فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 28 (زمستان 1395)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 28 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی سرلک، محمدحسین نوریایی صفحات 533-570
    این پژوهش با استعاره از پدیده طبیعی برای محیط سازمان ها و با هدف دستیابی به جنبه های نهفته و درک بهتر از نحوه تاثیر عوامل محیطی بر سازمان های دولتی اجرا شده است. روش تحقیق کیفی است و برای شناسایی عوامل موثر بر جریان های شکافنده سازمانی از استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد استفاده می شود. در اجرای این پژوهش، نخست پدیده طبیعی جریان های شکافنده دریایی تشریح شده و به منظور اکتشاف مولفه های موثر، داده ها از طریق مصاحبه با 15 نفر از اعضای هیئت علمی، خبرگان و مدیران اجرایی گردآوری شدند؛ سپس فرایند کدگذاری باز، محوری و گزینشی مولفه ها صورت پذیرفت و مولفه های الگو دسته بندی شدند. الگوی نهایی عوامل موثر بر جریان های شکافنده سازمانی در قالب مقوله های شرایط علی، بستر و مداخله گر، پیکربندی شدند. بر اساس یافته های پژوهش، جریان های شکافنده سازمانی سبب جو بی ثبات، انتشار شایعات، عدم پیگیری، سردرگمی و سوءاستفاده می شوند. شناسایی شرایط علی نتایج نشان داد این عوامل در بستر ضعف ساختار و ضعف فرایندهای سازمان سبب جریان های شکافنده سازمانی می شوند. علاوه بر این، عملکرد مدیران و رفتار کارکنان به عنوان متغیرهای مداخله گر در این امر شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: استعاره در مدیریت دولتی، جریان های شکافنده سازمانی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • عادل آذر، طیبه امیرخانی صفحات 571-590
    این مقاله مفهوم جدیدی به نام سیاه چاله های بودجه را در مبانی نظری بودجه ریزی معرفی می کند. سیاه چاله مفهومی است که از علم نجوم گرفته شده و به ناحیه ای از فضا گفته می شود که هیچ شیئی نمی تواند از میدان جاذبه آن خارج شود. منظور از سیاه چاله های بودجه، موارد هزینه ای در بودجه ریزی است که هر ساله بودجه شایان توجهی به آن اختصاص می یابد، اما دستاوردهای آن با منابع اختصاص یافته به آن تناسبی ندارد. در این رابطه، ابتدا درباره بودجه و مهم ترین نقش ها و وظایف آن توضیح داده شده است، سپس با روش تحلیل اسناد و مدارک، مفهوم سیاه چاله های بودجه ریزی معرفی می شود. جامعه آماری این پژوهش تمام مطالبی است که در خصوص بودجه ریزی در ایران در کتاب ها، نشریه ها و سایت های معتبر به چاپ رسیده است. نتایج حاکی از این است که بودجه فرهنگی، اعتبارات هزینه ای و اعتبارات عمرانی، سه مورد از مهم ترین سیاه چاله های بودجه در ایران هستند.
    کلیدواژگان: اعتبارات هزینه ای، بودجه ریزی دولتی، بودجه عمرانی، بودجه فرهنگی، سیاه چاله ها
  • حامد محمدی، سیدمهدی الوانی، غلامرضا معمارزاده طهران، ناصر حمیدی صفحات 591-616
