فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 11 (زمستان 1395)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 11 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اسحاق عارفی، سیدعلی دلبری، محمد مهدی کمالی صفحات 9-31
    عقل و تعقل از نگاه آیات و روایات اهمیت بسیاری دارد و بدون تردید در کنار منابع نقلی، نقش بی‏بدیلی در کشف حقایق و معارف دینی ایفا می کند. لیکن در اینکه حقیقت عقل چیست و سلوک عقلی در کشف معارف دینی چگونه است، دیدگاه های گوناگونی وجود دارد. بر اساس نظریه میرزا مهدی اصفهانی، عقل مورد اهتمام آیات و روایات، با عقل مورد استفاده در علوم بشری و فلسفی متفاوت است و آنچه در تحصیل معارف الهی راهگشاست، عقل الهی است. اما عقل بشری که از قوای نفس انسانی به شمار می‏آید و محصول آن علوم حصولی است، جز اینکه سبب حجاب و حرمان از معارف دینی شود، اثر دیگری ندارد. مقصود از عقل الهی در این نظریه، نوری است که خارج از حقیقت انسان است و از خصوصیاتش این است که ظاهر بالذات بوده، با نفس که ظاهر بالذات نیست، متحد نیست.
    در این نوشتار نخست به تبیین و تحلیل نظریه فوق پرداخته‏ایم و سپس با ارزیابی ادله و اصل این دیدگاه نشان داده‏ایم ادله یادشده مثبت مدعا نبوده، اصل دیدگاه با اشکال‏های عدیده و غیرقابل‏ دفاع روبه‏ روست.
    کلیدواژگان: عقل انسانی، عقل الهی، عقل بشری، ظاهر بالذات، میرزا مهدی اصفهانی
  • سیامک عبدالهی، منصور نصیری، محمد لگنهاوزن صفحات 33-68
    امروزه در ادبیات فلسفی، از ماتریالیسم با عنوان فیزیکالیسم یاد می کنند که به دو دسته حذف انگار و غیرحذف‏انگار تقسیم می‏شود. حذف انگاران درباره مسئله آگاهی معتقدند اگر به اکمال به فیزیکالیسم پایبند باشیم، آگاهی به مسئله‏ای لاینحل تبدیل نخواهد شد و مسئله خواندن آگاهی، به دلیل عبور از مبانی فیزیکالیستی است. نوروفلسفه از جمله نظریاتی است که تقریری حداکثری از فیزیکالیسم دارد و ازآنجاکه این مقاله درصدد بررسی دیدگاه این شاخه نوین فلسفی درباره مسئله آگاهی است، ابتدا رویکرد این نظریه را درباره آگاهی تبیین و سپس نقدهای وارد به آن را مطرح می کنیم. به نظر می رسد با در نظر داشتن انتقادهای مهمی چون درونی بودن، مسئله سخت‏آگاهی، ابهام و تحقق چندگانه که بر دیدگاه معتقدان به تبیین مبتنی بر نور و فلسفه وارد می‏شود، نوروفلسفه نمی‏تواند آگاهی را به درستی تبیین کند.
