فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:10 Issue: 25, 2017

Journal of Medical Education Development
Volume:10 Issue: 25, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین کریمی مونقی، علی مشکین یزد صفحات 1-4
  • فرزین اصلانی، ماندانا حجازی، فاطمه سفیدی صفحات 5-13
    زمینه و هدف
    ارزیابی برنامه ی درسی یکی از فرایند های مهم در روند آموزش می باشد که توسط آن می توان نیازهای کلینیکی دانشجویان را برآورده کرد. هدف از این مطالعه مقایسه ی برنامه های درسی جدید و قدیم ارتودنسی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه های منتخب کشور می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، پرسشنامه ای شامل 28 سوال بین 50 نفر از اعضای هیات علمی بخش ارتودنسی دانشکده های دندانپزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، قزوین، آزاد تهران، تبریز، اصفهان، ارومیه و آزاد خوراسگان اصفهان توزیع شد.
    یافته ها
    از دید اعضای هیات علمی مهم ترین نقاط قوت کوریکولوم جدید عبارت بودند از: افزودن مباحث « مشکلات رویشی دندان ها» ، «توجه به اطلاعات و اصول کنترل عفونت» ، جابجایی مبحث «تشخیص، اصول معاینات کلینیکی، تهیه ابزار و وسایل، قالب گیری، محاسبات مدل های ارتودنسی و آنالیز فتوگرافی» . مهم ترین نقاط ضعف نیز شامل موارد زیر بود : حذف مباحث« فلسفه ، هدف و زمان درمان و طرح ریزی درمان در دوره های مختلف رویش دندانی» ، «متد های بررسی رشد و نمو جمجمه» ، «شکاف های دهان و صورت شامل طبقه بندی و مورفولوژی و نحوه ی تشکیل و درمان آن».
    نتیجه گیری
    تغییرات برنامه ی درسی ارتودنسی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشکده های دندانپزشکی بدون اشکال نمی باشد. لذا استفاده از نتایج این تحقیق می تواند موجب اصلاحات بیشتر نقاط ضعف برنامه ی درسی ارتودنسی گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی برنامه درسی، ارتودنسی، اعضای هیات علمی
  • عباس ثابت، سعید رازقی، اردلان فیلی صفحات 14-24
    زمینه و هدف
    یادگیری الکترونیکی توانایی لازم برای یادگیری از طریق فناوری اطلاعات را در دانشجویان ایجاد کرده و فرایند یادگیری را تسهیل می نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر متغیرهای روانشناختی بر تمایل به یادگیری الکترونیکی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات و داده ها از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری مطالعه، 4780 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پژشکی شیراز بوده است . حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 355 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، تلفیقی از پنج پرسشنامه استاندارد مربوط به متغیرهای روانشناختی پژوهش است. امتیازدهی پرسشنامه به صورت لیکرت 5گزینه ای بود. داده ها با بهره گیری از نرم افزار (lisrel8.5) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر بیانگر وجود رابطه‏ی مثبت و معنادار متغیرهای هنجار ذهنی و خود کارآمدی کامپیوتر بر نگرش به یادگیری، سودمندی ادراک شده و یادگیری الکترونیکی در بین دانشجویان است. همچنین نتایج نشان داد که متغیر های واسطه ای پژوهش اثر مستقیم و معناداری بر متغیر ملاک یعنی یادگیری الکترونیکی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش مبتنی بر اینکه متغیر سودمندی ادراک شده بیشترین اثر را بر یادگیری الکترونیکی دارد، به مدیران دانشگاه ها توصیه می گردد با اتخاذ روش های مناسب فواید استفاده از یادگیری الکترونیکی را برای دانشجویان تبیین نموده و هم چنین تلاش نمایند توانایی های آنان را در این زمینه بهبود دهند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، خودکارآمدی کامپیوتری، نگرش، هنجار ذهنی، سودمندی ادراک شده