    هدف مقاله حاضر، طراحی الگوی اثربخش نظام اداری ایران است و برای این کار به الگوی مدیریت دولتی شفریتز، راسل و بوریک و رویکرد بوم شناسانه توجه شده است. اثربخشی در نوشتار حاضر به معنای تعیین ارزش بهینه چهار بعد مدیریتی، سیاسی، قانونی و حرفه ای در نظام اداری ایران است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی است و از لحاظ راهبرد، از دسته پژوهش های پیمایشی به شمار می رود و روش پژوهش از نوع ترکیبی است. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه و روش دلفی به منظور شناسایی و کسب نظر خبرگان بهره برده شده است. همچنین به منظور شناسایی ادراک مدیران از پرسشنامه و برای تحلیل داده ها نیز از منطق فازی استفاده شده است. نتایج بیان کننده آن است که بین وضع موجود و مطلوب ابعاد مدیریتی، حرفه ای و سیاسی، اختلاف معناداری وجود دارد و بین وضع موجود و مطلوب بعد قانونی اختلاف معناداری مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: بعد حرفه ای، بعد سیاسی، بعد قانونی، بعد مدیریتی، نظام اداری
  • سمیه رمضان لواسانی، مهدی خیراندیش صفحات 617-644
    از دیدگاه نظری هر فعالیتی با درجه ای از ریسک همراه است. ریسک را نمی توان به طور کامل حذف کرد؛ بنابراین نگرش علمی به مسئله ریسک چیزی جز مدیریت آن نیست. شبکه های اجتماعی مجازی به لحاظ عمومیت یافتن میان کاربران در پهنه جغرافیایی درون مرزهای ملی، تبدیل شدن به ابزار ارتباطی خصوصی و فارغ بودن از هر نوع کنترل جامع از سوی مراجع قدرت، به وسیله ای بی بدیل در عرصه ارتباطات تبدیل شده اند و زمینه های تاثیرگذاری خارج از کنترل دولت ها و نهادهای قدرت را در جوامع به وجود آورده اند. گسترش روزافزون این شبکه ها علی رغم مزیت های انکارناپذیر، آسیب هایی را نیز برای سازمان های عمومی در صورت عدم مدیریت اثربخش آن به همراه خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر شناسایی ریسک های ورود سازمان های عمومی به شبکه های اجتماعی است. این پژوهش از نظر هدف، اکتشافی و از نظر نوع استفاده، کاربردی است. بدین منظور، روی نمونه ای از خبرگان، مدیران و کارشناسان شهرداری منطقه 22 تهران مطالعاتی انجام شد. تحلیل داده ها به کمک تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و آزمون تی نشان داد ریسک های اطلاعاتی، اخلاقی، امنیتی، نظارتی، راهبردی و بهره وری از مهم ترین ریسک های ورود سازمان های عمومی به شبکه های اجتماعی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: ریسک ورود، سازمان های عمومی، شبکه های اجتماعی، شهرداری منطقه 22 تهران
  • سید محمد مقیمی، علی اصغر پور عزت، حسن دانایی فرد، حیدر احمدی صفحات 645-664
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مشخصات و مولفه های نظام بودجه بندی است؛ به گونه ای که تبلوری از حکمرانی خوب باشد و باعث بهبود شاخص ها ی حکمرانی خوب گردد. رویکرد مدنظر این پژوهش، رویکرد ترکیبی و از نوع اکتشافی متوالی است. در بخش کیفی این پژوهش از تحلیل تم مصاحبه و در بخش کمی، به منظور تایید مدل از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان دانشگاهی و اجرایی حوزه بودجه بندی است که نمونه های آن به صورت هدفمند انتخاب شده اند. نتیجه این پژوهش 51 تم در قالب شش مقوله است که عبارت اند از: آمایش سرزمین، مدیریت ذی نفعان، پیاده سازی بودجه بندی عملیاتی، اصلاح نظام حسابداری و گزارشگری، اصلاح فراگرد نظارت بر بودجه و شفافیت. مجموع این شش مقوله، 16 رابطه را با حکمرانی خوب برقرار نموده اند. نتایج آزمون خی دو برای همه روابط معنادار بود و نشان داد روابط از نظر متخصصان، مورد تایید است.
