فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 43 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آمنه خدیور*، عادل آذر، فاطمه مجیبیان صفحات 1-25
    در بکارگیری تئوری مجموعه های فازی در نظریه بازی ها، تعیین استراتژی های بازیکنان بر اساس متغیرهای فازی با یک تابع عضویت قطعی صورت می گیرد که در آن درجه عدم عضویت تنها به صورت مکمل درجه عضویت بیان می شود. در حالیکه تعیین مقادیر پارامترهای نادقیق تصمیمات، ممکن است با درجه ای از تردید همراه باشد. از این رو در مقاله حاضر از متغیرهای فازی شهودی به منظور توصیف بهتر اطلاعات مبهم و نادقیق و مواجه با عدم قطعیت و ابهام موجود در فرآیند قیمت گذاری محصول استفاده گردیده است. به منظور ارائه مدل پیشنهادی، یک زنجیره تامین دو سطحی متشکل از یک تولیدکننده و یک خرده فروش در نظر گرفته شده است. در طراحی بازی قیمت گذاری پیشنهادی از ساختار برنامه ریزی دو سطحی در قالب بازی استکلبرگ بهره گرفته شده است. در پایان، با استفاده از یک مثال عددی صحت ساختاری و اثربخشی مدل پیشنهادی پژوهش در فرآیند قیمت گذاری محصول نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، نظریه بازی ها، متغیرهای فازی شهودی، بازی استکلبرگ
  • عادل اعظمی*، احمد ماکویی صفحات 27-51
    در این پژوهش، برنامه ریزی تولید ادغامی چند کارخانه ای برای تولید محصولات فاسد شدنی مانند هدیه های سال نو، تقویم ها و سررسید ها با استفاده از سیاست تعویق در شرایط عدم قطعیت، تعیین می شود. فرایند تولید این محصولات با اعمال مفهوم تعویق، به دو مرحله ی تولید محصول نهایی و نیمه ساخته تقسیم می گردد. بنابراین سه فعالیت تولیدی شامل تولید مستقیم، تولید محصول نیمه ساخته و مونتاژ نهایی وجود دارد. همچنین، یک مدل بهینه سازی استوار جهت حل برنامه ریزی تولید ادغامی این محصولات، گسترش داده می شود. مجموعه ای از داده های واقعی شرکت تولید کننده انواع سالنامه در تهران به نام شرکت « سالنامه نیک» جهت اعتبار سنجی و نشان دادن کارایی مدل، مورد استفاده قرار می گیرند. نتایج محاسباتی، به خوبی نشان می دهند که مدل این مقاله می تواند برای مسائل واقعی برنامه ریزی تولید ادغامی کارخانه های تولیدی مشابه در شرایط عدم قطعیت پارامترها، کاربرد مناسبی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی استوار، برنامه ریزی تولید ادغامی، محصولات فاسد شدنی، سیاست تعویق
  • بهمن نادری* صفحات 53-77
    در این مقاله، مسئله زمانبندی جریان کاری ترکیبی با ماشینهای موازی در هر یک از ایستگاه های کاری مورد بررسی قرار میگیرد. در این مسئله کارها به دو گروه تقسیم شده اند: کارهایی که باید به صورت بدون انتظار زمانبندی شوند و کارهای معمولی. کارهای بدون انتظار کارهایی محسوب می شوند که باید بین پردازش عملیات های آن کار نباید هیچ فاصله زمانی وجود داشته باشد. در این مقاله، پس از تشریح جوانب مختلف مسئله، دو مدل ریاضی قالب برنامه ریزی عددصحیح مختلط است. با استفاده از نرم افزارهای تجاری تخصصی تحقیق در عملیات مدل ریاضی حل و نتایج عملکردی آن تحلیل و مقایسه می شود. مدل های ریاضی تنها قادر به حل مسایل با اندازه کوچک هستند. سپس برای حل مسئله در اندازه های واقعی، دو الگوریتم فراابتکاری شامل الگوریتم رقابت استعماری و شبیه سازی تبرید طراحی می شود. یک مجموعه مثال آزمایشگاهی تولید و عملکرد الگوریتم ها با یکدیگر مقایسه می شود. الگوریتم رقابت استعماری در مقایسه با الگوریتم دیگر عملکرد
    بهتری دارد .
