فهرست مطالب

جنگل ایران - سال نهم شماره 1 (بهار 1396)

مجله جنگل ایران
سال نهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • وحید ریزوندی، مقداد جورغلامی*، باریس مجنونیان، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 1-13
    با توجه به اعمال شیوه جنگلداری نزدیک به طبیعت برای مدیریت جنگل های شمال و پراکندگی برداشت در این شیوه، کاهش صدمات وارد به توده سرپا و زادآوری اهمیت بیشتری پیدا می کند. این تحقیق برای ارزیابی صدمات قطع درخت در دو پارسل 317 و 320 از بخش گرازبن جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود انجام گرفت. اهداف این تحقیق عبارت اند از تعیین شدت خسارات وارد به توده سرپا و تجدید حیات جنگل و بیان سهم ریالی این خسارات به منظور ایجاد انگیزه برای مدیریت بهتر منابع جنگلی با هدف حفظ ذخایر ارزشمند این اکوسیستم. نتایج بررسی پلات دایره ای در حفره های قطع نشان داد که بیشترین خسارت متوجه درختان با قطر برابرسینه کمتر از 30 سانتی متر است. در عملیات قطع و تبدیل، 764 اصله نهال راش و 261 اصله نهال ممرز به طور کامل از بین رفت و 1731 اصله نهال راش و 370 اصله نهال ممرز آسیب دید. بررسی زخم های ایجادشده روی تنه درختان باقی مانده در حفره های قطع نشان داد که این زخم ها بیشتر در ارتفاع کمتر از 2 متری تنه دیده می شود؛ همچنین زخم های مذکور اغلب سطحی اند ؛ یعنی به کامبیوم خسارتی وارد نشده است. هزینه خسارت به زادآوری در این مرحله در مجموع 6/40 میلیون ریال، (523525 ریال در هکتار) و جمع خسارت به 101 درخت سرپا در مرحله قطع 6/22 میلیون ریال (2918279 ریال در هکتار) بود. آموزش کارگران بهره برداری و اکیپ قطع و تبدیل، از عوامل تاثیرگذار بر جلوگیری و کاهش خسارات ناشی از بهره برداری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریالی خسارت، جنگل خیرود، خسارت به توده سرپا، قطع درخت
  • احسان عبدی*، فاطمه موسوی صفحات 15-27
    به طور معمول به دلیل محدودیت های بودجه و مصالح مورد نیاز برای روسازی یا شن ریزی مجدد از مصالح موجود در رودخانه های محلی یا معدن برای عملیات روسازی و تعمیر استفاده می شود. قبل از استفاده از این مصالح، آزمایش های مکانیک خاک به منظور تعیین قابلیت های فنی این مصالح برای روسازی ضروری است، اما متاسفانه در طرح های جنگلداری ایران، به طور معمول مطالعات مکانیک خاک انجام نمی شود، که سبب ظهور نشانه های تخریب روسازی می شود. به همین منظور در این مطالعه، بر روی دو نوع مخلوط شنی رودخانه ای و معدن تهیه شده از جنگل خیرود، آزمایش های مختلف مکانیک خاک انجام گرفت و نتایج با استانداردها مقایسه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که از لحاظ دانه بندی، مخلوط رودخانه ای در قسمت های بیشتری از منحنی دانه بندی به استانداردهای موجود نزدیک تر است. مخلوط معدن، ریزدانه بیشتری از استاندارد و مخلوط رودخانه ای ریزدانه کمتری از استاندارد داشتند. نتایج آزمایش لس آنجلس برای مصالح رودخانه ای و معدن به ترتیب 09/23 و 38/29 درصد و میزان شکستگی برای مصالح رودخانه ای و معدن به ترتیب 26/63 و 73/94 به دست آمد که با استانداردها مطابقت داشت. نتایج آزمایش تراکم برای هر دو نمونه نسبت به استانداردهای موجود مطابقت نداشت و نتایج آزمایش CBR برای مخلوط رودخانه ای و معدن به ترتیب برابر 21/13 و 79/11 شد که حاکی از توان ضعیف هر دو نوع مخلوط از نظر ترافیک پذیری است. با توجه به بودجه در دسترس می توان با اقداماتی از قبیل اصلاح دانه بندی یا تثبیت، معایب مخلوط را رفع کرد و در صورت اصلاح نکردن، باید منتظر تبعات و خسارت به جاده بود.
