فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:9 Issue: 2, 2017

Journal of Information Technology Management
Volume:9 Issue: 2, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/04/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد جواد ارشادی*، روزبه ایاسی صفحات 167-190
    تحولات چند دهه اخیر نشان می دهد به دلیل کاهش هزینه های زمانی و مالی و همچنین افزایش بهره وری، لازم است کیفیت اجزا و سامانه های موجود در سازمان ها بهبود یابند. سامانه های اطلاعاتی نیز شامل همین قواعد می شوند و برای افزایش بهره وری، رضایت کاربران و سرعت بخشی به اجزای آن، ضروری است در مراحل مختلف به جنبه های کیفی آنها توجه ویژه ای شود. در تحقیق پیش رو تلاش شده است برای سامانه های اطلاعاتی گردآوری و ثبت، سازمان دهی و اشاعه اطلاعات پایان نامه ها / رساله های دانش آموختگان داخل کشور، نظامی به منظور تضمین کیفیت پایه ریزی و اجرا شود که کلیه اجزا و مراحل سامانه اطلاعاتی را از جمع آوری، ثبت و ورود داده ها تا نمایه سازی و اشاعه اطلاعات دربرمی گیرد. این نظام بر اساس رویکرد بهبود مستمر در چرخه دمینگ، سازوکارها و فرایندهای سامانه اطلاعاتی خود را به شکلی تغییر و تحول می دهد که هرگونه توسعه و پیشرفت در سامانه با مد نظر قرار دادن استانداردهای موجود برای سامانه های اطلاعاتی و در نظر گرفتن جنبه ها و مسائل کیفی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تضمین کیفیت، سامانه های اطلاعاتی تحقیقاتی، سامانه های اطلاعاتی، کنترل کیفیت، ممیزی کیفیت
  • روجیار پیرمحمدیانی*، شهریار محمدی صفحات 191-216
    اگرچه روابط اعتماد بیان شده میان کاربران در محیط رسانه های اجتماعی گواهی بر وجود اثرگذاری اجتماعی در آنهاست، میزان این اثرگذاری، به شدت اعتماد میان کاربران بستگی دارد. از این رو، در این مقاله از طریق توسعه روش تجزیه ماتریس، میزان اثرگذاری شدت اعتماد میان کاربران در پیش بینی امتیازهایی که کاربران به محصولات می دهند، بررسی شده است. برای این منظور ابتدا از طریق عوامل مبتنی بر شباهت، شدت اعتماد میان کاربران اندازه گیری شد، سپس این خصیصه به عنوان پارامتر اثرگذار به مدل تجزیه ماتریس اضافه شد. مدل پیشنهادی بر داده های جمع آوری شده از وب سایت نقد و بررسی محصولات اپینیونز، اعمال گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، با اضافه کردن پارامتر شدت اعتماد، میزان خطا کاهش می یابد و چنانچه وزن اعتماد بین کاربران از 8/0 بزرگ تر باشد، میزان کاهش خطا چشمگیرتر خواهد بود. بهبود نتایج به دست آمده از طریق تخمین دقیق تر امتیازها، گواهی بر تعیین درست این اثرگذاری ها است.
