فهرست مطالب

بوم شناسی جنگل های ایران - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه بوم شناسی جنگل های ایران
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن پوربابایی، جواد صادق کوهستانی، محمد نقی عادل صفحات 1-11
    هدف از این مطالعه بررسی برخی از مهم ترین ویژگی های بوم شناختی گونه داغداغان در جنگل های استان گیلان بود. داده ها با استفاده از 25 و 20 قطعه نمونه (به ترتیب رویشگاه های رضوانشهر و تنیان) بر اساس حضور و عدم حضور داغداغان برداشت شد. روش نمونه برداری به روش انتخابی بود. قطعات نمونه دایره ای شکل به ابعاد 1000 متر مربع مورد استفاده قرار گرفت. بعضی از خصوصیات جغرافیایی و بوم شناختی هر قطعه نمونه و بعضی از خصوصیات کمی داغداغان ثبت شد. نمونه های خاک از مرکز همه قطعات نمونه تا عمق 30 سانتی متری جمع آوری شد. نتایج نشان داد که قطر برابر سینه و ارتفاع درختان داغداغان در جهت جنوبی رویشگاه تنیان بیشتر از رویشگاه رضوانشهر بود و اختلاف معنی داری بین دو رویشگاه مشاهده شد، اما اختلاف معنی داری در جهت های دیگر مشاهده نشد. بیشترین درصد حضور درختان داغداغان در شیب 70-35 درصد بود. نتایج نشان داد که کربن آلی رابطه ای مثبت با داغداغان دارد و ظرفیت تبادل کاتیونی و فسفر قابل جذب رابطه ای منفی با درختان داغداغان دارند.
    کلیدواژگان: بوم شناختی، درختان داغداغان، مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک، نمونه برداری انتخابی
  • محمدرضا عسکرپور، احسان صیاد، حمید طالشی صفحات 12-18
    در این پژوهش فراوانی و زیتوده ماکروفون خاک در جنگل های طبیعی گز و پده حاشیه رودخانه مارون بررسی شد. ماکروفون خاک با استفاده از 175 قطعه نمونه با فاصله 50 متر از هم، روی 21 خط موازی با فاصله 100 متر از هم و عمود بر رودخانه نمونه برداری شدند. ماکروفون خاک به روش دستی، در قطعه نمونه هایی با ابعاد 50 ×50 سانتی متر از عمق 10-0 سانتی متری جمع آوری شدند. تعداد گونه های درختی، درصد تاج پوشش کل، درصد تاج پوشش پده و گز، ارتفاع تاج پوشش گونه های درختی، ارتفاع کل درختان، ارتفاع چهار درخت نزدیک به قطعه نمونه ماکروفون، قطر برابر سینه و قطر تاج نزدیک ترین درخت گز و پده به قطعه نمونه ماکروفون، فاصله نزدیک ترین درخت پده به قطعه نمونه ماکروفون، فاصله نزدیک ترین درخت به قطعه نمونه ماکروفون و فاصله قطعه نمونه ماکروفون تا قطورترین درخت در قطعه نمونه هایی به ابعاد 5 × 5 متر مورد اندازه گیری قرار گرفتند. همبستگی اسپیرمن و آنالیز CCA برای بررسی ارتباط ماکروفون خاک با گونه های درختی و درختچه ای استفاده شد. نتایج نشان داد که فراوانی و زی توده کرم خاکی با تعداد، درصد تاج پوشش، ارتفاع تاج پوشش، ارتفاع کل، قطر برابر سینه و قطر تاج نزدیک ترین درخت پده همبستگی مثبت و معنی دار دارند. فراوانی بندپایان نیز با تعداد، تاج پوشش، ارتفاع تاج پوشش، ارتفاع کل، قطر برابر سینه نزدیک ترین درخت و قطر تاج نزدیک ترین درخت گز همبستگی مثبت و معنی دار نشان دادند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که گز با حضور بندپایان و پده با حضور کرم خاکی ارتباط دارند. آنالیز CCA، 9/11% از کل تغییرات ماکروفون خاک منطقه را پیش بینی می کند و از آنجایی که سه عامل تعداد پده، تاج پوشش پده و قطر نزدیک ترین پده به قطعه نمونه ماکروفون بیشترین نقش را در توزیع ماکروفون در این منطقه دارند، می توان اهمیت بیشتری در مورد تاثیر درخت پده بر توزیع ماکروفون خاک قایل شد.
