فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 32 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رئوف سید شریفی*، راضیه خلیل زاده، ام البنین ریاحی، سعید خماری صفحات 5-23
    در واکنش به سطوح مختلف سایکوسل در شرایط شوری خاک، آزمایش فاکتوریلی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در طول فصل زراعی 1393 اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل شوری خاک در چهار سطح (صفر به عنوان شاهد، 25، 50 و 75 میلی مولار در خاک) با استفاده از NaClنتایج نشان داد با افزایش شوری خاک عملکرد، سرعت و مدت پر شدن دانه، وزن ریشه، زیست توده کل و سرعت رشد محصول کاهش یافت. مقایسه میانگین ها نشان داد بالاترین تعداد دانه در سنبله (25/66) ، سرعت پر شدن دانه (1/48گرم در روز) ، طول دوره موثر پر شدن (38/51روز) ، دوره پر شدن دانه (42/21روز) و حداکثر وزن دانه (38/51گرم) از محلول پاشی 1200 میلی گرم در لیتر سایکوسل در شرایط عدم اعمال شوری به دست آمد. محلول پاشی 400، 800 و 1200 میلی گرم در لیتر سایکوسل عملکرد گندم را به ترتیب 8/68، 24/05 و 41/77 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. به نظر می رسد محلول پاشی 1200 میلی گرم در لیتر سایکوسل می تواند برای بهبود عملکرد گندم در شرایط شوری خاک توصیه شود.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد، ریشه و سرعت رشد محصول
  • محمود پوریوسف میاندوآب*، معصومه شاهی صفحات 25-43
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی محرک های رشد و عناصر ریز مغذی بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ساعتلو شهرستان ارومیه در سال زراعی 1389-1388 انجام شد. عامل اول شامل پنج سطح محلول پاشی محرک های رشد (شاهد بدون کود، دالجین، هوموس p. k، هورت پلاس و کدامین150) و عامل دوم شامل زمان محلول پاشی در دو سطح (ظهور غنچه گل، ظهور غنچه گل گل دهی) بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که محلول پاشی محرک های رشد بر درصد روغن، شاخص برداشت، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، وزن دانه در بوته، تعداد دانه در کلاپرک و تعداد کلاپرک در بوته دارای اختلاف معنی داری بودند و درصد پروتئین تحت اثر تیمارهای محلول پاشی و زمان محلول پاشی معنی دار گردید. بیش ترین عملکرد دانه مربوط به تیمار دالجین با میانگین عملکرد 2137 کیلوگرم در هکتار و کم ترین میزان عملکرد دانه مربوط به تیمار شاهد بدون کود با میانگین 1201 کیلوگرم در هکتار بود. بیش ترین عملکرد روغن با میانگین 557 کیلوگرم در هکتار مربوط به محرک رشد دالجین و کم ترین عملکرد روغن با میانگین 315 کیلوگرم در هکتار مربوط به سطح شاهد بود. بیش ترین عملکرد پروتئین مربوط به محلول دالجین با میانگین 304 کیلوگرم در هکتار و کم ترین این میزان مربوط به سطح شاهد با میانگین 149/8 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج نشان داد که محلول پاشی با کدامین 150 باعث افزایش رشد رویشی و دالجین باعث افزایش عملکرد در گیاه گلرنگ شده است.