    کلیدواژگان: اثرگذاری اجتماعی، رسانه های اجتماعی، شدت روابط اعتماد، مدل تجزیه ماتریس
  • محمد ثابت مطلق*، سیدعلی ایازی صفحات 217-236
    با توجه به این مهم که انتخاب نامناسب سیستم برنامه ریزی منابع سازمان می تواند به خسارت های جبران ناپذیر و تحمیل هزینه های هنگفتی منجر شود، در این مطالعه تلاش شده است با استفاده از روش های تصمیم گیری چندشاخصه، مدلی برای کمک به ارزیابی و انتخاب مناسب ترین سیستم برنامه ریزی منابع سازمان ارائه شود. از آنجا که تصمیم گیرندگان در ارزیابی گزینه ها و معیارهای پژوهش از ترجیحات غیرقطعی استفاده می کنند، به مفاهیمی نیاز داریم که در زمان دسترسی نداشتن به اطلاعات قطعی، به تصمیم گیرندگان کمک کند. در این پژوهش محققان برای ارزیابی و انتخاب سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، از مجموعه تئوری راف و مجموعه تئوری خاکستری که در شرایط وجود اطلاعات غیرقطعی و ناکافی کارآمدند و نیز، روش های تصمیم گیری چندشاخصه استفاده کرده اند. نتایج پژوهش نشان داد معیار هزینه کل از زیرمعیارهای ویژگی های محصول و معیار قابلیت های فنی از زیرمعیارهای نیاز های سازمان، بالاترین وزن را به خود اختصاص داده اند. همچنین از میان گزینه های پژوهش، گزینه 6 مناسب ترین گزینه انتخاب شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمان، تئوری مجموعه خاکستری، تئوری مجموعه راف، فرایند تحلیل سلسله مراتبی خاکستری، ویکور خاکستری
  • نسترن حاجی حیدری، امیر خانلری، حمیدرضا ریحانی* صفحات 237-252
    بازاریابی ویروسی با تکیه بر اصل دهان به دهان شدن تبلیغ و انتشار آن در شبکه اینترنت یا شبکه های تلفن، همراه است. هدف اصلی این مقاله شناسایی و تعیین اهمیت عوامل مهم و تاثیرگذار بر بازاریابی ویروسی در حوزه نرم افزارهای کاربردی موبایل است. روش تحقیق این پژوهش از نظر ماهیت، آمیخته از نوع اکتشافی و از نظر هدف از جمله تحقیق های کاربردی است. با استفاده از تکنیک فراترکیب به شناسایی معیارهای موثر پرداخته شد و با استفاده از روش دلفی فازی اهمیت و درجه اهمیت عوامل شناسایی شده، تعیین گردید. جامعه آماری این تحقیق در بخش کمی، خبرگان فعال در عرصه بازاریابی ویروسی در صنعت نرم افزارهای کاربردی موبایل بودند که از بین آنان 30 نفر بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. نتیجه به دست آمده با استفاده از روش فراترکیب 26 معیار است. با استفاده از روش دلفی فازی 12 معیار سرعت (تازگی) پیام، جذابیت پیام، توانایی ارتباط با محصول، اخلاقی بودن، معتبر بودن منبع، نوع شخصیت افراد دریافت کننده پیام، انگیزه های افراد، احساسات افراد، فرهنگ جامعه، شهرت و اعتبار برند، قدرت برند و تصویر برند بیشترین نظرهای موافق را کسب کردند
    کلیدواژگان: بازاریابی ویروسی، تبلیغات دهان به دهان، تبلیغات ویروسی، شبکه های اجتماعی
  • علی حاجی شمسایی *، فاطمه نوشین فرد، فهیمه باب الحوائجی صفحات 253-276
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل کیفی موثر بر تولید و توزیع اطلاعات و دانش در پارک های علم و فناوری ایران انجام گرفت. پژوهش از نوع کاربردی است که با روش کیفی اجرا شده است. برای گردآوری اطلاعات، از مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته استفاده شد. جامعه پژوهش 10 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل محتوایی استفاده شد. یافته های پژوهش در رابطه با عوامل کیفی موثر بر تولید و توزیع اطلاعات و دانش در پارک های علم و فناوری ایران، استخراج 39 مولفه بود که به چهار مقوله سیاست داخلی و خارجی دولت ها؛ حمایت های مالی و اقتصادی؛ رفع موانع زیرساختی؛ و رفع موانع فرهنگی طبقه بندی شدند. نتایج با توجه به یافته های پژوهش نشان داد رفع موانع سیاسی، مالی و اقتصادی و زیرساختی و فرهنگی، تاثیر انکارناپذیری در افزایش تولید و توزیع اطلاعات و دانش در پارک های علم و فناوری ایران دارد.