    کلیدواژگان: بودجه خوب، تحلیل تم، حکمرانی خوب، نظام بودجه بندی
  • سیاوش صلواتیان، داوود نعمتی انارکی، کامیار نیستانی صفحات 665-690
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر سکوت سازمانی نیروهای رسانه ای بر مبنای تجربه کارکنان اداره کل روابط عمومی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به منظور ارتقای مشارکت کارکنان این واحد بوده است. برای دستیابی به این هدف با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه پردازی داده بنیاد، این عوامل طی 18 مصاحبه عمیق همراه با مشاهده میان کارکنان این اداره کل و از طریق سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی شناسایی شدند. عوامل فرهنگی و محیطی با چهار کد انتخابی توسعه نیافتگی، سوءپیشینه های فرهنگی، برچسب خوردن، ضعف فرهنگ کار گروهی؛ عوامل فردی با سه کد انتخابی نگرش فردی، انگیزش فردی و متغیرهای فردی و عوامل ساختاری با هفت کد ویژگی های شغلی، رفتار سکوت آمیز مدیران، عوامل ساختاری، عدم مشارکت سازمانی، سیستم نامناسب ارزیابی عملکرد، فقدان عدالت سازمانی و فرهنگ سکوت سازمانی، به عنوان عوامل سکوت سازمانی میان کارکنان اداره کل روابط عمومی سازمان صدا و سیما شناسایی شد و درنهایت با در نظر گرفتن شرایط تعدیل گر تغییر و بحران و بسترهای تعاملات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، مدل مفهومی پیشنهادی پدیده سکوت سازمانی در این واحد از سازمان رسانه ای پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: اداره کل روابط عمومی، سازمان صدا و سیما، سکوت سازمانی، مدیریت رسانه
  • مجتبی محمدنژاد شورکایی، سید رضاسیدجوادین، محمدعلی شاه حسینی، عباسعلی حاج کریمی صفحات 691-710
    در دو دهه گذشته، توجه به پایداری زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی در فعالیت ها و تحقیقات رشته های مدیریت افزایش یافته است. همراستا با این جریان، مدیریت منابع انسانی نیز نگاه خود را از رویکرد استراتژیک به رویکرد پایدار توسعه داده است. مدیریت منابع انسانی سبز به عنوان شاخه ای از مدیریت منابع انسانی پایدار، موضوعی نوین در رشته مدیریت منابع انسانی است که بر هدف پایداری زیست محیطی تاکید دارد. از سویی چالش های روزافزون زیست محیطی و از سوی دیگر غفلت از رویکرد پایدار به منابع انسانی در مطالعات داخلی و مبهم بودن این مفهوم برای پژوهشگران داخلی، نویسندگان را بر آن داشته است تا با انجام پژوهشی کیفی، از مدیریت منابع انسانی سبز چارچوبی ارائه کند. برای استخراج این چارچوب ضمن مطالعه 39 مقاله منشرشده در مجلات معتبر منابع انسانی از سال 2000 تا سال 2016، با 14 نفر از خبرگان منابع انسانی مصاحبه شد و با بهره مندی از روش تحلیل تم داده های به دست آمده بررسی شدند و تم ها و مفاهیم مستخرج در قالب چارچوبی از محتوا، بستر و پیامدهای منابع انسانی سبز، جای گرفتند.
    کلیدواژگان: پایداری زیست محیطی، مدیریت منابع انسانی پایدار، مدیریت منابع انسانی سبز
|
  • Mohammad. Ali Sarlak, Mohammad Hossein Nooriaee Pages 533-570
    “Rip Currents”, the new metaphor, was presented by “Sarlak” at first time and explains environmental destructive rips effective on public organizations. This study using a metaphor in environment tries to explain hidden aspects of environmental factors effective on public organizations. This research was done using qualitative research method, Grounded Theory. For this purpose, at first the literature was reviewed and Sea rip currents and the metaphor in organization and management were studied. To explore and describe the beliefs and attitudes, the in-depth interviews was done by 15 management expert. Many of indicators of factors affecting organizational splitter flows were collected, using Grounded Theory; open coding, axial and selective variables were categorized and the metaphor of organizational rip currents was defined. The study shows that unstable environment, rumor publication, unfollowing up, Bewilderment and abusing are currents rips. By identifying the causal conditions, the results showed these factors were fulfilled in the context of structure weakness and the weakness of organizational structure processes. Moreover, the performance of managers and employee behavior were identified as the intervening variables in this study.
    Keywords: Metaphor in public administration, Organizational rip currents, qualitative research methods, Grounded theory
  • Adel Azar, Tayebe Amirkhani Pages 571-590
    Abstract: Budgeting black hole as a new concept in literature of budgeting is introduced in this article. Black hole concept comes from the Astronomy science and describes the area in atmosphere that nothing can exit from it. The budgetary black holes are the expenditures in public budgeting to which government assigns a large amount of money every years but don’t have any outcomes for society. For explaining this concept, at first budgeting and the most important roles of it are described and then based on the analysis of documents, the black hole of budgeting is introduced. The society of this research is all of articles and essays about the budgeting of Iran being published in reliable books, magazines or journals and sites. The analysis show that cultural budgeting, current expenditures and construction expenditures are some examples of black hole of budgeting.