  • هدیه حسنلو، حمیدرضا حسن نژاد، مریم خزایی پول صفحات 25-34
    زمینه و هدف
    نگرش دانشجویان به رشته ی تحصیلی و آینده شغلی آنان از مهم ترین عوامل موثر در امر آموزش است که باید مورد مطالعه قرار گیرد. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان از رشته ی تحصیلی و آینده ی شغلی خود در سال 1394 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی تعداد 384 نفر از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه علوم پزشکی زنجان به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که با 15 سوال نگرش دانشجو را نسبت به رشته ی تحصیلی و آینده شغلی اش سنجید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی طریق نرم افزار آماری SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین کل نمره به دست آمده از پرسشنامه دیدگاه دانشجویان نسبت به رشته ی تحصیلی آینده شغلی شان به ترتیب10/22، 77/14 که از میانگین نظری پرسشنامه ها به ترتیب 27 ،18، پایین تر بود. نتایج مطالعه نشان داد که 44 درصد از دانشجویان نگرش ضعیفی نسبت به رشته ی تحصیلی و 3/38 درصد نگرش ضعیفی به آینده شغلی خود داشتند. مقایسه ی نمره نگرش به آینده شغلی دانشجویان برحسب جنسیت، گروه های سنی مختلف، مشروطی و مقطع تحصیلی تفاوت معنی داری را نشان نداد. درحالی که رابطه ی معنی دار بین رضایت از رشته ی تحصیلی و متغیرهای ذکر شده یافت شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از نگرش ضعیف دانشجویان نسبت به رشته ی تحصیلی و آینده شغلی آنها بود. برنامه ریزی جهت بهبود کارایی نیروی انسانی علوم بهداشتی و پزشکی، اصلاح ساختار آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی، افزایش ظرفیت های شغلی و امکان سنجی شغلی در برنامه ریزی آینده می تواند در تقویت نگرش آن ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: نگرش، رشته ی تحصیلی، آینده شغلی
  • سید هادی حکاک، عباس علامی، فریبا درخشان، مهناز عباسی صفحات 35-50
    زمینه و هدف
    آموزش مداوم طی سال های اخیر با چالش هایی مواجه بوده است. بیشتر مطالعات، اثربخشی برنامه های برگزارشده را متوسط ارزیابی نموده اند؛ بنابراین با توجه به اهمیت موضوع و پیشینه تحقیقات به آسیب شناسی آموزش مداوم کنونی به روش کیفی از دیدگاه پزشکان عمومی پرداخته شد.
    روش بررسی
    این پژوهش در سال 1394 با رویکرد کیفی، در میان جامعه ی پژوهش پزشکان عمومی قزوین با نمونه گیری مبتنی بر هدف تا اشباع داده ها و روش جمع آوری اطلاعات با بحث گروهی متمرکز انجام شد. تمامی گفتگوها ضبط شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای استقرایی انجام شد.
    یافته ها
    23 نفر در سه بحث گروهی متمرکز شرکت داشتند. تحلیل داده ها، منجر به استخراج 6 درون مایه، 22 طبقه، 51 زیر طبقه، و 67 راه حل پیشنهادی گردید. درون مایه شرکت کنندگان (2 طبقه)، مدرسین (3 طبقه)، سیاست گذاری (5 طبقه)، طراحی (4 طبقه)، موضوع (3 طبقه) و محتوا (2 طبقه) نمایان شدند. در طبقه شرکت کنندگان: مشکلات پایه ای یادگیری و انگیزه پایین پزشکان؛ در طبقه مدرسین: نداشتن بیان خوب، ناآشنایی با مشکلات پزشکان، فراموش شدن هدف؛ در سیاست گذاری: دخیل نبودن نظرات پزشکان، انگیزه پایین دانشگاه ها در برگزاری باکیفیت برنامه ها، زیرساخت نامناسب آموزش ها، زمان نامناسب برگزاری، جدایی دفتر آموزش مداوم از پزشکان، عدم توجه به نتایج ارزشیابی ها و عدم اطلاع مدرسین از نتایج آن ها؛ در طراحی: عدم استفاده از فناوری مناسب، هم سطح نبودن گروه هدف و کسل کننده بودن؛ در موضوع: متناسب نبودن موضوعات با نیازها، عدم تمرکز روی موضوع برنامه، متنوع نبودن موضوعات؛ در محتوا: عدم تعیین اولویت ها در تولید محتوا، کاربردی و به روز نبودن محتوای برنامه ها، بومی و ملموس نبودن محتوا و عدم هماهنگی بین مدرسین در ارایه محتوا بود.