    کلیدواژگان: ایران، پارک علم و فناوری، توزیع اطلاعات و دانش، تولید اطلاعات و دانش
  • سمیرا خدابنده لو *، محمود زیوری رحمان صفحات 277-300
    روش های معمول بخش بندی صرفا باتکیه بر سه مولفه تاخر (R)، تعداد (F) و ارزش پولی (M) طراحی شده اند و تغییرات رفتاری مشتریان را در طول زمان در نظر نمی گیرند. بر این اساس برای دستیابی به بخش بندی مطلوب، هدف پژوهش حاضر به کارگیری مجموعه ای از محاسبات آماری از قبیل شیب خط و مشتق نسبت به زمان و روش های داده کاوی مانند K-means و نقشه های خودسازمانده (SOM) برای تعریف متغیرهایی جدید به منظور بررسی روند تغییرات رفتار خرید مشتریان است. نتایج پژوهش نشان می دهد در نظرگرفتن شیب خط تغییرات رفتار مشتریان (R، F و M) و ارزش بیشتر برای رفتارهای اخیر نسبت به رفتارهای گذشته در بخش بندی مشتریان، موجب افزایش دقت پیش بینی رفتار آتی و همگن تر شدن مشتریان هر بخش شده است. بر اساس روش پیشنهادی، مشتریان به چهار بخش بهترین، خرج کننده، تکرارکننده و از دست رفته دسته بندی شدند که به منظور شناخت بهتر و دقیق تر مشتریان بر اساس نحوه تغییر رفتار آنها، هر بخش نیز به دو زیربخش صعودی و نزولی طبقه بندی شد. درنهایت ضمن تشریح ویژگی هریک از بخش ها و زیربخش ها، راهبردهای مناسبی برای مدیریت مشتریان آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بخش بندی مشتریان، تغییر رفتار خرید، داده کاوی، مدل RFM
  • احمد خلیلی جعفراباد*، امیر مانیان، محمد فتحیان، نادر نقشینه صفحات 301-312
    شناخت حوزه های علمی و بررسی تغییرات آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مقاله با ارائه مدلی مبتنی بر ارجاعات تجمعی زمان مبنا، تغییرات علمی حوزه کیفیت داده بررسی و تحلیل شده است. از ویژگی های این مدل، قابلیت انطباق بر سایر حوزه ها و همچنین قابلیت نمایش کلیه تغییرات علمی از جمله تولد، ادغام، شکست یا مرگ یک حوزه علمی است. گام های اجرایی این مدل به ترتیب عبارت اند از: آماده سازی داده، استخراج مدل ارجاعات زمان مبنا، کشف مجامع علمی، اتصال مجامع علمی، استخراج مدل تغییرات، تحلیل تغییرات علمی. به منظور بررسی کیفیت مدل ارائه شده، کلیه مقالات به چاپ رسیده بین سال های 1970 تا 2009 که بیش از 7000 مقاله را شامل می شود، بررسی شدند. بر اساس مدل مبتنی بر ارجاعات تجمعی زمان مبنا، مشخص شد حوزه کیفیت داده در حوزه های مختلف در حال مطالعه است. همچنین بر اساس بررسی انجام شده، بین تعداد ارجاعات و رشد حوزه کیفیت داده، همبستگی 82 درصدی وجود دارد که نشان دهنده اهمیت ارجاعات برای زنده ماندن و رشد حوزه های علمی است
    کلیدواژگان: : تحلیل ارجاعات، تحلیل تغییرات علمی، علم سنجی، کیفیت داده
  • مرتضی سلطانی*، سید محمدباقر جعفری، راضیه بی ننده صفحات 313-332
    در محیط تجاری امروزی شرکت ها با فشارهای زیادی برای نوآوری و ایجاد دانش جدید مواجه اند که این مسائل آنها را وادار کرده مبالغ زیادی برای تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری های با ریسک بالا، ایجاد منابع انحصاری و حتی حرکت به سوی محصولات با فناوری بالا و چرخه عمر کوتاه صرف کنند. در این میان، استراتژی هم رقابتی (رقابت و همکاری به صورت همزمان) برای شرکت هایی که به دنبال نوآوری به منظور رقابت در بازار جهانی امروزی هستند، ضروری است و فرصت های نوآوری زیادی برای آنها ایجاد می کند. در این پژوهش به بررسی تاثیر همکاری در صنعت فناوری اطلاعات بر عملکرد نوآوری در شرایط اجرای استراتژی هم رقابتی پرداخته می شود. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی، از لحاظ جمع آوری اطلاعات توصیفی پیمایشی و از نظر روابط بین متغیرها از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن را شرکت های فعال در صنعت فناوری اطلاعات در ایران شکل می دهد و داده ها از 180 شرکت جمع آوری شده اند. فرضیه ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار WARP PLS3 آزمایش شدند. یافته ها نشان دادند همکاری در صنعت و استراتژی هم رقابتی بر عملکرد نوآوری تاثیر دارد و استراتژی هم رقابتی رابطه بین همکاری در صنعت فناوری اطلاعات و عملکرد نوآوری را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: رقابت، صنعت فناوری اطلاعات، عملکرد نوآوری و هم رقابتی
