فهرست مطالب

قرآن پژوهی حسنا - پیاپی 31 (زمستان 1395)

نشریه قرآن پژوهی حسنا
پیاپی 31 (زمستان 1395)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد صفرزاده، سمیرا حیاتی، عبدالحسین شورچه صفحه 7
    یکی از مباحث مهم و اساسی «توحید و خداشناسی» مبحث صفات خداوند است. وجود آیات فراوان مربوط به صفات الهی و کیفیت طرح آنها از سوی قرآن، امری است که از دیرباز ذهن متکلمان و مفسران این کتاب آسمانی را به خود مشغول ساخته است. به ویژه آیاتی که به ظاهر برای خداوند، صفات و خصوصیاتی، همانند صفات مخلوقات و ممکنات نسبت می دهد. که بیانگر داشتن دست، وجه، ید، عین و ساق خداوند است. مفسران عمدتا این قبیل آیات را در گروه متشابهات به حساب آورده و تحت عنوان صفات خبری یا آیات تشبیهی، مورد بحث و بررسی قرار داده اند و هر کدام با معیارها و ملاک های خود به سراغ این آیات رفته و به تفسیر آن پرداخته اند.
    در این میان میان مفسران شیعه و اهل سنت به دلیل گستره فکری و اندیشه های کلامی و داشتن اصول و پایه های عقیدتی، در طول تاریخ اسلام هر کدام روش خاصی را در تفسیر آیات متشابه صفات الهی دنبال کرده اند. هر چند که در موارد متعددی تفسیر مشترکی ارائه داده اند.
    در این پژوهش متون مختلف تفسیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و این نتیجه حاصل شده که مفسرانی که در تفسیرشان، این گونه آیات را در کنار آیات محکم قرار داده و با دلایل عقلی و نقلی و تاویل آنها، خداوند را از هر گونه نقص و عیب و تشبیه و تجسم منزه دانسته اند نسبت به سایر مفسران دیگر در این باره جامع و دقیق سخن گفته اند.
    کلیدواژگان: صفات خبری، آیات صفات، آیات متشابه، تشبیه و تجسیم
  • مینا شمخی صفحه 40
    معنا داری و یا بی معنایی گزاره های دینی یکی از اصول و مبانی مهم در تفسیر متون مقدس به حساب می آید؛ زیرا اگر چنین گزاره هایی بی معنا بوده و فقط در سطح گزاره هایی برای بیان احساسات دینداران و مانند آن باشد، نمی توان با تکیه بر آنها به فهم دقیق و کاملتر آیات الهی دست یافت ولی در صورت معنادار دانستن متون دینی می توان به این هدف رسید. این موضوع که عمدتا درباره عهد قدیم وجدید مطرح بوده است؛ توسط برخی نویسندگان معاصر به متن قرآن نیزکشانده شده است. در نظریه کاربردی معنا، هر لفظی در حوزه استعمالی خودش معنادار تلقی می شود، بر این اساس گزاره های دینی در حوزه استعمالی خود معنادار خواهند بود. تحقیق دراین نوشتار به روش کتابخانه ای و با استفاده از تحلیل داده ها و نظریات مختلف در زمینه ماهیت معناداری گزاره های قرآنی صورت گرفته است. در اثبات وتبیین معناداری عبارات قرآنی از شواهد و دلایل مختلفی مدد گرفته شده است که در دو دسته کلی شواهد درون متنی(قرآن - روایات) وشواهد برون متنی (عقلی – کلامی) مطرح شده است. بنابراینگزاره های قرآنی، معنادار و ناظر به واقع هستند.