    کلیدواژگان: درصد روغن، درصد پروتئین و شاخص برداشت
  • وحید نصرالله زاده اصل، محمدرضا شیری، سجاد محرم نژاد *، مهری یوسفی، فرهاد باغبانی صفحات 45-60
    به منظور بررسی عملکرد دانه، وزن صد دانه، شاخص تحمل به خشکی (STI) ، غلظت کلروفیل (a) ، میزان پرولین و قندهای محلول هیبریدهای ذرت در پاسخ به تنش خشکی، این آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار طی دو سال 1390 و 1391 در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی مغان اجرا شد. عامل اصلی آبیاری در دو سطح (آبیاری عادی و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه) و عامل فرعی هیبریدهای ذرت (سینگل کراس 700، سینگل کراس KLM و سینگل کراس 704) بودند. تجزیه مرکب داده ها نشان داد که تنش خشکی بر همه صفات اثر معنی داری داشت. تنش خشکی باعث کاهش 32/67 درصدی عملکرد دانه، 18/59 وزن صد دانه و 15/71 درصدی غلظت کلروفیل (a) شد؛ اما تنش خشکی باعث افزایش 88/77درصدی میزان پرولین و 45/51 درصدی میزان قندهای محلول گردید. مقدار STI برای سینگل کراس 704، سینگل کراس KLM و سینگل کراس 700 به ترتیب 1/01، 0/70 و 0/50 بودند. بیش ترین مقدار عملکرد دانه، وزن صد دانه، غلظت کلروفیل (a) ، میزان پرولین و کم ترین مقدار قندهای محلول مربوط به سینگل کراس 704 بود. بر اساس نتایج حاصل سینگل کراس 704، سینگل کراس KLM و سینگل کراس 700 مورد مطالعه به ترتیب جزء ارقام متحمل، نیمه متحمل و حساس به تنش خشکی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، ذرت، و قندهای محلول
  • مانی مجدم *، خوشناز پاینده، شهرام لک، کیوان مرعشی صفحات 61-73
    به منظور بررسی اثر پلیمرسوپرجاذب بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی ذرت بهاره تحت تنش کمبود آب، این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان حمیدیه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل فواصل آبیاری (60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی و مقادیر مختلف سوپرجاذب (صفر، 75 و 150 کیلوگرم در هکتار) در کرت های فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر فواصل آبیاری و سوپر جاذب، بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد، شاخص کلروفیل و محتوی نسبی رطوبت برگ معنی دار بود. بیش ترین عملکرد دانه و اجزای عملکرد و شاخص کلروفیل از تیمار 60 میلی متر تبخیر و 150 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب به دست آمد. بیش ترین عملکرد دانه با میانگین 606 گرم در مترمربع از تیمار 60 میلی متر تبخیر حاصل شد. تنش خشکی باعث کاهش معنی دار شاخص کلروفیل و محتوای رطوبت نسبی برگ گردید. در مجموع مصرف سوپر جاذب به میزان 75 کیلوگرم در هکتار در شرایط تنش ملایم باعث جبران خسارت ناشی از تنش شد.
    کلیدواژگان: شاخص کلروفیل، پرولین، آبیاری و وزن هزار دانه
  • فرشته آزاد بخت *، خدیجه احمدی، حشمت امیدی صفحات 75-90
    تنش خشکی از تنش های بسیار مهم در کاهش جوانه زنی گیاهان می باشد. به منظور ارزیابی تاثیر تنش خشکی بر ویژگی های جوانه زنی بذر و رنگیزه های فتوسنتزی ژنوتیپ های پایه مادری گلرنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال 1394 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل بذرهای تولید شده در دو سطح شامل آبیاری مطلوب و اعمال تنش خشکی بعد از مرحله ی گل دهی بر گیاه مادری و چهار ژنوتیپ گلرنگ شامل صفه ی اصفهان، گلدشت، مکزیک 12 و لاین 411 بود. نتایج نشان داد ژنوتیپ و تنش خشکی تاثیر معنی داری بر صفات مورد بررسی داشت. افزون بر این، نتایج نشان داد که تنش خشکی صفات میانگین مدت زمان جوانه زنی، طول ریشه چه، محتوای کلروفیلb و محتوای کارتنوئید را افزایش و دیگر صفات مورد ارزیابی را کاهش داد. بذرهای تولید شده در شرایط تنش خشکی بر پایه مادری ژنوتیپ مکزیک12 دارای بیش ترین درصد جوانه زنی (94/59 درصد) ، شاخص طولی بنیه گیاهچه (202/44) ، شاخص وزنی بنیه گیاهچه (8/51) و میزان کلروفیل b (0/42 میلی گرم بر گرم وزن تر) بود. به طور کلی، اعمال تنش خشکی آخر فصل بر گیاه مادری ژنوتیپ های بررسی شده سبب کاهش خصوصیات جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه ژنوتیپ های گلرنگ گردید. در مجموع بذر آن دسته از ارقامی که پایه مادری آن ها با تنش خشکی مواجه شده اند جهت کاشت در مناطقی با محدودیت آبیاری و یا احتمال خشکسالی در این مناطق وجود دارد، مناسب نمی باشند.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، درصد جوانه زنی و کلروفیل