  • رضا شیخ*، هانیه شامبیاتی، گلاله وکیلی صفحات 333-354
    نتنوگرافی رویکرد جدیدی در عرصه شبکه های اجتماعی و فضای ارتباطات اینترنتی است که پیشنهادها و نظرهای مشتریان را در قالب کامنت بررسی می کند. استفاده از تکنیک های کمی برای تحلیل، کشف معنا و شناسایی سیگنال های مربوط به نظرهای ناقص کاربران برای مدیران بسیار حیاتی است. در این تحقیق ابتدا با استفاده از روش گراندد تئوری، بار معنایی و معیارهای مهم در کامنت های کاربران سایت خرید اینترنتی گوشی تلفن همراه شناسایی شد، سپس بر اساس تصمیم گیری مبتنی بر روابط اولویت فازی با اطلاعات ناقص، ارزش گذاری معیارها با بهره مندی از خبرگان صورت گرفت. تحلیل محتوای کامنت کاربران نشان داد شش ویژگی قیمت، زیبایی، سرعت پردازش، کیفیت صفحه نمایش، باتری و دوربین برای کاربران اهمیت دارد و ازمیان این ویژگی ها براساس روابط فازی با رویکرد ناقص، ویژگی زیبایی گوشی همراه با ارزش 27563/0 بیشترین اهمیت را برای کاربران دارد.
    کلیدواژگان: اطلاعات ناقص، کاربران اینترنت، مردم نگاری، نتنوگرافی
  • علیرضا علیزاده *، مهری چهره پاک صفحات 355-378
    با افزایش بهره مندی از نظام های نوین بانکی و بانکداری الکترونیک در کشور، تقلب در این سیستم ها موضوعی است که مقابله نکردن با آن می تواند هزینه های بسیاری برای نظام بانکی و مشتریان بانکداری الکترونیک در پی داشته باشد. تقلب در سیستم بانکداری الکترونیکی نتیجه بی توجهی به برخی مشکلات امنیتی (از ضعف در سیستم های دسترسی تا کنترل های داخلی نامناسب) است. به طبع، شناسایی عوامل موفقیت مقابله با تقلب، می تواند برای توسعه دهندگان سیستم های بانکی در افزایش ضریب امنیتی این سیستم ها بسیار مفید باشد. در این مقاله تلاش شده است عوامل موفقیت مقابله با تقلب های بانکداری الکترونیک، شناسایی و وزن دهی شوند. به این منظور ابتدا با مرور ادبیات، عوامل بالقوه موفقیت در مقابله با تقلب در بانکداری الکترونیک شناسایی شدند، سپس با استفاده از تصمیم گیری چند معیاره گروهی فازی و بهره مندی از نظر خبرگان حوزه بانکی، عوامل یاد شده مقایسه زوجی شده و وزن آنها به دست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد برای مقابله با تقلب در بانکداری الکترونیک، به ترتیب باید به عوامل فنی، عملیاتی، استراتژیک و مالی توجه کرد
    کلیدواژگان: امنیت، بانکداری الکترونیک، تصمیم گیری گروهی فازی، تقلب، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • مونا ونکی، محمدرضا تقوا *، محمد تقی تقوی فرد، کامران فیضی صفحات 379-404
    بر اساس پیچیدگی و تفاوت فرایندی بانک های ایرانی با سایر کشورهای توسعه یافته و در راستای پیاده سازی اثربخش مدیریت امنیت در حوزه فناوری اطلاعات، تاکنون اقدام مناسبی انجام نشده است. از این رو هدف از اجرای این پژوهش، ارائه مدل قدرتمند با انتخاب کنترل‏ های امنیتی مناسب به منظور محافظت از دارایی ‏های اطلاعاتی بانک هاست. در این مدل، ابتدا اصل های مندرج در استاندارد ایزو 27001 استخراج شد، سپس با مطالعه بهترین تجربه های جهان درباره موضوع از سال 2008 تا 2016، از طریق روش توصیفی و کیفی، نکات منطبق بر مدیریت امنیت اطلاعات در صنعت بانکداری به آن اضافه شد. در ادامه با مطالعه عملکرد بانک های ایرانی در خصوص برخورد با پیاده سازی نظام مدیریت امنیت فناوری اطلاعات به کمک ابزار اقدام پژوهی، بندهایی که مانع اجرایی شدن حقیقی این استاندارد می شد، حذف شدند و در نهایت یک مدل مفهومی، حاوی دستورالعمل های اجرایی با در نظر گرفتن کلیه اصول استاندارد مدیریت امنیت اطلاعات و متمرکز بر ویژگی موسسه های بانکی ایران پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: استاندارد ایزو 27001، بانکداری، دارایی، گواهی نامه مدیریت امنیت اطلاعات
