فهرست مطالب

مطالعات بیداری اسلامی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی ترویجی
  • مازیار کریمی حاجی خادمی* صفحات 9-44
    طالبان را می بایست یکی از مصادیق بارز جنبش های سلفی و تکفیری معاصردانست و جهت شناخت و تحلیل دقیق تر این جنبش، می بایست به تحلیل و بررسی مبانی فکری آن پرداخت. این مبانی را می توان در سه محور کلام (پیشینه تاریخی)، سیاست و قومیت پشتون مورد ارزیابی قرار داد.
    مبانی کلامی و پیش زمینه های تاریخی تفکر طالبان را باید در جریان فکری اهل حدیث جستجو نمود که با بلوغ نسبی در اندیشه امام احمد حنبل، بعدها توسط ابن تیمیه و به خصوص محمد بن عبدالوهاب به صورت یک مکتب فکری مشخص درآمد. در این میان مکتب دیوبندیه که تجلی آیین وهابیت در شبه قاره هند محسوب می شود بواسطه مدارس مذهبی (عمدتا در پاکستان) و گروه های بنیادگرای اسلامی همچون القاعده و جمعیه العلماء الاسلام (با حمایتهای مادی و معنوی پاکستان، عربستان و امارات متحده عربی)، مجرای تحقق آموزه های جریان فکری اهل حدیث) وهابیت(در طالبان بودند. هرچند نباید از نظر پنهان داشت آشفتگی های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی افغانستان که حاصل دوران سخت نبرد با شوروی سابق و حکومت 4 ساله مجاهدین می باشد نیز نقش مهمی در هجوم طالبان به سوی این مدارس دینی داشت.
    از سوی دیگر روند جهانی شدن و جهانی سازی که در راس آن آمریکا قرار دارد و آموزه های فکری و ارزشی قوم پشتون که مهم ترین بستر اجتماعی جنبش طالبان است را باید بخش دیگری از مبانی فکری طالبان محسوب داشت.
    کلیدواژگان: طالبان، وهابیت، جمعیه العلماء الإسلام، سلفی، پشتون
  • رضا محموداوغلی* صفحات 45-65
    انقلاب اسلامی ایران یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین رخدادهایی بود که به رهبری امام خمینی(ره) در جهان مدرن رخ داد. انقلاب اسلامی ایران به عنوان انقلاب دینی پدیده ای شگرف بود که به بازگشت عظمت دیرین دنیای اسلام می اندیشید. ویژگی عام و جهانی انقلاب اسلامی که برخاسته از عنصر مذهب و خصلت دینی آن بود، موجب شد که این تحول تاریخی در مرزهای جغرافیایی ایران اسلامی محدود نمانده و تا اقصی نقاط جهان اسلام و بلکه جوامع بشری تاثیرات عمیق و جدی از خود به جای گذارد. این پژوهش درصدد است تا به بررسی مولفه های تاثیرگذار انقلاب اسلامی بر مناطق پیرامون بپردازد و ابعاد مختلف این موضوع و نوع نگرش های غالب بر این تحولات را تبیین نماید. برای این منظور از نظریه پخش به عنوان چارچوب نظری بهره گرفته شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که انقلاب اسلامی موجب احیاء حیات سیاسی-اجتماعی و تشکیلاتی کشورهای منطقه شده است که منجر به شکل گیری هویت اسلامی و خودآگاهی ملل خاورمیانه شده است
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، نظریه پخش، بیداری اسلامی، مقاومت اسلامی
  • مجید بیگرضایی *، محمد رئوف حیدری فر صفحات 66-84
    ژئوپلیتیک به مطالعه و بررسی علمی قدرت و روابط آن در فضای جغرافیایی- سیاسی و در مقیاس فراملی می پردازد. در این رابطه خاورمیانه و مخصوصا فضای ژئوپلیتیک غرب آسیا کانون تحولات و رویدادهایی بوده که توجه قدرت های جهانی و منطقه ای را به خود جلب کرده است؛ به گونه ای که این رویدادها بر معادلات بین المللی تاثیر بسزایی دارد. خاورمیانه همانند آزمایشگاهی ژئوپلیتیکی است که درک و فهم معادلات و قواعد ژئوپلیتیکی آن می تواند در ارائه مسیری برای ایجاد صلح و ثبات کمک شایانی نماید. مجموعه عظیمی از تهدیدها، منازعات، تنش ها، جنگ و بی ثباتی امروزه در خاورمیانه به عنوان بی ثبات ترین منطقه جهان و یا کمربند شکننده وجود دارد که هدف اصلی این مقاله مطالعه ای علمی و براساس دیدگاه علم ژئوپلیتیک بر این جریانات در این منطقه از جهان است تا از این طریق بتواند شناختی مناسب از فرمول ها و سیاست های موجود در این فضای ژئوپلیتیکی کسب نماید. هدف اصلی این نوشتار با روش پژوهش توصیفی –تحلیلی شناسایی تهدیدات و مخاطرات منطقه ای و مقابله با آن و نیز کمک به تقویت بنیان و ثبات ژئوپلیتیکی ایران و راه های دستیابی به آن است که این به بررسی کلیه موارد فوق پرداخته است.