  • فاطمه حسین زاده، محمد حسین انصاری *، معرفت مصطوفی راد صفحات 91-105
    به دلیل اثر مثبت پریدوکسین و کینتین بر جوانه زنی و القای تحمل به شوری در آفتابگردان این آزمایش در مرکز تحقیقات کشاورزی رشت در سال 1 3 9 3 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پیرودکسین (صفر ، 0/03 درصد و 0/06 درصد) ، کینتین (صفر ، 10 و 20 میلی گرم در لیتر) و شوری (صفر، 50 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش شوری × کینتین × پریدوکسین بر تمامی صفات اندازه گیری شده به استثنای آنزیم های اکسیداتیو معنی دار شد. برهمکنش کینتین × پریدوکسین بر آنزیم پراکسیداز معنی دار بود. همچنین اثر پریدوکسین و برهمکنش شوری × کینتین بر مقدار پرولین و آنزیم کاتالاز معنی دار بود. در تنش شوری (100 میلی مولار) ، بالاترین درصد جوانه زنی در تیمار محلول 10 میلی گرم کینتین × عدم مصرف پریدوکسین به دست آمد. برهمکنش شوری (50 میلی مولار کلرید سدیم) × کینتین (صفر) × پریدوکسین (0/06 درصد) بالاترین سرعت جوانه زنی را نشان داد. نتایج این آزمایش نشان داد که بالاترین مقدار آنزیم پراکسیداز به برهمکنش کنیتین 20 میلی گرم × پریدوکسین (0/06 درصد) اختصاص داشت. بالاترین مقدار پرولین در برگ گیاه چه آفتابگردان، به ترتیب در برهمکنش تیمارهای کنیتین (20 میلی گرم) × شوری (100 میلی مولار) و پریدوکسین (0/06درصد) × شوری (100 میلی مولار کلرید سدیم) مشاهده شد. بر اساس یافته های این تحقیق، پیش تیمار بذرها با کینتین (20 میلی گرم در لیتر) و پریدوکسین (0/06درصد) سبب افزایش میزان آنزیم پراکسیداز و پرولین و بهبود تحمل به تنش شوری در گیاه چه های آفتابگردان شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش شوری و تنظیم کننده های رشد گیاهی
  • سعید جلیلی *، معین هادی، ابوالفضل مجنونی هریس، رضا دلیر حسن نیا صفحات 107-120
    به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب و مواد سوپرجاذب بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم، در سال زراعی 95-1394 این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل آبیاری در سه سطح 100، 70 و 50 درصد نیاز آبی گیاه (به ترتیب FC، FC0/7 و FC0/5) و مصرف سوپرجاذب استاکوزورب در سه سطح عدم مصرف، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار (به ترتیب S0، 1S و 2S) بود. نتایج نشان داد اعمال تنش کمبود آب بر تمام صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر مصرف سوپرجاذب بر طول سنبله غیر معنی دار، ارتفاع بوته و شاخص برداشت در سطح احتمال پنج درصد و سایر صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. برهمکنش تنش و سوپرجاذب نیز بر عملکرد دانه، تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و بهره وری مصرف آب در سطح احتمال یک درصد و وزن هزار دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. بیش ترین میزان عملکرد به میزان 7/51تن در هکتار از تیمار FC-2S به دست آمد که با تیمار FC0/7-1S اختلاف معنی داری نداشت. بالاترین بهره وری مصرف آب نیز به میزان 1/33کیلوگرم بر مترمکعب از تیمار FC0/7-1S به دست آمد که با تیمار FC0/7-2S اختلاف معنی داری نداشت. در مجموع تیمار FC0/7-1S عملکرد دانه و بهره وری مصرف آب را نسبت به تیمار شاهد به ترتیب به میزان 12/3و 33 درصد افزایش داد. اگرچه نتایج تحلیل اقتصادی نشان داد که مصرف سوپرجاذب به تنهایی توجیه اقتصادی ندارد. اما تیمار FC0/7-1S به دلیل افزایش عملکرد و نیز افزایش سطح زیر کشت ناشی از کاهش مصرف آب توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری مصرف آب، تحلیل اقتصادی و تنش کمبود آب
  • انیسه جرفی*، مجتبی علوی فاضل، عادل مدحج صفحات 121-138
    به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد، شاخص های رشدی و فیزیولوژیکی هیبریدهای ذرت دانه ای در واکنش به کاربرد کود زیستی نیتروکسین حاوی مایه تلقیح باکتری های Azotobacter choorcoccum و Azospirillum brasilenese به همراه مقادیر کود شیمیایی نیتروژن، این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل تیمار تلفیق چهار سطح کودی (100 درصد کود شیمیایی، 75 درصد کود شیمیایی 100 درصد کود زیستی، 50 درصد کود شیمیایی 100 درصد کود زیستی و 25 درصد کود شیمیایی 100 درصد کود زیستی) و کرت های فرعی شامل هیبریدهای ذرت دانه ای (هیبرید سینگل کراس 704، هیبرید مبین و هیبرید کارون) بود. نتایج نشان داد بیش ترین عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و طول بلال از کاربرد تلفیقی 50 درصد کود شیمیایی نیتروژن به همراه 100 درصد کود زیستی نیتروکسین در هیبرید کارون به دست آمد. هیبرید سینگل کراس 704 در مقادیر کاربرد 100 درصد کود شیمیایی، بیش ترین تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، درصد تلقیح پذیری و کم ترین طول کچلی بلال و درصد کچلی بلال را دارا بود. بیش ترین طول کچلی و درصد کچلی بلال در تیمار کاربرد 75 درصد کود شیمیایی نیتروژن به همراه 100 درصد کود زیستی و هیبرید مبین حاصل شد. بررسی نتایج نشان داد تفاوت معنی داری در میان تیمارهای کودی و نیز هیبریدها از لحاظ شاخص کلروفیل وجود نداشت. با این حال هیبرید کارون از شاخص کلروفیل بیش تری نسبت به دو هیبرید دیگر برخوردار بود.