    کلیدواژگان: جریان کاری ترکیبی، زمانبندی بدون انتظار، مدل ریاضی برانمه ریزی عددصحیح مختلط، شبیه سازی تبرید، الگوریتم رقابت استعماری
  • رضا علیخانی*، محمود صارمی صفحات 79-108
    زمانبندی تعمیرات و جایگزینی پیشگیرانه یکی از مهمترین موضوعات در ادبیات مهندسی قابلیت
    اطمینان و تعمیرات سیستم می باشد . اهمیت این موضوع در سیستمهای سری که باتوقف یک جزء
    کل سیستم نیز متوقف می شود بیشتر مشهود است. هر چند تلاش برای زمان بندی دوره ای کارا برای همه اجزا یک سیستم در حالی که دارای اهداف متضاد هست کار ساده ای به نظر نمی رسد. هدف از این مقاله ارائه مدل زمانبندی تعمیرات و جایگزینی پیشگیرانه برای سیستم های سری در بازه های زمانی متغیر و از پیش تعیین نشده و با اعمال تورم در مدل می باشد. اهداف مدل شامل کمینه کردن هزینه های از کارافتادگی، تعمیرات، جایگزینی، ثابت و بیشینه کردن قابلیت اطمینان سیستم می باشد. مدل به مدد برنامه ریزی چند هدفه فازی و همچنین برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح طراحی شده است. همچنین مدل پیشنهادی برای یک سیستم مورد مطالعه بامثال عددی حول و ضمن تحلیل سناریوهای مختلیف، به بررسی اثر تورم و نحوه اثر گذاری آن در مدل پرداخته می شود. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که اعمال تورم در مدل نه تنها برنامه زمانبندی برای جایگزینی و تعمیرات را با تغییر مواجه می کند، بلکه عمر موثر اجزا را هم تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: زمانبندی، تعمیرات و جایگزینی پیشگیرانه، قابلیت اطمینان، تورم، برنامه ریزی چند هدفه فازی
  • محمد علی فائضی راد، علیرضا پویا* صفحات 109-134
    با گسترش فناوری اطلاعات و ظهور بازارهای مجازی، برنامه ریزی و تحلیل این بازارها و اجزای آنها به اولویت سازمان های ذی نفع تبدیل شده است. یکی از مهم ترین بازارهای مجازی کنونی در کشور، بازار فروش آنلاین خدمات شارژ اپراتورهای مختلف تلفن همراه در قالب فروشگاه های اینترنتی است. با توجه به تعداد انبوه و در حال رشد این فروشگاه ها، دسته بندی آنها از دید تامین کننده به منظور ارائه امتیازات و آینده نگری در همکاری ضروری است. در این پژوهش، با استفاده از داده های یکی از مهم ترین تامین کنندگان این محصولات، قریب به سه هزار فروشگاه مجازی مورد تحلیل قرار گرفته و بر اساس شاخص های مورد نظر تامین کننده خوشه بندی شده است. فرآیند خوشه بندی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی SOM و در قالب روش دو مرحله ای آن با الگوریتم k-means انجام شده است که تحلیل خوشه های حاصل از شبکه عصبی را تسهیل می کند. اگرچه به منظور تعیین بهترین تعداد خوشه ها، شاخص های اعتبارسنجی مختلفی گسترش پیدا کرده است اما در این پژوهش با ترکیب روش تصمیم گیری چندشاخصه در مدل و تجمیع شاخص های مختلف، به ارائه یک مدل بهینه یابی با رویکرد جبرانی نسبت به شاخص ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، تصمیم گیری چندشاخصه، شبکه عصبی مصنوعی، فروشگاه آنلاین، نگاشت خود سازمان ده SOM
  • داریوش محمدی زنجیرانی*، مجید اسماعیلیان، سعیده جوکار صفحات 135-161
    طرح ریزی فرآیند شامل تعیین مناسبترین و کارآمدترین فرآیندهای ساخت )مونتاژ( و نیز تعیین توالی آنها به منظور تولید یک محصول )قطعه(، مطابق با مشخصه های مورد نیازی است که در مستتندات طرا حی محصول، ذکر شده است. در مقاله حاضر در رویکردی یکپارچه به بهینه سازی برنامه ریزی فراینتد و زمانننتدی با در نظر داشتن پارامترهای کیفی موثر در سیستم ساخت و تولید کارگاهی و انعطاف پذیرپرداخته شده است. برای حل مسئله، از تلفیق الگوریتم های فراابتکاری و سیستم استنتاج فازی در قالب توابع هدف چندگانه و آرمانی شامل کمینه سازی هزینه و زمان پردارش قطعات و بیشینه سازی مطلوبیت طرح فرایند )از نظر پارامترهای کیفی جریان مواد، پایداری، سهولت جابه جایی و ارتباط نظارتی( با استفاده از پایگاه دانش فازی و با توجه به محدودیتهای سیستمی و آرمانی استفاده شده است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که الگوریتم فراابتکاری شبیه سازی تبریدعسل کارایی بهتری در حل مدل پیشنهادی دارد .