    کلیدواژگان: آزمایش سایش لس آنجلس، تراکم، درصد شکستگی، مخلوط رویه، CBR
  • علی اصغر درویش صفت*، ناصح میری، زاهد شاکری، نصرت الله ضرغام صفحات 29-42
    هدف تحقیق حاضر، بررسی قابلیت داده های سنجنده OLI ماهواره لندست 8 به منظور برآورد شاخص سطح برگ در بخشی از جنگل های زاگرس در شهرستان مریوان است. برای بررسی روابط بین شاخص سطح برگ و ارزش های طیفی داده های OLI، 60 قطعه نمونه زمینی به روش نمونه برداری انتخابی با ابعاد 45×45 متر برداشت شده و برای تعیین مقادیر شاخص سطح برگ در هر قطعه نمونه، عکس برداری نیم کروی اجرا شد. پردازش های مناسب تصویر شامل شاخص های پوشش گیاهی، تجزیه مولفه های اصلی، تبدیل تسلدکپ و ادغام انجام گرفت و تصاویر ایجادشده همراه با مجموعه باندهای اصلی تجزیه وتحلیل شد. با تعیین موقعیت قطعات نمونه بر روی تصویر ماهواره ای ارزش های طیفی مربوط به باندهای اصلی و فرعی استخراج شد. براساس بررسی همبستگی و برخلاف انتظار، همبستگی منفی بین شاخص سطح برگ که بیانگر مقدار سبزینگی نیز است با بازتاب ها در باند مادون قرمز مشاهده شد. رابطه میان این ارزش های طیفی و شاخص سطح برگ با استفاده از 75 درصد نمونه ها و روش های تحلیل رگرسیون ساده و چندگانه به روش گام به گام تعیین شد. نتایج مدلسازی ها و اعتبارسنجی آنها با 15 قطعه نمونه شاهد نشان داد که مدل های خطی در این زمینه از کارایی لازم برخوردارند. مدل خطی ساده حاصل از مشخصه شاخص سطح برگ و شاخص گیاهی SR و مدل رگرسیون چندگانه با مجموعه سه باند NDVI، SR و SAVI به عنوان بهترین روابط برای برآورد شاخص سطح برگ از تصاویر ماهواره ای انتخاب شدند. نتایج این امیدواری را ایجاد می کند که با مطالعات تکمیلی در زمینه تعیین دقیق مقدار کم برآورد این شاخص به روش عکس برداری نیم کروی و بررسی قابلیت دیگر داده های سنجش از دور و روش های تجزیه و تحلیل، بتوان شاخص سطح برگ را در چنین مناطقی براساس تصاویر ماهواره ای و با صرف هزینه و زمان بسیار کم برآورد کرد.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، سنجنده OLI، شاخص سطح برگ، عکس برداری نیم کروی
  • هاشم حبشی *، اردشیر عباسی، رامین رحمانی، محمدهادی معیری صفحات 43-56
    زی توده کرم خاکی یکی از شاخص های مهم کیفیت خاک های جنگلی است. برآورد زی توده کرم خاکی در خاک های جنگلی به دلیل تغییرات زیاد خصوصیات خاک اغلب دشوار است. هدف این تحقیق مقایسه کارایی رگرسیون خطی چندگانه و رگرسیون درختی در برآورد زی توده کرم خاکی در شرایط متفاوت جنگل است. بدین منظور زی توده کرم خاکی در 40 روشنه طبیعی تاج پوشش و جنگل دست نخورده مجاور آن در پارسل 32 جنگل شصت کلاته به روش دستی از خاک جدا و در آزمایشگاه با دقت صدم گرم تعیین شد. مشخصات فیزیکی و شیمیایی خاک از طریق روش های استاندارد در آزمایشگاه تعیین شد. بهترین مدل در روش رگرسیون خطی چندگانه و رگرسیون درختی برای برآورد زی توده کرم خاکی تعیین شد. اعتبارسنجی مدل های برازش شده با استفاده از آماره های میانگین خطا، میانگین مجذور مربعات خطا و مقدار خطای نسبی انجام شد. با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه، متغیرهای وزن مخصوص ظاهری و نیتروژن کل 24 درصد واریانس زی توده را در جنگل دست نخورده برآورد کردند و متغیر مساحت روشنه 66 درصد واریانس را در روشنه تاج برآورد کرد. نتایج نشان داد رگرسیون خطی چندگانه، زی توده کرم خاکی را بیشتر از مقدار واقعی، و رگرسیون درختی در جنگل دست نخورده مقدار زی توده را کمتر از مقدار واقعی برآورد می کند و در روشنه دقیق عمل می کند. با توجه به نتایج تحقیق و به واسطه ناهمگنی زیاد جنگل، پیشنهاد شد پژوهش به صورت سلسله مراتبی انجام گیرد تا ابتدا متغیرهای مهم اثرگذار یافت شوند (در این تحقیق مساحت روشنه و پتاسیم قابل جذب خاک) و بعد از مونه بندی رویشگاه براساس آنها، روابط متغیرهای مستقل و وابسته بررسی شود.