    کلیدواژگان: شاخص کلروفیل، عملکرد دانه و کودهای زیستی
|
  • Pages 5-23
    In order to study yield, dry matter accumulation, rate and duration of wheat grain filling in response to different levels of cycocel under soil salinity conditions, a factorial experiment was conducted based on randomized complete blocks design with three replications in research greenhouse of the Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili in 2015 cropping year. Under studied treatments including soil salinity at four levels (zero as control, 25, 50 and 75 milli Molar at soil) using NaCl and foliar application with cycocle at four levels (non-application, 400, 800 and 1200 milligram per liter). Results showed that with increasing soil salinity, yield, rate and duration of grain filling, root weight, total biomass and crop growth rate decreased. Means comparison showed that the maximum number of grains per spike (25.66), grain filling rate (1.48 gram per day), effective grain filling period (38.51 days), grain filling duration (42.21 days) and maximum grain weight (38.51 g) were obtained from foliar application of 1200 milligram per liter cycocel in non-application soil salinity conditions. Foliar application of 400, 800 and 1200 milligram per liter cycocel increased 8.86, 24.05 and 41.77 percent grain yield, respectively, compared to control. It seems that foliar application of 1200 milligram per liter of cycocel can be recommended to improve wheat yield in soil salinity conditions.
    Keywords: Growth regulator, Root, Crop growth rate
  • Pages 25-43
    In order to investigate the effect of foliar application of growth stimulants and micronutrients elements on yield and yield components of safflower, this experiment was conducted as factorial arrangement in a randomized complete blocks design with three replications at Agriculture Research Station of Sa’atloo, in 2009-2010 cropping year. The primary factor consisted of five foliar application levels of growth stimulants (control without fertilizer, Daljin, Humus p.k, Hort Plus, Codamin 150) and the second factor consisted of two levels of foliar application time (emergence of the flower bud, emergence of the flower bud flowering).The results of analysis of data variance indicated that foliar application of growth stimulants had a significant difference on oil percentage, harvest index, grain yield, one-thousand grain weight, grain weight per plant, number of seeds per head and number of heads per plant and the effect of foliar application and foliar application time treatments on protein percentage was significant. The highest grain yield by average 2137 kilogram per hectare was related to Daljin treatment and the lowest amount of grain yield by average 1201 kilogram per hectare was related to control treatment without fertilizer. Maximum oil yield by average 557 kilogram per hectare was related to Daljin growth stimulant and the lowest oil yield by average 315 kilogram per hectare was related to control level. The highest protein yield by average 304 kilogram per hectare was related to Dalgin solution and the lowest amount by average 149/8 kilogram per hectare was related to control level. The results showed that spraying with Codamin 150 increased vegetative growth and Daljin increased yield in safflower.
