 56-64
    Background and
    Purpose
    Anxiety is one of the most common mental health problems in the current society. The present study was carried out to investigate the levels of spiritual health and anxiety in students of Faculty of Nursing and Midwifery of Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional, descriptive-analytical study was performed on 314 students of Faculty of Nursing and Midwifery in Rafsanjan, Iran. Data was acquired using the Palutzian and Ellison questionnaire of spiritual well-being and Beck Anxiety Inventory. The obtained data was analyzed using parametric statistical tests such as independent t-test in SPSS 20.
    Results
    Spiritual health was at a moderate level (49.4%), while anxiety was low (33%) among these students. We noted a negative correlation between spiritual health and anxiety (r=-0.398).
    Conclusion
    As spiritual well-being diminishes anxiety, our results indicated the significance of addressing spirituality in students of Nursing and Midwifery. To promote spirituality in these students, appropriate plans should be adopted.
    Keywords: Anxiety, Spiritual health, Students