    کلیدواژگان: رگرسیون درختی، زی توده، کرم خاکی، مساحت روشنه
  • شهین شامحمدی، بایزید مردوخی، هدایت غضنفری*، احمد ولی پور، فرزاد اسکندری صفحات 57-84
    هدف اصلی این پژوهش، ارائه سناریوهای مدیریت جنگل در مقابل تغییرات آینده از طریق آینده پژوهی بود. این پژوهش در جنگل های آرمرده واقع در شهرستان بانه انجام گرفت. روند تغییرات اجتماعی- اقتصادی در طول دوره 1391- 1384 با استفاده از پرسشنامه، مصاحبه و مطالعه اسناد موجود بررسی شد. به منظور تعیین جایگاه نمایه ها و نشانه های اثرگذار بر تغییر میزان وابستگی معیشتی مردم محلی به جنگل تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از نظرات 18 کارشناس انجام گرفت. سپس به منظور انجام آینده‏پژوهی در قالب روش دلفی، 15 کارشناس خبره محلی به روش هدفمند انتخاب و در مراحل مختلف از آنها پرسش شد. از نتایج به دست آمده از مصاحبه با خبرگان محلی و متخصصان و نتیجه تحلیل سلسله مراتبی، پرسشنامه باز مرحله اول دلفی طراحی و با ارسال به کارشناسان نظرات آنان گردآوری شد. با استفاده از نتیجه مرحله اول دلفی، پرسشنامه سازمان یافته مرحله دوم طراحی شد و پس از ارسال مجدد به کارشناسان، امتیازدهی گویه های حاصل از هم اندیشی مرحله اول دلفی در طیف لیکرت صورت گرفت. نتایج حاکی از تغییرات اجتماعی- اقتصادی چشمگیری در دوره زمانی تحقیق است؛ به طوری که مهاجرت به شهر، کاهش شدید تعداد دام، روند ثابت هزینه های کل معیشت، کاهش هزینه های تامین سوخت، نوسانات جزئی درآمد، ضعف شدید امکانات رفاهی و عدم بهبود معنی دار کیفیت زندگی از جمله این موارد است. سناریوهای آینده در افق 1404 شامل ادامه روند کنونی، سناریوی مطلوب و سناریوی نامطلوب است که سناریوی مطلوب به دو زیرسناریوی مطلوب ممکن و مطلوب ناممکن تفکیک شده است. نتایج نشان داد که سناریوی نامطلوب بیشترین احتمال تحقق را در افق مورد نظر دارد و پس از آن به ترتیب سناریوهای مطلوب ممکن، ادامه روند و مطلوب ناممکن بیشترین احتمال تحقق را دارند.
    کلیدواژگان: آرمرده، آینده پژوهی، تحلیل سلسله مراتبی، دلفی، زاگرس شمالی، سناریو
  • باقر خالقی، محمد عواطفی همت *، تقی شامخی، انوشیروان شیروانی صفحات 85-100
    دانش سنتی اکولوژیک دانش انباشته شده، مهارت ها و تکنیک های جامعه خاص است که از تعامل مستقیم با محیط زنده منتج شده است. این پژوهش با هدف بررسی دانش سنتی اکولوژیک روستاییان جنگل های ارسباران در مورد استفاده های چوبی، علوفه ای و دارویی از درختان جنگلی محیط آنها انجام گرفته است. جامعه انسانی مورد مطالعه در تحقیق حاضر اهالی روستاهای کلاثور، خریل، خوینه رود و بالان از شهرستان کلیبر و روستای وایقان از شهرستان خداآفرین بودند. روش پژوهش مردم نگاری است و ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه ساختارنیافته، نیمه ساختاریافته و مشاهده مشارکتی است. نتایج نشان داد که دانش محلی استفاده از اندام های مختلف درختان در پنج بخش استفاده های سوختی، علوفه ای، دارویی، ساخت ابزار و مصالح ساختمانی است. در کل جامعه محلی مورد بررسی از بیست گونه چوبی استفاده می کنند. هشت گونه چوبی دارای اندام هایی برای استفاده های دارویی اند. تیره رز بیشترین گونه های مورد استفاده و گونه بلوط بیشترین مجموع استفاده ها را دارند. غنای دانش موجود برای استفاده های محلی، به دلیل در دسترس بودن منابع جایگزین برای برخی استفاده ها و همچنین راحتی دسترسی به انواع درختان برای استفاده های مختلف، متفاوت است.