    Keywords: Black holes, Expenditures, Public Budgeting
  • Hamed Mohammadi, Seyed Mehdi Alvani, Gholamreza Memarzadehtehran, Naser Hamidi Pages 591-616
    The present research aims to depict the effectiveness Model of administrative system in Iran and in this respect, the governmental management Model of Shafritz, Russell and Borick and also the ecological approach have been focused. The effectiveness in this study refers to determining the optimal value of four dimensions as the managerial, political, legal and professional in Iran administrative system. This study is applied in terms of the objective and a survey related to the strategy and of combined method .In order to collect the data, interview and Delphi method have been used to identify and get the expert's views and the questionnaire has been applied to identify the manager's perceptions and to analyze the data, fuzzy logic has been used. The results indicate that there is a meaningful difference between the status quo and the dimensions of the managerial, professional and political dimensions and no significant difference has been spotted between the status quo and the optimal condition of the legal dimension.
    Keywords: Administrative System, Legal dimension, managerial dimension, political dimension, professional dimension
  • Somaye Ramezan Lavasani, Mehdi Kheirandish Pages 617-644
    Theoretically any activity associated with some degree of risk. Risk cannot be completely removed; thus, scientific approach to the problem of risk is management not anything. In terms of popularity among users and wide geographical distribution, social networks becoming a private and personal relationship and a certain lack of control by the authorities, have become a means unmatched in the field of communications. However, the spread of these networks, despite of undeniable benefits, have damage to public organizations in the case of non-effective management. The aim of the present research is identifying public organization entering risks into social networks. This study is the applied and exploratory research. For this purpose, a sample of managers and experts in municipality of district 22 of Tehran were studied. Data analyzing by exploratory factor, confirmaty and T-test showed that risks of intelligence, moral, security, regulatory, strategic and productivity are the most important public organization entering risks to social networks.
    Keywords: Risk of entering, Public organizations, social networks, municipality of district 22 of Tehran
  • Seyed Mohammad Moghimi, Ali Asghar Pourezzat, Hasan Danaeifard, Heidar Ahmadi Pages 645-664
    Abstract: The purpose of this study is to identify components of a budgeting system which reflects good governance by improving its indices. To do this, we adopted a mixed (sequential explorative) method. In the qualitative phase of study, we used Theme Analysis for analyzing collected interviews, and then we analyzed the collected questionnaires for conforming our model in quantitative phase. The statistical society of his research comprises academic and practitioner experts in budgeting field among which we chose by Purposive Sampling method. The results of the study are 51 themes grouped in 6 category as follow: spatial plannin, managing stakeholders, implementing operational budgeting, reforming accountant and reporting system, reforming the process of overseeing budget and transparency.These categories makes 17 relations to the good governance indices. Result of Chi Test is meaningful for all relations, consequently the relations are confirmed by experts.
    Keywords: Budgeting system, Good Budgeting, good governance, Theme analysis
  • Siavash Salavatian, Davoud Nemati Anaraki, Kamyar Neyestani Pages 665-690
    The main objective of this study is to identify factors affecting the organizational silence of media personnel according to the experience of the staff working at the administration of IRIB Public Relation in order to promote the participation of employees working in the unit. To achieve this goal the factors were identified, using a qualitative approach and a grounded-theory method, during eighteen deep interviews along with observations among the employees of this administration and through the three phases of open, axial and selective coding. Cultural and environmental factors with the 4 selective codes of underdevelopment, cultural clean records, being labelled, poor culture in teamworking; individual factors with the 3 selective codes of individual approaches, individual motivation and personal and individual variables; and structural factors with the 7 codes of job characteristics, the silent behavior of managers, structural factors, lack of institutional partnerships, improper system of performance evaluation, lack of organizational justice and the culture of organizational silence were identified as the facotrs of organizational silence among the staff working at the IRIB public relation. Considering the moderating situation of change and crisis, and the contexts of political, social and cultural interactions and the proposed conceptual model of organizational silence was finally proposed for this unit in the media organization.
    Keywords: IRIB organization, Media Management, organizational silence, Public Relations adminstration
  • Mojtaba Mohammadnejad Shourkaei, Seyedreza Seyedjavadin, Mohammadali Shahhosseini, Abbas Hajheidari Pages 691-710
    In the past two decades the emphasis on environmental sustainability, social and economic activities and research in the fields of management, has intensified. In line with this trend, human resources management has developed its approach from strategic to sustainable. Green human resource management as a branch of sustainable HRM is a new approach that its goal is environmental sustainability. Because of growing environmental challenges and also, the ambiguity of this approach for Iranian researchers, in this paper we clarify it by providing a framework. We conduct 14 interviews and analysis them by thematic analysis method.
    Keywords: Green HRM, Sustainable HRM, Environment Sustainablity