    کلیدواژگان: چشم انداز قدرت، افق 1404، خاورمیانه، ایران
  • سید امیر موسوی* صفحات 85-96
    سلفیه جریانی است که ریشه در قرون اولیه اسلامی و مذهب حنبلی دارد اما تاسیس واقعی آن توسط ابن تیمیه حرانی در قرون هفتم و هشتم هجری صورت گرفته است. این جریان اعتقاد دارد باید از نسل های اولیه مسلمانان تقلید محض داشته باشد تا به اسلام حقیقی دست یابد. در تحقیق پیش رو آثار دو تن از اندیشمندان بزرگ سلفیه یعنی ابن تیمیه و رشید رضا در راستای هدف تبیین رابطه بین اندیشه های سلفی این دو و تمایلات عرب گرایانه آنان مورد بررسی قرار گرفت. این موضوع به ویژه از این جنبه بسیار پر اهمیت است که این روزها اظهار نظرهای نژادپرستانه ای از سوی مقامات دینی کشور سعودی علیه ایرانیان صورت گرفته است. در این تحقیق این نتیجه به دست آمد که اندیشه های جریان سلفی تنها اجرای اسلام واقعی را مد نظر نداشته بلکه به نظر می رسد آنان اسلام سلف را به صورت نوعی اسلام عربی مورد توجه قرار داده و خلوص اسلام را به صورت غیرمستقیم و تا حدی به خلوص ملی یا نژادی عرب مرتبط نموده اند. به گونه ای که آنان معتقدند اسلام زمانی به انحراف رفت که در آن عجمی ها دست بالا را یافتند.
    کلیدواژگان: سلف، سلفیه، ابن تیمیه، رشید رضا، عرب گرایی
  • مهدی پیروزفر *، رامین ولی زاده میدانی، سید اسدالله اطهری صفحات 97-124
    جریان ملی گوروش یکی از مهم ترین نمایندگان اسلام سیاسی در ترکیه است. آن ها برای رسیدن به اهداف خود و در چارچوب دموکراسی ترکیه اقدام به تاسیس احزاب اسلامی مختلفی از جمله حزب نظام ملی، سلامت ملی، حزب رفاه، فضیلت و سعادت می کنند و در راستای تاسیس نظامی عدالت محور که روح حاکم بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است تلاش می نمایند. به عبارت دیگر اربکان رهبر این جریان که سقوط شوروی را متوجه شده و متاثر از آرمان ها و شعارهای انقلاب اسلامی مانند عدالت محوری و استکبارستیزی و...بود، تلاش می کند تا مکتب نظام مند و جذاب تری را برای ترکیه نوین خلق کند؛ بنابراین ما در این مقاله تلاش کردیم تا حقوق ملت در مانیفست فکری جریان ملی گوروش را با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی مقایسه نموده و به شباهت ها و تفاوت های آن ها اشاره کنیم. درواقع ما به دنبال پاسخگویی به این سوال بودیم که شباهت ها و تفاوت های اصول مربوط به حقوق ملت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و آراء ملی گوروش چه بوده است؟
    در همین راستا یافته های تحقیق حاکی از این است که جریان ملی گوروش نه تنها ازنظر معرفتی آشنا با مبانی جمهوری اسلامی ایران بوده، بلکه آراء آن ها در قواعد و اصول مربوط به حقوق ملت مانند حقوق مدنی و سیاسی، حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حقوق قضایی بسیار به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نزدیک است. البته نباید فراموش کنیم که نفوذ ملی گرایی و لائیسم در آراء ملی گوروش باعث گردیده تا دیدگاه آن ها در برخی موارد با قوانین جمهوری اسلامی ایران که همیشه بر برتری اسلام تاکید می کند و منبع تمامی قوانین خود را اسلام می داند، تفاوت داشته باشد.