    کلیدواژگان: جنگل های ارسباران، خوینه رود، دانش بومی، زبان ترکی، کلاثور، محصولات غیرچوبی
  • نیره شیخ الاسلامی، سید یوسف عرفانی فرد*، سید رشید فلاح شمسی، مسعود مسعودی، الهه خسروی صفحات 101-117
    الگوی مکانی درختان، به عنوان یکی از ویژگی های ساختار جنگل، بر عملکرد روش های نمونه برداری تاثیر می گذارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر توزیع مکانی درختان بر کارایی روش های نمونه برداری فاصله ای و قطعه نمونه ای انجام شد. برای این منظور، یک توده بلوط ایرانی با الگوی مکانی پراکنده در استان کهگیلویه و بویراحمد (47 هکتار) و یک توده بنه با الگوی مکانی کپه ای در استان فارس (45 هکتار) انتخاب شد. شش روش فاصله ای و شش روش قطعه نمونه ای در یک شبکه 100 متر × 100 متر در هر دو توده برای برآورد تراکم و درصد تاج پوشش استفاده شد. کارایی روش ها با مقایسه آماری نتایج با مقدار واقعی، معیار صحت و درصد مجذور میانگین مربعات خطا ارزیابی شدند. مقدار واقعی تراکم و درصد تاج پوشش در توده بنه به ترتیب 4/19 پایه در هکتار و 1/5 درصد و در توده بلوط ایرانی 3/22 پایه در هکتار و 1/17 درصد بود. نتایج نشان داد که از میان روش های فاصله ای، دو روش نزدیک ترین فرد (تراکم 5/19 و درصد تاج پوشش 2/5) و نزدیک ترین همسایه (تراکم 1/20 و درصد تاج پوشش 9/4) در توده بنه و روش خط نمونه در توده بلوط ایرانی (تراکم 0/21 و درصد تاج پوشش 3/17) کارامد بودند. همچنین همه روش های قطعه نمونه ای در دو توده کارایی لازم را داشتند (به جز روش قطعه نمونه مربعی). به طور کلی نتایج نشان داد که برخلاف روش های قطعه نمونه ای، پراکنش مکانی درختان بر صحت و دقت روش های فاصله ای مورد بررسی به طور معنی داری تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، تراکم، روش فاصله ای، روش قطعه نمونه ای، زاگرس
  • جواد اسحاقی راد*، نغمه پاک گهر، عباس بانج شفیعی، سیدجلیل علوی صفحات 119-130
    این تحقیق در دو پارسل سری جمند گلبند واقع در نوشهر مازندران انجام گرفت. هدف این مطالعه، مقایسه روش های آنالیز گرادیان مستقیم در تجزیه وتحلیل پوشش گیاهی به منظور کاربرد در مطالعات بعدی اکولوژیک و تغییرات پوشش گیاهی بوده است. بدین منظور، از روش نمونه برداری منظم تصادفی با ابعاد شبکه 200×100 متری برای انتخاب محل قطعات نمونه استفاده شد. برای بررسی پوشش درختی، درختچه ای و پوشش علفی قطعات نمونه 400 متر مربعی و 100 متر مربعی پیاده شد. نوع و درصد پوشش گونه های گیاهی نیز براساس مقیاس براون بلانکه ثبت شد. سپس دو روش رسته بندی آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) و آنالیز کاهشی (RDA) براساس معیارهای طول گرادیان، Kaiser-Guttman، مقدار ویژه بیش از چهاردهم، درصد مقدار ویژه و آنالیز Procrustean برای ارائه مناسب ترین روش تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی ارزیابی شد. نتایج نشان داد همبستگی بین روش های رسته بندی معنی دار است. همچنین اندازه مقدار ویژه در محور اول و دوم هر دو آنالیز بیش از متوسط مقادیر ویژه تمامی محورهاست، درصد مقدار ویژه آنالیزکاهشی در مجموع دو محور بیشتر از آنالیز تطبیقی متعارفی است. مقدار ویژه در دو محور اول دو آنالیز مذکور بیش از چهاردهم نیست، معیار طول گرادیان روش رسته بندی خطی را پیشنهاد کرد. اگرچه همبستگی بین دو روش معنی دار است، به دلیل تناسب زیاد بین دو روش استفاده از آنالیز تطبیقی تفاوت چشمگیری در ارائه طول گرادیان محیطی ایجاد نمی کند؛ اما با توجه به خطی بودن طول گرادیان محیطی و زیاد بودن درصد مقدار ویژه دو محور اول، اگر تغییرپذیری طول گرادیان در مجموعه داده ها کم باشد، استفاده از آنالیز کاهشی به دلیل ماهیت خطی این روش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی متعارفی، آنالیز کاهشی، آنالیز، Procrustean، پوشش گیاهی، رسته بندی