    کلیدواژگان: زبان دین، گزاره های قرآنی، پوزیتیویسم، معناداری
  • مصیب مرزبانی، شیدا کریمی صفحه 69
    رسم الخط مصحف همان خط ویژه نگارش واژگان قرآن کریم است که به اعتقاد اکثر اندیشمندان حوزه قرآن، اصالتی به قدمت نگارش اولیه قرآن در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله دارد که در نگارش های بعدی قرآن- در زمان خلیفه اول و سوم و...- مورد استفاده قرار گرفت. درباره ماهیت این رسم الخط و تفاوت های خطی واژگان همسان در آن، سه نظریه توقیفی بودن (تفاوت های خطی حکیمانه و به دستور خداوند است)؛ اجتهادی بودن (تفاوت های خطی، غلط های املایی ناشی از کم توجهی یا بی سوادی کاتبان وحی است) و در آخر، خط قرآن حاوی سنت های املایی (تفاوت های خطی امری مرسوم در میان خطوط مختلف دیگر بوده که کاتبان وحی این مسئله را از خطوط دیگر وام گرفته و وارد رسم المصحف کردند) است که علاوه بر سه نظر مذکور، چهارمین نظر را می توان تاثیر اختلاف قرائات در شکل گیری رسم الخط مصحف و خاصه، تفاوت های موجود در آن دانست که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. در این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی و ابزار کتابخانه ای سعی داریم که تعدادی از واژگان همسان با رسم الخط متفاوت را استخراج و نحوه قرائت قاریان ده گانه پیرامون آنان را، جویا شده و در نهایت بیان کنیم که در شکل گیری رسم الخط مصحف و تفاوت های موجود در آن، اختلاف قرائات موثر نبوده و بلکه، رسم الخط مصحف در شکل گیری قرائات ضعیف و واحد –قرائات غیر از عاصم- تاثیر به سزایی داشته است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، رسم الخط مصحف، قراء ده گانه
  • ناصر عابدینی صفحه 101
    روایات اسباب نزول همانند سایر روایات دیگر در طول تاریخ از پدیده ای به نام« جعل» در امان نبوده است و روایات جعلی همچون سایر حوزه های حدیث به این حوزه نیز راه یافته است. مخالفت با قرآن، مخالفت با عقل، مخالفت با اجماع، ضعف سندی، قراین معنوی؛ از جمله معیارها و مولفه های تشخیص روایات جعلی است. اما در حوزه اسباب نزول علاوه بر موارد فوق؛ مخالفت با تاریخ، هماهنگی با جریان های حاکم، خلط جری و تطبیق با سبب نزول، مهمترین عامل در پیدایش روایات جعلی اسباب نزول بوده که نویسنده با ذکر شواهدی در این پژوهش به اثبات آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: جعل، اسباب نزول، نشانه های جعل
  • حمیدرضا فهیمی تبار، مریم جدادی صفحه 125
    ا گذر زمان و نمود مکاتب مادی گرا در اروپا و به تبع آن ممالک اسلامی، تفسیر قرآن هم سمت و سوی جدیدی یافت به نحوی که مفسران از همین اندیشه ها و تحولات عصر، در جهت تفسیر قرآن تاثیر پذیرفتند. این نظرات به مرور به ایران هم راه پیدا کرد. مهدی بازرگان از جمله مفسرانی است که این تاثیر را در تفسیر خود نشان داده است. به عبارتی بازرگان تا حد زیادی تفسیر خود را به نیازهای دوران و شبهه های برآمده از مکاتب عصری چون: لیبرالیسم، داروینسیم و کمونیسم و مارکسیسم و اندیشه ها و نظریات مطرح شده مدرنیته همچون دموکراسی اختصاص داده است. این نوشتار که به شیوه کتابخانه ای و توصیفی و تحلیلی فراهم آمده به چگونگی اثر پذیری تفسیر بازرگان از جریان های روز پرداخته و ثابت کرده است که وی در تفسیر قرآن از این اندیشه ها متاثر بوده و توانسته با استناد به آیات قرآنی، برخی اصول و نظریات مطرح شده در مکاتب ماتریالیستی و نیز جریان ها و تحولات عصر خود –در قالب رد یا نقد و در برخی موارد، تایید آن ها- پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، جریان های عصری، مهدی بازرگان
  • محمد فاکر میبدی، حمید مروجی طبسی صفحه 155
    قاعده قرعه از قواعد کاربردی در زندگی اجتماعی بشر و از قواعد پذیرفته شده در اصول فقه به شمار می رود. این تحقیق در پی آن است که ضمن بررسی ابعاد مختلف قاعده قرعه از جمله دلایل پذیرش این قاعده، پیشینه بحث قرعه، چگونگی تسری آن از شرایع پیشین به شریعت اسلام، کاربرد و کارکرد قرعه، به ارایه تفسیری فقهی از آیات چهارگانه ای که موضوع قرعه در آنها مطرح شده، بپردازد.
    در این مسیر از شیوه کتابخانه ای و بررسی منابع و کتب خاص این موضوع استفاده شده است.
    در استدلال بر اثبات قرعه به آیات قرآن کریم، سنت معصومین علیهم السلام، اجماع و بنای عقلا تمسک شده است.
    پیشینه بحث قرعه در شرایع الهی و دوران جاهلیت و تفاسیر مربوط به آیه چهل و چهارم سوره آل عمران در موضوع تعیین سرپرست حضرت مریم سلام الله علی ها، آیات سوم و نودم سوره مائده در خصوص بیان تقسیم اموال در عصر جاهلی و آیه یکصد و چهل و یکم سوره صافات در موضوع نجات کشتی حامل حضرت یونس علیه السلام، در کنار استفاده از برخی روایات اهل بیت اطهار علیهم السلام، مجوز عمل به حکم قرعه را با عنایت به شیوه های مورد تایید قرآن مجید در استفاده از قرعه صادر می نماید.