    کلیدواژگان: نوروفلسفه، حذف انگاری، آگاهی، پاتریشیا چرچلند، درونی بودن، مسئله سخت آگاهی
  • غلامعلی مقدم صفحات 69-90
    تعامل معارف عقلی با دین، مسئله ای مهم و چالش‏برانگیز است و از ادعای اتحاد تا تباین تام را دربرمی گیرد. مدعیان تباین، روح شریعت را امری قدسی و از آمیختگی با معارف انسانی و بشری منزه می دانند و طرفداران اتحاد معتقدند آن‏که از معارف حکمت بهره نبرده باشد، از درک عمیق و دقیق محتوای شریعت بی‏بهره خواهد بود. در نگاه اعتدالی تاثیر بعد عقلانی دین بر دیگر ابعاد انکارشدنی نیست. در این مقاله با روشی تطبیقی تحلیلی به تعامل علیت و توابع آن با معارف شریعت پرداخته، ضمن بحثی مصداقی نشان داده‏ایم این سنت عقلی در محورهایی مانند مقابله با هجمه های بیرونی، مبارزه با انحراف درونی، تبیین معارف معقول به‏عنوان رکن ذاتی دین، ممانعت از سوءبرداشت‏ها، تذکر به عواقب بعیده و پاسخ به اشکالات با معارف شریعت تعامل داشته، در برخی موارد بر مواجهه ظاهری و مشهور برتری دارد. سنت فلسفی اسلام با تعمیق معارف عقلی دین و ایجاد بینش و نگرش قوی، می تواند در ابعاد سه‏گانه شریعت (عقاید، احکام و اخلاق) و از آن رهگذر در نظر و عمل فرد و جامعه اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: علیت، شریعت، اخلاق، فلسفه، نسبت فلسفه و اخلاق
  • معصومه سادات سالک صفحات 91-112
    از نظر ملاصدرا، تناسخ به‏معنای بازگشت نفوس به دیگر بدن‏ها بوده، محال است؛حال آنکه این تعریف ظاهرا بر رجعت به‏عنوان یکی از اعتقادات شیعه تطبیق می کند. ملاصدرا تعلق نفس را به بدن خاص منوط به داشتن مخصص می داند؛ درحالی‏که طبق مبانی وی، اجزای باقی‏مانده بدن، خالی از مخصص است. ازاین‏رو، این پرسش مطرح است که: وقتی در جریان رجعت، نفس جداشده از بدن مادی و مسافر عوالم برزخ، آهنگ رجوع به بدن مادی دنیوی خود می کند، آیا ملاصدرا مخصصی برای بدن دنیوی یا اجزای باقی‏مانده او در نظر دارد تا تعلق نفس به بدن، از ترجیح بلا مرحج بودن خارج شود، پیش از اینکه به اشکال تناسخ برسد؛ حال آنکه اشکال تناسخ نیز در بحث رجعت جدی است؟ تحقیق حاضر می کوشد با توجه به عبارات و موضع گیری های ملاصدرا در بحث ها و موضوعات مشابه به این پرسش ها پاسخ دهد. تحلیل ها نشان می دهد با فرض تعلق دوباره نفس به بدن مادی، ناگزیر از پذیرش تناسخ یا حفظ نوعی علاقه نفس و بدن برای حل هم‏زمان معضل مخصص و تناسخ هستیم؛ چیزی که حکمت صدرایی آن را برنمی تابد، مگر اینکه با قرائت خاصی از تمثل در رجعت، پای تاویل را به ماجرای رجعت بازکنیم.
    کلیدواژگان: رجعت، ملاصدرا، تناسخ، احیاء موتی، تمثل
  • خدامراد سلیمیان صفحات 113-132
    برخی از باورهای شیعه، با مخالفت های جدی اهل تسنن مواجه شده است. یکی از آنها اعتقاد به رجعت در آخرالزمان و عصر ظهور مهدی موعود7 است. اگرچه بسیاری از دانشمندان و مفسران اهل تسنن زنده شدن مردگان را در امت های گذشته به‏عنوان امری ناگزیر پذیرفته اند، اتفاق آن را در آخرالزمان بر پایه باورهای شیعه هرگز برنتافته اند و در ابراز مخالفت با آن بسیاری از چارچوب اخلاق و ادب خارج شده، به توهین و توبیخ دست زده اند؛ به‏گونه ای‏که گاه در کتاب های لغت که در آن هرگز جهت گیری نمی شود، به رد دیدگاه رجعت پرداخته اند. به نظر می رسد این مخالفت و انکار ، معلول عواملی است که مهم ترین آنها فهم نادرست از این باور شیعی است که گاهی نیز با جهت گیری های غیرعالمانه و متعصبانه در سخنان و نوشته های آنها بازتابیافته است.