    Keywords: Oil percentage, Protein percentage, Harvest index
  • Pages 45-60
    In order to investigate the grain yield, one hundred grain weight, stress tolerance index (STI), concentration of chlorophyll (a), the amount of proline and soluble sugar of maize hybrids in response to drought tension, the present experiment was carried out as split plots based on randomized complete blocks design with four replications on the farm of Moghan Research Station, during 2010 and 2011. The main factor irrigation at two levels (normal irrigation and irrigation cut at grain filling stage) and sub factor were maize hybrids (Single Cross700, Single Cross KLM and Single Cross704). Combined analysis of data showed that drought tension had a significant effect on all traits. The drought tension reduced 32.67 percent the amount of grain yield, 18.59 percent one-hundred grain weight and 15.71 percent concentration of chlorophyll (a); but, drought tension increased 88.77 percent the amount of proline and 45.51 percent of soluble sugar content. The amount of STI in related to Single Cross 704, Single Cross KLM and Single Cross 700 were 1.01, 0.70 and 0.50, respectively. Single Cross 704 displayed the maximum amount of grain yield, one hundred grain weight, concentration of chlorophyll (a), the amount of proline and the minimum amount of soluble sugar was related to Single Cross 704. According to the obtaining results, Single Cross 704, Single Cross KLM and Single Cross 700 were studied and identified as tolerant, semi-tolerant and sensitive to drought tension, respectively.
    Keywords: Drought tension, Maize, Soluble sugar
  • Pages 61-73
    In order to investigate the effect of superabsorbent polymer on yield and some physiological characteristics of spring maize under water deficit tension, this experiment was conducted as split plots in a randomized complete blocks design with three replications in a field located in Hamidieh. Experiment treatments included irrigation intervals (60, 90 and 120 millimeter evaporation from evaporation pan class A) in the main plots and different amounts of superabsorbent (zero, 75 and 150 kilogram per hectare) in subplots. The results showed that the effect of irrigation intervals and superabsorbent was significant on grain yield, yield components, chlorophyll index and relative content of leaf moisture. The highest grain yield and yield components and chlorophyll index was obtained from treatment of 60 millimeter evaporation and 150 kilogram per hectare of superabsorbent. The highest grain yield by an average of 606 gram per square meter was obtained from treatment of 60 millimeter evaporation. Drought tension caused a significant decrease in chlorophyll index and leaf relative water content. In general, the consumption of 75 kilogram per hectare superabsorbent under mild tension conditions resulted in compensation for damage caused by tension.
    Keywords: Chlorophyll index, Proline, Irrigation, One thousand grain weight
  • Pages 75-90
    Drought tension is one of the most important tensions in reducing germination of plants. In order to evaluate the effect of drought tension on seed germination characteristics and photosynthetic pigments maternal genotypes of safflower, a factorial experiment based on completely randomized design with four replications was conducted at seed technology laboratory of Shahed University in 2015. The examined factors included seeds produced in two levels of optimal irrigation and application of drought tension after flowering stage on mother plant and four genotypes of Safflower including Soffeh Isfahan, Goldasht, Mexico12 and Line 411. The results showed that genotype and drought tension had significant effect on under investigation traits. In addition, the results showed that drought tension increased the traits average length of germination time, seedling length, chlorophyll b content and carotenoid content and reduced other assessed traits. The seeds produced in conditions of drought tension on rootstock genotype Mexico 12 had the highest percentage of germination (94.59 percent), length of seedling vigor index (202.44), seedling vigor weighted index (8.51) and the amount of chlorophyll b (0.42 milligram per gram wet weight). In general, application the terminal drought tension on the mother plant of the investigated genotypes reduced seed germination characteristics and seedling growth of safflower genotypes. Totally, seed of those cultivars that their mother plant encountered with drought tension is not suitable for planting in areas with irrigation constraints or drought probability in these areas.
