فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 27 (پاییز 1395)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 27 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • سید ولی الله موسوی، محمد صادق صفری، سجاد رضایی*، سیمین صفری صفحات 5-20
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی بهبود وضعیت پایبندی مذهبی در پاسخ به مداخلات عقیدتی سیاسی، هوش هیجانی و مهارت های زندگی در دانش آموزان مرکز فرماندهی آموزش تخصص های نیروی دریایی شهر رشت بود.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی حقیقی (پیش آزمون پس آزمون و 3 ماه پیگیری با گروه کنترل) بود. چهار گروه 25 نفره متشکل از یک گروه کنترل (بدون مداخله)، گروه تجربی اول (آموزش عقیدتی سیاسی و هوش هیجانی)، گروه تجربی دوم (آموزش عقیدتی- سیاسی و مهارت های زندگی)؛ گروه تجربی سوم (آموزش عقیدتی سیاسی، هوش هیجانی و مهارت های زندگی) انتخاب شدند و پرسشنامه دین داری گلاک و استارک (1965) قبل و بعد از اجرای مداخله ها در همه گروه ها اعم از کنترل و آزمایش اجرا شد. سه ماه بعد از مرحله پس آزمون نیز مجددا همان ابزار برای 4 گروه پژوهش، اجرا شد.
    نتایج
    تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس اندازه های مکرر تک متغیری (R-ANCOVA) نشان داد تمامی مداخلات در مقایسه با گروه کنترل، توانسته است وضعیت پایبندی مذهبی دانش آموزان را بهبود دهد. همچنین هر یک از مداخلات اول تا سوم، به ترتیب 19 و 19 و 21 درصد از تغییرات پایبندی مذهبی در پس آزمون را تبیین می کرد. همچنین نتایج نشان داد اثر مداخلات مذکور در گروه های تجربی، تقریبا بعد از گذشت 3 ماه، ثابت مانده است.
    بحث: مداخلات هوش هیجانی و مهارت های زندگی در کنار آموزش های عقیدتی- سیاسی برای بهبود وضعیت پایبندی مذهبی دانش آموزان نیروی دریایی، موثر است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مهارت های زندگی، پایبندی مذهبی، دانش آموزان، نداجا
  • سامان کشوری، صادق بجانی، عبدالرحمن کشوری*، مصطفی عباسی، ساناز کشوری صفحات 21-39
    مقدمه
    باتوجه به ضرورت میزان آمادگی رزمندگان از جهات مختلف برای اجرای ماموریت های نظامی، در این مقاله به تعیین رابطه بین زیست آهنگ (Biorhythm) و میزان آمادگی در فرد پرداخته شد. هدف مقاله پیش بینی میزان آمادگی فرد برای اجرای فعالیت نظامی با بهره گیری از مدل مخفی مارکوف بود.
    روش
    باتوجه به دوره های زمانی زیست آهنگ فردی، این عوامل روی مدل مخفی مارکوف مدل شد. در این مدل باتوجه به میزان آمادگی جسمانی، فکری، احساسی و الهامات درونی (حس ششم) هر فرد، در زمان مشخص در یکی از حالات مشخص شده در مدل قرار خواهد داشت، بنابر این می توان میزان آمادگی رزمنده در زمان مناسب برای انجام فعالیت نظامی را در این مدل پیش بینی کرد.
    نتایج
    نتایج به دست آمده از این مقاله حاکی از تطابق بین مبانی نظری و ریاضی مطرح شده در این مقاله با نظرات پاسخ دهندگان که 30 نفر از خبره های نظامی بودند، دارد. براساس نتایج حاصل در این پژوهش هنگام نیاز، نه تنها فرمانده بلکه خود رزمنده با طرح چند سوال ساده، میزان آمادگی را از جهات مختلف تشخیص دهد. با این کار آمادگی یا عدم آمادگی برای ماموریت خاص در آن لحظه پیش بینی می شود.
    بحث: در حال حاضر رزمندگان یک ماموریت واحد دارند، این در حالی است که در ارتش های پیشرفته دنیا افراد، آموزش های مختلفی می بینند که باتوجه به حالت جسمانی، فکری و احساسی هر فرد، در زمان مشخص ماموریت مناسبی را به وی محول کنند. ما در این مقاله باتوجه به چهار زیست آهنگ جسمانی، فکری، احساسی و الهامات درونی (حس ششم) 16 ماموریت تعریف کردیم که فرمانده با مراجعه به مدل مخفی مارکوف مناسب ترین ماموریت را به رزمنده محول می کند.