    کلیدواژگان: الگوریتم های فراابتکاری، برنامه ریزی فرایند، پایگاه دانش فازی، رویکرد یکپارچه، زمانبندی، سیستم تولید انعطاف پذیر
  • کیوان شاه قلیان*، میثم علیزاده سیاهکل صفحات 163-188
    یکی از مسائل مهم جهت کاهش اتلاف و به دنبال آن افزایش بهره وری در سازمان های تولیدی، داشتن چیدمان تولیدی روان و درست می باشد. سازمان ها می توانند با پیش رو قرار دادن الگو تفکر ناب به بهره ور کردن چیدمان جریان تولید پرداخته و محصولات نهایی را با حداقل اتلاف تولید نمایند. هدف از این تحقیق، ارائه مدلی جهت کمک به فرآیند تصمیم گیری مدیران صنایع در امر انتخاب مناسب ترین الگوی چیدمان جریان تولید از لحاظ میزان اتلاف در واحدهای تولیدی است؛ لذا این امر با در نظر گرفتن معیارهای سطح موجودی، حمل و نقل، زمان تحویل و کیفیت محصول انجام گرفته است. برای ارزیابی و انتخاب چیدمان ها براساس معیارهای ذکر شده از سیستم استنتاج فازی استفاده شده است. ورودی این سیستم، امتیاز هر یک از چیدمان های جریان تولید در هر معیار است، که با روش ANP بدست آمده و خروجی آن میزان اتلاف هر یک از چیدمان های جریان تولید است. جهت شبیه سازی سیستم استنتاج فازی ارائه شده از نرم افزار Matlab استفاده شده است. در نهایت چیدمان محصولی با اختلاف کمی نسبت به چیدمان گروهی )سلولی(، کم ترین میزان اتلاف را به خود اختصاص داده و به عنوان مناسب ترین چیدمان جریان تولید ناب برای شرکت مورد مطالعه انتخاب شده است .
    کلیدواژگان: چیدمان محصولی، چیدمان فرآیندی، چیدمان گروهی سلولی، سیستم استنتاج فازی
|
  • Ameneh Khadivar*, Adel Azar, Fatemeh Mojibian Pages 1-25
    By applying fuzzy set theory in game theory, players’ strategies are determined by fuzzy variables with a definite membership function, where the degree of non-membership is only stated by supplement of degree of membership, while determining the value of uncertain parameters of decisions may be associated with a hesitation degree. Therefore, in this paper, intuitionistic fuzzy variables are used to better describe vague and imprecise information, and also to deal with uncertainty and ambiguity in product pricing process. To provide the proposed model, a two-echelon supply chain with one manufacturer and one retailer is considered. For designing the proposed pricing game, we have considered the structure of two-level programming in a Stackelberg game form. Finally, the structural validation and the effectiveness of proposed model is shown in product pricing process using a numerical example.
    Keywords: Supply Chain, Game Theory, Intuitionistic Fuzzy Variables, Stackelberg Game
  • Adel Aazami*, Ahmad Makui Pages 27-51
    In this paper, multi-site aggregate production planning for the production of perishable products such as gifts of New Year, calendars and maturities is determined by postponement policy in uncertainty conditions. The production process for these products is proposed to be divided into two phases including the production of final and semi-finished products with applying the concept of postponement. So, there are three production activities including direct production, the production of semi-finished products and final assembly. Also, a robust optimization model to solve aggregate production planning problem for these products is developed. Finally, a set of real data from a calendar producing company in Tehran called “NIK Calendar” is used to validate and show the efficiency of the proposed model. Results show that the proposed model of this paper can be used for similar factories which are active in the field of aggregate production planning with considering uncertainty in the parameters.
    Keywords: Robust Optimization, Aggregate Production Planning, Perishable Products, Postponement Policy
  • Bahman Naderi* Pages 53-77
    In this paper, hybrid flow shop scheduling problem with parallel machines in each work station is examined. This problem considered two works: no-wait restriction jobs and typical jobs. In no-wait restriction jobs, the operations must be processed with no stop. This paper mathematically formulates the problem with two different mixed integer linear models under proposed considerations. The small instances of the problem are solved and performance results are analyzsed using commercial software of mathematical programming. To solve larger instances of the problem, two solution algorithms have been developed. These two algorithms are based on imperialist competitive algorithm and simulated annealing. A comprehensive numerical experiment is conducted to evaluate algorithms. The results show that the imperialist competitive algorithm outperforms simulated annealing.