    کلیدواژگان: فراوانی، زی توده، کرم خاکی، CCA، بندپایان
  • عصمت اوستاخ، جواد سوسنی، بابک پیله ور، لادن پورسرتیپ، سمانه موسوی صفحات 19-27
    درختان به تغییرات محیطی از جمله شرایط اقلیمی واکنش نشان می دهند. از این رو امکان مطالعه تغییرات اقلیم با بررسی خصوصیات آناتومیکی و مورفولوژیکی حلقه های رویش آنها مقدور می‏باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فاکتورهای اقلیمی شامل درجه حرارت (بیشینه، متوسط و کمینه) و بارندگی بر حلقه های رویش گونه کاج بروسیا صورت گرفته است. بدین منظور تعداد 30 اصله درخت کاج بروسیا، در شهرستان خرم‏آباد به روش گزینشی انتخاب و قطع شد. سپس از محل ارتفاع کنده هر درخت مقطعی تهیه گردید. پس از آماده سازی نمونه ها، پهنای دوایر رویش با استفاده از نرم افزار گرافیکی COREL DRAW X5 و با دقت 001/0 میلی متر اندازه گیری شد. میانگین سن درختان مورد بررسی 33 (1977 تا 2009) سال ثبت شد. مقادیر اندازه گیری شده رویش با استفاده از نرم افزار ARSTAN استاندارد و نمودار شاخص رویش تهیه گردید. نتایج همبستگی شاخص رویش و فاکتورهای اقلیمی حاکی از اثر مثبت و معنی دار کمینه دمای خرداد (ژوئن)، متوسط دمای بهمن (فوریه) و بیشینه دمای بهمن (فوریه) بر حلقه های رویش کاج بروسیا می باشد. بارندگی ماه مهر (اکتبر) نیز اثر مستقیم و معنی دار بر رویش داشته است.
    کلیدواژگان: اقلیم، خرم آباد، دوایر رویشی، کاج بروسیا، مقطع
  • علیرضا اسلامی، فرهنگ جعفری، مجید حسنی صفحات 28-36
    در جنگل های دانه زاد به ویژه در شیوه جنگل شناسی نزدیک به طبیعت، آینده جنگل به استقرار پایدار نهال های مستقرشده، در روشنه ها بستگی دارد. تحقیق حاضر در همین راستا و به منظور بررسی رابطه بین خصوصیات کمی و کیفی تجدیدحیات با اندازه روشنه در دو تیپ مختلف راش خالص و راش با سایرگونه ها، در سه سطح 3-5/1، 5-3 و 10-5 آری در مجموع تعداد 60 روشنه در دو تیپ مختلف راش (30 روشنه در هر تیپ) با روش نمونه گیری انتخابی، در طرح جنگل داری سوردار انارستان استان مازندران، انجام شد. سپس کمیت و کیفیت زادآوری در آنها مورد شمارش، اندازه گیری و تحلیل آماری قرار گرفت. تعداد نهال ها در روشنه های مختلف در هر یک از دو تیپ، دارای اختلاف معنی داری در سطح یک درصد بوده و در روشنه های کوچک و متوسط تعداد نهال ها بیشتر و در روشنه های بزرگتر کمتر بود. میانگین سطح روشنه در توده های راش آمیخته بیشتر از خالص بوده و در سطح 1 درصد اختلاف معنی داری را نشان داد. طبق آزمون دانکن بیشترین سطح روشنه در جهت شرق و پس از آن در جهت های شمال شرقی و غرب بوده است. همچنین نتایج نشان داد، با افزایش سطح روشنه ها از تعداد نهال ها و کیفیت آنها در هر یک از تیپ ها کاسته شده و بر تعداد دوشاخگی نهال ها افزوده می گردد. از این رو می توان بهترین سطح اندازه روشنه را با اطمینان از آینده نهال های مستقر شده، حداکثر 3 تا 5 آر پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: روشنه، راشستان، کمیت و کیفیت نهال، سوردار انارستان، مازندران
  • سیده سمیه حسینی، وحید حسینی صفحات 37-44
    جنگل های زاگرس حفاظتی دارند چون تخریب و فرسایش خاک یک مشکل جدی در این منطقه است. افزون بر این از بین رفتن گونه های درختی این جنگل ها سبب شده که سازمان های مسوول با گونه های سوزنی برگ این جنگل ها را احیا نمایند. این تحقیق با هدف بررسی این که تغییر کیفیت خاک ناشی از کاشت گونه های غیربومی سوزنی برگان در منطقه جنگل کاری مریوان در مقایسه با جنگل طبیعی، می تواند معظلی دیگر برای خاک این منطقه محسوب شود، انجام شد. به منظور بررسی وضعیت خاک، تعداد 10 نمونه از عمق 0-20 سانتی متری در هر یک از توده های جنگل کاریPinus nigra Arnold ، Pinus eldarica Medw.، Cupressus arizonica Greene و توده طبیعی Q. brantii Lindl. و در مجموع 40 نمونه برداشت شد. نتایج بدست آمده حاکی از کاهش معنی دار مقدار مواد غذایی و حاصلخیزی خاک زیر گونه های سوزنی برگ نسبت به شاهد بود. به صورتی که در زیر
    سوزنی برگان مقدار pH به مقدار 3- 5/0 درصد، کربن آلی به مقدار 20-4 درصد، نیتروژن کل به مقدار 36-26 درصد، فسفر آلی به اندازه 55-47 درصد و پتاسیم تبادلی به مقدار 22- 10 درصد نسبت به شاهد کاهش یافته بود.