    نتیجه گیری
    تمامی مراحل آموزش مداوم از نیازسنجی تا ارزشیابی برنامه ها نیاز به بازنگری و مداخله دارد. توجه به افزایش توانمندی های مدرسین، تطابق اهداف آموزش با نیازهای پزشکان، بازنگری روش های آموزشی مورداستفاده، ارایه ی بازخورد ساختارمند به برگزارکنندگان و مدرسین ضروری است. همچنین به کارگیری شاخص های واقعی تر جهت ارزشیابی برنامه ها همچون بهبود عملکرد بالینی پزشکان باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، آموزش مداوم، پزشکان عمومی، پژوهش کیفی
  • سید زین العابدین صفوی، بهرام رستمی، زهرا معین، حجت رستمی، احسان فکور صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    شناخت عوامل موثر بر روند تحصیلی دانشجویان می تواند دانشگاه ها را در رسیدن به رسالت آموزشی خود که همانا ارتقای کیفیت یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشجویان است، یاری نماید. از این رو این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر وضعیت تحصیلی دانشجویان دانشکده ی داروسازی طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه ی توصیفی-مقطعی بود. جامعه ی آماری تحقیق کلیه ی دانشجویان رشته ی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان که تعداد آن ها بالغ بر 294 نفر بود که به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از چک لیست حاوی متغیرهای مرتبط با وضعیت تحصیلی و از پرونده آموزشی دانشجویان استخراج شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی و رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 294 نفر دانشجو تعداد 169 نفر(5/57 درصد) دختر و 125 نفر معادل 5/42 درصد پسر بودند. همچنین بین متغیرهای جنسیت با واحدهای افتاده (289/0=r)، معدل دانشگاه (413/0-=r)، معدل دیپلم (408/0-=r)، تعداد نیمسال مشروطی (137/0=r) و همچنین واحد افتاده با معدل دیپلم (304/0-=r) و در نهایت معدل دیپلم با معدل دانشگاه (423/0=r) ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای جنسیت، واحد افتاده، واحد گذرانیده و معدل دیپلم پیش بینی کننده معنادار وضعیت تحصیلی هستند.
    نتیجه گیری
    عواملی که به نوعی با وضعیت تحصیلی دانشجویان ارتباط دارند در روند تحصیلی آنان تاثیرگذار بوده که می توان با بررسی آن ها در بدو ورود به دانشگاه پیشرفت تحصیلی دانشجویان را تا حدودی پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: وضعیت تحصیلی، داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • سیروان صیاد، احمد وهابی، بشری وهابی، مهناز صیادی، دائم روشنی، منا امانی صفحات 59-67
    زمینه و اهداف
    کارآفرینی و افزایش فعالیت های کارآفرینانه می تواند محرک مناسبی در جهت رشد و توسعه جوامع محسوب شود و افزایش درآمد و بهبود زندگی افراد را به همراه داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین روحیه کارآفرینی دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کردستان و کرمانشاه در سال 1394 اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه مورد بررسی، دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کردستان و کرمانشاه بودند که از بین آن ها 500 نفر به روش تصادفی طبقه بندی شده با تخصیص متناسب استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه 54 سئوالی روحیه کارآفرینی استفاده گردید. برای توصیف، تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آزمون یو-من ویتنی و کروسکال والیس استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی کارآفرینی دانشجویان مورد بررسی برابر با 07/5±69/29 بود. این نمره در دانشجویان علوم پزشکی کردستان و علوم پزشکی کرمانشاه به ترتیب برابر با 13/5±89/29 و 03/5±52/29 بود. روحیه کارآفرینی در بین دو دانشگاه مورد بررسی، تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (98/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که دانشجویان هر دو دانشگاه مورد بررسی در حیطه های توفیق طلبی و ریسک پذیری روحیه کارآفرینی از روحیه کارآفرینی بالاتر از میانگین برخوردار بودند و این مساله می تواند زمینه ای مساعد برای اجرا و پیشبرد برنامه های مربوط به توسعه و آموزش های کارآفرینی ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
  • ابراهیم علی افسری ممقانی، وحید زمان زاده صفحات 68-81
    زمینه و هدف
    آموزش بالینی جزء اصلی در آموزش پرستاری است که در آن دانشجویان مهارت های پرستاری را آموخته و حرفه ای می شوند. هدف مطالعه ی حاضر شناسایی چالش های آموزش بالینی بر اساس مطالعات انجام شده در ایران و ارایه ی راه کارهای مناسب می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر به شیوه ی مروری و از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی قابل دسترس شاملMagiran ،Google scholar ،SID،Science Direct ،Proquest ،CINAHL،PubMed در محدوده ده سال اخیر(1394-1384) انجام شد که 27 مقاله معیارهای مورد نیاز برای بررسی را داشته و در مورد مشکلات و چالش های موجود در آموزش بالینی پرستاری ایران بحث کرده بودند.