    Keywords: Hybrid Flow Shop, No-Wait Scheduling Problem, Mixed Integer Mathematical Programming, Simulated Annealing, Imperialist Competitive Algorithm
  • Reza Alikhani*, Mohmood Saremi Pages 79-108
    Scheduling of preventive maintenance and replacement is one of the crucial issues in the literature of system reliability and maintenance engineering. The importance of this issue is more evident in series system in which by stopping a component the whole system will stop. However, the quest for the efficient periodic maintenance for all components of a system which has antagonistic objectives is not a trivial task. The aim of this paper is to present scheduling model of preventive maintenance and replacement for series systems by variable and not-predetermined periods and also by applying inflation in the model. The proposed multi-objective model minimizes breakdown, maintenance, replacement and fixed costs and also maximizes system's reliability. The model is designed based on fuzzy multi-objective and integer non-linear programming. The proposed model is solved with a numerical case. Furthermore, analysis of various scenarios and the effects of inflation on the model have been considered. The results show that applying inflation in the model changes not only scheduling for replacement and maintenance, but also affect the effective age of components.
    Keywords: Scheduling, Preventive Maintenance, Replacement, Reliability, Inflation, Fuzzy Muli-Objective Programming
  • Mohammad Ali Faezi-Rad, Alireza Pooya* Pages 109-134
    By developing information technology and emerging online markets, planning for these markets and analyzing their details has become a priority for beneficiary organizations. One of the most important online markets in Iran is SIM card credit services that are considered as online stores. Regarding numerous and increasing number of online malls, grouping and classification of online malls from the supplier's point of view is essential to forecast cooperation. In this paper, around three thousand online stores have been studied and analyzed by using the data from one of famous suppliers and they have been clustered according to supplier's indexes. Clustering process has been done using SOM Neural Network in two levels by K-means algorithm since it facilitates analysis of clusters. Although various validation indicators have been developed to determine the best number of clusters. In this paper, an optimizing model of compensatory approach to indexes is presented through combination of multi criteria decision making and aggregation of various indexes.
    Keywords: Artificial Neural Network, Clustering, Multi Attribute Decision Making, Online Store, Self-Organizing Map
  • Darush Mohamadi Zanjirani*, Majid Esmailian, Saeedeh Jokar Pages 135-161
    Process planning involves determining the most suitable and efficient manufacturing (assembly) processes and their sequence in order to produce a product (part). These processes should be compatible with required attributes in the product design documentation. In this paper, process planning and scheduling optimization is done through tacking qualitative parameters which are effective on job shop and flexible system. Fuzzy Inference System and Meta-heuristic algorithms with multiple objectives and goal functions are used to solve the problem. Objective functions include minimization of cost and time of processing parts and maximizing the utility of the process design. Results from solving numerical example, show that simulated annealing algorithm has better efficiency than imperialist competitive, particle swarm and bee colony algorithms.
    Keywords: Meta-Heuristic algorithm, Process Planning, Fuzzy Knowledge Base, Integrated Approach, Scheduling, Flexible Manufacturing System
  • Keyvan Shahgholian, Meysam Alizadeh Siyahkal Pages 163-188
    One of the important issues to reduce waste and therefore increase productivity in manufacturing enterprises is good production layout. Organizations can make production flow layouts productive by following lean thinking pattern, which can result in producing final products with minimal waste. This paper aims to provide a model to aid industry managers’ decision-making process for choosing the most appropriate production flow layout pattern with respect to the amount of waste in production units. This model considers inventory level, transportation, lead time, and product quality. To evaluate and choosing layouts based on the considered criteria, a fuzzy inference system was employed. The system input is calculated through rating of each layout of production flow for each criterion, which is obtained by ANP method, and its output is the amount of waste of each layout for production flow. In order to simulate the proposed fuzzy inference system, Matlab software was utilized. Finally, product layout with a quantitative difference compared to group technology (cellular) layout, took up the least amount of waste and was considered as the most suitable of lean production flow layout for the investigated firm.
    Keywords: Waste, Product Layout, Process Layout, Group Technology (Cellular), Fuzzy Inference Systems