|
  • Mohammad Javad Ershadi *, Roozbeh Aiassi Pages 167-190
    Developments of recent decades shows that for reducing the financial and opportunities costs as well as increasing productivity, it is necessary to improve the quality of components and systems in organization. Information systems based on these rules should be considered and for improving their productivity, user’s satisfaction and effectiveness it is necessary to quality aspects of these systems are considered too. In this research a quality assurance system is developed to all parts of an information system from data gathering, data entry to indexing and dissemination of information for assuring of quality are included. This model based on continual improvement approach of Deming cycle will change all of its systems and processes so that each development in the system with considering current standards and quality guidelines are done
    Keywords: data management, quality assurance, quality control, quality, research information systems
  • Rojiar Pir Mohammadiani *, Shahriar Mohammadi Pages 191-216
    Although trust relations among users in social media are the evidence of social influence, but the level of this impact depends on strength of trust among users. Therefore, in this paper we study the effect of trust relationships’ strength among users through the development of matrix factorization method. Matrix factorization is a method to predict the rate that user assign to the products. For this purpose, based on similarity factors the strength of trust relationship is measured, then this feature as an effective parameter was added to matrix factorization. The proposed model is applied on Epinions data set. The weight of trust relationships’ strength parameter is determined through the proposed model. Based on the results, by adding the strength of trust relationship the error rate is reduced. Furthermore, if the strength of trust between users is larger than 0.8, the error reduction will be more significant. Improving the results through more accurate estimation shows that this effect is set correctly.
    Keywords: Matrix factorization, Social Influence, social media, Trust relationship's strength
  • Mohammad Sabet Motlagh*, Seyed Ali Ayazi Pages 217-236
    Enterprise resource planning systems by facilitation and integration of organizations’ operations as well as leveraging the organization's operations and business activities has become an important competitive advantage for organizations. Although the appropriate choose of an ERP system can greatly contribute to the success of the organization, inappropriate selection of ERP also can lead to irreparable damages and costs. Therefore, in this study we have tried to use a multi-attribute decision-making model to evaluate and select the most appropriate ERP system. Since decision makers turn to “uncertain preferences” to evaluate the criteria and alternatives, applying Rough Set and the Gray Set theories in the context of multi-attribute decision-making models seems more logical and consistent. The findings indicate that the “total cost” a sub-criteria of product characteristics and “system technical capabilities” a sub-criteria of system requirements are the most significant criteria and the “A6” is the most significant alternative.