    یافته ها
    آموزش بالینی از مربی، دانشجو، پرسنل و مدیریت تشکیل شده است که هریک از آنها در امر آموزش بالینی موثر است؛ از چالش های موجود می توان به وجود ضعف های علمی و عملی و احساسی عاطفی در مربیان بالینی، دانش و انگیزه پایین دانشجویان، کمبود امکانات رفاهی و تجهیزات در بالین، همکاری و رفتار نامناسب پرسنل بیمارستان با مربی و دانشجو و ضعف مدیریت و برنامه ریزی و نبود هماهنگی بین بخشی اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    برای داشتن پرستاران حرفه ای و توانمند نیاز به آموزش بالینی قوی انکارناپذیر است. برای داشتن آموزش بالینی قوی بایستی مربیان بالین توانمند، دانشجویان قوی و با انگیزه، پرسنل بیمارستانی متعهد و دلسوز با مدیریت قوی داشت که از این میان با توجه به کمبود امکانات و نوع نگاه به پرستاری، برای قدم اول وجود مربیان بالینی قوی، مهم تر به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، آموزش پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • فاطمه مودی، عزیزالله اربابی سرجو، ناصر ناستی زایی صفحات 82-92
    زمینه و هدف
    هنگامی که دانشگاهی می خواهد به سمت کارآفرینی حرکت کند، باید فرهنگ کل دانشگاه به فضای کارآفرینانه تبدیل شود .بر اساس اهمیت فرهنگ کارآفرینانه و عوارض شناخته شده آن و بنا بر گزارشاتی که از نامطلوب بودن آن در بعضی دانشگاه ها ارایه شده است، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی شکاف میان ادراکات و انتظارات اعضای هیات علمی از توسعه ی فرهنگ کارآفرینی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-مقطعی است. جامعه ی آماری تمامی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 205 عضو هیات علمی در خردادماه 1395 انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ی توسعه ی فرهنگ کارآفرینی با ضریب آلفای کرونباخ 71/0 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی گروه های هم بسته با کمک نرم افزار SPSS21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین ادراکات از توسعه ی فرهنگ کارآفرینی و هر سه مولفه ی آن (عامل مدیریتی، عامل انسانی-روان شناختی و جهت گیری های استراتژیک) از میانگین انتظارات اعضای هیات علمی پایین تر بود (05/0P>). هم چنین بین ادراکات و انتظارات اعضای هیات علمی از توسعه ی فرهنگ کارآفرینی بر حسب جنسیت تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بین وضع موجود و مطلوب توسعه ی فرهنگ کارآفرینی شکاف معنی داری وجود دارد و برای کاهش این شکاف، مدیران عالی دانشگاه باید به عوامل موثر در توسعه ی فرهنگ کارآفرینی یعنی عامل مدیریتی، عامل انسانی-روان شناختی و جهت گیری های استراتژیک توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ کارآفرینی، ادراکات، انتظارات، اعضای هیات علمی
|
  • H. Karimi Moneghi, A. Meshkin Pages 1-4
    Introduction
    On the application of new educational programs, active learning is highly increased. One from methods, team based learning, which is a major role in the increase of critical thinking , problem solving skills and improve communication skills, interpersonal. The aim of this study is to determine and present related topics to the subject of Team Base in learning for students and teachers.