  • اکبر نجفی*، محمد جواد حیدری، سید جلیل علوی صفحات 131-143
    با وجود هزینه های زیاد ساخت و نگهداری، جاده های جنگلی همچنان ابزاری ضروری برای دسترسی و مدیریت منابع جنگلی هستند. کیفیت این جاده ها تا حدود زیادی به طراحی روسازی آنها بستگی دارد. روسازی لایه های مختلفی از مصالح ساختمانی است که بار فشار ناشی از ماشین آلات به طورمستقیم بر آن وارد می شود. از این رو بررسی تاثیر میزان بار واردشده در زوال روسازی دارای اهمیت است. در این پژوهش برای بررسی زوال روسازی، از تاثیر بار محور هم ارز استفاده شده است که نسبت خرابی ایجادشده توسط محور مورد نظر به خرابی ایجادشده توسط محور استاندارد (16/8 تنی) است. به منظور بررسی تاثیر عامل بار محور هم ارز بر زوال روسازی جاده های جنگلی، ابتدا 50 کیلومتر از جاده های جنگلی تحت مدیریت شرکت چوب و کاغذ مازندران در آمل آماربرداری شد و سپس با توجه به نوع ماشین آلات حمل ونقل چوب و ماشین های سواری بررسی شد؛ در پایان با استفاده از تغییرات لگاریتم نسبت خرابی به بار محور هم ارز، مقادیر بحرانی و نرخ رشد خرابی های روسازی شناسایی شد. نتایج نشان دادند که به ترتیب بیشترین نسبت خرابی مربوط به کامیون سه محور 14 تنی (نرخ رشد 6/10)، کامیون نه تنی، نیسان و سواری با مقادیر 92/5، 2/2، 64/0 و 45/0 بود. هرچند بیشترین خرابی مربوط به کامیون 14 تنی است، تغییرات لگاریتم نسبت خرابی آن در مقایسه با بارهای مساوی در کامیون نه تنی کمتر است که این نتایج بر به کارگیری کامیون هایی با بار محور هم ارز کمتر، حجم چوب آلات کمتر و با فاصله زمانی مناسب خروج چوب از جنگل تاکید می کند. همچنین ازآنجا که خصوصیات ترافیکی عاملی مهم در طراحی روسازی به شمار می رود، یافته های این پژوهش مهندسان جنگل را در طراحی مناسب روسازی کمک می کند.
    کلیدواژگان: حمل ونقل چوب، خرابی جاده، مدیریت جنگل، وزن بار
  • علی اکبرزاده *، شجاع قربانی، مهدی نادری خوراسگانی، جهانگرد محمدی، روح الله تقی زاده مهرجردی صفحات 145-157
    بررسی اثر آتش سوزی بر ویژگی های هیدرولوژی، خاک و عوارض سطحی امری مهم و ضروری برای توسعه روش های ممانعت از فرسایش به منظور مدیریت پایدار اراضی و منابع آب است. در قطعه هایی در داخل محدوده 15 ناحیه آسیب دیده در اثر آتش سوزی و 15 منطقه نسوخته مجاور آنها، در پنج زیر واحد اراضی، ویژگی های هیدرولوژی، ویژگی های خاک، آبگریزی و مقدار فرسایش برآورد شدند. همچنن وضعیت فرسایش خاک با روش BLM مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که فرسایش کل، سرعت نفوذ آب به خاک و آبگریزی اختلاف معنی داری بین نقاط آتش سوزی و شاهد داشتند. در بین زیر واحدهای اراضی نیز تنها از نظر سرعت نفوذ آب به خاک اختلاف معنی دار وجود داشت. حدود چهار تا پنج سال طول کشید تا میزان تخلخل خاک و فرسایش کل به شرایط قبل از آتش سوزی برسد. زمان برگشت پذیری آبگریزی واقعی و پتانسیل به شرایط قبل از آتش سوزی نیز به ترتیب دو تا چهار و چهار تا شش سال بود. نتایج همچنین نشان داد که درصد تاج پوشش درختان، تعداد درختان در هکتار، ارتفاع درختان و تخلخل خاک بهترین متغیرها برای تخمین فرسایش کل در منطقه بودند.