    کلیدواژگان: زیست آهنگ، مدل مخفی مارکوف، آمادگی نظامی
  • حمیدرضا حاتمی، محمد باقر حبی، کمال پرهون*، هادی پرهون، محمد حاتمی صفحات 41-52
    مقدمه
    کیفیت زندگی یک مفهوم چندبعدی است که از ویژگی های فردی، اجتماعی، عینی و ذهنی تاثیر می پذیرد، ازاین رو پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش دلبستگی به خدا در پیش بینی کیفیت زندگی دانشجویان یک واحد نظامی با کنترل نقش واسطه گری نگرش معنوی صورت گرفت.
    روش
    در قالب یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 300 نفر از دانشجویان بسیجی دانشگاه های شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 انتخاب شد. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه های کیفیت زندگی، دلبستگی به خدا و نگرش معنوی گردآوری و با استفاده از روش آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن بود که بین کیفیت زندگی و دلبستگی به خدا (r=0/56،P
    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، نگرش معنوی، کیفیت زندگی
  • محمد یزدانی زیارت، حسین دامغانیان* صفحات 53-66
    مقدمه
    کارکنان جانباز و ایثارگر در سازمان ها از گروه های آسیب-پذیری هستند که به لحاظ جسمی و روانی نیازمند توجه و مراقبت ویژه هستند. از سویی شایستگی در برقراری ارتباط اثربخش با دیگران یکی از مهم ترین عوامل جلوگیری از اختلالات روانی بوده و با بهروزی، شاد بودن، سلامت جسمی و روانی و نیز کاهش مرگ و میر مرتبط است که خود تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر هوش عاطفی بر شایستگی ارتباطی کارکنان جانباز و ایثارگر است.
    روش
    پژوهش حاضر کاربردی بوده و باتوجه به ماهیت موضوع و ‏اهداف آن از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان جانباز و ایثارگر استانداری خراسان شمالی می باشند که به علت محدود بودن، همه آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. برای آزمون فرضیه ها از روش های آماری رگرسیون، همبستگی پیرسون، میانگین یک جامعه آماری و فریدمن استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد بین ابعاد هوش عاطفی و شایستگی ارتباطی، همبستگی معنادار و مثبت وجود دارد و هوش عاطفی بر شایستگی ارتباطی تاثیر مثبت دارد. همچنین وضعیت هوش عاطفی و شایستگی ارتباطی کارکنان در حد متوسط است.
    بحث: هوش عاطفی، نقش مهمی در ارتقای شایستگی ارتباطی دارد و باتوجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود مدیران و کارکنان اهمیت هوش عاطفی و نقش آن در شایستگی ارتباطی را شناسایی کرده و برای تقویت آنها گام بردارند.
    کلیدواژگان: کارکنان جانباز و ایثارگر، هوش عاطفی، ارتباطات، شایستگی
  • شیرین ایدلخانی*، حسن حیدری صفحات 67-80
    مقدمه
    این تحقیق با هدف بررسی میزان تاثیر آموزش گروهی تاب آوری بر سلامت روان و کیفیت زندگی همسران جانبازان یک شهرک سازمانی در تهران انجام شد.
    روش
    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه تحقیق 60 نفر از همسران جانبازان ساکن در یک شهرک سازمانی در تهران بود. نمونه تحقیق با توجه به عدم همکاری 10 نفر از افراد جامعه، 50 نفر انتخاب شد. افراد نمونه بصورت تصادفی در دو گروه 25 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای سنجش تاب آوری همسران جانبازان از پرسشنامه تاب آوری 25 سوالی کانر و دیویدسون (2003)، و برای سنجش سلامت روان آن ها از پرسشنامه سلامت روان 28 سوالی گلدبرگ (1972) و برای سنجش کیفیت زندگی آن ها از پرسشنامه کیفیت زندگی 36 سوالی ویر و شربورن (1992) استفاده شد. با روش های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار، داده ها توصیف و آزمون آمار استنباطی تحلیل کوواریانس فرضیه ها مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس درسطح معنا داری (p
    کلیدواژگان: تاب آوری، کیفیت زندگی، سلامت روان، همسران جانبازان
  • زهرا سادات حسینی، الهام فریبرزی* صفحات 81-88
    مقدمه
    در تاکید بر اهمیت ارتباط مادر و کودک، آنچه که برای سلامت روانی کودک، ضروری است، تجربه یک ارتباط گرم، صمیمی و مداوم با مادر یا جانشین دائم اوست. بسیاری از اشکال روان آزردگی ها و اختلال های شخصیت، حاصل محرومیت کودک از مراقبت مادرانه و یا عدم ثبات رابطه کودک با چهره دلبستگی است. پژوهش حاضر برای بررسی رابطه سبک دلبستگی با افکار خودکشی سربازان در یک سازمان نظامی و تعیین نقش پیش بینی کنندگی آن در این زمینه انجام شد
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است که در سال 1394 روی 361 سرباز به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای در شهر مشهد انجام شد. ابزار مورد پژوهش شامل مقیاس افکار خودکشی بک و پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال کولینز رید بود. برای تحلیل داده های آماری از ضریب پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است.