    Methods
    In this review study, data were collected by searching through online databases such as Scopus, web of science, PubMed, Magiran and SID with the keywords Learning, Teaching, Team based learning with no time limit.
    Results
    A total of 33 articles were reviewed. This review study explored The terms of the implementing team-based learning, principles of team based learning, the process of designing training for team-based learning , learning based strategies to promote the team and team based learning impact on learning.
    Conclusion
    Team based learning can cause learning and performance improvement, Strengthening the teaching skills and increase The confidence of students in medical sciences.
    Keywords: Team base learning, Education, Teaching methods
  • F. Aslani, M. Hejazi, F. Sefidi Pages 5-13
    Background And Objective
    The curriculum assessment is one of the main processes which can identify the clinical needs of students. The purpose of this study is to compare the evaluation of the new and previous orthodontic curriculum from the viewpoints of the faculty members in the selected universities of Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional-description study ,The questionnaire consists of 28 questions distributed between 50 faculty members of orthodontic department of dentistry faculties of Tehran University of Medical Sciences, Shahid Beheshti, Qazvin, Azad university of Tehran, Tabriz, Isfahan, Urumiyeh and Azad university of Khorasgan. The data were analysed by a SPSS software.
    Results
    From faculty members point of view of in the order of priority , the most important strengths of new Curriculum were the followings:Adding the cases of "eruption problems of teeth", " paying attention to the information and principles of infection control,", the movement of “detection topic, principles of clinical examination, provision of instruments, impression, calculating the models of orthodontic and photographic analysis " respectively, The main weak points in order of priority were these: eliminating “the purpose and duration of treatment and orthodontic treatment planning in different periods of teeth eruption” and ” the assessment methods of skull growth and development ”, ” mouth and face clefts including classification, morphology and formation of orthodontic treatment” .
    Conclusions
    Faculty members of dental schools believed that the changes in curriculum is not perfect .Therefore, the results can be used to improve the weak points of orthodontics curriculum.
    Keywords: Curriculum evaluation, Orthodontics, Faculty member
  • A. Sabet, S. Razeghi, A. Fili Pages 14-24
    Background And Objective
    The E-learning has created the necessary ability for students to learn through the information technology and facilitate their learning process. The aim of this study is to investigate the impact of psychological variables on the inclination to E-learning among the students of Shiraz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The current study has a functional purpose, and from the perspective of data collection and gathering the information is in correlation descriptive kind. The population of the study includes 4780 students of Shiraz University of Medical Sciences. The sample s size was determined based on a sample of 355 people .The tools of collecting data is compilation of five standard questionnaires related to psychological variables of this study. The scoring stage was performed using the Likert 5-point scale. The data were analyzed using a software named (lisrel8.5).
    Results
    The results indicate a significant positive relationship between subjective norms and self-efficacy computer based variables to learn attitudes, perceived usefulness and e-learning among the students.The research results also showed that the intermediate variables of the research has a direct and significant effect on the criterion variable (E-learning) .
    Conclusion
    According to the results that indicate the perceived usefulness of e-learning is most effective University administrators are recommended to adopt appropriate methods to explain the benefits of using e-learning for students as well as efforts to improve their capabilities in this area.
    Keywords: E-learning, Computer self-efficacy, Attitude, Subjective norm, Perceived usefulness
  • H. Hasanlou, Hr Hasan Nezhad, M. Khazaee-Pool Pages 25-34
    Background And Objective
    Attitude of student toward field of study and future career is an effective factor in training that should be noted. Thus, this study aimed to determine the student's attitude in Zanjan University of Medical Sciences towards their field of study and their own future career in 2016.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross– sectional study, 384 Zanjan University of Medical Sciences students studying in different faculties were selected randomly. The information was gathered through a researcher–made questionnaire including 15 questions about the perspective of students toward field of study and their future career. The data were analyzed using the SPSSV16 software.