    کلیدواژگان: آبگریزی، تخلخل خاک، جنگل های کانرود، فرسایش، سرعت نفوذ
|
  • M. Jour *, B. Majnounian, Gh. Zahedi Pages 1-13
    Reducing the impact of harvesting on residual stand and regeneration is very important considering the application of close-to-nature forestry for Hyrcanian forest management and the low cutting volume distribution in this method. This research was carried out in two compartments no. 317 and 320 in Gorazbon district, Kheyrud forest, Nowshar, Iran. The objectives of this study were to determine the amount of damages on residual stand and express monetary cost of the damages in order to create incentives to better forest resources management in order to preserve these valuable resources. Considering the results of all felling areas in sample plots showed that most damages were on trees with DBH
    Keywords: Damages to residual stand, Felling, Financial evaluation, Kheyrud forest
  • E. Abdi *, F. Musavi Pages 15-27
    The difference between subgrade and expected bearing capacity is compensated with pavement. Usually, due to budget constraints, local aggregate material is used for road construction and maintenance activities. Before using these materials, conducting mechanical tests is necessary, but unfortunately, these tests are neglected in forest management plans which may cause future problems for the road. In this study, mechanical tests were conducted on two source aggregate samples and the results were compared with standard values. The results showed that river gravel was better matched with standard particle size distribution but had low fine-grained particles than standard. Also the uniformity coefficient and coefficient of gradation for riverine mix represent a wide range of particle size and size distribution between D10 and D60. The results of Los Angeles tests for riverine and mine mix were 29.38 and 23.09%, respectively and broken face content was for riverine and mine mix was 94.73 and 63.26% respectively. The results showed that abrasion and broken face content were in the standard range but maximum dry density and CBR were lower than standard. Regarding available budget, some modifications like particle distribution modification or stabilization could resolve the disadvantages of the aggregate. If improvement measurements are neglected, the consequences and damages to the road will be expected, a phenomenon that many roads have due to lack of knowledge about the properties of used aggregate material.
    Keywords: CBR, Density, Los Angeles abrasion test, Percentage of fractured particles, Surfacing aggregate
  • A. Darvishsefet *, N. Miri, Z. Shakeri, N. Zargham Pages 29-42
    Leaf area index (LAI) is an important feature controlling many forest ecological processes like gaseous exchanges between the atmosphere and forests, photosynthesis, evapotranspiration, water and carbon cycles. The aim of this study was to evaluate Landsat-8 OLI data to estimate LAI of forests in Zagros forests in Marivan region. To determine the relationship between LAI and OLI data, 60 sample plots were defined with a dimension of 45 × 45 m. The LAI value within each ground sample plot was determined using hemispherical photography and Gap Light Analyzer software. Suitable enhancement techniques such as vegetation indices, Principle Component Analysis (PCA), Tasseled Cap transformation and fusion were performed. The spectral values of corresponding plots were also extracted. Based on correlation analysis and contrary to expectations, negative correlation was observed between LAI, which represents the amount of greenness, and reflections in the infrared band. This could be due to the accumulation of dust on the leaves. The relationship between the spectral values and ground LAI were analyzed using stepwise multiple regression with 75% of the samples. Validation of resulted statistical models using the rest of control plots (25%) showed that the linear models are more efficient. The simple linear model of LAI and SR vegetation index (R2=0.682, RMSE% =22.6% and Bias% =-1.83) and the multiple regression model of NDVI, SR and SAVI (R2=0.722, RMSE % =20% and Bias% =-0.04) were the best ones for estimating the LAI from satellite data. Further complementary studies for determining the amount of LAI underestimation by hemispherical photography, capabilities of other remote sensing data and analysis methods are suggested to enhance this approach to estimate LAI.
    Keywords: Hemispherical photographs, Leaf area index (LAI), OLI sensor, Zagros forests
  • Hashem Habashi *, Ardeshir Abbasi, R. Rahmani, M. Moayeri Pages 43-56
    Earthworm biomass is one of the most important quantitative indices of forests soil. Estimating the earthworm biomass in forest soils is often difficult due to changes in soil properties. This study aims at comparing the performance of multiple linear regression and regression tree models in estimating the earthworm biomass in different forest conditions. Earthworm biomass was sampled in 40 forest gaps and adjacent virgin forest. They were then separated from soil using hand-sorting method and weighted in 0.01 gr precision in compartment 32 Shastkolate forest. Physical and chemical soil properties were analyzed by using standard laboratory methods. The best fitted models were specified in multiple linear regression and regression tree models for estimating the earthworm biomass. The fitted models were then validated by using Mean Error (ME), Root Mean Square Error (RMSE) and Relative Error (RE) measures. Soil bulk density and total nitrogen explained 24% of total earthworm biomass variances in virgin forest while canopy area solely explained 66% of total variances in canopy gap. Multiple linear regression models overestimated the earthworm biomass while regression tree model underestimated the biomass in virgin forest but it was precise estimator in canopy gap. According to the results and due to heterogeneity in forest environment, it is recommended the research is done hierarchically for finding the important and effective variables (gap area and soil potassium in the current study) and after the site stratification based on these variables, the relationship between independent and dependent variables is studied.