    کلیدواژگان: حقوق ملت، نجم الدین اربکان، ملی گوروش، جمهوری اسلامی ایران، اسلام سیاسی
  • تورج زینی وند*، مجید محمدی، نسرین احمدوندی صفحات 125-148
    اگرچه ادبیات پایداری معاصر عرب با نام فلسطین و لبنان پیوند یافته است، اما اوضاع سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دیگر سرزمین های عربی؛ از جمله یمن، زمینه ساز پیدایش شاعران برجسته ای در این حوزه گردیده است. عبدالله بردونی (1929-1999 م.) یکی از چهره های شاخص ادبیات پایداری یمن به شمار می رود. دشواری های اجتماعی- سیاسی همچون جنگ، فقر، جهل، کم رنگ شدن ارزش های معنوی و رواج فساد در جامعه یمن بر شعر این شاعر نابینا، سخت تاثیر گذار بوده و سبب شده است که شاعر در مسیر اصلاح و بیداری گام بردارد و شعر خویش را زمزمه ی ندای آزادی و مبارزه با استبداد و استعمار قرار دهد. بردونی که در شمار نسل نخستین شاعران ادبیات پایداری یمن است، مضمون های شاخصی همچون: وطن دوستی، هجو و نکوهش سران عرب و آوارگان فلسطینی را در شعرش مورد اهتمام قرار داد. شعر او کلاسیک و سنتی است و بیش تر به گرایش خطابی علاقه مند است. از دیگر ویژگی های بارز سبک شعری عبدالله بردونی، کاربرد عنصر طنز، نماد، اسطوره و آموزه های دینی، صورخیال به ویژه استعاره است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی، به بررسی جلوه های بیداری اسلامی در شعر این شاعر برجسته می پردازد.
    کلیدواژگان: عبدالله بردونی، شعرمعاصریمن، بیداری اسلامی، شعر پایداری، اسطوره، رمز، سبک سرخ
|
  • Maziar Karimi Hajikhademi * Pages 9-44
    Politic agitation of recent two centuries of Afghanistan and undesirable action of four years long of Mujahidin government (1992-1996) that caused insecurity, corruption and extreme cultural and economic poverty, provided suitable background for Taliban to appearance in Afghanistan. In addition to these backgrounds, countries such as Pakistan, KSA and USA that anyone had special interests from the Taliban appearance, satisfied an important role as foreigner causes. intellectual foundation of Taliban can assess in three pivots: theology, policy and pashtoonism. Theological foundations should investigate in intellectual flow of Ahl-e-Hadith that with the relative puberty in Imam Ahmad-e-Hanbale's thought by means of Ibni-Taimiyyeh and particularly Mohammad-Ibni Abdolvahab in the next years turned into a distinguished school. These theological foundations impressed Taliban opinions under the effect of politic flows. Divbandism (manifestation of vahhabism in India) due to religious schools of Pakistan, Islamic fundamental groups such as Alghaaedeh and Jamaiyyat-ol-'ulama-el-Islam with the support of Pakistan, KSA and UAE were channel of proving Ahl-e-Hadith and Vahhabism instructions in Taliban. Also globalization and globalism under the leadership of USA and the west countries and instructions and rites of Pashtoon nation should be considered as another theoretic and intellectual foundation of Taliban.
    Keywords: Taliban, Vahhabiat, Jamaiyyat-ol-'ulama-el-Islam, Salafi, pashtoon
  • Reza Mahmoudoghli * Pages 45-65
    Islamic revolution of Iran is one of the greatest and the most influential events in the world under the Imam Khomeini’s leadership. The Islamic Revolution of Iran as a religious revolution, was considered as a significant phenomenon thinking of the return of ancient glory of the Islamic world. Specific and global characteristics of the Islamic Revolution rising from elements of religion and religious characteristics caused that this historical upheaval trespass Iranian borders and be influential not only in the Islamic world, but also in all human societies.
    The present study tries to investigate the effects of the Islamic Revolution on its surrounding regions and explain its different dimensions and attitudes dominating those components and their consequent upheavals.
    To the end, Distribution Theory was taken as the theoretical framework. The results obtained from this study indicate that the Islamic Revolution has caused the restoration of socio-political life and organization in the countries of the region and resulted in the formation of the Islamic revolution and self-awareness of nations in the Middle Ea
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Distribution Theory, Islamic Awakening, Islamic Resistance
  • Majid Bigrezaei *, Mohammad Raoofheydarifar Pages 66-84
    Scientific study of power and its relations to the Geo-political space in transnational scale are the subjects that geopolitics deals them. the Middle East and especially geopolitical space of the West Asia have been center of developments and events nowadays which have attracted attention of the world and regional powers, so that these events have a significant impact on international equations. The Middle East is like a geopolitical laboratory, by understanding the geopolitical equations and its rules, it can provide a great pathway to create Peace and stability.