    کلیدواژگان: جنگل کاری، سوزنی برگ، خصوصیات شیمیایی خاک، زاگرس شمالی
  • مریم فضل الهی محمدی، اکبر نجفی، اعظم سلیمانی، اصغر سپهوند صفحات 45-55
    انتخاب گونه درختی از مهم ترین موضوعاتی است که در موفقیت یک طرح جنگل کاری موثر است. در این مطالعه به منظور انتخاب گونه درختی مناسب برای جنگل کاری در جنگل های زاگرس جنوبی از تکنیک تصمیم گیری چند معیاره (AHP) و رتبه بندی بر اساس شباهت به گزینه اید ه آل (TOPSIS) استفاده شده است. تجزیه مساله تصمیم گیری به عناصر کوچکتر، سبب ایجاد یک سلسله مراتبی در سه سطح شد. در سطح اول، هدف تصمیم گیری و در سطح دوم شش معیار هزینه نگهداری، قیمت خرید، سرعت رشد، مقاومت، سازگاری و حفاظت از آب و خاک قرار گرفتند. در سطح سوم گزینه ها شامل پنج گونه بلوط ایرانی، بنه، گلابی (خج)، سرو نقره ای و سرو خمره ای قرار گرفتند. نتایج حاصل از قضاوت کارشناسی، اولویت معیار مقاومت به عوامل محیطی را به نسبت سایر معیارها نشان داد. نتایج حاصل از بکارگیری تحلیل سلسله مراتبی بیانگر ارجحیت بالای گونه بلوط ایرانی به منظور جنگل کاری در جنگل های زاگرس جنوبی با اولویت وزنی 321/0 بود. در حالی که گونه سرو خمره ای با اولویت وزنی 104/0 به عنوان نامناسب ترین گونه به منظور جنگل کاری در این جنگل ها شناسایی شد نتایج حاصل از بکارگیری تکنیک تاپسیس نیز این نتایج را تایید کرد. نتایج نهایی نشان داد که به منظور احیاء این جنگل ها بهتر است از گونه های بومی استفاده شود و در بین گونه های مورد مطالعه، گونه بلوط ایرانی (Quercus Persica) نسبت به سایر گونه ها اولویت دارد.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، تحلیل سلسله مراتبی، تصمیم گیری چند معیاره، جنگل کاری، رتبه بندی بر اساس شباهت به گزینه اید ه آل
  • علی مهدوی، مریم نیک نژاد، امید کرمی صفحات 56-69
    شهرستان خرم آباد با برخورداری از جاذبه های فراوان طبیعی، فرهنگی، تاریخی و غیره بی گمان یکی از نواحی زیبا، دیدنی و خوش آب و هوای ایران زمین به شمار می آید، با وجود قابلیت های فراوان این شهرستان برای توسعه طبیعت گردی، برنامه ریزی های مناسبی جهت توسعه طبیعت گردی در این منطقه صورت نگرفته است. پژوهش حاضر در نظر دارد که با شناسایی معیارها و زیرمعیارهای موثر در ارزیابی توان طبیعت گردی با توجه به شرایط منطقه، نواحی مناسب توسعه طبیعت گردی را برای شهرستان خرم آباد پیشنهاد دهد. بدین منظور از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. ابتدا معیارها و زیر معیارهای موثر در این فرآیند تعیین و وزن هر معیار با استفاده از تکنیک دلفی و دانش کارشناسان تعیین شد. سپس نقشه های مورد نیاز تهیه و در نهایت با تلفیق نقشه ها و وزن های متناظر آنها، نقشه توان طبیعت گردی منطقه تهیه شد. نتایج نشان داد که به ترتیب 80/7، 75/37، 60/46 و 50/5 درصد از منطقه مورد مطالعه دارای توان عالی، خوب، متوسط و ضعیف و 35/2 درصد از سطح منطقه فاقد توان برای طبیعت گردی است.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، خرم آباد
|
  • Pages 1-11
    The aim of this study was to investigate some of the most important ecological features of the Hackberry trees in Guilan forests. Data was collected using 25 and 20 plots (Rezvanshahr and Tanean sites, respectively) based on the presence and absence of Hackberry. The inventory was selective sampling method. A circular sample plot with an area of ​​1000 m2 was used. Some geographical and ecological characteristics of each sample plot and some quantitative factors of the Hackberry trees were recorded. Soil samples were collected from the center of all plots at the depth of 0-30 cm. The results revealed that the average diameter and height of Hackberry trees in the south aspect of Tanean was more than Rezvanshahr site, and significant differences were observed between two sites. But there was no significant difference in other aspects. Highest percentage presence of Hackberry trees was on slope ranges from 31% to 50%. In addition, the results showed that the values of nitrogen, organic carbon and organic matter were positively correlated with Hackberry, and Cation Exchange Capacity (CEC) and P were negatively correlated with them.