    Keywords: Biomass, Earthworm, Gap area, Regression Tree
  • Shahin Shamohammadi, Bayazid Mardokhi, Hedayat Ghazanfari *, Ahmad Valipour, Farzad Eskandari Pages 57-84
    Interaction between ecological and social functions of Zagros forest and traditional management reveals the importance of preemptive measures in spite of rapid socio-economic changes and consequences. Due to possible consequences (e.g. abandonment of forests and land-use change) of disruption of the interaction between people and forest, it is crucial to plan possible futures among socio-economic evolution. The main objective of this study was to structure forest management scenarios against future changes and to explain the state of traditional management in this context. The study was carried out in Armardeh forest, Baneh city, western Iran using foresight framework. In order to meet the objective a chronicle review of socio-economic situation is necessary. This study helps to distinguish the trajectory of social changes and their driving forces in relation to forest ecosystems. Thus trend of socio-economic changes was studied from 2003 to 2012 using literature review, face to face interviews and questionnaire. Weighted ranks of criteria and indicator which are effective on local livelihoods dependency on forest products were computed by using analytic hierarchy process (AHP) by participating 18 experts. Foresights were carried out with principles of Delphi method by collecting data from expert’s brainstorm and scoring. Results indicated socio-economic changes in the studied period including migration to the city, severe livestock reduction, constant trend of life expenses, reducing fuel costs, inconsiderable fluctuations of revenues, lack of social welfare and insignificant improvement of quality of life. Referring to expert’s assessment, socio-economic situation, service availability and communication are main criteria affecting the local livelihood system, respectively. Regarding to livelihood dependency on the forest resources, the Delphi analysis resulted in three management scenarios for 2023-time horizon in accordance with the vision of the Islamic Republic of Iran including (1) Business as usual, (2) Improvement of forests (favorable scenario) regarding to possibility, the scenarios were elaborated into feasible and impossible scenarios, and (3) Forest degradation (unfavorable scenario). Finally, Expert’s consensus indicated that forest degradation scenario, improvement (feasible), business as usual and improvement (impossible) have the most probabilities to happen, respectively.
    Keywords: Analytic hierarchical process, Armardeh, Foresight, Delphi, Scenario, Zagros forests
  • Mohammad A. Hemmat *, A. Shirvani Pages 85-100
    Indigenous knowledge is an accumulated knowledge, skills and techniques of a specific communities derived from the direct involvement with the given environment. This study aimed to evaluate the knowledge of local communities on the use of forest trees in Arasbaran forests. The study areas were villages of Kalasour, Kharil, Khoinarud, and Balan located in Kaleybar city and Vayghan village located in Khoda-afrin city. The study was conducted by using ethnography methods and data was collected using semi-structured and un-structured interviews and participatory observation techniques. The results showed that the local knowledge in relation to the use of various parts of the forest trees was categorized in five types including fuel, fodder, medicinal, instruments, and construction materials. This knowledge used for making agricultural, animal husbandry and household instruments facilitated the villagers’ subsistence. The local people use 20 woody species for all categories and 8 woody species for medicinal uses. Rosaceae family and oak species have the highest uses in the communities. The knowledge available for mentioned practices are rich and diverse which is due to the availability of alternative sources for some applications and also the level of easy access to the different kinds of trees for different uses.