    Results
    The mean score of the students attitude toward their field of study and their own future career respectively were (22.10 and 14.77) which was lower than the theoretical mean of questionnaires (27 and 18). The results showed 44 percent of students had weak attitude towards their field of study, and 38.3 percent had the negative attitudes towards their future career. No significant difference was observed between future careers of students and age groups, sex, and educational level, while there was a significant difference between the satisfaction of the field of study and those variables.
    Conclusion
    The results indicate weak attitude of students towards their field of study and future career. It seems planning to improve the efficiency of human resources in health and medical sciences, reforming the structure of University of Medical Sciences, and increasing capacities and the career feasibility on future planning can be effective in strengthening student's attitude.
    Keywords: Attitude, Field of study, Future career
  • S. H Hakak_A. Allami_F. Derakhshan_M. Abbasi Pages 35-50
    Background And Objective
    In the recent years, the steady education has confronted with some challenges. Most of the studies estimate that the effectiveness of these programs is moderate; therefore, due to the importance and background of these researches, we assessed the current steady education in a qualitative way via the perspective of general practitioners (GPs).
    Materials And Methods
    This research with a qualitative approach was done among the Qazvin city s GPs in 2015. The inductive content analysis was done for 3 focus groupS of discussions (FGD). IN in order to gather the data, a purposive sampling method until data saturation was used. All interviews were recorded,too.
    Results
    23 General physicians participated in our study.The Data analysis led to the extraction of 6 main categories, 22 subcategories, 51 sub-codes, and, 67 suggested solutions. The main categories of participants included (2 subcategories), teachers (3 subcategories), policy (5 subcategories), designing (4 subcategories), subject (3 subcategories) and the content (2 subcategories).The main problems which were detected among the categories are as follows: participants : basic learning problems and low motivation of GPs; teachers: low level of statement , being unfamiliar with difficulties which GPs face with and not having a certain goal; policy: exclusion of GPs ideas, low motivation of universities in holding programs with high quality, inadequate infrastructure in training ,the inappropriate time of holding programs ,paying no attention to evaluation results and also the results that the teachers were not informed of them.; design: lack of appropriate technology, lack of target group level, boring and inappropriate form of holding; subject: mismatching the issues with needs for general physicians, lack of focus neither on the subject of the application, nor on a variety of topics; content: not practical and not updated program content and lack of coordination between the teachers in the delivery of the content.
    Conclusion
    The entire process of the steady education from needs assessment until the program requires a necessary revision and intervention. Increasing capabilities of teachers, concordance of teaching objectives with medical needs, teaching methods revision, providing structured feedback to the organizers and teachers seems to be very essential. Moreover, the use of more realistic Indicators for evaluation of the program, such as improving clinical performance must be considered, too.
    Keywords: Effectiveness, Continuing education, General physicians, Quality research
  • Sza Safavi, B. Rostami, Z. Moein, H. Rostami, E. Fakour Pages 51-58
    Background And Objective
    Understanding the factors affecting the students can assist universities in achieving their educational mission which is for improving the quality of students learning and their achievement,too. Therefore, this study designed to investigate the factors affecting academic achievement of Pharmacy school students.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional study. The statistical population of research are all pharmacy students in Zanjan University of Medical Sciences who entered to university from1385 until1392(either graduated or are being educated). The number of them were 294 people, who studied with the census method. The data were extracted from list of variables related to the academic and educational records of students. The Data Were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation test and multiple regression.
    Results
    A total of 294 students, 169 people (57.5%) were female and 125 people (42.5%) were male. The highest frequency of age were related to 23 up to 26 (39.1%). Pearson correlation test showed that there are significant relationship between: gender variable with number of failed units (r=0.289), gender with university average score (r=0.413), gender with the number of probation semester(r=0.137), failed units with diploma average score of diploma (r=0.304) and university average score with average score of diploma (r=0.423). Also the results of multiple regression showed that gender variables, the number of both failed units and passed units and the average score of diploma are the main predictors of academic status.
    Conclusion
    Factors that are associated with student's academic achievement has been influential in their educational process. Hence to some extent, it s possible to predict their academic achievement by checking these factors on the arrival to universities.