    نتایج
    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که بین سبک دلبستگی دوسوگرا با افکار خودکشی، رابطه مثبت معنادار و بین سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی با افکار خودکشی، رابطه منفی معناداری وجود دارد.
    بحث: با توجه به یافته های این پژوهش، سبک دلبستگی ایمن و سبک دلبستگی اجتنابی قادرند به طور معناداری افکار خودکشی را پیش بینی کنند. هم چنین یافته های این پژوهش، تایید کننده نقش سبک دلبستگی ایمن در کاهش افکار خودکشی است.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، افکار خودکشی، سرباز، ارتش
|
  • Mousavi Sv, Safari , Rezaei S. *, Safari S Pages 5-20
    Introduction
    The aim of this research work was to investigate the improvement of religious commitment in response to ideological-political, emotional intelligence, and life skills interventions among the students of the Specialist Training Command Center of the Navy in Rasht, Iran.
    Method
    This study is based on the true experimental design (pretest-posttest and a 3-month follow-up with a control group). Four groups of 25 participants, including a control group (without any intervention), the first experimental group (ideological-political and emotional intelligence training), the second experimental group (ideological–political and life skills training), and the third experimental group (ideological-political, emotional intelligence, and life skills training), were selected. Then the Glock and Stark Religiosity Scale (1965) was administered to all the four groups before and after the interventions. Three months after the post-test, the same instrument was administered to the four groups.
    Results
    Data analysis with repeated measures univariate analysis of covariance (R-ANCOVA) showed that all the interventions could improve the religious commitment of the students in the experimental groups in comparison with that of the control group. In addition, each one of the first, second and third interventions explained 19, 19, and 21 percent of religiosity commitment in the posttest, respectively. The results further revealed that the effect of the interventions in the experimental groups remained stable after almost 3 months.
    Discussion
    Emotional intelligence and life skills interventions as well as ideological-political training are effective in improving the Navy student's religious commitment.
    Keywords: emotional intelligence, life skills, religious commitment, students, NEDAJA
  • Keshvari S., Bejani S., Keshvari A.R. *, Abbasi M Pages 21-39
    Introduction
    Given the necessity of combatants’ allout readiness to carry out military missions, this paper deals with exploring the relationship between biorhythm and individuals’ level of preparedness. The purpose of this paper is to predict individuals’ level of readiness for carrying out military missions using a hidden Markov model.
    Method
    Bearing in mind the cycles of individual biorhythm, these factors were modeled on the hidden Markov model. In this model, according to the level of physical, intellectual, emotional, and intuitive readiness, every individual will be in one of the specified states of the model at a specified time; thus, combatants’ level of readiness for carrying out military missions can be predicted on the basis of this model.
    Results
    The results of this study suggest that there is a coincidence between the theoretical and mathematical principles presented in this paper and the views of the respondents who were 30 military experts. Based on the results of this research, when needed, not only a military commander, but also combatants themselves can determine their level of readiness by asking a few simple questions. By doing so, readiness or lack of readiness for carrying out a specific mission is projected.
    Discussion
    At present, our combatants have a single mission whereas, in advanced armies in the world, individuals receive various trainings and they are entrusted with appropriate missions at specified times on the basis of their physical, intellectual, and emotional conditions. Given the four biorhythms -- physical, emotional, intellectual, and intuitive -- in this paper, we have defined 16 missions the most appropriate of which is given to combatants by the commander by referring to the hidden Markov model.
    Keywords: biorhythm, hidden Markov model, military readiness
  • Hatami H., Hobbi Mb, Parhoon K. *, Parhoon H. , Hatami M Pages 41-52
    Introduction
    Quality of life is a multidimensional concept composed of personal, social, physical and mental traits. Hence, this study has been conducted to investigate the role of attachment to God in predicting the quality of life of students in a military organization by controlling the mediating role of spiritual attitude.
    Method
    This study is based the correlational descriptive method. Using the convenience sampling method, 300 basiji students were selected from the universities in Tehran in the academic year 20152016. The required data were collected using the quality of life, attachment to God and spiritual attitude questionnaires. The obtained data were analyzed by the Pearson correlation coefficient and hierarchical regression analysis.