    Keywords: Ecology, Hachberry Trees, Soil Physical, Chemical Properties, Selective Sampling
  • Pages 12-18
    In this study, the abundance and biomass of soil macrofauna were investigated in natural forests of tamarisk and Euphrates poplar in riparian forests of Maroon River in Khuzestan province. Soil macrofauna were collected using 175 sampling plots 50 meter distance from each other on 21 parallel lines with 100 meters distance from each other and perpendicular to the river. Soil macrofauna sampling were taken using hand-sorting procedure in the 50 × 50 cm plots from of 0-10 cm depth. Number of trees, percent of total crown cover, percent of Euphrates poplar and Tamarisk crown cover, height of tree crown cover, total height, Diameter at breast height and Crown diameter of nearest Euphrates poplar and Tamarisk to macrofauna plot, distance of nearest Euphrates poplar to macrofauna plot, distance of nearest tree to macrofauna plot and distance of plot to the tree with the highest diameter in the plot. Results showed that earthworm abundance and biomass have significant correlation with number, percent of crown cover, crown height, total height, diameter and crown diameter of nearest Euphrates poplar tree. Arthropod abundance had significant correlation with number, percent of crown cover, crown height, total height, diameter and crown diameter of nearest tamarisk tree. Therefore it could be concluded that tamarisk and Euphrates poplar were respectively correlated with arthropod and earthworm. The CCA predicted 11.9 percent of total changes of macrofauna. As the three factors of number, crown cover and diameter of nearest Euphrates poplar had the most significant influence on the soil macrofauna distribution in this area, it could be approved that Euphrates poplar have more influence on soil macrofauna distribution.
    Keywords: Abundance, Biomass, Earthworm, CCA, Invertebrates
  • Pages 19-27
    Trees have been affected by environmental changes, including climatic conditions. Thus, the study on anatomical and morphological characteristics of tree rings provides the possibility of climate study. The present investigation aimed to study the effect at climatic factors such as temperature (maximum, medium and minimum), precipitation on the growth rings of Pinus brutia. 30 Pinus brutia trees have been selected and were cut for this purpose. The discs were taken from each tree stump height. After sample preparation, the width of the growth rings were measured using Corel Draw graphics soft ware, with an accuracy of 0.001 mm. Mean age of trees 33 years (1977 to 2009) were recorded. A value ​​for the growth of the software ARSTAN standard and growth index was created. The correlation results indicated a positive and significant effect of climatic factors, growth index, minimum temperatures in June, the average temperature in February and maximum temperature in February and September maximum temperature on Pinus brutia rings. October precipitation has direct and significant effects on growth.