    Keywords: Enterprise resource planning, Gray Analytic Hierarchy Process, Gray Vikor, Grey set theory, Rough set theory
  • Nastaran Hajiheidari, Amir Khanlari, Hamid Reza Reyhani * Pages 237-252
    Viral marketing, relying on word of mouth principle is an advertising or a way to publish it on the Internet or mobile networks. The main objective of this article is to explore and prioritize important factors affecting viral marketing in the context of mobile applications. Meta-synthesis technique was used to explore the important factors affecting viral marketing and then using Fuzzy Delphi to determine the significance of the factors. The population of this study in the quantitative section was experts working in the field of viral marketing in the mobile application industry who have been selected by snowball sampling method. In the meantime, 30 experts were selected. The results of meta-synthesis method showed 26 important factors. By using Fuzzy Delphi, 12 factors including speed of message, attractiveness of message, ability to communicate with the product, morality, reliability of the source or validity, personality of the recipient, motivations of people, emotions of people, culture, brand reputation, brand strength as well as brand image were the most important factors
    Keywords: social networks, Viral advertising, Viral marketing, word of mouth advertising
  • Ali Haji Shamsaei *, Fatemeh Nooshinfard, Fahimeh Babalhavaeji Pages 253-276
    This study was conducted in order to identity Qualitative factors affecting the production and distribution of information and knowledge in science and technology parks of Iran. The research was Applied Research in which, qualitative method was carried out. The population of the study was included of 10 managers of Knowledge-based Companies. The data was collected from the population using semi-structured and in-depth interviews. For data analysis, content analysis was used. Results of the qualitative factors affecting the production and distribution of information and knowledge in science and technology parks of Iran, led to extraction of 39 components which were classified in four categories: I) Foreign and domestic policy, II) Financial and economic support, III) Infrastructure barriers and IV) Cultural barriers. Results howed that overcoming the political, financial and economic, infrastructural and cultural barriers has undeniable impact on production and distribution of information and knowledge.
    Keywords: distribution information, knowledge, Iran, production of information, knowledge, Science, Technology Parks
  • Samira Khodabandehlou *, Mahmoud Zivari Rahman Pages 277-300
    Usual methods of segmentation have been designed, relying solely on the components of Recency (R), Frequency (F) and Monetary (M) in which customers’ behavior changes over time are not considered. Accordingly, in order to achieve a desired segmentation method, this study aims to apply a set of statistical calculations, such as line slope and the derivative with respect to time and data mining methods such as K-means and Self-Organizing Maps (SOM) to define new parameters for studying the changes trending of customer purchasing behavior. The results show that considering the slope of the line of customer behavior changes (R, F, and M) and the higher value for recent behaviors of customers compared to that of their past behavior in customer segmentation would thereby increase the accuracy of predicting the future behavior and cause the customers of each section to become more homogeneous. Based on the suggested method, customers are categorized into four segments: best, spender, repeater and missed ones each of them are divided into two subcategories of ascending and descending segments, which leads to better and more accurate understanding of customers in different segments according to how of their purchasing behavior change. Finally, the characteristics of each segments and sub-segments are described and appropriate strategies are provided for managing its customers.
    Keywords: Customer Segmentation, data mining, purchasing behavior change, RFM Model
  • Ahmad Khalilijafarabad *, Amir Manian, Mohammad Fathian, Nader Naghshineh Pages 301-312
    Identification and tracking scientific changes is critical for scientific policy makers. This research proposed a model for identification and tracking changes in Data Quality research area. We used cumulative citation network in order to find research communities and their changes during the time. The proposed model can be applied in other scientific disciplines. It can also shows all types of scientific changes including birth, growth, merging and death. In order to verify the model in Data Quality area, we selected all papers that is published between 1970 and 2009 that covers more than 7000 papers. It is shown that Data Quality research area is studied in different disciplines. According to the results, there is 82 percent correlation between number of citations and the growth of Data Quality communities that shows the importance of citation for community survival and growth.