    Results
    The results indicate that there is a significant positive relationship between quality of life and attachment to God (r₌ 0.56, P˂0.01) and quality of life and spiritual attitude (r₌ 0.41, P˂0.01). In addition, considering the results of the hierarchical regression, it may be concluded that spiritual attitude plays a partial (not full) mediating role in the relationship between quality of life and attachment to God.
    Discussion
    The findings suggest that spiritual attitude could play a mediating role between the attachment to God and the quality of life variables. Therefore, the results of this study can be effective in improving the quality of life of university students.
    Keywords: attachment to God, spiritual attitude, quality of life
  • Yazdani Ziarat M. *, Damghanian H Pages 53-66
    Introduction
    The dedicated and devotee staff in organizations are among the vulnerable groups who are physically and mentally in need of special care and attention. At the same time, ability to establish effective relationship with others is considered one of the most important protective factors against mental disorders, and it is linked to wellbeing, happiness, physical and mental health, as well as low mortality; ability to establish effective relationship with others itself is affected by different factors. The aim of this study is to investigate the impact of emotional intelligence on relational competence of the dedicated and devotee staff.
    Methods
    This is an applied research work, and given the nature of the topic under study and the objectives, it can be categorized as a correlational descriptive study. The statistical population includes all the dedicated and devotee staff of North Khorasan Governorate. Due to the limited number of the population, all of them were selected as the sample. The data collection instrument was a questionnaire, and the collected data were analyzed using regression analysis, the Pearson correlation, mean, and the Friedman test.
    Results
    The results revealed that there is a positive significant correlation between all the factors of emotional intelligence and relational competence, and emotional intelligence has a positive impact on the staff’s relational competence. Also, it was revealed that the state of emotional intelligence and relational competence was average among the staff.
    Discussion
    Emotional intelligence plays an important role in promoting relational competence. Given the results of the present study, it is suggested that managers and employees recognize the importance of emotional intelligence and its role in relational competence and take the necessary steps to improve it.
    Keywords: the dedicated, devotee staff, emotional intelligence, relationships, competence
  • Aidelkhani Sh *, Heydari H Pages 67-80
    Introduction
    This study is aimed at examining the effect of group resilience training on the mental health and quality of life of the handicapped veteran's wives living in an organizational settlement in Tehran.
    Method
    This is an applied research work based on the quasi-experimental design with pre- and post-tests and a control group. The sample included the wives of 60 handicapped veterans living in an organizational settlement in Tehran. The sample ultimately came to 50 subjects as 10 participants decided not to participate in the study. The 50 participants were randomly put into the two experimental or control groups of equal size. The subjects’ resilience was measured using the 25-item questionnaire of Connor and Davidson (2003), their mental health was measured using the 28-item questionnaire of Goldberg (1972), and their quality of life was measured using the 36-item quality of life index of Weir and Sherborne (1992). Using descriptive statistics methods including mean and standard deviation, the obtained data were described and based on the covariance analysis as an inferential statistics test, the hypotheses were tested.
    Results
    The results of the covariance analysis, at the significance level of p
    Discussion
    Based on these findings, it can be said that the problems and hardships of life and living and interacting with the handicapped veterans having physical and mental problems disturb the mental tranquility of the veterans’ wives and lower their mental health as they are affected by stress, anxiety and depression. Therefore, resilience boosts mental health by modifying these factors through reducing mental and emotional problems. This process results in increasing life satisfaction.
    Keywords: resilience, quality of life, mental health, the handicapped veteran's wives
  • Zahra Sadat Hosseini, Elham Fariborzi * Pages 81-88
    Introduction
    In regard to the significance of the relationship between mother and child, what is essential for children's mental health is to experience a warm, intimate, and continuing relationship with mother or her permanent substitute. Many forms of neuroticism and personality disorders are the result of depriving children from maternal care or instability of child’s relationship with the attachment figure. The current study aims to investigate the relationship between attachment styles and suicidal thoughts among soldiers in a military organization and determine its predictive role in this field.
    Method
    This is a correlational descriptive study conducted on 361 soldiers in Mashhad, Iran in 2015 using the multi-stage cluster sampling method. The data collection instruments of this study were the Beck Suicide Scale Ideation and the Revised Adult Attachment Scale (Collins & Read, 1990). The data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.
    Results
    The results reveal a significant positive relationship between ambivalent attachment style and suicidal thoughts and a significant negative relationship between secure and avoidance attachment styles and suicidal thoughts.
    Discussion
    Given the results of the current study, secure attachment style and avoidance attachment style could significantly predict suicidal thoughts. In addition, the findings of this study confirmed the role of secure attachment style in reducing suicidal thoughts.
    Keywords: attachment styles, suicidal thoughts, soldier, army