    Keywords: Seed vigor, Germination percentage, Chlorophyll
  • Pages 91-105
    Due to positive effect of pyridoxine and kinetin on germination and salinity tolerance induction in sunflower, this experiment was carried out as factorial arrangement based on completely randomized design with three replications in Agricultural Research Center of Rasht in 2014. Experimental factors consisted of pyridoxine (0, 0.03 percent and 0.06 percent), kinetin (0, 10 and 20 milligram per liter) and salinity (0, 50 and 100 milliMolar NaCl). The results showed that the interaction between salinity × pyridoxine × kinetin was significant on all measured traits except oxidative enzymes. The interaction between pyridoxine × kinetin was significant on peroxidase enzyme. Also, the effect of pyridoxine and the interaction between salinity × kinetin were significant on the amount of proline and catalase enzyme. Under salinity tension (100 milliMolar), the highest germination percentage was obtained by treatment 10 milligram solution kinetin × pyridoxine non application. The interaction between salinity (50 milli Molar NaCl) × kinetin (zero) × pyridoxine (0.06 percent) showed the highest rate of germination. The results of this experiment showed that the highest rate of peroxidase enzyme was allocated to the interaction between kinetin 20 milligram × pyridoxine (0.06 percent). The highest rate of proline in leaf of sunflower seedling was observed in the interaction between treatments of kinetin (20 milligram) × salinity (100 milli Molar) and pyridoxine (0.06 percent)× salinity (100 milli Molar NaCl), respectively. Based on this research findings, seed priming by kinetin (20 milligram per liter) and pyridoxine (0.06 percent) caused increasing the rate of peroxidase enzyme and proline and enhancing salinity tension tolerance in sunflower seedlings.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Salinity tension, Plant growth regulators
  • Pages 107-120
    In order to investigate the effect of water deficit tension and superabsorbent materials on yield and yield components of wheat, a factorial experiment was carried out in a randomized complete blocks design with three replications in 2015-2016 cropping year. The experiment factors included irrigation at three levels of 100, 70 and 50 percent plant water requirement(FC, 0.7FC and 0.5FC , respectively,) and the use of Stockosorb superabsorbent at three levels of non-application, 50 and 100 kilogram per hectare (S0, S1 and S2 , respectively). The results showed that application of water deficit tension was significant at the probability level of 1 percent on all of the assessed traits. Interaction of tension and superabsorbent was also significant on grain yield, number of spikes per unit area, number of seeds per spike and water use productivity at the probability level of one? percent and one thousand grain weight at five percent probability level. The highest yield was obtained from S2 –FC treatment at the rate of 7.51 tons per hectare, which had no significant difference with S1-0.7 FC treatment. The highest water use efficiency was obtained at 1.33 kilogram per square meter from S1-0.7 FC treatment, which had no significant difference with S2 –0.7 FC treatment. In total, S1-0.7FC treatment increased grain yield and water use efficiency by the amount of 12/3 and 33 percent, respectively, relative to control treatment. Although the results of the economic analysis showed that the use of superabsorbent alone is not economically feasible. However, S1-0.7FC treatment is recommended due to increased yield and increased crop area due to reduced water intake.
    Keywords: Water use efficiency, Economic analyze, Water deficit tension
  • Pages 121-138
    In order to investigate the yield, yield components, growth and physiological indices of maize hybrids in response to Nitroxin bio fertilizer application containing inoculant Azotobacter choorcoccum and Azospirillum brasilenese bacteria, in addition to the amounts of nitrogen fertilizer, this experiment was performed as split plots based on randomized complete blocks design with four replications. Main plots consisted of combining four levels of fertilizers treatment (100 percentage chemical fertilizer, 75 percentage chemical fertilizer 100 percentage bio fertilizer, 50 percentage chemical fertilizer 100 percentage bio fertilizer and 25 percentage chemical fertilizer 100 percentage bio fertilizer) and sub plots included maize hybrids (Single Cross 704 hybrid, Mobin hybrid and Karoun hybrid). Results showed that maximum biological yield, grain yield, one thousand grain weight and ear length were belonged to combined use of 50 percent nitrogen fertilizer plus 100 percent Nitroxin bio fertilizer in Karoun hybrid. Single Cross 704 hybrid in the amounts of 100 percent chemical fertilizer application, had the highest number of grain per ear, number of grain per row, inoculation percentage and lowest length of ear without grain and percentage of ear without grain. The maximum length of ear without grain and percentage of ear without grain was obtained from treatment 75 percent nitrogen chemical fertilizer application plus to 100 percent bio fertilizer and Mobin hybrid. The investigation of results showed no significant difference among fertilizer treatments, as well as hybrids in terms of chlorophyll index. However, Karun hybrid had a higher chlorophyll index than two other hybrids.
    Keywords: Chlorophyll index, Grain yield, Bio fertilizers