    Keywords: Climate, Khorramabad, Growth Rings, Pinus Brutia, Disc
  • Pages 28-36
    In the high forests which managing with close-to-nature silvicultural method, the future of forests depends on the stable establishment of saplings planted in the gaps; hence, the current study was done by selection sampling method with the aim of qualitative and quantitative investigation of natural regeneration based on the gap area in two different beech (Fagus orientalis Lipsky) forests: pure beech forest and beech with other species, in three areas of 1.5- 3, 3-5 and 5-10 R, totally amounting to 60 gaps for two different beech types (30 gaps per forest type) in Sourdar Anarestan forest management plan, Mazandaran province, North of Iran. Number of saplings in different gaps was significantly different at 0.01for both forest types. The number of saplings in small and medium area gaps was greater, whereas that of the larger ones was lower. Concerning the mean area of gap with beech forest types, there was significant difference at 0.01.The area of gaps created in the mixed beech stand was more than that in the pure beech forest and according to Duncan's test; maximum gap area was east aspect and then north eastern and west aspects. Also, results showed that as the gap area increased, the number of saplings and their quality decreased for each type. Therefore, maximum the best gap area of 3 to 5 R can be suggested to ensure the future of the planted saplings.
    Keywords: Gap, Beech forest, Qualitative, Quantitative seedling, Sourdar Anarestan, Mazandaran
  • Pages 37-44
    Protection aspects are important in Zagros Forest because degradation and soil erosion is an important problem in this area. Consequently, the responsible organizations use needle-leaf species for forest restoration. The object of this study was investigation effect of exotics needle-leaves plantation on soil quality and compare with natural soil forest in Garan research station in Marivan. In order to study soil conditions, 10 soil samples were collected from 0-20 cm depth of each plantation stand (P. nigra Arnold, P. eldarica Medw. and C. arizonica Greene) and the natural stand of Q. brantii Lindl. as control. In total, 40 samples were collected. The results showed that nutrients of soil decreased significantly under needle-leaved species than control treatment. The amount of pH, C, N, P and K were decreased 0.5-3, 4-20, 26-36, 47-55 and 10-22 percent respectively under needle-leaved compared with natural stand as control.
    Keywords: Plantation, Needle-leaf, Chemical soil properties, Northern Zagros
  • Pages 45-55
    The selection of tree species is one of the most important steps to achieve a successful forest plantation projects. In this study we used Analytical Hierarchy Process (AHP) and Technique for order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) techniques in order to selecting the suitable species for plantation endeavors using tangible and intangible criteria in southern Zagros forests. The problem is decomposed into 3 levels to better study of the problem. Goal of the problem was adjusted at the first level and accordingly six criteria were located at the second level, including conservation cost, cost of price, growth speed, resistance, adaptation and the conservation of soil and water. Also five alternatives were located at the third level including Quercus persica, Pistacia atlantica, Pyrus commonis, Cupressus arizonica and Thuja orientalis. The results of expert’s judgments showed that the resistance to the environmental condition was the most important criteria and Quercus persica was the most suitable species (priority scores= 0.321) accordingly, while Thuja orientalis introduced as a less important species for this objective (priority scores = 0.104). The results of TOPSIS confirmed these results, too. Totally, the results showed that we should much focus on native species in rehabilitating Zagros forests and Quercus persica may only be a prominent species than the other species for achieving this objective.
    Keywords: Quercus persica, AHP, Multi criteria decision making, Forest plantation, TOPSIS
  • Pages 56-69
    Undoubtedly, Khorram-Abad Country has been considered as one of the most beautiful, scenic and pleasant weather areas of Iran because of many natural, cultural, historical, etc attractions. Despite the great potential for ecotourism development in this country, it has not been implemented a good plan for ecotourism development in this area. This study intends to identify the effective criteria and sub-criteria in ecotourism evaluation with respect to the area conditions and suggest the suitable areas for ecotourism development. For this regard Geographic Information System (GIS) and Analytical Hierarchy Process (AHP) have been used. At the first step, effective criteria and sub-criteria in the evaluation process determined and the weight of each criterion and sub-criterion determined using the Delphi technique and expert's knowledge. Then, the required maps were prepared. After that, with the integration of maps and their corresponding weights the capability map for ecotourism was prepared. The results showed that 7.80, 60.75, 46.37 and 5.50 percent of the study area has excellent, good, moderate and poor potential respectively and 2.35 percent of the area is not suitable for ecotourism at all.
    Keywords: Ecotourism, GIS, AHP, Khorram-Abad