    Keywords: Citation network, Data quality, Science tracking, Scientometrics
  • Morteza Soltani *, Seyed Mohammadbagher Jafari, Razieh Binandeh Pages 313-332
    In today's business environment companies are facing pressure to innovate and create new knowledge, that these issues have forced them to spend large sums on research and development, involving in high-risk investments, finding exclusive sources and even look for high-tech products with short life cycle. Coopetition strategy (competition and cooperation simultaneously) for companies that are seeking to innovate in order to compete in today's global market, is an essential strategy and provide many innovation opportunities for firms. In this study, the effects of collaboration in IT industry on innovation performance has been investigated in the implementation of the coopetition strategy. This study, is an applied research in terms of purpose, a descriptive survey in terms of data gathering and a correlational study considering relations between variables. The study population consists of Iranian companies operating in IT industry. Data were collected from 180 companies. The hypotheses were tested using structural equation modeling via WARP PLS3. The results showed that coopetition strategy and cooperation in industry has an impact on innovation performance. Also, coopetition strategy moderate the relationship between the cooperation in industry and innovation performance.
    Keywords: Coopetition, Cooperation, Competition, Innovation performance, IT industry
  • Reza Sheikh *, Hanieh Shambayati, Golale Vakili Pages 333-354
    Netnograghy as a new approach in social networks and Internet communications analyzes customer's suggestions and opinions in the form of comments. Making use utilization of quantitative techniques in order to analyze, detect the meaning and recognize the signals of mainly incomplete opinions of customers is vital for managers. In this paper, firstly by the aid of grounded theory method, the meaning and important criterions of user comments in mobile shopping sites have been recognized and then these criterions have been graded based on decision making by experts and fuzzy preference relations with incomplete information. Analyze of user's comments proved six parameters: price, beauty, process speed, screen quality, battery as well as camera are significant, and among them, based on fuzzy relations with incomplete approach, beauty with value of 0.27563 is of utmost importance for users
    Keywords: Ethnography, Incomplete information, Internet users, Netnography
  • Alireza Alizadeh *, Mehri Chehrehpak Pages 355-378
    With increasing use of e-banking system in Iranian banking sector, ignoring the issue of fraud in the system will be very costly for banks and e-banking customers. Fraud in e-banking is due to some security problems (such as weakness in access control systems and inadequate internal control). So, identifying success factor in fraud prevention in e-banking can be useful for e-banking system developers to improve these systems security. In this paper we have tried to identify and rank these success factors for fraud prevention in e-banking systems. For this purpose, we first review the literature to find potential factors, then identified factors were weighted by using fuzzy group multi criteria decision-making model and expert's judgment. The results show that for elimination fraud in e-banking systems it is necessary to pay attention to technical, operational, strategic and financial factors respectively
    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Electronic banking, Fraud, Fuzzy Group Decision Making, Security
  • Mona Vanaki, Mohammad Reza Taghva *, Mohammad Taghi Taghavifard, Kamran Feizi, Lrm Pages 379-404
    According to the complexity and differences between Iranian banks and other developed countries the appropriate actions to implement effective security management of information technology have not been taken. The aim of this study was to create a powerful model by selecting the appropriate security controls to protect information assets in the bank. In this model, at first the principle set fort in ISO standard 27001, was extracted and then by further studies derived from best practices carried out in the world on the related subject from 2008 to 2016 using a qualitative descriptive method), points comply with information security management in the banking industry were added to it. With the study of Iranian banks in dealing with IT security management system and with help of action research tools, provisions which prevent the actual implementation of this standard was removed and finally a conceptual model with operating instructions and considering all the principles of information security management standard, as well as banking institutions focusing on the characteristics of Iran was proposed.
    Keywords: Asset, Banking, Information security management system certification, ISO 27001 standard