    در چگونگی تسری احکام شرایع دیگر به شریعت اسلام دو راه بیان شده است: یکی استصحاب عدم نسخ، در دو حالت استصحاب احکام شریعت اسلام و استصحاب احکام شرایع سابق و دیگری احکام امضایی.
    کلیدواژگان: القای قلم، تساهم، تقسیم با ازلام، استصحاب عدم نسخ، حکم امضایی، استخاره
  • سیدمحمود طیب حسینی، ذبیح الله سهرابی کواری صفحه 182
    وجود معانی عمیق در آیات قرآن، موجب می شود که برخی مفسران عصر کنونی بدون محدود کردن فهم قرآن در روش ها و نگاه مفسرین گذشته و با استفاده از شیوه های جدید، البته با مبنا قرار دادن اصول حاکم بر تفسیر قرآن، روز به روز به نتایج نو و گاه دقیق تری از قرآن دست یابند، یکی از این شیوه ها تفسیر بیانی است؛ در عصر حاضر بنت الشاطی با نامگذاری تفسیر خود به نام «التفسیرالبیانی» خواسته است تفاوت و تمایز روش خود را نسبت به تفاسیر ادبی گذشته نشان دهد؛ این مقاله در صدد معرفی شیوه های به کار رفته در این تفسیر است که مولف آن توانسته با بهره گیری از آن یافته های دقیق تری را در تفسیر چندین سوره پایانی از قرآن ارائه دهد.
    مولف در این تفسیر روش های منظمی را مبنای کار خود قرار داده؛ از جمله: ضرورت تفسیر قرآن به صورت موضوعی البته به سبک خاص خود با استقصای همه آیات مربوطه؛ بهره گیری از روایات سبب نزول صرفا با هدف شناخت فضای نزول آیات؛ تبیین دلالت الفاظ قرآن در محدوده فهم مردمان عصر نزول؛ محوریت سیاق در فهم نصوص قرآن؛ و معیار قراردادن متن قرآن در مباحث نحوی، اعرابی و بلاغی.
    کلیدواژگان: تفسیربیانی، تفسیرادبی، بنت الشاطی، روش تفسیر
  • محمد مهدی حسینیان مقدم صفحه 199
|
  • Mehrdad Safarzadeh, Samira Hayati, Abdolhossein Shoorche Page 7
    Attributes of Allah is one of important issues in the field of unity of Allah and theology. Theologians and commentators have focused on numerous verses related to divine attributes and the quality of their expression in the Holy Quran since many years ago. Particularly the verses apparently belong to attributes of Allah the same as to creatures that these attributes imply on hand, foot, face, and eye. These verses have mainly been put in allegorical group by commentators and have been discussed as informative attributes or simile verses. Each of them have discussed theses verses based on their own criterion. As a result of thought domain and speech thoughts, having principles and beliefs bases, Shiite and Sunni commentators have adapted a special commentary method in simile verses during Islam history. Although they have presented a common commentary in many cases, different commentary texts have been analyzed in this research. Findings of the present research indicated that commentators who put allegorical verses along with unambiguous verses, and glorifying Allah from any defeat, simile, and embodiment by intellectual and traditional reasons and interpretation have had a more comprehensive and precise commentary in comparison with other commentators.
    Keywords: informative attributes, verses related to attributes, allegorical verses, simile, embodiment
  • Mina Shamkhi Page 40
    One of important principles in commentary of the Holy texts is meaningfulness or meaninglessness of religious statements to the extent that if such statements were meaningless and they just expressed believers’ emotions, it wouldn’t achieve precise and perfect understanding of divine verses by relying on them. But if such statements view meaningful, this aim will achieve. This issue has mainly been raised on the Old Testament and the New Testament. This has been reached to the Quran text by some contemporary writers. According to practical theory of meaning, every word in its application field views meaningful. As a result, religious statements in their application field will be meaningful. This research has been done by a library methodology and analyzing the data and various theories in the field of meaningfulness of Quranic statements. Different evidences have been applied in order to explain and to prove the meaningfulness of Quranic statements. These evidences are intra-textual (Quran & traditions) and extra-textual (intellectual & speech). Therefore, Quran statements are meaningful and near to reality.
    Keywords: language of religion, Quranic statements, Positivism, meaningfulness.
  • Mosayyeb Marzbani, Sheida Karimi Page 69
    A copy of the Holy Quran orthography is the same as orthography in writing the Quran’s words. According to most of Quranic intellectuals, this orthography is as old as the early writing of the Holy Quran in the Holy Prophet’s (SA) time that it was observed in the latter Quran writing in the first, third … caliph. There are theories on the nature of this orthography and orthography differences of Quranic similar words as follows: being confiscated (orthography differences are wisely and based on the order of Allah), being individual reasoning (orthography differences, spelling errors resulting from lack of attention or illiteracy of scribes of Revelation), and orthography including spelling traditions (orthography differences have been a common thing among various orthography of a copy of the Holy Quran). In addition to three above-mentioned theories, the fourth theory is the effect of recitation’s differences in forming orthography of a copy of the Holy Quran and its differences that they have been discussed in this paper. Some similar words with orthography differences and the way of recitation of ten-fold Quran reciters have been extracted by a descriptiveanalytic method and library tool in the present research. Findings of the research indicated that orthography of a copy of the Holy Quran has played an important role in forming weak and single recitations except Asem.