    Keywords: Academic achievement, pharmaceutical, Zanjan University of Medical Sciences
  • S. Sayyad, A. Vahabi, B. Vahabi, M. Sayyadi, D. Roshani, M. Amani Pages 59-67
    Background and Objectives
    Entrepreneurship and enhancing entrepreneurial activities can be considered as an appropriate stimulus for the growth and development of communities and also for increasing the income and finally for improving people lives. The present study was done to evaluate the entrepreneurship spirit of students in Kurdistan and Kermanshah Universities of Medical Sciences, 2015-2016.
    Material and
    Methods
    This was a cross-sectional study. The populations of the study were Kurdistan and Kermanshah Universities of Medical Sciences, the students, of which were 500 who selected by classified random sampling using a proportional allocation. A questionnaire including 45 items was used to collect data on entrepreneurial spirit. In order to describe and analyze the collected data the descriptive statistics including frequency, mean, standard deviation and Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis was used.
    Results
    The mean score of entrepreneurship among studied students was equal to 29.69±5.07. The scores in Kurdistan University of Medical Sciences students and Kermanshah University of Medical Sciences students were 29.89±5.13 and 29.52±5.03 respectively. The Entrepreneurial spirit between the two universities, did not show statistically a significant difference (P=0.98).
    Conclusion
    The results of the present study showed that students of both universities in most areas of the entrepreneurial spirit had high entrepreneurial spirit (above average). This can be a favorable ground for implementing programs related to the development and entrepreneurship training.
    Keywords: Entrepreneurship, Student, Spirit, Kurdistan University of Medical Sciences, Kermanshah University of Medical Sciences
  • E. Aliafsari Mamaghani, V. Zamanzadeh Pages 68-81
    Background And Objective
    The Clinical education in nursing education is the main component in which students learn the nursing skills and professional nursing. This study aimed to identify clinical nursing education challenges and provide the appropriate solutions based on the studies conducted in Iran.
    Materials And Methods
    This review study conducted by searching the available databases include google scholar ,SID,Science Direct ,Proquest ,CINAHL,PubMed Within the past ten years (2005-2015) in which 27 articles were eligible for review and the problems and challenges in nursing education in Iran were discussed .
    Results
    The clinical education is composed of an instructor, students, staff and management, that each of them has its own importance. The scientific, practical and emotional weaknesses in clinical instructors, student's low motivation, lack of facilities and equipment in the clinical setting, inappropriate staff cooperation and behavior with the instructor and student and poor management, lack of planning and coordination between the parts can be noted as current clinical challenges.
    Conclusion
    In order to have a professional and competent nurses the need to have a strong clinical education is undeniable. To have a strong clinical education its necessary to have empowered clinical instructors, and motivated students, and committed and compassionate hospital staff with a dynamic management which seems to be very essential for having capable instructors considering lack of facilities and the type of view exist currently toward the nursing profession .
    Keywords: Clinical education, nursing education, nursing students
  • F. Moodi, A. Arbabi Sarju, N. Nastiezaie Pages 82-92
    Background And Objective
    The university culture should be changed to an entrepreneurial atmosphere if a university intends to become entrepreneurial. According to the importance of an entrepreneurial culture and its complications, according to reports from some universities it is inappropriate, this study aimed to evaluate the gap between perceptions and expectations of faculty members of entrepreneurship culture development at the Zahedan University of medical sciences.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional study. In June2016, a sample of 205 faculty members were stratified randomly selected out of a population of all faculty members of Zahedan University of medical sciences. The Data collection questionnaire entrepreneurship of culture development was with Cronbach's alpha coefficient 0/71 to analyze the data paired samples of T-test which was used by SPSS21.
    Results
    Average perceptions of the entrepreneurial culture development and its three components (the management factor, human-psychological factor and strategic orientation) were lower than the average expectations of faculty members (P0/05) there was no significant difference between perception and expectations of faculty members of the entrepreneurial culture development .
    Conclusion
    The results indicate there are significant gaps between the existing and desired situation of culture entrepreneurship development and to reduce these gap, university senior management should pay close attention to the factors affecting culture entrepreneurship development such as management factor, human-psychological factor and strategic orientation.
    Keywords: Entrepreneurial Culture, Perceptions, Expectations, Faculty Members