    دراین‏باره که پیش‏تر کسی بدان نپرداخته، نگارنده در پی تحلیل برخی عوامل در زمینه مخالفت با باور رجعت است که می تواند در کنار تبیین هرچه بیشتر نگاه شیعه به رجعت، به روشنگری درباره فهم نادرست مخالفان این باور کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: رجعت، اهل تسنن، رجعت کنندگان، انکار رجعت
  • عبدالمجید زهادت صفحات 133-150
    مسئله رویت حسی خداوند تعالی از دیرباز مورد بحث ونزاع میان مسلمانان بوده است. یکی از مستندات طرفین نزاع، آیه سوال موسی7 (اعراف(7)، 143) است. در این نوشتار پس از ارائه گزارشی از پیشینه بحث رویت و بیانی مختصر از منابع کلامی و تفسیری فریقین در موضوع روی هالباری تعالی، ادله طرفین را در استناد به آیه سوال موسی7 بررسی کرده‏ایم و ثابت نموده‏ایم که آیه نه‏تنها دلیل بر مدعای مثبتان رویت نیست، بلکه بر امتناع رویت حسی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: رویه الله، رویت حسی، آیه سوال موسی، امکان رویت، امتناع رویت، رویت قلبی، لقاء الله، کشف تام
  • سید محمدعلی میرصانعی، حمید کریمی صفحات 151-177
    در روایات بسیاری بر محبت اهل بیت: تاکید شده است. دراین‏میان، روایاتی که بر محبت علی علیه السلام ترغیب می کند و آن را مایه رستگاری انسان می‏داند، بیش از همه است. یکی ازاین روایات، حدیث «حب علی بن ابی طالب علیه السلام حسنه لا تضر معها سیئه...» است. مضمون عجیب این حدیث موجب شده دانشمندان در این موضوع دیدگاه های گوناگونی برگزینند. در این مقاله با روش نقلی و تحلیل عقلی به بررسی و نقد سه دیدگاه اصلی رد حدیث و تاثیر محبت به علی علیه السلام در رستگاری انسان؛ محبت به علی سبب آمرزش گناهان صغیره؛ محبت به علی علیه السلام سبب اجتناب از همه گناهان، پرداخته‏ایم و سپس نظریه مختار را تبیین کرده‏ایم که محبت علی علیه السلام، اساس دین و معیار ایمان است و دوستدار ایشان که قهرا مسلمان است، دچار ضرر اصلی که عذاب اخروی یا خلود در آن است، نمی شود؛ اگرچه در دنیا و برزخ کیفرهایی می بیند.
    کلیدواژگان: حب علی بن ابی طالب، ایمان، سیئه، رستگاری
|
  • Muhammad Ishaq Arifi, Seyed Ali Delbari, Mohammad Mahdi Kamali Pages 9-31
    Reason and reasoning are highly important from the viewpoint of Quranic verses and traditions. Reason no doubt plays an unparalleled role alongside narrated sources in discovering religious truths. There are however different views concerning the nature of reason and the method of reasoning. According to Mirza Mahdi Isfahani the reason used by Quranic verses and traditions is different from the reason used in secular sciences. It is divine reason that is helpful in acquiring religious knowledge. Human reason, a faculty of soul, which generates acquired knowledge, is but an obstacle to obtaining divine knowledge. Divine reason is a beam of light that lies outside human beings. As something self-evident, it is not the same as soul which is not self-evident. This article explains this theory and shows that the arguments presented cannot substantiate the claim. [In addition], the theory is per se faced with many strong objections.
    Keywords: human reason, divine reason, man's reason, self-evident, Mirza Mahdi Isfahani
  • Siamak Abdollahi, Mansour Nasiri, Muhammad Legenhausen Pages 33-68
    Modern philosophical literature terms materialism as physicalism which is in turn divided into eliminative and non-eliminative. Commenting on awareness, eliminativists say that if we believe in pure physicalism, awareness will not be turned into something unsolvable and call awareness a problem so as to pass physicalist foundations. The theory of neurophilosophy are among the theories that believe in maximal physicalism. This article aims at explaining this new philosophical trend. It explains knowledge from this perspective and touches on the criticisms leveled against it. Given the important criticisms such internality, complexity of knowledge, ambiguity and multiple realization, which are raised against the theory of neurophilosophy, this theory cannot property explain the problem of awareness.