    Keywords: the Holy Quran_orthography of a copy of the Holy Quran_ten-fold recitations
  • Naser Abedini Page 101
    Over the history traditions related to occasions of Revelation have undergone ‘forge’ the same as other traditions. Forgery traditions have entered into this field the same as other fields of Hadith. The criteria of identifying forgery traditions are as follows: disagree with Quran, disagree with wisdom, disagree with consensus, weakness of document, and spiritual evidences. But in addition to aforementioned criteria, the important factors in forgery traditions related to occasions of Revelation are disagree with history, coordinate with the present schools, confusion of ‘Jari and Tatbigh’ with the occasions of revelation. By referring to some evidences, the author has showed that in this research.
    Keywords: forge, occasions of Revelation, signs of forge.
  • Maryam Jaddadi, Hamidreza Fahimitabar Page 125
    Over time and by appearing Materialist schools in Europe and then in Islamic countries, Quran commentary went into a new direction so that commentators have been affected by these thoughts and periodical developments towards Quran commentary. These views gradually entered into Iran. Mahdi Bazargan is one of commentators who have shown this effect in his commentary. Bazargan has to a great extent allocated his commentary to the needs of period and doubts raised by periodical schools such as Liberalism, Darwinism, Communism, Marxism, and also, thoughts and theories raised by Modernism such as Democracy. Library and a descriptive-analytic method have been applied in this research. Also, it deals with Bazargan’s effectiveness of the present schools, and show that he has been affected by aforementioned thoughts by virtue of Quranic verses, some principles and opinions raised by Materialism schools and also with respect to his period’s developments.
    Keywords: Quran commentary, periodical schools, Mahdi Bazargan.
  • Muhammad Faker Meibodi, Hamid Moravveji Page 155
    ‘Ghor’eh’ verses view as practical rules in social life of human being and as accepted rules in jurisprudential principles. This research is seeking to discuss not only different aspects of ‘Ghor’eh’ rule such as the reasons of accepting this rule, background of ‘Ghor’eh’, howness of its transitivity from previous law to Islamic law, application and effectiveness of ‘Ghor’eh’, but also it presents jurisprudential commentary of four-fold verses in which ‘Ghor’eh’ has been raised. Library method and studying special references and books about this subject have been approved by virtue of Quranic verses, Ahlul-Bayt’s (AS) tradition, consensus, and intellectuals’ base. Background of ‘Ghor’eh’ is as follows: in divine law and ignorance period, commentaries related to Ale-Imran: 44 in determining custodian for Maryam (AS), Maedeh: 3 & 90 in division properties in ignorance period, Saffat: 141 in rescue the ship carrying Younos (AS) along with applying Ahlul-Bayt (AS) verses will allow to do ‘Ghor’eh’ order with respect to methods supported by the Holy Quran. Two ways have been mentioned in howness of transitivity of edicts of other law into Islamic law: first, presumed continuity of lack of abrogation as two state, presumed continuity of edicts of Islamic law and presumed continuity of edicts of previous laws. Second is a pre-Islamic prescript.
    Keywords: Ghoreh', inspiration of pencil, lot, division by divine arrow, presumed continuity of lack of abrogation, pre-Islamic prescripts, divine guidance
  • Sayyed Mahmoud Tayyeb Hosseini, Zabihollah Sohrabi Kovari Page 182
    Some commentators will increasingly achieve new and more precise results of the Quran because of the depth meanings of Quranic verses, not only without limiting Quran conception in methods and commentators’ view in the past, but also by applying new methods based on principles related to Quran commentary. One of these methods is Bayani’s method. Bent al-Shati has called his commentary “al-Tafsir al-Bayani” in order to show differences between his method and the past literary commentaries. The methods applying in the aforementioned commentary will present in this paper. The author has showed more precise findings in commentary of some surah in the last chapter of the Holy Quran. Systematic methods have been applied by the author in this commentary. These methods are as follows: the necessity of Quran commentary as subjective by his special style in all of related verses, applying traditions of the occasions of Revelation, explaining Quranic words in terms of the level of people understanding in the descent arena, the importance of style in understanding Quranic texts, the criterion of Quranic text in syntax, I’rab system to indicate pronunciation, and rhetorical discussions.
    Keywords: Bayani commentary, literary commentary, Bent al-Shati, commentary method.