    Keywords: Arasbaran Forest, Indigenous knowledge, Kalasur, Khoinarud, Non timber forest products, Turkish language
  • N. Sheikh, Yousef Erfanifard *, R. Falahshamsi, M. Masoudi, E. Khosravi Pages 101-117
    The spatial pattern of trees is one of the structural characteristics of forest stands that affects the efficiency of sampling methods. This study aimed at investigating the effect of spatial distribution of trees on the efficiency of distance and plot sampling methods. For this purpose, a dispersed Persian oak stand in Kohgilouye-Boyerahmad province (47 ha) and a clumped wild pistachio stand in Fars province (45 ha) were selected. Six distance and six plot sampling methods were applied on a 100 m × 100 m grid in the stands to estimate the density and canopy cover. The efficiency of methods was evaluated by statistical comparison of the results with true values, accuracy criterion, and root mean square error percent. The true density and canopy cover percent of wild pistachio and Persian oak stands were 19.4 trees ha-1 and 5.1% and 22.3 trees ha-1 and 17.1%, respectively. The results showed that between distance sampling methods, nearest individual (density: 19.5 trees ha-1, canopy cover: 5.2%) and nearest neighbour (density: 20.1 trees ha-1, canopy cover: 4.9%) methods in wild pistachio stand and line intersect method (density: 21.0 trees ha-1, canopy cover: 17.3%) in Persian oak stand were efficient. Moreover, all plot sampling methods were efficient in both stands (except square method). In general, the results showed that in contrast to plot sampling methods, the spatial distribution of trees influences significantly the accuracy and precision of distance sampling methods.
    Keywords: Density, Distance sampling method, Plot sampling method, Spatial pattern, Zagros
  • J. Eshaghirad *, Abbas Banedg Shafie Pages 119-130
    This study was performed in order to investigate the changes in vegetation in compartment No.317 (managed forest) and No.318 (control forest) of Jamand district of Golband forest in Nowshar, Mazandaran. The aim of this study is to compare the direct gradient analysis to express the basic structure of environmental data. For this purpose, random-systematic sampling method with regular grid of 100×200 m was used to locate the sampling plots. The plot size was 400 m2 considering to tree and shrub species and in the center of each main plot, one 100 m2 subplot was laid out for herb species. The cover percentage of each plant species was estimated by using Braun-Blanquet scale. The performance of two direct ordination techniques (CCA, RDA) were evaluated with different criteria like length of gradient, Kaiser-Guttman, eigenvalues greater than 0.4 and Procrustean analysis. CANCOO 4.52 and R software were used. Result of Procrustean analysis showed that the correlation between ordination methods were different. According to the length of gradient criteria, linear modal is proper and CCA and RDA analysis cover Guttman-Kaiser criterion with two axis. None of the analysis has more than 0.4 eigenvalue. Percentage of eigenvalue in Redundancy Analysis is more than Canonical Correspondence Analysis. Regarding to Jamand districtdataset, due to the linear structure of Redundancy Analysis, this analysis is a proper choice.
    Keywords: Canonical Correspondence Analysis, Ordination, Vegetation, Procrustean Analysis, Redundancy Analysis
  • A. Najafi *, M. Heidari, J. Alavi Pages 131-143
    Despite the expense of construction and maintenance, forest roads are still essential to provide land accessibility and management. Quality of roads depends largely on the pavement conditions. The heavy machines directly induce stress on pavement as first layer of a road. The current study aims at investigating the equivalent axle load, the devastation wrought by the axis to the devastation wrought by the standard axis (8.16 tons), on pavement deterioration. To develop the equivalent axle load model, 50 km of forest roads, under management of Wood and Paper Company, was selected with respect to the trucks and cars and critical values and growth rates of pavement failures were identified using the log of changes failure to the equivalent axial load. The results showed that highest proportion of failure involves trucks 15 tons (growth rate 10.2), nine-ton trucks, Nissan truck and cars with the values of 5.77, 1.8, 0.64 and 0.45 respectively. According to the obtained results, less equivalent axle load vehicles with lower the volume of timber and wood out of the forest with enough time should be utilized.
    Keywords: Forest management, Road failure, Weight of load, Wood transportation
  • Ali Akbarzadeh *, Shoja Ghorbani-Dashtaki, Mehdi Naderi-Khorasgani, Jahangard Mohammadi, Rouhollah Taghizadeh Mehrjardi Pages 145-157
    Studying the effect of fire on hydrological properties, soil and surface features is important and essential to develop the methods preventing soil erosion for sustainable management of lands and water resources. In compartments within the study area, 15 burned sites and 15 unburned sites, in five sub-land units, hydrological properties, soil characteristics, water repellency and the amount of erosion were determined. Also, the status of soil erosion was evaluated using BLM method. The results of analysis of variance showed that total erosion, infiltration rate and water repellency had significant differences in burned and unburned sites. Only infiltration rate showed significant differences among sub-land units. The reversibility time for soil porosity and total erosion to conditions before the fire was about four to five years. The time reversibility for actual and potential water repellencies were also two to four and four to six years, respectively. The results also showed that canopy cover percentage, number of trees in hectare, height of tress, and soil porosity were the best variables to estimate the total erosion in study area.
    Keywords: Erosion, Infiltration rate, Kanroud forests, Soil porosity, Water repellency