    Keywords: neurophilosophy, eliminitivism, Awareness, Patricia Churchland, internality, hard problem of knowledge
  • Gholamali Moghaddam Pages 69-90
    The interaction between rational and religious sciences is an important but controversial issue with some claiming they are the same and others saying they are different. Those who claim they are different believe that religious sciences being sacred cannot be confused with secular sciences. Those who believe they are the same are of the view that he who has no share of rational sciences will not be able to have a profound and exact understanding of the content of religion. According to moderate attitude, one cannot deny the impact of the rational aspect of religion against its other aspects. Using an analytic-comparative method, this articles deals with the interaction between causality (plus with its subordinates) and religious sciences. It has practically showed that there has been interaction between this rational principle and religion in such issues as external onslaughts, resistance against internal deviations, explanation of rational sciences as the essential article of religion, prevention of misunderstanding, mentioning the distant consequences and answering the objections. The rational approach has on certain occasions had dominance over the literal and popular approach. Islamic philosophy can influence religion (with its three parts of beliefs, rulings and morals) and can hereby theoretically and practically affect individuals and communities through deepening the rational sciences of religion and creating a deep insight.
    Keywords: causality, Religion, Ethics, Philosophy, relationship between philosophy, ethics
  • Maasuma Salik Pages 91-112
    According to Mulla Sadra, metempsychosis which is the return of a soul to another body is impossible. This definition is however applicable to 'return' as a Shiite belief. According to Sadra there has to be a justification for the belonging of a soul to a body. This is while based on his principles, there is no justification for soul to return to the remaining particles of a body. Thus the question arises: Is there any justification for a soul that has left its body to return to its remaining parts, so that there should not rise the problems originating form preference without justification or from the issue of metempsychosis? The present study tries to answer this question on the basis of what Mulla Sadra has expressed on similar occasions elsewhere. Analysis shows that one cannot accept the issue of 'return' unless one accepts metempsychosis or the existence of a sort of relation between a soul and its respective body as a sort of justification. This is what transcendental theosophy cannot accept except with some sort of interpretation
    Keywords: return, Mulla Sadra, metempsychosis, revival of the dead, incarnation
  • Khodamorad Salimian Pages 113-132
    Some of the Shiite beliefs are strongly rejected by Sunni school. One such belief is the belief in return of the deads in the end of time when the Promised Mahdi reappears. Although most Sunni scholars and interpreters have inevitably accepted the revival of the dead in the previous peoples, they have denied such occurrence in the end of times as Shias believe; not observing moral values while refuting it resorting instead to insulation and reprimand to the extent that even their dictionaries which do not usually deal with such issues reject the issue of return. It seems that this refutation is caused by factors the most important of which is their misunderstanding of this Shiite belief. This has sometimes found expression in a prejudiced manner in their words and works. This topic is not dealt with before. The author tries to analyze some of the factors involved in Sunni's rejection of the belief in return. Shedding further light on Shias’ position, this article tells us about Sunni's misunderstanding of this belief.
    Keywords: return, Sunnis, returnees, denial of return
  • Abd Al-Majid Zahadat Pages 133-150
    The issue of seeing Allah has long been a controversial problem among Muslims. One of the reasons for the parties to the controversy is the verse that mentions Musa's request for seeing Allah ('Araf, 143). After giving a brief account of the background of the question of seeing Allah on the basis of Shia and Sunni theological and exegetic sources, the author assesses the arguments presented by the parties in favor of making use of the verses that mentions Musa's request. He proves that this verse does not prove the possibility of sensual seeing of Allah. Instead it indicates that this is impossible.
    Keywords: seeing Allah, sensual seeing, the verse that mentions Musa's request, possibility of seeing Allah, impossibility of seeing Allah, spiritual seeing, meeting Allah, perfect discovery
  • Sayyid Muhammad Ali Mir Saniai, Hamid Karimi Pages 151-177
    There are many traditions that lay stress on the love for the progeny of the Holy Prophet (peace be upon him and his progeny), among which top are in number the traditions that encourage love for Ali considering it as a source of salvation. One such tradition is this 'love for Ali is a good deed in the presence of which sin does not harm…'. The strange content of this tradition has caused scholars to adopt different positions in regard with it. Following a method based on traditions and intellectual analysis, this article assesses three main opinions: 1) Denial of tradition and the impact of love for Ali on Human happiness 2) Love for Imam Ali eliminates minor sins 3) love for Ali prevents one from committing any sin. According to this article love for Imam Ali is the basis of Islam and the criterion for faith. Ali's friends who are naturally Muslims are immune from the main harm that is punishment or eternal punishment in the hereafter, though they might however face punishment in this world or in barzakh (that is an intermediary world between this world and the hereafter).
    Keywords: love for Ali bin Abi Talib, Faith, sin, Salvation