    Huge collection of threats, conflicts, tensions, war and instability in the Middle East today, as “ the most volatile region of the world or fragile belt” exist That the main purpose of this article is scientific study based on Geopolitics science perspective on these events in this region of the world to gain a great understanding of formulas and The policies in this geopolitical space.
    the present article by using descriptive-analytical method tries to Identify the threats and risks and deal with them and also help to strengthen regional stability and Iran's geopolitical foundation and also present ways for Achieving them. That all above have mentioned in this paper.
    Keywords: Tbc, 1404, the middle east, Iran
  • Seyyed Amir Mousavi * Pages 85-96
    Slafiyah is a current among Muslims that has roots in the earliest centuries of Islam and Hanbali religion, but its real formation made by Ibn-Taimiyah Harrani in the seventh and the eighth century after Hijrah. This current believes that they should have an exact imitation from the earliest generations of Muslims to perform true Islam.
    In this research the writings of two main think makers of Salafiyah: Ibn-Taimiyah and Rashid Ridha for the goal of explaining the relationship between their thoughts and Arab national tendency. This area of research is especially important because there have been some racialist remarks from Saudi clergy against Iran nowadays.
    the result has been gained that those Salafi thoughts has not targeted the performance of true Islam only, but it seems that it has paid an special attention to a kind of Arabic Islam has related the purity of Islam to the purity of Arab race or nation so that they believe Islam only deviated when Ajams overcame Arab.
    Keywords: Salaf, Salafiyah, Ibn-Taimiyah, Rashid Ridha, Arabism
  • Mahdi Pirouz Far *, Ramin Valizadeh Meidani, Seyed Asdoolah Athary Pages 97-124
    Millî Görüş is one of the leading Islamist movements in Turkey. It’s believers seek to achieve their goal through a democratic approach, so they’ve established some Islamic parties include National Order Party, National Salvation Party, Welfare Party, Felicity Party and Virtue Party. Their ultimate goal is to establish a justice oriented Order which is similar to the spirit of the Iranian constitution. Necmettin Erbakan the leader of this movement has seen the dissolution of the Soviet Union and is also inspired by the Islamic revolution’s ideas like justice orientation, Fighting Global Arrogance, et cetera. studying the ideas of “National Outlook” shows that the proponents of this movement ideologically are inspired by the fundamentals of the Islamic Republic of Iran. Also, their interpretation of the rights of the people like political, civil,economic , social, cultural and legal rights is similar to Iranian constitution. Don’t forget that the Influence of nationalism and Laicism on “National Outlook” causes some differentials between its view of Islam and Iranian interpretation of Islam that emphasizes the superiority of Islam and counts it as the source of all laws. Iranian constitution states the all rights of the people are bound by the Islamic fundamentals. This point can’t be seen in National Outlook’s Ideas. Also, don’t forget that the “National Outlook” called it a Mujahid and interprets It’s leaning toward nationalism and Atatürk’s Laicism for the sake of God and chant slogans that all my acts was For God's sake.
    Keywords: Political Islam_Islamic Republic of Iran_Mili G?rü?_Necmettin Erbakan_Rights b the people
  • Touraj Zeini Vand*, Majid Mohammadi, Nasrin Ahmadvandi Pages 125-148
    Although contemporary stability literature of Arab has been related with Lebanon and Palestine name, but political, cultural, social situation of other Arabian territories, like Yemen, caused outstanding poets in this subject, come to existence. one of the most outstanding poets in stability literature of Yemen is (Abdullah Baradooni) political-social of difficulties such as war, poverty, ignorance, weakness of intellectual values and extending of corruption in Yemen society has effected on poems of this blind poet and has caused this poet to make reform and awaking and made his poems freedom voice and fighting against despotism and colonist. one of the first generation of Yemen stability literature paid attention to patriot and Arab leaders and Palestine’s homeless in this poems. his poems are classic and are interested in rhetorical tending. outstanding feature of Abdullah Baradooni style is using scoffing, symbol, myth and religious instructions, mental imagination specially metaphor. this descriptive and analytic research is paying attention to Islamic awakening manifestation.
    Keywords: Abdullah Baradooni. Yemen contemporary poem. Islamic awakening. myth. symbol. red style